Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De magie van de horeca

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De magie van de horeca

De Horeca heeft altijd een grote, bijna magische aantrekkingskracht op mij gehad. Dat merkte de eerste keer dat ik Anna Boleyn binnen liep als 13 jarig scholiertje. Het is daarom niet erg raar dat ik in heel veel Horeca zaken heb gewerkt. Maar waar bestond die magie nu eigenlijk uit? Ooit had ik mij na een goed gesprek met de vader van Pim en Job Versteeg, voorgenomen om tot mijn dertigste aan te feesten en dan wat serieus te gaan doen met mijn leven. In 1986/87 was het zover, mijn gezondheid was niet te best, ik naderde de 30 en Horeca, wat ooit als een bijbaantje voor wat extra zakgeld begonnen was, leek nu toch wel heel erg op mijn echte werk. En dat was niet de bedoeling.

Nu heb ik mijn hele leven nooit echt geweten wat ik wilde worden? Ik was snel verveeld, wilde veel afwisseling, veel leren over van alles en vooral een avontuurlijk en spannend leven. Nou dat is me aardig gelukt!
Een aantal jaren geleden, had ik bedacht dat de filmacademie wel wat voor mij was. Maar dwars als ik ben, gaf ik niet de antwoorden, die me ingefluisterd waren door wijze mannen. In plaats van “Ik wil de huidige jeugd audiovisueel opvoeden.” Kwam ik voor het tribunaal met een verhaal over commerciële films maken en mij ontworstelen aan de Nederlandse ‘spruitjes’ filmcultuur.

In de geitenwollen sokkentijd eind jaren ’70 was dat heiligschennis en ik werd resoluut afgewezen. Na zo een tien jaar later, zag ik een advertentie van de media academie, die zich voor het eerst openstelde voor mensen, die niet al bij de publieke omroepen werkten en ik greep mijn kans. Eerst maar eens met het toenmalig GAK praten. Daar kwam een bureaucratisch probleem naar boven, ik kon niet zomaar ontslag bij de Lamoraal nemen, of ik moest kiezen om geen inkomen te hebben. Daarna praten met een bedrijfsarts van het GAK, die maakte een sprongetje van vreugde. ‘Eindelijk stop je met die ongezonde Horeca, je zult een jaar ziek moeten zijn en dan kan de Lamoraal je ontslaan en dat jaar ziek zijn dat moet geen probleem zijn, want je gaat steeds meer achteruit.

Toen met Sjaan van de Lamo gepraat. Ook zij vond het als echte vriendin een goed idee en veel beter voor mij. Haar Paul was ook grotendeels gestopt en bezig met een opleiding en het jaar ziek was geen probleem. Om een lang verhaal kort te maken. Ik werd op de media academie geselecteerd als 1 van de acht, uit 388 aanmeldingen en sprong een gat in de lucht! Mijn tv carrière kon beginnen.
Tijdens het jaar ziek zijn, werd ik vaak lastig gevallen door weer een andere overheidsmedewerker, die de hopeloze taak op zich had genomen om mij weer aan het werk te krijgen. Om de haverklap stuurde hij mij vacatures, waar ik niet op reageerde. Tenslotte wist ik wat ik wilde gaan doen. Maar daar nam de beste ambtenaar geen genoegen mee, hij nodigde mij uit voor een gesprek. Ik was het vergeten en omdat ik dat toch vervelend vond had ik hem diverse keren getracht te bellen op twee nummers, maar geen gehoor. Een week of twee later stond ik op, met mijn toenmalig vriendinnetje en vers gedoucht liepen we net de deur uit om ergens in het dorp te gaan brunchen.

In de portiek kwam een wat oudere man met een verhit rood hoofd, die mij staande hield. ‘Bent u Pieter van Dijk?’ Ja dat klopt’ Waarom komt u niet op onze afspraak en waarom reageert u niet op de vacatures die ik u stuur? De beste man raakte nogal gefrustreerd en wilde mij niet geloven, dat ik hem nog gebeld had. ‘Dat is niet waar, u liegt en ik ga u korten.’ Nu werd ik zelf ook pissig en riposteerde. ‘Lieg ik? Hoe durft u dat zo maar te beweren? Uw telefoonnummer is dat, dat en dat en uw andere nummer is zo en zo?’ Stilletjes prees ik mijn fotografische geheugen. De beste man bond in en nodigde mij uit voor een goed gesprek. In dat gesprek was hij uitermate verbaasd dat ik achter de bar stond, wat hij een minderwaardig beroep vond. En ik begon hem uit te leggen, dat in de Horeca werken echt heel leuk was. Vooral in Bergen. Wij voelden ons een beetje de koningen van het dorp.

Ik vertelde hem over het borreluur in de Lamoraal, waar ik onderdeel en gesprekspartner was van intelligente, gearriveerde mensen zoals Karel Raven, Coen, Annebeth en Skip, dat ik zowel advocaten, kunstenaars, als criminelen onder mijn vrienden had, dat ik half het dorp kende, bijna elke dag buiten de deur at en heel veel vriendinnetjes begeerd had, ‘zomers aan het strand hing en tot diep in de ochtend feestte… Ik raakte niet uitgepraat in mijn lofzang over de Horeca in Bergen. Tot hij mij abrupt afbrak met de opmerking. Nou ik zal u wat hoger inschalen voor de vacatures, maar meer kan ik niet voor u doen. ‘Ach meneer de ambtenaar doet u nu maar niet uw best voor mij, dat scheelt u frustratie en mij ook, ik kom er wel, ook zonder uw hulp.’

In die laatste dagen voor mijn ziektewet inging werkte ik nog een weekend met Paul. Het was zaterdag en dan had ik een matig borreluur maar wel weer veel eters. Het was deze keer zo druk dat toen een jong stelletje, wat wel vaker kwam eten, alleen nog aan de bar konden zitten. Kyra was een heel mooi blond meisje, net een elfje en haar vriend was een beleefde, beetje verlegen maar aardige jongen. Volgens mij werkten ze allebei bij drankhandel Scholten. Natuurlijk gooide ik de nodige charme in de strijd bij het meisje. Maar iets in mijn fatsoen hield me tegen. Ze waren gewoon te aardig! Het werd drukker en drukker en ik had er goed zin in, die avond. Om negen uur kwam Paul erbij en kon het nachtleven beginnen. Hoogtepunt was toen Sjoerd binnen kwam. Sjoerd was mijn maatje en even had ik de hoop gehad dat hij mijn vaste collega zou worden. nu Paul stopte. Sjoerd had echter andere dromen en stond op het punt om naar Amerika te vertrekken. In zijn kielzog had hij familie uit het buitenland mee en daar zaten twee gezellige en mooie meiden bij. Ik draaide muziek en die avond voelde ik het publiek goed aan. Eén van de meisjes bij Sjoerd vond me overduidelijk leuk, zoals ik stond te knallen en het publiek op zweepte. ‘Jakkes(mijn bijnaam toen) mogen we blijven nazitten om twee uur’ vroeg hij? Ik grinnikte. ‘Natuurlijk Sjoerd….

Het was inmiddels net na twaalven en de tent was bomvol. Toen opeens hield de muziek, midden in een nummer op. Ik keek Paul aan en Paul keek mij aan, maar wat we ook probeerden, we kregen geen geluid meer uit de apparatuur. Hier en daar klonk er gemor en met verhitte hoofden deden we er van alles aan. Toen begon het grote vertrek, eerst nog in kleine groepjes maar steeds meer en meer. Toen we alleen nog een barretje vol over hadden, kwam ook Sjoerd. ‘Sorry Jakkes ik heb alles geprobeerd maar de meiden vinden er niets meer aan zonder muziek, we gaan verderop!’ Komen jullie nog terug om te blijven nazitten vroeg ik wat timide? ‘Nee dat denk ik niet, we gaan nu alvast maar naar de Meermin. Ondertussen had Paul, onze techneut Ide Min uit zijn bed gebeld en met veel smeekbedes en beloftes overgehaald om snel naar ons toe te komen. Tegen Eén uur kwam hij met slaperige ogen binnengestormd, keek even naar de installatie, drukte op een knopje en daar was weer muziek.
Schaapachtig keken Paul en ik elkaar aan. Nou de top avond was heel anders gelopen dan ik in gedachten had.

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Kabinet scherpt maatregelen aan om het coronavirus onder controle te krijgen

7 augustus 2020

Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht

De toename in het aantal besmettingen was dan ook de aanleiding voor een extra ingelaste persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge deze week.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Horeca Taxi Bergen

7 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Taxi’s hebben voor mij altijd een soort magie gehad. Als kleine jongen vond ik niets mooiers, dan wanneer er een taxi voor ons huis stopte aan de Meerweg.

Corona zet dikke streep door acht jaar omzetgroei grootste horecabedrijven

7 augustus 2020

De horeca wordt snoeihard geraakt door de verplichte sluiting van elf weken

Corona zet een dikke streep door acht jaar omzetgroei van de grootste horecabedrijven en - merken in Nederland.

Hotel-restaurant Merlet, Best of the best…

7 augustus 2020

Merlet behoort tot de 1% van het beste van het beste wereldwijd!

Restaurant Merlet is door TripAdvisor onderscheiden als winnaar van de Travellers 'Choice Best of the Best' - de hoogste eer van TripAdvisor.

Rondje horeca…30

7 augustus 2020

Interview met Frank Cocu van café de Oude Meester

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie uitbater Frank Cocu van het enige echte bruine café in Bergen voor de camera.

Ideetje voor de Bergense horeca… en de rest van Nederland?

7 augustus 2020

Britten mogen voor de helft van de prijs uit eten om de horeca te helpen

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk (VK) kunnen vanaf deze week voor de helft van de reguliere prijs buiten de deur eten en drinken om de horeca een steuntje in de rug te geven. De overheid past de rest bij.

Horeca: tot nog toe relatief weinig faillissementen. De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 5,6 procent

31 juli 2020

Lichtpuntje is dat in het tweede kwartaal ook het herstel al is ingezet

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO...

Rondje horeca…29

31 juli 2020

Interview met Ad Besseling van het Huis met de Pilaren

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ad Besseling van het Huis met de Pilaren voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Squeeze

31 juli 2020

Door: Hans Dekker

Om even te duiden in welke tijd we zitten, ik was helemaal klaar met de Coq d’or, Dicky Düster liep er steeds vaker uit en ik kon dan...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jazz & Sail

24 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week waren we uitgenodigd door de Flessenpost voor een uitje, met alle schrijvers! Met een klein en heel gezellig gezelschap stapten...

Rondje horeca…28

24 juli 2020

Interview met de General Manager van Golfbaan Sluispolder, Renate Roeleveld

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Renate van Golfbaan Sluispolder voor de camera.

Horeca in de media: Nieuw in Bergen… Restaurant Zandhoeve

24 juli 2020

blooming onderging een grote restyling

Begin februari begonnen de werkzaamheden en eind maart hadden de nieuwe f&b-outlets moeten openen.

Neder & Noorderlicht pop-updiner in Bergen aan Zee

17 juli 2020

Waar en wanneer: paviljoen Noorderlicht op vr 31/7, za 1/8, vr 7/8, za 8/8

Begin augustus organiseren de chef van Neder (Brian Luikel) en van Strandpaviljoen Noorderlicht (Jeroen Klepper) bijzondere pop-updiners op het Bergense strand.

Voor veel horeca-ondernemers is het terras nu een reddingsboei

17 juli 2020

Veel ondernemers zijn op zoek naar extra buitenruimte om uit te baten en zoeken daarbij naar samenwerking met de gemeente

In deze tijd van het jaar besteedt Misset Horeca altijd veel aandacht aan het terras. Dit jaar is het terras belangrijker dan ooit.

Rondje horeca…27

17 juli 2020

Interview met Shervin Vermeulen en chef kok Ilka Bon van The Bourbon Room

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Shervin Vermeulen en Ilka Bon voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drank en de politie

Door: Hans Dekker

Als je ervoor gekozen hebt om in de horeca te gaan werken doe je dat of omdat je je school niet hebt afgemaakt of omdat...

KHN overweegt rechtsgang om versoepeling maatregelen af te dwingen

10 juli 2020

Einde maken aan de ongelijkheid

Koninklijke Horeca Nederland heeft deze week het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport middels een brief gesommeerd de 1,5 meter-regels...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… met de Piet Vroegop naar Joe Cocker

10 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Bergen heeft altijd bekend gestaan om zijn markante figuren en Piet Vroegop was er zeker één van. Laat ik eerlijk zijn in het begin vond ik hem maar vreemd en...

Rondje horeca…26

10 juli 2020

Interview met Minja Nibourg. Ze is bedrijfsleider bij Hotel ZeeBergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Minja Nibourg voor de camera.

Bistronomie ’t Parkje viert zijn vierde verjaardag

10 juli 2020

Fijne donderdagen in aantocht

Voor Bistronomie ’t Parkje is deze zomer extra bijzonder, we vieren namelijk onze vierde verjaardag. En dat willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Bergen in de media: Ambities bij hotel blooming in Bergen ”Een Bib Gourmand zou geweldig zijn”

10 juli 2020

Eind maart had een groot feest moeten zijn...

Bij het oversteken van het Noordzeekanaal doemen de eerste Noord-Hollandse duinen op in de verte. Kilometers duin verstrijken als het kunstenaarsdorp Bergen steeds dichterbij komt.

Rondje horeca…25

19 juni 2020

Interview met Robbert Peek. Hij is de nieuwe eigenaar van Restaurant Zilt in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Robbert Peek voor de camera.

Bijzonder culinair evenement bij sterrestaurant Merlet

19 juni 2020

Wanneer: zondag 27 september 2020

Chef's Collaboration met dit keer een hele bijzondere internationale chef. Als jonge chef liet Jonathan Zandbergen zich inspireren door de gerechten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or deel 2

19 juni 2020

Door: Hans Dekker

Het nu volgende stukje gaat over hoe ik, Hans Dekker, door omstandigheden, disc jockey geworden ben. Club dj wel te verstaan.

Free at last

12 juni 2020

Column: Gerrit Mollema

Tweede pinksterdag, ’s middags half twee, prachtig weer. Vol verwachting fiets ik naar het dorp, want het is zover: free at last. De cafés en restaurants zijn open.

Haringborrel bij Bistronomie ‘t Parkje

12 juni 2020

We beginnen het haringseizoen goed! Op 18 juni vanaf 17.00 uur

Komen jullie lekker genieten van deze Hollandse delicatesse? U bent van harte welkom vanaf 17:00 uur voor een hap en een glas.

Juridische uitspraken over verlaging huur tijdens coronacrisis

12 juni 2020

De rechter oordeelde in twee zaken dat een verlaging van de huur niet onredelijk is

Inmiddels zijn meerdere gerechtelijke uitspraken gepubliceerd, waarbij het gaat over in hoeverre er een huurbetalingsverplichting in de horeca geldt ten tijde...

Rondje horeca…24

12 juni 2020

Interview met Merel van 'Bij Merel' Smoothie, Koffie en sapbar

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Merel van 'Bij Merel' voor de camera.

Coronakwartje steun in de rug voor lokale horeca

5 juni 2020

Met posters en bierviltjes willen ze de gasten op de actie attenderen

Misschien lees je dit vanaf een zonnig terras met een vers biertje voor je neus. Na maanden van lockdown is de horeca eindelijk weer open.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Meer Bokkensprongen

4 juni 2020

Door: Pieter van Dijk

In het eerste hoogseizoen reden Marcel, Erno en ik op het fietsje naar Groet, of ik kon met Erno meerijden in zijn Alpha Julia, wat ik zo een geweldig mooie auto vond..

Rondje horeca…23

5 juni 2020

Interview met Paul de Wit van Wonder's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Paul de Wit van Wonder's voor de camera. Harry Steunenberg ...

Zilte Zoen in Bergen aan Zee is gered en gaat weer open

29 mei 2020

Maandag 1 juni a.s. gaan de deuren weer open

De nieuwe eigenaar is de familie Peek uit Bergen, zij investeerden al eerder in horecabedrijven. Er is geen dag verloren gegaan, zegt Robbert Peek.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… herinneringen aan Thé Lau

29 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Bergen in de horeca werkte, waren tennis en squash ‘the things to do’. Je verdient natuurlijk redelijk je geld...

Rondje horeca…22

29 mei 2020

Interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie André Rzepka van Fabels Eten & Drinken voor de camera.

Terug