Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De relax flat

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De relax flat

Nu de feestdagen weer naderen en niemand weet, hoe deze eruit gaan zien in verband met Corona? Is het goed om oude herinneringen op te halen.

Het waren de jaren voor het Astmacentrum, waar ik in het Zeepaardje werkte, Piet Vermeulen nog leefde en de Horse Pub ons hoofdkwartier was. Kortom eind jaren ’70, begin jaren ’80, de jaren van veel geld verdienen, waar drugs nog nauwelijks een rol in mijn leven speelden en meisjes nog vaak onbereikbaar leken. Het borreluur van de Horse pub en mijn vriendschap met Michel, die al van de lagere school af bestond, zorgden ervoor dat er een heel speciaal meisje in ons leven kwam. Cecile, zat bij Michel in de klas op de Havo top en ik zat al een paar klassen hoger op de pedagogische academie. En ondanks dat haar uiterlijk onmiskenbaar vrouwelijk was, bezat Cecile die zeldzame gave, die sommige vrouwen zo speciaal maken. Ze was ‘one of the guys’!

En hoe het ook tot stand gekomen is? Op een gegeven moment kwam ze met het voorstel om rond de jaarwisseling naar België te gaan, waar haar familie een relax flat hadden. Nu klinkt dat spannender, dan het is. Maar aan de kust van België, werd flink gebouwd en deze flats werden in de Belgische volksmond relaxflats genoemd. Het idee stond ons gelijk aan en met een select vriendengroepje van Eduard Lensvelt, Peter Winder, Michel en ik zei de gek, gingen we ons, zoals het hoort, voorstellen aan Cecile haar moeder. Maakten we kennis met haar broers, die ik gelijk al stoer vond omdat ze op rugby zaten, dronken een sherrytje met de mams van Cecile en probeerden ons als fatsoenlijke jongelui voor te doen. Wat goed lukte, want we kregen toestemming. En dat was maar goed ook, want de komende jaren werd traditioneel de jaarwisseling in Middelkerke, België doorgebracht en 40 jaar later kijk ik nog met zoveel plezier hierop terug.

De voorbereidingen waren zoals gewoonlijk al een feestje op zich. Enig research over wat er te doen was in Middelkerke, had ons kenbaar gemaakt dat het tussen Oostende en Westende lag, vlak bij het gehucht Spermalie, wat natuurlijk de nodige hilariteit bij ons teweegbracht. Er liep een trambaan, langs de hele kust en hoogtepunt van het dorpje, was het Casino. Daar wilden we natuurlijk heen en voor de gelegenheid hadden we besloten om ons daarop te kleden. Michel en ik gingen met Cecile winkelen en schaften smokings aan, met mooie lange jassen en een wit sjaaltje en de dresscode werd dus Black Tie. Direct na de kerst, vertrokken we met 2 auto’s richting België, raakten elkaar onderweg nog kwijt, verdwaalden met de ‘eend’ van Cecile, want er viel onderweg ook zoveel te kletsen en dan mis je wel eens een afslag. Maar uiteindelijk tegen borreluur, sloten we weer aaneen ergens in een cafeetje in Middelkerke en of het toeval was of het lot? Dat café, heeft 3 jaar lang een heel bijzondere rol in ons uitje gespeeld…
Maar eerst de condo(minium) bekijken? Beneden was er een klein zwembadje, waar een paar bejaarden gezapig baantjes trokken en een zaaltje met sauna en tafeltennistafel.

Hier hebben we uren doorgebracht en ons vermaakt. Ook al heb ik het niet zo op sauna’s, waar ik altijd de neiging krijg om op de grond te gaan liggen om nog enig zuurstof bij de deurspleet naar binnen te kunnen zuigen, het zwembad was top! En toen we onze plekjes in de condo hadden gevonden, besloten we dat het tijd was om ons cafeetje weer op te zoeken, om vanuit daar Middelkerke te verkennen. In die tijd hadden we de gewoonte om als het gezellig werd onze lijfliederen te gaan zingen en liedjes van Jaap Fisher en Streets of London van Ralph mc Tell, waren de opwarmers, om over te gaan naar ‘langs het tuinpad van mijn vader’ (Het dorp- Wim Sonneveld), wanneer er genoeg drank in zat en er wat sentiment uit moest. Die avond raakten we bevriend met de eigenaar, namen zijn bar over, tapten de biertjes voor de rest van de klanten, draaiden muziek en gaven heel veel rondjes. De beste man, wiens naam ik vergeten ben maar iets van Lucien staat me nog bij? Was profvoetballer geweest en had zelfs een paar jaar daarvoor nog bij Anderlecht gespeeld. Dat alles was nog wel aan zijn atletische uiterlijk te zien. Hoe anders werd dat, het jaar daarop? Toen de pintkes en werkdruk, zijn tol hadden geëist. Die avond werd het heel laat en tegen de ochtendklok van zes uur, toen zijn vrouw naar beneden kwam om de zaak over te nemen, deed hij ons emotioneel ontboezemingen. ‘

Gij maakt mijne dag goe hè?, Ja wat ik bennie van hier en het is verdomd nie makkelijk om ze hier tevreden te houden. Als ik niet het langst open blijf gaan ze naar de buren en het is zo nie vol te houen, ik zie mijne vrouw bijkans niet meer, maar zij komt van hier en wilnie weg. Maar als ik een meiske in dienst neem, dan moet ik een paar Frankskes op het bier gooien en dan ben ik mijn klandizie ook weer kwijt…Onder de indruk van zijn dilemma zwalkten we naar ons onderkomen en besloten dat dit ons stamcafé in België werd.
De volgende dag bestond uit stevig ontbijten, zwemmen, tukjes doen en we hadden ontdekt dat we de wereldkampioenschappen darts konden volgen op de tv. Die dag aten we lekker thuis en in de avond streken we weer neer bij onze nieuwe vriend en deden het allemaal nog eens dunnetjes over. Bij hem vroegen we naar een goed restaurant en hij belde gelijk naar het restaurant van een oud profbokser in Westeinde om voor ons te reserveren voor Nieuwjaarsavond en wijselijk hadden we besloten dat we die avond ook pas naar het Casino zouden gaan, vanwege het risico, dat we vroegtijdig geen geld meer hadden. In de lift naar beneden inspecteerden we ons uiterlijk en we zagen eruit om door een ringetje te halen. Saillant detail was dat we ons licht opgemaakt hadden en Edje had een oude mottige bontjas meegenomen, wat hem direct de bijnaam ‘Liberace’ opleverde. Het restaurant gaf ons zo een warm welkom, dat ook dit vaste prik werd om op oudejaarsavond hier te gaan eten en pas in het derde jaar deden ze ons een ontboezeming. Altijd hadden ze gedacht dat we artiesten waren, die in het Casino gingen optreden, vanwege ons uiterlijk en opmaak. Het Casino was een verhaal apart en zware rode gordijnen hingen rond de schilderijen van oude Belgische meester. Het mystieke gefluister en getik van fiches, maakte het geheel af. Er was ook een disco en een beroemde cocktailbar, waar diverse Belgische voetballers vaak neerstreken.

Het jaar daarop, was bijna alles nog hetzelfde. Alleen was er een restrictie voor het zwembad. Iedereen moest een badmuts op. Uit balorigheid, zochten Michel en ik, badmutsen met grote bloemen erop, die we naast Piet Vermeulen, bij kapper Louwerink vonden. Eenmaal in het zwembadje was het net het schilderij van Claude Monet ‘Vijver met waterlelies’, als wij voorbijdreven. Dat jaar zagen we er weer picobello uit. Had Ed zijn bontjas weer mee, was Peter helaas afgehaakt, raakte Ed zijn portemonnee kwijt in de disco, maar was even vergeten dat hij hem zelf had afgegeven aan de barkeeper. Wat wij weer erg komisch vonden, zeker nadat hij met zijn smoking over de vloer gekropen had om hem terug te vinden en won ik flink in het Casino, wat we allemaal opgemaakt hebben in de cocktailbar om giechelend en hikkend weer naar de relaxflat terug te keren.

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Thanksgiving in Bergen: drie dagen lang genieten. Let’s celebrate!

20 november 2020

De koks van Zilt bereiden drie dagen lang (26, 27 en 28 november) een overheerlijke kalkoen met de originele USA vulling

Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.

Rondje horeca…45

20 november 2020

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André Rzepka voor de camera. Hij is eigenaar van Fabels Eten & Drinken.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel dromen met u

20 november 2020

Door: Pieter van Dijk

Gisteren heb ik de hele nacht Netflix gekeken Bingewatchen of comakijken heet dat tegenwoordig. Het was de serie ‘The Queen’s Gambit, een serie over een extreem...

Culinair kerstfeest met Fabels, Bergen Binnen, ’t Parkje en Merlet

20 november 2020

Uw kerstdiner wordt met de arreslee compleet met paarden bij u thuis bezorgd

Uw box met een 4-gangen kerstdiner wordt op 24 december bij u thuis gebracht op unieke wijze...

En ook met de kerst eten we natuurlijk van ‘the locals’

20 november 2020

Inmiddels zijn er twee prachtige diners van toprestaurants

Bergen Binnen komt UIT DE KERSTBOX dit jaar!! 24, 25 én 26 december.

Gemeenten helpen horeca met kwijtschelden precario

20 november 2020

Uitbreiding en verlenging terrasseizoen

Steeds meer gemeenten besluiten horecaondernemers tegemoet te komen door bijvoorbeeld geen precariobelasting te heffen of de toeristenbelasting kwijt te schelden.

Onderzoek: ‘Slechts zes procent wil met kerst buiten de deur eten’

13 november 2020

Overigens geeft 64 procent aan om eventueel te overwegen naar een restaurant te gaan met de feestdagen als daar anderhalve meter afstand tussen de tafels wordt gegarandeerd

Driekwart (77 procent) van de Nederlanders zegt het kerstdiner in eigen keuken te gaan koken, of de restaurants rond de feestdagen nou wel of niet weer open zijn.

Rondje horeca…44

13 november 2020

Deze week een interview met Koert Hans Smit. Hij start een nieuw restaurant

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Koert Hans Smit voor de camera. Hij is onder andere eigenaar van strandpaviljoen Hemingway's en Noorderlicht in Bergen aan Zee. Hij begint binnenkort een nieuw restaurant.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… All money can buy

Door: Pieter van Dijk

Wat me vooral is bijgebleven aan het werken in Taverne, is de mogelijkheid om veel nieuwe muziek te kopen. Bijna wel elke week gingen IJsbrand, Marc en ik, naar Ypma in Alkmaar...

Restaurant Merlet komt met bijzonder kerstpakket

6 november 2020

Verwen uw werknemers dit jaar maar eens extra!

Graag bieden wij u, samen met Aan de Poel en De Bokkedoorns, een mogelijkheid om de kerstborrel thuis te laten bezorgen.

Rondje horeca… 43

6 november 2020

Deze week een interview met Bart Dijkstra van restaurant Studlers

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Bart Dijkstra van restaurant Studlers, die kort geleden Hotel Het Witte Huis overnam.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Gedachten en slapeloze nachten

30 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Lig ik dan om half drie ’s nachts, te woelen in mijn bed. Heb voor morgen vroeg de wekker gezet om mijn stukje te schrijven, maar zoals de laatste tijd me wel vaker overkomt...

Bergense chefkok Jeroen Klepper komt met iets bijzonders

30 oktober 2020

Shared meat dining box Hemingways x PUURgroenten HOME edition box is voor 2 personen 24.95 p.p.

Bestel nu je box op shop.puurgroenten.com en zaterdag ophalen in Bergen aan Zee of Middenmeer.

Indringende oproep van een trotse horecaondernemer…

30 oktober 2020

Alco van Berkel, "lieve gasten, de horeca staat stil"

Het zijn bijzondere tijden en we maken het allemaal door. Echter samen kunnen wij ervoor zorgen dat we het tij kunnen keren en spoedig weer naar een leefbare samenleving kunnen gaan.

Rondje horeca…42

30 oktober 2020

Deze week een inkijkje hoe Take Away in een Bergens restaurant in zijn werk gaat

Chefkok Ilka Bon van The Bourbon Room: van het bedenken van een menu tot aan het eindresultaat. In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers krijgt u in deze aflevering een kijkje achter de schermen.

Er komt meer financiële steun voor de horeca. Een bedrag van gemiddeld 2500 euro

30 oktober 2020

Horecaondernemers kunnen rekenen op een eenmalige uitkering.

De steun voor de horeca zou bestaan uit een eenmalige extra uitkering voor horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn.

U kunt nu alvast de restaurantgids Lekker500 2021 bestellen

23 oktober 2020

Dé restaurantgids van Nederland waar culi-liefhebbers elk jaar reikhalzend naar uitkijken verschijnt eind oktober

De beste restaurateurs van Nederland krijgen in deze speciale editie een podium.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bella Vida in Bella Vista

23 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Toen mijn broer Jaap in de Horse Pub ging werken, leerde ik Cor Dekker beter kennen. Als jong jochie was hij praktisch mijn buurjongen geweest, maar...

Geniet thuis… van uw favoriete Bergense (20+) restaurant

14 november 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Rondje horeca…41

23 oktober 2020

Deze week een interview met Richold Bakker van Indonesian kitchen Samabe

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Richold Bakker van Indonesian kitchen Samabe voor de camera.

Geniet thuis van uw favoriete Bergense restaurants

19 oktober 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Burgemeester Peter Rehwinkel richt zich tot alle horecaondernemers van de gemeente Bergen

16 oktober 2020

Filmpje

Een hart onder de riem...

Cuno’s Exclusive Wine list

16 oktober 2020

Gekke tijden vragen om creatieve acties...

Al jaren stuurt wijnjournalist Cuno van 't Hoff binnen een heel selecte groep vrienden en relaties een lijst rond met extreem exclusieve wijnen.

Rondje horeca…40

16 oktober 2020

Deze week een interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ingrid van Leeuwen van Eetcafé de Lamoraal.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bars… Cars en een brilletje (2)

16 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week had ik al verteld dat ik weinig met auto’s had. Natuurlijk zag ik mooi gevormde auto’s, maar die waren financieel allemaal ver...

Sluiting horeca ‘doodsteek voor veel ondernemers’

16 oktober 2020

De KHN zegt niet betrokken te zijn geweest bij de besluitvorming

Volgens Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), betekent een volledige sluiting van de horeca voor veel ondernemers de doodsteek.

Michelin stelt gidspresentatie uit tot maart 2021

16 oktober 2020

‘Grote uitdagingen horeca’

Michelin stelt de presentatie van de nieuwe en vervallen Michelinsterren voor 2021 uit tot volgend jaar maart.

Bergen en Bergen aan Zee op de Duitse zender ZDF

9 oktober 2020

Yvon Brands van Neptunus, "Nou ja... die komen nu dus niet meer"

Ook Fabels Eten & drinken in Bergen positief in het nieuws door zijn strenge maar keurige RIVM-regels.

Met nog een lange herfst en winter voor de boeg…

9 oktober 2020

Doe mee aan de The Tasting Games

Zet nog geen kruis door die avond met vrienden, de kookclub of familie. The Tasting Games combineert een online game met écht proeven

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cars, Bars en… Politie

9 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Als barkeeper, ontkwam je er bijna niet aan dat je met drank op reed. Oké, de tijden waren anders en gelukkig had ik weinig met auto’s.

Rondje horeca…39

9 oktober 2020

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “De horeca is onderdeel van de oplossing, geen oorzaak van het probleem.”

KHN heeft afgelopen weekend met afgrijzen gekeken naar de beelden van lange wachtrijen voor supermarkten in diverse steden en dorpen.

De fijnste maaltijden van Bergense restaurants, opgehaald of bij u thuisgebracht…

16 oktober 2020

Help de lokale restaurants de crisis door!

Iedere week mooie nieuwe en verrassende menu's.

Restaurant Zandhoeve: culinaire creaties in een intieme sfeer

2 oktober 2020

Executive chef Roel Oostrum en zijn team verzorgen vanuit zijn zelf ontworpen hypermoderne open keuken het sterwaardige ontbijt, de lunch of het diner.

“Sinds de opening hebben wij de dinerkaart uitgebreid, u kunt kiezen tussen 2, 3 ,4 of 5 gangen en uiteraard serveren wij ook verrassende gerechten voor vegetariërs”...

Rondje horeca…38

2 oktober 2020

Deze week een interview met Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen.

Terug