Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel dromen met u

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel dromen met u

Gisteren heb ik de hele nacht Netflix gekeken Bingewatchen of comakijken heet dat tegenwoordig. Het was de serie ‘The Queen’s Gambit, een serie over een extreem getalenteerd meisje dat schaakt. Ook al zag ik wat hiaten, het was goed en mooi opgezet en aan het eind van de serie, vroeg in de ochtend moest ik een beetje janken. Het was haar strijd voor haar dromen, tegen haar verslaving en de eenzaamheid, die ik misschien herkende? Vooral in de stormachtige nachten van november, kwam datzelfde gevoel van vroeger naar boven en al was ik slechts een boven gemiddeld schaker, partijen spelen in je hoofd, had ik ook, dat fanatisme en doorzettingsvermogen weer niet. Maar laat ik er geen jank verhaal van maken, iedereen heeft zo zijn worstelingen gekend.

Vroeger droomde ik veel, maar wat ik wilde worden zat daar niet bij? In de horeca werken was een uit de hand gelopen hobby en toen ik in de Lamoraal aan het eten was, had ik op een avond een heel belangrijk en levens bepalend gesprek met meneer Versteeg, de vader van Job, Pim en hun zus. Vader Versteeg, was conrector op de HTS en zijn vrouw, was op dat moment als begeleider mee met school naar het buitenland en hij kwam gezellig in de Lamoraal eten. Het was ook zo een gure november, decemberavond en heel rustig. Met zijn tweeën zaten we aan de leestafel en raakten na het eten in gesprek. Hij vroeg me of ik zijn kinderen kende? Ja zijn zonen wel, zijn dochter heb ik volgens mij tot op heden niet ontmoet? Het verhaal ging over zijn dromen, hoe hij die allemaal had verwezenlijkt, een technisch beroep had gekozen, leraar was geworden, zelfs zeer gerespecteerd het tot conrector had geschopt, een fijne vrouw had getrouwd, een huis had gekocht en kinderen had gekregen. Allemaal zoals het hoorde en zoals hij het pad voor zich had gezien…Toen vertelde hij over zijn kinderen, hoe ze gingen studeren en van studie bleven veranderen, tot Job er mee stopte en kunstenaar en zeekakkelobbes werd en over Pim, die een zwaar auto-ongeluk kreeg. En hoe hij ze soms vervloekt had, omdat ze niet het pad kozen, zoals hij zijn dromen had verwezenlijkt.

Uiteindelijk besloot hij zijn betoog met de woorden. ‘Maar ze hadden gelijk! Ik heb heel mijn leven het beeld van anderen gevolgd en pas als ik met pensioen ga, dan kan ik echt gaan leven… Op dat moment maakte het gesprek veel in mij los. Ik had al besloten om te gaan stoppen met het laatste jaar van de Pedagogische academie en ook al wist ik bij god nog niet wat ik wilde worden, besloot ik om tot mijn dertigste aan te feesten en dan pas serieus aan mijn toekomst gaan werken.
Nou dat feesten is me gelukt, maar de rest? Ik besloot een beroep te kiezen, waardoor ik mijn dromen van avontuur, andere landen en nieuwgierigheid naar werkelijk alles, kon bevredigen. Het werd de media academie en de televisiewereld. Precies geschikt voor mijn stormachtige aard. Vandaag onderzoek ik een fabriek waar de werkvloer de hele dag door dezelfde handeling verricht en de Zweedse klompen op een rijtje in de gang staan, morgen zit ik bij een ministerie en overmorgen in het vliegtuig naar een land waar ik nooit eerder ben geweest. De aankomst in vreemde landen heeft altijd iets magisch voor me. De geur en temperatuur bij aankomst, maken altijd een onuitwisbare indruk op me. Zo weet ik ook hoe ik als klein kind, wanneer ik met mijn vader ‘de Kapitein’ meevoer, wakker werd gemaakt als we de plaats van bestemming naderden. Dan ging ik in mijn pyjamaatje naar de brug, keek met bewondering naar al die lichtjes in de nacht en als ik dan weer terug naar mijn kooi ging, droomde ik van de wonderen, die ik zou gaan zien als ik wakker werd. Wanneer je de volgende ochtend wakker werd en de gordijntjes van de patrijspoort opendeed, dan was de werkelijkheid heel anders. Weg waren de magische lichtjes en een grijze en grauwe industriehaven in plaatsjes met 3 winkels en een kroeg annex bordeel, was ervoor teruggekomen. Maar ook dat heeft zijn charme en havens als IJmuiden heb ik lief.

Het gekke is dat geld verdienen, nooit belangrijk in mijn leven is geweest, opmaken wel. Dat was onderdeel en inherent aan het avonturen beleven. Vaak was ik al aan een opdracht begonnen, voor ik een prijsafspraak had gemaakt en het is wel eens voorgekomen dat ik later minder bleek te verdienen, dan mijn assistenten. Maar ach, ik kon doen en laten wat ik wilde, op kosten van de zaak. Eén keer heb ik echter zeker dertig seconden gedacht dat ik multimiljonair was geworden.
We maakten Veronica Goes America en het was in Las Vegas. Een klein groepje onder mijn leiding hadden besloten om naar Caesars Palace, toen één van de grootste casino’s, te gaan. Indrukwekkend vond ik de roltrap die je door een doorzichtige buis naar boven bracht en waardoor je goed uitzicht over de stad had. Geïmponeerd, keek ik eerst eens rond en wilde mij nog niet gelijk aan een speeltafel in het spel storten. Eerst sfeer proeven, tot ik bij toeval bij de afdeling ‘serie geschakelde gokkasten’ aankwam. Normaal heb ik weinig met gokkasten, speelde er wel eens op in de kroeg, maar kende drommels goed het verslavende karakter en de lage kans op winst. Maar dat serie geschakelde betekend dat ze met gokkasten door heel het Casino en zelfs meerdere casino’s in Las Vegas verbonden zijn. De hoofdprijs was 14,8 miljoen dollar en je zag letterlijk elke seconde het bedrag oplopen.

De beste manier om van een gokkast te winnen, is om er af en toe een paar dollar in te gooien, je winst of verlies nemen en weg te lopen. Zo besloot ik het ook te doen. Wisselde 20 dollar en terwijl ik er geld in gooide en speelde begon ik de kast te verkennen. Ik las dat ik met $3 per keer op alle lijnen kans maakte en gooide er drie dollar in. Bij de derde trek. Verscheen er tripple bar, tripple bar, tripple bar en tripple bar op het scherm. Sirenes gingen af en zwaailichten gingen loeien. Zeker dertig seconden lang heb ik gedacht dat ik 14,8 miljoen dollar had gewonnen. Terwijl het geld met vloedstromen uit het apparaat, bleef stromen en er Casino personeel op me afkwam, had ik visioenen van wat ik met het geld zou doen…? En toen las ik de werkelijkheid, voor de jackpot moest ik 4 diamonds hebben, dit was slechts de derde prijs en maar $2500. Volkomen gedesillusioneerd en nog steeds in de waan van grote winst, wisselden ze de munten voor me en kreeg ik 25 honderd dollarbiljetten. Ietwat narrig maar wel in the winning mood, ging ik naar de roulettetafel, en kwakte het hele bedrag op rood. Het balletje spinde tergend langzaam rond en belandde op de 00, groen. Ik haalde mijn schouder op, keek op mijn goedkope swatch horloge en zei tegen mijn gevolg dat ik wegging. Al met al was ik nog geen uur binnen geweest.

En veel geld maakt niet gelukkig, daar had ik een voorbeeld van gezien toen ik nog in Taverne werkte en dat voorbeeld vertel ik aan mijn studenten van de privéschool HBO/MBO waar ik nu lesgeef. Ik kwam ’s middags langs, fris gedoucht om een kopje koffie te drinken en Marc was aan het werk. Op het standaard hang hoekje aan de bar besteld ik en toen liet Marc me in een staat van opwinding een gouden Dupont aansteker zien. ‘Kijk, gouden Dupont, heb ik zojuist gekregen en hij wees naar een gezette man, met Arabisch uiterlijk, die alleen aan de bar zat en een levensgrote joint zat op te lurken. Marc vertelde het verhaal, hoe de Arabier, ik ben zijn naam vergeten, maar laat ik hem Mohammed noemen, binnen was gewandeld aan de bar was gaan zitten, een rondje voor iedereen had gegeven en een joint was gaan bouwen. Toen hij deze opstak had Marc zijn aansteker bewonderd en de man had gezegd. ‘You like it? Keep it’ vervolgens had Pietje Euwe een gouden ring gekregen en was de man onverstoorbaar de ene na de andere joint aan het bouwen. De dag erop was het zaterdag en ik werkte zoals gewoonlijk de avonddienst. Mohammed zat aan de bar en leek verankerd op zijn barkruk, zo af en toe bestelde hij wat en gaf gelijk een rondje voor de hele zaak, meerdere keren. Maar daar word je als barkeeper niet vrolijk van, dan moet je iedereen gaanvragen wat ze willen drinken en dan wordt het vervolgens Chaos. I

k stelde voor om iedereen gewoon te laten bestellen, bijvoorbeeld een uur lang en dat hij dan het uiteindelijk zou betalen. Maar daar gaf hij geen antwoord op. Zijn Engels was ook niet heel best. In de dagen daarna, praatte ik soms met hem en kwam te weten dat zijn vader iets hoogs was in Olie zaken van Koeweit. Zijn broertje kwam langs, daar kocht hij een huis voor, kocht een spiksplinternieuwe camper en aan de bar overhandigde hij hem 60.000 gulden. Broerlief kwam na 4 dagen terug, had de camper total loss gereden, het geld was op en hij wilde weer verderop. Op een vrijdag avond, had ik meestal vrij en was zelf op stap. Met een groepje wilden we tegen sluit, naar de Meermin. Mo vroeg of hij mee mocht? Ach waarom niet, je had geen last van hem? In de Meermin gingen we aan een tafeltje zitten en onze oliesjeik draaide weer zo een mega joint en stak hem op. Van verre zag je de grote dampen omhoog dwarrelen en Arie, die altijd zaal liep, kwam eropaf. Op Arie zijn verzoek om te stoppen met blowen, reageerde Mo om hem duizend gulden te willen geven. Arie van slag, vergat het geld aan te nemen en haalde Nico, de baas erbij. Mo had door dat dit een hogere was, propte hem drie duidendjes in zijn hand en vertelde tegen ons dat hij iedereen wat te drinken wilde geven. Nico propte de biljetten weg en zei tegen Arie, laat hem maar… In een poging tot enig gesprek vroeg ik naar zijn achtergrond? Mohammed vertelde over, dat hij de oudste zoon was en over zijn familie van Oliezaken in Koeweit en gaf aan dat wat hij ook uitgaf, het bedrag binnen enkele momenten weer op zijn rekening, stond. Er was maar één woord voor Mo, blasé…Hij was een man die niets te dromen meer had!

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Mooi initiatief: Bergens Kookboek ten bate van de Bergense horeca

5 maart 2021

'Een dorp zonder horeca is als een kroeg zonder bier'

Zonder horeca – dat is het afgelopen jaar wel gebleken- is Bergen niet half het bruisende dorp waar ze om bekend staat. Het is mede door alle horecabedrijven dat Bergen zo’n geweldige plek is om te verblijven. Een dorp zonder horeca is als een keuken zonder een fornuis.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bertje Botter

5 maart 2021

Door: Pieter van Dijk

Nu ga ik niet elke week over iemand schrijven, die overleden is. Maar zo af en toe kan het helemaal geen kwaad, om herinneringen op te halen, van mensen die toch wel een stempel op de Bergense Horeca hebben gedrukt. Toen ik met Hans Meertens geruild had, hij naar de Taverne en ik naar de Lamoraal, IJsbrand gestopt was en Marc naar d’Alderliefste ging, kwam er een nieuwe lichting barkeepers in Taverne. Het was een vrienden groepje, met Ron de Keijzer, van der G. (Iedereen noemde hem zo en ik wist pas veel later dat hij Martin heet) en Bertje Botter. Maar ik moet ook Annemieke Veer niet vergeten, die vaak dagdiensten draaide. De sfeer veranderde, coke werd niet alleen verboden, maar ook streng op gecontroleerd en voetbal deed niet alleen zijn herintrede. Ongelofelijk maar waar, ze hadden zelfs een televisie(tje) tijdens voetbalwedstrijden. Iets wat voorheen echt ondenkbaar was. Op zich was het een verbetering, voor de Tav. Ik ben zelf altijd groot voorstander geweest om na een paar jaar van kroeg te veranderen, dat is niet alleen beter voor je klanten, maar zeker ook beter voor jezelf, anders ga je bij het meubilair horen en raakt de lol en frisheid er af. En met andere barkeepers kreeg je ook een iets andere muziekkeuze. Meer Stones en zo, waar duidelijk de voorkeur van Hans herkenbaar was. Maar gelukkig ontpopte van der G zich als een ware muziekkenner en bracht hij de nodige variatie. In het begin moest ik wel even wennen. Het wonderlijke is dat als ik een tijdje ergens gewerkt heb, het café een beetje van mij werd en om dan ineens anderen achter jouw bar te zien staan…? Vooral Bertje, hoe aardig ik hem ook vond, had de neiging je rustig te laten wachten om eerst zijn koffie op te drinken, dat ging in tegen alles wat ik als barkeeper geleerd had en of het nu door het blowen kwam of in zijn karakter lag, waarschijnlijk allebei? Echt boos kon je niet op hem worden en zeker niet blijven. Hij had altijd van die leuke pretoogjes en was wel niet zo vlot als Ron en van der G, maar ach, hij had meer dan genoeg humor en was zeer aimabel. Op een gegeven moment kwam hij in de kroeg, met zijn beide voortanden eruit. Het verhaal was dat hij ’s nachts na zijn werk, door onbekenden van zijn fiets afgetrapt was en op zijn mond was terechtgekomen. Woedend was iedereen (ik ook) en het beloofde niet veel goeds als we erachter kwamen, welke klootza...n dit gedaan hadden? Je komt niet aan een collega barkeeper. Vaak zag je ook dat als iemand een barkeeper geslagen had, hij tevens geweigerd werd in andere tenten in Bergen. Bertje deed aangifte. Maar een paar dagen later, kwam het hoge woord eruit en biechtte hij het volgende op. Er waren helemaal geen onbekenden. Bertje was lam op zijn fiets gestapt en had een smakker van jewelste gemaakt, en omdat zijn voortanden eruit lagen, hij geen geld genoeg had voor nieuwe tanden, had hij gehoopt dat de verzekering het nu wel zou dekken en zag dit als enige oplossing om zijn bekkie weer op orde te krijgen. Op zich vond ik het niet eens zo een gekke gedachte. Alleen als zoon van een oud-politieman, waar hij ziels veel van hield, kon hij het niet over zijn hart verkrijgen om de valse aangifte vol te houden. Kijk en dat is ook weer karakter. De nieuwe voortanden kwamen er evengoed en ondanks dat hij waarschijnlijk een goedkoop dealtje had gemaakt en ze wat gelig waren, kon Bertje wel in de spiegel blijven kijken. Het leukste verhaal wat ik met hem heb meegemaakt, is toen we bij twee meisjes, die we goed kenden, bleven slapen. (Nee ik verklap geen namen) Ik kan me bij god niet meer herinneren waar het was, in ieder geval op de dokter van Peltlaan en ergens denk ik in het witte kerkje? Omdat er twee soort alkoofachtige kamertjes waren, zonder deur, tegenover elkaar op de eerste verdieping en je moest met een ladder naar boven, dat was best wel hoog en met de nodige drank op, liep ik het risico om ook mijn tanden kwijt te raken. Oke het plassen was wel een heel gedoe maar verder was het reuze gezellig en tussen alle romantische perikelen door kletsen we met Bert en zijn gade aan de overkant. Tegen een uur of 5 in de morgen besloten we bij de werkplaats van Bakker Baltus, broodjes te halen. Niets zo lekker als de geur en smaak van vers, warm brood, na een avondje stevif drinken en daarna beklommen we de ladders weer. Hoe het kan, is me nog steeds een raadsel, er brak tbc uit en het hele vriendengroepje moest in quarantaine, maar Bertje had open tbc en was heel ziek. Of hij op dat moment in een depressie zat of het leven hem niet gebracht had wat hij ervan verwacht had? Lieve, vrolijke Bert Botter, koos ervoor om naar zijn vader te gaan en zo af en toe mis ik zijn humor, pretoogjes, laconieke houding en gele voortanden flink.

Meerderheid bevolking vindt dat terrassen open kunnen

5 maart 2021

Bergense horeca hield zich stil afgelopen dinsdag

Zes op de tien Nederlanders denkt dat de terrassen van restaurants en cafés weer veilig open kunnen. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research naar het draagvlak van het coronabeleid, in opdracht van de NOS.

Rondje horeca… 11 Op bezoek bij Honky Tonk onder het klimduin in Schoorl

5 maart 2021

Een culinaire fietstour in regio Schoorl/Bergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Job Hoek voor de camera. Zijn ouders runnen al sinds jaar en dag Honky Tonk, dat inmiddels al ruim 100 jaar bestaat

Culinaire fietstour regio Schoorl/Bergen. Support your locals!

5 maart 2021

Wanneer: 13 en 14 maart a.s.

Een heerlijke fietstocht door de polder, duinlandschap en langs de kust. Tijdens deze mooie tocht stoppen de deelnemers bij vijf restaurants voor een lekker hapje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… John Bier en de Heerlijkheid

26 februari 2021

Door: Pieter van Dijk

Grappig hoe in een dorp, soms alles met elkaar verbonden lijkt te zijn? Toen ik 19 was en in het Zeepaardje werkte, was Ad Wokke net gestopt. Voor de ouderen van nu, was Adje een legende en hij deed menig vrouwenhart sneller kloppen. Ik zou als barkeeper, ober en glazenhaler alleen op de zaterdag werken en op woensdagavond met Ben Klaver. Die woensdagen met Ben, is een verhaal op zich waard. Het werden natuurlijk veel meer dagen en ik stond volwaardig achter de bar, want het was in die jaren nog heel druk in de horeca en Jackie Bus, kon dat nooit alleen aan. Naarstig was Henk Vonk op zoek naar nieuwe barkeepers maar het wilde nog niet echt lukken. Tot Cor kwam. In het begin had ik wel ietsiepietsie moeite met Cor, tenslotte werd ik weer in rang teruggezet, want ik was slechts ambulant en deed het werken naast mijn hbo-studie, waar ik steeds minder zin in had en steeds minder aan deed. Maar Cor was te aardig en ik heb zelden zo een gevatte barkeeper en fijne collega meegemaakt als hij en tientallen jaren later had ik in de Lamoraal en de Horsepub, diverse Duitse gasten die zich Cor nog heel goed wisten te herinneren. Met Cor, kwam Henny zijn vriendin mee en met Henny, haar zusje Marjolein. Die kende ik weer van de lagere school, toen in de 4de klas er een helblond meisje, in de klas kwam en ze was niet alleen knap, maar had ook nog eens Hotpants aan. Dat was voor ons boertjes uit Bergen een shock en het toppunt van frivoliteit. Later hebben Marjolein en ik er vaak nog om gelachen en ze begreep onze puberale opwinding, voor een meisje met spillepoten (haar eigen woorden) in een korte broek, totaal niet? Lein’s vriend was John Bier en dat was weer de beste vriend van Cor. Volgen jullie het nog? John was veel rustiger dan Cor, maar ook hem mocht ik graag en heb vele leuke herinneringen aan deze veel te vroeg overleden collega. Na een aantal jaar in Hoppe gewerkt te hebben, toen ik allang weg bij Henk was, nam John de Heerlijkheid over. Ondanks dat het café, net iets uit de loop van het dorp was. Had Dirk Blaauwboer van de oude Pilaren bar een nieuw café gemaakt, met het kenmerkende Blaauwboer, Brons en Vos uiterlijk. Donkere lambriseringen en warme, aardse kleuren. In het begin heette het café, het Regenboogje en was een soort dependance van de Rainbow. Maar tegen de tijd dat John het overnam, zat er niet veel loop in de zaak meer. De Heerlijkheid, had echter iets te pakken, wat soms niet te voorspellen is. Er streek een lichting jongeren neer, met in de kern Jan Roos en vrienden. Cor stopte met de horeca en nam een aanzienlijke groep klandizie mee naar het café van zijn zwager en vriend. Iedereen kende de Lamoraal en Taverne wel en men was aan wat anders toe. Kortom het was er vaak bomvol met gasten uit bijna alle café’s van Bergen, wat ook nog eens gezelligheidsversterkend was, want je zag andere mensen. John runde de zaak goed, Michel Smook was dj/ barkeeper en zo heel af en toe viel ik ook in als barkeeper, maar meestal was ik gewoon klant. Ik herinner me nog een zondagmiddag, er waren nogal wat voetballers en ik zat gezellig met Cor te kletsen. Iets wat veel te weinig gebeurde in die tijd, maar als ik eerlijk ben? Ook nu zou ik wel eens ouderwets met hem verhalen van vroeger willen ophalen. In mijn carrière was ik al een aantal jaar televisieprogramma’s aan het maken en ik had met pijn in het hart van Tenfold, een overstap gemaakt naar RTL4 producties. Het was het jaar 1994 en omdat het Nederlands elftal zich gekwalificeerd had voor de WK in Amerika, had ik de illustere opdracht een programma maken rond het voetbal voor Coca-Cola. Al maanden was er op directieniveau vergaderd en tonnen waren er aan budget opgemaakt, maar er was nog steeds geen enkel programma en er was nog maar een maand of zo te gaan. Coca-Cola zal ietwat wanhopig zijn geweest, want ze hadden de opdracht om op tv een show neer te zetten, in alle landen die meespeelden. Ze vonden alles nu goed en de enige restrictie was, GEEN BLAUW, in het decor of licht, want dat was Pepsi! Samen met de directie van RTL4producties hadden we een spel verzonnen, bedachten we dat Gordon misschien wel een goede presentator zou zijn. Ik kende Gordon al van Tenfold want Tineke de Nooij was zijn televisiemoeder en wist van diverse feestje hoe gevat Gordon kon zijn. Een goede bekende uit Bergen, Robert Wolters, ontwierp het lichtplan en ik deed de productieleiding. Dat zat ik in geuren en kleuren tegen Cor te vertellen, die zelf toen met plannen rondliep voor een dartprogramma op televisie. Cor vroeg tussen neus en lippen door of de Heerlijkheid ook niet een keer als publiek mocht komen en toen viel er een kwartje bij mij? Ik had voor elke show 3 (of 4? Ouderdom zucht) verenigingen/clubs met elk 50 man publiek nodig. En daar maakte ik mij toch wel een beetje zorgen om. Elke club moest in een aangewezen kleur komen en werd in een vak gestopt en daar koos ik bij elk vak een kandidaat uit. Wel kreeg ik van de leiding een vermaning dat ik niet altijd mooie dames mocht kiezen, ze kenden me blijkbaar…? Maar mijn zorg was? Wat te doen als er op het laatste moment een club van circa 50 man afzegt? “Luister Cor, ik maak het zo met je. Jullie komen sowieso in de laatste show, dat beloof ik je, maar dan wil ik jouw garantie, dat je binnen een paar uur een bus vol krijgt en komt, als ik je nodig heb omdat er een afzegging is?” Lang hoefde Cor daar niet over na te denken, hij overlegde even met John, we besloten dat ik Xander Zwakman zou uitkiezen als kandidaat van de Heerlijkheid en we sloten een deal, onder bezegeling van een biertje. Nu ga ik niet beweren dat ik profetische gaven heb, maar bijna altijd als dit soort ingevingen bij me opkwamen, bleek het heel hard nodig te zijn. Zo ook nu! Bij de eerste opname sessie van 2 afleveringen ging het al fout, een dag van tevoren belde een club af en in paniek belde ik Cor en John. Natuurlijk kwamen ze, werden hartelijk onthaald met een show van Huub Hangop, ook al geen onbekende artiest in de Heerlijkheid en de Coca Cola WK Spelshow, kon beginnen! Vol trots keek ik naar mijn vrienden uit de Heerlijkheid, in het witte vak op de tribune en koos, zoals afgesproken Xander uit, die 2de werd (Sufferd, 1ste prijs was een wk ticket) Alleen Sam van Wonderen had om op te vallen een ander kleur shirt aangetrokken en zat daar als een blauwe vlek midden in de witte massa. Daar was Coca-Cola weer niet blij mee, want GEEN BLAUW, hadden we toch gezegd!

Willemsen (KHN): ‘Deuren van horeca gaan open. Ik ga er niet toe oproepen maar keur het ook niet af’

26 februari 2021

Het kan niet heel lang meer duren voordat mensen de deuren ondanks alles weer openen...

Horeca. Het woord kwam afgelopen dinsdag tijdens de persconferentie zowaar niet of nauwelijks aan bod, laat staan eventueel verruiming van de coronamaatregelen voor deze zwaar getroffen branche.

Rondje horeca… 10 Een terugblik op toen alles nog normaal was

26 februari 2021

Bourgondisch Bergen 2013

Wat toen heel normaal was, kunnen we ons nu nauwelijks nog voorstellen. Honderden bezoekers die volop genieten in het zonnetje op het Ruïneveld tijdens het culinaire festival Bourgondisch Bergen.

Horecabranche sleept de staat voor de rechter om heropening af te dwingen

26 februari 2021

‘Veel ondernemers zien faillissement in de ogen’

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) sleept de staat voor de rechter om heropening af te dwingen. Ook wil KHN een schadevergoeding voor de branche. “De verplichte horecasluiting drukt disproportioneel op de branche.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Kroegenvoetbal

19 februari 2021

Door: Pieter van Dijk

Het zal er eerder zijn geweest, maar mijn vroegste herinnering van kroegenvoetbal was een wedstrijd Taverne tegen de Kleine Prins, nu het toprestaurant het Parkje. Maar toen een café, waar het altijd druk en gezellig leek. De barkeepster was een rondborstige kleine blonde dame en heette volgens mij Helma? Maar correct me if I'm wrong?

Peiling: De meeste gemeenten zijn ruimhartig met terrasregels, óók in 2021

19 februari 2021

Foto: Wethouder Erik Bekkering opent het Ruïneveld terras afgelopen zomer

Veel Nederlandse gemeenten boden in 2020 ruimhartig mogelijkheden aan horecaondernemers om hun terrassen tijdelijk uit...

Rondje horeca… 9 Komt het zomerterras weer terug?

19 februari 2021

Terugblik... afgelopen zomer spraken we met Ad Besseling van het Huis met de Pilaten

In de serie gesprekken met Bergense horecaondernemers hadden we in deze editie Ad Besseling van het Huis met de Pilaren voor de camera.

All you need is love! Valentijnsdag 2021

19 februari 2021

Anouk Mak en Harry Steunenberg gingen op Valentijnsdag weer op pad

Zoals ieder jaar op Valentijnsdag organiseerde de Flessenpost 'gratis diners aangeboden' door Bergense toprestaurants. Dit keer was alles anders mede door de coronamaatregelen.

Loetje opent vier nieuwe restaurants na lockdown

19 februari 2021

Foto: Loetje Bergen

Loetje opent, na de heropening van de horeca, vier nieuwe filialen. Het biefstukrestaurant vestigt zich binnenkort in Enschede, Delft, Arnhem en Leiden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Elke dag Valentijnsdag!

12 februari 2021

Door: Pieter van Dijk

Om eerlijk te zijn appelleert Valentijnsdag wel aan mijn immer, ietwat over-aanwezige, romantische gevoelens. Het idee om daar maar 1x per jaar, op een vaste dag...

Horecatrends 2021: het nieuwe horecatijdperk

12 februari 2021

Zijn afhalen en bezorgen een blijvertje?

2020 was een jaar dat de horeca voorgoed heeft veranderd en dat zien we duidelijk terug in de horecatrends van 2021. Ontrafel hier de zeven belangrijkste trends van het nieuwe jaar!

Wintersportvakantie in eigen land

12 februari 2021

Merlet heeft weer eens wat leuks bedacht

Wat een prachtig gezicht. Een dik pak sneeuw over de duinen van Schoorl, sleëen en snowboards op het Klimduin...

Rondje horeca… 8

12 februari 2021

Een terugblik... (filmpje)

Afgelopen zomer leek alles weer een beetje te normaliseren. We mochten/konden beperkt het terras op en uit eten gaan.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De van Reenenschool in brand, 1980

5 februari 2021

Door: Pieter van Dijk

Als klein kind woonden we aan de Meerweg, recht tegenover het tegenwoordige Paddenpad.

Rondje horeca… 6

5 februari 2021

Een horecazaak in coronatijd - Sharon zingt Ons Dorp - Café Ons Dorp

Deze week geen interview met een horecaondernemer, maar een lied.

Blijft delivery na de lockdown een vast onderdeel van de horeca?

5 februari 2021

Delivery en take-away zijn bijna niet meer optioneel

Je moet hele goede redenen hebben om dit niet te gaan doen. Om het verlies aan omzet tijdens de sluitingen

Uitspraak rechter kan grote gevolgen hebben voor ondernemers in de horeca, maar ook winkeliers

5 februari 2021

Twee horecaondernemers uit Den Haag hoeven nog maar de helft van hun huur te betalen

Het is een gevolg van een uitspraak in een bodemprocedure door de Haagse rechtbank waar het FD eerder deze week over berichtte.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… met Bergenaren naar Heeg

29 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Wanneer je in de horeca werkt, dan doe je door de jaren heen heel wat vriendschappen op. Een van die vriendschappen was met de familie Stuurman.

Martin van Bourgonje en chefkok Jonathan Zandbergen van restaurant Merlet brachten een bezoek aan business-class

29 januari 2021

Eigenaar Martin van Bourgonje vertelt over het restaurant en hotel in tijden van corona

Het restaurant is nu door een verbouwing tijdelijk gesloten, maar doet wel aan take away. Vanaf 5 februari is het hotel coronaproof geopend en kunnen gasten veilig...

In Bergen kun je nu Sushi take away bestellen en met bitcoins betalen

29 januari 2021

Vanaf vandaag is het mogelijk om je sushi bij LadyPapa te betalen met Bitcoins

En vanwaar deze digitale stap? Wij doen altijd ons best om 'horeca van nu' te bedrijven. We volgen de trends op de voet (wat niet wil zeggen dat we die ook altijd integreren overigens)

Horecatrends 2021: het nieuwe horecatijdperk

29 januari 2021

2020 was een jaar van vallen en opstaan, sluiten en weer openen, aanpassen en optimaliseren

Het was een jaar dat de horeca voorgoed heeft veranderd en dat zien we duidelijk terug in de horecatrends 2021. 

KHN Bergen roept gemeente Bergen op te lobbyen voor extra steun bij het kabinet

22 januari 2021

KHN Bergen-Egmond-Schoorl BES-voorzitter Mike Anthony Bosman heeft de gemeente een brief gestuurd met het verzoek de oproep aan het kabinet te ondersteunen

KHN Bergen heeft de gemeente een brief gestuurd met het verzoek onze oproep aan het kabinet te ondersteunen door het politieke netwerk te gebruiken en deze punten aan te kaarten via het Veiligheidsberaad en de Veiligheidsregio’s.

Gevraagd: Horecapersoneel in Bergen (aan Zee)

28 februari 2021

Gratis rubriek voor horecaondernemers

Altijd al willen werken in de Bergense horeca? Dan is dit je kans!

Ook Bergense cafés inmiddels al vier maanden gesloten

22 januari 2021

Er moet echt meer steun komen vanuit de overheid

Cafés en restaurants zijn al dicht sinds 15 oktober. Door de verlenging van de lockdown betekent het dat de bedrijven inmiddels al vier maanden lang gesloten zijn.

Het complete overzicht voor alle take away & bezorging in Bergen, Egmond en Schoorl

23 februari 2021

Dit zijn de allernieuwste afhaal- en thuisbezorgconcepten

Nu we nog steeds niet uit eten kunnen gaan bij ons favoriete restaurants halen we het eten van de chefs gewoon in huis.

Rondje horeca… 5

22 januari 2021

Deze week een interview met Michel Rekers. Hij is chefkok bij zorgcentrum de Marke en heeft een doel...

In de serie gesprekken met Bergense horecaondernemers hebben we in deze editie Michel Rekers voor de camera.

Loonsteun vooral naar horeca ondernemingen

15 januari 2021

Zo'n 77.000 bedrijven hebben loonsteun (NOW) toegezegd gekregen over de laatste drie maanden van vorig jaar

Meer dan de helft van deze bedrijven is actief in de horeca, catering of detailhandel, meldde uitkeringsinstantie UWV woensdag.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Dames van lichte zeden

15 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Wie is er wel eens naar de dames van lichte zeden geweest? Nu niet rood worden en gaan stotteren…Ja hoor! Ik al, toen ik nog heel jong was!

Bergense chefkok van blooming genomineerd voor award F&B Professional of the Year 2021

15 januari 2021

Zij moeten nu stemmen gaan verzamelen om uit te maken welke drie doorgaan naar de finale op 5 februari

De tien genomineerden die dit jaar kans maken op de titel F&B Professional of the Year zijn bekend. Uit een waslijst aan aangedragen namen koos de jury...

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug