Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… herinneringen aan Thé Lau

Door: Hans Dekker

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… herinneringen aan Thé Lau

In de tijd dat ik in Bergen in de horeca werkte, waren tennis en squash ‘the things to do’. Je verdient natuurlijk redelijk je geld in de horeca en je hebt weinig verplichtingen en zeker overdag veel tijd.

We squashten veel in Alkmaar waar de Australische eigenaar een vriend werd. Tennissen deed ik regelmatig op de tennisbanen bij het oude AZ-stadion tegenover het Zomerbad, maar ook bij TC Alkmaar konden we vaak terecht. En soms als alle banen in de regio bezet waren, en dat gebeurde nog wel eens, wisten we nog een geheim baantje tussen Bergen en Egmond, vlak voor het Woud, een particulier gravelbaantje verstopt tussen hoge bomen waar nooit iemand was. Zo graag wilden we spelen.

Op deze manier kwam ik ook bij de Molenkrocht terecht. Drie prachtige gravelbanen gelegen tussen de achtertuinen van de typische tuindershuisjes met een puntdak. Het tennispark van Meneer Lau. Thé Lau. Achteraf gezien is dat de baan waar ik het meest gespeeld heb, maar waar ik nooit lid van ben geweest.
Als de baan vrij was, mochten we gewoon gaan spelen, kwamen er mensen die de baan op een vast uur hadden, dat was het systeem daar, dan veegden we de baan en gingen we eraf.
De oude Thé Lau, de jonge Thé, de muzikant was zijn zoon, had wat met de horecajongens. De Molenkrocht was zijn domein en hij bepaalde alles zelf, wie er mochten spelen maar ook op welke dagen en op welk uur ze mochten spelen. Mensen die het liefst met égards behandeld wilden worden, gezien hun zichzelf toegemeten status, daar had hij een broertje dood aan. Het botste dan weleens met deze mensen. “Opsodemieters, van mijn rooie akker”, riep hij dan naar de, gekrenkte, zwaar beledigde notabelen.

Als wij speelden, Dicky Düster, Jacky Bus, Lex van der Ham en ik, wat op die baan net als vakantie voelde, kwam hij wel eens de bocht omzeilen met een enorme ketel heet water. Hij kookte dat water in zijn huis vlakbij de banen en liep met de ketel in zijn crèmewitte katoenen jasje, dat hij ook aanhield als hij lesgaf, op zijn gemak naar de baan. De ketel was voor de thee van een groepje dames die bij hem een baan hadden gehuurd.
Als hij ons dan zag, begonnen zijn kraalogen te glimmen en riep hij keihard over de baan: “Nee hè, het gajes van het dorp is er weer, oh mijn God!” Na het partijtje namen we steevast een drankje.

Naast de banen stond een kleine houten kantine waar je zowel buiten als binnen kon zitten en je drankje zelf moest pakken.
Dat was iets speciaals, achter in de kantine, achter een soort toonbankje met een mooie witte bewerkte houten paal, was een luik, een wit geschilderd, houten luik met zo’n verzonken greep.
Als je het luik eenmaal open had gemaakt, zag je, keurig gerangschikt, een aantal kleine flesjes staan, grote flessen konden er niet in omdat het te ondiep was.
Omdat het luik in de grond was uitgegraven, had het die temperatuur ook aangenomen. Middenin de zomer waren de flesjes cola, 7-up en zelfs het bier wel iets koeler dan de buitentemperatuur maar eigenlijk gewoon lauw.

Je pakte dus wat je wilde drinken, maakte de flesjes open met een flessenopener die altijd in een klein rieten mandje lag en noteerde je bestelling simpel op een blocnootje, dat ook in het mandje lag. Je moest wel je naam op het blaadje zetten anders klopte het systeem niet meer. Vervolgens scheurde je het blaadje af en deed het op een prikker. Als je dan Thé Lau een keer tegenkwam, vertelde hij je het bedrag wat je vervolgen betaalde.
Hoogtepunt van het jaar was het Molenkrocht-toernooi, het was anders dan alle andere toernooien. Tennis was heel populair in Bergen en omgeving en heel veel mensen schreven zich in voor deze toernooien. TC Alkmaar, Warmenhuizen, Heerhugowaard, Schoorl, Sint Pancras, noem een gehucht op en er was een tennistoernooi.

De clubs zagen wel brood in de extra omzet en het werd ieder jaar commerciëler, wijnproef-avonden werden eraan gekoppeld, life muziek met doelgroep-bandjes en natuurlijk zo’n verschrikkelijk lopend buffet. In zo’n lange rij en iedereen die eerst de Hollandse garnaaltjes eruit vist en dat je dan met je bordje in je hand geen plek kan vinden of je mes en vork bent vergeten.
Bij het jaarlijkse Molenkrocht-toernooi, in de laatste week van augustus, was het anders. Alles was er anders. Er was niet echt een open inschrijving, dat ging zoals dat zo mooi heet op invitatie. Het kwam erop neer dat je wel kon spreken van een selectief groepje tennissers.
Er werd voor je bepaald in welke klasse je speelde door de wedstrijdcommissie: A of B.
De mooiste wedstrijden werden rond het borreluur gespeeld. Dat waren dan meestal opvallende figuren uit het dorp. In plaats van sets kreeg je een uur om te bewijzen dat je beter was dan de tegenstander. Aan de kant zat, op ingehuurde klapbanken, het publiek. Dorpsbewoners, familie en vrienden jong en oud, die zich vaak lieten horen bij twijfelachtige calls of als er een vermoeden bestond van een amoureuze verhouding van een mixed-dubbel stel. Mensen die bijvoorbeeld door een heterdaadje net gescheiden waren, wat een heel dorp dan weet, kregen dat op subtiele wijze tijdens het wisselen van baanhelft te horen.

“ Die bal had je eigen vrouw nooit gemist” of “Ja, hoor, laat haar maar lopen, zij heeft nog jonge benen.” Hoog was het niveau van de opmerkingen vaak niet, maar dat kon je ook wel van het geboden spel zeggen.

Het was moeilijk winnen als je het publiek tegen had. Iedereen kent elkaar door en door en na een paar uurtjes op de baan te hebben gehangen, was je weer helemaal op de hoogte van alles wat er op relationeel gebied in het dorp speelde. Ik stond ooit in een finale dubbelpartij met mijn maat Arjen Mak. Arjen was een zeer goede speler, eigenlijk beter dan A maar dat bestaat niet bij de Molenkrocht maar ik mocht toch met hem dubbelen.
Arjen was begiftigd met een prachtige backhand en ik, als linkspoot, kon redelijk goed spinnen en volleren en het vaak letterlijke hoogtepunt: de topspin lob of ook wel de running lob genoemd. Die slag was bijna net zo fameus als de “through the legs backhand foley” van Jaap Leyen.
Ik was ook erg goed in, het op belangrijke momenten, alle controle te verliezen en van de zenuwen in het vak op de baan ernaast te serveren. Choken heet dat.
Maar uiteindelijk klonken de legendarische woorden: uitgesproken door de Jan Donders zelf. “De lopende game wordt uitgespeeld.” En zo werden we kampioen in de A van de Molenkrocht. Geen bekers maar een, ik denk door jonge Thé gelithografeerd, diploma op geschept papier ondertekend door de enige echte Thé Lau zelf.

”Ik ben best redelijk veel keren dronken geweest, maar die dag… Eerst natuurlijk op het park zelf, bier, nog één bier en nog eentje toe, prijsuitreiking, daarna weer aan het bier, waarschijnlijk tot er echt niemand meer was die ons nog kon feliciteren of een biertje wilde aanbieden. Daarna lopend/zwalkend nog in dezelfde tenniskleding samen met Arjen, die er ook niet in spuugt, naar het dorp. Eerst de Taverne in en daar, na enkele verzoeken mijnerzijds aan de bar tussen alle mensen in, Amalia (Kraai) haar borsten mogen zien, wat achteraf toch voelde als de hoofdprijs. Daarna nog even, na een tussenstop bij de Alderliefste, door naar ons honk de Lamoraal. Arjen had in die tijd iets met tequila meen ik mij nog vaag te herinneren. Zo’n klein glaasje dat dan in je handen wordt gepropt terwijl je al twee of drie biertjes vast hebt. Nou huppetee dan maar. Wat er de rest van de avond gebeurde ben ik godzijdank vergeten.

Hans Dekker

advertentie

Meer 'Horeca':

Rondje horeca…25

19 juni 2020

Interview met Robbert Peek. Hij is de nieuwe eigenaar van Restaurant Zilt in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Robbert Peek voor de camera.

Bijzonder culinair evenement bij sterrestaurant Merlet

19 juni 2020

Wanneer: zondag 27 september 2020

Chef's Collaboration met dit keer een hele bijzondere internationale chef. Als jonge chef liet Jonathan Zandbergen zich inspireren door de gerechten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or deel 2

19 juni 2020

Door: Hans Dekker

Het nu volgende stukje gaat over hoe ik, Hans Dekker, door omstandigheden, disc jockey geworden ben. Club dj wel te verstaan.

Free at last

12 juni 2020

Column: Gerrit Mollema

Tweede pinksterdag, ’s middags half twee, prachtig weer. Vol verwachting fiets ik naar het dorp, want het is zover: free at last. De cafés en restaurants zijn open.

Haringborrel bij Bistronomie ‘t Parkje

12 juni 2020

We beginnen het haringseizoen goed! Op 18 juni vanaf 17.00 uur

Komen jullie lekker genieten van deze Hollandse delicatesse? U bent van harte welkom vanaf 17:00 uur voor een hap en een glas.

Juridische uitspraken over verlaging huur tijdens coronacrisis

12 juni 2020

De rechter oordeelde in twee zaken dat een verlaging van de huur niet onredelijk is

Inmiddels zijn meerdere gerechtelijke uitspraken gepubliceerd, waarbij het gaat over in hoeverre er een huurbetalingsverplichting in de horeca geldt ten tijde...

Rondje horeca…24

12 juni 2020

Interview met Merel van 'Bij Merel' Smoothie, Koffie en sapbar

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Merel van 'Bij Merel' voor de camera.

Coronakwartje steun in de rug voor lokale horeca

5 juni 2020

Met posters en bierviltjes willen ze de gasten op de actie attenderen

Misschien lees je dit vanaf een zonnig terras met een vers biertje voor je neus. Na maanden van lockdown is de horeca eindelijk weer open.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Meer Bokkensprongen

4 juni 2020

Door: Pieter van Dijk

In het eerste hoogseizoen reden Marcel, Erno en ik op het fietsje naar Groet, of ik kon met Erno meerijden in zijn Alpha Julia, wat ik zo een geweldig mooie auto vond..

Rondje horeca…23

5 juni 2020

Interview met Paul de Wit van Wonder's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Paul de Wit van Wonder's voor de camera. Harry Steunenberg ...

Zilte Zoen in Bergen aan Zee is gered en gaat weer open

29 mei 2020

Maandag 1 juni a.s. gaan de deuren weer open

De nieuwe eigenaar is de familie Peek uit Bergen, zij investeerden al eerder in horecabedrijven. Er is geen dag verloren gegaan, zegt Robbert Peek.

Rondje horeca…22

29 mei 2020

Interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie André Rzepka van Fabels Eten & Drinken voor de camera.

Nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel voor horecaondernemers!

22 mei 2020

Geen tijd voor lange bureaucratische processen

KHN is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Op 20 mei presenteerde het kabinet een aanvullend steunpakket voor bedrijven,...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Bokkesprong

22 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik het zo bekijk dan heeft bijna half horeca Bergen en omstreken in de Bokkensprong gewerkt. Mijn beurt was het in ieder geval op Koninginnedag 1975. ...

Advertorial: Veiligheidschermen voor de horeca

22 mei 2020

Minimale aanpassing van bestaande routing en lay-out en lage investering, optimaal rendement

Op een zo veilig mogelijke manier uw gasten weer kunnen verwelkomen in tijden van corona. Dat is het belangrijkste uitgangspunt...

Strandpaviljoen EVI stopt

15 mei 2020

De eigenaren lieten dit weten via socialmedia

Wij hebben stormen doorstaan en brandjes overleefd, veel feest gevierd en bovenal van heel veel zonnige dagen mogen genieten. Maar nu moeten wij u...

Wijn expert Cuno van ’t Hoff (filmpje)

15 mei 2020

Lekker thuis en toch mooie wijnen proeven! Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen

Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen. Klik hier voor het filmpje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Heerlijkheid 6

15 mei 2020

Door: Hans Dekker

‘De Heerlijkheid ’was een café van Dirk Blaauboer en de ingang grensde aan de keuken van de Pilaren in het straatje van de Marskramer...

Een zeer bijzonder culinair evenement in aantocht…

15 mei 2020

Op 23 en 24 mei 2020 organiseert Merlet met zes Noord-Hollandse chefkoks een fantastische culinaire middag

Gasten kunnen op zaterdag 23 en zondag 24 mei genieten van een culinaire middag langs zes restaurants in Noord-Holland. Middels het grootste “Drive-thru”-concept van Nederland geniet u...

Wat mag er nu precies wel en wat niet in de horeca per 1 juni a.s.

15 mei 2020

KHN geeft uitleg. Alles overzichtelijk op een rij.

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van woensdagavond 6 mei 2020 bekendgemaakt dat de horeca met ingang van 1 juni 2020

Ook hotel blooming gaat weer van start (filmpje)

15 mei 2020

Weliswaar niet op volle kracht, de richtlijnen staan dat namelijk niet toe, maar ze gaan 2 juni wel weer open

blooming gaat 2 juni weer open! Het team is er helemaal klaar voor om iedereen een heerlijk ontspannen en uiteraard veilig verblijf te kunnen bieden. Wij kunnen niet wachten. Wanneer kom jij weer logeren? Klik hier voor het filmpje.

Rondje horeca…20

15 mei 2020

Interview met Steef van Leeuwen van de Taverne

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen

KHN-voorzitter Róber Willemsen: “Stap voor stap komen we er”

8 mei 2020

Vanaf 1 juni geldt: maximaal dertig gasten per horecazaak. Wat vind je daarvan?

KHN is blij met de gefaseerde opening van de horeca, maar zegt wel dat een financieel noodplan keihard nodig is.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal 2

8 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Was Arie Boekel de meest toonaangevende horeca-exploitant in de regio Bergen, van de jaren 60/70. Op zijn manier was Dirk Blaauboer heel bepalend...

Rondje horeca…19

8 mei 2020

Interview met Koert Hans Smit. Hij is eigenaar van de Strandpaviljoens Hemingway's Beach en Noorderlicht

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zeven weken...

Fletcher Hotel Bergen gooit de deur weer open

1 mei 2020

Veel hotels hielden de deuren van hun restaurants en cafés tot voor kort helemaal gesloten

Toch hoeft dat volgens de noodverordening niet: openstelling voor eigen gasten mag namelijk gewoon.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal

1 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Nero’s Place, the Club, Rainbow of café de Heerlijkheid werkte, hoefde dat

Familiebedrijven in de horeca. Zo doen ze dat bij het klimduin in Schoorl

1 mei 2020

En nee... verrassend genoeg is deze foto niet genomen vóór de horecasluiting

Deze werknemers hoeven zich niet aan de 150cm-maatregel te houden, want dit zijn de twee gezinnen die de restaurants onderaan het Klimduin draaiende houden.

Bergen is een (tijdelijke) traiteur rijker (filmpje)

1 mei 2020

Nou waren we al ernstig verwend in Bergen, maar...

Sinds vandaag hebben we er ook nog eens een traiteur bij. Waar... bij Bistronomie 't Parkje.

Rondje horeca…18

1 mei 2020

Interview met Martin van Bourgonje van hotel-restaurant Merlet en hij heeft ook goed nieuws te melden

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zes weken...

Nieuw in Bergen: Bistronomie ’t Parkje transformeert tijdelijk in een traiteur-delicatessenzaak.

24 april 2020

Wanneer: Vanaf Koningsdag, maandag 27 april

Dagelijks tussen 12:00 en 20:00 uur kunt u bij ons terecht om bistronomische specialiteiten af te halen.

Restaurants Zilte Zoen Bergen aan Zee en Egmond gesloten. Eigenaar failliet

24 april 2020

Zilte Zoen Schoorl blijft open

De eigenaar, Hiemstra, zou het faillissement zelf hebben aangevraagd. 32 medewerkers komen op straat te staan.

Rondje horeca…17

24 april 2020

Interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De magie van de horeca

24 april 2020

Door: Pieter van Dijk

De Horeca heeft altijd een grote, bijna magische aantrekkingskracht op mij gehad. Dat merkte de eerste keer dat ik Anna Boleyn binnen liep als 13 jarig scholiertje.

Terug