Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drie keer is scheepsrecht

Door: Augusta Verburg

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drie keer is scheepsrecht

Vijfendertig jaar leek hem een prima leeftijd om te gaan hemelen, zei mijn broer Art ooit. Hij had geen zin om een ouwe nicht te worden. Het leven moest een feest blijven en Bergen was daar de meest uitgelezen plek voor. Op verjaardagen wist hij zijn verhalen over wat hij voornamelijk in en rond de Taverne beleefde, zo op te dienen, dat ik me meer dan eens afvroeg of ik niet ook deze richting op moest komen.

Maar vooralsnog woonde ik met mijn toenmalige partner Henk in de Betuwe, tussen de boomgaarden aan de Linge waar het leven mij vriendelijk toelachte. Art kwam daar met zekere regelmaat bijtanken als hij het in Bergen te bont had gemaakt. Zijn dagen begon hij standaard met pils en pinda’s en dat hield hij vol tot hij weer naar bed ging. De appels en peren liet hij vrolijk hangen, alleen met tosti’s en witlof met kaas en ham kon ik hem verleiden om ook eens iets anders te eten. Ik heb mijn huisarts bezorgd toen gevraagd hoe lang een mens kan leven op pils en pinda’s. Hij stelde me gerust: heel lang. Dat bestond nog in die tijd.

Met zijn flair kwam Art waar hij wezen wilde. Net als ik bleef hij lang klein van stuk, maar dat weerhield hem niet om het tegen grote jongens op te nemen als ze ons pestten. Met krachttermen waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden joeg hij ze weg. Mijn held!
Ook later wist hij me te verrassen. Waar ik hem nooit eerder had betrapt op het schrijverstalent dat in ons gezin ruim aanwezig is, daar kwam hij opeens met de mededeling dat hij als journalist was aangenomen bij het Noordhollands Dagblad. Een beetje geschrokken, want hij wist best hoe het gesteld was met zijn d’s en t’s. Gelukkig brak hij zijn been en had hij ruim tijd om samen met vriend Wim Mulder een paar weken in de Betuwe zijn grammatica bij te spijkeren. Hij bleek een snellere leerling dan men op middelbare school ooit had kunnen vermoeden.

Na het Noordhollands Dagblad lonkte de Volkskrant. Ook nu werd hij tot zijn verbazing aangenomen. Om weer rustig van de schrik te bekomen, brak hij deze keer twee benen. Te hard gereden. Bont en blauw, maar met een joviaal gebaar begroette hij ons vanaf zijn ziekenhuisbed. Bekneld in zijn auto die was omgeslagen om vlak voor het Noordhollandsch Kanaal tot stilstand te komen, had de brandweer uren nodig gehad om hem uit te zagen. Hij vertelde hoe een politieagent zijn hoofd al die tijd had ondersteund en hem geruststellend had toegesproken. Vooral dat had hem geraakt. Nu stelde hij ons gerust door zich groot te houden, legde hij de nadruk op hoeveel mazzel hij had gehad. Hield hij de leiding, net als vlak na de dood van onze vader en hij ons trillend een kalmerend drankje had gevoerd. De revalidatie vond weer plaats in de Betuwe. En ook weer samen met Wim. Uit-eindelijk zou hij die niet meer mee terugnemen. Hadden wij hem. Arts manier om hun probleem op te lossen.

Dat zijn knipoog naar het leven echter minder onschuldig was dan het leek, ontdekte ik toen Henk en ik onverwacht op een zondagmiddag bij hem aanwipten. De deur was open, de open haard gloeide nog na, overal overvolle asbakken, bierflessen her en der verspreid en Art diep in slaap op de bank. Net hard genoeg om hem te kunnen wekken, begonnen we de flessen op te ruimen. Het werkte: Art schrok op om meteen ongewoon onrustig te worden. Opruimen deed hij later wel, we moesten eerst naar de kroeg. Gezellig een pilsje drinken. Hoe laat was het? Half één? Mooie tijd. Van zijn gebruikelijke nonchalance was niets terug te vinden, zijn hartelijkheid zag geen kans, zijn lach had eerst drank nodig. Waar was mijn broer?

De Volkskrant verloor zijn glans, de overname van de Lamoraal was het nieuwe avontuur. Art deelde zijn overvloed gul en leverde samen met boer Jeroen een als zwanger verkochte ezel – die gewoon te dik bleek te zijn – af op onze nieuwe boerderij. Maar terwijl na De Lamoraal het café De Blauwe Engel werd geopend – het kon niet op! – leek Art steeds meer dicht te gaan. Ik maakte hem mee, maar ontmoette hem niet. En hij mij niet, want ook ik liep inmiddels te kleumen in mijn huwelijk. Bovendien was er een derde in het spel: de coke. Ik kende het niet, wist niet wat het deed, ontdekte dat pas toen ik na Arts dood naar Bergen verhuisde: de weet-je-wel-weet-je-wel-gesprekken, de steevast bezette toiletten in de Taverne waar de lijntjes werden gelegd, de vrouw die ‘s nachts haar baby en peuter alleen thuisliet omdat de coke sterker was dan het moederinstinct, de coke-tranen die de volgende ochtend werden vergoten, de opgeblazen ego’s dankzij het witte poeder dat zwart bleek te zijn.

Ik had hem zo lief. De jongen die bij tegenvallers schouderophalend zei: ‘Pech gehad.’ Die me liet zien hoe je de zure melk die we toch moesten opdrinken, rechtstreeks in je slokdarm kon gieten. Die al jong zijn eigen Brinta en suiker kocht om de mierzoete pap net zoveel en vaak te kunnen eten als hij zelf wilde. Die de grootste krantenwijk nam en kinderen inhuurde om hem te helpen aan zijn fortuin. Die met Koninginnedag twintig deelnamekaartjes kocht voor de optocht en daarmee goedkoop twintig zakjes snoep inde. Die meebetaalde aan de brommer van zijn tweelingbroer Bart omdat deze met zijn kleine krantenwijk het bedrag nog niet bij elkaar had.

Drie keer bleek scheepsrecht. Deze keer overleefde Art het niet. Paal 35: vrijwel verdwenen in het zand en onzichtbaar in de nevelige avondschemering. Vijfendertig jaar, het was hem gelukt. Met een glimlach vertrok hij uit ons leven. Dat was een troost.

Augusta Verburg

advertentie

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ’s Nachts na tweeën!

14 februari 2020

Door: Pieter van Dijk

Na 02.00 uur, als horeca Bergen zijn deuren sloot, was het gebruikelijk dat je moest schoonmaken en daarna nog even een borrel dronk met je collega’s...

Rondje horeca… 7

14 februari 2020

Voor een zacht prijsje, maar allemaal goed in kwaliteit

Afgelopen week heb ik weer eens gegeten bij Bistronomie ’t Parkje. ’t Parkje heeft sinds kort een Bib gourmand van...

Naleving van de leeftijdsgrens alcoholverkoop is verbeterd in Bergen

14 februari 2020

Door het inzetten van mysteryshoppers is in het najaar van 2019 steekproefsgewijs onderzoek gedaan bij diverse verkooppunten

Recent onderzoek in Bergen laat zien dat jongeren onder de 18 jaar die alcohol proberen te kopen hier in meerderheid van de gevallen niet in slagen (59,4%).

Rondje horeca… 6

7 februari 2020

Sympathiek gebaar

Met grote regelmaat komt Bergen helaas wat minder gunstig in de spotlights te staan in de media. Politieke partijen staan elkaar naar...

Wat gaan ze precies doen bij blooming?

7 februari 2020

Een overzicht van de plannen

Het huidige restaurant wordt compleet verbouwd. Om het comfort voor onze gasten te vergroten breiden we de capaciteit flink uit.

Winnaars Valentijnsdiner 2020 zijn bekend

7 februari 2020

Negen Bergense toprestaurants ontvangen hun gasten op vrijdag 14 februari a.s.

Het aantal mails dat de redactie de afgelopen weken ontving, was overweldigend. Dus… na lang overleg, zijn dit de uiteindelijke winnaars geworden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… avonturen in Bergen aan Zee

7 februari 2020

Door: Pieter van Dijk

Vandaag woensdag 5 feb., scheen het zonnetje in mijn nek en ja, dan komen de lente gevoelens en het verlangen naar het strand.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Beste blinde darter van Bergen

Door: Pieter van Dijk

We kunnen gerust zeggen dat darten in Bergen werd geïntroduceerd vanwege Piet Vermeulen zijn verzamelwoede en hang naar spelletjes.

“Le Taittinger Prix Culinaire”

31 januari 2020

Chefkok Jonathan Zandbergen in de jury

Deze week vindt in Parijs de 53e editie plaats van de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire. Executive chef van sterrestaurant Merlet...

Rondje horeca… 5

31 januari 2020

Waar een klein dorp groot in kan zijn (filmpje)

Eerder deze week werd bekend dat blooming hotel de Zoover Award in de wacht heeft gesleept voor beste hotel van Nederland.

blooming hotel wint de Zoover Award voor beste hotel van Nederland

31 januari 2020

Met een jaarscore van 8,9 en zo’n 60.000 overnachtingen per jaar

Eind 2019 werd blooming hotel, gevestigd in Bergen (NH), reeds verkozen tot Nederlands Meest Duurzame Hotel.

Wet Arbeidsmarkt in Balans grootste bedreiging voor horeca 2020

17 januari 2020

Ontwikkeling van de horeca in harde cijfers

In 2019 groeide de omzetwaarde in de horeca met 3,5% van ruim 22,7 miljard naar 23,5 miljard euro.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

24 januari 2020

Waar en wanneer: in een van de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost. Je kunt je lief een roos geven of een kaartje sturen, maar...

Rondje horeca… 4

24 januari 2020

Mooi gebaar

Vorig jaar bedacht ik een leuke Valentijnsactie waarbij ruim tien Bergense restaurants zich spontaan aanmelden voor een gratis Valentijnsdiner...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Taverne

24 januari 2020

Door: Eric Winder

Na een half jaar scheikunde gestudeerd te hebben, besloot ik dat ik toch liever naar de kunstacademie wilde. Een fantastisch idee, maar het gevolg was...

Rondje horeca… 3

17 januari 2020

Voor het 22e jaar op rij is Restaurant Merlet bekroond met Michelinster

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

17 januari 2020

Waar en wanneer: In een van de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude Lau en jonge Thé

17 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik deze titel opschrijf, moet ik gelijk aan drank denken. Zoiets als kiezen tussen jenever of een kopje thee.

‘Horecaondernemers liggen wakker van WAB’

10 januari 2020

‘En die onzekerheid is niet goed voor de economie’

Ruim 80 procent van de horecaondernemers weet dat de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ (WAB) sinds 1 januari 2020 van kracht is...

Rondje horeca… 2

10 januari 2020

Klaar mee

Als je ternauwernood de feestdagen hebt overleeft, volgt er in januari nog een enorme reeks aan nieuwjaarsrecepties.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Shoarma

10 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

In Bergen is Tarek al jarenlang een begrip voor een lekker broodje shoarma. Heel vroeger was er in Bergen niets op dat gebied en moesten we na het werk naar Alkmaar voor een broodje.

Horecava 2020 staat voor de deur… drie redenen om te komen

3 januari 2020

Hét trendsettend event voor mensen die werkzaam zijn in de horeca

Van maandag 13 tot en met donderdag 16 januari 2020, van 10:00 tot 18:00 uur nemen we je mee in de veranderende wereld in de foodretail en foodservice.

Rondje horeca… 1

3 januari 2020

Bergen op zijn best

Na een super gezellige oudejaarsavond de volgende dag rond een uurtje of twee ’s middags richting Bergen aan Zee afgereisd om de deelnemers...

Nieuwe Michelin-award voor uitmuntend gastheerschap

20 december 2019

De gidspresentatie van Michelin 2020 vindt op maandag 13 januari 2020 plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam

De uitreiking van de sterren valt komend jaar samen met de eerste dag van de horecavakbeurs Horecava. Om gastheerschap in de spotlights te zetten, heeft...

AFTER WORK – voortzetting samenwerking Wonder’s en nieuwe samenwerking blooming beach

20 december 2019

Veel mooie feestjes in aantocht in 2020

Na de eerste drie zeer succesvolle edities van AFTER WORK, hebben Wonder’s Bergen en het Bergense evenementenbureau Event Studio (organisator van After Work)...

Vooruitblik Michelingids 2020

20 december 2019

De echte lekkerbekjes moeten nog even geduld hebben...

Dit jaar moeten we wat langer wachten op de presentatie van de Michelingids. Na Lekker, Proefschrift Restaurants en Gault&Millau presenteert...

Rondje horeca… 48

20 december 2019

Terugblik 2019

Het was weer een buisend jaar in de Bergense horeca. De hoogtepunten voor mijzelf waren in eerste instantie de sluiting...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De dood van Art

20 december 2019

Door: Pieter van Dijk

Zo vlak voor de kerst geen leuk onderwerp, maar door de jaren heen zijn diverse personen uit dit verhaal overleden.

Rondje horeca… 47

13 december 2019

Goed nieuwe jaar met plus van 1,5 procent verwacht

Hotels, restaurants, cafés en andere horecagelegenheden profiteren in 2020 van de vele evenementen die Nederland te bieden heeft.

De 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020

13 december 2019

Het zal inmiddels niemand verrassen dat sterrestaurant Merlet uit Schoorl daarbij staat

De 17+ Club, de top van Nederland. Hieronder de 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… mijn vriend Art Verburg

13 december 2019

Door: Pieter van Dijk

Ik was nog geen 18 jaar, toen ik Art in de taverne leerde kennen. Een groepje, waaronder Ricardo Hewitt, zat om geld te kaarten aan een tafeltje...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ontdekkingstocht naar een nieuw etablissement

29 november 2019

Door: Jan Roos

Als jongemannen waren we een beetje uitgekeken op Palermo. Natuurlijk waren er meisjes genoeg en konden we aan de bar van Jules Steenis ons te goed doen aan drank en sigaretten, maar...

4,4 procent meer bezoekers in de maanden juli-augustus vorig jaar

29 november 2019

En Bergen profiteert daar van mee...

Nederland blijft groeien als vakantiebestemming. In juli en augustus overnachtten bijna 10 miljoen toeristen in ons land...

Restaurant Merlet genomineerd maar nét geen winnaar

29 november 2019

Afgelopen week uitreiking Awards voor beste restaurant-design

Restaurant Merlet* in het Noord-Hollandse Schoorl, waar Jonathan Zandbergen in de keuken staat, onderging een grote restyling en heropende...

Terug