Deel

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Tom Tom club

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Tom Tom club

Midden/eind van de jaren zeventig deed de cocaïne zijn intrede in Bergen. Was het eerst nog via een extravagante enkeling die zijn weg in Amsterdam wist en wat meenam naar het Bergense, nog steeds was het alleen voor een heel beperkt en select groepje, tenslotte kostte een gram 200 gulden en ondanks dat ik op jonge leeftijd al veel geld verdiende, was dit toch serieus geld.

Maar ik weet hoe ik geïntrigeerd raakte door mijn omgeving. Toen ik als nieuwsgierige adolescent, exact op mijn achttiende verjaardag, mijn eerste snuif aangeboden kreeg, wist ik gelijk dat ik bevattelijk voor deze drug was. “Eindelijk werd het rustig in mijn hoofd” en ik kreeg als stille ietwat verlegen jongen het gevoel dat ik de hele wereld aankon.

Later met de komst van de vele olieboys werd het een interessantere markt en kreeg de Taverne uiteindelijk vaste huisdealers zoals Jos K. Hij was een lompe sterke goedzak en portier bij de Habibi in Alkmaar, eerlijk en gul, op de pof deed hij niet aan, want dan kreeg je maar ruzie en hij wilde niet met je vechten en geloof me, jij ook niet met hem! Helaas kwamen er steeds meer klanten, werd het middel navenant goedkoper en breidde het gebruik zich als een olievlek uit. Begin jaren tachtig was het zo ingebakken in bepaalde cafés, dat het leek alsof iedereen wel snoof. Het werd zelfs zo normaal dat Piet V. in het herentoilet van de Taverne een marmeren plaat had gemonteerd en iedereen vond het wel lachen en normaal.

Al deze perikelen bleven echter niet onopgemerkt bij de politie en op een gegeven moment deden twee rechercheurs van de CRI (Criminele Recherche Informatiedienst) hun intrede in de Taverne. Het waren gezellige jongens, de een was Tom en de andere heette Piet, voor het gemak werden ze de Tom Tom club genoemd, naar de New Wave band die in 1981 juist hun eerste hitje hadden.
Iedereen wist wat ze deden en wie ze waren, maar het maakte niet uit. Ze onderhielden levendige gesprekken met ons, waarin je natuurlijk probeerde om zo min mogelijk los te laten over hetgeen je wist en deed, ze waren niet te beroerd om een biertje weg te geven en hadden zeker humor.

Zo herinner ik mij nog een wildvreemde knul, die lallend kwam vragen of er hier nog wat coke te snuiven viel? We wezen op de Tom Tom club die aan de bar stond. Die speelden hun rol met een knipoog naar ons heel goed mee en één van de twee nam hem mee naar het toilet om de deal te sluiten. Daar trok hij zijn badge en de knul moet zich letterlijk rot geschrokken zijn. En toen hij lijkwit het toilet uitkwam, verdween hij onder een hard gelach van zowel politie, dealers, gebruikers en gasten. Kort door de bocht, het liep allemaal wel los in Bergen.

Maar inherent aan het gebruik van cocaïne is dat veel mensen door het lint gaan. Zo ook een doorgedraaid figuur uit Alkmaar, die het nodig vond om te gaan schieten in de Taverne en toen een jonge dochter van een Bergense notabele vlak daarna ietsje te veel geblowd en ook gedronken had en buiten out ging, was er geen houden meer aan. De Taverne kreeg invallen, er werden wat dealers gearresteerd en ineens lagen we onder een vergrootglas. Nadeel was dat met het arresteren van de huisdealers er dealers uit Alkmaar kwamen, die we echt niet in onze zaak wilden en die meer op zak hadden dan een paar grammetjes coke. Wij trokken direct aan de bel bij de Tom Tom club en die wilden graag een horecavergadering van de Taverne bijwonen.

In het begin ging het wat moeizaam, tenslotte wilde niemand echt makkelijk toegeven dat hij gebruikte. Maar de Tom Tom club deed er niet moeilijk over en met de opmerking van “Jongens we weten gerust alles wat jullie doen, maar daar gaat het ons niet om! We willen gewoon even een aantal spelregels vaststellen, want als we dat niet doen dan zal de politie Bergen de zaak sluiten en kunnen we ze niet overtuigen van het tegendeel.” En toen werd het ineens een makkelijk gesprek.
De plaat moest weg, vreemde dealers moesten geweerd worden om het gevaar van heroïne weg te nemen, geen overlopen van jongens in de dames wc of andersom, geen misdragingen of agressiviteit en niemand doet het open en bloot!

Toen kwam die laatste opmerking…
“Ik weet dat jullie zelf er altijd streng op letten, maar geen harddrugs aan minderjarigen, want dan sluiten wij zelf per direct de tent en arresteren alle betrokkenen. Daar was iedereen het volledig mee eens. Het zal tenslotte maar je zusje of broertje zijn…

Tegenwoordig is dat onder leiding van uitbater Steef van Leeuwen allemaal heel anders. Geen drugs én geen alcohol onder de achttien jaar.

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… de Horse Pub

18 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Mijn laatste dagen in de horeca heb ik in de Horse Pub gewerkt. Natuurlijk was het eigenlijk het domein van broer Jaap, maar ik kwam er als klant altijd...

Rondje horeca... 41

18 oktober 2019

Druk weekje

De gedrukte editie van de Flessenpost is afgelopen week weer in de verspreiding gegaan en dat geeft de redactie de kans om weer even op adem te komen.

Voor in de agenda: Wijnproeverij bij de Gouden Ton

18 oktober 2019

Waar en wanneer: Jan Oldenburglaan op zaterdag 2 november van 14:00-17:00

Doe uw inspiratie op voor de decembermaand of kies uw relatiegeschenken uit! Er staan zo’n 25 wijnen open...

Michelin: Bib Gourmand restaurants 2020 op 7 november

18 oktober 2019

19 nieuwe Bib's

Michelin maakt de Bib Gourmands – een beloning voor restaurants met een goede prijs-kwaliteit verhouding...

Prijsuitreiking Huiswijnverkiezing Bergen 2019

18 oktober 2019

En de oorkondes gingen naar...

Gefeliciteerd met jullie prestatie in de verkiezing 'Wie heeft de beste huiswijn van Bergen'. Van alle wijnen, en dat waren er veertig...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Zeepaardje voetbalkroeg

11 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Zondagmiddag was altijd een ware happening in het Zeepaardje! Meestal was het Jacky Bus zijn dienst, maar soms kwam het voor dat ik met kaarten meer verloren had, dan ik kon betalen...

Rondje horeca... 40

11 oktober 2019

De beste huiswijnen van Bergen en vis, schaal- en schelpdieren

Afgelopen dinsdag mocht ik aanwezig zijn bij de eerste jurering van de drie beste witte en rode huiswijnen in de Bergense horeca, georganiseerd door het Bergense wijngilde. Een aantal uitkomsten zijn best wel verrassend te noemen.

Je bent een liefhebber van een glaasje witte wijn?

11 oktober 2019

Dan hoef je je niet langer schuldig te voelen!

Recent onderzoek heeft aangetoond dat jij je niet schuldig hoeft te voelen na een glas witte wijn.

Bergense huiswijnverkiezing 8 oktober

4 oktober 2019

Het is zover, we gaan als jury de huiswijnen van de Bergense horecazaken beoordelen!

Meer dan twintig horecagelegenheden hebben heel enthousiast gereageerd en ons een fles wit en rood gegeven om te...

Grootse verschuivingen in de Lekker 500 editie 2020

4 oktober 2019

Wie zijn de grootste stijgers? En de grootste dalers?

Het is bijna zover! De redactie van Lekker is op dit moment druk bezig met het vastleggen van de nieuwe Top-100...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Zwarte Kat

3 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Nu moet ik heel diep graven in mijn geheugen want ik weet niet wanneer Hans Hovingh de Zwarte Kat opende.

Rondje horeca... 38

4 oktober 2019

Een heus Flessenpost-menu

En ineens was daar het idee. Een Flessenpost hoort nu eenmaal bij de zee evenals vis, schelp- en schaaldieren.

Mooie recensie van UIT072 voor paviljoen Noorderlicht

4 oktober 2019

Afscheid nemen van de zomer doen we in stijl: met een uniek End of the Season diner bij Strandpaviljoen Noorderlicht

We waagden de rit door de herfststorm over een stormachtig strand voor een etentje dat het meer dan waard was. End of the Season voelt als een ode...

blooming wint The Gaia Green Awards. Het hotel in Bergen is verkozen tot de meest duurzame van het land

27 september 2019

De jury was met name onder de indruk van de maatschappelijke bijdrage van blooming

Na eerder dit jaar brons (Dutch Hotel Award) en zilver (Zoover Award) te hebben gewonnen, is het voor Hotel blooming nu goud wat de klok slaat.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Eten in de Lamoraal, maar dan lang geleden

27 september 2019

Door: Pieter van Dijk

Het zal ergens midden jaren tachtig zijn geweest, toen ik ruilde met Hans Meertens. Ik naar de Lamoraal en hij naar de Taverne.

Rondje horeca... 37

27 september 2019

Mooi weekje…

Persoonlijk vind ik het wel echt even heel relaxed zo zonder een ‘overdosis’ aan toeristen in het dorp, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niks te doen is.

Rondje horeca... 36

20 september 2019

Best wel een beetje trots

Afgelopen week stond er een berichtje in de Flessenpost dat topchef Remco Sterk samen met die andere topchef lka Bon bij The Bourbon Room zou komen koken.

Provincie Noord-Holland; meer grip op groei van toerisme in en rond Amsterdam

20 september 2019

Toeristen besteden circa € 2,5 miljard per jaar in de regio, wat 66.000 banen oplevert

Vorige week verscheen het landelijk advies over de rol die de overheid zou moeten spelen bij de snelle ontwikkeling van toerisme.

Rondje horeca... 35

13 september 2019

De rust is voor even teruggekeerd, maar...

Na een prachtige zomer met overvolle stranden en terrassen is het nu weer even pas op de plaats maken.

Herfst... zesde Bergense Bokkentocht in aantocht

13 september 2019

Waar en wanneer: twaalf cafés en restaurants op zaterdag 12 oktober

Nu voor de eerste keer op zaterdag in plaats van zondag! Het concept mag inmiddels bekend zijn.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

13 september 2019

Door: Christine Waslander

Heel heel lang geleden, ik was toen veertien jaar, kwam ik op schooldagen tussen de middag bij Marja theedrinken in De Taverne.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

6 september 2019

Door: Pieter van Dijk

Eind jaren ’70 werd het mijn moeder te gek. Ze had liever dat ik niet meer in de Bokkesprong werkte, omdat deze sinds kort experimenteerde met openblijven tot 04.00 uur.

Rondje horeca... 34

6 september 2019

Er valt heel wat te vieren

Allereerst hebben we daar natuurlijk het 40-jarige jubileum van Jazz&Sail dat vandaag van start gaat.

Wie heeft de lekkerste huiswijn in Bergen?

6 september 2019

Verkiezing van de beste huiswijn van alle horecazaken in Bergen

Op 8 oktober aanstaande houdt Wijngilde Commanderie la Montagne (onderdeel van het Nederlands Wijngilde...

De 23ste editie van de Nationale Restaurant Week vindt plaats van 23 september t/m 9 oktober

30 augustus 2019

Restaurants kunnen zich nog tot 5 september gratis aanmelden

De website van de Restaurant Week is compleet vernieuwd. Site, reserveringssysteem, reviews, zoekfilters: alles is opnieuw ontwikkeld.

Rondje horeca... 33

30 augustus 2019

Ergernis

Mijn credo is leven én laten leven, maar ook ik heb zo mijn grenzen. Ik heb het dan over een specifieke straatmuzikant.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

30 augustus 2019

Door: Pieter van Dijk

Zo medio augustus was het elk seizoen, voor de meeste Bergenaren in de horeca, een feest van ‘elkaar weer zien’. Meer dan een maand lang had je, jezelf regelmatig...

Rondje horeca... 32

23 augustus 2019

Waarom ik me zo verheug op die Spaanse avond…

Vanavond vrijdag 23 augustus reis ik af naar… Bergen aan Zee om aan te schuiven bij paviljoen Noord voor een Spaanse avond.

Bergenaren in de media: Chefkok bij blooming Roel Oostrum

23 augustus 2019

'Er groeit hier in de duinen en het bos van alles, zoals paddenstoelen, rucola, postelein.’

In de serie ‘SmaakMeesters’ bezoek ik Noord-Hollandse chefkoks. Wie zijn deze mensen en waarom doen ze dit werk, wat inspireert hen?

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

23 augustus 2019

Door: Gerard Kohler

Van 1971 tot 1975 kwam ik elke dag in de Taverne. Behalve zondag. Dan had ik andere verplichtingen. In die tijd stond Bertje achter de bar.

Rondje horeca... 31

16 augustus 2019

Sneu

Eerder deze week werd bekend dat Café MontBlanc bij de bushalte aan het Plein per direct stopt. Uitbater Tim Bakker...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

15 augustus 2019

Door: Hanneke Roos

Vanaf mijn veertiende jaar ging ik stiekem met mijn vriendinnen naar de Tortilla Bar. Ik weet nog dat ze het aan het beschilderen waren.

Café MontBlanc stopt per direct

14 augustus 2019

Na vijf jaar gaat de stekker er uit

Tim, de uitbater van de MontBlanc meldde vandaag aan de Flessenpost het volgens, "Lieve mensen...

Reactie voorzitter KHN op rookvrije terras

9 augustus 2019

KHN pleit voor een gastvrije horeca, maar is tegen een wettelijk rookverbod op terrassen

“Wij zijn de huiskamer van de samenleving. Wij bieden plek aan rokers en niet-rokers.

Terug