Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal

Door: Hans Dekker

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal

In de tijd dat ik in Nero’s Place, the Club, Rainbow of café de Heerlijkheid werkte, hoefde dat etablissement niet per se de gelegenheid te zijn waar je zelf het liefst uit ging. Mijn favoriete café was de Lamoraal. Aan mensen die in de horeca werken, mankeert meestal wat op relationeel en maatschappelijke gebied. Ze hebben vaak geen vaste relatie en wonen in een koophuis heeft ook nog geen prioriteit. De redenen liggen voor de hand, de onregelmatige werktijden, het vaak overmatig gebruik van alcohol met de daarbij gepaard gaande, soms seksuele, uitspattingen. Ik had in die tijd wel wisselende contacten zoals dat zo mooi heet, maar woonde toch alleen.

De Lamoraal was een beetje mijn huiskamer, ik las daar mijn krantje, hoefde niemand te entertainen en kon daar ook gewoon mijn eigen chagrijnige zelf zijn. Als je in de horeca werkt, is het normaal dat je pas om een uur of 12 uit je bed komt, rustig de tijd neemt om wakker te worden, te douchen en dan eens te kijken wat je gaat doen. Ik kende Sjaan, de eigenaresse natuurlijk goed, ik ad bijna dagelijks wat Joke in de keuken fabriceerde en zat er regelmatig met Arjen Mak, Paul Stadegaard, Dirk, Kick en Pieter, Bassie achter de bar en zo kan ik nog wel een paar namen opnoemen. Het mooie van de Lamoraal was dat het een gemêleerd publiek had. Jong en oud, maar wel, tenminste dat idee had ik, redelijk ontwikkeld.

Ik herinner mij dat op zaterdag de NRC-crypto werd ingevuld door Sjaan en dat er dan met anderen gebeld werd als ze er niet uit kwam. Ik heb het cryptogram later nog gebruikt voor sketches die ik schreef voor Man Bijt Hond. We noemden dat het NRC-stel. Maar dit terzijde.
Het mooiste was toch wel als we aan het barretje in de Lamoraal zaten – of wat ook wel voor kwam, aan de stamtafel – dat er een soort geheime afspraak was. Een afspraak zonder geluid of teken, dat dit groepje wel eens een mooi hoog niveau spelletje blufpoker kon opleveren. Blufpoker is een spelletje met drie dobbelstenen waarin het hoogste wat je kunt gooien drie zessen zijn. Je gooit onder de beker of ernaast en je bluft of zegt eerlijk wat er ligt. Als je verliest, draai je je eigen dobbelsteen, komt een van de spelers het eerst op zes betaald hij een rondje.

Als je dit spel met de juiste mensen speelt, die weten wat afbreken is, die weten dat je ook buiten de beker mag gooien, die weten te intimideren, te overtuigen, te bluffen, zonder dat het op overacting lijkt, dan beleef je de mooiste momenten van je leven. En dat meen ik oprecht. Je bent na een paar potjes ook helemaal lazarus, maar dat hoort er gewoon bij. Ik probeer het weleens uit te leggen aan mensen, waarvan je eigenlijk al weet dat het onbegonnen werk is. Dan kun je inderdaad beter een kip leren pissen, zoals ze dat zo mooi zeggen. Ik weet nog een moment aan de bar met Arjen Mak terwijl we een mooi spel blufpoker aan het spelen waren, met doorschuiven zonder gezien te hebben wat er ligt en dan de call met een strak gezicht verhogen. Een meisje dat ons kende, zei: “Nou, ik begrijp echt helemaal niks van wat jullie hier aan het doen zijn”, waarop Arjen zei: ”Maar lieverd dat hoef jij ook helemaal niet te snappen, je mag er gewoon naar kijken en mooi staan te zijn, dat is ook belangrijk.”

In de Taverne kwam ik natuurlijk ook wel, vaak overdag, hoewel de koffie echt niet te zuipen was. Meestal ging ik naar de Taverne als ik een beetje katterig en depressief was. Met die vieze koffie en een krantje zat ik dan rustig om me heen te kijken naar al die wereldvreemde kunstenaars en geflipte freaks, die zo allemaal hun eigenaardigheden hadden. Ze konden met een biertje op hun hoofd zitten, tussen elke uitgesproken regel kwaad op de grond spugen, hysterisch lachen of met de vierde dimensie bezig zijn. “Dat viel vandaag wel weer mee”, dacht ik dan bij mezelf en verliet met een gevoel van ‘het kan altijd erger’ het café.

Als je in een club of café werkt, zijn je vrienden vaak collega’s of jongens die ook iets in de horeca doen. Ik ging veel met Joep om, nog steeds eigenlijk maar toen vooral. Joep had al in de Taverne gewerkt met Jeannette Hondius en later in de Lamoraal met Art Verburg. Art Verburg had mijn motor, een 250 cc Harley Davidson, ‘off the route’ gekocht. De motor waar ik in mijn eentje mee naar Ibiza was gereden.
Samen met Joep werkte ik in de Rainbow en daarom gingen we ook overdag veel met elkaar om. Tennissen, beetje surfen, maar vooral drinken. Bergen was voor ons ’s avonds en in het weekend ideaal, maar door de week was er niks te doen. Zeker niet als het rotweer was. We gingen dan wel eens naar de Pilaren, mede omdat daar een biljarttafel stond. Ik herinner me nog een voorval uit die tijd. Joep en ik kwamen een lege Pilaren binnen, namen plaats aan een van de vele tafeltjes voorzien van tapijtkleedjes en lieten ons in de zachte pluche stoelen met leuning zakken. Er kwam een ober op ons af, een echte, met zwarte schoenen en in een echt ‘ober’ pak. We hadden hem natuurlijk weleens eerder gezien en hij kende ons ook, maar de obers in de Pilaren waren natuurlijk van een hele andere orde dan Joep en ik. Voor mijn gevoel was wat wij deden meer hobby en lachen met leeftijdsgenoten dan werken. De obers van de Pilaren hadden ervoor gestudeerd zou je kunnen zeggen. Alles was heel formeel. “Wat willen de heren drinken?” in plaats van: “Zeg het maar jongens.” “Nou, doet u ons maar twee kopjes koffie meneer de ober (dat was gewoon van die doorgelopen koffie uit de Bravilor waar overigens niks mis mee is) en graag twee cognacjes er bij.”

In die tijd dronken we wel vaker overdag. We waren inderdaad de enige klanten in de zaak. De ober ging aan het werk en iets later zette hij de bestelling met zo’n zwaaitje neer. De grote bellen cognac in de voorverwarmde glazen zoals het hoort. We hadden beide net een slokje van de Franse cognac genomen toen de deur van de Pilaren open zwaaide en er een man binnenkwam. Hij was het evenbeeld van onze ober, hij leek exact op de man die net ons had bediend, alleen droeg hij andere kleding. Het had een truck van Hans Klok kunnen zijn of beter Fred Kaps, dat was in die tijd de man van de illusies. We keken verbaasd naar elkaar en lieten ons allebei, zonder dat we dat hadden afgesproken, met stoel en al achterovervallen. Zo bleven we beide enige tijd met de beentjes spartelend liggend zitten. En riepen naar de ober, waarvan na later bleek zijn tweelingbroer binnen te zijn gekomen: “Ober nog twee cognacjes graag, goed spul zeg!”

Hans Dekker

advertentie

Meer 'Horeca':

Zilte Zoen in Bergen aan Zee is gered en gaat weer open

29 mei 2020

Maandag 1 juni a.s. gaan de deuren weer open

De nieuwe eigenaar is de familie Peek uit Bergen, zij investeerden al eerder in horecabedrijven. Er is geen dag verloren gegaan, zegt Robbert Peek.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… herinneringen aan Thé Lau

29 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Bergen in de horeca werkte, waren tennis en squash ‘the things to do’. Je verdient natuurlijk redelijk je geld...

Rondje horeca…22

29 mei 2020

Interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie André Rzepka van Fabels Eten & Drinken voor de camera.

Nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel voor horecaondernemers!

22 mei 2020

Geen tijd voor lange bureaucratische processen

KHN is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Op 20 mei presenteerde het kabinet een aanvullend steunpakket voor bedrijven,...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Bokkesprong

22 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik het zo bekijk dan heeft bijna half horeca Bergen en omstreken in de Bokkensprong gewerkt. Mijn beurt was het in ieder geval op Koninginnedag 1975. ...

Advertorial: Veiligheidschermen voor de horeca

22 mei 2020

Minimale aanpassing van bestaande routing en lay-out en lage investering, optimaal rendement

Op een zo veilig mogelijke manier uw gasten weer kunnen verwelkomen in tijden van corona. Dat is het belangrijkste uitgangspunt...

Strandpaviljoen EVI stopt

15 mei 2020

De eigenaren lieten dit weten via socialmedia

Wij hebben stormen doorstaan en brandjes overleefd, veel feest gevierd en bovenal van heel veel zonnige dagen mogen genieten. Maar nu moeten wij u...

Wijn expert Cuno van ’t Hoff (filmpje)

15 mei 2020

Lekker thuis en toch mooie wijnen proeven! Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen

Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen. Klik hier voor het filmpje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Heerlijkheid 6

15 mei 2020

Door: Hans Dekker

‘De Heerlijkheid ’was een café van Dirk Blaauboer en de ingang grensde aan de keuken van de Pilaren in het straatje van de Marskramer...

Een zeer bijzonder culinair evenement in aantocht…

15 mei 2020

Op 23 en 24 mei 2020 organiseert Merlet met zes Noord-Hollandse chefkoks een fantastische culinaire middag

Gasten kunnen op zaterdag 23 en zondag 24 mei genieten van een culinaire middag langs zes restaurants in Noord-Holland. Middels het grootste “Drive-thru”-concept van Nederland geniet u...

Wat mag er nu precies wel en wat niet in de horeca per 1 juni a.s.

15 mei 2020

KHN geeft uitleg. Alles overzichtelijk op een rij.

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van woensdagavond 6 mei 2020 bekendgemaakt dat de horeca met ingang van 1 juni 2020

Ook hotel blooming gaat weer van start (filmpje)

15 mei 2020

Weliswaar niet op volle kracht, de richtlijnen staan dat namelijk niet toe, maar ze gaan 2 juni wel weer open

blooming gaat 2 juni weer open! Het team is er helemaal klaar voor om iedereen een heerlijk ontspannen en uiteraard veilig verblijf te kunnen bieden. Wij kunnen niet wachten. Wanneer kom jij weer logeren? Klik hier voor het filmpje.

Rondje horeca…20

15 mei 2020

Interview met Steef van Leeuwen van de Taverne

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen

KHN-voorzitter Róber Willemsen: “Stap voor stap komen we er”

8 mei 2020

Vanaf 1 juni geldt: maximaal dertig gasten per horecazaak. Wat vind je daarvan?

KHN is blij met de gefaseerde opening van de horeca, maar zegt wel dat een financieel noodplan keihard nodig is.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal 2

8 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Was Arie Boekel de meest toonaangevende horeca-exploitant in de regio Bergen, van de jaren 60/70. Op zijn manier was Dirk Blaauboer heel bepalend...

Rondje horeca…19

8 mei 2020

Interview met Koert Hans Smit. Hij is eigenaar van de Strandpaviljoens Hemingway's Beach en Noorderlicht

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zeven weken...

Fletcher Hotel Bergen gooit de deur weer open

1 mei 2020

Veel hotels hielden de deuren van hun restaurants en cafés tot voor kort helemaal gesloten

Toch hoeft dat volgens de noodverordening niet: openstelling voor eigen gasten mag namelijk gewoon.

Familiebedrijven in de horeca. Zo doen ze dat bij het klimduin in Schoorl

1 mei 2020

En nee... verrassend genoeg is deze foto niet genomen vóór de horecasluiting

Deze werknemers hoeven zich niet aan de 150cm-maatregel te houden, want dit zijn de twee gezinnen die de restaurants onderaan het Klimduin draaiende houden.

Bergen is een (tijdelijke) traiteur rijker (filmpje)

1 mei 2020

Nou waren we al ernstig verwend in Bergen, maar...

Sinds vandaag hebben we er ook nog eens een traiteur bij. Waar... bij Bistronomie 't Parkje.

Rondje horeca…18

1 mei 2020

Interview met Martin van Bourgonje van hotel-restaurant Merlet en hij heeft ook goed nieuws te melden

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zes weken...

Nieuw in Bergen: Bistronomie ’t Parkje transformeert tijdelijk in een traiteur-delicatessenzaak.

24 april 2020

Wanneer: Vanaf Koningsdag, maandag 27 april

Dagelijks tussen 12:00 en 20:00 uur kunt u bij ons terecht om bistronomische specialiteiten af te halen.

Restaurants Zilte Zoen Bergen aan Zee en Egmond gesloten. Eigenaar failliet

24 april 2020

Zilte Zoen Schoorl blijft open

De eigenaar, Hiemstra, zou het faillissement zelf hebben aangevraagd. 32 medewerkers komen op straat te staan.

Rondje horeca…17

24 april 2020

Interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De magie van de horeca

24 april 2020

Door: Pieter van Dijk

De Horeca heeft altijd een grote, bijna magische aantrekkingskracht op mij gehad. Dat merkte de eerste keer dat ik Anna Boleyn binnen liep als 13 jarig scholiertje.

De horecabranche is teleurgesteld over de verlenging van de coronamaatregelen

24 april 2020

Rutte: "Protocol opstellen helpt, maar betekent niet dat de sector weer open kan"

Dirk Beljaarts, algemeen directeur van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt tegen NU.nl zelfs "boos" te zijn.

Wekelijkse update: Help de lokale restaurants de crisis door…

28 mei 2020

Een overzicht van weer heerlijke nieuwe menu's

Kijk hier voor het overzicht. Hebben we u als ondernemer over het hoofd gezien? Laat het ons dan snel even weten via: [email protected]

De komende weken wordt beslist of, wanneer en hoe de horeca weer (geleidelijk) open kan na de ‘intelligent lockdown’

24 april 2020

Hoe nu verder...

Dat deze heropening niet van de ene dag op de andere dag van nul naar de gewone situatie zal gaan is logisch en dat de horeca er in ieder geval...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Rainbow deel 2

17 april 2020

Door: Hans Dekker

De Rainbow had zijn plek wel gevonden tussen de talloze horecazaken in Bergen. De weekenden zaten goed vol met natuurlijk als hoogtepunt...

Hoe rendabel kan de 1,5 mtr economie voor de horeca zijn?

17 april 2020

Het nieuwe normaal... dat is voor het merendeel van de horeca geen optie

KHN heeft op dit moment veel overleg over de veelbesproken 1,5-meter-horeca en laat weten later deze week op de inhoud ervan terug te komen. Wel wil Willemsen (KHN-voorzitter) alvast wat dingen erover zeggen:

Bijt hotel-restaurant Merlet in Schoorl de spits af in de nieuwe 1.5 meter economie?

17 april 2020

Ondernemen in uitdagende tijden...

Als een donderslag bij heldere hemel kwam op zondag 15 maart in de namiddag het bericht binnen dat alle restaurants onmiddellijk de deuren moesten sluiten.

Rondje horeca…16

17 april 2020

Interview met Mike Anthony Bosman (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca...

Merlet 24 april weer open: ‘gastvrijheid met afstand’

10 april 2020

Stermenu wordt op de hotelkamer genuttigd

Merlet in Schoorl heropent op 24 april het hotel en de restaurantkeukens. Gasten kunnen alleen speciale arrangementen...

Strandpaviljoen De Jongens in Bergen aan Zee heeft nieuwe eigenaar

10 april 2020

Marco en Maaike Wokke hebben hun zaak na 26 jaar overgedragen aan Sam Botterman (22)

Dat Botterman de zaak juist in een periode heeft overgenomen dat de horeca vanwege het virus op slot zit, heeft niks...

Helaas… ook ons fijne Bergense culinaire feestje is afgelast

10 april 2020

Heerlijk Bergen hopelijk weer in 2021

Helaas hebben we ervoor moeten kiezen om Heerlijk Bergen in 2020 te annuleren. Dit omdat wij niet verwachten dat wij...

Terug