Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Harakierewiet

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Harakierewiet

Oftewel het ritueel zelfmoord plegen middels het roken van wiet, waar je voor het einde, eerst compleet gek wordt. Afgelopen woensdag hoorde ik op de autoradio een bericht van een radiostation waar ze de naast gewone cupcakes, ook een paar met wiet hadden gebakken. Een leukerd, had echter het waarschuwingsbordje erbij, weggehaald en de directeur had onderweg terug naar huis moeten stoppen, om zijn auto langs de kant van de weg te laten staan en een dj kon zijn show niet meer doen, zo in de war was hij!

Zelf heb ik mij altijd verbaasd, dat ik in de wilde dagen, nou niet echt moeite had met een vracht drank, waar je u tegen zegt, maar 1 jointje, was genoeg om me compleet in de war te krijgen. Als tiener heb ik me wel een periode vol op de softdrugs gegooid, maar echt mijn ding is het nooit geworden en later heb ik het helemaal afgezworen. Op een aantal keren na. Meestal was dat als ik in Taverne, dagdienst had en Ricardo s‘ochtends zijn kopje koffie kwam halen. Als ik dan een praatje met hem ging maken, dan waren de dampen van zijn killerjoints al genoeg om mij voor een paar uur, flink in de war te krijgen, ook al rookte ik niet eens zelf.

Legendarisch was het verhaal in de Lamoraal waar Joke, onze geliefde kokkin, voor Koninginnedag plakken hasjcake had gebakken. Paul was de keuken ingelopen zag daar cake liggen en de snoeper had stiekem een plakje opgegeten. Dat bekwam hem slecht, hij werd steeds lacheriger en meliger, tot hij doorkreeg dat er wat meer aan de hand was. Werken ging niet langer en we hebben hem maar in bed gelegd, tot de cake uitgewerkt was. De volgende dag was hij nog nooit zo fris opgestaan, had als een os, uren geslapen en had wel zin in een feestje. Nou wij niet, wij hadden de gebruikelijke after party kater, die menig Nederlander kent na Koninginnedag.

Nog leuker was het verhaal van Gerrit H. Ook Gerrit, was meer een drinker, dan een blower, maar zoals af en toe wel vaker gebeurde, was hij ergens in Koedijk wezen doorzakken en er waren wat joints voorbijgegaan en ja wat doe je dan? Middernacht op weg naar huis voelde hij het effect duidelijk en ietwat nerveus nam hij zich voor om heeeel voorzichtig in zijn groene Saab te rijden en zich netjes aan de verkeersregels te houden. Toen hij bij de Koedijker vlotbrug kwam, die in die jaren nog voor autoverkeer geschikt was, stopte hij dus netjes voor het rode stoplicht wat hij zag. Tenslotte er zou maar eens een politiewagen aan kunnen komen? Volgens het verhaal en ik weet niet meer of het van Gerrit zelf kwam of van iemand die bij hem in de auto zat? Maar ze hebben daar zeker een uur of meer staan wachten voor het rode licht, voor dat ze erachter kwamen dat het stoplicht voor bootverkeer was. Weken hebben we gelachen om dit verhaal en nog zou ik in een stuip schieten als ik zelf niet veel meer te verbergen had.

Nou bij deze dan, doe ik mijn biecht… Ik ben waarschijnlijk de enige Bergenaar die verdwaald is in Bergen aan Zee? Jullie geloven het natuurlijk niet? Bergen aan Zee, kent nu eenmaal nauwelijks wegen. Maar ik was met IJsbrand bij Michiel in huize Rozebottel gaan doorzakken. Toen de sterkere middelen op waren, kon Michiel natuurlijk niet slapen en hij stelde voor om een joint te bouwen. Of wij ook meededen? Liever niet, maar als we konden slapen dan hoefde hij ons niet meer terug te brengen zoals hij beloofd had. Voor een taxi was het al flink te laat, of te vroeg, het is maar hoe je het bekijkt?

Nee dat is goed, ik maak wel een bedje voor jullie als je het niet erg vindt om bij elkaar te slapen? Dat vonden we niet. Maar zoals elk nuchter mens al had zien aankomen. Chiel crashte, kon geen bedje meer opmaken en terwijl hij even naar de wc ging, deed hij de grote verdwijntruc ala Houdini en dook zelf in zijn bed. Met geen mogelijkheid kregen we hem er weer uit. Na heel lang zeuren, hoe wij nu naar huis moesten? Riep hij vanonder zijn dekbed. Neem de sleutels maar van de Amerikaan, ik heb hem morgen toch niet nodig. IJsbrand had geen rijbewijs, dus ik was de klos. Eerst moest ik vreselijk wennen aan de versnellingspook aan het stuur, was dit nu een automaat of een versnellingspook aan het stuur, zoals Renaultjes 4 hadden? Hoe dan ook ik heb het voor elkaar gekregen, ben drie rondjes langs de boulevard gereden voordat ik doorhad dat ik of langs huize Glorie eruit moest of bij Monsmarum linksaf in plaats van rechtsaf en weer de boulevard op! Om vervolgens weer vrolijk langs Huize Rozebottel te rijden om hetzelfde parcours weer over te doen. IJsbrand, de lafaard, was in slaap gevallen en pas toen we op de Eeuwige laan met een gangetje van nog geen 30 km per uur, van links naar rechts slingerden, werd hij wakker en begon gelijk commentaar te geven. “Kan je niet harder?” “Nee antwoordde ik kribbig! Zo hebben we alleen blikschade als ik tegen een boom rij en slingerde weer naar de andere kant.

Ik heb hem thuisgebracht, hoe? Vraag het me niet? En toen ben ik op zoek gegaan naar mijn eigen huis. Op dat moment huurde ik nog niet zo lang een kamer op de Wetering, bij Cor de Bree en ik wist bij god niet meer op welk nummer. 4x de Wetering op en af, gereden, tot ik de auto maar op het grasveldje bijna aan het eind heb geparkeerd en lopend terug het juiste adres weer vond. Nogmaals wat een minuscuul beetje plantjes al teweeg kunnen brengen, terwijl ik vaak niet eens echt moeite had met een fles whisky?

Zo dat was mijn bekentenis na jaren en dat lucht op. Maar nu ik toch bezig met biechten ben? Nog niet zoveel jaren geleden heb ik het nog eens dunnetjes overgedaan in het plan bij de Haya van Someren…Deze keer heb ik zeker 5 keer het plan doorgereden, op zoek naar de uitgang, om vervolgens rechtsaf te slaan naar Schoorl in plaats van linksaf naar mijn huis. Met recht Harakierewiet! En jullie mogen me uit lachen?

advertentie

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Hillbilliën

16 april 2021

Door: Pieter van Dijk

Wie het werkwoord verzonnen heeft, weet ik niet meer. Ergens staat me bij van Jelte, maar het kan ook uit de hoek van Careltje D. en Chiel G. komen?

Opening van terrassen en de opheffing van de avondklok voorlopig uitgesteld tot 28 april

16 april 2021

KHN reageert op opnieuw uitblijven versoepelingen

Uitermate teleurstellend en opnieuw een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers, aldus KHN. Het is onbegrijpelijk dat door een falend overheidsbeleid en (opnieuw) een vertraging in het rijksvaccinatieprogramma er na dertien maanden nog steeds nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen. KHN volgt uiteraard de ontwikkelingen op de voet en de volksgezondheid staat ook bij horecaondernemers op één, maar de horeca kan én wil echt veilig en verantwoord open.

Het Bergens Kookboek – een ode aan onze horeca

16 april 2021

Nu in de voorverkoop bij Boekhandel Thomas én online: bergenskookboek.nl

In mei rolt Bergens Kookboek eindelijk van de persen! Een kookboek met recepten en verhalen van de horeca uit Bergen & Bergen aan Zee. Totdat Bergens Kookboek daadwerkelijk in de winkels ligt, kun je hier elke week op vrijdag van een voorproefje genieten.

Rondje horeca… 19 én nog steeds is er geen verandering op komst

16 april 2021

Een terugblik: een inkijkje hoe Take Away in een Bergens restaurant in zijn werk gaat

Chefkok Ilka Bon van The Bourbon Room: van het bedenken van een menu tot aan het eindresultaat. In de serie gesprekken met Bergense horecaondernemers krijgt u in deze aflevering een kijkje achter de schermen.

ING-rapport: Horeca zet in 2021 eerste stap naar herstel

9 april 2021

Nederlandse gast blijft ontzettend belangrijk

Na een stroeve start van 2021 keert de horeca vanaf het tweede kwartaal weer terug op de weg omhoog.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

9 april 2021

Door: Pieter van Dijk

Horeca verwacht personeelstekort

9 april 2021

Veel mensen in de horeca werken 'erbij', omdat ze studeren of nog een ander baantje hebben

Veel horecapersoneel is door de gedwongen sluiting van de horeca verdwenen en dat zorgt voor problemen als de horeca straks weer open gaat. Dat zegt Gijsbregt Brouwer, horeca-expert. Brouwer verwacht dat er een groot personeelstekort in de horeca gaat ontstaan.

Rondje horeca… 18

9 april 2021

Luxueuze cruiseboot is tot eind april omgedoopt tot de M.S. Merlet

Sterchef Jonathan Zandbergen en zijn team van het sterrenrestaurant Merlet bereiden tijdens een cruise tussen Alkmaar en de Zaanstreek een vijfgangenlunch voor de gasten. Iedere gast krijgt de lunch afgeleverd voor de deur van de eigen hut, die daarvoor is omgebouwd tot een private diningroom. Daardoor gelden niet de coronabeperkingen voor de restaurants, maar de mogelijkheden voor de hotels.

Rotary Club Bergen organiseert op 10 april een Horeca Support Rally ter ondersteuning van de horeca

2 april 2021

De opbrengst gaat naar de deelnemende horecabedrijven!

De horeca heeft het moeilijk, zeer moeilijk. En wij missen het uit eten kunnen gaan. Wat kunnen we organiseren om aan allebei iets te doen? Zorgen dat het mes aan twee kanten snijdt? Rotary Club Bergen heeft het initiatief genomen om een rally te organiseren ter ondersteuning van de plaatselijke horeca.

Gastvrijheidssector wil uit de startblokken en samen met eigen minister werken aan welzijn en herstel

2 april 2021

KHN pleit zelf al jaren voor een minister van Horeca & Toerisme

De gastvrijheidssector pleit voor een minister van Toerisme en Gastvrijheid en presenteert hiervoor vandaag een vacature en inwerkprogramma.

Rondje horeca… 16

2 april 2021

In gesprek met de ambitieuze sterchef Jonathan Zandbergen van restaurant Merlet

Merlet kreeg weer voor de 23ste keer een Michelinster. Jonathan Zandbergen werkt sinds 2015 als executive chef voor restaurant Merlet.

Rondje horeca… 15

2 april 2021

Bistronomie 't Parkje behoudt Bib Gourmand en krijgt nieuwe exploitanten

Vandaag hebben we een internationaal gezelschap voor de camera. Zij zijn degene die vanaf vandaag Bistronomie 't Parkje nieuw leven inblazen.

Economische impact op de horeca

2 april 2021

Volgens ING zal de horeca in 2021 weer opleven, maar...

Nu de pandemie en daaropvolgende lockdowns en reisrestricties al meer dan een jaar voortduren, is het duidelijk dat de horeca een van de zwaarst getroffen sectoren is. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de omzet van de horeca in 2020 enorm is gedaald met 33,9% ten opzichte van een jaar eerder.

De maatschappelijke waarde van toerisme en recreatie

26 maart 2021

Gastvrij Nederland doet een oproep aan de politiek met tien concrete punten om te zorgen dat de sector na de coronacrisis een nog grotere bijdrage kan leveren aan de samenleving

In het onderzoek ‘Maatschappelijke waarde van toerisme en recreatie’ brengen Gastvrij Nederland en CELTH voor het eerst de maatschappelijke waarde van de gastvrijheidssector in kaart. De economische waarde is bekend. Het belang van toerisme en recreatie is echter veel breder.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bergen aan Zee

26 maart 2021

Door: Pieter van Dijk

Las ik van de week een berichtje van Sarah Schwarz bij een foto uit 1982 op facebook, waar ze als lagere schoolmeisje met Ananda Groot en Emiel van Draanen als kleine peuter, lekker en ongedwongen in het zonnetje zaten. Het was een herinnering aan Huize Rozebottel en een onbezorgde tijd.

Twee derde van de gemeenten zegt horeca meer ruimte toe als terrassen open mogen

26 maart 2021

Ook de gemeente Bergen biedt weer ruimte voor de horeca

Meer dan tweehonderd gemeenten hebben aan hun lokale horeca al toegezegd dat de terrassen, als die eenmaal open mogen, meer ruimte krijgen. Van Aa en Hunze via Krimpenerwaard tot aan Zutphen, zo blijkt uit de lijst van 225 gemeenten die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op verzoek van NU.nl heeft opgesteld. Ongeveer een vijfde van de horecaondernemers is geholpen met een ruimer terras.

Rondje horeca… 14 De gemeente Bergen heeft 24 kilometer kust en daar staan maar liefst 20 strandpaviljoens op

26 maart 2021

Maar eentje springt er deze zomer wel erg uit...

Volgens de ANWB staat strandpaviljoen Hargen aan Zee op nummer 1 in de top 10 van Nederland. Als je door de duinen van Hargen aan komt rijden, bekruipt je gelijk een vakantiegevoel.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Slobberwijn en Mouton Rothschild

19 maart 2021

Door: Pieter van Dijk

Toen ik in de Bokkensprong ging werken, opende zich een compleet nieuwe wereld voor me. De wereld van “Uit eten en wijn" Want zoals de meeste gezinnen, begon men, begin jaren ’70 pas echt met uit eten gaan.

Rondje horeca… 13 Een terugblik

19 maart 2021

In september vorig jaar bracht ik een bezoek aan restaurant Fisher's in Bergen aan Zee

In gesprek met broer en zus Rommy en Mick Majewski van Restaurant Fisher's.

Take Away of laten afleveren via: www.horecabergen.nl

19 maart 2021

Deze keer een diner van Restaurant Zilt uit Bergen aan Zee

Met enige regelmaat bestellen ook wij een fijn gerecht via www.horecabergen.nl waarop bijna 50 top restaurants uit Bergen, Egmond en Schoorl hun heerlijke Take Away diners aanbieden. Afgelopen week kozen we voor Japanse kip Teriyaki. Lekker én een kind kan de was doen. Dat alles in het kader van... Support Your Locals.

Soep van restaurant Bergen Binnen. Support your locals (filmpje)

19 maart 2021

De chefkok, papa, mama en ook de kinderen helpen mee...

Restaurant Bergen Binnen is al sinds 2008 in handen van Sander Houtenbos en Natasja Klaver. Samen runnen ze deze mooie zaak op een prachtige locatie bij het bos. Zij en vele van hun collega's zijn zwaar getroffen door de lockdown,

Radar Love live vanuit Het Huis met de Pilaren

12 maart 2021

Alles voor muzikant George Kooymans die aan de ziekte ALS lijdt

Ad Besseling was de initiatiefnemer van 'dit gebeuren'. Als grote fan van The Golden Earring leek het hem leuk om deel te nemen aan de landelijke oproep om een eerbetoon te brengen aan George Kooymans, die op deze dag zijn 73e verjaardag viert. Ad vertelt hoe het allemaal zo gekomen is. Klik hier voor het filmpje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Kermis in Warmetuut

12 maart 2021

Door: Pieter van Dijk

Ooit heb ik een format voor een tv programma geschreven, wat over de kermissen in Noord-Holland ging en wat door mijn vriend Olaf Boorsma verkocht en gemaakt werd. Kermis is voor onze provincie, wat Carnaval voor het Zuiden is! En de kermis van Wamenhuizen is daar één van de bekendste en leukste van.

Rondje horeca… 12

12 maart 2021

Deze week gaan we in gesprek met de maakster van hét Horeca Kookboek

In de serie gesprekken met Bergense horecaondernemers (dit keer dus iemand buiten de horeca) hebben we in deze editie Sylvia Blok voor de camera. Ze creëerde eerder een kookboek voor de horeca voor het Gooi, Heemskerk, Castricum en Uitgeest en komt nu onze kant op.

Merlet: in-room dining op een luxe boot in Amsterdam

12 maart 2021

"Wat wij al maanden doen in ons hotel in Schoorl gaan we vanaf april ook doen op een boot..."

Sterrestaurant Merlet uit Schoorl start op 2 april met een in-room dining concept op een luxe cruiseboot in Amsterdam. Ondernemer Martin van Bourgonje van Merlet: ‘Wat wij al maanden doen in ons hotel in Schoorl gaan we vanaf april ook doen op een boot. De MS Merlet.

Heropening terrassen mogelijk pas op 31 maart

12 maart 2021

KHN roept kabinet op nu daadkrachtig door te pakken

Ook de komende weken kan de horeca niet op versoepelingen rekenen. Deze week maakten demissionair premier Rutte en minister De Jonge bekend dat er op 15 maart geen nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen komen die voor de horeca een verschil maken.

Mooi initiatief: Bergens Kookboek ten bate van de Bergense horeca

5 maart 2021

'Een dorp zonder horeca is als een kroeg zonder bier'

Zonder horeca – dat is het afgelopen jaar wel gebleken- is Bergen niet half het bruisende dorp waar ze om bekend staat. Het is mede door alle horecabedrijven dat Bergen zo’n geweldige plek is om te verblijven. Een dorp zonder horeca is als een keuken zonder een fornuis.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bertje Botter

5 maart 2021

Door: Pieter van Dijk

Nu ga ik niet elke week over iemand schrijven, die overleden is. Maar zo af en toe kan het helemaal geen kwaad, om herinneringen op te halen, van mensen die toch wel een stempel op de Bergense Horeca hebben gedrukt. Toen ik met Hans Meertens geruild had, hij naar de Taverne en ik naar de Lamoraal, IJsbrand gestopt was en Marc naar d’Alderliefste ging, kwam er een nieuwe lichting barkeepers in Taverne. Het was een vrienden groepje, met Ron de Keijzer, van der G. (Iedereen noemde hem zo en ik wist pas veel later dat hij Martin heet) en Bertje Botter. Maar ik moet ook Annemieke Veer niet vergeten, die vaak dagdiensten draaide. De sfeer veranderde, coke werd niet alleen verboden, maar ook streng op gecontroleerd en voetbal deed niet alleen zijn herintrede. Ongelofelijk maar waar, ze hadden zelfs een televisie(tje) tijdens voetbalwedstrijden. Iets wat voorheen echt ondenkbaar was. Op zich was het een verbetering, voor de Tav. Ik ben zelf altijd groot voorstander geweest om na een paar jaar van kroeg te veranderen, dat is niet alleen beter voor je klanten, maar zeker ook beter voor jezelf, anders ga je bij het meubilair horen en raakt de lol en frisheid er af. En met andere barkeepers kreeg je ook een iets andere muziekkeuze. Meer Stones en zo, waar duidelijk de voorkeur van Hans herkenbaar was. Maar gelukkig ontpopte van der G zich als een ware muziekkenner en bracht hij de nodige variatie. In het begin moest ik wel even wennen. Het wonderlijke is dat als ik een tijdje ergens gewerkt heb, het café een beetje van mij werd en om dan ineens anderen achter jouw bar te zien staan…? Vooral Bertje, hoe aardig ik hem ook vond, had de neiging je rustig te laten wachten om eerst zijn koffie op te drinken, dat ging in tegen alles wat ik als barkeeper geleerd had en of het nu door het blowen kwam of in zijn karakter lag, waarschijnlijk allebei? Echt boos kon je niet op hem worden en zeker niet blijven. Hij had altijd van die leuke pretoogjes en was wel niet zo vlot als Ron en van der G, maar ach, hij had meer dan genoeg humor en was zeer aimabel. Op een gegeven moment kwam hij in de kroeg, met zijn beide voortanden eruit. Het verhaal was dat hij ’s nachts na zijn werk, door onbekenden van zijn fiets afgetrapt was en op zijn mond was terechtgekomen. Woedend was iedereen (ik ook) en het beloofde niet veel goeds als we erachter kwamen, welke klootza...n dit gedaan hadden? Je komt niet aan een collega barkeeper. Vaak zag je ook dat als iemand een barkeeper geslagen had, hij tevens geweigerd werd in andere tenten in Bergen. Bertje deed aangifte. Maar een paar dagen later, kwam het hoge woord eruit en biechtte hij het volgende op. Er waren helemaal geen onbekenden. Bertje was lam op zijn fiets gestapt en had een smakker van jewelste gemaakt, en omdat zijn voortanden eruit lagen, hij geen geld genoeg had voor nieuwe tanden, had hij gehoopt dat de verzekering het nu wel zou dekken en zag dit als enige oplossing om zijn bekkie weer op orde te krijgen. Op zich vond ik het niet eens zo een gekke gedachte. Alleen als zoon van een oud-politieman, waar hij ziels veel van hield, kon hij het niet over zijn hart verkrijgen om de valse aangifte vol te houden. Kijk en dat is ook weer karakter. De nieuwe voortanden kwamen er evengoed en ondanks dat hij waarschijnlijk een goedkoop dealtje had gemaakt en ze wat gelig waren, kon Bertje wel in de spiegel blijven kijken. Het leukste verhaal wat ik met hem heb meegemaakt, is toen we bij twee meisjes, die we goed kenden, bleven slapen. (Nee ik verklap geen namen) Ik kan me bij god niet meer herinneren waar het was, in ieder geval op de dokter van Peltlaan en ergens denk ik in het witte kerkje? Omdat er twee soort alkoofachtige kamertjes waren, zonder deur, tegenover elkaar op de eerste verdieping en je moest met een ladder naar boven, dat was best wel hoog en met de nodige drank op, liep ik het risico om ook mijn tanden kwijt te raken. Oke het plassen was wel een heel gedoe maar verder was het reuze gezellig en tussen alle romantische perikelen door kletsen we met Bert en zijn gade aan de overkant. Tegen een uur of 5 in de morgen besloten we bij de werkplaats van Bakker Baltus, broodjes te halen. Niets zo lekker als de geur en smaak van vers, warm brood, na een avondje stevif drinken en daarna beklommen we de ladders weer. Hoe het kan, is me nog steeds een raadsel, er brak tbc uit en het hele vriendengroepje moest in quarantaine, maar Bertje had open tbc en was heel ziek. Of hij op dat moment in een depressie zat of het leven hem niet gebracht had wat hij ervan verwacht had? Lieve, vrolijke Bert Botter, koos ervoor om naar zijn vader te gaan en zo af en toe mis ik zijn humor, pretoogjes, laconieke houding en gele voortanden flink.

Meerderheid bevolking vindt dat terrassen open kunnen

5 maart 2021

Bergense horeca hield zich stil afgelopen dinsdag

Zes op de tien Nederlanders denkt dat de terrassen van restaurants en cafés weer veilig open kunnen. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research naar het draagvlak van het coronabeleid, in opdracht van de NOS.

Rondje horeca… 11 Op bezoek bij Honky Tonk onder het klimduin in Schoorl

5 maart 2021

Een culinaire fietstour in regio Schoorl/Bergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Job Hoek voor de camera. Zijn ouders runnen al sinds jaar en dag Honky Tonk, dat inmiddels al ruim 100 jaar bestaat

Culinaire fietstour regio Schoorl/Bergen. Support your locals!

5 maart 2021

Wanneer: 13 en 14 maart a.s.

Een heerlijke fietstocht door de polder, duinlandschap en langs de kust. Tijdens deze mooie tocht stoppen de deelnemers bij vijf restaurants voor een lekker hapje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… John Bier en de Heerlijkheid

26 februari 2021

Door: Pieter van Dijk

Grappig hoe in een dorp, soms alles met elkaar verbonden lijkt te zijn? Toen ik 19 was en in het Zeepaardje werkte, was Ad Wokke net gestopt. Voor de ouderen van nu, was Adje een legende en hij deed menig vrouwenhart sneller kloppen. Ik zou als barkeeper, ober en glazenhaler alleen op de zaterdag werken en op woensdagavond met Ben Klaver. Die woensdagen met Ben, is een verhaal op zich waard. Het werden natuurlijk veel meer dagen en ik stond volwaardig achter de bar, want het was in die jaren nog heel druk in de horeca en Jackie Bus, kon dat nooit alleen aan. Naarstig was Henk Vonk op zoek naar nieuwe barkeepers maar het wilde nog niet echt lukken. Tot Cor kwam. In het begin had ik wel ietsiepietsie moeite met Cor, tenslotte werd ik weer in rang teruggezet, want ik was slechts ambulant en deed het werken naast mijn hbo-studie, waar ik steeds minder zin in had en steeds minder aan deed. Maar Cor was te aardig en ik heb zelden zo een gevatte barkeeper en fijne collega meegemaakt als hij en tientallen jaren later had ik in de Lamoraal en de Horsepub, diverse Duitse gasten die zich Cor nog heel goed wisten te herinneren. Met Cor, kwam Henny zijn vriendin mee en met Henny, haar zusje Marjolein. Die kende ik weer van de lagere school, toen in de 4de klas er een helblond meisje, in de klas kwam en ze was niet alleen knap, maar had ook nog eens Hotpants aan. Dat was voor ons boertjes uit Bergen een shock en het toppunt van frivoliteit. Later hebben Marjolein en ik er vaak nog om gelachen en ze begreep onze puberale opwinding, voor een meisje met spillepoten (haar eigen woorden) in een korte broek, totaal niet? Lein’s vriend was John Bier en dat was weer de beste vriend van Cor. Volgen jullie het nog? John was veel rustiger dan Cor, maar ook hem mocht ik graag en heb vele leuke herinneringen aan deze veel te vroeg overleden collega. Na een aantal jaar in Hoppe gewerkt te hebben, toen ik allang weg bij Henk was, nam John de Heerlijkheid over. Ondanks dat het café, net iets uit de loop van het dorp was. Had Dirk Blaauwboer van de oude Pilaren bar een nieuw café gemaakt, met het kenmerkende Blaauwboer, Brons en Vos uiterlijk. Donkere lambriseringen en warme, aardse kleuren. In het begin heette het café, het Regenboogje en was een soort dependance van de Rainbow. Maar tegen de tijd dat John het overnam, zat er niet veel loop in de zaak meer. De Heerlijkheid, had echter iets te pakken, wat soms niet te voorspellen is. Er streek een lichting jongeren neer, met in de kern Jan Roos en vrienden. Cor stopte met de horeca en nam een aanzienlijke groep klandizie mee naar het café van zijn zwager en vriend. Iedereen kende de Lamoraal en Taverne wel en men was aan wat anders toe. Kortom het was er vaak bomvol met gasten uit bijna alle café’s van Bergen, wat ook nog eens gezelligheidsversterkend was, want je zag andere mensen. John runde de zaak goed, Michel Smook was dj/ barkeeper en zo heel af en toe viel ik ook in als barkeeper, maar meestal was ik gewoon klant. Ik herinner me nog een zondagmiddag, er waren nogal wat voetballers en ik zat gezellig met Cor te kletsen. Iets wat veel te weinig gebeurde in die tijd, maar als ik eerlijk ben? Ook nu zou ik wel eens ouderwets met hem verhalen van vroeger willen ophalen. In mijn carrière was ik al een aantal jaar televisieprogramma’s aan het maken en ik had met pijn in het hart van Tenfold, een overstap gemaakt naar RTL4 producties. Het was het jaar 1994 en omdat het Nederlands elftal zich gekwalificeerd had voor de WK in Amerika, had ik de illustere opdracht een programma maken rond het voetbal voor Coca-Cola. Al maanden was er op directieniveau vergaderd en tonnen waren er aan budget opgemaakt, maar er was nog steeds geen enkel programma en er was nog maar een maand of zo te gaan. Coca-Cola zal ietwat wanhopig zijn geweest, want ze hadden de opdracht om op tv een show neer te zetten, in alle landen die meespeelden. Ze vonden alles nu goed en de enige restrictie was, GEEN BLAUW, in het decor of licht, want dat was Pepsi! Samen met de directie van RTL4producties hadden we een spel verzonnen, bedachten we dat Gordon misschien wel een goede presentator zou zijn. Ik kende Gordon al van Tenfold want Tineke de Nooij was zijn televisiemoeder en wist van diverse feestje hoe gevat Gordon kon zijn. Een goede bekende uit Bergen, Robert Wolters, ontwierp het lichtplan en ik deed de productieleiding. Dat zat ik in geuren en kleuren tegen Cor te vertellen, die zelf toen met plannen rondliep voor een dartprogramma op televisie. Cor vroeg tussen neus en lippen door of de Heerlijkheid ook niet een keer als publiek mocht komen en toen viel er een kwartje bij mij? Ik had voor elke show 3 (of 4? Ouderdom zucht) verenigingen/clubs met elk 50 man publiek nodig. En daar maakte ik mij toch wel een beetje zorgen om. Elke club moest in een aangewezen kleur komen en werd in een vak gestopt en daar koos ik bij elk vak een kandidaat uit. Wel kreeg ik van de leiding een vermaning dat ik niet altijd mooie dames mocht kiezen, ze kenden me blijkbaar…? Maar mijn zorg was? Wat te doen als er op het laatste moment een club van circa 50 man afzegt? “Luister Cor, ik maak het zo met je. Jullie komen sowieso in de laatste show, dat beloof ik je, maar dan wil ik jouw garantie, dat je binnen een paar uur een bus vol krijgt en komt, als ik je nodig heb omdat er een afzegging is?” Lang hoefde Cor daar niet over na te denken, hij overlegde even met John, we besloten dat ik Xander Zwakman zou uitkiezen als kandidaat van de Heerlijkheid en we sloten een deal, onder bezegeling van een biertje. Nu ga ik niet beweren dat ik profetische gaven heb, maar bijna altijd als dit soort ingevingen bij me opkwamen, bleek het heel hard nodig te zijn. Zo ook nu! Bij de eerste opname sessie van 2 afleveringen ging het al fout, een dag van tevoren belde een club af en in paniek belde ik Cor en John. Natuurlijk kwamen ze, werden hartelijk onthaald met een show van Huub Hangop, ook al geen onbekende artiest in de Heerlijkheid en de Coca Cola WK Spelshow, kon beginnen! Vol trots keek ik naar mijn vrienden uit de Heerlijkheid, in het witte vak op de tribune en koos, zoals afgesproken Xander uit, die 2de werd (Sufferd, 1ste prijs was een wk ticket) Alleen Sam van Wonderen had om op te vallen een ander kleur shirt aangetrokken en zat daar als een blauwe vlek midden in de witte massa. Daar was Coca-Cola weer niet blij mee, want GEEN BLAUW, hadden we toch gezegd!

Willemsen (KHN): ‘Deuren van horeca gaan open. Ik ga er niet toe oproepen maar keur het ook niet af’

26 februari 2021

Het kan niet heel lang meer duren voordat mensen de deuren ondanks alles weer openen...

Horeca. Het woord kwam afgelopen dinsdag tijdens de persconferentie zowaar niet of nauwelijks aan bod, laat staan eventueel verruiming van de coronamaatregelen voor deze zwaar getroffen branche.

Rondje horeca… 10 Een terugblik op toen alles nog normaal was

26 februari 2021

Bourgondisch Bergen 2013

Wat toen heel normaal was, kunnen we ons nu nauwelijks nog voorstellen. Honderden bezoekers die volop genieten in het zonnetje op het Ruïneveld tijdens het culinaire festival Bourgondisch Bergen.

Terug