Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Horeca Taxi Bergen

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Horeca Taxi Bergen

Taxi’s hebben voor mij altijd een soort magie gehad. Als kleine jongen vond ik niets mooiers, dan wanneer er een taxi voor ons huis stopte aan de Meerweg. Zo een mooie, glanzende, zwarte Amerikaan, ja dat was toch wel wat anders dan de auto’s uit de buurt. Omdat mijn vader kapitein was en wij regelmatig met hem meevoeren, maakten we bovengemiddeld gebruik van Taxi’s en dat heb ik als decadente jongeling maar wat graag voort gezet. Ik heb zelfs een keer of drie verhuisd met de taxi, alhoewel ik het nooit zo bont heb gemaakt als ‘ouwe’ Hannes Hoving, die presteerde het om na een succesvolle avond in het Casino Zandvoort, een keer twee taxi’s te bestellen, één voor hem en één voor zijn hoed.

In het begin, toen ik in de horeca werkte was Henk Plomper aan de Breelaan praktisch het enge taxibedrijf wat ’s nachts opereerde. Henk reed zelf vaak en verder had je Henny Bouman, die een keer achteruit naar Bergen aan Zee reed en er was Jan, die mij de bijnaam ‘Vieze Pietje’ gaf toen ik een bloedmooi Zweeds meisje naar mijn rovershol ontvoerde en natuurlijk Aad Roobeek. Aad was een hele aardige, maar ietwat nerveuze man. Wij als barkeepers hadden altijd voorrang, of in ieder geval werd het laatste ritje altijd voor ons gereserveerd. Maar Aad kon niet zo goed nee zeggen, tegen het dronken, soms ietwat agressieve en opdringerige uitgaanspubliek en dan gebeurde het dat we de taxi voor onze neus weggekaapt zagen worden. Wij natuurlijk boos en Aad nog nerveuzer Hij snapte soms werkelijk niets van ‘dat kroegvolk’. Opeens kwam er voor Henk concurrentie.

Taxi Smit werd door Dick Lamers nieuw leven ingeblazen en hij zette de aanval in met een klein cadeautje voor alle barkeepers, tijdens de kerst. Henk reageerde met Horeca personeel korting en Dick kon niet anders dan dat ook aanbieden. Wij barkeepers vonden dat natuurlijk geweldig, want als je elke dag taxi rijdt, dan scheelde dat meer dan een slok op een borrel. De familie Lamers timmerde zo aan de weg, dat een aantal taxi chauffeurs overstapten naar zijn bedrijf, waaronder Aadje. Samen met Michel Derksen hadden we de grootste lol om met de taxi het dorp te verkennen, dan lieten we ons langs de hotels in Bergen aan Zee en Schoorl rijden, om te kijken of er al bussen met Zweedse , Finse of Engelse schoolmeiden waren, want dan was de jacht geopend. Alleen de meiden van een Schotse land en tuinbouwschool , die een aantal jaren trouw naar Bergen kwamen, hadden niets te duchten van onze avances, wij weer wel van die van hen…

Maar terug naar Aad, Op een avond waren Michel en ik weer balorig en vanuit Cartouche bestelden we een taxi, daar reed Aadje voor en wij stapten in. Het starttarief was 4 gulden en wij lieten ons bij de het plein, voor de Cococlub afzetten. Kosten fl. 4,60, we gaven 5 gulden en gingen de Cococlub in. Daar dronken we een biertje, liepen weer terug naar Cartouche en herhaalden het ritueel. Bij de 5de keer, was Aad het zat aan het worden en riep wanhopig uit. ‘Waarom doen jullie dit, wat heeft dit in hemelsnaam voor zin? Het kost jullie alleen maar geld?’ Wij bijdehandjes kwamen met een uitleg, dat het juist geld besparend was, want in de tijd dat we terug liepen en in de taxi zaten, konden we niet drinken. Aad keek ons verbouwereerd aan, stom verbaasd over onze logica en ons verspillende gedrag en Michel en ik konden niet meer van het lachen. De zesde keer, kwam Dick Lamers zelf en hij vertelde dat Aad ons niet meer naar de Cococlub wilde brengen, maar hij zelf had er geen moeite mee, want zo makkelijk kan ik ze normaal niet verdienen. We hadden alle drie dikke lol, echter de lol van Aad plagen was eraf. Maar er was meer…Toen ik Taverne werkte was Michiel Laoût, de bedrijfsleider, vaak op zondag aan het stocken(voorraad checken voor bijbestellen) Als het gezellig was, dan liep het vaak wat uit de hand en als de Monk(Monique, Chiel’s vriendin) rond een uur of zeven belde, of hij nog kwam eten? Dan belden IJsbrand en ik een taxi voor hem naar Bergen aan Zee, maar gelijk fluisterde we Aad in, dat hij zich een uur later weer moest melden bij ons aan de bar. Dat deed hij trouw en daar kreeg hij een dienblad met twee verse espresso’s en 2 underberg, met de opdracht. Breng deze zo snel mogelijk naar Michiel in Bergen aan Zee, ook hier stond hij weer verbaasd over zoveel verspilling.

Het laatste verhaal gaat over Gerrit Hulleman, Sjaan en ik. Op een doodsaaie doordeweekse dag, midden in het seizoen, was ik om twee uur klaar met werken. Sjaan en Gerrit hadden beiden aardig zitten pimpelen en nadat we schoongemaakt hadden, opperde Sjaan om nog even door te zakken in Amsterdam? De taxi kwam om 3 uur en het was…? Ja hoor onze Aad. Het was zijn laatste ritje kondigde hij aan, want er was niets meer te doen. Daar dachten wij echter anders over. ‘Nee Aad, we gaan naar Amsterdam en jij blijft bij ons, voor als we weer terug willen of ergens anders heen. Arme Aad, momplede wat ver dat hij naar huis moest en al tegen zijn vrouw had gezegd dat hij er aan kwam, maar Gerrit was heel resoluut en propte hem 100 gulden in zijn handen. Hier als je het doet dan is dit alvast extra fooi. Aad zijn bezwaren verdwenen als sneeuw voor de zon en wij kachelden naar Amsterdam en kwamen in een nachtcafé terecht. Er zat minstens voor 1000 jaar lik en we voelden ons gelijk thuis. Sjaan ging gelijk de discussie aan een vol getatoeëerde man en Gerrit en ik waren in een ‘goed’ gesprek. Alleen onze trouwe Aad, kon zijn draai niet zo vinden, moederziel en een beetje verloren stond hij in het midden van het café, zijn ogen uitkijkend naar al dat Gajes. Net had ik Gerrit op zijn onbeholpen gedrag geattendeerd, of we zagen dat hij een lompe kerel ontweek en vervolgens struikelde over een man die er nog veel enger uit zag. Met één hand werd hij opgetild en weer op zijn benen neergezet. Gerrit en ik moesten verschrikkelijk lachen en daardoor schoot Gerrit zijn ellenboog van het marmeren statafeltje. Hij viel met zijn ribbenkast op de toog en even was onze stoere en sterke Gerrit, compleet weg. Toen hij ietwat verbaasd weer bij kwam, was er voornamelijk pijn. Alles wees op een gebroken rib of in ieder geval zwaar gekneusd. En we besloten naar huis te gaan, grepen Aad bij zijn kraagje en die was op zeker nog blijer dan Gerrit, dat hij naar huis kon.

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Jaarlijks bockbier van Bavaria: Special Edition Herfstbok

18 september 2020

Bockbier: ongeëvenaarde najaarsklassieker

Bavaria introduceert een nieuw concept: de Special Edition Herfstbok. Vanaf deze herfst lanceert de Brabantse brouwer...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…de Taverne

18 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Al sinds mijn 15de jaar kom ik in Taverne. Als jonge nieuwkomer, begon je tussen de middag aan de tafeltjes bij de deur.

Rondje horeca… 36

18 september 2020

Culinaire hoogstandjes bij LadyPapa

Afgelopen maandag was ik te gast bij LadyPapa. Michiel van der Eerde van restaurant C uit Amsterdam, kwam zag en overwon.

Rondje horeca…35

11 september 2020

Deze week een interview met Eelke ten Broeke van restaurant Cunst met spectaculair nieuws

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Eelke ten Broeke van restaurant Cunst in de Kleine Dorpsstraat.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Calidus Vita Dura(est)

11 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Ja wat betekent dat nu weer? Stamgasten of opmerkzame klanten weten dat deze spreuk jarenlang in de Horsepub op het bord heeft gestaan...

Jonathan Zandbergen benoemd tot 150e meesterkok door SVH

11 september 2020

Ter viering... een spectaculaire lunch en diner op zondag 27 september

Na een intensieve dag en het serveren van zijn meesterlijk menu is hij geslaagd voor de Meesterproef en mag hij zich SVH Meesterkok noemen.

Masterchef Michiel van der Eerde van Restaurant C komt naar Bergen

4 september 2020

Waar en wanneer: bij LadyPapa op maandag 14 september

5-gangen diner incl. bijpassende wijn en een overheerlijke welkomstcocktail vooraf & koffie toe...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Vieze Pietje.

4 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Als je elke week anekdotes over anderen schrijft, moet je zo af en toe ook domme of slechte dingen over jezelf durven schrijven.

Rondje horeca…34

4 september 2020

Deze week een interview met Marc van de Pas van Hotel Meijer in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Marc van de Pas van Hotel Meijer voor de camera.

Cijfers CBS: Ongekende omzetdaling horeca

4 september 2020

Support Your Locals

De horeca is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen sectoren van Nederland. De omzet in de horeca nam in het tweede kwartaal van 2020 met iets meer...

Rondje horeca…32

28 augustus 2020

Even geen interviews met horecaondernemers, maar... wel een geinige anekdote

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet nog even geduld hebben t/m vrijdag 5 september...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jopie Troost

28 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Deze keer wil ik het over Jopie hebben, niet omdat ze van ons heen is gegaan (Je haalt het niet in je hoofd hoor schat!) Maar...

Wil jij ook wel eens eten in het nieuwste restaurant van Bergen?

28 augustus 2020

Dat kan vanaf 2 september bij Restaurant Zandhoeve

Na enkele weken exclusief open te zijn geweest voor gasten van blooming hotel gaat het restaurant per 2 september weer open voor iedereen!

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Maui Waui

21 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Na mijn oproep op Facebook om meer te weten te komen over Maui Waui in zijn roemruchte jaren, heb ik met Pieter Wildschut en Arie Schouten een gezellige ‘Walk through Memorylane’ gehad...

Rutte: “geen thuisfeestje, liever in de horeca”

21 augustus 2020

De horeca neemt zijn verantwoordelijkheden goed

Mark Rutte heeft tijdens zijn laatste persconferentie het dringende advies gegeven om geen feestjes thuis te organiseren. Wie dat wel doet, mag maximaal met zes mensen bij elkaar zijn.

Rondje horeca…32

21 augustus 2020

Even geen interviews met horeca-ondernemers, maar wel... No Span

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet even geduld hebben t/m vrijdag 5 september voor het eerstvolgende interview...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Café Hoppe

14 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Ik werkte net een maandje in het Zeepaardje, toen Henk Vonk bij mij kwam of ik ook in Hoppe wilde werken?

Horecagast moet vanaf nu worden gevraagd om contactgegevens

14 augustus 2020

Gasten in de horeca zijn overigens niet verplicht om hun contactgegevens af te staan

Met ingang van deze week moeten horecagasten bij aankomst in een café of restaurant hun contactgegevens achterlaten.

Rondje horeca…31

14 augustus 2020

Dit keer geen interview maar een leuk filmpje van het oudste restaurant van Bergen

In 1613 werd er al melding gemaakt van een speciale plek op de grens van bos en duin aan de rand van het pittoreske dorp Bergen.

Kabinet scherpt maatregelen aan om het coronavirus onder controle te krijgen

7 augustus 2020

Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht

De toename in het aantal besmettingen was dan ook de aanleiding voor een extra ingelaste persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge deze week.

Corona zet dikke streep door acht jaar omzetgroei grootste horecabedrijven

7 augustus 2020

De horeca wordt snoeihard geraakt door de verplichte sluiting van elf weken

Corona zet een dikke streep door acht jaar omzetgroei van de grootste horecabedrijven en - merken in Nederland.

Hotel-restaurant Merlet, Best of the best…

7 augustus 2020

Merlet behoort tot de 1% van het beste van het beste wereldwijd!

Restaurant Merlet is door TripAdvisor onderscheiden als winnaar van de Travellers 'Choice Best of the Best' - de hoogste eer van TripAdvisor.

Rondje horeca…30

7 augustus 2020

Interview met Frank Cocu van café de Oude Meester

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie uitbater Frank Cocu van het enige echte bruine café in Bergen voor de camera.

Ideetje voor de Bergense horeca… en de rest van Nederland?

7 augustus 2020

Britten mogen voor de helft van de prijs uit eten om de horeca te helpen

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk (VK) kunnen vanaf deze week voor de helft van de reguliere prijs buiten de deur eten en drinken om de horeca een steuntje in de rug te geven. De overheid past de rest bij.

Horeca: tot nog toe relatief weinig faillissementen. De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 5,6 procent

31 juli 2020

Lichtpuntje is dat in het tweede kwartaal ook het herstel al is ingezet

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO...

Rondje horeca…29

31 juli 2020

Interview met Ad Besseling van het Huis met de Pilaren

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ad Besseling van het Huis met de Pilaren voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Squeeze

31 juli 2020

Door: Hans Dekker

Om even te duiden in welke tijd we zitten, ik was helemaal klaar met de Coq d’or, Dicky Düster liep er steeds vaker uit en ik kon dan...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jazz & Sail

24 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week waren we uitgenodigd door de Flessenpost voor een uitje, met alle schrijvers! Met een klein en heel gezellig gezelschap stapten...

Rondje horeca…28

24 juli 2020

Interview met de General Manager van Golfbaan Sluispolder, Renate Roeleveld

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Renate van Golfbaan Sluispolder voor de camera.

Horeca in de media: Nieuw in Bergen… Restaurant Zandhoeve

24 juli 2020

blooming onderging een grote restyling

Begin februari begonnen de werkzaamheden en eind maart hadden de nieuwe f&b-outlets moeten openen.

Neder & Noorderlicht pop-updiner in Bergen aan Zee

17 juli 2020

Waar en wanneer: paviljoen Noorderlicht op vr 31/7, za 1/8, vr 7/8, za 8/8

Begin augustus organiseren de chef van Neder (Brian Luikel) en van Strandpaviljoen Noorderlicht (Jeroen Klepper) bijzondere pop-updiners op het Bergense strand.

Voor veel horeca-ondernemers is het terras nu een reddingsboei

17 juli 2020

Veel ondernemers zijn op zoek naar extra buitenruimte om uit te baten en zoeken daarbij naar samenwerking met de gemeente

In deze tijd van het jaar besteedt Misset Horeca altijd veel aandacht aan het terras. Dit jaar is het terras belangrijker dan ooit.

Rondje horeca…27

17 juli 2020

Interview met Shervin Vermeulen en chef kok Ilka Bon van The Bourbon Room

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Shervin Vermeulen en Ilka Bon voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drank en de politie

Door: Hans Dekker

Als je ervoor gekozen hebt om in de horeca te gaan werken doe je dat of omdat je je school niet hebt afgemaakt of omdat...

Terug