Deel

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Eten in de Lamoraal, maar dan lang geleden

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Eten in de Lamoraal, maar dan lang geleden

Het zal ergens midden jaren tachtig zijn geweest, toen ik ruilde met Hans Meertens. Ik naar de Lamoraal en hij naar de Taverne. Eerst wilde ik niet zo graag, want Sjaan (fonetisch gespeld) en haar liefje Paul waren te goede vrienden van mij, dat was al sinds de eerste dag dat Sjaan in de Taverne ging werken en Art Verburg, Marc van Gelder en ik samen vaak klaverjasten in de kroeg! Het was voor mij daarnaast even wennen want was horeca altijd een bijbaantje geweest naast mijn school en studie, nu was ik tijdelijk gestopt met leren en de Lamoraal werd mijn ‘echte’ werk en dat was niet echt de bedoeling.

Maar ik heb altijd om de zoveel tijd gewisseld van kroeg omdat je anders deel dreigt te worden van het meubilair en begon met veel plezier aan mijn nieuwe werk.
De Lamoraal had een sterk en gezellig borreluur, met stamgasten als Karel R, Coen&Annabet, Loek V, Skip, Olof B, Paul en Sylvia en vele anderen. Paul Stadegaard en ik deden het bar-werk beneden en Sjaan en Joke Dames stonden in de keuken en over de keuken gaan mijn verhalen van deze keer.
Joke kookte voor ongeveer 10 gulden elke dag een maaltijd en naast de toeristen was er een groepje vaste gasten dat kwam eten. Zo ook deze dag, illustere personen als Lange Peter, Harm, Chieltje G, Marc S zaten aan dezelfde tafel en de verhalen over belevenissen van de avond daarvoor gingen rond en werden al grappiger en mooier. Het was blijkbaar een ruige avond geweest. Toen ik kwam afruimen, zag ik dat de meeste borden echter nog halfvol waren? “Heeft het wel gesmaakt?” vroeg ik argwanend. “Ja hoor, maar ik heb vandaag niet zo een honger,” zei Lange Peter, die als (oud) Europees kampioen bankdrukken soms wel goed was voor drie borden.

“Nee, ik ook niet, het was gisteren een beetje heftig en uit de hand gelopen,” klonk het ook van de anderen. Ik haalde mijn schouders op maar voor ik met de halfvolle borden weg kon lopen, vroeg Harm mij: “Euh, Pieter, wil je het niet aan Joke laten zien?” Verbaasd keek ik hem aan, zei hij dit nu echt? Ik begreep er niets van, want ik kende Joke als een mooie, allerliefste vrouw en fijne collega. Helaas stond de kiepelton in de keuken en in die keuken gebeurde niets of Joke had het door, zo ook nu. “Wat is dat, wie heeft zijn eten niet opgegeten?” Beetje schaapachtig keek ik haar aan en wilde mijn vrienden niet meteen verraden. “O ik weet het al!” en Joke stapte kordaat de keuken uit en liep naar de leestafel waar de mannen zaten. De één was reusachtig groot, de anderen waren, standvastig, bijdehand en brutaal.

Maar toen Joke haar tirade begon, bogen ze allemaal het hoofd en keken beschaamd naar beneden. “En als jullie door willen zakken, mij best, maar waag het niet nog een keer om dan hier te komen en je eten niet op te eten…” “Ja Joke”, klonk het bedremmeld uit de vier monden. Tja, Joke Dames was voor ons kroegtijgers mamma en mamma sprak je niet tegen als ze boos was.
Later kwam het wel eens voor dat er door vakanties geen kok was en we maakten een deal met onze buren van La Peche (waar zit het #$X#dakje op de pc?). Paul van La Peche verzon drie gerechten die voor hem makkelijk klaar te maken waren, die schreven we in de Lamoraal op het bord en als iemand wilde bestellen dan belde ik snel met de buren om de bestelling door te geven. Ik dekte de tafel in en wanneer het klaar was, kreeg ik een belletje en achter, over de schutting, verwisselden de borden van eigenaar. Alsof er niets aan de hand was en onze kok goed zijn best had gedaan, serveerde ik de borden uit. Blijkbaar deed ik dit met zoveel overtuiging dat een van de vaste stamgasten Loek V. vroeg wie de kok was, nu Sjaan er niet was?“ ”Geheel spontaan zei ik “Oh dat is een neefje van Sjaan.” Ieders aandacht was getrokken. “Wie is het dan, waarom komt hij niet ook even aan de bar, waarom zien we hem nooit, hoe heet hij?” Al die vragen vormden een nogal doorzichtig verhaal wat ik ter plekke uit mijn duim zoog. “Ik weet zijn naam niet maar ik ga het vragen.” En elke keer dat ik naar achteren moest om over de schutting de borden aan te nemen, kwam ik met weer wat meer informatie. “Nee hij wil niet naar voren want hij houdt niet zo van mensen, helemaal niet van vreemden. Hij heet Sjakie, maar zo heet hij niet echt, maar ik kan zijn naam niet verstaan, hij mompelt nogal” en ga zo maar door. Om de boel nog wat geloofwaardiger te maken, bracht ik af en toe een biertje naar de keuken, waar ik hem zelf opdronk. Gedurende de week kregen steeds meer vaste borrelgasten het natuurlijk door, behalve Loek, die maar bleef vragen en vragen, iedereen speelde het spel mee en het verhaal werd steeds geloofwaardiger. Totdat Loek een keer de Lamoraal verliet via de achteringang en ik net op een emmer stond om de borden aan te pakken. “Vuile…” was zijn reactie.

Pieter van Dijk

Meer 'Horeca':

Bistronomie 't Parkje krijgt Bib Goumand van Michelin

7 november 2019

Bekroning voor uitstekende prijs kwaliteitsverhouding

Nederland heeft er sinds vandaag zeventien restaurants bij met een Bib Gourmand. Daarmee komt het totale aantal restaurants...

Te koop: Café-bar met bovenwoning in het centrum van Bergen

8 november 2019

Café De Vooruitgang in de Kerkstraat

Het betreft hier een exploitatie welke inclusief de inventaris wordt aangeboden, gelegen in het centrum van Bergen, provincie Noord-Holland

Rondje horeca… 44

8 november 2019

Eindelijk groen licht voor het Parkhotel

Eerder deze week was daar dan de lang verwachte aankondiging over de nieuwbouw van het Parkhotel. Mooi om te zien...

Economisch belang horeca groeit met 60 procent in 10 jaar

8 november 2019

De horeca is met 448.000 werkzame personen een van de grootste werkgevers

De horeca wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. Dit blijkt uit een analyse van KHN.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Veel te vroeg heengegaan

8 november 2019

Door: Gerard Kohler

Het moet vrijdag 8 oktober 1971 geweest zijn dat ik veel vroeger dan gebruikelijk naar de Taverne ging. Omdat ik in Alkmaar op school zat, had ik die dag vrij.

Is dit de toekomst? Fruit gemaakt met 4D printers

1 november 2019

De maker van Neo Fruit vindt dat de volledige sensuele eetervaring ontbreekt

Fruit kan bij een mens allerlei emoties en verlangens uitlokken, heeft vaak een perfecte natuurlijke verpakking (de schil)...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… This is the end! De oliejongens in town

1 november 2019

Door: Pieter van Dijk

Wie kent de legendarische namen van de oliejongens die in Bergen neerstreken niet? Mike Chambers, Tommy Newman, Colin en Warren Scott, Martin Ross...

Toezicht horeca in Bergen centrum stopt per direct

1 november 2019

Burgemeester Hafkamp: “De afspraak was om de aanwezigheid van toezichthouders na een jaar met elkaar te evalueren"

Vanaf komend weekend lopen er geen toezichthouders meer rond in het centrum van Bergen tijdens de 'uitgaansuren’.

Rondje horeca… 43

1 november 2019

Goed nieuws!

Deze week kwam het bericht door dat de bouw van het Parkhotel nu eindelijk van start kan gaan en dat is dus heel goed nieuws...

Hij is uit... de Lekker 2020. Merlet op plek 40 van beste restaurants van Nederland

1 november 2019

Recensenten roemen het nieuwe interieur, de gerechten en complimenteren de kundige en aanstekelijke zwarte brigade

Restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen is opnieuw de nummer één in de Top-100 van restaurantgids Lekker500

Verbod rookruimtes horeca vanaf april

25 oktober 2019

Boetes die kunnen lopen op tot 4.500 euro

Vanaf 1 april 2020 wordt het verbod op rookruimtes in de horeca gehandhaafd. Daarnaast wil de regering het sluiten van rookruimtes...

Eerste editie After Works bij Wonder's groot succes!

25 oktober 2019

Elke eerste vrijdag van de maand én korting via de Flessenpost

Wat is het weer zwaar geweest deze week! Keihard gewerkt! Niemand verdient meer een borrel dan jij.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Piet Vermeulen

25 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Al een paar keer eerder heb ik een begin gemaakt om over Piet, Joke en de kinderen te schrijven, maar steeds stelde ik het uit.

Rondje horeca… 42

25 oktober 2019

Het zit er al bijna weer op

Ik weet niet hoe het u vergaan is de afgelopen dagen in ons dorp, maar ik heb met volle teugen genoten van kunst, cultuur, gezellige mensen...

Het roer gaat om bij Brasserie Nero

21 oktober 2019

Na een grondige verbouwing begin volgend jaar met een andere naam weer open

Nero in Bergen sluit per 1 december definitief haar deuren. Om deze na een grondige verbouwing en met een andere naam, begin 2020, weer te openen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… de Horse Pub

18 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Mijn laatste dagen in de horeca heb ik in de Horse Pub gewerkt. Natuurlijk was het eigenlijk het domein van broer Jaap, maar ik kwam er als klant altijd...

Rondje horeca... 41

18 oktober 2019

Druk weekje

De gedrukte editie van de Flessenpost is afgelopen week weer in de verspreiding gegaan en dat geeft de redactie de kans om weer even op adem te komen.

Voor in de agenda: Wijnproeverij bij de Gouden Ton

18 oktober 2019

Waar en wanneer: Jan Oldenburglaan op zaterdag 2 november van 14:00-17:00

Doe uw inspiratie op voor de decembermaand of kies uw relatiegeschenken uit! Er staan zo’n 25 wijnen open...

Michelin: Bib Gourmand restaurants 2020 op 7 november

18 oktober 2019

19 nieuwe Bib's

Michelin maakt de Bib Gourmands – een beloning voor restaurants met een goede prijs-kwaliteit verhouding...

Prijsuitreiking Huiswijnverkiezing Bergen 2019

18 oktober 2019

En de oorkondes gingen naar...

Gefeliciteerd met jullie prestatie in de verkiezing 'Wie heeft de beste huiswijn van Bergen'. Van alle wijnen, en dat waren er veertig...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Zeepaardje voetbalkroeg

11 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Zondagmiddag was altijd een ware happening in het Zeepaardje! Meestal was het Jacky Bus zijn dienst, maar soms kwam het voor dat ik met kaarten meer verloren had, dan ik kon betalen...

Rondje horeca... 40

11 oktober 2019

De beste huiswijnen van Bergen en vis, schaal- en schelpdieren

Afgelopen dinsdag mocht ik aanwezig zijn bij de eerste jurering van de drie beste witte en rode huiswijnen in de Bergense horeca, georganiseerd door het Bergense wijngilde. Een aantal uitkomsten zijn best wel verrassend te noemen.

Je bent een liefhebber van een glaasje witte wijn?

11 oktober 2019

Dan hoef je je niet langer schuldig te voelen!

Recent onderzoek heeft aangetoond dat jij je niet schuldig hoeft te voelen na een glas witte wijn.

Bergense huiswijnverkiezing 8 oktober

4 oktober 2019

Het is zover, we gaan als jury de huiswijnen van de Bergense horecazaken beoordelen!

Meer dan twintig horecagelegenheden hebben heel enthousiast gereageerd en ons een fles wit en rood gegeven om te...

Grootse verschuivingen in de Lekker 500 editie 2020

4 oktober 2019

Wie zijn de grootste stijgers? En de grootste dalers?

Het is bijna zover! De redactie van Lekker is op dit moment druk bezig met het vastleggen van de nieuwe Top-100...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Zwarte Kat

3 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Nu moet ik heel diep graven in mijn geheugen want ik weet niet wanneer Hans Hovingh de Zwarte Kat opende.

Rondje horeca... 38

4 oktober 2019

Een heus Flessenpost-menu

En ineens was daar het idee. Een Flessenpost hoort nu eenmaal bij de zee evenals vis, schelp- en schaaldieren.

Mooie recensie van UIT072 voor paviljoen Noorderlicht

4 oktober 2019

Afscheid nemen van de zomer doen we in stijl: met een uniek End of the Season diner bij Strandpaviljoen Noorderlicht

We waagden de rit door de herfststorm over een stormachtig strand voor een etentje dat het meer dan waard was. End of the Season voelt als een ode...

blooming wint The Gaia Green Awards. Het hotel in Bergen is verkozen tot de meest duurzame van het land

27 september 2019

De jury was met name onder de indruk van de maatschappelijke bijdrage van blooming

Na eerder dit jaar brons (Dutch Hotel Award) en zilver (Zoover Award) te hebben gewonnen, is het voor Hotel blooming nu goud wat de klok slaat.

Rondje horeca... 37

27 september 2019

Mooi weekje…

Persoonlijk vind ik het wel echt even heel relaxed zo zonder een ‘overdosis’ aan toeristen in het dorp, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niks te doen is.

Rondje horeca... 36

20 september 2019

Best wel een beetje trots

Afgelopen week stond er een berichtje in de Flessenpost dat topchef Remco Sterk samen met die andere topchef lka Bon bij The Bourbon Room zou komen koken.

Provincie Noord-Holland; meer grip op groei van toerisme in en rond Amsterdam

20 september 2019

Toeristen besteden circa € 2,5 miljard per jaar in de regio, wat 66.000 banen oplevert

Vorige week verscheen het landelijk advies over de rol die de overheid zou moeten spelen bij de snelle ontwikkeling van toerisme.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Tom Tom club

20 september 2019

Door: Pieter van Dijk

Midden/eind van de jaren zeventig deed de cocaïne zijn intrede in Bergen. Was het eerst nog via een extravagante enkeling die...

Rondje horeca... 35

13 september 2019

De rust is voor even teruggekeerd, maar...

Na een prachtige zomer met overvolle stranden en terrassen is het nu weer even pas op de plaats maken.

Terug