Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Heerlijkheid 6

Door: Hans Dekker

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Heerlijkheid 6

‘De Heerlijkheid ’was een café van Dirk Blaauboer en de ingang grensde aan de keuken van de Pilaren in het straatje van de Marskramer en de schoenenwinkel van de ouders van Marc Seewald. Marc had boven de winkel nog zijn slaapkamer. Dat wist ik, omdat ik Marc, bij toeval, vanuit mijn raam, weleens had gezien,
Ik woonde dus boven het café, een mooie, slecht geïsoleerde ruimte, eigenlijk sliep je direct onder de pannen.

Dat merkte je vooral op de zondagochtend als om half tien er weer een of andere best-doenerige-gast-beiaardier veel te veel noten, lees irritante en net uit de toon gestemde bellen, gebruikte om een bekend Nederlands volksliedje ten gehore te brengen. Of als het zo’n vlotte klokkenluider was dan speelde hij of zij een bekend nummer van de Beatles, verschrikkelijk, precies als het paard van Anky van Grunsven net uit de maat. Bellen zijn niet geschikt voor muziek, behalve dan misschien in dat kerstnummer van Maria Carey.

Je wilde wel die trappen van de Ruïnekerk opstormen om die man even aan zijn verstand te brengen: “dat er ook mensen zijn die ’s nachts werken”, maar je was te moe en de kater van de talloze biertjes zorgde ervoor dat je dit klokkenspelconcert apathisch onderging.
Ik stond achter de bar met René de Bruin, een correcte, aardige en ook nog eens hele goede barkeeper. René rookte om te stoppen met roken. Dat klinkt gek maar dat was voor hem een soort bijverdienste. René was namelijk helemaal niet verslaafd. René stond vaak lekker achter de bar mee te paffen en had, wel zo slim, een eigen pakje bij zich. Hij rookte meestal in de buurt van notoire zware rokers die hij goed kende. Midden op de avond riep hij dan: “Wedden dat je niet zonder kan?” waarop de goede bekende, meestal overmoedig door de biertjes, dan de weddenschap aan ging.

Om de weddenschap serieus te houden werd het bedrag dan op honderd gulden gezet. Degene die dan als eerste weer een sigaret of Shaggy opstak was dan die honderd gulden kwijt. René taalde er niet naar, terwijl de verslaafde na mogelijk een dag of drie, helaas, weer de gewoonte oppakte en René, met enige tegenzin, de honderd gulden gaf. René kon dan ook weer gewoon roken tot hij de volgende weddenschap aan ging.

De Heerlijkheid was een soort van bruin café die, in Bergen althans, als een van de eerste tapas verkochten. Op aanraden van Gerrit Krijt, een vriend van Dirk Blaauboer, en een man van de wereld, die veel in Spanje kwam en zelfs de taal machtig was, maakten we “mejiones al ajillo” en ook een ‘tortilla de papa’s’. Mosselen gebakken in olie en een beetje boter met heel veel knoflook en een omelet met schijfjes aardappel, langzaam gegaard in de koekenpan.
Mia de vrouw van Dirk maakte dat meestal zo aan het eind van de middag in het café zelf. Doordat Renée de Bruin al heel lang in de Bergense horeca zat en in de Heerlijkheid werkte kwamen er veel Bergenaren naar het café. Opvallend was ook de hoeveelheid jonge meiden die het café bezochten. Misschien had dat iets te maken met mijn verleden als dj.

Dat ik erboven woonde had wat meisjes betreft natuurlijk voordelen, nadat ze hadden geholpen met schoonmaken, dat deden ze echt, was de weg naar boven niet zo ver. Buitenom via een poort, door het steegje de ijzeren trap op. Je kwam dan op een soort plaatsje met grind en daar was ook de deur. Een achterdeur. Als je binnen was stond je in het keukentje. Rechts daarvan een ruimte met een douche en achter de deur van het keukentje een L-vormige ruimte met een groot strak omtimmerd bed.
Als je struikelde dan lag je erin.
Zo’n plek midden in het dorp en boven een café heeft zo zijn voordelen, maar er kleven ook wat nadelen aan zo’n locatie.
Het was midden in de winter, het sneeuwde en het was echt bok koud. De gevelkachel stond te loeien en ik lag onder een dik dekbed te slapen, alleen. Het moet een uur of twee half drie zijn geweest toen ik wakker werd van wat gerommel aan de deur. Ik hoorde wat onsamenhangend en ook nog eens onverstaanbaar mannelijk gemompel. De deur ging open, die had ik nooit op slot. Ik hoor een persoon en ik weet dat hij in de keuken staat. De deur naar de kamer zwaait ietwat onzeker open en de figuur valt half naar binnen. Ik draai op mijn zij en knip het licht aan. Er staat een man in mijn kamer.
De man zit onder de sneeuw, grote plakken sneeuw laten rond zijn schoenen los en maken natte plekken in het blauwe tapijt. Hij is goed ingepakt en op zijn dikke stoffen jas met ceintuur zitten witte plekken van bevroren sneeuw, je ziet dat weleens bij die documentaires over een poolexpeditie, als ze dan zonodig nog iets in de camera willen zeggen. Boven zijn kraag zie ik een enorme baard, haren vermengd met ijspegels en sneeuw, een beslagen bril kijkt wazig de ruimte in.

De verschrikkelijk sneeuwman staat in mijn kamer en zegt met een in drank gedrenkte stem: “Hé Hans, jij hier?” Het is Jan Wouters. Jan legt uit dat hij, nadat hij, waarschijnlijk als laatste klant, dronken de deur werd gewezen van de Taverne. Hij vervolgde dat hij mede door het barre weer niemand zag om eventueel mee te rijden en hij besloot te gaan lopen naar Bergen aan Zee.
De Taverne was het café van Jan, niet dat hij daar een graag geziene gast was, vaste klant was hij zeker. Iedere dag was hij daar te vinden. Als Jan Wouters dronken werd en dat werd hij altijd, kreeg hij geen bier meer van de barkeepers. Als protest zette Jan dan een half leeggedronken bierglas, meestal een vaasje, op zijn hoofd en bleef daar soms wel twee uur roerloos mee zitten.

In het begin was dat een attractie maar later was iedereen eraan gewend alsof het zo hoorde. Als ik het zag bestelde ik weleens een extra biertje voor Jan. “Nee, Jan krijgt niet meer”. “Ah, joh, doe niet zo kinderachtig, geef Jan even een biertje van me.” Dit vonden de barkeepers niet leuk omdat ze dan hun straf teniet zagen gaan.
Jan was dan weleens vervelend zo af en toe, maar ik vond Jan ook een aardige man, zomers werkte hij keihard als ijsverkoper. Hij ploeterde dan de hele dag door het mulle zand met een mand vol ijsjes. Respect.
Terug naar de slaapkamer waar de sneeuw tijdens zijn verhaal zijn jas langzaam veranderde in een natte en zware smerige deken. Jan vertelde verder over zijn barre tocht van halfbevroren vingers, opgewaaide sneeuw en onbegaanbare wandelpaden. Ter hoogte van Kranenburg besloot hij de tocht te staken en naar het huis van een vriend in het dorp lopen. Die vriend bleek er niet meer te wonen en dus stond Jan bij mij in de kamer.

Ik bekeek de situatie en besloot dat mijn bed niet echt geschikt was voor twee man en om Jan op te laten drogen in een stoel leek me ook geen goed idee. Ik schoot wat kleren aan. “Jan, ik breng je naar huis.” Met de auto bracht ik Jan door de sneeuwbuien naar het Zeehuis in Bergen aan Zee. Het Zeehuis was een kraakpand waar Jan samen met nog wat kunstenmakers en kunstenaars woonde. Hij vond het geweldig dat ik de moeite nam om hem naar huis te brengen. Als dank bood hij me nog een drankje aan. We liepen door de kou naar zijn gedeelte waar het ook rond het vriespunt moet zijn geweest. Dat is weer een nadeel van een kraakpand. Nog redelijk dronken probeerde Jan de houtkachel aan te maken. De kachel begon te branden. Jan, die achteraf niet over timmermansogen bleek te beschikken pakte een veel te groot stuk hout en schoof het in de kachel. Het deurtje ging niet meer dicht. Een stuk hout van zeker dertig centimeter bleef uit de opening steken, wat in de kachel zat begon al een beetje te fikken. De ruimte vulde zich met rook maar dat maakte Jan niet zoveel uit. Lang ben ik niet gebleven.
Ik heb ik hem gedag gezegd en reed weer terug naar mijn warme bedje boven de Heerlijkheid, voorzien van een nieuw avontuur.

Hans Dekker

advertentie

Meer 'Horeca':

Zilte Zoen in Bergen aan Zee is gered en gaat weer open

29 mei 2020

Maandag 1 juni a.s. gaan de deuren weer open

De nieuwe eigenaar is de familie Peek uit Bergen, zij investeerden al eerder in horecabedrijven. Er is geen dag verloren gegaan, zegt Robbert Peek.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… herinneringen aan Thé Lau

29 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Bergen in de horeca werkte, waren tennis en squash ‘the things to do’. Je verdient natuurlijk redelijk je geld...

Rondje horeca…22

29 mei 2020

Interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie André Rzepka van Fabels Eten & Drinken voor de camera.

Nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel voor horecaondernemers!

22 mei 2020

Geen tijd voor lange bureaucratische processen

KHN is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Op 20 mei presenteerde het kabinet een aanvullend steunpakket voor bedrijven,...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Bokkesprong

22 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik het zo bekijk dan heeft bijna half horeca Bergen en omstreken in de Bokkensprong gewerkt. Mijn beurt was het in ieder geval op Koninginnedag 1975. ...

Advertorial: Veiligheidschermen voor de horeca

22 mei 2020

Minimale aanpassing van bestaande routing en lay-out en lage investering, optimaal rendement

Op een zo veilig mogelijke manier uw gasten weer kunnen verwelkomen in tijden van corona. Dat is het belangrijkste uitgangspunt...

Strandpaviljoen EVI stopt

15 mei 2020

De eigenaren lieten dit weten via socialmedia

Wij hebben stormen doorstaan en brandjes overleefd, veel feest gevierd en bovenal van heel veel zonnige dagen mogen genieten. Maar nu moeten wij u...

Wijn expert Cuno van ’t Hoff (filmpje)

15 mei 2020

Lekker thuis en toch mooie wijnen proeven! Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen

Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen. Klik hier voor het filmpje.

Een zeer bijzonder culinair evenement in aantocht…

15 mei 2020

Op 23 en 24 mei 2020 organiseert Merlet met zes Noord-Hollandse chefkoks een fantastische culinaire middag

Gasten kunnen op zaterdag 23 en zondag 24 mei genieten van een culinaire middag langs zes restaurants in Noord-Holland. Middels het grootste “Drive-thru”-concept van Nederland geniet u...

Wat mag er nu precies wel en wat niet in de horeca per 1 juni a.s.

15 mei 2020

KHN geeft uitleg. Alles overzichtelijk op een rij.

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van woensdagavond 6 mei 2020 bekendgemaakt dat de horeca met ingang van 1 juni 2020

Ook hotel blooming gaat weer van start (filmpje)

15 mei 2020

Weliswaar niet op volle kracht, de richtlijnen staan dat namelijk niet toe, maar ze gaan 2 juni wel weer open

blooming gaat 2 juni weer open! Het team is er helemaal klaar voor om iedereen een heerlijk ontspannen en uiteraard veilig verblijf te kunnen bieden. Wij kunnen niet wachten. Wanneer kom jij weer logeren? Klik hier voor het filmpje.

Rondje horeca…20

15 mei 2020

Interview met Steef van Leeuwen van de Taverne

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen

KHN-voorzitter Róber Willemsen: “Stap voor stap komen we er”

8 mei 2020

Vanaf 1 juni geldt: maximaal dertig gasten per horecazaak. Wat vind je daarvan?

KHN is blij met de gefaseerde opening van de horeca, maar zegt wel dat een financieel noodplan keihard nodig is.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal 2

8 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Was Arie Boekel de meest toonaangevende horeca-exploitant in de regio Bergen, van de jaren 60/70. Op zijn manier was Dirk Blaauboer heel bepalend...

Rondje horeca…19

8 mei 2020

Interview met Koert Hans Smit. Hij is eigenaar van de Strandpaviljoens Hemingway's Beach en Noorderlicht

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zeven weken...

Fletcher Hotel Bergen gooit de deur weer open

1 mei 2020

Veel hotels hielden de deuren van hun restaurants en cafés tot voor kort helemaal gesloten

Toch hoeft dat volgens de noodverordening niet: openstelling voor eigen gasten mag namelijk gewoon.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal

1 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Nero’s Place, the Club, Rainbow of café de Heerlijkheid werkte, hoefde dat

Familiebedrijven in de horeca. Zo doen ze dat bij het klimduin in Schoorl

1 mei 2020

En nee... verrassend genoeg is deze foto niet genomen vóór de horecasluiting

Deze werknemers hoeven zich niet aan de 150cm-maatregel te houden, want dit zijn de twee gezinnen die de restaurants onderaan het Klimduin draaiende houden.

Bergen is een (tijdelijke) traiteur rijker (filmpje)

1 mei 2020

Nou waren we al ernstig verwend in Bergen, maar...

Sinds vandaag hebben we er ook nog eens een traiteur bij. Waar... bij Bistronomie 't Parkje.

Rondje horeca…18

1 mei 2020

Interview met Martin van Bourgonje van hotel-restaurant Merlet en hij heeft ook goed nieuws te melden

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zes weken...

Nieuw in Bergen: Bistronomie ’t Parkje transformeert tijdelijk in een traiteur-delicatessenzaak.

24 april 2020

Wanneer: Vanaf Koningsdag, maandag 27 april

Dagelijks tussen 12:00 en 20:00 uur kunt u bij ons terecht om bistronomische specialiteiten af te halen.

Restaurants Zilte Zoen Bergen aan Zee en Egmond gesloten. Eigenaar failliet

24 april 2020

Zilte Zoen Schoorl blijft open

De eigenaar, Hiemstra, zou het faillissement zelf hebben aangevraagd. 32 medewerkers komen op straat te staan.

Rondje horeca…17

24 april 2020

Interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De magie van de horeca

24 april 2020

Door: Pieter van Dijk

De Horeca heeft altijd een grote, bijna magische aantrekkingskracht op mij gehad. Dat merkte de eerste keer dat ik Anna Boleyn binnen liep als 13 jarig scholiertje.

De horecabranche is teleurgesteld over de verlenging van de coronamaatregelen

24 april 2020

Rutte: "Protocol opstellen helpt, maar betekent niet dat de sector weer open kan"

Dirk Beljaarts, algemeen directeur van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt tegen NU.nl zelfs "boos" te zijn.

Wekelijkse update: Help de lokale restaurants de crisis door…

28 mei 2020

Een overzicht van weer heerlijke nieuwe menu's

Kijk hier voor het overzicht. Hebben we u als ondernemer over het hoofd gezien? Laat het ons dan snel even weten via: [email protected]nl

De komende weken wordt beslist of, wanneer en hoe de horeca weer (geleidelijk) open kan na de ‘intelligent lockdown’

24 april 2020

Hoe nu verder...

Dat deze heropening niet van de ene dag op de andere dag van nul naar de gewone situatie zal gaan is logisch en dat de horeca er in ieder geval...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Rainbow deel 2

17 april 2020

Door: Hans Dekker

De Rainbow had zijn plek wel gevonden tussen de talloze horecazaken in Bergen. De weekenden zaten goed vol met natuurlijk als hoogtepunt...

Hoe rendabel kan de 1,5 mtr economie voor de horeca zijn?

17 april 2020

Het nieuwe normaal... dat is voor het merendeel van de horeca geen optie

KHN heeft op dit moment veel overleg over de veelbesproken 1,5-meter-horeca en laat weten later deze week op de inhoud ervan terug te komen. Wel wil Willemsen (KHN-voorzitter) alvast wat dingen erover zeggen:

Bijt hotel-restaurant Merlet in Schoorl de spits af in de nieuwe 1.5 meter economie?

17 april 2020

Ondernemen in uitdagende tijden...

Als een donderslag bij heldere hemel kwam op zondag 15 maart in de namiddag het bericht binnen dat alle restaurants onmiddellijk de deuren moesten sluiten.

Rondje horeca…16

17 april 2020

Interview met Mike Anthony Bosman (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca...

Merlet 24 april weer open: ‘gastvrijheid met afstand’

10 april 2020

Stermenu wordt op de hotelkamer genuttigd

Merlet in Schoorl heropent op 24 april het hotel en de restaurantkeukens. Gasten kunnen alleen speciale arrangementen...

Strandpaviljoen De Jongens in Bergen aan Zee heeft nieuwe eigenaar

10 april 2020

Marco en Maaike Wokke hebben hun zaak na 26 jaar overgedragen aan Sam Botterman (22)

Dat Botterman de zaak juist in een periode heeft overgenomen dat de horeca vanwege het virus op slot zit, heeft niks...

Helaas… ook ons fijne Bergense culinaire feestje is afgelast

10 april 2020

Heerlijk Bergen hopelijk weer in 2021

Helaas hebben we ervoor moeten kiezen om Heerlijk Bergen in 2020 te annuleren. Dit omdat wij niet verwachten dat wij...

Terug