Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drie keer is scheepsrecht

Door: Augusta Verburg

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drie keer is scheepsrecht

Vijfendertig jaar leek hem een prima leeftijd om te gaan hemelen, zei mijn broer Art ooit. Hij had geen zin om een ouwe nicht te worden. Het leven moest een feest blijven en Bergen was daar de meest uitgelezen plek voor. Op verjaardagen wist hij zijn verhalen over wat hij voornamelijk in en rond de Taverne beleefde, zo op te dienen, dat ik me meer dan eens afvroeg of ik niet ook deze richting op moest komen.

Maar vooralsnog woonde ik met mijn toenmalige partner Henk in de Betuwe, tussen de boomgaarden aan de Linge waar het leven mij vriendelijk toelachte. Art kwam daar met zekere regelmaat bijtanken als hij het in Bergen te bont had gemaakt. Zijn dagen begon hij standaard met pils en pinda’s en dat hield hij vol tot hij weer naar bed ging. De appels en peren liet hij vrolijk hangen, alleen met tosti’s en witlof met kaas en ham kon ik hem verleiden om ook eens iets anders te eten. Ik heb mijn huisarts bezorgd toen gevraagd hoe lang een mens kan leven op pils en pinda’s. Hij stelde me gerust: heel lang. Dat bestond nog in die tijd.

Met zijn flair kwam Art waar hij wezen wilde. Net als ik bleef hij lang klein van stuk, maar dat weerhield hem niet om het tegen grote jongens op te nemen als ze ons pestten. Met krachttermen waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden joeg hij ze weg. Mijn held!
Ook later wist hij me te verrassen. Waar ik hem nooit eerder had betrapt op het schrijverstalent dat in ons gezin ruim aanwezig is, daar kwam hij opeens met de mededeling dat hij als journalist was aangenomen bij het Noordhollands Dagblad. Een beetje geschrokken, want hij wist best hoe het gesteld was met zijn d’s en t’s. Gelukkig brak hij zijn been en had hij ruim tijd om samen met vriend Wim Mulder een paar weken in de Betuwe zijn grammatica bij te spijkeren. Hij bleek een snellere leerling dan men op middelbare school ooit had kunnen vermoeden.

Na het Noordhollands Dagblad lonkte de Volkskrant. Ook nu werd hij tot zijn verbazing aangenomen. Om weer rustig van de schrik te bekomen, brak hij deze keer twee benen. Te hard gereden. Bont en blauw, maar met een joviaal gebaar begroette hij ons vanaf zijn ziekenhuisbed. Bekneld in zijn auto die was omgeslagen om vlak voor het Noordhollandsch Kanaal tot stilstand te komen, had de brandweer uren nodig gehad om hem uit te zagen. Hij vertelde hoe een politieagent zijn hoofd al die tijd had ondersteund en hem geruststellend had toegesproken. Vooral dat had hem geraakt. Nu stelde hij ons gerust door zich groot te houden, legde hij de nadruk op hoeveel mazzel hij had gehad. Hield hij de leiding, net als vlak na de dood van onze vader en hij ons trillend een kalmerend drankje had gevoerd. De revalidatie vond weer plaats in de Betuwe. En ook weer samen met Wim. Uit-eindelijk zou hij die niet meer mee terugnemen. Hadden wij hem. Arts manier om hun probleem op te lossen.

Dat zijn knipoog naar het leven echter minder onschuldig was dan het leek, ontdekte ik toen Henk en ik onverwacht op een zondagmiddag bij hem aanwipten. De deur was open, de open haard gloeide nog na, overal overvolle asbakken, bierflessen her en der verspreid en Art diep in slaap op de bank. Net hard genoeg om hem te kunnen wekken, begonnen we de flessen op te ruimen. Het werkte: Art schrok op om meteen ongewoon onrustig te worden. Opruimen deed hij later wel, we moesten eerst naar de kroeg. Gezellig een pilsje drinken. Hoe laat was het? Half één? Mooie tijd. Van zijn gebruikelijke nonchalance was niets terug te vinden, zijn hartelijkheid zag geen kans, zijn lach had eerst drank nodig. Waar was mijn broer?

De Volkskrant verloor zijn glans, de overname van de Lamoraal was het nieuwe avontuur. Art deelde zijn overvloed gul en leverde samen met boer Jeroen een als zwanger verkochte ezel – die gewoon te dik bleek te zijn – af op onze nieuwe boerderij. Maar terwijl na De Lamoraal het café De Blauwe Engel werd geopend – het kon niet op! – leek Art steeds meer dicht te gaan. Ik maakte hem mee, maar ontmoette hem niet. En hij mij niet, want ook ik liep inmiddels te kleumen in mijn huwelijk. Bovendien was er een derde in het spel: de coke. Ik kende het niet, wist niet wat het deed, ontdekte dat pas toen ik na Arts dood naar Bergen verhuisde: de weet-je-wel-weet-je-wel-gesprekken, de steevast bezette toiletten in de Taverne waar de lijntjes werden gelegd, de vrouw die ‘s nachts haar baby en peuter alleen thuisliet omdat de coke sterker was dan het moederinstinct, de coke-tranen die de volgende ochtend werden vergoten, de opgeblazen ego’s dankzij het witte poeder dat zwart bleek te zijn.

Ik had hem zo lief. De jongen die bij tegenvallers schouderophalend zei: ‘Pech gehad.’ Die me liet zien hoe je de zure melk die we toch moesten opdrinken, rechtstreeks in je slokdarm kon gieten. Die al jong zijn eigen Brinta en suiker kocht om de mierzoete pap net zoveel en vaak te kunnen eten als hij zelf wilde. Die de grootste krantenwijk nam en kinderen inhuurde om hem te helpen aan zijn fortuin. Die met Koninginnedag twintig deelnamekaartjes kocht voor de optocht en daarmee goedkoop twintig zakjes snoep inde. Die meebetaalde aan de brommer van zijn tweelingbroer Bart omdat deze met zijn kleine krantenwijk het bedrag nog niet bij elkaar had.

Drie keer bleek scheepsrecht. Deze keer overleefde Art het niet. Paal 35: vrijwel verdwenen in het zand en onzichtbaar in de nevelige avondschemering. Vijfendertig jaar, het was hem gelukt. Met een glimlach vertrok hij uit ons leven. Dat was een troost.

Augusta Verburg

advertentie

Meer 'Horeca':

Bijzonder initiatief van restaurant Pur sang in Groet en de Barry Foundation

3 april 2020

Arthur Dontje sponsort 50 brunches voor de senioren namens de Barry Foundation

Op zondag 15 maart kregen ook wij het bericht dat we liever niet hoorden, alle horeca moet om 18 uur dicht zijn!

Door de verlenging van de coronamaatregelen blijven alle horecagelegenheden tot 28 april gesloten

3 april 2020

Volgens Beljaarts van KHN lopen de procedures voor het oorspronkelijke pakket aan steunmaatregelen allesbehalve gesmeerd

Volgens Dirk Beljaarts, algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland, zagen ondernemers dit besluit aankomen en hebben zij ook begrip voor de verlenging.

Rondje horeca… 14

3 april 2020

Anders dan anders (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer drie weken gesloten zijn...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… de Rainbow 2

Door: Hans Dekker

The Rainbow was een discotheek van eigenaren Dirk Blaauwboer en Berry Meinen. Ik kende de heren in die tijd eigenlijk niet.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Coco club

27 maart 2020

Door: Pieter van Dijk

In Bergen heb je vier discotheken gehad. De Zwarte Kat, was ongetwijfeld de beste, maar die was midden jaren ‘70 afgefikt en wie op zijn hoogtepunt stopt…Laat altijd onuitwisbare indrukken achter.

Nog veel onduidelijk over verscherpte maatregelen horeca

27 maart 2020

4000 euro steun voor 3 maanden vaste lasten voor kleinere eet- en drinkgelegenheden die voor publiek gesloten zijn

"Alle maatregelen - zoals sluiting van de horeca- gelden vooralsnog tot en met maandag 6 april", zo meldt het kabinet op de website Rijksoverheid.nl

Rondje horeca… 13

27 maart 2020

Eensgezindheid

De Bergense horeca piept en kraakt onder het coronavirus. Inmiddels gaan we de tweede week in dat de zaken waar we zo...

Sympathiek initiatief van restaurant The Bourbon Room

20 maart 2020

Samenwerking met groenteman Wokke. Maaltijden voor een schappelijke prijs. Vanaf zaterdag 21 maart verkrijgbaar

Lieve vrienden van The Bourbon Room. Allereerst heel veel sterkte in deze bizarre tijden, we leven mee.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… deel 3 Hans Teeuwen in Nero’s Place

20 maart 2020

Door: Hans Dekker

Nu moet nog even vertellen dat ik het werk van Hans Teeuwen kende. In de tijd dat dit speelde had hij net zijn partner Roland Smeenk verloren.

Rondje horeca…12

20 maart 2020

Dom en ongepast

Eerder deze week postte een medewerkster van Rodimedia’s Bergens Nieuwsblad afgelopen zondag om 20.45 op het Facebook portal ‘Je bent een Bergenaar als…

Update: Bergenaren helpen Bergenaren: Laat je eten lekker thuis bezorgen

3 april 2020

Help de lokale restaurants de crisis door

Bij sommige zaken kon je altijd al eten bestellen en laten bezorgen. Sinds deze week gaat een aantal extra restaurants creatief...

Redderestaurants.nl: actie voor directe cashflow voor de horeca

20 maart 2020

Iedereen kan zich aanmelden

De omzet van veel restaurants is door de verplichte sluiting vanwege corona gereduceerd tot nul. Zeker als ze niet aan afhalen of bezorgen doen.

Hoe kunnen we de lokale horeca helpen?

20 maart 2020

Drie weken dicht betekent drie weken geen inkomsten, maar wel kosten

De Flessenpost brengt de sponsors en adverteerders tot en met 6 april de bannering niet in rekening.

Uit eten mag wel

13 maart 2020

Dus... kom lekker smikkelen in Bergen

Premier Mark Rutte benadrukt dat bepaalde sociale activiteiten, zoals uit eten gaan in restaurants, wel door kunnen gaan.

En zo gaat de Bergense horeca om met zijn gasten

13 maart 2020

Hygiëne voor alles!

Graag laten wij u weten dat u de komende dagen met een gerust hart kunt komen dineren en welke maatregelen wij hebben getroffen.

Rondje horeca… 11

13 maart 2020

Maatregelen en op reis

Verderop in de rubriek 'Horeca' kunt u lezen hoe Bergense cafés en restaurants omgaan met het coronavirus.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… deel 2 Hans Teeuwen in Nero’s Place

13 maart 2020

Door: Hans Dekker

Het jaar weet ik niet meer, maar het was ergens in de jaren 90. Ik werkte als dj bij Hans Kamm. Ik was net gestopt als club dj in de Heer van Jericho, waar ze al

Neem hier een kijkje in het mooist hotel van Bergen

13 maart 2020

Wandel rond (3D) in het mooiste hotel van Bergen en ontvang bij een boeking 10% korting

Altijd al eens willen binnenkijken? Nu kan het! Bekijk de virtuele tour. Boek nu een HEERLIJK weekend, midweek of weekje weg...

Nederland steeds meer in trek bij toeristen

6 maart 2020

Met name vakantiehuizen in Noord-Holland

Het aantal mensen dat een nachtje in een hotel, een huisje of op een camping in Nederland heeft geslapen, is toegenomen in 2019 meldt het Centraal Bureau...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Knikker

6 maart 2020

Door: Pieter van Dijk

Tijdens de overblijfouder wacht op de Willem Alexander school waar mijn dochter op zit, zat ik oude horeca verhalen met Paul vd Pluijm op te halen...

Rondje horeca… 10

6 maart 2020

Grote veranderingen bij Hotel blooming op komst

“Hotel blooming viert winst door meteen een maand op slot te gaan.” Dat werd onlangs gekscherend in de media geschreven.

Monique tien jaar in d’Alderliefste, een mooi verhaal

28 februari 2020

Ze runde ’s zomers al op jonge leeftijd een strandpaviljoen in het van godvergeten oord...

De blonde meisjes van de Helmweg in Groote Keeten, een gehucht op de gure laagvlakte tussen Callantsoog en Den Helder, fietsten richting school...

Rondje horeca… 9

28 februari 2020

Nieuwe restaurant LadyPapa opent maandag zijn deuren

U heeft het bovenin het Flesje al kunnen lezen. Na een maandenlange verbouwing is de fameuze naam Nero (Hans Kamm) vervangen door LadyPapa.

‘Zal ik u de rekening brengen?’ en ‘Welk bedrag mag ik voor u intoetsen?

28 februari 2020

Door: Wouter Verkerk

Gastvrijheid en service worden vaak in één adem genoemd met beleefdheidsregels. De etiquette dus. Zoals het hoort. En rondom het presenteren van de rekening...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or

28 februari 2020

Door: Hans Dekker

Mijn naam is Hans Dekker en ik begon jaren geleden als barkeeper in de Coq d’Or.

Rondje horeca… 8

21 februari 2020

Heel langzaam maar zeker

Rond deze periode van het jaar valt het ook in de horeca een beetje stil. Dat is een jaarlijks terugkerend verschijnsel...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… tarts and vicars

Door: Pieter van Dijk

Vorige week stonden er op de foto boven mijn stukje, vier frivool geklede dames voor de Lamoraal en een bord met 30 erop.

Bergense horeca in cijfers: Duitse bezoekers blijven op 1, maar wel een afname van 3.7 procent

21 februari 2020

Noordzee badplaatsen blijven het populairst

Tijdens een overleg met de diverse ondernemersverenigingen en de gemeente Bergen op 23 januari jongstleden, is er een presentatie gehouden over Gastheerschap...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ’s Nachts na tweeën!

14 februari 2020

Door: Pieter van Dijk

Na 02.00 uur, als horeca Bergen zijn deuren sloot, was het gebruikelijk dat je moest schoonmaken en daarna nog even een borrel dronk met je collega’s...

Rondje horeca… 7

14 februari 2020

Voor een zacht prijsje, maar allemaal goed in kwaliteit

Afgelopen week heb ik weer eens gegeten bij Bistronomie ’t Parkje. ’t Parkje heeft sinds kort een Bib gourmand van...

Naleving van de leeftijdsgrens alcoholverkoop is verbeterd in Bergen

14 februari 2020

Door het inzetten van mysteryshoppers is in het najaar van 2019 steekproefsgewijs onderzoek gedaan bij diverse verkooppunten

Recent onderzoek in Bergen laat zien dat jongeren onder de 18 jaar die alcohol proberen te kopen hier in meerderheid van de gevallen niet in slagen (59,4%).

Rondje horeca… 6

7 februari 2020

Sympathiek gebaar

Met grote regelmaat komt Bergen helaas wat minder gunstig in de spotlights te staan in de media. Politieke partijen staan elkaar naar...

Wat gaan ze precies doen bij blooming?

7 februari 2020

Een overzicht van de plannen

Het huidige restaurant wordt compleet verbouwd. Om het comfort voor onze gasten te vergroten breiden we de capaciteit flink uit.

Winnaars Valentijnsdiner 2020 zijn bekend

7 februari 2020

Negen Bergense toprestaurants ontvangen hun gasten op vrijdag 14 februari a.s.

Het aantal mails dat de redactie de afgelopen weken ontving, was overweldigend. Dus… na lang overleg, zijn dit de uiteindelijke winnaars geworden.

Terug