Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De magie van de horeca

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De magie van de horeca

De Horeca heeft altijd een grote, bijna magische aantrekkingskracht op mij gehad. Dat merkte de eerste keer dat ik Anna Boleyn binnen liep als 13 jarig scholiertje. Het is daarom niet erg raar dat ik in heel veel Horeca zaken heb gewerkt. Maar waar bestond die magie nu eigenlijk uit? Ooit had ik mij na een goed gesprek met de vader van Pim en Job Versteeg, voorgenomen om tot mijn dertigste aan te feesten en dan wat serieus te gaan doen met mijn leven. In 1986/87 was het zover, mijn gezondheid was niet te best, ik naderde de 30 en Horeca, wat ooit als een bijbaantje voor wat extra zakgeld begonnen was, leek nu toch wel heel erg op mijn echte werk. En dat was niet de bedoeling.

Nu heb ik mijn hele leven nooit echt geweten wat ik wilde worden? Ik was snel verveeld, wilde veel afwisseling, veel leren over van alles en vooral een avontuurlijk en spannend leven. Nou dat is me aardig gelukt!
Een aantal jaren geleden, had ik bedacht dat de filmacademie wel wat voor mij was. Maar dwars als ik ben, gaf ik niet de antwoorden, die me ingefluisterd waren door wijze mannen. In plaats van “Ik wil de huidige jeugd audiovisueel opvoeden.” Kwam ik voor het tribunaal met een verhaal over commerciële films maken en mij ontworstelen aan de Nederlandse ‘spruitjes’ filmcultuur.

In de geitenwollen sokkentijd eind jaren ’70 was dat heiligschennis en ik werd resoluut afgewezen. Na zo een tien jaar later, zag ik een advertentie van de media academie, die zich voor het eerst openstelde voor mensen, die niet al bij de publieke omroepen werkten en ik greep mijn kans. Eerst maar eens met het toenmalig GAK praten. Daar kwam een bureaucratisch probleem naar boven, ik kon niet zomaar ontslag bij de Lamoraal nemen, of ik moest kiezen om geen inkomen te hebben. Daarna praten met een bedrijfsarts van het GAK, die maakte een sprongetje van vreugde. ‘Eindelijk stop je met die ongezonde Horeca, je zult een jaar ziek moeten zijn en dan kan de Lamoraal je ontslaan en dat jaar ziek zijn dat moet geen probleem zijn, want je gaat steeds meer achteruit.

Toen met Sjaan van de Lamo gepraat. Ook zij vond het als echte vriendin een goed idee en veel beter voor mij. Haar Paul was ook grotendeels gestopt en bezig met een opleiding en het jaar ziek was geen probleem. Om een lang verhaal kort te maken. Ik werd op de media academie geselecteerd als 1 van de acht, uit 388 aanmeldingen en sprong een gat in de lucht! Mijn tv carrière kon beginnen.
Tijdens het jaar ziek zijn, werd ik vaak lastig gevallen door weer een andere overheidsmedewerker, die de hopeloze taak op zich had genomen om mij weer aan het werk te krijgen. Om de haverklap stuurde hij mij vacatures, waar ik niet op reageerde. Tenslotte wist ik wat ik wilde gaan doen. Maar daar nam de beste ambtenaar geen genoegen mee, hij nodigde mij uit voor een gesprek. Ik was het vergeten en omdat ik dat toch vervelend vond had ik hem diverse keren getracht te bellen op twee nummers, maar geen gehoor. Een week of twee later stond ik op, met mijn toenmalig vriendinnetje en vers gedoucht liepen we net de deur uit om ergens in het dorp te gaan brunchen.

In de portiek kwam een wat oudere man met een verhit rood hoofd, die mij staande hield. ‘Bent u Pieter van Dijk?’ Ja dat klopt’ Waarom komt u niet op onze afspraak en waarom reageert u niet op de vacatures die ik u stuur? De beste man raakte nogal gefrustreerd en wilde mij niet geloven, dat ik hem nog gebeld had. ‘Dat is niet waar, u liegt en ik ga u korten.’ Nu werd ik zelf ook pissig en riposteerde. ‘Lieg ik? Hoe durft u dat zo maar te beweren? Uw telefoonnummer is dat, dat en dat en uw andere nummer is zo en zo?’ Stilletjes prees ik mijn fotografische geheugen. De beste man bond in en nodigde mij uit voor een goed gesprek. In dat gesprek was hij uitermate verbaasd dat ik achter de bar stond, wat hij een minderwaardig beroep vond. En ik begon hem uit te leggen, dat in de Horeca werken echt heel leuk was. Vooral in Bergen. Wij voelden ons een beetje de koningen van het dorp.

Ik vertelde hem over het borreluur in de Lamoraal, waar ik onderdeel en gesprekspartner was van intelligente, gearriveerde mensen zoals Karel Raven, Coen, Annebeth en Skip, dat ik zowel advocaten, kunstenaars, als criminelen onder mijn vrienden had, dat ik half het dorp kende, bijna elke dag buiten de deur at en heel veel vriendinnetjes begeerd had, ‘zomers aan het strand hing en tot diep in de ochtend feestte… Ik raakte niet uitgepraat in mijn lofzang over de Horeca in Bergen. Tot hij mij abrupt afbrak met de opmerking. Nou ik zal u wat hoger inschalen voor de vacatures, maar meer kan ik niet voor u doen. ‘Ach meneer de ambtenaar doet u nu maar niet uw best voor mij, dat scheelt u frustratie en mij ook, ik kom er wel, ook zonder uw hulp.’

In die laatste dagen voor mijn ziektewet inging werkte ik nog een weekend met Paul. Het was zaterdag en dan had ik een matig borreluur maar wel weer veel eters. Het was deze keer zo druk dat toen een jong stelletje, wat wel vaker kwam eten, alleen nog aan de bar konden zitten. Kyra was een heel mooi blond meisje, net een elfje en haar vriend was een beleefde, beetje verlegen maar aardige jongen. Volgens mij werkten ze allebei bij drankhandel Scholten. Natuurlijk gooide ik de nodige charme in de strijd bij het meisje. Maar iets in mijn fatsoen hield me tegen. Ze waren gewoon te aardig! Het werd drukker en drukker en ik had er goed zin in, die avond. Om negen uur kwam Paul erbij en kon het nachtleven beginnen. Hoogtepunt was toen Sjoerd binnen kwam. Sjoerd was mijn maatje en even had ik de hoop gehad dat hij mijn vaste collega zou worden. nu Paul stopte. Sjoerd had echter andere dromen en stond op het punt om naar Amerika te vertrekken. In zijn kielzog had hij familie uit het buitenland mee en daar zaten twee gezellige en mooie meiden bij. Ik draaide muziek en die avond voelde ik het publiek goed aan. Eén van de meisjes bij Sjoerd vond me overduidelijk leuk, zoals ik stond te knallen en het publiek op zweepte. ‘Jakkes(mijn bijnaam toen) mogen we blijven nazitten om twee uur’ vroeg hij? Ik grinnikte. ‘Natuurlijk Sjoerd….

Het was inmiddels net na twaalven en de tent was bomvol. Toen opeens hield de muziek, midden in een nummer op. Ik keek Paul aan en Paul keek mij aan, maar wat we ook probeerden, we kregen geen geluid meer uit de apparatuur. Hier en daar klonk er gemor en met verhitte hoofden deden we er van alles aan. Toen begon het grote vertrek, eerst nog in kleine groepjes maar steeds meer en meer. Toen we alleen nog een barretje vol over hadden, kwam ook Sjoerd. ‘Sorry Jakkes ik heb alles geprobeerd maar de meiden vinden er niets meer aan zonder muziek, we gaan verderop!’ Komen jullie nog terug om te blijven nazitten vroeg ik wat timide? ‘Nee dat denk ik niet, we gaan nu alvast maar naar de Meermin. Ondertussen had Paul, onze techneut Ide Min uit zijn bed gebeld en met veel smeekbedes en beloftes overgehaald om snel naar ons toe te komen. Tegen Eén uur kwam hij met slaperige ogen binnengestormd, keek even naar de installatie, drukte op een knopje en daar was weer muziek.
Schaapachtig keken Paul en ik elkaar aan. Nou de top avond was heel anders gelopen dan ik in gedachten had.

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel voor horecaondernemers!

22 mei 2020

Geen tijd voor lange bureaucratische processen

KHN is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Op 20 mei presenteerde het kabinet een aanvullend steunpakket voor bedrijven,...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Bokkesprong

22 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik het zo bekijk dan heeft bijna half horeca Bergen en omstreken in de Bokkensprong gewerkt. Mijn beurt was het in ieder geval op Koninginnedag 1975. ...

Advertorial: Veiligheidschermen voor de horeca

22 mei 2020

Minimale aanpassing van bestaande routing en lay-out en lage investering, optimaal rendement

Op een zo veilig mogelijke manier uw gasten weer kunnen verwelkomen in tijden van corona. Dat is het belangrijkste uitgangspunt...

Strandpaviljoen EVI stopt

15 mei 2020

De eigenaren lieten dit weten via socialmedia

Wij hebben stormen doorstaan en brandjes overleefd, veel feest gevierd en bovenal van heel veel zonnige dagen mogen genieten. Maar nu moeten wij u...

Wijn expert Cuno van ’t Hoff (filmpje)

15 mei 2020

Lekker thuis en toch mooie wijnen proeven! Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen

Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen. Klik hier voor het filmpje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Heerlijkheid 6

15 mei 2020

Door: Hans Dekker

‘De Heerlijkheid ’was een café van Dirk Blaauboer en de ingang grensde aan de keuken van de Pilaren in het straatje van de Marskramer...

Een zeer bijzonder culinair evenement in aantocht…

15 mei 2020

Op 23 en 24 mei 2020 organiseert Merlet met zes Noord-Hollandse chefkoks een fantastische culinaire middag

Gasten kunnen op zaterdag 23 en zondag 24 mei genieten van een culinaire middag langs zes restaurants in Noord-Holland. Middels het grootste “Drive-thru”-concept van Nederland geniet u...

Wat mag er nu precies wel en wat niet in de horeca per 1 juni a.s.

15 mei 2020

KHN geeft uitleg. Alles overzichtelijk op een rij.

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van woensdagavond 6 mei 2020 bekendgemaakt dat de horeca met ingang van 1 juni 2020

Ook hotel blooming gaat weer van start (filmpje)

15 mei 2020

Weliswaar niet op volle kracht, de richtlijnen staan dat namelijk niet toe, maar ze gaan 2 juni wel weer open

blooming gaat 2 juni weer open! Het team is er helemaal klaar voor om iedereen een heerlijk ontspannen en uiteraard veilig verblijf te kunnen bieden. Wij kunnen niet wachten. Wanneer kom jij weer logeren? Klik hier voor het filmpje.

Rondje horeca…20

15 mei 2020

Interview met Steef van Leeuwen van de Taverne

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen

KHN-voorzitter Róber Willemsen: “Stap voor stap komen we er”

8 mei 2020

Vanaf 1 juni geldt: maximaal dertig gasten per horecazaak. Wat vind je daarvan?

KHN is blij met de gefaseerde opening van de horeca, maar zegt wel dat een financieel noodplan keihard nodig is.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal 2

8 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Was Arie Boekel de meest toonaangevende horeca-exploitant in de regio Bergen, van de jaren 60/70. Op zijn manier was Dirk Blaauboer heel bepalend...

Rondje horeca…19

8 mei 2020

Interview met Koert Hans Smit. Hij is eigenaar van de Strandpaviljoens Hemingway's Beach en Noorderlicht

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zeven weken...

Fletcher Hotel Bergen gooit de deur weer open

1 mei 2020

Veel hotels hielden de deuren van hun restaurants en cafés tot voor kort helemaal gesloten

Toch hoeft dat volgens de noodverordening niet: openstelling voor eigen gasten mag namelijk gewoon.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal

1 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Nero’s Place, the Club, Rainbow of café de Heerlijkheid werkte, hoefde dat

Familiebedrijven in de horeca. Zo doen ze dat bij het klimduin in Schoorl

1 mei 2020

En nee... verrassend genoeg is deze foto niet genomen vóór de horecasluiting

Deze werknemers hoeven zich niet aan de 150cm-maatregel te houden, want dit zijn de twee gezinnen die de restaurants onderaan het Klimduin draaiende houden.

Bergen is een (tijdelijke) traiteur rijker (filmpje)

1 mei 2020

Nou waren we al ernstig verwend in Bergen, maar...

Sinds vandaag hebben we er ook nog eens een traiteur bij. Waar... bij Bistronomie 't Parkje.

Rondje horeca…18

1 mei 2020

Interview met Martin van Bourgonje van hotel-restaurant Merlet en hij heeft ook goed nieuws te melden

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zes weken...

Nieuw in Bergen: Bistronomie ’t Parkje transformeert tijdelijk in een traiteur-delicatessenzaak.

24 april 2020

Wanneer: Vanaf Koningsdag, maandag 27 april

Dagelijks tussen 12:00 en 20:00 uur kunt u bij ons terecht om bistronomische specialiteiten af te halen.

Restaurants Zilte Zoen Bergen aan Zee en Egmond gesloten. Eigenaar failliet

24 april 2020

Zilte Zoen Schoorl blijft open

De eigenaar, Hiemstra, zou het faillissement zelf hebben aangevraagd. 32 medewerkers komen op straat te staan.

Rondje horeca…17

24 april 2020

Interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen...

De horecabranche is teleurgesteld over de verlenging van de coronamaatregelen

24 april 2020

Rutte: "Protocol opstellen helpt, maar betekent niet dat de sector weer open kan"

Dirk Beljaarts, algemeen directeur van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt tegen NU.nl zelfs "boos" te zijn.

Wekelijkse update: Help de lokale restaurants de crisis door

28 mei 2020

Een overzicht van weer heerlijke nieuwe menu's

Kijk hier voor het overzicht. Hebben we u als ondernemer over het hoofd gezien? Laat het ons dan snel even weten via: [email protected]

De komende weken wordt beslist of, wanneer en hoe de horeca weer (geleidelijk) open kan na de ‘intelligent lockdown’

24 april 2020

Hoe nu verder...

Dat deze heropening niet van de ene dag op de andere dag van nul naar de gewone situatie zal gaan is logisch en dat de horeca er in ieder geval...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Rainbow deel 2

17 april 2020

Door: Hans Dekker

De Rainbow had zijn plek wel gevonden tussen de talloze horecazaken in Bergen. De weekenden zaten goed vol met natuurlijk als hoogtepunt...

Hoe rendabel kan de 1,5 mtr economie voor de horeca zijn?

17 april 2020

Het nieuwe normaal... dat is voor het merendeel van de horeca geen optie

KHN heeft op dit moment veel overleg over de veelbesproken 1,5-meter-horeca en laat weten later deze week op de inhoud ervan terug te komen. Wel wil Willemsen (KHN-voorzitter) alvast wat dingen erover zeggen:

Bijt hotel-restaurant Merlet in Schoorl de spits af in de nieuwe 1.5 meter economie?

17 april 2020

Ondernemen in uitdagende tijden...

Als een donderslag bij heldere hemel kwam op zondag 15 maart in de namiddag het bericht binnen dat alle restaurants onmiddellijk de deuren moesten sluiten.

Rondje horeca…16

17 april 2020

Interview met Mike Anthony Bosman (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca...

Merlet 24 april weer open: ‘gastvrijheid met afstand’

10 april 2020

Stermenu wordt op de hotelkamer genuttigd

Merlet in Schoorl heropent op 24 april het hotel en de restaurantkeukens. Gasten kunnen alleen speciale arrangementen...

Strandpaviljoen De Jongens in Bergen aan Zee heeft nieuwe eigenaar

10 april 2020

Marco en Maaike Wokke hebben hun zaak na 26 jaar overgedragen aan Sam Botterman (22)

Dat Botterman de zaak juist in een periode heeft overgenomen dat de horeca vanwege het virus op slot zit, heeft niks...

Helaas… ook ons fijne Bergense culinaire feestje is afgelast

10 april 2020

Heerlijk Bergen hopelijk weer in 2021

Helaas hebben we ervoor moeten kiezen om Heerlijk Bergen in 2020 te annuleren. Dit omdat wij niet verwachten dat wij...

Houd je aan de regels bij afhalen

10 april 2020

Niet consumeren ter plaatse maar meenemen

Afgelopen weekend hebben veel mensen goed gevolg gegeven aan de oproep vooral in en om het huis te blijven.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Houseparty in Duinvermaak

10 april 2020

Door: Hans Dekker

Toen ik in de populaire discotheek ‘De Heer van Jericho’ nog draaide, kwam Dimitri, die ik natuurlijk kende vanuit het dorp, op de fiets...

Rondje horeca…15

10 april 2020

Anders dan anders (filmpje) Ramona Nijssen van LadyPapa

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer vier weken

Terug