Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel een Taverne uitje met u

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel een Taverne uitje met u

Een van onze nieuwe collega’s in Taverne werd Huub Luttikhuizen. Huub was een soort oermens, sterk als een os en een echte rouwdouwer. Met armpje drukken stond ik over het algemeen aardig mijn mannetje, maar Huub deed er maar matig lang over om me neer te krijgen. Ook het werken met Huub had wat nadelen.

Normaal is het samenwerken met een collega een soort dans achter een smalle bar. Je probeert elkaar niet voor de voeten te lopen en het tappen en muziekdraaien een beetje op elkaar af te stemmen. IJsbrand en ik waren goed op elkaar ingespeeld en konden het tappen en muziekdraaien moeiteloos afwisselen, ook met Chiel ging het samenwerken goed. Met Marc werkte ik wat minder vaak, maar als die maar zijn Supertramp, Marillion of Genesis, een keer of 30 per avond kon draaien, dan had je totaal geen kind aan hem.
Maar met Huub werken was wat anders en vooral IJsbrand had daar flink last van. Voor Huub was het een soort uitje, waar hij nog geld mee verdiende ook. Als hij dan gezellig met wat klanten stond te kletsen, kon het gebeuren dat hij zich ineens weer in het werk stortte. Abrupt draaide hij zich dan om en daar ketste IJsbrand tegen de bar, spoelbak, of de openstaande geldla. ‘Ben jij ook vaak bont en blauw, als je met Huub gewerkt hebt?’ Nou dat niet maar een keer of wat had ik een flinke blauwe plek overgehouden, wanneer Huub en ik botsten.

Maar dat mocht de pret niet drukken, het was een uiterst gezellige collega. In het begin deed hij vrolijk mee met onze gewoonte om lang na te zitten en de nodige middelen te gebruiken. Maar daar stak zijn vriendin al heel snel een stokje voor. IJsbrand had ooit de naam ‘originele Hollandse dikbil’ uitgevonden, dat waren echte Hollandse meiden, met blond haar, flinke borsten en billen en Hetty de vriendin van Huub, kreeg ook die betiteling. Volkomen onterecht, dat mag gezegd worden, want Hetty was wel fors, lang en groot, maar alles in de juiste proporties en op de juiste plaats. Nu ik de serie Vikings heb gezien zou ik haar eerder als een schildmaagd zien. Kortom het was één al vrouw, alleen ik werd wel wat nerveus van haar. Ze moest overduidelijk niets hebben van ons coke snuivende jochies. Mannen, echte mannen, konden haar bekoren en haar blik alleen al, kon ervoor zorgen dat je even ergens anders ging staan en dat gebeurde me toch maar zelden?

Traditie in Taverne was om eens in de zoveel tijd een uitje voor het personeel te organiseren. Verhalen over over Jos Kuiper, die ooit een zak Coke had meegegeven, deden grif de ronde. Ook mooi was het verhaal over een uitje met de Lamoraal en Taverne, waar ze in het zuiden van het land, uiteindelijk in een café terecht kwamen wat gespecialiseerd was in kruidenbitter. Toen de eigenaresse heel trots met haar meest bijzondere kruidenbitter tevoorschijn kwam, begon het groepje hard te lachen. Het was kruidenbitter van Oudt, waar half Bergen op leefde. Maar deze keer zou het uitje met de woon-aak van Huub zijn. Varen… Dat leek ons op de voorhand al leuk en vooraf werden er wilde plannen gemaakt. Maar daar stak Hetty al snel een stokje voor. De eis was…Geen drugs en geen sterke drank aan boord. Oke geen drugs dat snapten we nog wel, daar wordt een uitje vaak ook niet leuker van. Maar geen sterke drank?? Vertwijfeld keken we Huub aan, maar onze oerkracht sloeg zijn ogen neer en mompelde. ‘Ik zal het Hetty vragen maar reken er maar niet op, ik koop wel genoeg bier voor ons.

De datum kwam dichter en dichterbij, Huub ging met zijn Aak in de Hargervaart in Groet liggen en we zouden om een uur of 7 gaan varen, want dan hadden we getijden, sluizen en wat je nog meer langs de waterwegen vindt, mee. De avond ervoor hadden IJsbrand en ik bardienst en voor de zekerheid onze spullen al meegenomen. Die avond wilden we het rustig houden, zodat we op tijd naar ons bed konden voor een paar uur slaap, maar zoals wel vaker in dit soort situaties, lukte dat nu juist totaal niet. Tegen half drie ’s nachts besloten we alvast Taxibedrijf Kees de winter te bellen. Kees was een hele aparte taxichauffeur, met hem kon je geweldig lachen en het was heel normaal, dat hij bij het groepje bleef, die hij moest rijden en zelf zoop hij net zo hard mee. Het afrekenen was altijd naar gelang het gezellig was geweest. Zo ook deze keer, of hij nu zelf zin in een borrel had of wat het ook mag zijn. Binnen 5 minuten stond Kees met zijn blonde haren voor het raam en toen we hem binnenlieten nam hij maar wat graag een biertje. Het werd erg gezellig, alle voorraden moesten op, want die konden we niet meenemen aan boord en in die tijd zat er nog geen tijdklok op het alarm, maar moesten we het handmatig inschakelen.

Tegen een uur of half zes, ietwat keil, besloten we gelijk maar naar de Hargervaart te vertrekken. Een klein groepje had de nacht al bij Huub en Hetty aan boord doorgebracht en het was laat geworden, dus echt vielen we niet op. Toen iedereen gearriveerd was, kregen we restricties van Huub. ‘Ik ben de kapitein, laat dat duidelijk zijn…We knikten ja en keken naar Hetty. ‘Heeft er iemand wel vaker gevaren? Ik, als zoon van een kapitein, had wel wat ervaring. ‘Mooi dan word jij de bootsman,’ ‘ Eh geen stuurman?’ ‘Nee bootsman!’ Blijkbaar was Huub toch niet zo zeker van zijn rol als kapitein, naast Hetty en hield hij een slag om de arm? Nu weet ik niet precies meer wie er allemaal mee waren? Maar er is een film opgenomen, volgens mij door Harry, de broer van Chiel. Natuurlijk, Huub, Hetty Chiel, Marc Seewald, IJsbrand, Rolf van Iperen en ik denk Harry Laôut, Will Koper, Hans Butter??en ik, maar er moeten er nog meer zijn geweest? Wie het weet mag het zeggen? Verder kregen we de regels nogmaals te horen, maar Huub had een goed bericht. We hebben 1 fles Oudt aan boord en iedereen krijgt elke avond voor het eten een oorlam. Gejuich van ons allen en toen we de absurde voorraad bier zagen, was iedereen tevreden. Die dag was Amsterdam ons doel. Iedereen weet hoe het gaat op zo een vaartochtje. We stonden allemaal wel een keer aan t roer. Alleen Marc was wat voorzichtig en kwam niet verder naar buiten dan het luik naar het woongedeelte. Het schuine dek was nat van de dauw, het gangpad was erg smal en dat maakte hem wat nerveus. Toen we in Amsterdam kwamen, was het tegen de avond en we hadden een prachtige dag achter de rug. Die avond stonden we allemaal keurig in de rij voor onze oorlam en vervolgens gingen we op bezoek naar een klein cafeetje in de haven. Daar zopen we jenever in een moordend tempo, tot ze om middernacht gingen sluiten. Keurig kropen we in onze slaapzakken en probeerden te slapen.
De volgende dag gingen we het IJsselmeer op, we zwommen wat, dronken veel en toen Huub voorstelde om naar party-schip de prins Willem Alexander te gaan, die van zijn neef was, waren we het allemaal eens. Bij Neef Huub, zoals hij direct genoemd werd, stelde hij voor om het lokale bier te drinken. Flevobier, nou dat lieten we ons geen 2x zeggen en het duurde 2 uur en toen was al het Flevobier op en dat kwam voornamelijk omdat het personeel 2 dekken op moest en wij dus moesten wachten. Dan maar aan het gewone bier, maar halverwege het diner, was dat ook schoon op. Bij het nazitten kozen we voor de whisky. Neef Huub deed vrolijk mee en tegen 4 uur ‘s ochtends was ook al zijn Whisky op.

Nog compleet bezopen wilden we de volgende ochtend vertrekken. Het weer was flink omgeslagen en het stormde. Neef Huub besloot met ons mee te varen, hij gooide de tent dicht, want het was einde seizoen enzijn drank was toch grotendeels op. We staken van wal. Helemaal vlekkeloos verliep dat niet want katterig en met storm, verstond je elkaar niet goed en de landvast bleek ineens niet losgegooid te zijn. Maar dat mocht de pret niet drukken. Met een flinke deining stonden we op het dek, lekker uit te waaien. Zelfs Marc stond ietwat onzeker dicht het roer. Toen kwam neef Huub, meesterlijk uit de hoek. ‘Jongens we varen nu wel onder konvooi regels, dus oppassen geblazen!’ Ietwat angstig vroeg Marc…’Wat zijn dat, konvooi regels?’ Bloedserieus legde Neef Huub het uit. ‘Er staat zoveel wind en stroming, dat als iemand overboord valt, kunnen we niet keren, dan is het zwemmen voor je leven…’
Ik heb nog nooit iemand zo snel, benedendeks zien schieten.

advertentie

Meer 'Horeca':

Geniet thuis van uw favoriete Bergense (16) restaurants

20 oktober 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Geniet thuis van uw favoriete Bergense restaurants

19 oktober 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Burgemeester Peter Rehwinkel richt zich tot alle horecaondernemers van de gemeente Bergen

16 oktober 2020

Filmpje

Een hart onder de riem...

Cuno’s Exclusive Wine list

16 oktober 2020

Gekke tijden vragen om creatieve acties...

Al jaren stuurt wijnjournalist Cuno van 't Hoff binnen een heel selecte groep vrienden en relaties een lijst rond met extreem exclusieve wijnen.

Rondje horeca…40

16 oktober 2020

Deze week een interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ingrid van Leeuwen van Eetcafé de Lamoraal.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bars… Cars en een brilletje (2)

16 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week had ik al verteld dat ik weinig met auto’s had. Natuurlijk zag ik mooi gevormde auto’s, maar die waren financieel allemaal ver...

Sluiting horeca ‘doodsteek voor veel ondernemers’

16 oktober 2020

De KHN zegt niet betrokken te zijn geweest bij de besluitvorming

Volgens Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), betekent een volledige sluiting van de horeca voor veel ondernemers de doodsteek.

Michelin stelt gidspresentatie uit tot maart 2021

16 oktober 2020

‘Grote uitdagingen horeca’

Michelin stelt de presentatie van de nieuwe en vervallen Michelinsterren voor 2021 uit tot volgend jaar maart.

Bergen en Bergen aan Zee op de Duitse zender ZDF

9 oktober 2020

Yvon Brands van Neptunus, "Nou ja... die komen nu dus niet meer"

Ook Fabels Eten & drinken in Bergen positief in het nieuws door zijn strenge maar keurige RIVM-regels.

Met nog een lange herfst en winter voor de boeg…

9 oktober 2020

Doe mee aan de The Tasting Games

Zet nog geen kruis door die avond met vrienden, de kookclub of familie. The Tasting Games combineert een online game met écht proeven

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cars, Bars en… Politie

9 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Als barkeeper, ontkwam je er bijna niet aan dat je met drank op reed. Oké, de tijden waren anders en gelukkig had ik weinig met auto’s.

Rondje horeca…39

9 oktober 2020

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “De horeca is onderdeel van de oplossing, geen oorzaak van het probleem.”

KHN heeft afgelopen weekend met afgrijzen gekeken naar de beelden van lange wachtrijen voor supermarkten in diverse steden en dorpen.

De fijnste maaltijden van Bergense restaurants, opgehaald of bij u thuisgebracht…

16 oktober 2020

Help de lokale restaurants de crisis door!

Iedere week mooie nieuwe en verrassende menu's.

Restaurant Zandhoeve: culinaire creaties in een intieme sfeer

2 oktober 2020

Executive chef Roel Oostrum en zijn team verzorgen vanuit zijn zelf ontworpen hypermoderne open keuken het sterwaardige ontbijt, de lunch of het diner.

“Sinds de opening hebben wij de dinerkaart uitgebreid, u kunt kiezen tussen 2, 3 ,4 of 5 gangen en uiteraard serveren wij ook verrassende gerechten voor vegetariërs”...

Rondje horeca…38

2 oktober 2020

Deze week een interview met Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cadeautje!

2 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Een paar weken geleden vroeg onze Harry mij, ‘Heb je nog verhalen over Piet Vermeulen?’ Ja die heb ik wel, maar ergens is er iets wat me tegenhoudt?

Rondje horeca…37

25 september 2020

Deze week een interview met broer en zus Rommy en Mick Majewski van Restaurant Fisher's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie broer en zus Rommy en Mick...

Waarom de jacht belangrijk is voor smakelijk wild…

25 september 2020

Tijd voor wat meer inzicht door een gesprek met Frans Spruit

Het wildseizoen staat voor de deur en dat betekent – onder andere – haas, wild zwijn, hert en ree.

Zin om thuis uit eten te gaan?

25 september 2020

Remco Sterk kookt voor u

De herfst gaat beginnen, het word kouder. Geen zin om te koken? Ik kook graag voor u, vanaf oktober ook weer op zondag#thuisbezorgd#coronaproof#herfst#wordkouder @ Bergen, Noord-Holland, Netherlands

Jaarlijks bockbier van Bavaria: Special Edition Herfstbok

18 september 2020

Bockbier: ongeëvenaarde najaarsklassieker

Bavaria introduceert een nieuw concept: de Special Edition Herfstbok. Vanaf deze herfst lanceert de Brabantse brouwer...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…de Taverne

18 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Al sinds mijn 15de jaar kom ik in Taverne. Als jonge nieuwkomer, begon je tussen de middag aan de tafeltjes bij de deur.

Rondje horeca… 36

18 september 2020

Culinaire hoogstandjes bij LadyPapa

Afgelopen maandag was ik te gast bij LadyPapa. Michiel van der Eerde van restaurant C uit Amsterdam, kwam zag en overwon.

Rondje horeca…35

11 september 2020

Deze week een interview met Eelke ten Broeke van restaurant Cunst met spectaculair nieuws

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Eelke ten Broeke van restaurant Cunst in de Kleine Dorpsstraat.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Calidus Vita Dura(est)

11 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Ja wat betekent dat nu weer? Stamgasten of opmerkzame klanten weten dat deze spreuk jarenlang in de Horsepub op het bord heeft gestaan...

Jonathan Zandbergen benoemd tot 150e meesterkok door SVH

11 september 2020

Ter viering... een spectaculaire lunch en diner op zondag 27 september

Na een intensieve dag en het serveren van zijn meesterlijk menu is hij geslaagd voor de Meesterproef en mag hij zich SVH Meesterkok noemen.

Masterchef Michiel van der Eerde van Restaurant C komt naar Bergen

4 september 2020

Waar en wanneer: bij LadyPapa op maandag 14 september

5-gangen diner incl. bijpassende wijn en een overheerlijke welkomstcocktail vooraf & koffie toe...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Vieze Pietje.

4 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Als je elke week anekdotes over anderen schrijft, moet je zo af en toe ook domme of slechte dingen over jezelf durven schrijven.

Rondje horeca…34

4 september 2020

Deze week een interview met Marc van de Pas van Hotel Meijer in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Marc van de Pas van Hotel Meijer voor de camera.

Cijfers CBS: Ongekende omzetdaling horeca

4 september 2020

Support Your Locals

De horeca is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen sectoren van Nederland. De omzet in de horeca nam in het tweede kwartaal van 2020 met iets meer...

Rondje horeca…32

28 augustus 2020

Even geen interviews met horecaondernemers, maar... wel een geinige anekdote

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet nog even geduld hebben t/m vrijdag 5 september...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jopie Troost

28 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Deze keer wil ik het over Jopie hebben, niet omdat ze van ons heen is gegaan (Je haalt het niet in je hoofd hoor schat!) Maar...

Wil jij ook wel eens eten in het nieuwste restaurant van Bergen?

28 augustus 2020

Dat kan vanaf 2 september bij Restaurant Zandhoeve

Na enkele weken exclusief open te zijn geweest voor gasten van blooming hotel gaat het restaurant per 2 september weer open voor iedereen!

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Maui Waui

21 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Na mijn oproep op Facebook om meer te weten te komen over Maui Waui in zijn roemruchte jaren, heb ik met Pieter Wildschut en Arie Schouten een gezellige ‘Walk through Memorylane’ gehad...

Rutte: “geen thuisfeestje, liever in de horeca”

21 augustus 2020

De horeca neemt zijn verantwoordelijkheden goed

Mark Rutte heeft tijdens zijn laatste persconferentie het dringende advies gegeven om geen feestjes thuis te organiseren. Wie dat wel doet, mag maximaal met zes mensen bij elkaar zijn.

Terug