Deel

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… de Horse Pub

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… de Horse Pub

Mijn laatste dagen in de horeca heb ik in de Horse Pub gewerkt. Natuurlijk was het eigenlijk het domein van broer Jaap, maar ik kwam er als klant altijd graag en zowel Rob als Tineke waren en zijn fijne mensen. Toen Jaap al gestopt was met de horeca en ik zeker wist dat ik een van de 8 toegelaten kandidaten uit 388 aanmeldingen bij de media academie was, besloot ik om 1 of 2 dagen in de Horse Pub te gaan werken. Gewoon om niet abrupt afscheid te hoeven nemen van de horeca en juist de Horse Pub was weer eens een ander werkterrein.

In de zomer van 1988 of 1989 stond ik in het begin van de avond op een mooie zomerzondag met een redelijk goed gevulde bar, toen een groepje vrienden uit de Lamoraal even kwamen buurten, met in hun gezelschap ‘Lange Rob’. Nu mocht ik ‘Lange Rob’ erg graag en andersom ook maar als hij een slok op had, kon hij wel eens iets ‘te aanwezig’ zijn. Zo ook deze keer. Hij zag het blijkbaar aan mijn smoelwerk en bleef maar vragen: “Ben ik te druk, Ik ben toch niet te druk hè? Zal ik maar beter weggaan?” “Ja Rob, je bent wel wat druk en het mag van mij wel wat rustiger.” Helemaal kwam de boodschap toch niet over, want hij bleef en ging enthousiast alle bargasten benaderen. Maar daar daar had ik wel een oplossing voor!

Ik herinnerde mij een voorval van een aantal maanden geleden. Ineens streek er een groep Engelsen, Amerikanen en Canadezen neer in de Horse Pub. Ze werkten in een freelance ploeg die de Hoogovens moesten schoonmaken. De eerste keer draaide het om een van hen, die boven aan een van de ovens werkzaam was en zijn evenwicht verloor. Nu weet ik niet hoe hoog die ovens zijn maar ik schat toch minimaal 30 meter, misschien dat Jan Krijgsman er meer over weet? De Engelsman was in ieder geval zijn evenwicht verloren en sukkel die hij was, had hij geen beveiliging. Gelukkig voor hem zat zijn maat wel aan de kabel en die greep hem juist op tijd aan zijn broekspijp. De arme kerel bungelde ondersteboven 30 meter boven zijn dood en naar hij vertelde scheet hij zich helemaal onder, wat ook nog zijn gezicht in sijpelde. Een ander kwam zijn redder helpen en samen hadden ze hem weer in veiligheid weten te brengen. Nou dat moest de volgende dag gevierd worden en dat kon ik mij goed voorstellen! Vanaf die dag was de Horse Pub hun stamcafé en ik herinner mij nog een situatie vergelijkbaar met het ‘Lange Rob’-moment.
Drie nogal uit de kluiten gewassen kerels bleven zitten toen de meeste van hun collega’s naar hun verblijf gingen om wat te eten. Het waren een Schot, een Canadees en een Amerikaan die bleven zitten en tegen elkaar begonnen te snoeven over whisky. Natuurlijk was voor de Canadees alleen Canadian Club goed, de Schot maakte het niet uit want die dronk alle whisky als het maar Schots was en de Amerikaan zwoer bij Bourbon.
Ze begonnen een weddenschap wie een fles kon opdrinken van zijn soort whisky. Dat ging mij te ver, want ze hadden al een aardig potje bier op en ik had geen zin in dronken, kotsende en laveloze gasten. Daarnaast waren ze alle drie pittig indrukwekkend van postuur, dus wat te doen…?

Ik vertelde ze over het meest afschrikwekkende drankje ter wereld, Ratzeputz. Dit was een gemberjenever van de Lünenburgerheide in Oost Duitsland. Het werd vroeger door de huzaren gebruikt om de hoeven van hun paarden schoon te maken, daarnaast zat er zeker 57% alcohol in alhoewel ik mij meen te herinneren dat het vroeger nog meer was. Ik schonk voor alle drie en ook voor mijzelf een glaasje in en ad fundum. Het eerste moment denk je dat je slokdarm verbrandt en als die pijn weggezakt is, dan komt het gewoon weer omhoog en proef je de scherpe gembersmaak en dat is misschien nog wel pijnlijker. Hoe dan ook, mijn drie snoevers werden rood, bleek en daarna groen, rekenden af en gingen er vandoor.

Nu, dit verhaal vertelde ik aan ‘Lange Rob’, zonder het gedeelte dat ze gelijk er vandoor gingen. “Geef mij ook dat drankje!” En ik wist dat ik precies de goede snaar bij hem had geraakt. Ik schonk hem in, knipoogde naar Etiënne van Rees Vellinga en ja hoor, Rob kieperde hem in één keer achterover. Hij werd rood en ietwat hees bracht hij uit “dat valt best mee”. “Wacht maar, nu komt het terug”, zei ik triomfantelijk en ja hoor, daar werd hij wit, stormde vervolgens naar buiten en het groene werd me zo bespaard.

Etiënne en ik keken elkaar veelbetekenend aan!

Meer 'Horeca':

blooming hotel wint de Zoover Award voor beste hotel van Nederland

Met een jaarscore van 8,9 - en zo’n 60.000 overnachtingen per jaar

Eind 2019 werd blooming hotel, gevestigd in Bergen (NH), reeds verkozen tot Nederlands Meest Duurzame Hotel.

Wet Arbeidsmarkt in Balans grootste bedreiging voor horeca 2020

17 januari 2020

Ontwikkeling van de horeca in harde cijfers

In 2019 groeide de omzetwaarde in de horeca met 3,5% van ruim 22,7 miljard naar 23,5 miljard euro.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

24 januari 2020

Waar en wanneer: in een van de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost. Je kunt je lief een roos geven of een kaartje sturen, maar...

Rondje horeca... 4

24 januari 2020

Mooi gebaar

Vorig jaar bedacht ik een leuke Valentijnsactie waarbij ruim tien Bergense restaurants zich spontaan aanmelden voor een gratis Valentijnsdiner...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Taverne

24 januari 2020

Door: Eric Winder

Na een half jaar scheikunde gestudeerd te hebben, besloot ik dat ik toch liever naar de kunstacademie wilde. Een fantastisch idee, maar het gevolg was...

Rondje horeca... 3

17 januari 2020

Voor het 22e jaar op rij is Restaurant Merlet bekroond met Michelinster

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

17 januari 2020

Waar en wanneer: In een van de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude Lau en jonge Thé

17 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik deze titel opschrijf, moet ik gelijk aan drank denken. Zoiets als kiezen tussen jenever of een kopje thee.

‘Horecaondernemers liggen wakker van WAB’

10 januari 2020

‘En die onzekerheid is niet goed voor de economie’

Ruim 80 procent van de horecaondernemers weet dat de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ (WAB) sinds 1 januari 2020 van kracht is...

Rondje horeca... 2

10 januari 2020

Klaar mee

Als je ternauwernood de feestdagen hebt overleeft, volgt er in januari nog een enorme reeks aan nieuwjaarsrecepties.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Shoarma

10 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

In Bergen is Tarek al jarenlang een begrip voor een lekker broodje shoarma. Heel vroeger was er in Bergen niets op dat gebied en moesten we na het werk naar Alkmaar voor een broodje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drie keer is scheepsrecht

3 januari 2020

Door: Augusta Verburg

Vijfendertig jaar leek hem een prima leeftijd om te gaan hemelen, zei mijn broer Art ooit. Hij had geen zin om een ouwe nicht te worden.

Horecava 2020 staat voor de deur... drie redenen om te komen

3 januari 2020

Hét trendsettend event voor mensen die werkzaam zijn in de horeca

Van maandag 13 tot en met donderdag 16 januari 2020, van 10:00 tot 18:00 uur nemen we je mee in de veranderende wereld in de foodretail en foodservice.

Rondje horeca... 1

3 januari 2020

Bergen op zijn best

Na een super gezellige oudejaarsavond de volgende dag rond een uurtje of twee ’s middags richting Bergen aan Zee afgereisd om de deelnemers...

Nieuwe Michelin-award voor uitmuntend gastheerschap

20 december 2019

De gidspresentatie van Michelin 2020 vindt op maandag 13 januari 2020 plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam

De uitreiking van de sterren valt komend jaar samen met de eerste dag van de horecavakbeurs Horecava. Om gastheerschap in de spotlights te zetten, heeft...

AFTER WORK – voortzetting samenwerking Wonder’s en nieuwe samenwerking blooming beach

20 december 2019

Veel mooie feestjes in aantocht in 2020

Na de eerste drie zeer succesvolle edities van AFTER WORK, hebben Wonder’s Bergen en het Bergense evenementenbureau Event Studio (organisator van After Work)...

Vooruitblik Michelingids 2020

20 december 2019

De echte lekkerbekjes moeten nog even geduld hebben...

Dit jaar moeten we wat langer wachten op de presentatie van de Michelingids. Na Lekker, Proefschrift Restaurants en Gault&Millau presenteert...

Rondje horeca... 48

20 december 2019

Terugblik 2019

Het was weer een buisend jaar in de Bergense horeca. De hoogtepunten voor mijzelf waren in eerste instantie de sluiting...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De dood van Art

20 december 2019

Door: Pieter van Dijk

Zo vlak voor de kerst geen leuk onderwerp, maar door de jaren heen zijn diverse personen uit dit verhaal overleden.

Rondje horeca... 47

13 december 2019

Goed nieuwe jaar met plus van 1,5 procent verwacht

Hotels, restaurants, cafés en andere horecagelegenheden profiteren in 2020 van de vele evenementen die Nederland te bieden heeft.

De 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020

13 december 2019

Het zal inmiddels niemand verrassen dat sterrestaurant Merlet uit Schoorl daarbij staat

De 17+ Club, de top van Nederland. Hieronder de 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… mijn vriend Art Verburg

13 december 2019

Door: Pieter van Dijk

Ik was nog geen 18 jaar, toen ik Art in de taverne leerde kennen. Een groepje, waaronder Ricardo Hewitt, zat om geld te kaarten aan een tafeltje...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ontdekkingstocht naar een nieuw etablissement

29 november 2019

Door: Jan Roos

Als jongemannen waren we een beetje uitgekeken op Palermo. Natuurlijk waren er meisjes genoeg en konden we aan de bar van Jules Steenis ons te goed doen aan drank en sigaretten, maar...

4,4 procent meer bezoekers in de maanden juli-augustus vorig jaar

29 november 2019

En Bergen profiteert daar van mee...

Nederland blijft groeien als vakantiebestemming. In juli en augustus overnachtten bijna 10 miljoen toeristen in ons land...

Restaurant Merlet genomineerd maar nét geen winnaar

29 november 2019

Afgelopen week uitreiking Awards voor beste restaurant-design

Restaurant Merlet* in het Noord-Hollandse Schoorl, waar Jonathan Zandbergen in de keuken staat, onderging een grote restyling en heropende...

Wintershow in voormalig Fabbrica

29 november 2019

Wat en wanneer: Fashion, food & entertainment op zondag 15 december vanaf 15.30 uur

In voormalig Fabbrica vindt deze zondag een heerlijk modespektakel plaats. Professionele mannequins presenteren...

Rondje horeca... 46

29 november 2019

Druk weekend voor de boeg

Zelfs in de periode dat Bergen weer een beetje voor ons zelf is, hoeven we ons in de Bergense horeca nooit te vervelen.

Rondje horeca...46

22 november 2019

Interieur Nero in de verkoop

Je kunt als je wilt vandaag nog tot 16.00 uur online een bod doen op een van de 186 kavels van interieurstukken van Nero.

Drone-ober de oplossing voor het te kort aan horecapersoneel?

22 november 2019

De eerste restaurants zijn er al mee begonnen... (filmpje)

Helemaal genoeg van bediend worden door een barkeeper of serveerster met een slecht humeur? Genoeg van te lang wachten op je bestelling?

Bent u Liefhebber?

22 november 2019

Door: Pieter van Dijk

Ja waarvan? denkt iedere lezer nu. Maar ik heb het deze keer over de gebroeders Liefhebber, waar wij ‘de gebroeders van Dijk’ altijd goed...

Boekpresentatie Jonathan Zandbergen’s 'Vijf Seizoenen'

15 november 2019

Waar en wanneer: Restaurant Merlet op donderdag 28 november om 18:00 uur

Op 28 november zal het debuutkookboek van Jonathan Zandbergen worden gepresenteerd in de Lounge van Restaurant Hotel Merlet.

Rondje horeca... 45

15 november 2019

Feestje bij Nero

Dat we afscheid gaan nemen van Nero is inmiddels bekend. En als je afscheid neemt van een fenomeen, dan hoort daar natuurlijk een feestje bij.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… "als de blaadjes vallen"

Door: Pieter van Dijk

Twee keer per jaar kon je als barkeeper van de Taverne er rekening mee houden dat een aantal van de ‘paradijsvogel’ klanten het op hun heupen kreeg.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Veel te vroeg heengegaan

8 november 2019

Door: Gerard Kohler

Het moet vrijdag 8 oktober 1971 geweest zijn dat ik veel vroeger dan gebruikelijk naar de Taverne ging. Omdat ik in Alkmaar op school zat, had ik die dag vrij.

Terug