Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… de Rainbow 2

Door: Hans Dekker

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… de Rainbow 2

The Rainbow was een discotheek van eigenaren Dirk Blaauwboer en Berry Meinen. Ik kende de heren in die tijd eigenlijk niet. Het waren Bergenaren en ik niet, toen nog niet. Berry werkte of was mede-eigenaar bij Finkesieper en kende de hele wereld. Finkesieper was een begrip In Bergen, een winkel die het midden hield tussen een Blokker, een Zeeman en een Gamma. Iedereen kende Berry en iedereen had wel een keer bij de winkel iets gekocht.
Wat Dirk Blaauwboer in de tijd voor dat ze de Rainbow begonnen deed weet ik eigenlijk niet, timmerman of een ander handig beroep denk ik.
Ik kende Joep en zijn broer Bart, de broertjes Niesink, mooie, sportieve surfende Bergense jongens.
Bart die in de gay scene van hip Amsterdam furore maakte met zijn uiterlijk en zijn dedain, wist door de mensen met wie hij omging altijd alles van wat in, cool en te gek was.
Bart had een vriendje met de naam Boy en Boy was kapper en eigenaar van een kapsalon in de Reguliersdwars die zijn naam droeg. Voor ons uit de provincie had het wel iets weg van een ouderwetse melkwinkel, dat kwam voornamelijk doordat alle muren rondom waren beplakt met kleine witte tegeltjes. Onder luide dance kreeg je hier een gaaf hoofd.
Bart wist dus ook alles van mode en was altijd de eerste met nieuwe dingen. Toen wij bij wijze van spreken nog op een paar keer verzoolde schoenen liepen kwam Bart op Nike’s, rechtstreeks uit Amerika.
Joep was een jaar jonger en hielp soms in de Taverne en werkte als schoonmaker in het Mazzo in Amsterdam. De Mazzo sprak, bij mensen uit Noord-Holland zo tot de verbeelding dat zelfs iemand die daar schoonmaakte al tot de scene behoorde.
Door Joep en Bart werd ik, een tijdje voor de opening bij Berry en Dirk geïntroduceerd, als DJ ging in the Rainbow werken.

De Rainbow werd gerealiseerd in een boerderij schuin tegenover de Taverne. Van buiten dus een boerderij van binnen een state of the art club.
Een week of wat voor de opening stond er in het nauwe straatje een enorme vrachtwagen met Italiaans kenteken. Aan de vermoeide hoofden te zien waren ze al een tijdje bezig met uitladen.
Het was al donker. Een enorm gevaarte wat net van de vrachtwagen was gekomen, zat voor een groot gedeelte in de boerderij, maar ook een groot gedeelte bungelde nog buiten. Nog half in de verpakking zag ik een glimmend, prachtig, koelbuffet uit één stuk van een meter of 7 met alles erop en eraan. Dat kunnen alleen Italianen zo mooi maken.
Maar helaas het paste niet. Niet in de lengte en ook niet in de breedte. Het kon er niet in zijn geheel in. Dodelijke blikken van Dirk en nerveuze lachjes (van horeca leverancier Henk Swart) kruisten elkaar. Het roestvrijstalen buffet moest in tweeën gezaagd worden.

Na de tegenslag kwam het natuurlijk goed. Een, moderne strakke discotheek die in een wereldstad of Ibiza niet zou misstaan. Niet te vergelijken met de inrichting van de Berger Meermin met zijn dakpannen nisjes of Palermo met de inrichting van een Italiaanse Pizzeria. De Rainbow had strak stucwerk met zachte indirecte verlichting. Een grote bar en een kleine bar met daar tussen een dansvloer. Op iedere hoek van de dansvloer een enorme geluidsbox van het merk Altec Lansing. Prachtig van vorm, een grote vierkante basspeaker met daar op een middenspeaker als een soort trompet ertussen en als kers op het kunstwerk een klein bolletje wat dan functioneerde als tweater. Ide Min was de audioman die dat allemaal had uitgevogeld neergezet en aangesloten.

Ook had kunstenaar Piet Jan Blaauw twee objecten gemaakt aan beide zijden van de lange bar boven een muurbank. Verschillende kleuren perspex met daarin een bewegend mechaniek waar, als je eronder ging zitten, een koptelefoon naar beneden kwam en je je op die manier even kon afzonderen. Het was zoals we nu zeggen niet hufter proef zoals bijvoorbeeld het herentoilet van de Taverne. Als ik daar weleens stond te pissen dacht ik weleens dat het is niet zo gek was als je in zo’n deprimerend hok staat, dat je dan drug gaat gebruiken.
De Rainbow had ook nog een videoscherm bij de dansvloer, soms speelden we er tijdens de avond muziek clipjes op af. Het geprojecteerde beeld was niet heel erg goed, vergelijkbaar met de maanlanding, en het geluid nog minder, zelfs als het over de grote speakers werd afgespeeld.
Het gebeurde weleens dat we na de mise-en-place, vlak voor we opengingen een VHS-tape met porno afspeelde en dan zaten we daar rond de dansvloer naar te kijken. Dirk en Berry die kwamen altijd later samen met Mia, de vrouw van Dirk, waren daar dan niet bij maar Wies Rothier en glazenophaler Rudolf Lensveld, portier Gerrit Hulleman, Joep en Bart de barkeepers en ik, zei de gek, de plaatjes draaier wel.
Ik kan je wel vertellen dat dat niet goed werkt bij sommigen, je gaat toch met een heel ander idee zo’n avond in. Vooral Rudolf de jongste van de crew had er duidelijk wat moeite mee.

Joep was altijd enorm van de voorbereiding, flesjes aangevuld in de koellades, ijsblokjes in de emmers, bierviltjes op de bar, wisselgeld in de kassa’s en de citroen en sinaasappel keurig in partjes gesneden naast de gepoleerde glazen.
Maar zodra de eerste biertjes erin waren, en we begonnen in die tijd daar redelijk vroeg mee, was de discipline een beetje weg.
Een mooie act was altijd als Joep Tom Cruise na deed uit de film cocktails. In zijn kekke kleurige colbertje uitgekozen door modekoning Bart, gooide Joep flessen sterke drank in sierlijke bogen door de lucht, de cocktailbeker werd dan gevuld en geshaket en dan, als hoogtepunt, gooide Joep ijsklontjes achter zijn rug over zichzelf heen op een manier dat het onmogelijk was ze te vangen in het glas of de cocktailshaker. Niet iedereen begreep deze grap.
Ook ober Wies Rothier had altijd een briljante act. Wies liep als een echte libero door de disco en bij hem kon je ook bestellen. Die bestellingen waren enorm. Of het lag aan zijn gehoor of Wies dacht dat hij de biertjes wel kwijt kon, maar soms liep hij met wel 6 dienbladen opgestapeld en vol biertjes als een ware jongleur met zo’n zware bier toren door de enorme drukte. Het was echt billenknijpen als je dat zag, maar eigenlijk ging het altijd goed. Of alles werd afgerekend daar zet ik mijn vraagtekens bij, maar gezellig was het wel. Mooie tijd.

Hans Dekker

Volgende keer nog een stukje over de Rainbow namelijk Space Night met als eerste prijs voor de best verklede, twee weken naar Ibiza en het onvergetelijke optreden van Andre Hazes.

advertentie

Meer 'Horeca':

Coronakwartje steun in de rug voor lokale horeca

5 juni 2020

Met posters en bierviltjes willen ze de gasten op de actie attenderen

Misschien lees je dit vanaf een zonnig terras met een vers biertje voor je neus. Na maanden van lockdown is de horeca eindelijk weer open.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Meer Bokkensprongen

4 juni 2020

Door: Pieter van Dijk

In het eerste hoogseizoen reden Marcel, Erno en ik op het fietsje naar Groet, of ik kon met Erno meerijden in zijn Alpha Julia, wat ik zo een geweldig mooie auto vond..

Rondje horeca…23

5 juni 2020

Interview met Paul de Wit van Wonder's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Paul de Wit van Wonder's voor de camera. Harry Steunenberg ...

Zilte Zoen in Bergen aan Zee is gered en gaat weer open

29 mei 2020

Maandag 1 juni a.s. gaan de deuren weer open

De nieuwe eigenaar is de familie Peek uit Bergen, zij investeerden al eerder in horecabedrijven. Er is geen dag verloren gegaan, zegt Robbert Peek.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… herinneringen aan Thé Lau

29 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Bergen in de horeca werkte, waren tennis en squash ‘the things to do’. Je verdient natuurlijk redelijk je geld...

Rondje horeca…22

29 mei 2020

Interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie André Rzepka van Fabels Eten & Drinken voor de camera.

Nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel voor horecaondernemers!

22 mei 2020

Geen tijd voor lange bureaucratische processen

KHN is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Op 20 mei presenteerde het kabinet een aanvullend steunpakket voor bedrijven,...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Bokkesprong

22 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik het zo bekijk dan heeft bijna half horeca Bergen en omstreken in de Bokkensprong gewerkt. Mijn beurt was het in ieder geval op Koninginnedag 1975. ...

Advertorial: Veiligheidschermen voor de horeca

22 mei 2020

Minimale aanpassing van bestaande routing en lay-out en lage investering, optimaal rendement

Op een zo veilig mogelijke manier uw gasten weer kunnen verwelkomen in tijden van corona. Dat is het belangrijkste uitgangspunt...

Strandpaviljoen EVI stopt

15 mei 2020

De eigenaren lieten dit weten via socialmedia

Wij hebben stormen doorstaan en brandjes overleefd, veel feest gevierd en bovenal van heel veel zonnige dagen mogen genieten. Maar nu moeten wij u...

Wijn expert Cuno van ’t Hoff (filmpje)

15 mei 2020

Lekker thuis en toch mooie wijnen proeven! Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen

Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen. Klik hier voor het filmpje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Heerlijkheid 6

15 mei 2020

Door: Hans Dekker

‘De Heerlijkheid ’was een café van Dirk Blaauboer en de ingang grensde aan de keuken van de Pilaren in het straatje van de Marskramer...

Een zeer bijzonder culinair evenement in aantocht…

15 mei 2020

Op 23 en 24 mei 2020 organiseert Merlet met zes Noord-Hollandse chefkoks een fantastische culinaire middag

Gasten kunnen op zaterdag 23 en zondag 24 mei genieten van een culinaire middag langs zes restaurants in Noord-Holland. Middels het grootste “Drive-thru”-concept van Nederland geniet u...

Wat mag er nu precies wel en wat niet in de horeca per 1 juni a.s.

15 mei 2020

KHN geeft uitleg. Alles overzichtelijk op een rij.

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van woensdagavond 6 mei 2020 bekendgemaakt dat de horeca met ingang van 1 juni 2020

Ook hotel blooming gaat weer van start (filmpje)

15 mei 2020

Weliswaar niet op volle kracht, de richtlijnen staan dat namelijk niet toe, maar ze gaan 2 juni wel weer open

blooming gaat 2 juni weer open! Het team is er helemaal klaar voor om iedereen een heerlijk ontspannen en uiteraard veilig verblijf te kunnen bieden. Wij kunnen niet wachten. Wanneer kom jij weer logeren? Klik hier voor het filmpje.

Rondje horeca…20

15 mei 2020

Interview met Steef van Leeuwen van de Taverne

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen

KHN-voorzitter Róber Willemsen: “Stap voor stap komen we er”

8 mei 2020

Vanaf 1 juni geldt: maximaal dertig gasten per horecazaak. Wat vind je daarvan?

KHN is blij met de gefaseerde opening van de horeca, maar zegt wel dat een financieel noodplan keihard nodig is.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal 2

8 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Was Arie Boekel de meest toonaangevende horeca-exploitant in de regio Bergen, van de jaren 60/70. Op zijn manier was Dirk Blaauboer heel bepalend...

Rondje horeca…19

8 mei 2020

Interview met Koert Hans Smit. Hij is eigenaar van de Strandpaviljoens Hemingway's Beach en Noorderlicht

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zeven weken...

Fletcher Hotel Bergen gooit de deur weer open

1 mei 2020

Veel hotels hielden de deuren van hun restaurants en cafés tot voor kort helemaal gesloten

Toch hoeft dat volgens de noodverordening niet: openstelling voor eigen gasten mag namelijk gewoon.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal

1 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Nero’s Place, the Club, Rainbow of café de Heerlijkheid werkte, hoefde dat

Familiebedrijven in de horeca. Zo doen ze dat bij het klimduin in Schoorl

1 mei 2020

En nee... verrassend genoeg is deze foto niet genomen vóór de horecasluiting

Deze werknemers hoeven zich niet aan de 150cm-maatregel te houden, want dit zijn de twee gezinnen die de restaurants onderaan het Klimduin draaiende houden.

Bergen is een (tijdelijke) traiteur rijker (filmpje)

1 mei 2020

Nou waren we al ernstig verwend in Bergen, maar...

Sinds vandaag hebben we er ook nog eens een traiteur bij. Waar... bij Bistronomie 't Parkje.

Rondje horeca…18

1 mei 2020

Interview met Martin van Bourgonje van hotel-restaurant Merlet en hij heeft ook goed nieuws te melden

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zes weken...

Nieuw in Bergen: Bistronomie ’t Parkje transformeert tijdelijk in een traiteur-delicatessenzaak.

24 april 2020

Wanneer: Vanaf Koningsdag, maandag 27 april

Dagelijks tussen 12:00 en 20:00 uur kunt u bij ons terecht om bistronomische specialiteiten af te halen.

Restaurants Zilte Zoen Bergen aan Zee en Egmond gesloten. Eigenaar failliet

24 april 2020

Zilte Zoen Schoorl blijft open

De eigenaar, Hiemstra, zou het faillissement zelf hebben aangevraagd. 32 medewerkers komen op straat te staan.

Rondje horeca…17

24 april 2020

Interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De magie van de horeca

24 april 2020

Door: Pieter van Dijk

De Horeca heeft altijd een grote, bijna magische aantrekkingskracht op mij gehad. Dat merkte de eerste keer dat ik Anna Boleyn binnen liep als 13 jarig scholiertje.

De horecabranche is teleurgesteld over de verlenging van de coronamaatregelen

24 april 2020

Rutte: "Protocol opstellen helpt, maar betekent niet dat de sector weer open kan"

Dirk Beljaarts, algemeen directeur van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt tegen NU.nl zelfs "boos" te zijn.

Wekelijkse update: Help de lokale restaurants de crisis door…

28 mei 2020

Een overzicht van weer heerlijke nieuwe menu's

Kijk hier voor het overzicht. Hebben we u als ondernemer over het hoofd gezien? Laat het ons dan snel even weten via: [email protected]

De komende weken wordt beslist of, wanneer en hoe de horeca weer (geleidelijk) open kan na de ‘intelligent lockdown’

24 april 2020

Hoe nu verder...

Dat deze heropening niet van de ene dag op de andere dag van nul naar de gewone situatie zal gaan is logisch en dat de horeca er in ieder geval...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Rainbow deel 2

17 april 2020

Door: Hans Dekker

De Rainbow had zijn plek wel gevonden tussen de talloze horecazaken in Bergen. De weekenden zaten goed vol met natuurlijk als hoogtepunt...

Hoe rendabel kan de 1,5 mtr economie voor de horeca zijn?

17 april 2020

Het nieuwe normaal... dat is voor het merendeel van de horeca geen optie

KHN heeft op dit moment veel overleg over de veelbesproken 1,5-meter-horeca en laat weten later deze week op de inhoud ervan terug te komen. Wel wil Willemsen (KHN-voorzitter) alvast wat dingen erover zeggen:

Bijt hotel-restaurant Merlet in Schoorl de spits af in de nieuwe 1.5 meter economie?

17 april 2020

Ondernemen in uitdagende tijden...

Als een donderslag bij heldere hemel kwam op zondag 15 maart in de namiddag het bericht binnen dat alle restaurants onmiddellijk de deuren moesten sluiten.

Terug