Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drank en de politie

Door: Hans Dekker

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drank en de politie

Als je ervoor gekozen hebt om in de horeca te gaan werken, doe je dat of omdat je je school niet hebt afgemaakt of omdat je gegrepen bent door de gezelligheid, het gelul, de lol, het geld en de vrijetijd. Je kiest het eigenlijk nooit voor de drank of drugs, dat komt later pas.

Drank en horeca gaan vaak hand in hand. Zo vertelde Dicky Düster mij eens, dat hij toen hij bij de Pilaren werkte, dat het daar gebruikelijk was om met het hele team dus koks en bedienend personeel samen met de baas, meneer Loos, voordat de zaak openging een kopje koffie te drinken. Van een van Dicky’s collega’s, een al wat oudere ober, was het een publiek geheim dat hij alcoholist was.
Als je erop ging letten hoorde je dan aan het einde van de shift met lichte dubbele tong en zo’n mond die wat naar buiten trekt zeggen: ‘ik werk al jaren bij de Piralen’.

Deze man begon dus al in de ochtend met jenever. Hij pakte dat heel slim aan door de jenever zonder dat iemand dat zag in een koffie kopje te gieten en tijdens de ochtendvergadering geïnteresseerd mee te luisteren. Hij roerde zelfs af en toe met zijn lepeltje en als hij zijn lippen aan het kopje zette, mimede hij, als in een slecht toneelstuk, dat het warm was en blies ter verkoeling van de jenever een beetje lucht langs zijn bovenlip alvorens een slokje te nemen.
Ik verbaasde me vroeger al toen ik letterlijk net kwam kijken en mijn eerste schreden in een etablissement zette, dat er in volkscafe’s zo ontzettend veel gedronken werd. Op de Platte Stenen Brug in Alkmaar bij Vendel zaten dan mannen en jongens aan de bar met echt de hele bar vol glaasjes bier en dan was het zo rond een uur of vier in de middag. Misschien in een weekend, maar dat weet ik niet meer. Kleintjes pils of zoals ze het in Amsterdam noemde een ‘colaatje pils’. Sommige zaten er dagelijks en dan ook nog op dezelfde kruk. Misschien hadden ze wel een uitkering of verdienden hun geld met gokken zoals karretje trek, anderen werkten op de olieplatforms en die waren dus vier weken op en die andere vier weken lam.

Als er dan weer een nieuwe gast binnen kwam, riep degene tegen de barkeeper:
”Alle mensen even wat, neem zelf niks en doe mij een spatje bacardi met cola.”
Dan werd dat snel en met routine ingetapt en gewoon bij de andere biertjes gezet, sommigen hadden er dan wel 5 of zes voor hun op de bar staan. De meeste dronken het op maar er werd ook veel weggegooid. De dooie biertjes.
Ik werkte in Nero’s Place in het centrum van Bergen. Nero’s Place lag aan de Breelaan, ik woonde boven Duinvermaak en dat is ook aan de Breelaan maar dan aan het eind bij het bos. Je kon het lopen, maar toch verkoos je de auto boven een mooie wandeling. Dat was natuurlijk wel een risico als je drinkt, nou dat deden we. Als je in de horeca zit, merk je pas met wat voor snelheid je de drank achteroverslaat als je op een gewone mensen verjaardag komt. In zo’n kring. Dan wordt er gevraagd wat je wilt drinken, meestal komen ze zelf al met het antwoord biertje zeker? Dan krijg je het biertje, neemt een paar slokken niet te gretig denk je dan, maar na een paar minuten is het flesje wel leeg. Naast je zie je alleen maar nippende mensen gezellig praten over allerlei dingetjes terwijl jij echt heel veel trek hebt in nog een biertje. Als je achter de bar staat, heb je eigenlijk nooit dorst.
Je had weleens een avond dat je geen alcohol nam, maar dat was meer uitzondering dan regel. Als je dan gewerkt had, geld geteld en de bar schoongemaakt dan ging je door de week vaak keurig naar huis. In het weekend wilde je nog weleens door gaan naar de Meermin, Extase of H’ Bibi. In H’ bibi kwam echt het gajes. Sjaak Vink was de bedrijfsleider die ik nog weleens met een badkuip heb zien zwoegen richting het midden van de dansvloer. Dat bleek voor een strip act te zijn met een vrouw die laten we zeggen niet de jongste meer was en ook de mooiste niet meer. Maar goed het is laat en wilt wat. Samen met Gerrit Hulleman, de portier waar ik veel mee heb gewerkt en wel een vriend mag noemen, ben ik ooit eens vanuit Bergen in het illegale casino terecht gekomen in Bergen aan Zee. Met mijn auto. Je hebt dan natuurlijk al te veel gedronken maar ja. Onder het welbekende motto van Gerrit Krijt: ‘Waar risico’s zijn moet je ze nemen’ waren we daar toch beland. Ik weet het niet meer zeker, maar als je ging gokken kreeg je de drank gratis en kwamen ze langs met van die schalen walmende gefrituurde stukjes kip of kaas of vlees allemaal gecamoufleerd in genuanceerd geel of oranje paneermeel.

Half duizelig van de drank hang je dan aan zo’n blackjack tafel en de croupiers waren meisjes. Ik stond aan de tafel met een meisje met enorm decolleté, borsten die bijna uit de jurk knapten. Dat doen ze erom natuurlijk. Daar komt bij dat ik niet echt een serieuze gokker ben. Toen ze vroeg of ik een kaart wilde, zei ik bij wijze van grap kijkend naar haar borsten: “Doet u mij er maar twee mevrouw.” Maar nu zijn gokken en humor niet echt dingen die samengaan. Kijk maar eens goed in een casino rond, er wordt bijna niet gelachen. Rond een uur of vijf stonden we, waarschijnlijk platzak, weer buiten. Er is natuurlijk maar een weg die naar Bergen gaat, de Zeeweg, en met veel drank op is het risico dat je aangehouden wordt redelijk groot te noemen. Ik woonde in die tijd al boven Duinvermaak dus reden we die nacht zonder de lichten aan te doen in het schijnsel van de maan dwars door de duinen. Zo kwamen we na een onvergetelijke tocht, langs skibaan Il Primo Bergen binnen. Geen politie gezien die keer. Maar dat zelfs ik niet altijd mazzel heb,  bleek later. Ik had die bewuste avond gewerkt bij Nero. Het was routine geworden, voordat je wegrijdt goed kijken of er niet ergens een politieauto verdekt staat opgesteld, starten en als een speer naar huis. Dat ging meestal goed. Je was dan in  één minuut thuis. Ik had mijn lessen goed geleerd van Dicky Düster. Dicky zijn vader was politieman in Bergen geweest en Dicky vertelde mij wat je wel en niet moest doen. Bijvoorbeeld als je wordt aangehouden door een politieauto die achter je rijdt dat de agent dan het woord POTS in spiegelbeeld aanzet, en jij kijkt dan in je spiegel en ziet STOP. Als je dan rustig de auto aan de kant zet, direct uitstappen, dat scheelt een bekeuring wegens het niet dragen van een gordel en je ontnuchtert ook een beetje. Dicky herkende ’s nachts aan de lichten van een auto of het een politiewagen was of niet. Trilden de koplampen in je spiegel dan kon je er gif op innemen dat het een politieauto was. Dat kwam waarschijnlijk door de aangepaste vering van die politieauto’s voor een betere wegligging tijdens een achtervolging.
Het was een druilerige avond dat ik met de nodige biertjes op weer in mijn auto stapte om naar huis te gaan. In Nero hadden we werkkleding, je kleedde je dus om als je kwam, overhemd met strikje en een zwarte sloof en als je klaar was weer in je eigen kloffie. Dat maakte dat je altijd wel kekke kleding droeg als je naar je werk ging en dat je er ook verzorgd uit zag als je weer klaar was. Het was een uur of half drie nachts. Als ik nu aangehouden zou worden en moet blazen, dan kon ik de rest van het jaar fietsen.

Ik startte de auto en reed vanaf de parkeerplaats achter Nero linksaf de Breelaan op. Iets voorbij Albert Hein zag ik plotseling twee koplampen in mijn spiegel… trillende koplampen. De politieauto was een meter of vijftig à zestig achter mij. Ik bedacht me geen moment en trapte zo diep mogelijk het gas in. De politieauto in de achtervolging. Bij Grootland gierde ik door de bocht en sloeg direct weer rechtsaf een paralelweggetje in eigenlijk weer richting het dorp. Nu wist ik dat het paralelweggetje nog een afslagje had met iets dat je een ventweggetje noemt. Ik scheurde dat weggetje op, reed mijn auto half in de bosjes terwijl ik ook meteen mijn licht uitdraaide, me uit de auto liet vallen en met een duik onder de bosjes ging liggen. Je ziet dat weleens in films of documentaires van het leger dat ze dan in de modder gaan tijgeren. Nu had ik ooit, volkomen terecht, S5 gekregen dus was dit voor mij een hele nieuwe ervaring. Zijknat, onder de modder en met een bonkend hart hoorde ik bij het Grootland de politieauto met zo’n hoog geluidje achteruitrijden en vervolgens keren. Ze waren gelukkig eerst een stukje doorgereden toen ze begrepen dat ik al was afgeslagen. Met slippende banden reden ze mij in volle vaart voorbij.
Ik heb ze niet meer gezien. Verstandig liet ik mijn auto op de plek staan en liep, als een bange muis, van boom tot boom naar Duinvermaak. Toen ik gedoucht had en in mijn warme bedje lag, kon ik een tevreden overwinnigsglimlach niet onderdrukken.

Hans Dekker

advertentie

Meer 'Horeca':

Kabinet scherpt maatregelen aan om het coronavirus onder controle te krijgen

7 augustus 2020

Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht

De toename in het aantal besmettingen was dan ook de aanleiding voor een extra ingelaste persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge deze week.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Horeca Taxi Bergen

7 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Taxi’s hebben voor mij altijd een soort magie gehad. Als kleine jongen vond ik niets mooiers, dan wanneer er een taxi voor ons huis stopte aan de Meerweg.

Corona zet dikke streep door acht jaar omzetgroei grootste horecabedrijven

7 augustus 2020

De horeca wordt snoeihard geraakt door de verplichte sluiting van elf weken

Corona zet een dikke streep door acht jaar omzetgroei van de grootste horecabedrijven en - merken in Nederland.

Hotel-restaurant Merlet, Best of the best…

7 augustus 2020

Merlet behoort tot de 1% van het beste van het beste wereldwijd!

Restaurant Merlet is door TripAdvisor onderscheiden als winnaar van de Travellers 'Choice Best of the Best' - de hoogste eer van TripAdvisor.

Rondje horeca…30

7 augustus 2020

Interview met Frank Cocu van café de Oude Meester

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie uitbater Frank Cocu van het enige echte bruine café in Bergen voor de camera.

Ideetje voor de Bergense horeca… en de rest van Nederland?

7 augustus 2020

Britten mogen voor de helft van de prijs uit eten om de horeca te helpen

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk (VK) kunnen vanaf deze week voor de helft van de reguliere prijs buiten de deur eten en drinken om de horeca een steuntje in de rug te geven. De overheid past de rest bij.

Horeca: tot nog toe relatief weinig faillissementen. De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 5,6 procent

31 juli 2020

Lichtpuntje is dat in het tweede kwartaal ook het herstel al is ingezet

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO...

Rondje horeca…29

31 juli 2020

Interview met Ad Besseling van het Huis met de Pilaren

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ad Besseling van het Huis met de Pilaren voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Squeeze

31 juli 2020

Door: Hans Dekker

Om even te duiden in welke tijd we zitten, ik was helemaal klaar met de Coq d’or, Dicky Düster liep er steeds vaker uit en ik kon dan...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jazz & Sail

24 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week waren we uitgenodigd door de Flessenpost voor een uitje, met alle schrijvers! Met een klein en heel gezellig gezelschap stapten...

Rondje horeca…28

24 juli 2020

Interview met de General Manager van Golfbaan Sluispolder, Renate Roeleveld

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Renate van Golfbaan Sluispolder voor de camera.

Horeca in de media: Nieuw in Bergen… Restaurant Zandhoeve

24 juli 2020

blooming onderging een grote restyling

Begin februari begonnen de werkzaamheden en eind maart hadden de nieuwe f&b-outlets moeten openen.

Neder & Noorderlicht pop-updiner in Bergen aan Zee

17 juli 2020

Waar en wanneer: paviljoen Noorderlicht op vr 31/7, za 1/8, vr 7/8, za 8/8

Begin augustus organiseren de chef van Neder (Brian Luikel) en van Strandpaviljoen Noorderlicht (Jeroen Klepper) bijzondere pop-updiners op het Bergense strand.

Voor veel horeca-ondernemers is het terras nu een reddingsboei

17 juli 2020

Veel ondernemers zijn op zoek naar extra buitenruimte om uit te baten en zoeken daarbij naar samenwerking met de gemeente

In deze tijd van het jaar besteedt Misset Horeca altijd veel aandacht aan het terras. Dit jaar is het terras belangrijker dan ooit.

Rondje horeca…27

17 juli 2020

Interview met Shervin Vermeulen en chef kok Ilka Bon van The Bourbon Room

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Shervin Vermeulen en Ilka Bon voor de camera.

KHN overweegt rechtsgang om versoepeling maatregelen af te dwingen

10 juli 2020

Einde maken aan de ongelijkheid

Koninklijke Horeca Nederland heeft deze week het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport middels een brief gesommeerd de 1,5 meter-regels...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… met de Piet Vroegop naar Joe Cocker

10 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Bergen heeft altijd bekend gestaan om zijn markante figuren en Piet Vroegop was er zeker één van. Laat ik eerlijk zijn in het begin vond ik hem maar vreemd en...

Rondje horeca…26

10 juli 2020

Interview met Minja Nibourg. Ze is bedrijfsleider bij Hotel ZeeBergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Minja Nibourg voor de camera.

Bistronomie ’t Parkje viert zijn vierde verjaardag

10 juli 2020

Fijne donderdagen in aantocht

Voor Bistronomie ’t Parkje is deze zomer extra bijzonder, we vieren namelijk onze vierde verjaardag. En dat willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Bergen in de media: Ambities bij hotel blooming in Bergen ”Een Bib Gourmand zou geweldig zijn”

10 juli 2020

Eind maart had een groot feest moeten zijn...

Bij het oversteken van het Noordzeekanaal doemen de eerste Noord-Hollandse duinen op in de verte. Kilometers duin verstrijken als het kunstenaarsdorp Bergen steeds dichterbij komt.

Rondje horeca…25

19 juni 2020

Interview met Robbert Peek. Hij is de nieuwe eigenaar van Restaurant Zilt in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Robbert Peek voor de camera.

Bijzonder culinair evenement bij sterrestaurant Merlet

19 juni 2020

Wanneer: zondag 27 september 2020

Chef's Collaboration met dit keer een hele bijzondere internationale chef. Als jonge chef liet Jonathan Zandbergen zich inspireren door de gerechten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or deel 2

19 juni 2020

Door: Hans Dekker

Het nu volgende stukje gaat over hoe ik, Hans Dekker, door omstandigheden, disc jockey geworden ben. Club dj wel te verstaan.

Free at last

12 juni 2020

Column: Gerrit Mollema

Tweede pinksterdag, ’s middags half twee, prachtig weer. Vol verwachting fiets ik naar het dorp, want het is zover: free at last. De cafés en restaurants zijn open.

Haringborrel bij Bistronomie ‘t Parkje

12 juni 2020

We beginnen het haringseizoen goed! Op 18 juni vanaf 17.00 uur

Komen jullie lekker genieten van deze Hollandse delicatesse? U bent van harte welkom vanaf 17:00 uur voor een hap en een glas.

Juridische uitspraken over verlaging huur tijdens coronacrisis

12 juni 2020

De rechter oordeelde in twee zaken dat een verlaging van de huur niet onredelijk is

Inmiddels zijn meerdere gerechtelijke uitspraken gepubliceerd, waarbij het gaat over in hoeverre er een huurbetalingsverplichting in de horeca geldt ten tijde...

Rondje horeca…24

12 juni 2020

Interview met Merel van 'Bij Merel' Smoothie, Koffie en sapbar

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Merel van 'Bij Merel' voor de camera.

Coronakwartje steun in de rug voor lokale horeca

5 juni 2020

Met posters en bierviltjes willen ze de gasten op de actie attenderen

Misschien lees je dit vanaf een zonnig terras met een vers biertje voor je neus. Na maanden van lockdown is de horeca eindelijk weer open.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Meer Bokkensprongen

4 juni 2020

Door: Pieter van Dijk

In het eerste hoogseizoen reden Marcel, Erno en ik op het fietsje naar Groet, of ik kon met Erno meerijden in zijn Alpha Julia, wat ik zo een geweldig mooie auto vond..

Rondje horeca…23

5 juni 2020

Interview met Paul de Wit van Wonder's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Paul de Wit van Wonder's voor de camera. Harry Steunenberg ...

Zilte Zoen in Bergen aan Zee is gered en gaat weer open

29 mei 2020

Maandag 1 juni a.s. gaan de deuren weer open

De nieuwe eigenaar is de familie Peek uit Bergen, zij investeerden al eerder in horecabedrijven. Er is geen dag verloren gegaan, zegt Robbert Peek.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… herinneringen aan Thé Lau

29 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Bergen in de horeca werkte, waren tennis en squash ‘the things to do’. Je verdient natuurlijk redelijk je geld...

Rondje horeca…22

29 mei 2020

Interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie André Rzepka van Fabels Eten & Drinken voor de camera.

Nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel voor horecaondernemers!

22 mei 2020

Geen tijd voor lange bureaucratische processen

KHN is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Op 20 mei presenteerde het kabinet een aanvullend steunpakket voor bedrijven,...

Terug