Deel

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Eten in de Lamoraal, maar dan lang geleden

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Eten in de Lamoraal, maar dan lang geleden

Het zal ergens midden jaren tachtig zijn geweest, toen ik ruilde met Hans Meertens. Ik naar de Lamoraal en hij naar de Taverne. Eerst wilde ik niet zo graag, want Sjaan (fonetisch gespeld) en haar liefje Paul waren te goede vrienden van mij, dat was al sinds de eerste dag dat Sjaan in de Taverne ging werken en Art Verburg, Marc van Gelder en ik samen vaak klaverjasten in de kroeg! Het was voor mij daarnaast even wennen want was horeca altijd een bijbaantje geweest naast mijn school en studie, nu was ik tijdelijk gestopt met leren en de Lamoraal werd mijn ‘echte’ werk en dat was niet echt de bedoeling.

Maar ik heb altijd om de zoveel tijd gewisseld van kroeg omdat je anders deel dreigt te worden van het meubilair en begon met veel plezier aan mijn nieuwe werk.
De Lamoraal had een sterk en gezellig borreluur, met stamgasten als Karel R, Coen&Annabet, Loek V, Skip, Olof B, Paul en Sylvia en vele anderen. Paul Stadegaard en ik deden het bar-werk beneden en Sjaan en Joke Dames stonden in de keuken en over de keuken gaan mijn verhalen van deze keer.
Joke kookte voor ongeveer 10 gulden elke dag een maaltijd en naast de toeristen was er een groepje vaste gasten dat kwam eten. Zo ook deze dag, illustere personen als Lange Peter, Harm, Chieltje G, Marc S zaten aan dezelfde tafel en de verhalen over belevenissen van de avond daarvoor gingen rond en werden al grappiger en mooier. Het was blijkbaar een ruige avond geweest. Toen ik kwam afruimen, zag ik dat de meeste borden echter nog halfvol waren? “Heeft het wel gesmaakt?” vroeg ik argwanend. “Ja hoor, maar ik heb vandaag niet zo een honger,” zei Lange Peter, die als (oud) Europees kampioen bankdrukken soms wel goed was voor drie borden.

“Nee, ik ook niet, het was gisteren een beetje heftig en uit de hand gelopen,” klonk het ook van de anderen. Ik haalde mijn schouders op maar voor ik met de halfvolle borden weg kon lopen, vroeg Harm mij: “Euh, Pieter, wil je het niet aan Joke laten zien?” Verbaasd keek ik hem aan, zei hij dit nu echt? Ik begreep er niets van, want ik kende Joke als een mooie, allerliefste vrouw en fijne collega. Helaas stond de kiepelton in de keuken en in die keuken gebeurde niets of Joke had het door, zo ook nu. “Wat is dat, wie heeft zijn eten niet opgegeten?” Beetje schaapachtig keek ik haar aan en wilde mijn vrienden niet meteen verraden. “O ik weet het al!” en Joke stapte kordaat de keuken uit en liep naar de leestafel waar de mannen zaten. De één was reusachtig groot, de anderen waren, standvastig, bijdehand en brutaal.

Maar toen Joke haar tirade begon, bogen ze allemaal het hoofd en keken beschaamd naar beneden. “En als jullie door willen zakken, mij best, maar waag het niet nog een keer om dan hier te komen en je eten niet op te eten…” “Ja Joke”, klonk het bedremmeld uit de vier monden. Tja, Joke Dames was voor ons kroegtijgers mamma en mamma sprak je niet tegen als ze boos was.
Later kwam het wel eens voor dat er door vakanties geen kok was en we maakten een deal met onze buren van La Peche (waar zit het #$X#dakje op de pc?). Paul van La Peche verzon drie gerechten die voor hem makkelijk klaar te maken waren, die schreven we in de Lamoraal op het bord en als iemand wilde bestellen dan belde ik snel met de buren om de bestelling door te geven. Ik dekte de tafel in en wanneer het klaar was, kreeg ik een belletje en achter, over de schutting, verwisselden de borden van eigenaar. Alsof er niets aan de hand was en onze kok goed zijn best had gedaan, serveerde ik de borden uit. Blijkbaar deed ik dit met zoveel overtuiging dat een van de vaste stamgasten Loek V. vroeg wie de kok was, nu Sjaan er niet was?“ ”Geheel spontaan zei ik “Oh dat is een neefje van Sjaan.” Ieders aandacht was getrokken. “Wie is het dan, waarom komt hij niet ook even aan de bar, waarom zien we hem nooit, hoe heet hij?” Al die vragen vormden een nogal doorzichtig verhaal wat ik ter plekke uit mijn duim zoog. “Ik weet zijn naam niet maar ik ga het vragen.” En elke keer dat ik naar achteren moest om over de schutting de borden aan te nemen, kwam ik met weer wat meer informatie. “Nee hij wil niet naar voren want hij houdt niet zo van mensen, helemaal niet van vreemden. Hij heet Sjakie, maar zo heet hij niet echt, maar ik kan zijn naam niet verstaan, hij mompelt nogal” en ga zo maar door. Om de boel nog wat geloofwaardiger te maken, bracht ik af en toe een biertje naar de keuken, waar ik hem zelf opdronk. Gedurende de week kregen steeds meer vaste borrelgasten het natuurlijk door, behalve Loek, die maar bleef vragen en vragen, iedereen speelde het spel mee en het verhaal werd steeds geloofwaardiger. Totdat Loek een keer de Lamoraal verliet via de achteringang en ik net op een emmer stond om de borden aan te pakken. “Vuile…” was zijn reactie.

Pieter van Dijk

Meer 'Horeca':

Wet Arbeidsmarkt in Balans grootste bedreiging voor horeca 2020

17 januari 2020

Ontwikkeling van de horeca in harde cijfers

In 2019 groeide de omzetwaarde in de horeca met 3,5% van ruim 22,7 miljard naar 23,5 miljard euro.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

24 januari 2020

Waar en wanneer: in een van de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost. Je kunt je lief een roos geven of een kaartje sturen, maar...

Rondje horeca... 4

24 januari 2020

Mooi gebaar

Vorig jaar bedacht ik een leuke Valentijnsactie waarbij ruim tien Bergense restaurants zich spontaan aanmelden voor een gratis Valentijnsdiner...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Taverne

24 januari 2020

Door: Eric Winder

Na een half jaar scheikunde gestudeerd te hebben, besloot ik dat ik toch liever naar de kunstacademie wilde. Een fantastisch idee, maar het gevolg was...

Rondje horeca... 3

17 januari 2020

Voor het 22e jaar op rij is Restaurant Merlet bekroond met Michelinster

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

17 januari 2020

Waar en wanneer: In een van de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude Lau en jonge Thé

17 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik deze titel opschrijf, moet ik gelijk aan drank denken. Zoiets als kiezen tussen jenever of een kopje thee.

‘Horecaondernemers liggen wakker van WAB’

10 januari 2020

‘En die onzekerheid is niet goed voor de economie’

Ruim 80 procent van de horecaondernemers weet dat de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ (WAB) sinds 1 januari 2020 van kracht is...

Rondje horeca... 2

10 januari 2020

Klaar mee

Als je ternauwernood de feestdagen hebt overleeft, volgt er in januari nog een enorme reeks aan nieuwjaarsrecepties.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Shoarma

10 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

In Bergen is Tarek al jarenlang een begrip voor een lekker broodje shoarma. Heel vroeger was er in Bergen niets op dat gebied en moesten we na het werk naar Alkmaar voor een broodje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drie keer is scheepsrecht

3 januari 2020

Door: Augusta Verburg

Vijfendertig jaar leek hem een prima leeftijd om te gaan hemelen, zei mijn broer Art ooit. Hij had geen zin om een ouwe nicht te worden.

Horecava 2020 staat voor de deur... drie redenen om te komen

3 januari 2020

Hét trendsettend event voor mensen die werkzaam zijn in de horeca

Van maandag 13 tot en met donderdag 16 januari 2020, van 10:00 tot 18:00 uur nemen we je mee in de veranderende wereld in de foodretail en foodservice.

Rondje horeca... 1

3 januari 2020

Bergen op zijn best

Na een super gezellige oudejaarsavond de volgende dag rond een uurtje of twee ’s middags richting Bergen aan Zee afgereisd om de deelnemers...

Nieuwe Michelin-award voor uitmuntend gastheerschap

20 december 2019

De gidspresentatie van Michelin 2020 vindt op maandag 13 januari 2020 plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam

De uitreiking van de sterren valt komend jaar samen met de eerste dag van de horecavakbeurs Horecava. Om gastheerschap in de spotlights te zetten, heeft...

AFTER WORK – voortzetting samenwerking Wonder’s en nieuwe samenwerking blooming beach

20 december 2019

Veel mooie feestjes in aantocht in 2020

Na de eerste drie zeer succesvolle edities van AFTER WORK, hebben Wonder’s Bergen en het Bergense evenementenbureau Event Studio (organisator van After Work)...

Vooruitblik Michelingids 2020

20 december 2019

De echte lekkerbekjes moeten nog even geduld hebben...

Dit jaar moeten we wat langer wachten op de presentatie van de Michelingids. Na Lekker, Proefschrift Restaurants en Gault&Millau presenteert...

Rondje horeca... 48

20 december 2019

Terugblik 2019

Het was weer een buisend jaar in de Bergense horeca. De hoogtepunten voor mijzelf waren in eerste instantie de sluiting...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De dood van Art

20 december 2019

Door: Pieter van Dijk

Zo vlak voor de kerst geen leuk onderwerp, maar door de jaren heen zijn diverse personen uit dit verhaal overleden.

Rondje horeca... 47

13 december 2019

Goed nieuwe jaar met plus van 1,5 procent verwacht

Hotels, restaurants, cafés en andere horecagelegenheden profiteren in 2020 van de vele evenementen die Nederland te bieden heeft.

De 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020

13 december 2019

Het zal inmiddels niemand verrassen dat sterrestaurant Merlet uit Schoorl daarbij staat

De 17+ Club, de top van Nederland. Hieronder de 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… mijn vriend Art Verburg

13 december 2019

Door: Pieter van Dijk

Ik was nog geen 18 jaar, toen ik Art in de taverne leerde kennen. Een groepje, waaronder Ricardo Hewitt, zat om geld te kaarten aan een tafeltje...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ontdekkingstocht naar een nieuw etablissement

29 november 2019

Door: Jan Roos

Als jongemannen waren we een beetje uitgekeken op Palermo. Natuurlijk waren er meisjes genoeg en konden we aan de bar van Jules Steenis ons te goed doen aan drank en sigaretten, maar...

4,4 procent meer bezoekers in de maanden juli-augustus vorig jaar

29 november 2019

En Bergen profiteert daar van mee...

Nederland blijft groeien als vakantiebestemming. In juli en augustus overnachtten bijna 10 miljoen toeristen in ons land...

Restaurant Merlet genomineerd maar nét geen winnaar

29 november 2019

Afgelopen week uitreiking Awards voor beste restaurant-design

Restaurant Merlet* in het Noord-Hollandse Schoorl, waar Jonathan Zandbergen in de keuken staat, onderging een grote restyling en heropende...

Wintershow in voormalig Fabbrica

29 november 2019

Wat en wanneer: Fashion, food & entertainment op zondag 15 december vanaf 15.30 uur

In voormalig Fabbrica vindt deze zondag een heerlijk modespektakel plaats. Professionele mannequins presenteren...

Rondje horeca... 46

29 november 2019

Druk weekend voor de boeg

Zelfs in de periode dat Bergen weer een beetje voor ons zelf is, hoeven we ons in de Bergense horeca nooit te vervelen.

Rondje horeca...46

22 november 2019

Interieur Nero in de verkoop

Je kunt als je wilt vandaag nog tot 16.00 uur online een bod doen op een van de 186 kavels van interieurstukken van Nero.

Drone-ober de oplossing voor het te kort aan horecapersoneel?

22 november 2019

De eerste restaurants zijn er al mee begonnen... (filmpje)

Helemaal genoeg van bediend worden door een barkeeper of serveerster met een slecht humeur? Genoeg van te lang wachten op je bestelling?

Bent u Liefhebber?

22 november 2019

Door: Pieter van Dijk

Ja waarvan? denkt iedere lezer nu. Maar ik heb het deze keer over de gebroeders Liefhebber, waar wij ‘de gebroeders van Dijk’ altijd goed...

Boekpresentatie Jonathan Zandbergen’s 'Vijf Seizoenen'

15 november 2019

Waar en wanneer: Restaurant Merlet op donderdag 28 november om 18:00 uur

Op 28 november zal het debuutkookboek van Jonathan Zandbergen worden gepresenteerd in de Lounge van Restaurant Hotel Merlet.

Rondje horeca... 45

15 november 2019

Feestje bij Nero

Dat we afscheid gaan nemen van Nero is inmiddels bekend. En als je afscheid neemt van een fenomeen, dan hoort daar natuurlijk een feestje bij.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… "als de blaadjes vallen"

Door: Pieter van Dijk

Twee keer per jaar kon je als barkeeper van de Taverne er rekening mee houden dat een aantal van de ‘paradijsvogel’ klanten het op hun heupen kreeg.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Veel te vroeg heengegaan

8 november 2019

Door: Gerard Kohler

Het moet vrijdag 8 oktober 1971 geweest zijn dat ik veel vroeger dan gebruikelijk naar de Taverne ging. Omdat ik in Alkmaar op school zat, had ik die dag vrij.

Economisch belang horeca groeit met 60 procent in 10 jaar

8 november 2019

De horeca is met 448.000 werkzame personen een van de grootste werkgevers

De horeca wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. Dit blijkt uit een analyse van KHN.

Terug