Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Tom Tom club

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Tom Tom club

Midden/eind van de jaren zeventig deed de cocaïne zijn intrede in Bergen. Was het eerst nog via een extravagante enkeling die zijn weg in Amsterdam wist en wat meenam naar het Bergense, nog steeds was het alleen voor een heel beperkt en select groepje, tenslotte kostte een gram 200 gulden en ondanks dat ik op jonge leeftijd al veel geld verdiende, was dit toch serieus geld.

Maar ik weet hoe ik geïntrigeerd raakte door mijn omgeving. Toen ik als nieuwsgierige adolescent, exact op mijn achttiende verjaardag, mijn eerste snuif aangeboden kreeg, wist ik gelijk dat ik bevattelijk voor deze drug was. “Eindelijk werd het rustig in mijn hoofd” en ik kreeg als stille ietwat verlegen jongen het gevoel dat ik de hele wereld aankon.

Later met de komst van de vele olieboys werd het een interessantere markt en kreeg de Taverne uiteindelijk vaste huisdealers zoals Jos K. Hij was een lompe sterke goedzak en portier bij de Habibi in Alkmaar, eerlijk en gul, op de pof deed hij niet aan, want dan kreeg je maar ruzie en hij wilde niet met je vechten en geloof me, jij ook niet met hem! Helaas kwamen er steeds meer klanten, werd het middel navenant goedkoper en breidde het gebruik zich als een olievlek uit. Begin jaren tachtig was het zo ingebakken in bepaalde cafés, dat het leek alsof iedereen wel snoof. Het werd zelfs zo normaal dat Piet V. in het herentoilet van de Taverne een marmeren plaat had gemonteerd en iedereen vond het wel lachen en normaal.

Al deze perikelen bleven echter niet onopgemerkt bij de politie en op een gegeven moment deden twee rechercheurs van de CRI (Criminele Recherche Informatiedienst) hun intrede in de Taverne. Het waren gezellige jongens, de een was Tom en de andere heette Piet, voor het gemak werden ze de Tom Tom club genoemd, naar de New Wave band die in 1981 juist hun eerste hitje hadden.
Iedereen wist wat ze deden en wie ze waren, maar het maakte niet uit. Ze onderhielden levendige gesprekken met ons, waarin je natuurlijk probeerde om zo min mogelijk los te laten over hetgeen je wist en deed, ze waren niet te beroerd om een biertje weg te geven en hadden zeker humor.

Zo herinner ik mij nog een wildvreemde knul, die lallend kwam vragen of er hier nog wat coke te snuiven viel? We wezen op de Tom Tom club die aan de bar stond. Die speelden hun rol met een knipoog naar ons heel goed mee en één van de twee nam hem mee naar het toilet om de deal te sluiten. Daar trok hij zijn badge en de knul moet zich letterlijk rot geschrokken zijn. En toen hij lijkwit het toilet uitkwam, verdween hij onder een hard gelach van zowel politie, dealers, gebruikers en gasten. Kort door de bocht, het liep allemaal wel los in Bergen.

Maar inherent aan het gebruik van cocaïne is dat veel mensen door het lint gaan. Zo ook een doorgedraaid figuur uit Alkmaar, die het nodig vond om te gaan schieten in de Taverne en toen een jonge dochter van een Bergense notabele vlak daarna ietsje te veel geblowd en ook gedronken had en buiten out ging, was er geen houden meer aan. De Taverne kreeg invallen, er werden wat dealers gearresteerd en ineens lagen we onder een vergrootglas. Nadeel was dat met het arresteren van de huisdealers er dealers uit Alkmaar kwamen, die we echt niet in onze zaak wilden en die meer op zak hadden dan een paar grammetjes coke. Wij trokken direct aan de bel bij de Tom Tom club en die wilden graag een horecavergadering van de Taverne bijwonen.

In het begin ging het wat moeizaam, tenslotte wilde niemand echt makkelijk toegeven dat hij gebruikte. Maar de Tom Tom club deed er niet moeilijk over en met de opmerking van “Jongens we weten gerust alles wat jullie doen, maar daar gaat het ons niet om! We willen gewoon even een aantal spelregels vaststellen, want als we dat niet doen dan zal de politie Bergen de zaak sluiten en kunnen we ze niet overtuigen van het tegendeel.” En toen werd het ineens een makkelijk gesprek.
De plaat moest weg, vreemde dealers moesten geweerd worden om het gevaar van heroïne weg te nemen, geen overlopen van jongens in de dames wc of andersom, geen misdragingen of agressiviteit en niemand doet het open en bloot!

Toen kwam die laatste opmerking…
“Ik weet dat jullie zelf er altijd streng op letten, maar geen harddrugs aan minderjarigen, want dan sluiten wij zelf per direct de tent en arresteren alle betrokkenen. Daar was iedereen het volledig mee eens. Het zal tenslotte maar je zusje of broertje zijn…

Tegenwoordig is dat onder leiding van uitbater Steef van Leeuwen allemaal heel anders. Geen drugs én geen alcohol onder de achttien jaar.

advertentie

Meer 'Horeca':

Kabinet scherpt maatregelen aan om het coronavirus onder controle te krijgen

7 augustus 2020

Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht

De toename in het aantal besmettingen was dan ook de aanleiding voor een extra ingelaste persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge deze week.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Horeca Taxi Bergen

7 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Taxi’s hebben voor mij altijd een soort magie gehad. Als kleine jongen vond ik niets mooiers, dan wanneer er een taxi voor ons huis stopte aan de Meerweg.

Corona zet dikke streep door acht jaar omzetgroei grootste horecabedrijven

7 augustus 2020

De horeca wordt snoeihard geraakt door de verplichte sluiting van elf weken

Corona zet een dikke streep door acht jaar omzetgroei van de grootste horecabedrijven en - merken in Nederland.

Hotel-restaurant Merlet, Best of the best…

7 augustus 2020

Merlet behoort tot de 1% van het beste van het beste wereldwijd!

Restaurant Merlet is door TripAdvisor onderscheiden als winnaar van de Travellers 'Choice Best of the Best' - de hoogste eer van TripAdvisor.

Rondje horeca…30

7 augustus 2020

Interview met Frank Cocu van café de Oude Meester

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie uitbater Frank Cocu van het enige echte bruine café in Bergen voor de camera.

Ideetje voor de Bergense horeca… en de rest van Nederland?

7 augustus 2020

Britten mogen voor de helft van de prijs uit eten om de horeca te helpen

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk (VK) kunnen vanaf deze week voor de helft van de reguliere prijs buiten de deur eten en drinken om de horeca een steuntje in de rug te geven. De overheid past de rest bij.

Horeca: tot nog toe relatief weinig faillissementen. De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 5,6 procent

31 juli 2020

Lichtpuntje is dat in het tweede kwartaal ook het herstel al is ingezet

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO...

Rondje horeca…29

31 juli 2020

Interview met Ad Besseling van het Huis met de Pilaren

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ad Besseling van het Huis met de Pilaren voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Squeeze

31 juli 2020

Door: Hans Dekker

Om even te duiden in welke tijd we zitten, ik was helemaal klaar met de Coq d’or, Dicky Düster liep er steeds vaker uit en ik kon dan...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jazz & Sail

24 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week waren we uitgenodigd door de Flessenpost voor een uitje, met alle schrijvers! Met een klein en heel gezellig gezelschap stapten...

Rondje horeca…28

24 juli 2020

Interview met de General Manager van Golfbaan Sluispolder, Renate Roeleveld

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Renate van Golfbaan Sluispolder voor de camera.

Horeca in de media: Nieuw in Bergen… Restaurant Zandhoeve

24 juli 2020

blooming onderging een grote restyling

Begin februari begonnen de werkzaamheden en eind maart hadden de nieuwe f&b-outlets moeten openen.

Neder & Noorderlicht pop-updiner in Bergen aan Zee

17 juli 2020

Waar en wanneer: paviljoen Noorderlicht op vr 31/7, za 1/8, vr 7/8, za 8/8

Begin augustus organiseren de chef van Neder (Brian Luikel) en van Strandpaviljoen Noorderlicht (Jeroen Klepper) bijzondere pop-updiners op het Bergense strand.

Voor veel horeca-ondernemers is het terras nu een reddingsboei

17 juli 2020

Veel ondernemers zijn op zoek naar extra buitenruimte om uit te baten en zoeken daarbij naar samenwerking met de gemeente

In deze tijd van het jaar besteedt Misset Horeca altijd veel aandacht aan het terras. Dit jaar is het terras belangrijker dan ooit.

Rondje horeca…27

17 juli 2020

Interview met Shervin Vermeulen en chef kok Ilka Bon van The Bourbon Room

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Shervin Vermeulen en Ilka Bon voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drank en de politie

Door: Hans Dekker

Als je ervoor gekozen hebt om in de horeca te gaan werken doe je dat of omdat je je school niet hebt afgemaakt of omdat...

KHN overweegt rechtsgang om versoepeling maatregelen af te dwingen

10 juli 2020

Einde maken aan de ongelijkheid

Koninklijke Horeca Nederland heeft deze week het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport middels een brief gesommeerd de 1,5 meter-regels...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… met de Piet Vroegop naar Joe Cocker

10 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Bergen heeft altijd bekend gestaan om zijn markante figuren en Piet Vroegop was er zeker één van. Laat ik eerlijk zijn in het begin vond ik hem maar vreemd en...

Rondje horeca…26

10 juli 2020

Interview met Minja Nibourg. Ze is bedrijfsleider bij Hotel ZeeBergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Minja Nibourg voor de camera.

Bistronomie ’t Parkje viert zijn vierde verjaardag

10 juli 2020

Fijne donderdagen in aantocht

Voor Bistronomie ’t Parkje is deze zomer extra bijzonder, we vieren namelijk onze vierde verjaardag. En dat willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Bergen in de media: Ambities bij hotel blooming in Bergen ”Een Bib Gourmand zou geweldig zijn”

10 juli 2020

Eind maart had een groot feest moeten zijn...

Bij het oversteken van het Noordzeekanaal doemen de eerste Noord-Hollandse duinen op in de verte. Kilometers duin verstrijken als het kunstenaarsdorp Bergen steeds dichterbij komt.

Rondje horeca…25

19 juni 2020

Interview met Robbert Peek. Hij is de nieuwe eigenaar van Restaurant Zilt in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Robbert Peek voor de camera.

Bijzonder culinair evenement bij sterrestaurant Merlet

19 juni 2020

Wanneer: zondag 27 september 2020

Chef's Collaboration met dit keer een hele bijzondere internationale chef. Als jonge chef liet Jonathan Zandbergen zich inspireren door de gerechten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or deel 2

19 juni 2020

Door: Hans Dekker

Het nu volgende stukje gaat over hoe ik, Hans Dekker, door omstandigheden, disc jockey geworden ben. Club dj wel te verstaan.

Free at last

12 juni 2020

Column: Gerrit Mollema

Tweede pinksterdag, ’s middags half twee, prachtig weer. Vol verwachting fiets ik naar het dorp, want het is zover: free at last. De cafés en restaurants zijn open.

Haringborrel bij Bistronomie ‘t Parkje

12 juni 2020

We beginnen het haringseizoen goed! Op 18 juni vanaf 17.00 uur

Komen jullie lekker genieten van deze Hollandse delicatesse? U bent van harte welkom vanaf 17:00 uur voor een hap en een glas.

Juridische uitspraken over verlaging huur tijdens coronacrisis

12 juni 2020

De rechter oordeelde in twee zaken dat een verlaging van de huur niet onredelijk is

Inmiddels zijn meerdere gerechtelijke uitspraken gepubliceerd, waarbij het gaat over in hoeverre er een huurbetalingsverplichting in de horeca geldt ten tijde...

Rondje horeca…24

12 juni 2020

Interview met Merel van 'Bij Merel' Smoothie, Koffie en sapbar

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Merel van 'Bij Merel' voor de camera.

Coronakwartje steun in de rug voor lokale horeca

5 juni 2020

Met posters en bierviltjes willen ze de gasten op de actie attenderen

Misschien lees je dit vanaf een zonnig terras met een vers biertje voor je neus. Na maanden van lockdown is de horeca eindelijk weer open.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Meer Bokkensprongen

4 juni 2020

Door: Pieter van Dijk

In het eerste hoogseizoen reden Marcel, Erno en ik op het fietsje naar Groet, of ik kon met Erno meerijden in zijn Alpha Julia, wat ik zo een geweldig mooie auto vond..

Rondje horeca…23

5 juni 2020

Interview met Paul de Wit van Wonder's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Paul de Wit van Wonder's voor de camera. Harry Steunenberg ...

Zilte Zoen in Bergen aan Zee is gered en gaat weer open

29 mei 2020

Maandag 1 juni a.s. gaan de deuren weer open

De nieuwe eigenaar is de familie Peek uit Bergen, zij investeerden al eerder in horecabedrijven. Er is geen dag verloren gegaan, zegt Robbert Peek.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… herinneringen aan Thé Lau

29 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Bergen in de horeca werkte, waren tennis en squash ‘the things to do’. Je verdient natuurlijk redelijk je geld...

Rondje horeca…22

29 mei 2020

Interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie André Rzepka van Fabels Eten & Drinken voor de camera.

Terug