Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal

Door: Hans Dekker

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal

In de tijd dat ik in Nero’s Place, the Club, Rainbow of café de Heerlijkheid werkte, hoefde dat etablissement niet per se de gelegenheid te zijn waar je zelf het liefst uit ging. Mijn favoriete café was de Lamoraal. Aan mensen die in de horeca werken, mankeert meestal wat op relationeel en maatschappelijke gebied. Ze hebben vaak geen vaste relatie en wonen in een koophuis heeft ook nog geen prioriteit. De redenen liggen voor de hand, de onregelmatige werktijden, het vaak overmatig gebruik van alcohol met de daarbij gepaard gaande, soms seksuele, uitspattingen. Ik had in die tijd wel wisselende contacten zoals dat zo mooi heet, maar woonde toch alleen.

De Lamoraal was een beetje mijn huiskamer, ik las daar mijn krantje, hoefde niemand te entertainen en kon daar ook gewoon mijn eigen chagrijnige zelf zijn. Als je in de horeca werkt, is het normaal dat je pas om een uur of 12 uit je bed komt, rustig de tijd neemt om wakker te worden, te douchen en dan eens te kijken wat je gaat doen. Ik kende Sjaan, de eigenaresse natuurlijk goed, ik ad bijna dagelijks wat Joke in de keuken fabriceerde en zat er regelmatig met Arjen Mak, Paul Stadegaard, Dirk, Kick en Pieter, Bassie achter de bar en zo kan ik nog wel een paar namen opnoemen. Het mooie van de Lamoraal was dat het een gemêleerd publiek had. Jong en oud, maar wel, tenminste dat idee had ik, redelijk ontwikkeld.

Ik herinner mij dat op zaterdag de NRC-crypto werd ingevuld door Sjaan en dat er dan met anderen gebeld werd als ze er niet uit kwam. Ik heb het cryptogram later nog gebruikt voor sketches die ik schreef voor Man Bijt Hond. We noemden dat het NRC-stel. Maar dit terzijde.
Het mooiste was toch wel als we aan het barretje in de Lamoraal zaten – of wat ook wel voor kwam, aan de stamtafel – dat er een soort geheime afspraak was. Een afspraak zonder geluid of teken, dat dit groepje wel eens een mooi hoog niveau spelletje blufpoker kon opleveren. Blufpoker is een spelletje met drie dobbelstenen waarin het hoogste wat je kunt gooien drie zessen zijn. Je gooit onder de beker of ernaast en je bluft of zegt eerlijk wat er ligt. Als je verliest, draai je je eigen dobbelsteen, komt een van de spelers het eerst op zes betaald hij een rondje.

Als je dit spel met de juiste mensen speelt, die weten wat afbreken is, die weten dat je ook buiten de beker mag gooien, die weten te intimideren, te overtuigen, te bluffen, zonder dat het op overacting lijkt, dan beleef je de mooiste momenten van je leven. En dat meen ik oprecht. Je bent na een paar potjes ook helemaal lazarus, maar dat hoort er gewoon bij. Ik probeer het weleens uit te leggen aan mensen, waarvan je eigenlijk al weet dat het onbegonnen werk is. Dan kun je inderdaad beter een kip leren pissen, zoals ze dat zo mooi zeggen. Ik weet nog een moment aan de bar met Arjen Mak terwijl we een mooi spel blufpoker aan het spelen waren, met doorschuiven zonder gezien te hebben wat er ligt en dan de call met een strak gezicht verhogen. Een meisje dat ons kende, zei: “Nou, ik begrijp echt helemaal niks van wat jullie hier aan het doen zijn”, waarop Arjen zei: ”Maar lieverd dat hoef jij ook helemaal niet te snappen, je mag er gewoon naar kijken en mooi staan te zijn, dat is ook belangrijk.”

In de Taverne kwam ik natuurlijk ook wel, vaak overdag, hoewel de koffie echt niet te zuipen was. Meestal ging ik naar de Taverne als ik een beetje katterig en depressief was. Met die vieze koffie en een krantje zat ik dan rustig om me heen te kijken naar al die wereldvreemde kunstenaars en geflipte freaks, die zo allemaal hun eigenaardigheden hadden. Ze konden met een biertje op hun hoofd zitten, tussen elke uitgesproken regel kwaad op de grond spugen, hysterisch lachen of met de vierde dimensie bezig zijn. “Dat viel vandaag wel weer mee”, dacht ik dan bij mezelf en verliet met een gevoel van ‘het kan altijd erger’ het café.

Als je in een club of café werkt, zijn je vrienden vaak collega’s of jongens die ook iets in de horeca doen. Ik ging veel met Joep om, nog steeds eigenlijk maar toen vooral. Joep had al in de Taverne gewerkt met Jeannette Hondius en later in de Lamoraal met Art Verburg. Art Verburg had mijn motor, een 250 cc Harley Davidson, ‘off the route’ gekocht. De motor waar ik in mijn eentje mee naar Ibiza was gereden.
Samen met Joep werkte ik in de Rainbow en daarom gingen we ook overdag veel met elkaar om. Tennissen, beetje surfen, maar vooral drinken. Bergen was voor ons ’s avonds en in het weekend ideaal, maar door de week was er niks te doen. Zeker niet als het rotweer was. We gingen dan wel eens naar de Pilaren, mede omdat daar een biljarttafel stond. Ik herinner me nog een voorval uit die tijd. Joep en ik kwamen een lege Pilaren binnen, namen plaats aan een van de vele tafeltjes voorzien van tapijtkleedjes en lieten ons in de zachte pluche stoelen met leuning zakken. Er kwam een ober op ons af, een echte, met zwarte schoenen en in een echt ‘ober’ pak. We hadden hem natuurlijk weleens eerder gezien en hij kende ons ook, maar de obers in de Pilaren waren natuurlijk van een hele andere orde dan Joep en ik. Voor mijn gevoel was wat wij deden meer hobby en lachen met leeftijdsgenoten dan werken. De obers van de Pilaren hadden ervoor gestudeerd zou je kunnen zeggen. Alles was heel formeel. “Wat willen de heren drinken?” in plaats van: “Zeg het maar jongens.” “Nou, doet u ons maar twee kopjes koffie meneer de ober (dat was gewoon van die doorgelopen koffie uit de Bravilor waar overigens niks mis mee is) en graag twee cognacjes er bij.”

In die tijd dronken we wel vaker overdag. We waren inderdaad de enige klanten in de zaak. De ober ging aan het werk en iets later zette hij de bestelling met zo’n zwaaitje neer. De grote bellen cognac in de voorverwarmde glazen zoals het hoort. We hadden beide net een slokje van de Franse cognac genomen toen de deur van de Pilaren open zwaaide en er een man binnenkwam. Hij was het evenbeeld van onze ober, hij leek exact op de man die net ons had bediend, alleen droeg hij andere kleding. Het had een truck van Hans Klok kunnen zijn of beter Fred Kaps, dat was in die tijd de man van de illusies. We keken verbaasd naar elkaar en lieten ons allebei, zonder dat we dat hadden afgesproken, met stoel en al achterovervallen. Zo bleven we beide enige tijd met de beentjes spartelend liggend zitten. En riepen naar de ober, waarvan na later bleek zijn tweelingbroer binnen te zijn gekomen: “Ober nog twee cognacjes graag, goed spul zeg!”

Hans Dekker

advertentie

Meer 'Horeca':

Kabinet scherpt maatregelen aan om het coronavirus onder controle te krijgen

7 augustus 2020

Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht

De toename in het aantal besmettingen was dan ook de aanleiding voor een extra ingelaste persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge deze week.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Horeca Taxi Bergen

7 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Taxi’s hebben voor mij altijd een soort magie gehad. Als kleine jongen vond ik niets mooiers, dan wanneer er een taxi voor ons huis stopte aan de Meerweg.

Corona zet dikke streep door acht jaar omzetgroei grootste horecabedrijven

7 augustus 2020

De horeca wordt snoeihard geraakt door de verplichte sluiting van elf weken

Corona zet een dikke streep door acht jaar omzetgroei van de grootste horecabedrijven en - merken in Nederland.

Hotel-restaurant Merlet, Best of the best…

7 augustus 2020

Merlet behoort tot de 1% van het beste van het beste wereldwijd!

Restaurant Merlet is door TripAdvisor onderscheiden als winnaar van de Travellers 'Choice Best of the Best' - de hoogste eer van TripAdvisor.

Rondje horeca…30

7 augustus 2020

Interview met Frank Cocu van café de Oude Meester

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie uitbater Frank Cocu van het enige echte bruine café in Bergen voor de camera.

Ideetje voor de Bergense horeca… en de rest van Nederland?

7 augustus 2020

Britten mogen voor de helft van de prijs uit eten om de horeca te helpen

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk (VK) kunnen vanaf deze week voor de helft van de reguliere prijs buiten de deur eten en drinken om de horeca een steuntje in de rug te geven. De overheid past de rest bij.

Horeca: tot nog toe relatief weinig faillissementen. De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 5,6 procent

31 juli 2020

Lichtpuntje is dat in het tweede kwartaal ook het herstel al is ingezet

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO...

Rondje horeca…29

31 juli 2020

Interview met Ad Besseling van het Huis met de Pilaren

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ad Besseling van het Huis met de Pilaren voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Squeeze

31 juli 2020

Door: Hans Dekker

Om even te duiden in welke tijd we zitten, ik was helemaal klaar met de Coq d’or, Dicky Düster liep er steeds vaker uit en ik kon dan...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jazz & Sail

24 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week waren we uitgenodigd door de Flessenpost voor een uitje, met alle schrijvers! Met een klein en heel gezellig gezelschap stapten...

Rondje horeca…28

24 juli 2020

Interview met de General Manager van Golfbaan Sluispolder, Renate Roeleveld

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Renate van Golfbaan Sluispolder voor de camera.

Horeca in de media: Nieuw in Bergen… Restaurant Zandhoeve

24 juli 2020

blooming onderging een grote restyling

Begin februari begonnen de werkzaamheden en eind maart hadden de nieuwe f&b-outlets moeten openen.

Neder & Noorderlicht pop-updiner in Bergen aan Zee

17 juli 2020

Waar en wanneer: paviljoen Noorderlicht op vr 31/7, za 1/8, vr 7/8, za 8/8

Begin augustus organiseren de chef van Neder (Brian Luikel) en van Strandpaviljoen Noorderlicht (Jeroen Klepper) bijzondere pop-updiners op het Bergense strand.

Voor veel horeca-ondernemers is het terras nu een reddingsboei

17 juli 2020

Veel ondernemers zijn op zoek naar extra buitenruimte om uit te baten en zoeken daarbij naar samenwerking met de gemeente

In deze tijd van het jaar besteedt Misset Horeca altijd veel aandacht aan het terras. Dit jaar is het terras belangrijker dan ooit.

Rondje horeca…27

17 juli 2020

Interview met Shervin Vermeulen en chef kok Ilka Bon van The Bourbon Room

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Shervin Vermeulen en Ilka Bon voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drank en de politie

Door: Hans Dekker

Als je ervoor gekozen hebt om in de horeca te gaan werken doe je dat of omdat je je school niet hebt afgemaakt of omdat...

KHN overweegt rechtsgang om versoepeling maatregelen af te dwingen

10 juli 2020

Einde maken aan de ongelijkheid

Koninklijke Horeca Nederland heeft deze week het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport middels een brief gesommeerd de 1,5 meter-regels...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… met de Piet Vroegop naar Joe Cocker

10 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Bergen heeft altijd bekend gestaan om zijn markante figuren en Piet Vroegop was er zeker één van. Laat ik eerlijk zijn in het begin vond ik hem maar vreemd en...

Rondje horeca…26

10 juli 2020

Interview met Minja Nibourg. Ze is bedrijfsleider bij Hotel ZeeBergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Minja Nibourg voor de camera.

Bistronomie ’t Parkje viert zijn vierde verjaardag

10 juli 2020

Fijne donderdagen in aantocht

Voor Bistronomie ’t Parkje is deze zomer extra bijzonder, we vieren namelijk onze vierde verjaardag. En dat willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Bergen in de media: Ambities bij hotel blooming in Bergen ”Een Bib Gourmand zou geweldig zijn”

10 juli 2020

Eind maart had een groot feest moeten zijn...

Bij het oversteken van het Noordzeekanaal doemen de eerste Noord-Hollandse duinen op in de verte. Kilometers duin verstrijken als het kunstenaarsdorp Bergen steeds dichterbij komt.

Rondje horeca…25

19 juni 2020

Interview met Robbert Peek. Hij is de nieuwe eigenaar van Restaurant Zilt in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Robbert Peek voor de camera.

Bijzonder culinair evenement bij sterrestaurant Merlet

19 juni 2020

Wanneer: zondag 27 september 2020

Chef's Collaboration met dit keer een hele bijzondere internationale chef. Als jonge chef liet Jonathan Zandbergen zich inspireren door de gerechten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or deel 2

19 juni 2020

Door: Hans Dekker

Het nu volgende stukje gaat over hoe ik, Hans Dekker, door omstandigheden, disc jockey geworden ben. Club dj wel te verstaan.

Free at last

12 juni 2020

Column: Gerrit Mollema

Tweede pinksterdag, ’s middags half twee, prachtig weer. Vol verwachting fiets ik naar het dorp, want het is zover: free at last. De cafés en restaurants zijn open.

Haringborrel bij Bistronomie ‘t Parkje

12 juni 2020

We beginnen het haringseizoen goed! Op 18 juni vanaf 17.00 uur

Komen jullie lekker genieten van deze Hollandse delicatesse? U bent van harte welkom vanaf 17:00 uur voor een hap en een glas.

Juridische uitspraken over verlaging huur tijdens coronacrisis

12 juni 2020

De rechter oordeelde in twee zaken dat een verlaging van de huur niet onredelijk is

Inmiddels zijn meerdere gerechtelijke uitspraken gepubliceerd, waarbij het gaat over in hoeverre er een huurbetalingsverplichting in de horeca geldt ten tijde...

Rondje horeca…24

12 juni 2020

Interview met Merel van 'Bij Merel' Smoothie, Koffie en sapbar

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Merel van 'Bij Merel' voor de camera.

Coronakwartje steun in de rug voor lokale horeca

5 juni 2020

Met posters en bierviltjes willen ze de gasten op de actie attenderen

Misschien lees je dit vanaf een zonnig terras met een vers biertje voor je neus. Na maanden van lockdown is de horeca eindelijk weer open.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Meer Bokkensprongen

4 juni 2020

Door: Pieter van Dijk

In het eerste hoogseizoen reden Marcel, Erno en ik op het fietsje naar Groet, of ik kon met Erno meerijden in zijn Alpha Julia, wat ik zo een geweldig mooie auto vond..

Rondje horeca…23

5 juni 2020

Interview met Paul de Wit van Wonder's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Paul de Wit van Wonder's voor de camera. Harry Steunenberg ...

Zilte Zoen in Bergen aan Zee is gered en gaat weer open

29 mei 2020

Maandag 1 juni a.s. gaan de deuren weer open

De nieuwe eigenaar is de familie Peek uit Bergen, zij investeerden al eerder in horecabedrijven. Er is geen dag verloren gegaan, zegt Robbert Peek.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… herinneringen aan Thé Lau

29 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Bergen in de horeca werkte, waren tennis en squash ‘the things to do’. Je verdient natuurlijk redelijk je geld...

Rondje horeca…22

29 mei 2020

Interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie André Rzepka van Fabels Eten & Drinken voor de camera.

Terug