Deel

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Zwarte Kat

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Zwarte Kat

Nu moet ik heel diep graven in mijn geheugen want ik weet niet wanneer Hans Hovingh de Zwarte Kat opende. Het was in ieder geval van het begin af aan een succes en ook al was ik veel te jong, een echt streng deurbeleid was er in de jaren zeventig nog niet! Van mijn broer Jaap had ik geleerd om altijd de portier Dirk H. een gulden te geven, dan liet hij je er echt wel in. Dus hoe weinig zakgeld ik ook had in de winter, een piek voor Dirk hield ik altijd apart.

Zomers zat ik een stuk beter in mijn slappe was omdat ik dan ‘groundsman’ was op de tennisbanen van Thé Lau, die als een soort tweede vader voor mij was. Dus als ik geld had, dan ging ik aan het kleine barretje achterin zitten waar John Bier of Sam van Wonderen barkeeper waren. En waren mijn broer Jaap en ik geziene gasten, vooral omdat Jaap het snelste bier kon drinken van iedereen. Maar dat is een ander verhaal en als ik hem wil pesten kom ik daar nog wel eens mee!

Dit verhaal speelt zich af… Ik weet dat het nog geen eind 1975 was, want toen is de Zwarte Kat afgebrand. Laten we het op 1974 houden. De zomervakantie was op zijn eind en ik zat op een doordeweekse avond met Dirk Pijper in een wel heel stille Zwarte Kat. We zouden net weggaan toen er een opstootje ontstond. Aan de grote bar hadden twee bezoekers het aan de stok met de barkeeper (ik dacht John Bier), want ze wilden niet betalen. Toen de wanbetalers op de dansvloer tegen de barkeeper stonden te schreeuwen, zag ik dat hun leren motor jassies en helmen het embleem van de Hells Angels droegen. Alleen tegen twee was logisch iets teveel voor de barkeeper, maar in een mum van tijd stond daar Dirk H. op de dansvloer en eiste betaling.

Dat waren beide heren echter niet van plan en het werd vechten. Nog nooit zo snel heb ik twee het onderspit zien delven. De ene kreeg een klap van Dirk en werd daarna gegrepen door de barkeeper en de andere probeerde Dirk een klap met zijn motorhelm te geven maar Pats Boem lag hij ook op de grond. Dirk pakte zijn helm en gaf hem daar zelf een klap op zijn kop mee. BOOOIIINNGGGG klonk het diep resonerend en dat bizarre geluid is mij altijd bijgebleven. De twee werden met wat klapjes toe naar buiten gewerkt en ik ging naar huis!

Maar wat bleek, de ene Hells Angel, die van de BOOOIINNGGGG, was het broertje van de leider van Haarlem. Omdat zijn broertje flink in de kreukels in het ziekenhuis lag, zwoer hij wraak en in zijn arrogantie vertelde hij ook exact wanneer hij met de bende even de Zwarte Kat zou kort en klein slaan. Hier in Bergen werd in allerijl een knokploeg opgericht en toen ze op de voormiddag van de bewuste dag zaten te vergaderen hoe ze dit varkentje zouden wassen, vloeide het bier flink en de meesten van Knokploeg Bergen waren al naar huis of met een flinke slok op verder op stap gegaan om de volgende dag paraat te staan.

Ja en toen kwamen ze dus een dag eerder. Een grote groep Hells Angels drong naar binnen. Gewapend met kettingen, messen en knuppels sloegen ze in een mum van tijd de hele tent plat. Chaos, paniek, gillende meiden en jongens, twintig man die zich op een klein toiletje wilden verbergen, een compleet geruïneerde discotafel, diverse mensen gewond, bloed op de dansvloer, geen knokploeg, dronken of niet en niemand had er wat tegen gedaan.

Niemand???
Nou, één iemand… Flap A, een lange en vriendelijke jongen was van zijn stamkroeg de Taverne, waar hij het liefst genoeglijk aan een pretsigaret lurkte, nogal stoned naar de Zwarte Kat gegaan vanwege een meisje en zat gezellig met haar aan de bar te keuvelen, toen de Hells Angels binnenvielen.

Op zijn flegmatieke manier vertelde hij mij een paar dagen later in de Taverne onder het genot van…, dat hij rustig aan de bar zat en eigenlijk zo stoned was dat hij niet eens door had wat er aan de hand was en daarom maar bleef zitten. Dit was blijkbaar tegen de wens van een Hells Angel, die met een mes op hem afkwam en hem wilde steken. “Nou ja en toen pakte ik hem dat mes maar af en stak het in zijn eigen been. Wow man, het was net een slow motion film”, besloot hij lacherig zijn verhaal.
Flap is voor mij als tiener jarenlang een soort held gebleven en elke keer dat ik hem tegenwoordig zie, zeg ik hem nog steeds hartelijk gedag!

Pieter van Dijk

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… de Horse Pub

18 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Mijn laatste dagen in de horeca heb ik in de Horse Pub gewerkt. Natuurlijk was het eigenlijk het domein van broer Jaap, maar ik kwam er als klant altijd...

Rondje horeca... 41

18 oktober 2019

Druk weekje

De gedrukte editie van de Flessenpost is afgelopen week weer in de verspreiding gegaan en dat geeft de redactie de kans om weer even op adem te komen.

Voor in de agenda: Wijnproeverij bij de Gouden Ton

18 oktober 2019

Waar en wanneer: Jan Oldenburglaan op zaterdag 2 november van 14:00-17:00

Doe uw inspiratie op voor de decembermaand of kies uw relatiegeschenken uit! Er staan zo’n 25 wijnen open...

Michelin: Bib Gourmand restaurants 2020 op 7 november

18 oktober 2019

19 nieuwe Bib's

Michelin maakt de Bib Gourmands – een beloning voor restaurants met een goede prijs-kwaliteit verhouding...

Prijsuitreiking Huiswijnverkiezing Bergen 2019

18 oktober 2019

En de oorkondes gingen naar...

Gefeliciteerd met jullie prestatie in de verkiezing 'Wie heeft de beste huiswijn van Bergen'. Van alle wijnen, en dat waren er veertig...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Zeepaardje voetbalkroeg

11 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Zondagmiddag was altijd een ware happening in het Zeepaardje! Meestal was het Jacky Bus zijn dienst, maar soms kwam het voor dat ik met kaarten meer verloren had, dan ik kon betalen...

Rondje horeca... 40

11 oktober 2019

De beste huiswijnen van Bergen en vis, schaal- en schelpdieren

Afgelopen dinsdag mocht ik aanwezig zijn bij de eerste jurering van de drie beste witte en rode huiswijnen in de Bergense horeca, georganiseerd door het Bergense wijngilde. Een aantal uitkomsten zijn best wel verrassend te noemen.

Je bent een liefhebber van een glaasje witte wijn?

11 oktober 2019

Dan hoef je je niet langer schuldig te voelen!

Recent onderzoek heeft aangetoond dat jij je niet schuldig hoeft te voelen na een glas witte wijn.

Bergense huiswijnverkiezing 8 oktober

4 oktober 2019

Het is zover, we gaan als jury de huiswijnen van de Bergense horecazaken beoordelen!

Meer dan twintig horecagelegenheden hebben heel enthousiast gereageerd en ons een fles wit en rood gegeven om te...

Grootse verschuivingen in de Lekker 500 editie 2020

4 oktober 2019

Wie zijn de grootste stijgers? En de grootste dalers?

Het is bijna zover! De redactie van Lekker is op dit moment druk bezig met het vastleggen van de nieuwe Top-100...

Rondje horeca... 38

4 oktober 2019

Een heus Flessenpost-menu

En ineens was daar het idee. Een Flessenpost hoort nu eenmaal bij de zee evenals vis, schelp- en schaaldieren.

Mooie recensie van UIT072 voor paviljoen Noorderlicht

4 oktober 2019

Afscheid nemen van de zomer doen we in stijl: met een uniek End of the Season diner bij Strandpaviljoen Noorderlicht

We waagden de rit door de herfststorm over een stormachtig strand voor een etentje dat het meer dan waard was. End of the Season voelt als een ode...

blooming wint The Gaia Green Awards. Het hotel in Bergen is verkozen tot de meest duurzame van het land

27 september 2019

De jury was met name onder de indruk van de maatschappelijke bijdrage van blooming

Na eerder dit jaar brons (Dutch Hotel Award) en zilver (Zoover Award) te hebben gewonnen, is het voor Hotel blooming nu goud wat de klok slaat.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Eten in de Lamoraal, maar dan lang geleden

27 september 2019

Door: Pieter van Dijk

Het zal ergens midden jaren tachtig zijn geweest, toen ik ruilde met Hans Meertens. Ik naar de Lamoraal en hij naar de Taverne.

Rondje horeca... 37

27 september 2019

Mooi weekje…

Persoonlijk vind ik het wel echt even heel relaxed zo zonder een ‘overdosis’ aan toeristen in het dorp, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niks te doen is.

Rondje horeca... 36

20 september 2019

Best wel een beetje trots

Afgelopen week stond er een berichtje in de Flessenpost dat topchef Remco Sterk samen met die andere topchef lka Bon bij The Bourbon Room zou komen koken.

Provincie Noord-Holland; meer grip op groei van toerisme in en rond Amsterdam

20 september 2019

Toeristen besteden circa € 2,5 miljard per jaar in de regio, wat 66.000 banen oplevert

Vorige week verscheen het landelijk advies over de rol die de overheid zou moeten spelen bij de snelle ontwikkeling van toerisme.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Tom Tom club

20 september 2019

Door: Pieter van Dijk

Midden/eind van de jaren zeventig deed de cocaïne zijn intrede in Bergen. Was het eerst nog via een extravagante enkeling die...

Rondje horeca... 35

13 september 2019

De rust is voor even teruggekeerd, maar...

Na een prachtige zomer met overvolle stranden en terrassen is het nu weer even pas op de plaats maken.

Herfst... zesde Bergense Bokkentocht in aantocht

13 september 2019

Waar en wanneer: twaalf cafés en restaurants op zaterdag 12 oktober

Nu voor de eerste keer op zaterdag in plaats van zondag! Het concept mag inmiddels bekend zijn.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

13 september 2019

Door: Christine Waslander

Heel heel lang geleden, ik was toen veertien jaar, kwam ik op schooldagen tussen de middag bij Marja theedrinken in De Taverne.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

6 september 2019

Door: Pieter van Dijk

Eind jaren ’70 werd het mijn moeder te gek. Ze had liever dat ik niet meer in de Bokkesprong werkte, omdat deze sinds kort experimenteerde met openblijven tot 04.00 uur.

Rondje horeca... 34

6 september 2019

Er valt heel wat te vieren

Allereerst hebben we daar natuurlijk het 40-jarige jubileum van Jazz&Sail dat vandaag van start gaat.

Wie heeft de lekkerste huiswijn in Bergen?

6 september 2019

Verkiezing van de beste huiswijn van alle horecazaken in Bergen

Op 8 oktober aanstaande houdt Wijngilde Commanderie la Montagne (onderdeel van het Nederlands Wijngilde...

De 23ste editie van de Nationale Restaurant Week vindt plaats van 23 september t/m 9 oktober

30 augustus 2019

Restaurants kunnen zich nog tot 5 september gratis aanmelden

De website van de Restaurant Week is compleet vernieuwd. Site, reserveringssysteem, reviews, zoekfilters: alles is opnieuw ontwikkeld.

Rondje horeca... 33

30 augustus 2019

Ergernis

Mijn credo is leven én laten leven, maar ook ik heb zo mijn grenzen. Ik heb het dan over een specifieke straatmuzikant.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

30 augustus 2019

Door: Pieter van Dijk

Zo medio augustus was het elk seizoen, voor de meeste Bergenaren in de horeca, een feest van ‘elkaar weer zien’. Meer dan een maand lang had je, jezelf regelmatig...

Rondje horeca... 32

23 augustus 2019

Waarom ik me zo verheug op die Spaanse avond…

Vanavond vrijdag 23 augustus reis ik af naar… Bergen aan Zee om aan te schuiven bij paviljoen Noord voor een Spaanse avond.

Bergenaren in de media: Chefkok bij blooming Roel Oostrum

23 augustus 2019

'Er groeit hier in de duinen en het bos van alles, zoals paddenstoelen, rucola, postelein.’

In de serie ‘SmaakMeesters’ bezoek ik Noord-Hollandse chefkoks. Wie zijn deze mensen en waarom doen ze dit werk, wat inspireert hen?

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

23 augustus 2019

Door: Gerard Kohler

Van 1971 tot 1975 kwam ik elke dag in de Taverne. Behalve zondag. Dan had ik andere verplichtingen. In die tijd stond Bertje achter de bar.

Rondje horeca... 31

16 augustus 2019

Sneu

Eerder deze week werd bekend dat Café MontBlanc bij de bushalte aan het Plein per direct stopt. Uitbater Tim Bakker...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

15 augustus 2019

Door: Hanneke Roos

Vanaf mijn veertiende jaar ging ik stiekem met mijn vriendinnen naar de Tortilla Bar. Ik weet nog dat ze het aan het beschilderen waren.

Café MontBlanc stopt per direct

14 augustus 2019

Na vijf jaar gaat de stekker er uit

Tim, de uitbater van de MontBlanc meldde vandaag aan de Flessenpost het volgens, "Lieve mensen...

Reactie voorzitter KHN op rookvrije terras

9 augustus 2019

KHN pleit voor een gastvrije horeca, maar is tegen een wettelijk rookverbod op terrassen

“Wij zijn de huiskamer van de samenleving. Wij bieden plek aan rokers en niet-rokers.

Terug