Deel

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Zwarte Kat

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Zwarte Kat

Nu moet ik heel diep graven in mijn geheugen want ik weet niet wanneer Hans Hovingh de Zwarte Kat opende. Het was in ieder geval van het begin af aan een succes en ook al was ik veel te jong, een echt streng deurbeleid was er in de jaren zeventig nog niet! Van mijn broer Jaap had ik geleerd om altijd de portier Dirk H. een gulden te geven, dan liet hij je er echt wel in. Dus hoe weinig zakgeld ik ook had in de winter, een piek voor Dirk hield ik altijd apart.

Zomers zat ik een stuk beter in mijn slappe was omdat ik dan ‘groundsman’ was op de tennisbanen van Thé Lau, die als een soort tweede vader voor mij was. Dus als ik geld had, dan ging ik aan het kleine barretje achterin zitten waar John Bier of Sam van Wonderen barkeeper waren. En waren mijn broer Jaap en ik geziene gasten, vooral omdat Jaap het snelste bier kon drinken van iedereen. Maar dat is een ander verhaal en als ik hem wil pesten kom ik daar nog wel eens mee!

Dit verhaal speelt zich af… Ik weet dat het nog geen eind 1975 was, want toen is de Zwarte Kat afgebrand. Laten we het op 1974 houden. De zomervakantie was op zijn eind en ik zat op een doordeweekse avond met Dirk Pijper in een wel heel stille Zwarte Kat. We zouden net weggaan toen er een opstootje ontstond. Aan de grote bar hadden twee bezoekers het aan de stok met de barkeeper (ik dacht John Bier), want ze wilden niet betalen. Toen de wanbetalers op de dansvloer tegen de barkeeper stonden te schreeuwen, zag ik dat hun leren motor jassies en helmen het embleem van de Hells Angels droegen. Alleen tegen twee was logisch iets teveel voor de barkeeper, maar in een mum van tijd stond daar Dirk H. op de dansvloer en eiste betaling.

Dat waren beide heren echter niet van plan en het werd vechten. Nog nooit zo snel heb ik twee het onderspit zien delven. De ene kreeg een klap van Dirk en werd daarna gegrepen door de barkeeper en de andere probeerde Dirk een klap met zijn motorhelm te geven maar Pats Boem lag hij ook op de grond. Dirk pakte zijn helm en gaf hem daar zelf een klap op zijn kop mee. BOOOIIINNGGGG klonk het diep resonerend en dat bizarre geluid is mij altijd bijgebleven. De twee werden met wat klapjes toe naar buiten gewerkt en ik ging naar huis!

Maar wat bleek, de ene Hells Angel, die van de BOOOIINNGGGG, was het broertje van de leider van Haarlem. Omdat zijn broertje flink in de kreukels in het ziekenhuis lag, zwoer hij wraak en in zijn arrogantie vertelde hij ook exact wanneer hij met de bende even de Zwarte Kat zou kort en klein slaan. Hier in Bergen werd in allerijl een knokploeg opgericht en toen ze op de voormiddag van de bewuste dag zaten te vergaderen hoe ze dit varkentje zouden wassen, vloeide het bier flink en de meesten van Knokploeg Bergen waren al naar huis of met een flinke slok op verder op stap gegaan om de volgende dag paraat te staan.

Ja en toen kwamen ze dus een dag eerder. Een grote groep Hells Angels drong naar binnen. Gewapend met kettingen, messen en knuppels sloegen ze in een mum van tijd de hele tent plat. Chaos, paniek, gillende meiden en jongens, twintig man die zich op een klein toiletje wilden verbergen, een compleet geruïneerde discotafel, diverse mensen gewond, bloed op de dansvloer, geen knokploeg, dronken of niet en niemand had er wat tegen gedaan.

Niemand???
Nou, één iemand… Flap A, een lange en vriendelijke jongen was van zijn stamkroeg de Taverne, waar hij het liefst genoeglijk aan een pretsigaret lurkte, nogal stoned naar de Zwarte Kat gegaan vanwege een meisje en zat gezellig met haar aan de bar te keuvelen, toen de Hells Angels binnenvielen.

Op zijn flegmatieke manier vertelde hij mij een paar dagen later in de Taverne onder het genot van…, dat hij rustig aan de bar zat en eigenlijk zo stoned was dat hij niet eens door had wat er aan de hand was en daarom maar bleef zitten. Dit was blijkbaar tegen de wens van een Hells Angel, die met een mes op hem afkwam en hem wilde steken. “Nou ja en toen pakte ik hem dat mes maar af en stak het in zijn eigen been. Wow man, het was net een slow motion film”, besloot hij lacherig zijn verhaal.
Flap is voor mij als tiener jarenlang een soort held gebleven en elke keer dat ik hem tegenwoordig zie, zeg ik hem nog steeds hartelijk gedag!

Pieter van Dijk

Meer 'Horeca':

Rondje horeca... 46

29 november 2019

Druk weekend voor de boeg

Zelfs in de periode dat Bergen weer een beetje voor ons zelf is, hoeven we ons in de Bergense horeca nooit te vervelen.

Wintershow in voormalig Fabbrica

29 november 2019

Wat en wanneer: Fashion, food & entertainment op zondag 15 december vanaf 15.30 uur

In voormalig Fabbrica vindt deze zondag een heerlijk modespektakel plaats. Professionele mannequins presenteren...

Restaurant Merlet genomineerd maar nét geen winnaar

29 november 2019

Afgelopen week uitreiking Awards voor beste restaurant-design

Restaurant Merlet* in het Noord-Hollandse Schoorl, waar Jonathan Zandbergen in de keuken staat, onderging een grote restyling en heropende...

4,4 procent meer bezoekers in de maanden juli-augustus vorig jaar

29 november 2019

En Bergen profiteert daar van mee...

Nederland blijft groeien als vakantiebestemming. In juli en augustus overnachtten bijna 10 miljoen toeristen in ons land...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ontdekkingstocht naar een nieuw etablissement

29 november 2019

Door: Jan Roos

Als jongemannen waren we een beetje uitgekeken op Palermo. Natuurlijk waren er meisjes genoeg en konden we aan de bar van Jules Steenis ons te goed doen aan drank en sigaretten, maar...

Bent u Liefhebber?

22 november 2019

Door: Pieter van Dijk

Ja waarvan? denkt iedere lezer nu. Maar ik heb het deze keer over de gebroeders Liefhebber, waar wij ‘de gebroeders van Dijk’ altijd goed...

Drone-ober de oplossing voor het te kort aan horecapersoneel?

22 november 2019

De eerste restaurants zijn er al mee begonnen... (filmpje)

Helemaal genoeg van bediend worden door een barkeeper of serveerster met een slecht humeur? Genoeg van te lang wachten op je bestelling?

Rondje horeca...46

22 november 2019

Interieur Nero in de verkoop

Je kunt als je wilt vandaag nog tot 16.00 uur online een bod doen op een van de 186 kavels van interieurstukken van Nero.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… "als de blaadjes vallen"

Door: Pieter van Dijk

Twee keer per jaar kon je als barkeeper van de Taverne er rekening mee houden dat een aantal van de ‘paradijsvogel’ klanten het op hun heupen kreeg.

Rondje horeca... 45

15 november 2019

Feestje bij Nero

Dat we afscheid gaan nemen van Nero is inmiddels bekend. En als je afscheid neemt van een fenomeen, dan hoort daar natuurlijk een feestje bij.

Boekpresentatie Jonathan Zandbergen’s 'Vijf Seizoenen'

15 november 2019

Waar en wanneer: Restaurant Merlet op donderdag 28 november om 18:00 uur

Op 28 november zal het debuutkookboek van Jonathan Zandbergen worden gepresenteerd in de Lounge van Restaurant Hotel Merlet.

Bistronomie 't Parkje krijgt Bib Gourmand van Michelin

7 november 2019

Bekroning voor uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Nederland heeft er sinds vandaag zeventien restaurants bij met een Bib Gourmand. Daarmee komt het totale aantal restaurants...

Te koop: Café-bar met bovenwoning in het centrum van Bergen

8 november 2019

Café De Vooruitgang in de Kerkstraat

Het betreft hier een exploitatie welke inclusief de inventaris wordt aangeboden, gelegen in het centrum van Bergen, provincie Noord-Holland

Rondje horeca… 44

8 november 2019

Eindelijk groen licht voor het Parkhotel

Eerder deze week was daar dan de lang verwachte aankondiging over de nieuwbouw van het Parkhotel. Mooi om te zien...

Economisch belang horeca groeit met 60 procent in 10 jaar

8 november 2019

De horeca is met 448.000 werkzame personen een van de grootste werkgevers

De horeca wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. Dit blijkt uit een analyse van KHN.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Veel te vroeg heengegaan

8 november 2019

Door: Gerard Kohler

Het moet vrijdag 8 oktober 1971 geweest zijn dat ik veel vroeger dan gebruikelijk naar de Taverne ging. Omdat ik in Alkmaar op school zat, had ik die dag vrij.

Is dit de toekomst? Fruit gemaakt met 4D printers

1 november 2019

De maker van Neo Fruit vindt dat de volledige sensuele eetervaring ontbreekt

Fruit kan bij een mens allerlei emoties en verlangens uitlokken, heeft vaak een perfecte natuurlijke verpakking (de schil)...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… This is the end! De oliejongens in town

1 november 2019

Door: Pieter van Dijk

Wie kent de legendarische namen van de oliejongens die in Bergen neerstreken niet? Mike Chambers, Tommy Newman, Colin en Warren Scott, Martin Ross...

Toezicht horeca in Bergen centrum stopt per direct

1 november 2019

Burgemeester Hafkamp: “De afspraak was om de aanwezigheid van toezichthouders na een jaar met elkaar te evalueren"

Vanaf komend weekend lopen er geen toezichthouders meer rond in het centrum van Bergen tijdens de 'uitgaansuren’.

Rondje horeca… 43

1 november 2019

Goed nieuws!

Deze week kwam het bericht door dat de bouw van het Parkhotel nu eindelijk van start kan gaan en dat is dus heel goed nieuws...

Hij is uit... de Lekker 2020. Merlet op plek 40 van beste restaurants van Nederland

1 november 2019

Recensenten roemen het nieuwe interieur, de gerechten en complimenteren de kundige en aanstekelijke zwarte brigade

Restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen is opnieuw de nummer één in de Top-100 van restaurantgids Lekker500

Verbod rookruimtes horeca vanaf april

25 oktober 2019

Boetes die kunnen lopen op tot 4.500 euro

Vanaf 1 april 2020 wordt het verbod op rookruimtes in de horeca gehandhaafd. Daarnaast wil de regering het sluiten van rookruimtes...

Eerste editie After Works bij Wonder's groot succes!

25 oktober 2019

Elke eerste vrijdag van de maand én korting via de Flessenpost

Wat is het weer zwaar geweest deze week! Keihard gewerkt! Niemand verdient meer een borrel dan jij.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Piet Vermeulen

25 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Al een paar keer eerder heb ik een begin gemaakt om over Piet, Joke en de kinderen te schrijven, maar steeds stelde ik het uit.

Rondje horeca… 42

25 oktober 2019

Het zit er al bijna weer op

Ik weet niet hoe het u vergaan is de afgelopen dagen in ons dorp, maar ik heb met volle teugen genoten van kunst, cultuur, gezellige mensen...

Het roer gaat om bij Brasserie Nero

21 oktober 2019

Na een grondige verbouwing begin volgend jaar met een andere naam weer open

Nero in Bergen sluit per 1 december definitief haar deuren. Om deze na een grondige verbouwing en met een andere naam, begin 2020, weer te openen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… de Horse Pub

18 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Mijn laatste dagen in de horeca heb ik in de Horse Pub gewerkt. Natuurlijk was het eigenlijk het domein van broer Jaap, maar ik kwam er als klant altijd...

Rondje horeca... 41

18 oktober 2019

Druk weekje

De gedrukte editie van de Flessenpost is afgelopen week weer in de verspreiding gegaan en dat geeft de redactie de kans om weer even op adem te komen.

Voor in de agenda: Wijnproeverij bij de Gouden Ton

18 oktober 2019

Waar en wanneer: Jan Oldenburglaan op zaterdag 2 november van 14:00-17:00

Doe uw inspiratie op voor de decembermaand of kies uw relatiegeschenken uit! Er staan zo’n 25 wijnen open...

Michelin: Bib Gourmand restaurants 2020 op 7 november

18 oktober 2019

19 nieuwe Bib's

Michelin maakt de Bib Gourmands – een beloning voor restaurants met een goede prijs-kwaliteit verhouding...

Prijsuitreiking Huiswijnverkiezing Bergen 2019

18 oktober 2019

En de oorkondes gingen naar...

Gefeliciteerd met jullie prestatie in de verkiezing 'Wie heeft de beste huiswijn van Bergen'. Van alle wijnen, en dat waren er veertig...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Zeepaardje voetbalkroeg

11 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Zondagmiddag was altijd een ware happening in het Zeepaardje! Meestal was het Jacky Bus zijn dienst, maar soms kwam het voor dat ik met kaarten meer verloren had, dan ik kon betalen...

Rondje horeca... 40

11 oktober 2019

De beste huiswijnen van Bergen en vis, schaal- en schelpdieren

Afgelopen dinsdag mocht ik aanwezig zijn bij de eerste jurering van de drie beste witte en rode huiswijnen in de Bergense horeca, georganiseerd door het Bergense wijngilde. Een aantal uitkomsten zijn best wel verrassend te noemen.

Je bent een liefhebber van een glaasje witte wijn?

11 oktober 2019

Dan hoef je je niet langer schuldig te voelen!

Recent onderzoek heeft aangetoond dat jij je niet schuldig hoeft te voelen na een glas witte wijn.

Terug