Deel

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Tom Tom club

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Tom Tom club

Midden/eind van de jaren zeventig deed de cocaïne zijn intrede in Bergen. Was het eerst nog via een extravagante enkeling die zijn weg in Amsterdam wist en wat meenam naar het Bergense, nog steeds was het alleen voor een heel beperkt en select groepje, tenslotte kostte een gram 200 gulden en ondanks dat ik op jonge leeftijd al veel geld verdiende, was dit toch serieus geld.

Maar ik weet hoe ik geïntrigeerd raakte door mijn omgeving. Toen ik als nieuwsgierige adolescent, exact op mijn achttiende verjaardag, mijn eerste snuif aangeboden kreeg, wist ik gelijk dat ik bevattelijk voor deze drug was. “Eindelijk werd het rustig in mijn hoofd” en ik kreeg als stille ietwat verlegen jongen het gevoel dat ik de hele wereld aankon.

Later met de komst van de vele olieboys werd het een interessantere markt en kreeg de Taverne uiteindelijk vaste huisdealers zoals Jos K. Hij was een lompe sterke goedzak en portier bij de Habibi in Alkmaar, eerlijk en gul, op de pof deed hij niet aan, want dan kreeg je maar ruzie en hij wilde niet met je vechten en geloof me, jij ook niet met hem! Helaas kwamen er steeds meer klanten, werd het middel navenant goedkoper en breidde het gebruik zich als een olievlek uit. Begin jaren tachtig was het zo ingebakken in bepaalde cafés, dat het leek alsof iedereen wel snoof. Het werd zelfs zo normaal dat Piet V. in het herentoilet van de Taverne een marmeren plaat had gemonteerd en iedereen vond het wel lachen en normaal.

Al deze perikelen bleven echter niet onopgemerkt bij de politie en op een gegeven moment deden twee rechercheurs van de CRI (Criminele Recherche Informatiedienst) hun intrede in de Taverne. Het waren gezellige jongens, de een was Tom en de andere heette Piet, voor het gemak werden ze de Tom Tom club genoemd, naar de New Wave band die in 1981 juist hun eerste hitje hadden.
Iedereen wist wat ze deden en wie ze waren, maar het maakte niet uit. Ze onderhielden levendige gesprekken met ons, waarin je natuurlijk probeerde om zo min mogelijk los te laten over hetgeen je wist en deed, ze waren niet te beroerd om een biertje weg te geven en hadden zeker humor.

Zo herinner ik mij nog een wildvreemde knul, die lallend kwam vragen of er hier nog wat coke te snuiven viel? We wezen op de Tom Tom club die aan de bar stond. Die speelden hun rol met een knipoog naar ons heel goed mee en één van de twee nam hem mee naar het toilet om de deal te sluiten. Daar trok hij zijn badge en de knul moet zich letterlijk rot geschrokken zijn. En toen hij lijkwit het toilet uitkwam, verdween hij onder een hard gelach van zowel politie, dealers, gebruikers en gasten. Kort door de bocht, het liep allemaal wel los in Bergen.

Maar inherent aan het gebruik van cocaïne is dat veel mensen door het lint gaan. Zo ook een doorgedraaid figuur uit Alkmaar, die het nodig vond om te gaan schieten in de Taverne en toen een jonge dochter van een Bergense notabele vlak daarna ietsje te veel geblowd en ook gedronken had en buiten out ging, was er geen houden meer aan. De Taverne kreeg invallen, er werden wat dealers gearresteerd en ineens lagen we onder een vergrootglas. Nadeel was dat met het arresteren van de huisdealers er dealers uit Alkmaar kwamen, die we echt niet in onze zaak wilden en die meer op zak hadden dan een paar grammetjes coke. Wij trokken direct aan de bel bij de Tom Tom club en die wilden graag een horecavergadering van de Taverne bijwonen.

In het begin ging het wat moeizaam, tenslotte wilde niemand echt makkelijk toegeven dat hij gebruikte. Maar de Tom Tom club deed er niet moeilijk over en met de opmerking van “Jongens we weten gerust alles wat jullie doen, maar daar gaat het ons niet om! We willen gewoon even een aantal spelregels vaststellen, want als we dat niet doen dan zal de politie Bergen de zaak sluiten en kunnen we ze niet overtuigen van het tegendeel.” En toen werd het ineens een makkelijk gesprek.
De plaat moest weg, vreemde dealers moesten geweerd worden om het gevaar van heroïne weg te nemen, geen overlopen van jongens in de dames wc of andersom, geen misdragingen of agressiviteit en niemand doet het open en bloot!

Toen kwam die laatste opmerking…
“Ik weet dat jullie zelf er altijd streng op letten, maar geen harddrugs aan minderjarigen, want dan sluiten wij zelf per direct de tent en arresteren alle betrokkenen. Daar was iedereen het volledig mee eens. Het zal tenslotte maar je zusje of broertje zijn…

Tegenwoordig is dat onder leiding van uitbater Steef van Leeuwen allemaal heel anders. Geen drugs én geen alcohol onder de achttien jaar.

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude Lau en jonge Thé

17 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik deze titel opschrijf, moet ik gelijk aan drank denken. Zoiets als kiezen tussen jenever of een kopje thee.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

17 januari 2020

Waar en wanneer: In een van de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

Rondje horeca... 3

17 januari 2020

Voor het 22e jaar op rij is Restaurant Merlet bekroond met Michelinster

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Shoarma

10 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

In Bergen is Tarek al jarenlang een begrip voor een lekker broodje shoarma. Heel vroeger was er in Bergen niets op dat gebied en moesten we na het werk naar Alkmaar voor een broodje.

Rondje horeca... 2

10 januari 2020

Klaar mee

Als je ternauwernood de feestdagen hebt overleeft, volgt er in januari nog een enorme reeks aan nieuwjaarsrecepties.

‘Horecaondernemers liggen wakker van WAB’

10 januari 2020

‘En die onzekerheid is niet goed voor de economie’

Ruim 80 procent van de horecaondernemers weet dat de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ (WAB) sinds 1 januari 2020 van kracht is...

Rondje horeca... 1

3 januari 2020

Bergen op zijn best

Na een super gezellige oudejaarsavond de volgende dag rond een uurtje of twee ’s middags richting Bergen aan Zee afgereisd om de deelnemers...

Horecava 2020 staat voor de deur... drie redenen om te komen

3 januari 2020

Hét trendsettend event voor mensen die werkzaam zijn in de horeca

Van maandag 13 tot en met donderdag 16 januari 2020, van 10:00 tot 18:00 uur nemen we je mee in de veranderende wereld in de foodretail en foodservice.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drie keer is scheepsrecht

3 januari 2020

Door: Augusta Verburg

Vijfendertig jaar leek hem een prima leeftijd om te gaan hemelen, zei mijn broer Art ooit. Hij had geen zin om een ouwe nicht te worden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De dood van Art

20 december 2019

Door: Pieter van Dijk

Zo vlak voor de kerst geen leuk onderwerp, maar door de jaren heen zijn diverse personen uit dit verhaal overleden.

Rondje horeca... 48

20 december 2019

Terugblik 2019

Het was weer een buisend jaar in de Bergense horeca. De hoogtepunten voor mijzelf waren in eerste instantie de sluiting...

Vooruitblik Michelingids 2020

20 december 2019

De echte lekkerbekjes moeten nog even geduld hebben...

Dit jaar moeten we wat langer wachten op de presentatie van de Michelingids. Na Lekker, Proefschrift Restaurants en Gault&Millau presenteert...

AFTER WORK – voortzetting samenwerking Wonder’s en nieuwe samenwerking blooming beach

20 december 2019

Veel mooie feestjes in aantocht in 2020

Na de eerste drie zeer succesvolle edities van AFTER WORK, hebben Wonder’s Bergen en het Bergense evenementenbureau Event Studio (organisator van After Work)...

Nieuwe Michelin-award voor uitmuntend gastheerschap

20 december 2019

De gidspresentatie van Michelin 2020 vindt op maandag 13 januari 2020 plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam

De uitreiking van de sterren valt komend jaar samen met de eerste dag van de horecavakbeurs Horecava. Om gastheerschap in de spotlights te zetten, heeft...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… mijn vriend Art Verburg

13 december 2019

Door: Pieter van Dijk

Ik was nog geen 18 jaar, toen ik Art in de taverne leerde kennen. Een groepje, waaronder Ricardo Hewitt, zat om geld te kaarten aan een tafeltje...

De 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020

13 december 2019

Het zal inmiddels niemand verrassen dat sterrestaurant Merlet uit Schoorl daarbij staat

De 17+ Club, de top van Nederland. Hieronder de 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020.

Rondje horeca... 47

13 december 2019

Goed nieuwe jaar met plus van 1,5 procent verwacht

Hotels, restaurants, cafés en andere horecagelegenheden profiteren in 2020 van de vele evenementen die Nederland te bieden heeft.

Rondje horeca... 46

29 november 2019

Druk weekend voor de boeg

Zelfs in de periode dat Bergen weer een beetje voor ons zelf is, hoeven we ons in de Bergense horeca nooit te vervelen.

Wintershow in voormalig Fabbrica

29 november 2019

Wat en wanneer: Fashion, food & entertainment op zondag 15 december vanaf 15.30 uur

In voormalig Fabbrica vindt deze zondag een heerlijk modespektakel plaats. Professionele mannequins presenteren...

Restaurant Merlet genomineerd maar nét geen winnaar

29 november 2019

Afgelopen week uitreiking Awards voor beste restaurant-design

Restaurant Merlet* in het Noord-Hollandse Schoorl, waar Jonathan Zandbergen in de keuken staat, onderging een grote restyling en heropende...

4,4 procent meer bezoekers in de maanden juli-augustus vorig jaar

29 november 2019

En Bergen profiteert daar van mee...

Nederland blijft groeien als vakantiebestemming. In juli en augustus overnachtten bijna 10 miljoen toeristen in ons land...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ontdekkingstocht naar een nieuw etablissement

29 november 2019

Door: Jan Roos

Als jongemannen waren we een beetje uitgekeken op Palermo. Natuurlijk waren er meisjes genoeg en konden we aan de bar van Jules Steenis ons te goed doen aan drank en sigaretten, maar...

Bent u Liefhebber?

22 november 2019

Door: Pieter van Dijk

Ja waarvan? denkt iedere lezer nu. Maar ik heb het deze keer over de gebroeders Liefhebber, waar wij ‘de gebroeders van Dijk’ altijd goed...

Drone-ober de oplossing voor het te kort aan horecapersoneel?

22 november 2019

De eerste restaurants zijn er al mee begonnen... (filmpje)

Helemaal genoeg van bediend worden door een barkeeper of serveerster met een slecht humeur? Genoeg van te lang wachten op je bestelling?

Rondje horeca...46

22 november 2019

Interieur Nero in de verkoop

Je kunt als je wilt vandaag nog tot 16.00 uur online een bod doen op een van de 186 kavels van interieurstukken van Nero.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… "als de blaadjes vallen"

Door: Pieter van Dijk

Twee keer per jaar kon je als barkeeper van de Taverne er rekening mee houden dat een aantal van de ‘paradijsvogel’ klanten het op hun heupen kreeg.

Rondje horeca... 45

15 november 2019

Feestje bij Nero

Dat we afscheid gaan nemen van Nero is inmiddels bekend. En als je afscheid neemt van een fenomeen, dan hoort daar natuurlijk een feestje bij.

Boekpresentatie Jonathan Zandbergen’s 'Vijf Seizoenen'

15 november 2019

Waar en wanneer: Restaurant Merlet op donderdag 28 november om 18:00 uur

Op 28 november zal het debuutkookboek van Jonathan Zandbergen worden gepresenteerd in de Lounge van Restaurant Hotel Merlet.

Bistronomie 't Parkje krijgt Bib Gourmand van Michelin

7 november 2019

Bekroning voor uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Nederland heeft er sinds vandaag zeventien restaurants bij met een Bib Gourmand. Daarmee komt het totale aantal restaurants...

Te koop: Café-bar met bovenwoning in het centrum van Bergen

8 november 2019

Café De Vooruitgang in de Kerkstraat

Het betreft hier een exploitatie welke inclusief de inventaris wordt aangeboden, gelegen in het centrum van Bergen, provincie Noord-Holland

Rondje horeca… 44

8 november 2019

Eindelijk groen licht voor het Parkhotel

Eerder deze week was daar dan de lang verwachte aankondiging over de nieuwbouw van het Parkhotel. Mooi om te zien...

Economisch belang horeca groeit met 60 procent in 10 jaar

8 november 2019

De horeca is met 448.000 werkzame personen een van de grootste werkgevers

De horeca wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. Dit blijkt uit een analyse van KHN.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Veel te vroeg heengegaan

8 november 2019

Door: Gerard Kohler

Het moet vrijdag 8 oktober 1971 geweest zijn dat ik veel vroeger dan gebruikelijk naar de Taverne ging. Omdat ik in Alkmaar op school zat, had ik die dag vrij.

Is dit de toekomst? Fruit gemaakt met 4D printers

1 november 2019

De maker van Neo Fruit vindt dat de volledige sensuele eetervaring ontbreekt

Fruit kan bij een mens allerlei emoties en verlangens uitlokken, heeft vaak een perfecte natuurlijke verpakking (de schil)...

Terug