Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… het bordeel

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… het bordeel

Als zoon van een kapitein, word je regelmatig geconfronteerd met dames van lichte zeden. In elke haven wil de bemanning aan de rol, tijd om een liefdesrelatie op te bouwen hebben ze niet! Behoefte aan seks wel en tegen betaling worden ze plaatselijk verliefd. Het heeft verder niet zoveel om het lijf. Letterlijk en figuurlijk niet.

Zo werden broer Jaap en ik als peuters al ingezet, om in een havenplaats in Engeland, de plaatselijke lichtekooien te vermurwen met onze aandoenlijke koppies. De bemanning voer er wel bij en ach dat wij er nu een trauma aan hebben overgehouden… Nog vers in mijn geheugen licht de keer dat ik, ook weer in een Engels dorpje (Sharpness), onbesuisd de hut van Willem, de boots binnen stormde. Ik was een jaar of 12 a 13, vol met gierende hormonen en daar in de hut zaten Molly en miss Page, allebei naakt. Terwijl ik verbluft naar de dames staarde, werd ik vanachter in mijn nekvel gegrepen en de hut uitgezet. Om vervolgens door Willem toch maar weer te worden binnengeroepen.

Want hoeren aan boord smokkelen, daar was de cap (mijn vader de kapitein) erg streng op. En om het zoontje van de cap zo weg te sturen, dat was te risicovol.
“You like what you see?” Miss Page stelde zich in haar nakie gewoon voor, door me een hand te geven. Schuchter, met rood hoofd, gaf ik haar ook een hand, zoals mijn opvoeding geleerd had, intussen mijn ogen maar op 1 plek gericht. En nadat ik Willem beloofd had niets tegen me pa te zeggen, mocht ik van Molly even aan haar borsten zitten. Volgens mij ben ik met rode oortjes, de hut uitgestormd. Weg was alle branie van een puber. Het had wel tot gevolg dat toen de reder een 2 maanden later aan het eind van die trip, in Delfzijl aan boord kwam en quasi geïnteresseerd aan het zoontje van zijn kapitein vroeg? Wat hij wilde worden? Ik pooier als antwoord gaf. Mijn vader verslikte zich en met rood hoofd stamelde. “Ik dacht dat je iets in de handel wilde?” Nou dat is toch ook handel, antwoordde ik bijdehand! Die avond was het ‘bij de handje’ een stuk stiller en wreef zijn vele zere plekken.

We maken een sprong. Eindelijk wist ik duidelijk wat ik wilde worden. Het beroep paste precies bij mijn hang naar avontuur, reislust en snel verveeld raken. Programmamaker bij de televisie. Dat jaar stelde de media academie voor het eerst haar deuren open, voor mensen die nog niet bij de omroep werkten. Hier wilde ik heen en regelde dat ik 1 van de 8 deelnemers was, uit 368 aanvragen. Probleem was, dat het toch een aanzienlijk bedrag was. Hoe moest ik dat opbrengen, met mijn werk in de horeca? Erger nog, ik had besloten dat het beter was om even juist niet in de horeca te werken. Dan begon ik fris aan de opleiding.
Een vriend, ik zal geen namen noemen, leende mij het geld. Maar terugbetalen was wel even een dingetje, zonder inkomen. Echt moeilijk deed hij niet, tot hij met een voorstel kwam. “Luister, ik heb een voorstel, je mag Nee zeggen? De nieuwsgierigheid was direct gewekt? Het kwam erop neer dat ik voor een periode een bordeel(tje) in Amsterdam moest runnen en dan was ik van mijn schuld af. Natuurlijk zei ik ja, dit was weer te veel avontuur om Nee te zeggen! Hij nam me mee en stelde mij aan de dames voor, er waren 2 Antilliaanse meisjes en Heike, ietsje ouder en uit Luxemburg. Ik kocht een oude Toyata Starlet om elke dag naar Amsterdam te kunnen.

Als er geen klanten kwamen en veel waren het er in het begin niet, dan zat ik met de meisjes te toepen of een ander spelletje te doen. Hoewel ze in hun sexy lingerie zaten, was er totaal geen spanning tussen ons. Tot de telefoon of de deurbel ging, dan stond het ineens bol van de feromonen. Iets waar ik me toch elke keer over verbaasde, ook al begreep ik het wel. Tenslotte als de andere de klant kreeg, dan verdiende jij niets. Maar hoe vrouwen in een handomdraai, zoveel lust en verleiding kunnen oproepen…?
De eerste keer, besloot ik bij mijn vriendin Annemarie in Amsterdam te blijven slapen Ze wist waar ik vandaan kwam en toen ze de deur opende, was ze heel afstandelijk en vond het toch maar vreemd, dat ik zojuist bij de hoeren vandaan kwam en ik kon haar moeilijk overtuigen dat er echt niets gebeurd was. Dat begreep ik best wel. Maar laat ik vertellen over Heike de Luxemburgse. Met haar bouwde ik een bijzondere band op en ze had het vaak over haar dochter waar ze me aan wilde voorstellen, maar die wist van niets en mocht niet weten wat haar moeder allemaal deed. Heike was een beetje op de vlucht voor haar vriend, die bij de IRA zat. Ze vertelde haar verhaal hoe ze eerst als lasser op een werkplatform op zee had gewerkt, tot ze doorkreeg, dat ze op een andere manier veel meer kon verdienen. Op een gegeven moment begon ze te ontdekken, dat ze eigenlijk zich aangetrokken voelde tot de wat extremere vormen van seks. Ze deed dus aan hard SM en van de verhalen die ze vertelde, kreeg ik het gevoel, wat een hond heeft als hij zijn staart tussen de benen doet. Alhoewel ik deze verhalen eigenlijk moet vertellen omdat haar Duits, Luxemburgs accent heel erg bijdraagt aan het effect van het verhaal, zullen jullie dat effect er nu zelf bij moeten bedenken. Luister, huiver en lach!

“Nou, ik had dus ontdekt dat ik ‘anders’ was en beschloot mijn geld hier mee te gaan verdienen. Huurde een kamertje, kocht een zweep en liet het wat verbouwen, schilderen en inrichten. Ik wist toen nog bijna nietsch over hard SM, zeker niet wat ik nu doch weet. Mijn eerschte klant kreeg nummer 101, zodat hij niet kon weten dat hij de eerschte was. (Vooral dat vond ik persoonlijk reuze aandoenlijk). Hij ging liggen en ik rosschte hem af met die schweep, waarop hij begon te gillen. Ik dacht nog, Oh mijn God ik schla veelsch te hard. In het kamertje lagen wat kartonnen schtaven, van de verbouwing en die pakte ik maar. Alleen toen ik schloeg was er een grote knal, und die klant heb ik niemaals wieder gezien.” Nu keek ik Heike verbaasd aan? “Ja er zat een tl balk in…”
Onverdroten ging ze verder met het volgende verhaal. “Somsch, willen klanten eenzame opschloiting. Nou dat isch heel lucratiefff, want alsch je mazzel hebt, dan help je twee klanten tegelijk.” Heike legde uit dat het vaak mensen uit de zakenwereld waren, die een hoge functie hadden, bijvoorbeeld in het bankwezen. “Nou ik weet nogg, ik werkte in een bordeel alsch de hoerenmadam en deed zelf de hard sm kant. Voor weinig had ik een soort hondenhok laten timmeren op het balkon en ich weiss nogg, het wasch ergens in december, Sinterklaasch wasch net geweescht. In het begin van die avond, kreeg ik een klantje voor eenzame opschloiting en ik kleedde hem uit en schloot hem op. Maar etwa§ ging ganz verkeerd die avond. Twee hoeren kregen ruzie, met vechten, dusch die heb ik even gegrepen en het wasch ook nog heel druk. Tegen 4 uur heb ik de tent geschloten en ineensch bedacht ik. “Mijn got, die klant, op het balkon…, in december… Schnell heb ik hem eruit gehaal en ik dacht, die gaat dood. Met zijn kleren en wat dekensch heb ich hem maar in een portiek gelegd. Und die hab ich ook niemahlsch wieder gesehen…

Toen ze ging vertellen over haar slaven, hoe ze 3x had gedacht dat ze er één had doodgeslagen en beschreef over spijkers door de balzak, sigaretten uitdrukken en zo, werd het me te veel. Intussen had ik door dat ik ook niet helemaal geschikt was voor deze wereld, want de Antilliaanse wilde het geld nooit afgeven en stuurde erop aan dat ik haar moest meppen en ik heb nog nooit een vrouw geslagen en zal dat ook nooit doen! Uiteindelijk kwam haar vriend Heike weer op het spoor en ze smeerde hem. Wel nam ze de kleine kas en mijn boek van Oriana Fallaci (een man) mee. Ze liet een briefje achter waarop ze schreef dat ze het boek had mee gejat als aandenken aan mij.
Dat vond ik ergens wel weer een heel bijzondere twist.

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… vroeger op zondag

24 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Toen ik van de Bokkensprong naar het Zeepaardje en Hoppen kwam om te werken, werd ik er al mee doodgegooid. Vroeger…Ja vroeger stonden ze in rijen voor het café te wachten, om naar binnen te mogen.

Rondje horeca 39: Lancering CHEFFD van sterchef Jonathan Zandbergen van Merlet (filmpje)

24 september 2021

CHEFFD is een online video-kookboek dat continu wordt geactualiseerd

Jonathan Zandbergen maakt vandaag zijn nieuwe droom waar. Al heel lang loopt hij rond met de wens om jonge chefs, professionals en hobbykoks te inspireren en enthousiasmeren voor het mooie vak. Op 22 september lanceert hij CHEFFD: een eigen streamingplatform met gerechten, recepten en documentaires. Het allereerste abonnement van CHEFFD wordt overhandigd aan Marco Borsato.

Geen coronapas op terras, maar wel voor de wc binnen

24 september 2021

Bij een afhaalrestaurant is de coronapas niet nodig

Mensen die op een terras zitten moeten vanaf komend weekend hun coronatoegangsbewijs laten zien als ze binnen naar de wc willen. Dat zegt demissionair minister De Jonge. Volgens hem is dat de consequentie van de wens van de Tweede Kamer om de coronapas niet verplicht te stellen voor terrasbezoekers.

Horeca in Egmond negeert horecatoegangsbewijs

17 september 2021

Meerdere horecaondernemers in Egmond (gemeente Bergen) geven geen gehoor aan de plicht om gasten te vragen naar hun coronatoegangsbewijs

Demissionair minister-president Rutte en demissionair minister De Jonge informeerden de Nederlanders over deze maatregel tijdens de persconferentie op dinsdag 14 september.

The Best Chef Award 2021

17 september 2021

Chefkok van sterrestaurant Merlet, Jonathan Zandbergen valt in de prijzen

Hij behoort sinds deze week tot de 100 beste chefs ter wereld! Gister waren de uitreikingen in Amsterdam.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Darkroom

17 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Dat we nu echt vrienden waren, zal ik niet zeggen. Vaker het tegenovergestelde. Maar toch zijn de verhalen over mensen waarmee je een beetje schuurt, vaak te leuk om niet te vertellen.

Sfeerimpressie opening van het De Story Bistro-terras

17 september 2021

Heerlijke champagne, cava én oesters

Tijdens de druk bezochte opening afgelopen zondag 12 september van het nieuwe terras van De Story Bistro aan de Breelaan is het feestje volop gevierd met heerlijke champagne, cava én voortreffelijke oesters. Het bleef nog lang aangenaam toeven op het zonovergoten terras...

Rondje horeca 38… Horeca ziet niets in plan ‘testen voor toegang’

17 september 2021

KHN vindt dat het kabinet de sector gebruikt om mensen onder druk te zetten

De horeca ziet niets in plannen van het kabinet om toegang tot cafés en restaurants, maar ook de cultuursector alleen toe te staan voor mensen die gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kan overleggen. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat het kabinet de sector gebruikt om mensen onder druk te zetten zich te laten vaccineren en stelt dat ondernemen zo moeilijker wordt gemaakt.

Rondje horeca 37… Op bezoek bij NY Bistro Style Liberté

10 september 2021

In gesprek met chefkok Jeroen Klepper

Jeroen is samen met Koert Smit mede-eigenaar van strand paviljoens Hemingway’s Beach en Noorderlicht in Bergen aan Zee. Een klein jaar geleden zijn ze restaurant Liberté gestart in Egmond aan den Hoef onder de 'rook' van de slot kapel.

De Duinhap maakt een doorstart in dorpshuis De Blinkerd

10 september 2021

Op vrijdag 24 september is de officiële en feestelijke heropening

Vanwege herinrichting van de Sanderij in Schoorl verhuist restaurant De Duinhap naar De Blinkerd. De vrijwillige keukenbrigade onder leiding van chef-kok Frans Siekman gaat proefdraaien op vrijdag 17 september.

Het mag eindelijk weer…

Kom wijn proeven in het nieuwe proeflokaal van de Gouden Ton

Zaterdag 18 september staan er een aantal wijnen open om te proeven in het nieuwe proeflokaal. Het monumentale pand waar wij in gevestigd zijn, staat hier al sinds 1923 en was toen al een wijnhandel. Nu 90 jaar verder is dit nog steeds de meest toonaangevende wijnwinkel in de regio.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cor van Hel

3 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Sommige mensen hebben een stempel gedrukt op het leven in een bepaalde periode. Nou Cor van Hel was daar zeker één van!

De horeca heeft in het tweede kwartaal geprofiteerd van de versoepelingen van de coronamaatregelen

3 september 2021

Ten opzichte van 2019 lag de omzet in het tweede kwartaal ruim 35 procent lager

Mede daardoor steeg de omzet flink ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch is de verkoop nog ver verwijderd van het niveau van voor de coronacrisis, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Rondje horeca… 36. Altijd al je eigen koffie-, ontbijt- en lunchzaak in Bergen willen hebben?

3 september 2021

Dat kan nu dus...

Dit is je kans om een vliegende start te maken! Bij Merel is een drukbezochte koffiezaak op een geweldige plek, per direct te aanvaarden. Ben jij die enthousiaste gedreven ondernemer die Bij Merel die fijne plek laat blijven en verder uitbouwt naar eigen inzicht?

Limoncello is populairder dan ooit, er is zelfs een internationale Limoncello Dag!

27 augustus 2021

Fiorito Limoncello is de enige Nederlandse limoncello die het keurmerk Limoncello Superiore mag voeren

In Nederland kenden we limoncello voornamelijk van Italiaanse restaurants die het likeurtje serveerden na het diner, om de rekening te verzachten. Inmiddels is limoncello hier uitgegroeid...

Minister geeft groen licht aan overwinteren strandbedrijven: belangrijke stap voor strandbedrijven

27 augustus 2021

Door te mogen blijven staan, realiseren de strandbedrijven een forse kostenbesparing

Deze week liet Rijkswaterstaat telefonisch aan KHN weten dat Minister Cora van Nieuwenhuizen ermee akkoord gaat dat de niet-permanente strandbedrijven ook deze winter kunnen blijven staan.

Strandpaviljoen Luctor et Emergo verkocht

27 augustus 2021

De overdracht is naar verwachting 1 oktober of 1 november

Strandpaviljoen Luctor et Emergo in Camperduin heeft een nieuwe eigenaar. Dat meldt HVAB Horecamakelaardij op haar website. Ook de bijbehorende 46 strandhuisjes zijn verkocht. Mede-eigenaar Kevin Bredewout bevestigt dat de verkoop ‘onder voorbehoud rond is’.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… In memoriam…De moeder der kroegtijgers

27 augustus 2021

Door: Pieter van Dijk

Afgelopen zaterdag 21 augustus, overleed onze moeder Marian Tine Polderdijk. Niet dat zij zelf zo een kroegtijger was? Maar broer Jaap, ik zelf en ook ons zusje Annemiek, hebben er toch flink wat aan gedaan…

Rondje horeca 35… STOKED! Unfiltered Lager na succesvolle start van Bergens Brouwerij krijgt nu al internationale erkenning

25 augustus 2021

Lokaal bier internationaal onderscheiden met zilveren prijs World Beer Award

Na de succesvolle start van “Unfiltered Lager” die snel de harten van zowel particulieren en de plaatselijke horeca heeft veroverd in de regio is er wederom goed nieuws en komt er nu al internationale erkenning. De jury van de World Beer Award heeft de Unfiltered Lager beloont met Zilver in de categorie Lagers.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Back from the USA

20 augustus 2021

Door: Pieter van Dijk

Om nabij 13 jaar heb ik in de Horeca gewerkt. Bijna in alle café's, in de uitgaans hoogtij dagen van Bergen, heb ik wel gewerkt of eens ingevallen en toen was het over.

Nu in Bergen… ‘fruits de mer’ uit Zeeland

20 augustus 2021

Verkrijgbaar bij restaurant Fisher's in Bergen aan Zee

Fruits de mer stijgen razendsnel in populariteit, maar hoeveel mensen weten er nu eigenlijk dat deze lekkernijen uit onze eigen Noordzee komen? We kennen de prachtige etagères op de pittoreske Franse terrasjes, vol met Noordzeekrab, mesheften en langoustines. Laat de Franse naam je niet in verwarring brengen, want deze worden allemaal voor onze eigen deur gevangen.

Rondje horeca 34… De Flessenpost bracht een bezoek aan het fameuze Molenkrocht Tennistoernooi

20 augustus 2021

Een interview met Jan Donders

Tennispark De Molenkrocht in Bergen is het oudste tennispark (103 jaar) in Nederland en het toernooi is voor velen het sportieve hoogtepunt van het jaar. We gingen een kijkje nemen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude en nieuwe horecaverhalen

Door: Pieter van Dijk

Laat ik beginnen met te zeggen dat. “Ik vind het terras op het ruïnekerk terrein, zo verschrikkelijk gezellig.” Dat ik oprecht hoop, dat dit privilege voor nog heel wat jaren mag gelden?

Bergense hotelier Bart Dijkstra maakt een statement…

13 augustus 2021

‘Een beetje respect voor de horeca’

Bart Dijkstra, mede-eigenaar van de Dijkstra Hotel Groep, heeft in zijn hotels een brief opgehangen waarin hij zijn gasten vraagt een beetje respect te hebben voor de horeca. Het blijkt de vinger op de zere plek. Op social media gaat de brief viral. 'Van de gasten hebben we gelukkig alleen maar begripvolle reacties gekregen', vertelt Dijkstra.

Rondje horeca…33. Hebben we binnenkort een vaccinatiebewijs nodig om in Bergen uit eten te kunnen?

13 augustus 2021

Op 13 augustus wordt gekeken of 'Testen voor Toegang' weer gebruikt kan worden

Steeds meer landen voeren zogenoemde coronapassen in voor een bezoek aan restaurants. Zonder vaccin of negatieve test mag je niet meer naar binnen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Schik met Kick

6 augustus 2021

Door: Pieter van Dijk

Het leuke van nog steeds in je geboortedorp wonen is, dat je nog steeds oude vrienden van vroeger tegenkomt. Zo zie ik Michel nog zo af en toe en ook Kick, ken ik net als Michel nog van de kleuterschool, lagere school en middelbare school.

Te huur: twee horecalocaties in hartje Bergen

6 augustus 2021

Gelegen tegenover Ruïnekerk op een A1-locatie

Deze twee casco horecaruimten zijn gelegen aan de Oude Prinsweg op een A1-centrum locatie in Bergen.

Personeelstekort in horeca groter dan ooit

6 augustus 2021

Koks worden uit Spanje en Portugal gehaald...

Nu de horeca weer grotendeels open mag, is een ander groot probleem zichtbaar geworden: het nijpende personeelstekort. Ondernemers gaan noodgedwongen op zoek naar koks uit Portugal, Spanje of Griekenland. Besparen op personeel door bezoekers via een tablet te laten bestellen. Of laten de directeur zelf even in de keuken bijspringen.

Rondje horeca…32. Gaat de sloop van het Parkhotel dan eindelijk beginnen?!

6 augustus 2021

Bekijk hier het interview met eigenaar Dirk Kat en je weet weer wat er speelt...

Gaan we nu eindelijk beginnen Dirk? Locatie het nieuwe Bergense restaurant de Story.

Week van de horeca…. Oh yes we do! Dus, save the date: 20-25 september

6 augustus 2021

Worden jullie het leukste horecateam van Nederland?

Eén week vol met horecaprofessionals die een kijkje achter de schermen geven, studenten die van hun hobby hun werk willen maken en gasten die het liefst elke dag uit eten gaan! Ja, die week komt er.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… EHBO Post BAZ

30 juli 2021

Door: Pieter van Dijk

Nu ben ik al een aantal jaren gebrouilleerd met Jelte en zoals wel vaker het geval is, gaan dit soort ruzies om weinig, tot niets. Maar in mijn korte schrijfvakantie heb ik besloten dat de avonturen die we beleefd hebben, te leuk zijn om niet te vermelden en wie weet waar het toe leidt?

Rondje horeca…31. Bergen heeft zijn eigen ‘escape room’

30 juli 2021

Probeer er maar eens uit te ontsnappen...

Het perfecte uitje is daar; de blooming escape room. Of je nou een origineel teamuitje zoekt, of met het hele gezin een korte doch uitdagende activiteit wilt beleven. De blooming escape route past bij iedereen en is voor iedereen...

Wat verlangen we terug naar knallende feestjes in ons dorp…

30 juli 2021

Terugblik.... Ladies Night bij Fabels in 2012

En ook toen al was de Flessenpost er natuurlijk bij...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ruigoord

23 juli 2021

Door: Pieter van Dijk

Mijn kinderen zijn voor een langere periode naar hun moeder, omdat ik elke dag moet werken. Maar in plaats van me netjes te gedragen, verviel ik gelijk weer in oude gewoontes en bij oude gewoontes horen ook oude liefdes en verhalen.

Terug