Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… de Horse Pub

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… de Horse Pub

Mijn laatste dagen in de horeca heb ik in de Horse Pub gewerkt. Natuurlijk was het eigenlijk het domein van broer Jaap, maar ik kwam er als klant altijd graag en zowel Rob als Tineke waren en zijn fijne mensen. Toen Jaap al gestopt was met de horeca en ik zeker wist dat ik een van de 8 toegelaten kandidaten uit 388 aanmeldingen bij de media academie was, besloot ik om 1 of 2 dagen in de Horse Pub te gaan werken. Gewoon om niet abrupt afscheid te hoeven nemen van de horeca en juist de Horse Pub was weer eens een ander werkterrein.

In de zomer van 1988 of 1989 stond ik in het begin van de avond op een mooie zomerzondag met een redelijk goed gevulde bar, toen een groepje vrienden uit de Lamoraal even kwamen buurten, met in hun gezelschap ‘Lange Rob’. Nu mocht ik ‘Lange Rob’ erg graag en andersom ook maar als hij een slok op had, kon hij wel eens iets ‘te aanwezig’ zijn. Zo ook deze keer. Hij zag het blijkbaar aan mijn smoelwerk en bleef maar vragen: “Ben ik te druk, Ik ben toch niet te druk hè? Zal ik maar beter weggaan?” “Ja Rob, je bent wel wat druk en het mag van mij wel wat rustiger.” Helemaal kwam de boodschap toch niet over, want hij bleef en ging enthousiast alle bargasten benaderen. Maar daar daar had ik wel een oplossing voor!

Ik herinnerde mij een voorval van een aantal maanden geleden. Ineens streek er een groep Engelsen, Amerikanen en Canadezen neer in de Horse Pub. Ze werkten in een freelance ploeg die de Hoogovens moesten schoonmaken. De eerste keer draaide het om een van hen, die boven aan een van de ovens werkzaam was en zijn evenwicht verloor. Nu weet ik niet hoe hoog die ovens zijn maar ik schat toch minimaal 30 meter, misschien dat Jan Krijgsman er meer over weet? De Engelsman was in ieder geval zijn evenwicht verloren en sukkel die hij was, had hij geen beveiliging. Gelukkig voor hem zat zijn maat wel aan de kabel en die greep hem juist op tijd aan zijn broekspijp. De arme kerel bungelde ondersteboven 30 meter boven zijn dood en naar hij vertelde scheet hij zich helemaal onder, wat ook nog zijn gezicht in sijpelde. Een ander kwam zijn redder helpen en samen hadden ze hem weer in veiligheid weten te brengen. Nou dat moest de volgende dag gevierd worden en dat kon ik mij goed voorstellen! Vanaf die dag was de Horse Pub hun stamcafé en ik herinner mij nog een situatie vergelijkbaar met het ‘Lange Rob’-moment.
Drie nogal uit de kluiten gewassen kerels bleven zitten toen de meeste van hun collega’s naar hun verblijf gingen om wat te eten. Het waren een Schot, een Canadees en een Amerikaan die bleven zitten en tegen elkaar begonnen te snoeven over whisky. Natuurlijk was voor de Canadees alleen Canadian Club goed, de Schot maakte het niet uit want die dronk alle whisky als het maar Schots was en de Amerikaan zwoer bij Bourbon.
Ze begonnen een weddenschap wie een fles kon opdrinken van zijn soort whisky. Dat ging mij te ver, want ze hadden al een aardig potje bier op en ik had geen zin in dronken, kotsende en laveloze gasten. Daarnaast waren ze alle drie pittig indrukwekkend van postuur, dus wat te doen…?

Ik vertelde ze over het meest afschrikwekkende drankje ter wereld, Ratzeputz. Dit was een gemberjenever van de Lünenburgerheide in Oost Duitsland. Het werd vroeger door de huzaren gebruikt om de hoeven van hun paarden schoon te maken, daarnaast zat er zeker 57% alcohol in alhoewel ik mij meen te herinneren dat het vroeger nog meer was. Ik schonk voor alle drie en ook voor mijzelf een glaasje in en ad fundum. Het eerste moment denk je dat je slokdarm verbrandt en als die pijn weggezakt is, dan komt het gewoon weer omhoog en proef je de scherpe gembersmaak en dat is misschien nog wel pijnlijker. Hoe dan ook, mijn drie snoevers werden rood, bleek en daarna groen, rekenden af en gingen er vandoor.

Nu, dit verhaal vertelde ik aan ‘Lange Rob’, zonder het gedeelte dat ze gelijk er vandoor gingen. “Geef mij ook dat drankje!” En ik wist dat ik precies de goede snaar bij hem had geraakt. Ik schonk hem in, knipoogde naar Etiënne van Rees Vellinga en ja hoor, Rob kieperde hem in één keer achterover. Hij werd rood en ietwat hees bracht hij uit “dat valt best mee”. “Wacht maar, nu komt het terug”, zei ik triomfantelijk en ja hoor, daar werd hij wit, stormde vervolgens naar buiten en het groene werd me zo bespaard.

Etiënne en ik keken elkaar veelbetekenend aan!

advertentie

Meer 'Horeca':

Rondje horeca…37

25 september 2020

Deze week een interview met broer en zus Rommy en Mick Majewski van Restaurant Fisher's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie broer en zus Rommy en Mick...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel een Taverne uitje met u

25 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Een van onze nieuwe collega’s in Taverne werd Huub Luttikhuizen. Huub was een soort oermens, sterk als een os en een echte rouwdouwer.

Waarom de jacht belangrijk is voor smakelijk wild…

25 september 2020

Tijd voor wat meer inzicht door een gesprek met Frans Spruit

Het wildseizoen staat voor de deur en dat betekent – onder andere – haas, wild zwijn, hert en ree.

Zin om thuis uit eten te gaan?

25 september 2020

Remco Sterk kookt voor u

De herfst gaat beginnen, het word kouder. Geen zin om te koken? Ik kook graag voor u, vanaf oktober ook weer op zondag#thuisbezorgd#coronaproof#herfst#wordkouder @ Bergen, Noord-Holland, Netherlands

Jaarlijks bockbier van Bavaria: Special Edition Herfstbok

18 september 2020

Bockbier: ongeëvenaarde najaarsklassieker

Bavaria introduceert een nieuw concept: de Special Edition Herfstbok. Vanaf deze herfst lanceert de Brabantse brouwer...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…de Taverne

18 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Al sinds mijn 15de jaar kom ik in Taverne. Als jonge nieuwkomer, begon je tussen de middag aan de tafeltjes bij de deur.

Rondje horeca… 36

18 september 2020

Culinaire hoogstandjes bij LadyPapa

Afgelopen maandag was ik te gast bij LadyPapa. Michiel van der Eerde van restaurant C uit Amsterdam, kwam zag en overwon.

Rondje horeca…35

11 september 2020

Deze week een interview met Eelke ten Broeke van restaurant Cunst met spectaculair nieuws

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Eelke ten Broeke van restaurant Cunst in de Kleine Dorpsstraat.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Calidus Vita Dura(est)

11 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Ja wat betekent dat nu weer? Stamgasten of opmerkzame klanten weten dat deze spreuk jarenlang in de Horsepub op het bord heeft gestaan...

Jonathan Zandbergen benoemd tot 150e meesterkok door SVH

11 september 2020

Ter viering... een spectaculaire lunch en diner op zondag 27 september

Na een intensieve dag en het serveren van zijn meesterlijk menu is hij geslaagd voor de Meesterproef en mag hij zich SVH Meesterkok noemen.

Masterchef Michiel van der Eerde van Restaurant C komt naar Bergen

4 september 2020

Waar en wanneer: bij LadyPapa op maandag 14 september

5-gangen diner incl. bijpassende wijn en een overheerlijke welkomstcocktail vooraf & koffie toe...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Vieze Pietje.

4 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Als je elke week anekdotes over anderen schrijft, moet je zo af en toe ook domme of slechte dingen over jezelf durven schrijven.

Rondje horeca…34

4 september 2020

Deze week een interview met Marc van de Pas van Hotel Meijer in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Marc van de Pas van Hotel Meijer voor de camera.

Cijfers CBS: Ongekende omzetdaling horeca

4 september 2020

Support Your Locals

De horeca is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen sectoren van Nederland. De omzet in de horeca nam in het tweede kwartaal van 2020 met iets meer...

Rondje horeca…32

28 augustus 2020

Even geen interviews met horecaondernemers, maar... wel een geinige anekdote

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet nog even geduld hebben t/m vrijdag 5 september...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jopie Troost

28 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Deze keer wil ik het over Jopie hebben, niet omdat ze van ons heen is gegaan (Je haalt het niet in je hoofd hoor schat!) Maar...

Wil jij ook wel eens eten in het nieuwste restaurant van Bergen?

28 augustus 2020

Dat kan vanaf 2 september bij Restaurant Zandhoeve

Na enkele weken exclusief open te zijn geweest voor gasten van blooming hotel gaat het restaurant per 2 september weer open voor iedereen!

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Maui Waui

21 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Na mijn oproep op Facebook om meer te weten te komen over Maui Waui in zijn roemruchte jaren, heb ik met Pieter Wildschut en Arie Schouten een gezellige ‘Walk through Memorylane’ gehad...

Rutte: “geen thuisfeestje, liever in de horeca”

21 augustus 2020

De horeca neemt zijn verantwoordelijkheden goed

Mark Rutte heeft tijdens zijn laatste persconferentie het dringende advies gegeven om geen feestjes thuis te organiseren. Wie dat wel doet, mag maximaal met zes mensen bij elkaar zijn.

Rondje horeca…32

21 augustus 2020

Even geen interviews met horeca-ondernemers, maar wel... No Span

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet even geduld hebben t/m vrijdag 5 september voor het eerstvolgende interview...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Café Hoppe

14 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Ik werkte net een maandje in het Zeepaardje, toen Henk Vonk bij mij kwam of ik ook in Hoppe wilde werken?

Horecagast moet vanaf nu worden gevraagd om contactgegevens

14 augustus 2020

Gasten in de horeca zijn overigens niet verplicht om hun contactgegevens af te staan

Met ingang van deze week moeten horecagasten bij aankomst in een café of restaurant hun contactgegevens achterlaten.

Rondje horeca…31

14 augustus 2020

Dit keer geen interview maar een leuk filmpje van het oudste restaurant van Bergen

In 1613 werd er al melding gemaakt van een speciale plek op de grens van bos en duin aan de rand van het pittoreske dorp Bergen.

Kabinet scherpt maatregelen aan om het coronavirus onder controle te krijgen

7 augustus 2020

Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht

De toename in het aantal besmettingen was dan ook de aanleiding voor een extra ingelaste persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge deze week.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Horeca Taxi Bergen

7 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Taxi’s hebben voor mij altijd een soort magie gehad. Als kleine jongen vond ik niets mooiers, dan wanneer er een taxi voor ons huis stopte aan de Meerweg.

Corona zet dikke streep door acht jaar omzetgroei grootste horecabedrijven

7 augustus 2020

De horeca wordt snoeihard geraakt door de verplichte sluiting van elf weken

Corona zet een dikke streep door acht jaar omzetgroei van de grootste horecabedrijven en - merken in Nederland.

Hotel-restaurant Merlet, Best of the best…

7 augustus 2020

Merlet behoort tot de 1% van het beste van het beste wereldwijd!

Restaurant Merlet is door TripAdvisor onderscheiden als winnaar van de Travellers 'Choice Best of the Best' - de hoogste eer van TripAdvisor.

Rondje horeca…30

7 augustus 2020

Interview met Frank Cocu van café de Oude Meester

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie uitbater Frank Cocu van het enige echte bruine café in Bergen voor de camera.

Ideetje voor de Bergense horeca… en de rest van Nederland?

7 augustus 2020

Britten mogen voor de helft van de prijs uit eten om de horeca te helpen

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk (VK) kunnen vanaf deze week voor de helft van de reguliere prijs buiten de deur eten en drinken om de horeca een steuntje in de rug te geven. De overheid past de rest bij.

Horeca: tot nog toe relatief weinig faillissementen. De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 5,6 procent

31 juli 2020

Lichtpuntje is dat in het tweede kwartaal ook het herstel al is ingezet

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO...

Rondje horeca…29

31 juli 2020

Interview met Ad Besseling van het Huis met de Pilaren

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ad Besseling van het Huis met de Pilaren voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Squeeze

31 juli 2020

Door: Hans Dekker

Om even te duiden in welke tijd we zitten, ik was helemaal klaar met de Coq d’or, Dicky Düster liep er steeds vaker uit en ik kon dan...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jazz & Sail

24 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week waren we uitgenodigd door de Flessenpost voor een uitje, met alle schrijvers! Met een klein en heel gezellig gezelschap stapten...

Rondje horeca…28

24 juli 2020

Interview met de General Manager van Golfbaan Sluispolder, Renate Roeleveld

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Renate van Golfbaan Sluispolder voor de camera.

Terug