Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… herinneringen aan Thé Lau

Door: Hans Dekker

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… herinneringen aan Thé Lau

In de tijd dat ik in Bergen in de horeca werkte, waren tennis en squash ‘the things to do’. Je verdient natuurlijk redelijk je geld in de horeca en je hebt weinig verplichtingen en zeker overdag veel tijd.

We squashten veel in Alkmaar waar de Australische eigenaar een vriend werd. Tennissen deed ik regelmatig op de tennisbanen bij het oude AZ-stadion tegenover het Zomerbad, maar ook bij TC Alkmaar konden we vaak terecht. En soms als alle banen in de regio bezet waren, en dat gebeurde nog wel eens, wisten we nog een geheim baantje tussen Bergen en Egmond, vlak voor het Woud, een particulier gravelbaantje verstopt tussen hoge bomen waar nooit iemand was. Zo graag wilden we spelen.

Op deze manier kwam ik ook bij de Molenkrocht terecht. Drie prachtige gravelbanen gelegen tussen de achtertuinen van de typische tuindershuisjes met een puntdak. Het tennispark van Meneer Lau. Thé Lau. Achteraf gezien is dat de baan waar ik het meest gespeeld heb, maar waar ik nooit lid van ben geweest.
Als de baan vrij was, mochten we gewoon gaan spelen, kwamen er mensen die de baan op een vast uur hadden, dat was het systeem daar, dan veegden we de baan en gingen we eraf.
De oude Thé Lau, de jonge Thé, de muzikant was zijn zoon, had wat met de horecajongens. De Molenkrocht was zijn domein en hij bepaalde alles zelf, wie er mochten spelen maar ook op welke dagen en op welk uur ze mochten spelen. Mensen die het liefst met égards behandeld wilden worden, gezien hun zichzelf toegemeten status, daar had hij een broertje dood aan. Het botste dan weleens met deze mensen. “Opsodemieters, van mijn rooie akker”, riep hij dan naar de, gekrenkte, zwaar beledigde notabelen.

Als wij speelden, Dicky Düster, Jacky Bus, Lex van der Ham en ik, wat op die baan net als vakantie voelde, kwam hij wel eens de bocht omzeilen met een enorme ketel heet water. Hij kookte dat water in zijn huis vlakbij de banen en liep met de ketel in zijn crèmewitte katoenen jasje, dat hij ook aanhield als hij lesgaf, op zijn gemak naar de baan. De ketel was voor de thee van een groepje dames die bij hem een baan hadden gehuurd.
Als hij ons dan zag, begonnen zijn kraalogen te glimmen en riep hij keihard over de baan: “Nee hè, het gajes van het dorp is er weer, oh mijn God!” Na het partijtje namen we steevast een drankje.

Naast de banen stond een kleine houten kantine waar je zowel buiten als binnen kon zitten en je drankje zelf moest pakken.
Dat was iets speciaals, achter in de kantine, achter een soort toonbankje met een mooie witte bewerkte houten paal, was een luik, een wit geschilderd, houten luik met zo’n verzonken greep.
Als je het luik eenmaal open had gemaakt, zag je, keurig gerangschikt, een aantal kleine flesjes staan, grote flessen konden er niet in omdat het te ondiep was.
Omdat het luik in de grond was uitgegraven, had het die temperatuur ook aangenomen. Middenin de zomer waren de flesjes cola, 7-up en zelfs het bier wel iets koeler dan de buitentemperatuur maar eigenlijk gewoon lauw.

Je pakte dus wat je wilde drinken, maakte de flesjes open met een flessenopener die altijd in een klein rieten mandje lag en noteerde je bestelling simpel op een blocnootje, dat ook in het mandje lag. Je moest wel je naam op het blaadje zetten anders klopte het systeem niet meer. Vervolgens scheurde je het blaadje af en deed het op een prikker. Als je dan Thé Lau een keer tegenkwam, vertelde hij je het bedrag wat je vervolgen betaalde.
Hoogtepunt van het jaar was het Molenkrocht-toernooi, het was anders dan alle andere toernooien. Tennis was heel populair in Bergen en omgeving en heel veel mensen schreven zich in voor deze toernooien. TC Alkmaar, Warmenhuizen, Heerhugowaard, Schoorl, Sint Pancras, noem een gehucht op en er was een tennistoernooi.

De clubs zagen wel brood in de extra omzet en het werd ieder jaar commerciëler, wijnproef-avonden werden eraan gekoppeld, life muziek met doelgroep-bandjes en natuurlijk zo’n verschrikkelijk lopend buffet. In zo’n lange rij en iedereen die eerst de Hollandse garnaaltjes eruit vist en dat je dan met je bordje in je hand geen plek kan vinden of je mes en vork bent vergeten.
Bij het jaarlijkse Molenkrocht-toernooi, in de laatste week van augustus, was het anders. Alles was er anders. Er was niet echt een open inschrijving, dat ging zoals dat zo mooi heet op invitatie. Het kwam erop neer dat je wel kon spreken van een selectief groepje tennissers.
Er werd voor je bepaald in welke klasse je speelde door de wedstrijdcommissie: A of B.
De mooiste wedstrijden werden rond het borreluur gespeeld. Dat waren dan meestal opvallende figuren uit het dorp. In plaats van sets kreeg je een uur om te bewijzen dat je beter was dan de tegenstander. Aan de kant zat, op ingehuurde klapbanken, het publiek. Dorpsbewoners, familie en vrienden jong en oud, die zich vaak lieten horen bij twijfelachtige calls of als er een vermoeden bestond van een amoureuze verhouding van een mixed-dubbel stel. Mensen die bijvoorbeeld door een heterdaadje net gescheiden waren, wat een heel dorp dan weet, kregen dat op subtiele wijze tijdens het wisselen van baanhelft te horen.

“ Die bal had je eigen vrouw nooit gemist” of “Ja, hoor, laat haar maar lopen, zij heeft nog jonge benen.” Hoog was het niveau van de opmerkingen vaak niet, maar dat kon je ook wel van het geboden spel zeggen.

Het was moeilijk winnen als je het publiek tegen had. Iedereen kent elkaar door en door en na een paar uurtjes op de baan te hebben gehangen, was je weer helemaal op de hoogte van alles wat er op relationeel gebied in het dorp speelde. Ik stond ooit in een finale dubbelpartij met mijn maat Arjen Mak. Arjen was een zeer goede speler, eigenlijk beter dan A maar dat bestaat niet bij de Molenkrocht maar ik mocht toch met hem dubbelen.
Arjen was begiftigd met een prachtige backhand en ik, als linkspoot, kon redelijk goed spinnen en volleren en het vaak letterlijke hoogtepunt: de topspin lob of ook wel de running lob genoemd. Die slag was bijna net zo fameus als de “through the legs backhand foley” van Jaap Leyen.
Ik was ook erg goed in, het op belangrijke momenten, alle controle te verliezen en van de zenuwen in het vak op de baan ernaast te serveren. Choken heet dat.
Maar uiteindelijk klonken de legendarische woorden: uitgesproken door de Jan Donders zelf. “De lopende game wordt uitgespeeld.” En zo werden we kampioen in de A van de Molenkrocht. Geen bekers maar een, ik denk door jonge Thé gelithografeerd, diploma op geschept papier ondertekend door de enige echte Thé Lau zelf.

”Ik ben best redelijk veel keren dronken geweest, maar die dag… Eerst natuurlijk op het park zelf, bier, nog één bier en nog eentje toe, prijsuitreiking, daarna weer aan het bier, waarschijnlijk tot er echt niemand meer was die ons nog kon feliciteren of een biertje wilde aanbieden. Daarna lopend/zwalkend nog in dezelfde tenniskleding samen met Arjen, die er ook niet in spuugt, naar het dorp. Eerst de Taverne in en daar, na enkele verzoeken mijnerzijds aan de bar tussen alle mensen in, Amalia (Kraai) haar borsten mogen zien, wat achteraf toch voelde als de hoofdprijs. Daarna nog even, na een tussenstop bij de Alderliefste, door naar ons honk de Lamoraal. Arjen had in die tijd iets met tequila meen ik mij nog vaag te herinneren. Zo’n klein glaasje dat dan in je handen wordt gepropt terwijl je al twee of drie biertjes vast hebt. Nou huppetee dan maar. Wat er de rest van de avond gebeurde ben ik godzijdank vergeten.

Hans Dekker

advertentie

Meer 'Horeca':

Rondje horeca…37

25 september 2020

Deze week een interview met broer en zus Rommy en Mick Majewski van Restaurant Fisher's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie broer en zus Rommy en Mick...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel een Taverne uitje met u

25 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Een van onze nieuwe collega’s in Taverne werd Huub Luttikhuizen. Huub was een soort oermens, sterk als een os en een echte rouwdouwer.

Waarom de jacht belangrijk is voor smakelijk wild…

25 september 2020

Tijd voor wat meer inzicht door een gesprek met Frans Spruit

Het wildseizoen staat voor de deur en dat betekent – onder andere – haas, wild zwijn, hert en ree.

Zin om thuis uit eten te gaan?

25 september 2020

Remco Sterk kookt voor u

De herfst gaat beginnen, het word kouder. Geen zin om te koken? Ik kook graag voor u, vanaf oktober ook weer op zondag#thuisbezorgd#coronaproof#herfst#wordkouder @ Bergen, Noord-Holland, Netherlands

Jaarlijks bockbier van Bavaria: Special Edition Herfstbok

18 september 2020

Bockbier: ongeëvenaarde najaarsklassieker

Bavaria introduceert een nieuw concept: de Special Edition Herfstbok. Vanaf deze herfst lanceert de Brabantse brouwer...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…de Taverne

18 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Al sinds mijn 15de jaar kom ik in Taverne. Als jonge nieuwkomer, begon je tussen de middag aan de tafeltjes bij de deur.

Rondje horeca… 36

18 september 2020

Culinaire hoogstandjes bij LadyPapa

Afgelopen maandag was ik te gast bij LadyPapa. Michiel van der Eerde van restaurant C uit Amsterdam, kwam zag en overwon.

Rondje horeca…35

11 september 2020

Deze week een interview met Eelke ten Broeke van restaurant Cunst met spectaculair nieuws

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Eelke ten Broeke van restaurant Cunst in de Kleine Dorpsstraat.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Calidus Vita Dura(est)

11 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Ja wat betekent dat nu weer? Stamgasten of opmerkzame klanten weten dat deze spreuk jarenlang in de Horsepub op het bord heeft gestaan...

Jonathan Zandbergen benoemd tot 150e meesterkok door SVH

11 september 2020

Ter viering... een spectaculaire lunch en diner op zondag 27 september

Na een intensieve dag en het serveren van zijn meesterlijk menu is hij geslaagd voor de Meesterproef en mag hij zich SVH Meesterkok noemen.

Masterchef Michiel van der Eerde van Restaurant C komt naar Bergen

4 september 2020

Waar en wanneer: bij LadyPapa op maandag 14 september

5-gangen diner incl. bijpassende wijn en een overheerlijke welkomstcocktail vooraf & koffie toe...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Vieze Pietje.

4 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Als je elke week anekdotes over anderen schrijft, moet je zo af en toe ook domme of slechte dingen over jezelf durven schrijven.

Rondje horeca…34

4 september 2020

Deze week een interview met Marc van de Pas van Hotel Meijer in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Marc van de Pas van Hotel Meijer voor de camera.

Cijfers CBS: Ongekende omzetdaling horeca

4 september 2020

Support Your Locals

De horeca is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen sectoren van Nederland. De omzet in de horeca nam in het tweede kwartaal van 2020 met iets meer...

Rondje horeca…32

28 augustus 2020

Even geen interviews met horecaondernemers, maar... wel een geinige anekdote

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet nog even geduld hebben t/m vrijdag 5 september...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jopie Troost

28 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Deze keer wil ik het over Jopie hebben, niet omdat ze van ons heen is gegaan (Je haalt het niet in je hoofd hoor schat!) Maar...

Wil jij ook wel eens eten in het nieuwste restaurant van Bergen?

28 augustus 2020

Dat kan vanaf 2 september bij Restaurant Zandhoeve

Na enkele weken exclusief open te zijn geweest voor gasten van blooming hotel gaat het restaurant per 2 september weer open voor iedereen!

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Maui Waui

21 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Na mijn oproep op Facebook om meer te weten te komen over Maui Waui in zijn roemruchte jaren, heb ik met Pieter Wildschut en Arie Schouten een gezellige ‘Walk through Memorylane’ gehad...

Rutte: “geen thuisfeestje, liever in de horeca”

21 augustus 2020

De horeca neemt zijn verantwoordelijkheden goed

Mark Rutte heeft tijdens zijn laatste persconferentie het dringende advies gegeven om geen feestjes thuis te organiseren. Wie dat wel doet, mag maximaal met zes mensen bij elkaar zijn.

Rondje horeca…32

21 augustus 2020

Even geen interviews met horeca-ondernemers, maar wel... No Span

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet even geduld hebben t/m vrijdag 5 september voor het eerstvolgende interview...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Café Hoppe

14 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Ik werkte net een maandje in het Zeepaardje, toen Henk Vonk bij mij kwam of ik ook in Hoppe wilde werken?

Horecagast moet vanaf nu worden gevraagd om contactgegevens

14 augustus 2020

Gasten in de horeca zijn overigens niet verplicht om hun contactgegevens af te staan

Met ingang van deze week moeten horecagasten bij aankomst in een café of restaurant hun contactgegevens achterlaten.

Rondje horeca…31

14 augustus 2020

Dit keer geen interview maar een leuk filmpje van het oudste restaurant van Bergen

In 1613 werd er al melding gemaakt van een speciale plek op de grens van bos en duin aan de rand van het pittoreske dorp Bergen.

Kabinet scherpt maatregelen aan om het coronavirus onder controle te krijgen

7 augustus 2020

Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht

De toename in het aantal besmettingen was dan ook de aanleiding voor een extra ingelaste persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge deze week.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Horeca Taxi Bergen

7 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Taxi’s hebben voor mij altijd een soort magie gehad. Als kleine jongen vond ik niets mooiers, dan wanneer er een taxi voor ons huis stopte aan de Meerweg.

Corona zet dikke streep door acht jaar omzetgroei grootste horecabedrijven

7 augustus 2020

De horeca wordt snoeihard geraakt door de verplichte sluiting van elf weken

Corona zet een dikke streep door acht jaar omzetgroei van de grootste horecabedrijven en - merken in Nederland.

Hotel-restaurant Merlet, Best of the best…

7 augustus 2020

Merlet behoort tot de 1% van het beste van het beste wereldwijd!

Restaurant Merlet is door TripAdvisor onderscheiden als winnaar van de Travellers 'Choice Best of the Best' - de hoogste eer van TripAdvisor.

Rondje horeca…30

7 augustus 2020

Interview met Frank Cocu van café de Oude Meester

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie uitbater Frank Cocu van het enige echte bruine café in Bergen voor de camera.

Ideetje voor de Bergense horeca… en de rest van Nederland?

7 augustus 2020

Britten mogen voor de helft van de prijs uit eten om de horeca te helpen

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk (VK) kunnen vanaf deze week voor de helft van de reguliere prijs buiten de deur eten en drinken om de horeca een steuntje in de rug te geven. De overheid past de rest bij.

Horeca: tot nog toe relatief weinig faillissementen. De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 5,6 procent

31 juli 2020

Lichtpuntje is dat in het tweede kwartaal ook het herstel al is ingezet

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO...

Rondje horeca…29

31 juli 2020

Interview met Ad Besseling van het Huis met de Pilaren

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ad Besseling van het Huis met de Pilaren voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Squeeze

31 juli 2020

Door: Hans Dekker

Om even te duiden in welke tijd we zitten, ik was helemaal klaar met de Coq d’or, Dicky Düster liep er steeds vaker uit en ik kon dan...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jazz & Sail

24 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week waren we uitgenodigd door de Flessenpost voor een uitje, met alle schrijvers! Met een klein en heel gezellig gezelschap stapten...

Rondje horeca…28

24 juli 2020

Interview met de General Manager van Golfbaan Sluispolder, Renate Roeleveld

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Renate van Golfbaan Sluispolder voor de camera.

Terug