Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Houseparty in Duinvermaak

Door: Hans Dekker

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Houseparty in Duinvermaak

Toen ik in de populaire discotheek ‘De Heer van Jericho’ nog draaide, kwam Dimitri, die ik natuurlijk kende vanuit het dorp, op de fiets helemaal uit Bergen met zijn platen koffertjes vastgebonden op de bagagedrager naar Heerhugowaard om daar van mij de kneepjes van het dj-vak te leren.

Technisch was Dimitri al veel beter en sneller dan ik, maar plaatjes draaien is meer dan alleen maar mixen. Als je draait heb je alle voelsprieten van lichaam en geest open staan en vertaald die impulsen in een nummer wat op dat moment volgens jou het beste past. Dat klinkt een beetje hoogdravend maar dat is wat een goeie dj doet. Niet alleen maar BPM mixen tot je een ons weegt maar je probeert door je kennis die je van de verschillende soorten muziek hebt te verrassen en de sfeer naar een hoger plan te brengen. En dat duurt soms lang.

Ik sla nu voor het gemak een paar jaar over, ik werkte nog in Nero’s Place, maar was wel toe aan iets anders. Samen met een vriend van mij, cabaretier Bert Klunder, was ik een samenwerking aangegaan om een filmpje te maken, een soort commercial over een boek. Het filmpje mocht 1 minuut duren en de wedstrijd was uit geschreven door het CPNB. Het werd een filmpje over een boek van Theo Kars “de eerste trein na half zes. “We waren genomineerd en op het Boekenbal waar de uitreiking plaatsvond werden eerste en mochten een week naar het filmfestival van Cannes.

Dimitri had ook niet stil gezeten, hij werkte bij de import platenzaak Attalos aan de Amstelveenseweg en had een avond in de Roxy.
Ik draaide af en toe nog als DJ bij Nero’s Place, voornamelijk als het geld op was omdat ik met mijn fotografie en videofilmpjes makerij soms bijna aan het infuus moest bij gebrek aan opdrachten.
Dimitri woonde nog in Bergen en kwam regelmatig bij mij een potje tafeltennissen op de enorme zolder waar ik woonde. De zolder van uitspanning pannenkoekenhuis en pizzaria Duinvermaak.

Er was een nieuwe stroming in de muziek met de naam House. Dimitri liet wat dingen horen en ook ik was direct om. Dit was zo nieuw en er zat zoveel energie in ideaal voor de dance-clubs.
Op de zolder ontstond het plan een feest te geven, een house party. Dat was zo nieuw dat niemand eigenlijk precies wist wat dat inhield. We hadden een berekening gemaakt hoeveel mensen er nodig waren om uit de kosten te komen en gingen aan de gang.

Ontwerp voor de posters maken, flyers printen etc. We deden alles zelf, ons kantoor was een copyrette in Alkmaar in de Koorstraat waarvan de eigenaresse ons als een soort moeder behandelde met gratis koffie en advies. Op de flyer natuurlijk dj Dimitri met tussenhaakjes Roxy Amsterdam en Hans Dekker mijn titel was ‘Visuals’. Alle kennissen en vrienden werden ingezet om te helpen. De moeder en het zusje van Dimitri, zijn muzikale maatje Erik Nouhan. Ik zelf kende Kees Schouten de bedrijfsleider van Pizzeria Duinvermaak. We konden gratis de zaal gebruiken maar de drankomzet ging naar hen. Kees had natuurlijk ook geen idee wat een houseparty inhield en geloofde mij op mijn woorden dat het gewoon een rustig dans feestje zou worden.

Alle tafels en stoelen gingen eruit. Dimitri regelde een enorme geluidsinstallatie en we hadden een thema bedacht. Wat het precies inhield weet ik niet meer, wel dat we de bij de bouwmarkt planken hadden gekocht waar we kruizen van timmerde en aan touwen door de hele zaal hadden gehangen. Het leek op een kerk voor waanzinnigen. De ramen werden met grote lappen zwart plastic afgeplakt om later, tijdens de party, te worden bespoten door Amsterdamse gravity kunstenaars.
In de speeltuin die ernaast ligt hadden we kaarsen en fakkels aangestoken en draaide we klassieke muziek.
We gingen om 21:30 open en grappig genoeg liep het gelijk al vol. Elke keer als de kassa weer uitpuilde haalde ik het geld eruit, bracht het naar boven waar ik woonde, telde het ging weer naar beneden.
Iets voor twaalf uur hadden we ‘break-even’ wat ik natuurlijk direct persoonlijk aan Dimitri ging vertellen. Het was gigantisch druk maar iedereen, echt iedereen, was in een opperbeste stemming en hadden ook wel in de gaten dat er iets nieuws aan het ontstaan was en dat ze daar zelf deel van uit maakten.
De muziek spetterde uit de boxen. Dimitri mixte het ene waanzinnige nummer naar het andere en het letterlijke hoogtepunt was het orgasme tijdens het nummer van Lill Lois, wat enkele keren terugkwam tijdens de set.

Om twee uur kwamen er geen nieuwe gasten meer bij en kon ik zelf de zaal in.
De stroboscopische lichten maakten dat de kruizen die er hingen een soort staccato in de lucht aan het maken waren. De twee enorme kroonluchters die het restaurant sierden en nog sieren gingen crowdsurfend richting de bar. Ze bleven goddank heel. Waarschijnlijk had iemand op de schouders van iemand anders gestaan om ze los te maken. Te gek gezicht, dat wel.
Kees was wat minder enthousiast, ook al omdat er bijna geen bier werd gedronken, af en toe een spaatje of een sjuutje. Toen ik in de toiletten kwam, die bijna uitpuilden van vrolijke opgewonden gasten, merkte ik waardoor er geen alcohol gedronken werd.
Openlijk gingen de pilletjes met kekke kleuren van hand tot hand waar ze met gewoon, en dus gratis, kraanwater naar binnen werden gespoeld.
Dat was echt wel een generatie kloof, ik was zelf in mijn toptijd nog wel van de lijntjes coke, die voor mij de stemming en het uithoudingsvermogen vergrootte, maar voor pilletjes had en heb ik toch een angst.
Het feest, de eerste house party in Noord-Holland was een super succes, en naar ik later hoorde voor veel mensen een inspiratiebron om of dj te worden of een bedrijfje te beginnen in de entertainment industrie. Ik heb samen met Dimitri nog twee superfeesten gegeven, helaas niet meer in Duinvermaak. We hadden de zaal van de Rustende Jager afgehuurd van Lex Schrama. Ook echt goede housefeesten, vooral omdat we een echte stage hadden gebouwd en mooie visuals met ronde draaiende schermen waar beelden op geprojecteerd werden. Maar zo uniek, nieuw en waanzinnig als in Duinvermaak daar kom je nooit meer overheen.

Hans Dekker

advertentie

Meer 'Horeca':

Nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel voor horecaondernemers!

22 mei 2020

Geen tijd voor lange bureaucratische processen

KHN is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Op 20 mei presenteerde het kabinet een aanvullend steunpakket voor bedrijven,...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Bokkesprong

22 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik het zo bekijk dan heeft bijna half horeca Bergen en omstreken in de Bokkensprong gewerkt. Mijn beurt was het in ieder geval op Koninginnedag 1975. ...

Advertorial: Veiligheidschermen voor de horeca

22 mei 2020

Minimale aanpassing van bestaande routing en lay-out en lage investering, optimaal rendement

Op een zo veilig mogelijke manier uw gasten weer kunnen verwelkomen in tijden van corona. Dat is het belangrijkste uitgangspunt...

Strandpaviljoen EVI stopt

15 mei 2020

De eigenaren lieten dit weten via socialmedia

Wij hebben stormen doorstaan en brandjes overleefd, veel feest gevierd en bovenal van heel veel zonnige dagen mogen genieten. Maar nu moeten wij u...

Wijn expert Cuno van ’t Hoff (filmpje)

15 mei 2020

Lekker thuis en toch mooie wijnen proeven! Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen

Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen. Klik hier voor het filmpje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Heerlijkheid 6

15 mei 2020

Door: Hans Dekker

‘De Heerlijkheid ’was een café van Dirk Blaauboer en de ingang grensde aan de keuken van de Pilaren in het straatje van de Marskramer...

Een zeer bijzonder culinair evenement in aantocht…

15 mei 2020

Op 23 en 24 mei 2020 organiseert Merlet met zes Noord-Hollandse chefkoks een fantastische culinaire middag

Gasten kunnen op zaterdag 23 en zondag 24 mei genieten van een culinaire middag langs zes restaurants in Noord-Holland. Middels het grootste “Drive-thru”-concept van Nederland geniet u...

Wat mag er nu precies wel en wat niet in de horeca per 1 juni a.s.

15 mei 2020

KHN geeft uitleg. Alles overzichtelijk op een rij.

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van woensdagavond 6 mei 2020 bekendgemaakt dat de horeca met ingang van 1 juni 2020

Ook hotel blooming gaat weer van start (filmpje)

15 mei 2020

Weliswaar niet op volle kracht, de richtlijnen staan dat namelijk niet toe, maar ze gaan 2 juni wel weer open

blooming gaat 2 juni weer open! Het team is er helemaal klaar voor om iedereen een heerlijk ontspannen en uiteraard veilig verblijf te kunnen bieden. Wij kunnen niet wachten. Wanneer kom jij weer logeren? Klik hier voor het filmpje.

Rondje horeca…20

15 mei 2020

Interview met Steef van Leeuwen van de Taverne

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen

KHN-voorzitter Róber Willemsen: “Stap voor stap komen we er”

8 mei 2020

Vanaf 1 juni geldt: maximaal dertig gasten per horecazaak. Wat vind je daarvan?

KHN is blij met de gefaseerde opening van de horeca, maar zegt wel dat een financieel noodplan keihard nodig is.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal 2

8 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Was Arie Boekel de meest toonaangevende horeca-exploitant in de regio Bergen, van de jaren 60/70. Op zijn manier was Dirk Blaauboer heel bepalend...

Rondje horeca…19

8 mei 2020

Interview met Koert Hans Smit. Hij is eigenaar van de Strandpaviljoens Hemingway's Beach en Noorderlicht

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zeven weken...

Fletcher Hotel Bergen gooit de deur weer open

1 mei 2020

Veel hotels hielden de deuren van hun restaurants en cafés tot voor kort helemaal gesloten

Toch hoeft dat volgens de noodverordening niet: openstelling voor eigen gasten mag namelijk gewoon.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal

1 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Nero’s Place, the Club, Rainbow of café de Heerlijkheid werkte, hoefde dat

Familiebedrijven in de horeca. Zo doen ze dat bij het klimduin in Schoorl

1 mei 2020

En nee... verrassend genoeg is deze foto niet genomen vóór de horecasluiting

Deze werknemers hoeven zich niet aan de 150cm-maatregel te houden, want dit zijn de twee gezinnen die de restaurants onderaan het Klimduin draaiende houden.

Bergen is een (tijdelijke) traiteur rijker (filmpje)

1 mei 2020

Nou waren we al ernstig verwend in Bergen, maar...

Sinds vandaag hebben we er ook nog eens een traiteur bij. Waar... bij Bistronomie 't Parkje.

Rondje horeca…18

1 mei 2020

Interview met Martin van Bourgonje van hotel-restaurant Merlet en hij heeft ook goed nieuws te melden

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zes weken...

Nieuw in Bergen: Bistronomie ’t Parkje transformeert tijdelijk in een traiteur-delicatessenzaak.

24 april 2020

Wanneer: Vanaf Koningsdag, maandag 27 april

Dagelijks tussen 12:00 en 20:00 uur kunt u bij ons terecht om bistronomische specialiteiten af te halen.

Restaurants Zilte Zoen Bergen aan Zee en Egmond gesloten. Eigenaar failliet

24 april 2020

Zilte Zoen Schoorl blijft open

De eigenaar, Hiemstra, zou het faillissement zelf hebben aangevraagd. 32 medewerkers komen op straat te staan.

Rondje horeca…17

24 april 2020

Interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De magie van de horeca

24 april 2020

Door: Pieter van Dijk

De Horeca heeft altijd een grote, bijna magische aantrekkingskracht op mij gehad. Dat merkte de eerste keer dat ik Anna Boleyn binnen liep als 13 jarig scholiertje.

De horecabranche is teleurgesteld over de verlenging van de coronamaatregelen

24 april 2020

Rutte: "Protocol opstellen helpt, maar betekent niet dat de sector weer open kan"

Dirk Beljaarts, algemeen directeur van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt tegen NU.nl zelfs "boos" te zijn.

Wekelijkse update: Help de lokale restaurants de crisis door

28 mei 2020

Een overzicht van weer heerlijke nieuwe menu's

Kijk hier voor het overzicht. Hebben we u als ondernemer over het hoofd gezien? Laat het ons dan snel even weten via: [email protected]

De komende weken wordt beslist of, wanneer en hoe de horeca weer (geleidelijk) open kan na de ‘intelligent lockdown’

24 april 2020

Hoe nu verder...

Dat deze heropening niet van de ene dag op de andere dag van nul naar de gewone situatie zal gaan is logisch en dat de horeca er in ieder geval...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Rainbow deel 2

17 april 2020

Door: Hans Dekker

De Rainbow had zijn plek wel gevonden tussen de talloze horecazaken in Bergen. De weekenden zaten goed vol met natuurlijk als hoogtepunt...

Hoe rendabel kan de 1,5 mtr economie voor de horeca zijn?

17 april 2020

Het nieuwe normaal... dat is voor het merendeel van de horeca geen optie

KHN heeft op dit moment veel overleg over de veelbesproken 1,5-meter-horeca en laat weten later deze week op de inhoud ervan terug te komen. Wel wil Willemsen (KHN-voorzitter) alvast wat dingen erover zeggen:

Bijt hotel-restaurant Merlet in Schoorl de spits af in de nieuwe 1.5 meter economie?

17 april 2020

Ondernemen in uitdagende tijden...

Als een donderslag bij heldere hemel kwam op zondag 15 maart in de namiddag het bericht binnen dat alle restaurants onmiddellijk de deuren moesten sluiten.

Rondje horeca…16

17 april 2020

Interview met Mike Anthony Bosman (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca...

Merlet 24 april weer open: ‘gastvrijheid met afstand’

10 april 2020

Stermenu wordt op de hotelkamer genuttigd

Merlet in Schoorl heropent op 24 april het hotel en de restaurantkeukens. Gasten kunnen alleen speciale arrangementen...

Strandpaviljoen De Jongens in Bergen aan Zee heeft nieuwe eigenaar

10 april 2020

Marco en Maaike Wokke hebben hun zaak na 26 jaar overgedragen aan Sam Botterman (22)

Dat Botterman de zaak juist in een periode heeft overgenomen dat de horeca vanwege het virus op slot zit, heeft niks...

Helaas… ook ons fijne Bergense culinaire feestje is afgelast

10 april 2020

Heerlijk Bergen hopelijk weer in 2021

Helaas hebben we ervoor moeten kiezen om Heerlijk Bergen in 2020 te annuleren. Dit omdat wij niet verwachten dat wij...

Houd je aan de regels bij afhalen

10 april 2020

Niet consumeren ter plaatse maar meenemen

Afgelopen weekend hebben veel mensen goed gevolg gegeven aan de oproep vooral in en om het huis te blijven.

Rondje horeca…15

10 april 2020

Anders dan anders (filmpje) Ramona Nijssen van LadyPapa

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer vier weken

Terug