Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Gedachten en slapeloze nachten

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Gedachten en slapeloze nachten

Lig ik dan om half drie ’s nachts, te woelen in mijn bed. Heb voor morgen vroeg de wekker gezet om mijn stukje te schrijven, maar zoals de laatste tijd me wel vaker overkomt. Word ik om een uur of half drie wakker (ja om te plassen, ik weet dat ik oud ben) en in de serene rust van de nacht, schieten vele gedachten en herinneringen door mij heen en ineens weet ik niet meer wat ik moet schrijven, of over wie? Ik besluit het verhaal wat ik me voorgenomen had en waar ik al dagenlang over nagedacht heb, te parkeren. En ik ben zelf uiterst benieuwd waar het heen gaat deze keer?

Laat ik beginnen bij het astmacentrum, waar ik rond 1981/’82 een jaar heb gezeten, tot grote vreugde van mijn vrienden en helemaal van mijn huisarts. Dokter van der Bruinhorst, was regelmatig de wanhoop nabij. Was ik vroeger patiënt bij dokter Luchten, zijn opvolger dokter Reder, kon me niet zo bekoren, daarom stapte ik over naar Gijs van der Bruinhorst, die net zijn praktijk had overgenomen. Met hem kon ik het van het begin af aan goed vinden en alhoewel ik het in die dagen niet in mijn hoofd haalde om hem Gijs te noemen, hadden we toch wel een vertrouwelijke band. Gijs schreef een column voor de Margriet en werd in de wandelgangen ook wel ‘de Margriet dokter’ genoemd. Zo af en toe was ik onderwerp van zijn schrijven en toen mijn lieve vriendin Esther van Draanen, mij een keer een column liet lezen, waar Gijs een jonge patiënt beschreef, die door zijn levensstijl regelmatig in het ziekenhuis belandde, vanwege astma aanvallen, begon ik na te denken.
Hij had volkomen gelijk, ik deed er weinig aan om gezond te blijven, rookte Caballero zonder filter, snoof, zoop alhoewel dat nooit echt mijn ‘ding’ was, ging meestal pas vroeg in de morgen naar bed en Chiel Grondsma, heeft ooit de bijnaam “van Dijk grijs” geïntroduceerd, als nieuwe kleur in het verfstalenboek. Om maar even een beeld te geven…

Zo vlak voor mijn opname gebeurde het een paar keer dat ik onder het werken, te benauwd werd en naar de dienstdoende huisarts ging om een injectie te halen en daarna vervolgens doodleuk weer achter de bar kroop. Ik weet nog dat Berend Wijbenga mij zo een keer, tegen middernacht naar dokter Luif bracht, die mij een paardenmiddel inspoot, omdat ik deze keer toch wel heel benauwd was en dreigde te stikken. Daarna boos tegen Berend zei “En je brengt hem direct naar het ziekenhuis, dat moet je beloven, anders bel ik nu een ambulance?” Mopperend probeerde ik Berend op andere gedachten te brengen, maar die was niet te vermurwen. Toen de longspecialist vlak daarna een brief naar dokter Gijs schreef, waarin hij aankondigde zijn handen van mij af te trekken, omdat ik drie dagen na de ziekenhuis opname alweer terug was, werd de druk op mij al groter. Een goed gesprek met Art Verburg, was de druppel en onaangekondigd kwam ik op spreekuur (dat kon toen nog) en zei triomfantelijk tegen dokter Gijs. “Oké, ik wil wel naar Davos (astmacentrum)” Verheugd, doch ook wat sceptisch keek hij mij aan en het werd dus mooi niet een snoepreisje naar Davos, Zwitserland, maar gewoon Heideheuvel in Hilversum. Daar leerde ik mijn overcompensatie gedrag te beteugelen.

Eenmaal eruit, was het toch wel belangrijk, dat ik woonruimte kreeg, die allergie vrij was. Eerst betrok ik een kamer bij Cor de Bree, maar logeerde ook regelmatig bij Paul en Sjaan van de Lamoraal, waar ik later ging werken. Alhoewel erg gezellig, echt genezing bevorderend was het allemaal niet. Dus ik naar de gemeente om woonruimte aan te vragen, daar hoorden ze me aan en wezen me vervolgens af, zonder enig onderzoek of wat dan ook. Tja en dat werkt altijd averechts bij mij. Ik klom in de pen en schreef de wethouder aan, voegde er brieven van de longspecialist, Gijs en het Astmacentrum bij en dat maakte indruk. Mijn vriendjes Michel Derksen (raadslid toen) en Willem Miltenburg(wethouder), vertelde mij later lachend, dat de verantwoordelijke wethouder, zo onder de indruk was, dat ze zelfs het plan opperde om speciaal een aangepast huis voor mij te laten bouwen. Daar hebben beiden toen een stokje voor gestoken en haar ingelicht dat een bestaand onderkomen ook wel voldeed, mits het niet oud, schimmelig of stoffig was. Ik moest er ook om lachen, alhoewel ik even een visioen had, van een klein huisje, speciaal voor mij, bijvoorbeeld aan het Wiertdijkje. Maar de realiteit werd Gijsbert Pieterszlaan 22, achter het politiebureau…

Op dat moment had ik verkering en was zwaar verliefd op Sarah-Lou en we spraken erover om misschien maar te gaan samenwonen? Uiteindelijk schrok zij weer zo van dat idee, dat ze het uitmaakte en ondanks dat ik dagen van slag was, geen interesse meer had in mijn huisje en ineens alle wijze lessen van Heideheuvel vergeten was. Daardoor mijn liefdesverdriet overcompenseerde door een reeks andere meisjes mee naar mijn rovershol te sleuren, heb ik aan Sarah-Lou, vandaag de dag nog, een lieve vriendin overgehouden en laten we eerlijk blijven. Ik was nog veel te jong en wild om samen te wonen en verliefd zijn op Saar, bracht iets onbeholpens in mij naar boven, ik werd een ‘watje’ waar ik niet op zat te wachten en zij zeker niet!

Lang leve het vrijgezellenbestaan! Mijn rovershol op de Gijsbert Pieterszlaan was sober ingericht. Bij de kringloop had ik een 2 en 3 zits bank gekocht, waar je goed op kon slapen, zodat je ook kon slapen wanneer we doorzakten je je crashte. Zo hebben vrienden als Jelte en Rooie Jack langere tijd bij mij gelogeerd, omdat ze zonder onderdak zaten. Probleem was, dat ze het wel gezellig vonden en het vaak langer duurde dan voor beide kanten de bedoeling was. Lange tijd heb ik niet eens tv gehad, dat was toch maar saai, het ‘echte’ leven was veel leuker, dan wat ze je op tv konden bieden, tot ik zelf televisieprogramma’s ging maken en het een beetje gênant werd, dat ik nooit de programma’s van de presentatoren kende waar ik mee werkte. In de enige Slaapkamer, was het bed het belangrijkste. Daar kon ik mij terugtrekken en in stilte opladen voor mijn werk achter de bar, met veel mensen waar je sociaal tegen moest doen en veel prikkels van muziek en vrouwelijk schoon.

Ik ben altijd een lezer geweest en verslond van jongs af aan, alles met letters. In mijn Lamoraal dagen had ik de gewoonte om aan elke kant van mijn bed een boek te hebben en wanneer ik mij omdraaide om op mijn andere zijde te gaan liggen, ging ik ook verder in het andere boek. Regelmatig als ik mijn salaris kreeg, ging ik naar de eerste Bergense boekhandel en sprak met Annabeth, die vaste klant van de Lamoraal was, over mooie boeken, die ik dan weer bestelde. Vervolgens thuis, legde ik de nieuwe boeken aan mijn favoriete lig-kant, om alleen plaats te maken als er vrouwelijk bezoek kwam. Waarvan sommigen de gewoonte hadden om via mijn schuifraam naar binnen te klimmen om mij te verassen en dat vond ik niet alleen hilarisch, maar natuurlijk ook geweldig. Het leven was nog zo slecht niet in die dagen…

advertentie

Meer 'Horeca':

Thanksgiving in Bergen: drie dagen lang genieten. Let’s celebrate!

20 november 2020

De koks van Zilt bereiden drie dagen lang (26, 27 en 28 november) een overheerlijke kalkoen met de originele USA vulling

Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.

Rondje horeca…45

20 november 2020

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André Rzepka voor de camera. Hij is eigenaar van Fabels Eten & Drinken.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel dromen met u

20 november 2020

Door: Pieter van Dijk

Gisteren heb ik de hele nacht Netflix gekeken Bingewatchen of comakijken heet dat tegenwoordig. Het was de serie ‘The Queen’s Gambit, een serie over een extreem...

Culinair kerstfeest met Fabels, Bergen Binnen, ’t Parkje en Merlet

20 november 2020

Uw kerstdiner wordt met de arreslee compleet met paarden bij u thuis bezorgd

Uw box met een 4-gangen kerstdiner wordt op 24 december bij u thuis gebracht op unieke wijze...

En ook met de kerst eten we natuurlijk van ‘the locals’

20 november 2020

Inmiddels zijn er twee prachtige diners van toprestaurants

Bergen Binnen komt UIT DE KERSTBOX dit jaar!! 24, 25 én 26 december.

Gemeenten helpen horeca met kwijtschelden precario

20 november 2020

Uitbreiding en verlenging terrasseizoen

Steeds meer gemeenten besluiten horecaondernemers tegemoet te komen door bijvoorbeeld geen precariobelasting te heffen of de toeristenbelasting kwijt te schelden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De relax flat

13 november 2020

Door: Pieter van Dijk

Nu de feestdagen weer naderen en niemand weet, hoe deze eruit gaan zien in verband met Corona?

Onderzoek: ‘Slechts zes procent wil met kerst buiten de deur eten’

13 november 2020

Overigens geeft 64 procent aan om eventueel te overwegen naar een restaurant te gaan met de feestdagen als daar anderhalve meter afstand tussen de tafels wordt gegarandeerd

Driekwart (77 procent) van de Nederlanders zegt het kerstdiner in eigen keuken te gaan koken, of de restaurants rond de feestdagen nou wel of niet weer open zijn.

Rondje horeca…44

13 november 2020

Deze week een interview met Koert Hans Smit. Hij start een nieuw restaurant

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Koert Hans Smit voor de camera. Hij is onder andere eigenaar van strandpaviljoen Hemingway's en Noorderlicht in Bergen aan Zee. Hij begint binnenkort een nieuw restaurant.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… All money can buy

Door: Pieter van Dijk

Wat me vooral is bijgebleven aan het werken in Taverne, is de mogelijkheid om veel nieuwe muziek te kopen. Bijna wel elke week gingen IJsbrand, Marc en ik, naar Ypma in Alkmaar...

Restaurant Merlet komt met bijzonder kerstpakket

6 november 2020

Verwen uw werknemers dit jaar maar eens extra!

Graag bieden wij u, samen met Aan de Poel en De Bokkedoorns, een mogelijkheid om de kerstborrel thuis te laten bezorgen.

Rondje horeca… 43

6 november 2020

Deze week een interview met Bart Dijkstra van restaurant Studlers

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Bart Dijkstra van restaurant Studlers, die kort geleden Hotel Het Witte Huis overnam.

Bergense chefkok Jeroen Klepper komt met iets bijzonders

30 oktober 2020

Shared meat dining box Hemingways x PUURgroenten HOME edition box is voor 2 personen 24.95 p.p.

Bestel nu je box op shop.puurgroenten.com en zaterdag ophalen in Bergen aan Zee of Middenmeer.

Indringende oproep van een trotse horecaondernemer…

30 oktober 2020

Alco van Berkel, "lieve gasten, de horeca staat stil"

Het zijn bijzondere tijden en we maken het allemaal door. Echter samen kunnen wij ervoor zorgen dat we het tij kunnen keren en spoedig weer naar een leefbare samenleving kunnen gaan.

Rondje horeca…42

30 oktober 2020

Deze week een inkijkje hoe Take Away in een Bergens restaurant in zijn werk gaat

Chefkok Ilka Bon van The Bourbon Room: van het bedenken van een menu tot aan het eindresultaat. In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers krijgt u in deze aflevering een kijkje achter de schermen.

Er komt meer financiële steun voor de horeca. Een bedrag van gemiddeld 2500 euro

30 oktober 2020

Horecaondernemers kunnen rekenen op een eenmalige uitkering.

De steun voor de horeca zou bestaan uit een eenmalige extra uitkering voor horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn.

U kunt nu alvast de restaurantgids Lekker500 2021 bestellen

23 oktober 2020

Dé restaurantgids van Nederland waar culi-liefhebbers elk jaar reikhalzend naar uitkijken verschijnt eind oktober

De beste restaurateurs van Nederland krijgen in deze speciale editie een podium.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bella Vida in Bella Vista

23 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Toen mijn broer Jaap in de Horse Pub ging werken, leerde ik Cor Dekker beter kennen. Als jong jochie was hij praktisch mijn buurjongen geweest, maar...

Geniet thuis… van uw favoriete Bergense (20+) restaurant

14 november 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Rondje horeca…41

23 oktober 2020

Deze week een interview met Richold Bakker van Indonesian kitchen Samabe

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Richold Bakker van Indonesian kitchen Samabe voor de camera.

Geniet thuis van uw favoriete Bergense restaurants

19 oktober 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Burgemeester Peter Rehwinkel richt zich tot alle horecaondernemers van de gemeente Bergen

16 oktober 2020

Filmpje

Een hart onder de riem...

Cuno’s Exclusive Wine list

16 oktober 2020

Gekke tijden vragen om creatieve acties...

Al jaren stuurt wijnjournalist Cuno van 't Hoff binnen een heel selecte groep vrienden en relaties een lijst rond met extreem exclusieve wijnen.

Rondje horeca…40

16 oktober 2020

Deze week een interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ingrid van Leeuwen van Eetcafé de Lamoraal.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bars… Cars en een brilletje (2)

16 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week had ik al verteld dat ik weinig met auto’s had. Natuurlijk zag ik mooi gevormde auto’s, maar die waren financieel allemaal ver...

Sluiting horeca ‘doodsteek voor veel ondernemers’

16 oktober 2020

De KHN zegt niet betrokken te zijn geweest bij de besluitvorming

Volgens Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), betekent een volledige sluiting van de horeca voor veel ondernemers de doodsteek.

Michelin stelt gidspresentatie uit tot maart 2021

16 oktober 2020

‘Grote uitdagingen horeca’

Michelin stelt de presentatie van de nieuwe en vervallen Michelinsterren voor 2021 uit tot volgend jaar maart.

Bergen en Bergen aan Zee op de Duitse zender ZDF

9 oktober 2020

Yvon Brands van Neptunus, "Nou ja... die komen nu dus niet meer"

Ook Fabels Eten & drinken in Bergen positief in het nieuws door zijn strenge maar keurige RIVM-regels.

Met nog een lange herfst en winter voor de boeg…

9 oktober 2020

Doe mee aan de The Tasting Games

Zet nog geen kruis door die avond met vrienden, de kookclub of familie. The Tasting Games combineert een online game met écht proeven

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cars, Bars en… Politie

9 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Als barkeeper, ontkwam je er bijna niet aan dat je met drank op reed. Oké, de tijden waren anders en gelukkig had ik weinig met auto’s.

Rondje horeca…39

9 oktober 2020

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “De horeca is onderdeel van de oplossing, geen oorzaak van het probleem.”

KHN heeft afgelopen weekend met afgrijzen gekeken naar de beelden van lange wachtrijen voor supermarkten in diverse steden en dorpen.

De fijnste maaltijden van Bergense restaurants, opgehaald of bij u thuisgebracht…

16 oktober 2020

Help de lokale restaurants de crisis door!

Iedere week mooie nieuwe en verrassende menu's.

Restaurant Zandhoeve: culinaire creaties in een intieme sfeer

2 oktober 2020

Executive chef Roel Oostrum en zijn team verzorgen vanuit zijn zelf ontworpen hypermoderne open keuken het sterwaardige ontbijt, de lunch of het diner.

“Sinds de opening hebben wij de dinerkaart uitgebreid, u kunt kiezen tussen 2, 3 ,4 of 5 gangen en uiteraard serveren wij ook verrassende gerechten voor vegetariërs”...

Rondje horeca…38

2 oktober 2020

Deze week een interview met Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen.

Terug