Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal 2

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal 2

Was Arie Boekel de meest toonaangevende horeca-exploitant in de regio Bergen, van de jaren 60/70. Op zijn manier was Dirk Blaauboer heel bepalend voor Horeca Bergen in de jaren 80. Ik kende Dirk nog als barkeeper uit de Taverne, waar hij met Marja Schols, Wimmie Lau en Bertje van Driessel achter de bar stond. De vele cafés die hij later bouwde, vaak met Henk Brons en Jaap Jan Vos, werden gekenmerkt door de roodbruine lambrisering. (o.a. Lamo, Rainbow, Regenboogje, Club, Alderliefste) En toen Dirk de Lamoraal opende, voorheen een restaurant met Hollandse pot, was dat een openbaring in Bergen.

Publiek uit zowel de Taverne, kleine prins als de Coq d’or/MontBlanc, kwamen kijken. Als ik heel eerlijk ben dan weet ik niet of Nero er toen al was? Samen met mijn vrienden Art, Sjaan en Marc van Gelder kwamen we er regelmatig. Maar op de één of andere manier had Lamo boven onze voorkeur. Beneden was meer het domein van John Ursem, Gerrit Krijt en vrienden en ik was toen nog een generatie te jong. Maar het kan ook zijn dat ik minder graag beneden zat, vanwege een vaste gast en ik schaam me een beetje om het te zeggen, waar ik een grondige hekel aan had. Deze gast, altijd netjes gekleed in het zwart met een geel befje, had de onbeleefde eigenschap, wanneer je net lekker zat te kletsen met iemand, om heel hard door je gesprek heen te gillen en je een complete hartverzakking te bezorgen. Bertje van Driesel, die achter de bar stond, had van de één of andere grapjas een beo cadeau gekregen en hoe gezelliger het werd, hoe meer de beo zijn enthousiasme toonde.

Na meer dan een jaar, kwam ik Art op de trap naar boven tegen en uitbundig vertelde hij me het grote nieuws. Hij ging de Lamoraal overnemen, Sjaan deed mee en of ik ook mee wilde doen? Nou daar had ik het geld absoluut niet voor, dus met ietwat weemoed in mijn hart, moest ik vriendelijk bedanken. Vanaf dat moment werd de Lamoraal steeds meer mijn stamcafé, ook al was ik zelf meestal in het Zeepaardje aan het werk. Beneden stond Sjaan achter de bar en Jelle Blauw, voor zover ik me herinner. Boven werd eerst gerund door Karin Donders en Peter van Vleuten. En de Lamoraal boven werd toen steeds meer een begrip voor het jongere uitgaanspubliek. Een beter combinatie kon je jezelf niet voorstellen, want het waren je klanten voor later. Een aantal jaar erna toen ik ruilde met Hans Meertens, hij naar de Taverne en ik naar de Lamoraal, was Art inmiddels verongelukt en voor boven werd Franck Jehenson aangenomen.

Dat bleek een gouden keus te zijn. Franck trok medescholieren van de Europese school en dat was goed publiek, beleefd maar ook met geld om te spenderen. Heel vaak als Paul en ik beneden achter de bar stonden, hadden we hun ouders als klanten en terwijl die braaf een hapje en een drankje deden, waren hun kinderen boven aan het feestvieren en werden de flessen champagne aangesleept. Naarmate ze ouder werden, kwamen de jongeren schuchter, naar beneden en met vrolijke verbazing aanschouwde ik hun gesprekken, die in een oogwenk van het Engels, naar het Frans en Nederlands overgingen. Toen Franck het voor gezien hield boven, nam Dominique het over. Hij was een rustige vriendelijke jongen, maar ook op hem was iedereen gesteld. Tot die vreselijke nacht dat hij dodelijk verongelukte op de Bergerweg. Dat was zo een moment dat je in je meest bizarre dromen, nooit had kunnen bedenken en helaas heb ik te vaak van dit soort vreselijke ongelukken onder collega’s meegemaakt. Ik had de dag ervoor alle sleutels van thuis, de kroeg en de kluis met waterskiën in het water laten vallen en sliep noodgedwongen bij Paul en Sjaan boven het Hertenkamp. De kerkdienst voor Dominique in de Petrus en Paulus kerk, staat nog in mijn geheugen gegrift. En ook nu schiet ik stilletjes een beetje vol als ik dit schrijf.

In ieder geval nam Bas het boven van hem over en het succes werd er niet minder om. Ik weet nog goed hoe trots ze boven waren toen ze met Jazz en Sail een keer een hogere omzet hadden dan beneden. Oke het was warm weer en de meeste omzet was door degene die met bladen bier liepen gehaald. Maar toch…
Op het eind van mijn carrière in de Lamoraal, ging Bas steeds meer in de keuken werken en boven werd overgenomen door Frans Angenent en zijn toenmalig schatje Jantine Bakker (niet dat ze nu geen schatje meer is). Na mijn Lamoraal tijd had ik het te druk met televisieprogramma’s maken en de wereld rondreizen. Alles wat ik er nog van weet is dat de Lamoraal boven een zachte dood is gestorven, zoals dat wel vaker gaat. Maar als iemand nog mooie verhalen over de Lamoraal boven heeft…?

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Kabinet scherpt maatregelen aan om het coronavirus onder controle te krijgen

7 augustus 2020

Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht

De toename in het aantal besmettingen was dan ook de aanleiding voor een extra ingelaste persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge deze week.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Horeca Taxi Bergen

7 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Taxi’s hebben voor mij altijd een soort magie gehad. Als kleine jongen vond ik niets mooiers, dan wanneer er een taxi voor ons huis stopte aan de Meerweg.

Corona zet dikke streep door acht jaar omzetgroei grootste horecabedrijven

7 augustus 2020

De horeca wordt snoeihard geraakt door de verplichte sluiting van elf weken

Corona zet een dikke streep door acht jaar omzetgroei van de grootste horecabedrijven en - merken in Nederland.

Hotel-restaurant Merlet, Best of the best…

7 augustus 2020

Merlet behoort tot de 1% van het beste van het beste wereldwijd!

Restaurant Merlet is door TripAdvisor onderscheiden als winnaar van de Travellers 'Choice Best of the Best' - de hoogste eer van TripAdvisor.

Rondje horeca…30

7 augustus 2020

Interview met Frank Cocu van café de Oude Meester

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie uitbater Frank Cocu van het enige echte bruine café in Bergen voor de camera.

Ideetje voor de Bergense horeca… en de rest van Nederland?

7 augustus 2020

Britten mogen voor de helft van de prijs uit eten om de horeca te helpen

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk (VK) kunnen vanaf deze week voor de helft van de reguliere prijs buiten de deur eten en drinken om de horeca een steuntje in de rug te geven. De overheid past de rest bij.

Horeca: tot nog toe relatief weinig faillissementen. De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 5,6 procent

31 juli 2020

Lichtpuntje is dat in het tweede kwartaal ook het herstel al is ingezet

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO...

Rondje horeca…29

31 juli 2020

Interview met Ad Besseling van het Huis met de Pilaren

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ad Besseling van het Huis met de Pilaren voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Squeeze

31 juli 2020

Door: Hans Dekker

Om even te duiden in welke tijd we zitten, ik was helemaal klaar met de Coq d’or, Dicky Düster liep er steeds vaker uit en ik kon dan...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jazz & Sail

24 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week waren we uitgenodigd door de Flessenpost voor een uitje, met alle schrijvers! Met een klein en heel gezellig gezelschap stapten...

Rondje horeca…28

24 juli 2020

Interview met de General Manager van Golfbaan Sluispolder, Renate Roeleveld

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Renate van Golfbaan Sluispolder voor de camera.

Horeca in de media: Nieuw in Bergen… Restaurant Zandhoeve

24 juli 2020

blooming onderging een grote restyling

Begin februari begonnen de werkzaamheden en eind maart hadden de nieuwe f&b-outlets moeten openen.

Neder & Noorderlicht pop-updiner in Bergen aan Zee

17 juli 2020

Waar en wanneer: paviljoen Noorderlicht op vr 31/7, za 1/8, vr 7/8, za 8/8

Begin augustus organiseren de chef van Neder (Brian Luikel) en van Strandpaviljoen Noorderlicht (Jeroen Klepper) bijzondere pop-updiners op het Bergense strand.

Voor veel horeca-ondernemers is het terras nu een reddingsboei

17 juli 2020

Veel ondernemers zijn op zoek naar extra buitenruimte om uit te baten en zoeken daarbij naar samenwerking met de gemeente

In deze tijd van het jaar besteedt Misset Horeca altijd veel aandacht aan het terras. Dit jaar is het terras belangrijker dan ooit.

Rondje horeca…27

17 juli 2020

Interview met Shervin Vermeulen en chef kok Ilka Bon van The Bourbon Room

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Shervin Vermeulen en Ilka Bon voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drank en de politie

Door: Hans Dekker

Als je ervoor gekozen hebt om in de horeca te gaan werken doe je dat of omdat je je school niet hebt afgemaakt of omdat...

KHN overweegt rechtsgang om versoepeling maatregelen af te dwingen

10 juli 2020

Einde maken aan de ongelijkheid

Koninklijke Horeca Nederland heeft deze week het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport middels een brief gesommeerd de 1,5 meter-regels...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… met de Piet Vroegop naar Joe Cocker

10 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Bergen heeft altijd bekend gestaan om zijn markante figuren en Piet Vroegop was er zeker één van. Laat ik eerlijk zijn in het begin vond ik hem maar vreemd en...

Rondje horeca…26

10 juli 2020

Interview met Minja Nibourg. Ze is bedrijfsleider bij Hotel ZeeBergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Minja Nibourg voor de camera.

Bistronomie ’t Parkje viert zijn vierde verjaardag

10 juli 2020

Fijne donderdagen in aantocht

Voor Bistronomie ’t Parkje is deze zomer extra bijzonder, we vieren namelijk onze vierde verjaardag. En dat willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Bergen in de media: Ambities bij hotel blooming in Bergen ”Een Bib Gourmand zou geweldig zijn”

10 juli 2020

Eind maart had een groot feest moeten zijn...

Bij het oversteken van het Noordzeekanaal doemen de eerste Noord-Hollandse duinen op in de verte. Kilometers duin verstrijken als het kunstenaarsdorp Bergen steeds dichterbij komt.

Rondje horeca…25

19 juni 2020

Interview met Robbert Peek. Hij is de nieuwe eigenaar van Restaurant Zilt in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Robbert Peek voor de camera.

Bijzonder culinair evenement bij sterrestaurant Merlet

19 juni 2020

Wanneer: zondag 27 september 2020

Chef's Collaboration met dit keer een hele bijzondere internationale chef. Als jonge chef liet Jonathan Zandbergen zich inspireren door de gerechten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or deel 2

19 juni 2020

Door: Hans Dekker

Het nu volgende stukje gaat over hoe ik, Hans Dekker, door omstandigheden, disc jockey geworden ben. Club dj wel te verstaan.

Free at last

12 juni 2020

Column: Gerrit Mollema

Tweede pinksterdag, ’s middags half twee, prachtig weer. Vol verwachting fiets ik naar het dorp, want het is zover: free at last. De cafés en restaurants zijn open.

Haringborrel bij Bistronomie ‘t Parkje

12 juni 2020

We beginnen het haringseizoen goed! Op 18 juni vanaf 17.00 uur

Komen jullie lekker genieten van deze Hollandse delicatesse? U bent van harte welkom vanaf 17:00 uur voor een hap en een glas.

Juridische uitspraken over verlaging huur tijdens coronacrisis

12 juni 2020

De rechter oordeelde in twee zaken dat een verlaging van de huur niet onredelijk is

Inmiddels zijn meerdere gerechtelijke uitspraken gepubliceerd, waarbij het gaat over in hoeverre er een huurbetalingsverplichting in de horeca geldt ten tijde...

Rondje horeca…24

12 juni 2020

Interview met Merel van 'Bij Merel' Smoothie, Koffie en sapbar

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Merel van 'Bij Merel' voor de camera.

Coronakwartje steun in de rug voor lokale horeca

5 juni 2020

Met posters en bierviltjes willen ze de gasten op de actie attenderen

Misschien lees je dit vanaf een zonnig terras met een vers biertje voor je neus. Na maanden van lockdown is de horeca eindelijk weer open.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Meer Bokkensprongen

4 juni 2020

Door: Pieter van Dijk

In het eerste hoogseizoen reden Marcel, Erno en ik op het fietsje naar Groet, of ik kon met Erno meerijden in zijn Alpha Julia, wat ik zo een geweldig mooie auto vond..

Rondje horeca…23

5 juni 2020

Interview met Paul de Wit van Wonder's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Paul de Wit van Wonder's voor de camera. Harry Steunenberg ...

Zilte Zoen in Bergen aan Zee is gered en gaat weer open

29 mei 2020

Maandag 1 juni a.s. gaan de deuren weer open

De nieuwe eigenaar is de familie Peek uit Bergen, zij investeerden al eerder in horecabedrijven. Er is geen dag verloren gegaan, zegt Robbert Peek.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… herinneringen aan Thé Lau

29 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Bergen in de horeca werkte, waren tennis en squash ‘the things to do’. Je verdient natuurlijk redelijk je geld...

Rondje horeca…22

29 mei 2020

Interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie André Rzepka van Fabels Eten & Drinken voor de camera.

Terug