Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel dromen met u

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel dromen met u

Gisteren heb ik de hele nacht Netflix gekeken Bingewatchen of comakijken heet dat tegenwoordig. Het was de serie ‘The Queen’s Gambit, een serie over een extreem getalenteerd meisje dat schaakt. Ook al zag ik wat hiaten, het was goed en mooi opgezet en aan het eind van de serie, vroeg in de ochtend moest ik een beetje janken. Het was haar strijd voor haar dromen, tegen haar verslaving en de eenzaamheid, die ik misschien herkende? Vooral in de stormachtige nachten van november, kwam datzelfde gevoel van vroeger naar boven en al was ik slechts een boven gemiddeld schaker, partijen spelen in je hoofd, had ik ook, dat fanatisme en doorzettingsvermogen weer niet. Maar laat ik er geen jank verhaal van maken, iedereen heeft zo zijn worstelingen gekend.

Vroeger droomde ik veel, maar wat ik wilde worden zat daar niet bij? In de horeca werken was een uit de hand gelopen hobby en toen ik in de Lamoraal aan het eten was, had ik op een avond een heel belangrijk en levens bepalend gesprek met meneer Versteeg, de vader van Job, Pim en hun zus. Vader Versteeg, was conrector op de HTS en zijn vrouw, was op dat moment als begeleider mee met school naar het buitenland en hij kwam gezellig in de Lamoraal eten. Het was ook zo een gure november, decemberavond en heel rustig. Met zijn tweeën zaten we aan de leestafel en raakten na het eten in gesprek. Hij vroeg me of ik zijn kinderen kende? Ja zijn zonen wel, zijn dochter heb ik volgens mij tot op heden niet ontmoet? Het verhaal ging over zijn dromen, hoe hij die allemaal had verwezenlijkt, een technisch beroep had gekozen, leraar was geworden, zelfs zeer gerespecteerd het tot conrector had geschopt, een fijne vrouw had getrouwd, een huis had gekocht en kinderen had gekregen. Allemaal zoals het hoorde en zoals hij het pad voor zich had gezien…Toen vertelde hij over zijn kinderen, hoe ze gingen studeren en van studie bleven veranderen, tot Job er mee stopte en kunstenaar en zeekakkelobbes werd en over Pim, die een zwaar auto-ongeluk kreeg. En hoe hij ze soms vervloekt had, omdat ze niet het pad kozen, zoals hij zijn dromen had verwezenlijkt.

Uiteindelijk besloot hij zijn betoog met de woorden. ‘Maar ze hadden gelijk! Ik heb heel mijn leven het beeld van anderen gevolgd en pas als ik met pensioen ga, dan kan ik echt gaan leven… Op dat moment maakte het gesprek veel in mij los. Ik had al besloten om te gaan stoppen met het laatste jaar van de Pedagogische academie en ook al wist ik bij god nog niet wat ik wilde worden, besloot ik om tot mijn dertigste aan te feesten en dan pas serieus aan mijn toekomst gaan werken.
Nou dat feesten is me gelukt, maar de rest? Ik besloot een beroep te kiezen, waardoor ik mijn dromen van avontuur, andere landen en nieuwgierigheid naar werkelijk alles, kon bevredigen. Het werd de media academie en de televisiewereld. Precies geschikt voor mijn stormachtige aard. Vandaag onderzoek ik een fabriek waar de werkvloer de hele dag door dezelfde handeling verricht en de Zweedse klompen op een rijtje in de gang staan, morgen zit ik bij een ministerie en overmorgen in het vliegtuig naar een land waar ik nooit eerder ben geweest. De aankomst in vreemde landen heeft altijd iets magisch voor me. De geur en temperatuur bij aankomst, maken altijd een onuitwisbare indruk op me. Zo weet ik ook hoe ik als klein kind, wanneer ik met mijn vader ‘de Kapitein’ meevoer, wakker werd gemaakt als we de plaats van bestemming naderden. Dan ging ik in mijn pyjamaatje naar de brug, keek met bewondering naar al die lichtjes in de nacht en als ik dan weer terug naar mijn kooi ging, droomde ik van de wonderen, die ik zou gaan zien als ik wakker werd. Wanneer je de volgende ochtend wakker werd en de gordijntjes van de patrijspoort opendeed, dan was de werkelijkheid heel anders. Weg waren de magische lichtjes en een grijze en grauwe industriehaven in plaatsjes met 3 winkels en een kroeg annex bordeel, was ervoor teruggekomen. Maar ook dat heeft zijn charme en havens als IJmuiden heb ik lief.

Het gekke is dat geld verdienen, nooit belangrijk in mijn leven is geweest, opmaken wel. Dat was onderdeel en inherent aan het avonturen beleven. Vaak was ik al aan een opdracht begonnen, voor ik een prijsafspraak had gemaakt en het is wel eens voorgekomen dat ik later minder bleek te verdienen, dan mijn assistenten. Maar ach, ik kon doen en laten wat ik wilde, op kosten van de zaak. Eén keer heb ik echter zeker dertig seconden gedacht dat ik multimiljonair was geworden.
We maakten Veronica Goes America en het was in Las Vegas. Een klein groepje onder mijn leiding hadden besloten om naar Caesars Palace, toen één van de grootste casino’s, te gaan. Indrukwekkend vond ik de roltrap die je door een doorzichtige buis naar boven bracht en waardoor je goed uitzicht over de stad had. Geïmponeerd, keek ik eerst eens rond en wilde mij nog niet gelijk aan een speeltafel in het spel storten. Eerst sfeer proeven, tot ik bij toeval bij de afdeling ‘serie geschakelde gokkasten’ aankwam. Normaal heb ik weinig met gokkasten, speelde er wel eens op in de kroeg, maar kende drommels goed het verslavende karakter en de lage kans op winst. Maar dat serie geschakelde betekend dat ze met gokkasten door heel het Casino en zelfs meerdere casino’s in Las Vegas verbonden zijn. De hoofdprijs was 14,8 miljoen dollar en je zag letterlijk elke seconde het bedrag oplopen.

De beste manier om van een gokkast te winnen, is om er af en toe een paar dollar in te gooien, je winst of verlies nemen en weg te lopen. Zo besloot ik het ook te doen. Wisselde 20 dollar en terwijl ik er geld in gooide en speelde begon ik de kast te verkennen. Ik las dat ik met $3 per keer op alle lijnen kans maakte en gooide er drie dollar in. Bij de derde trek. Verscheen er tripple bar, tripple bar, tripple bar en tripple bar op het scherm. Sirenes gingen af en zwaailichten gingen loeien. Zeker dertig seconden lang heb ik gedacht dat ik 14,8 miljoen dollar had gewonnen. Terwijl het geld met vloedstromen uit het apparaat, bleef stromen en er Casino personeel op me afkwam, had ik visioenen van wat ik met het geld zou doen…? En toen las ik de werkelijkheid, voor de jackpot moest ik 4 diamonds hebben, dit was slechts de derde prijs en maar $2500. Volkomen gedesillusioneerd en nog steeds in de waan van grote winst, wisselden ze de munten voor me en kreeg ik 25 honderd dollarbiljetten. Ietwat narrig maar wel in the winning mood, ging ik naar de roulettetafel, en kwakte het hele bedrag op rood. Het balletje spinde tergend langzaam rond en belandde op de 00, groen. Ik haalde mijn schouder op, keek op mijn goedkope swatch horloge en zei tegen mijn gevolg dat ik wegging. Al met al was ik nog geen uur binnen geweest.

En veel geld maakt niet gelukkig, daar had ik een voorbeeld van gezien toen ik nog in Taverne werkte en dat voorbeeld vertel ik aan mijn studenten van de privéschool HBO/MBO waar ik nu lesgeef. Ik kwam ’s middags langs, fris gedoucht om een kopje koffie te drinken en Marc was aan het werk. Op het standaard hang hoekje aan de bar besteld ik en toen liet Marc me in een staat van opwinding een gouden Dupont aansteker zien. ‘Kijk, gouden Dupont, heb ik zojuist gekregen en hij wees naar een gezette man, met Arabisch uiterlijk, die alleen aan de bar zat en een levensgrote joint zat op te lurken. Marc vertelde het verhaal, hoe de Arabier, ik ben zijn naam vergeten, maar laat ik hem Mohammed noemen, binnen was gewandeld aan de bar was gaan zitten, een rondje voor iedereen had gegeven en een joint was gaan bouwen. Toen hij deze opstak had Marc zijn aansteker bewonderd en de man had gezegd. ‘You like it? Keep it’ vervolgens had Pietje Euwe een gouden ring gekregen en was de man onverstoorbaar de ene na de andere joint aan het bouwen. De dag erop was het zaterdag en ik werkte zoals gewoonlijk de avonddienst. Mohammed zat aan de bar en leek verankerd op zijn barkruk, zo af en toe bestelde hij wat en gaf gelijk een rondje voor de hele zaak, meerdere keren. Maar daar word je als barkeeper niet vrolijk van, dan moet je iedereen gaanvragen wat ze willen drinken en dan wordt het vervolgens Chaos. I

k stelde voor om iedereen gewoon te laten bestellen, bijvoorbeeld een uur lang en dat hij dan het uiteindelijk zou betalen. Maar daar gaf hij geen antwoord op. Zijn Engels was ook niet heel best. In de dagen daarna, praatte ik soms met hem en kwam te weten dat zijn vader iets hoogs was in Olie zaken van Koeweit. Zijn broertje kwam langs, daar kocht hij een huis voor, kocht een spiksplinternieuwe camper en aan de bar overhandigde hij hem 60.000 gulden. Broerlief kwam na 4 dagen terug, had de camper total loss gereden, het geld was op en hij wilde weer verderop. Op een vrijdag avond, had ik meestal vrij en was zelf op stap. Met een groepje wilden we tegen sluit, naar de Meermin. Mo vroeg of hij mee mocht? Ach waarom niet, je had geen last van hem? In de Meermin gingen we aan een tafeltje zitten en onze oliesjeik draaide weer zo een mega joint en stak hem op. Van verre zag je de grote dampen omhoog dwarrelen en Arie, die altijd zaal liep, kwam eropaf. Op Arie zijn verzoek om te stoppen met blowen, reageerde Mo om hem duizend gulden te willen geven. Arie van slag, vergat het geld aan te nemen en haalde Nico, de baas erbij. Mo had door dat dit een hogere was, propte hem drie duidendjes in zijn hand en vertelde tegen ons dat hij iedereen wat te drinken wilde geven. Nico propte de biljetten weg en zei tegen Arie, laat hem maar… In een poging tot enig gesprek vroeg ik naar zijn achtergrond? Mohammed vertelde over, dat hij de oudste zoon was en over zijn familie van Oliezaken in Koeweit en gaf aan dat wat hij ook uitgaf, het bedrag binnen enkele momenten weer op zijn rekening, stond. Er was maar één woord voor Mo, blasé…Hij was een man die niets te dromen meer had!

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Thanksgiving in Bergen: drie dagen lang genieten. Let’s celebrate!

20 november 2020

De koks van Zilt bereiden drie dagen lang (26, 27 en 28 november) een overheerlijke kalkoen met de originele USA vulling

Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.

Rondje horeca…45

20 november 2020

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André Rzepka voor de camera. Hij is eigenaar van Fabels Eten & Drinken.

Culinair kerstfeest met Fabels, Bergen Binnen, ’t Parkje en Merlet

20 november 2020

Uw kerstdiner wordt met de arreslee compleet met paarden bij u thuis bezorgd

Uw box met een 4-gangen kerstdiner wordt op 24 december bij u thuis gebracht op unieke wijze...

En ook met de kerst eten we natuurlijk van ‘the locals’

20 november 2020

Inmiddels zijn er twee prachtige diners van toprestaurants

Bergen Binnen komt UIT DE KERSTBOX dit jaar!! 24, 25 én 26 december.

Gemeenten helpen horeca met kwijtschelden precario

20 november 2020

Uitbreiding en verlenging terrasseizoen

Steeds meer gemeenten besluiten horecaondernemers tegemoet te komen door bijvoorbeeld geen precariobelasting te heffen of de toeristenbelasting kwijt te schelden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De relax flat

13 november 2020

Door: Pieter van Dijk

Nu de feestdagen weer naderen en niemand weet, hoe deze eruit gaan zien in verband met Corona?

Onderzoek: ‘Slechts zes procent wil met kerst buiten de deur eten’

13 november 2020

Overigens geeft 64 procent aan om eventueel te overwegen naar een restaurant te gaan met de feestdagen als daar anderhalve meter afstand tussen de tafels wordt gegarandeerd

Driekwart (77 procent) van de Nederlanders zegt het kerstdiner in eigen keuken te gaan koken, of de restaurants rond de feestdagen nou wel of niet weer open zijn.

Rondje horeca…44

13 november 2020

Deze week een interview met Koert Hans Smit. Hij start een nieuw restaurant

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Koert Hans Smit voor de camera. Hij is onder andere eigenaar van strandpaviljoen Hemingway's en Noorderlicht in Bergen aan Zee. Hij begint binnenkort een nieuw restaurant.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… All money can buy

Door: Pieter van Dijk

Wat me vooral is bijgebleven aan het werken in Taverne, is de mogelijkheid om veel nieuwe muziek te kopen. Bijna wel elke week gingen IJsbrand, Marc en ik, naar Ypma in Alkmaar...

Restaurant Merlet komt met bijzonder kerstpakket

6 november 2020

Verwen uw werknemers dit jaar maar eens extra!

Graag bieden wij u, samen met Aan de Poel en De Bokkedoorns, een mogelijkheid om de kerstborrel thuis te laten bezorgen.

Rondje horeca… 43

6 november 2020

Deze week een interview met Bart Dijkstra van restaurant Studlers

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Bart Dijkstra van restaurant Studlers, die kort geleden Hotel Het Witte Huis overnam.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Gedachten en slapeloze nachten

30 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Lig ik dan om half drie ’s nachts, te woelen in mijn bed. Heb voor morgen vroeg de wekker gezet om mijn stukje te schrijven, maar zoals de laatste tijd me wel vaker overkomt...

Bergense chefkok Jeroen Klepper komt met iets bijzonders

30 oktober 2020

Shared meat dining box Hemingways x PUURgroenten HOME edition box is voor 2 personen 24.95 p.p.

Bestel nu je box op shop.puurgroenten.com en zaterdag ophalen in Bergen aan Zee of Middenmeer.

Indringende oproep van een trotse horecaondernemer…

30 oktober 2020

Alco van Berkel, "lieve gasten, de horeca staat stil"

Het zijn bijzondere tijden en we maken het allemaal door. Echter samen kunnen wij ervoor zorgen dat we het tij kunnen keren en spoedig weer naar een leefbare samenleving kunnen gaan.

Rondje horeca…42

30 oktober 2020

Deze week een inkijkje hoe Take Away in een Bergens restaurant in zijn werk gaat

Chefkok Ilka Bon van The Bourbon Room: van het bedenken van een menu tot aan het eindresultaat. In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers krijgt u in deze aflevering een kijkje achter de schermen.

Er komt meer financiële steun voor de horeca. Een bedrag van gemiddeld 2500 euro

30 oktober 2020

Horecaondernemers kunnen rekenen op een eenmalige uitkering.

De steun voor de horeca zou bestaan uit een eenmalige extra uitkering voor horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn.

U kunt nu alvast de restaurantgids Lekker500 2021 bestellen

23 oktober 2020

Dé restaurantgids van Nederland waar culi-liefhebbers elk jaar reikhalzend naar uitkijken verschijnt eind oktober

De beste restaurateurs van Nederland krijgen in deze speciale editie een podium.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bella Vida in Bella Vista

23 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Toen mijn broer Jaap in de Horse Pub ging werken, leerde ik Cor Dekker beter kennen. Als jong jochie was hij praktisch mijn buurjongen geweest, maar...

Geniet thuis… van uw favoriete Bergense (20+) restaurant

14 november 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Rondje horeca…41

23 oktober 2020

Deze week een interview met Richold Bakker van Indonesian kitchen Samabe

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Richold Bakker van Indonesian kitchen Samabe voor de camera.

Geniet thuis van uw favoriete Bergense restaurants

19 oktober 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Burgemeester Peter Rehwinkel richt zich tot alle horecaondernemers van de gemeente Bergen

16 oktober 2020

Filmpje

Een hart onder de riem...

Cuno’s Exclusive Wine list

16 oktober 2020

Gekke tijden vragen om creatieve acties...

Al jaren stuurt wijnjournalist Cuno van 't Hoff binnen een heel selecte groep vrienden en relaties een lijst rond met extreem exclusieve wijnen.

Rondje horeca…40

16 oktober 2020

Deze week een interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ingrid van Leeuwen van Eetcafé de Lamoraal.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bars… Cars en een brilletje (2)

16 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week had ik al verteld dat ik weinig met auto’s had. Natuurlijk zag ik mooi gevormde auto’s, maar die waren financieel allemaal ver...

Sluiting horeca ‘doodsteek voor veel ondernemers’

16 oktober 2020

De KHN zegt niet betrokken te zijn geweest bij de besluitvorming

Volgens Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), betekent een volledige sluiting van de horeca voor veel ondernemers de doodsteek.

Michelin stelt gidspresentatie uit tot maart 2021

16 oktober 2020

‘Grote uitdagingen horeca’

Michelin stelt de presentatie van de nieuwe en vervallen Michelinsterren voor 2021 uit tot volgend jaar maart.

Bergen en Bergen aan Zee op de Duitse zender ZDF

9 oktober 2020

Yvon Brands van Neptunus, "Nou ja... die komen nu dus niet meer"

Ook Fabels Eten & drinken in Bergen positief in het nieuws door zijn strenge maar keurige RIVM-regels.

Met nog een lange herfst en winter voor de boeg…

9 oktober 2020

Doe mee aan de The Tasting Games

Zet nog geen kruis door die avond met vrienden, de kookclub of familie. The Tasting Games combineert een online game met écht proeven

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cars, Bars en… Politie

9 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Als barkeeper, ontkwam je er bijna niet aan dat je met drank op reed. Oké, de tijden waren anders en gelukkig had ik weinig met auto’s.

Rondje horeca…39

9 oktober 2020

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “De horeca is onderdeel van de oplossing, geen oorzaak van het probleem.”

KHN heeft afgelopen weekend met afgrijzen gekeken naar de beelden van lange wachtrijen voor supermarkten in diverse steden en dorpen.

De fijnste maaltijden van Bergense restaurants, opgehaald of bij u thuisgebracht…

16 oktober 2020

Help de lokale restaurants de crisis door!

Iedere week mooie nieuwe en verrassende menu's.

Restaurant Zandhoeve: culinaire creaties in een intieme sfeer

2 oktober 2020

Executive chef Roel Oostrum en zijn team verzorgen vanuit zijn zelf ontworpen hypermoderne open keuken het sterwaardige ontbijt, de lunch of het diner.

“Sinds de opening hebben wij de dinerkaart uitgebreid, u kunt kiezen tussen 2, 3 ,4 of 5 gangen en uiteraard serveren wij ook verrassende gerechten voor vegetariërs”...

Rondje horeca…38

2 oktober 2020

Deze week een interview met Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen.

Terug