Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Heerlijkheid 6

Door: Hans Dekker

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Heerlijkheid 6

‘De Heerlijkheid ’was een café van Dirk Blaauboer en de ingang grensde aan de keuken van de Pilaren in het straatje van de Marskramer en de schoenenwinkel van de ouders van Marc Seewald. Marc had boven de winkel nog zijn slaapkamer. Dat wist ik, omdat ik Marc, bij toeval, vanuit mijn raam, weleens had gezien,
Ik woonde dus boven het café, een mooie, slecht geïsoleerde ruimte, eigenlijk sliep je direct onder de pannen.

Dat merkte je vooral op de zondagochtend als om half tien er weer een of andere best-doenerige-gast-beiaardier veel te veel noten, lees irritante en net uit de toon gestemde bellen, gebruikte om een bekend Nederlands volksliedje ten gehore te brengen. Of als het zo’n vlotte klokkenluider was dan speelde hij of zij een bekend nummer van de Beatles, verschrikkelijk, precies als het paard van Anky van Grunsven net uit de maat. Bellen zijn niet geschikt voor muziek, behalve dan misschien in dat kerstnummer van Maria Carey.

Je wilde wel die trappen van de Ruïnekerk opstormen om die man even aan zijn verstand te brengen: “dat er ook mensen zijn die ’s nachts werken”, maar je was te moe en de kater van de talloze biertjes zorgde ervoor dat je dit klokkenspelconcert apathisch onderging.
Ik stond achter de bar met René de Bruin, een correcte, aardige en ook nog eens hele goede barkeeper. René rookte om te stoppen met roken. Dat klinkt gek maar dat was voor hem een soort bijverdienste. René was namelijk helemaal niet verslaafd. René stond vaak lekker achter de bar mee te paffen en had, wel zo slim, een eigen pakje bij zich. Hij rookte meestal in de buurt van notoire zware rokers die hij goed kende. Midden op de avond riep hij dan: “Wedden dat je niet zonder kan?” waarop de goede bekende, meestal overmoedig door de biertjes, dan de weddenschap aan ging.

Om de weddenschap serieus te houden werd het bedrag dan op honderd gulden gezet. Degene die dan als eerste weer een sigaret of Shaggy opstak was dan die honderd gulden kwijt. René taalde er niet naar, terwijl de verslaafde na mogelijk een dag of drie, helaas, weer de gewoonte oppakte en René, met enige tegenzin, de honderd gulden gaf. René kon dan ook weer gewoon roken tot hij de volgende weddenschap aan ging.

De Heerlijkheid was een soort van bruin café die, in Bergen althans, als een van de eerste tapas verkochten. Op aanraden van Gerrit Krijt, een vriend van Dirk Blaauboer, en een man van de wereld, die veel in Spanje kwam en zelfs de taal machtig was, maakten we “mejiones al ajillo” en ook een ‘tortilla de papa’s’. Mosselen gebakken in olie en een beetje boter met heel veel knoflook en een omelet met schijfjes aardappel, langzaam gegaard in de koekenpan.
Mia de vrouw van Dirk maakte dat meestal zo aan het eind van de middag in het café zelf. Doordat Renée de Bruin al heel lang in de Bergense horeca zat en in de Heerlijkheid werkte kwamen er veel Bergenaren naar het café. Opvallend was ook de hoeveelheid jonge meiden die het café bezochten. Misschien had dat iets te maken met mijn verleden als dj.

Dat ik erboven woonde had wat meisjes betreft natuurlijk voordelen, nadat ze hadden geholpen met schoonmaken, dat deden ze echt, was de weg naar boven niet zo ver. Buitenom via een poort, door het steegje de ijzeren trap op. Je kwam dan op een soort plaatsje met grind en daar was ook de deur. Een achterdeur. Als je binnen was stond je in het keukentje. Rechts daarvan een ruimte met een douche en achter de deur van het keukentje een L-vormige ruimte met een groot strak omtimmerd bed.
Als je struikelde dan lag je erin.
Zo’n plek midden in het dorp en boven een café heeft zo zijn voordelen, maar er kleven ook wat nadelen aan zo’n locatie.
Het was midden in de winter, het sneeuwde en het was echt bok koud. De gevelkachel stond te loeien en ik lag onder een dik dekbed te slapen, alleen. Het moet een uur of twee half drie zijn geweest toen ik wakker werd van wat gerommel aan de deur. Ik hoorde wat onsamenhangend en ook nog eens onverstaanbaar mannelijk gemompel. De deur ging open, die had ik nooit op slot. Ik hoor een persoon en ik weet dat hij in de keuken staat. De deur naar de kamer zwaait ietwat onzeker open en de figuur valt half naar binnen. Ik draai op mijn zij en knip het licht aan. Er staat een man in mijn kamer.
De man zit onder de sneeuw, grote plakken sneeuw laten rond zijn schoenen los en maken natte plekken in het blauwe tapijt. Hij is goed ingepakt en op zijn dikke stoffen jas met ceintuur zitten witte plekken van bevroren sneeuw, je ziet dat weleens bij die documentaires over een poolexpeditie, als ze dan zonodig nog iets in de camera willen zeggen. Boven zijn kraag zie ik een enorme baard, haren vermengd met ijspegels en sneeuw, een beslagen bril kijkt wazig de ruimte in.

De verschrikkelijk sneeuwman staat in mijn kamer en zegt met een in drank gedrenkte stem: “Hé Hans, jij hier?” Het is Jan Wouters. Jan legt uit dat hij, nadat hij, waarschijnlijk als laatste klant, dronken de deur werd gewezen van de Taverne. Hij vervolgde dat hij mede door het barre weer niemand zag om eventueel mee te rijden en hij besloot te gaan lopen naar Bergen aan Zee.
De Taverne was het café van Jan, niet dat hij daar een graag geziene gast was, vaste klant was hij zeker. Iedere dag was hij daar te vinden. Als Jan Wouters dronken werd en dat werd hij altijd, kreeg hij geen bier meer van de barkeepers. Als protest zette Jan dan een half leeggedronken bierglas, meestal een vaasje, op zijn hoofd en bleef daar soms wel twee uur roerloos mee zitten.

In het begin was dat een attractie maar later was iedereen eraan gewend alsof het zo hoorde. Als ik het zag bestelde ik weleens een extra biertje voor Jan. “Nee, Jan krijgt niet meer”. “Ah, joh, doe niet zo kinderachtig, geef Jan even een biertje van me.” Dit vonden de barkeepers niet leuk omdat ze dan hun straf teniet zagen gaan.
Jan was dan weleens vervelend zo af en toe, maar ik vond Jan ook een aardige man, zomers werkte hij keihard als ijsverkoper. Hij ploeterde dan de hele dag door het mulle zand met een mand vol ijsjes. Respect.
Terug naar de slaapkamer waar de sneeuw tijdens zijn verhaal zijn jas langzaam veranderde in een natte en zware smerige deken. Jan vertelde verder over zijn barre tocht van halfbevroren vingers, opgewaaide sneeuw en onbegaanbare wandelpaden. Ter hoogte van Kranenburg besloot hij de tocht te staken en naar het huis van een vriend in het dorp lopen. Die vriend bleek er niet meer te wonen en dus stond Jan bij mij in de kamer.

Ik bekeek de situatie en besloot dat mijn bed niet echt geschikt was voor twee man en om Jan op te laten drogen in een stoel leek me ook geen goed idee. Ik schoot wat kleren aan. “Jan, ik breng je naar huis.” Met de auto bracht ik Jan door de sneeuwbuien naar het Zeehuis in Bergen aan Zee. Het Zeehuis was een kraakpand waar Jan samen met nog wat kunstenmakers en kunstenaars woonde. Hij vond het geweldig dat ik de moeite nam om hem naar huis te brengen. Als dank bood hij me nog een drankje aan. We liepen door de kou naar zijn gedeelte waar het ook rond het vriespunt moet zijn geweest. Dat is weer een nadeel van een kraakpand. Nog redelijk dronken probeerde Jan de houtkachel aan te maken. De kachel begon te branden. Jan, die achteraf niet over timmermansogen bleek te beschikken pakte een veel te groot stuk hout en schoof het in de kachel. Het deurtje ging niet meer dicht. Een stuk hout van zeker dertig centimeter bleef uit de opening steken, wat in de kachel zat begon al een beetje te fikken. De ruimte vulde zich met rook maar dat maakte Jan niet zoveel uit. Lang ben ik niet gebleven.
Ik heb ik hem gedag gezegd en reed weer terug naar mijn warme bedje boven de Heerlijkheid, voorzien van een nieuw avontuur.

Hans Dekker

advertentie

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Café Hoppe

14 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Ik werkte net een maandje in het Zeepaardje, toen Henk Vonk bij mij kwam of ik ook in Hoppe wilde werken?

Horecagast moet vanaf nu worden gevraagd om contactgegevens

14 augustus 2020

Gasten in de horeca zijn overigens niet verplicht om hun contactgegevens af te staan

Met ingang van deze week moeten horecagasten bij aankomst in een café of restaurant hun contactgegevens achterlaten.

Rondje horeca…31

14 augustus 2020

Dit keer geen interview maar een leuk filmpje van het oudste restaurant van Bergen

In 1613 werd er al melding gemaakt van een speciale plek op de grens van bos en duin aan de rand van het pittoreske dorp Bergen.

Kabinet scherpt maatregelen aan om het coronavirus onder controle te krijgen

7 augustus 2020

Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht

De toename in het aantal besmettingen was dan ook de aanleiding voor een extra ingelaste persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge deze week.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Horeca Taxi Bergen

7 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Taxi’s hebben voor mij altijd een soort magie gehad. Als kleine jongen vond ik niets mooiers, dan wanneer er een taxi voor ons huis stopte aan de Meerweg.

Corona zet dikke streep door acht jaar omzetgroei grootste horecabedrijven

7 augustus 2020

De horeca wordt snoeihard geraakt door de verplichte sluiting van elf weken

Corona zet een dikke streep door acht jaar omzetgroei van de grootste horecabedrijven en - merken in Nederland.

Hotel-restaurant Merlet, Best of the best…

7 augustus 2020

Merlet behoort tot de 1% van het beste van het beste wereldwijd!

Restaurant Merlet is door TripAdvisor onderscheiden als winnaar van de Travellers 'Choice Best of the Best' - de hoogste eer van TripAdvisor.

Rondje horeca…30

7 augustus 2020

Interview met Frank Cocu van café de Oude Meester

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie uitbater Frank Cocu van het enige echte bruine café in Bergen voor de camera.

Ideetje voor de Bergense horeca… en de rest van Nederland?

7 augustus 2020

Britten mogen voor de helft van de prijs uit eten om de horeca te helpen

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk (VK) kunnen vanaf deze week voor de helft van de reguliere prijs buiten de deur eten en drinken om de horeca een steuntje in de rug te geven. De overheid past de rest bij.

Horeca: tot nog toe relatief weinig faillissementen. De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 5,6 procent

31 juli 2020

Lichtpuntje is dat in het tweede kwartaal ook het herstel al is ingezet

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO...

Rondje horeca…29

31 juli 2020

Interview met Ad Besseling van het Huis met de Pilaren

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ad Besseling van het Huis met de Pilaren voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Squeeze

31 juli 2020

Door: Hans Dekker

Om even te duiden in welke tijd we zitten, ik was helemaal klaar met de Coq d’or, Dicky Düster liep er steeds vaker uit en ik kon dan...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jazz & Sail

24 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week waren we uitgenodigd door de Flessenpost voor een uitje, met alle schrijvers! Met een klein en heel gezellig gezelschap stapten...

Rondje horeca…28

24 juli 2020

Interview met de General Manager van Golfbaan Sluispolder, Renate Roeleveld

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Renate van Golfbaan Sluispolder voor de camera.

Horeca in de media: Nieuw in Bergen… Restaurant Zandhoeve

24 juli 2020

blooming onderging een grote restyling

Begin februari begonnen de werkzaamheden en eind maart hadden de nieuwe f&b-outlets moeten openen.

Neder & Noorderlicht pop-updiner in Bergen aan Zee

17 juli 2020

Waar en wanneer: paviljoen Noorderlicht op vr 31/7, za 1/8, vr 7/8, za 8/8

Begin augustus organiseren de chef van Neder (Brian Luikel) en van Strandpaviljoen Noorderlicht (Jeroen Klepper) bijzondere pop-updiners op het Bergense strand.

Voor veel horeca-ondernemers is het terras nu een reddingsboei

17 juli 2020

Veel ondernemers zijn op zoek naar extra buitenruimte om uit te baten en zoeken daarbij naar samenwerking met de gemeente

In deze tijd van het jaar besteedt Misset Horeca altijd veel aandacht aan het terras. Dit jaar is het terras belangrijker dan ooit.

Rondje horeca…27

17 juli 2020

Interview met Shervin Vermeulen en chef kok Ilka Bon van The Bourbon Room

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Shervin Vermeulen en Ilka Bon voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drank en de politie

Door: Hans Dekker

Als je ervoor gekozen hebt om in de horeca te gaan werken doe je dat of omdat je je school niet hebt afgemaakt of omdat...

KHN overweegt rechtsgang om versoepeling maatregelen af te dwingen

10 juli 2020

Einde maken aan de ongelijkheid

Koninklijke Horeca Nederland heeft deze week het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport middels een brief gesommeerd de 1,5 meter-regels...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… met de Piet Vroegop naar Joe Cocker

10 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Bergen heeft altijd bekend gestaan om zijn markante figuren en Piet Vroegop was er zeker één van. Laat ik eerlijk zijn in het begin vond ik hem maar vreemd en...

Rondje horeca…26

10 juli 2020

Interview met Minja Nibourg. Ze is bedrijfsleider bij Hotel ZeeBergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Minja Nibourg voor de camera.

Bistronomie ’t Parkje viert zijn vierde verjaardag

10 juli 2020

Fijne donderdagen in aantocht

Voor Bistronomie ’t Parkje is deze zomer extra bijzonder, we vieren namelijk onze vierde verjaardag. En dat willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Bergen in de media: Ambities bij hotel blooming in Bergen ”Een Bib Gourmand zou geweldig zijn”

10 juli 2020

Eind maart had een groot feest moeten zijn...

Bij het oversteken van het Noordzeekanaal doemen de eerste Noord-Hollandse duinen op in de verte. Kilometers duin verstrijken als het kunstenaarsdorp Bergen steeds dichterbij komt.

Rondje horeca…25

19 juni 2020

Interview met Robbert Peek. Hij is de nieuwe eigenaar van Restaurant Zilt in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Robbert Peek voor de camera.

Bijzonder culinair evenement bij sterrestaurant Merlet

19 juni 2020

Wanneer: zondag 27 september 2020

Chef's Collaboration met dit keer een hele bijzondere internationale chef. Als jonge chef liet Jonathan Zandbergen zich inspireren door de gerechten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or deel 2

19 juni 2020

Door: Hans Dekker

Het nu volgende stukje gaat over hoe ik, Hans Dekker, door omstandigheden, disc jockey geworden ben. Club dj wel te verstaan.

Free at last

12 juni 2020

Column: Gerrit Mollema

Tweede pinksterdag, ’s middags half twee, prachtig weer. Vol verwachting fiets ik naar het dorp, want het is zover: free at last. De cafés en restaurants zijn open.

Haringborrel bij Bistronomie ‘t Parkje

12 juni 2020

We beginnen het haringseizoen goed! Op 18 juni vanaf 17.00 uur

Komen jullie lekker genieten van deze Hollandse delicatesse? U bent van harte welkom vanaf 17:00 uur voor een hap en een glas.

Juridische uitspraken over verlaging huur tijdens coronacrisis

12 juni 2020

De rechter oordeelde in twee zaken dat een verlaging van de huur niet onredelijk is

Inmiddels zijn meerdere gerechtelijke uitspraken gepubliceerd, waarbij het gaat over in hoeverre er een huurbetalingsverplichting in de horeca geldt ten tijde...

Rondje horeca…24

12 juni 2020

Interview met Merel van 'Bij Merel' Smoothie, Koffie en sapbar

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Merel van 'Bij Merel' voor de camera.

Coronakwartje steun in de rug voor lokale horeca

5 juni 2020

Met posters en bierviltjes willen ze de gasten op de actie attenderen

Misschien lees je dit vanaf een zonnig terras met een vers biertje voor je neus. Na maanden van lockdown is de horeca eindelijk weer open.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Meer Bokkensprongen

4 juni 2020

Door: Pieter van Dijk

In het eerste hoogseizoen reden Marcel, Erno en ik op het fietsje naar Groet, of ik kon met Erno meerijden in zijn Alpha Julia, wat ik zo een geweldig mooie auto vond..

Rondje horeca…23

5 juni 2020

Interview met Paul de Wit van Wonder's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Paul de Wit van Wonder's voor de camera. Harry Steunenberg ...

Terug