Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De dood van Art

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De dood van Art

Zo vlak voor de kerst geen leuk onderwerp, maar door de jaren heen zijn diverse personen uit dit verhaal overleden. Dus zie het maar als een ode aan alle vrienden die we verloren hebben!

Wanneer was het precies? Nou daar moest ik toch even voor te rade gaan bij Doortje en Esther. Esther met haar goede geheugen, flapte er terwijl ik de vraag nog maar half gesteld had al uit ‘3 februari, 1984’ alsof het gisteren gebeurd was. Zelf had ik in die periode wat minder contact met Art. Of dat nu kwam omdat hij zijn leven aan het beteren was of omdat hij weinig in Bergen kwam omdat hij met drank gereden had en zijn rijbewijs kwijt was? Ja en dan blijkt Bergen aan Zee toch een flink eind weg. Dat rijbewijs kwijt, was zijn eigen stomme schuld en het verhaal was een tijd lang ‘Talk of the Town’.

In Bergen aan Zee woonde ook een agent en al zal ik zijn naam niet noemen, het was een geschikte peer, die vaak meer mens was dan politieagent. Dat bleek later ook toen hij gepakt werd samen met wat Egmonders, die ‘s nachts hun favoriete, beetje illegale hobby in de duinen aan het uitoefenen waren. Het was een heterdaadje en onze vriendelijke agent kon moeilijk meer zeggen: “Mijn naam is konijn, euhh haas.” Toen hij echter nog wel agent was, in de zomer van ’84, was er controle bij de Franschman en Art, op weg naar Bergen, werd door hem aangehouden. Het was even een goedmoedig gesprekje van buren onderling en bij het afscheid kreeg Art de waarschuwing mee:  “Art één ding, ga vannacht nu niet met drank op terug rijden.” “Haha, natuurlijk ga ik rijden, wat denk je dat een taxi kost?” Typisch een antwoord van Art, die zijn scherpe, vrijmoedige mond vaak niet kon houden. “Nee Art, niet doen, want dan wacht ik je op en…, bel me liever dan brengen wij je wel thuis!”

Om twee uur ’s nachts reed Art eigenwijs als hij was toch met een slok op naar huis en inderdaad, bij de Franschman werd hij weer aangehouden. Beiden hadden woord gehouden, maar Art was zijn rijbewijs kwijt!
De derde februari was een mooie winterse dag, maar er zat sneeuw in de lucht. Samen met Paul Genet gingen ze met een strandbuggy over het strand racen en hoe het precies kwam? Ach, wat maakt het uit? Art reed en op de een of andere manier heeft hij strandpaal 35 (tussen BAZ en Egmond) niet gezien en knalde hij vol er tegen op. Paul was redelijk ongeschonden gebleven, maar Art had het stuur in zijn maag gekregen en het was niet best. Geen mens was meer op het strand en zeker niet bij Paal 35 en mobieltjes waren er nog niet. Arme Paul was ten einde raad en besloot met zijn grote lijf om het op een lopen te zetten en hulp te halen. Egmond en Bergen aan Zee leken allebei even ver en wat doe je dan als Egmonder? Buiten adem van het hardlopen, heeft Paul, tegen de avond, Derp weten te bereiken en de hulpdiensten gewaarschuwd.

Die avond zat ik in de Taverne, met Bouke, Agnes en Sarah Lou, waar ik vaak mee ging stappen. Ineens werd het stil, er was een telefoontje en het slechte nieuws ging snel in de rondte. Art lag in het ziekenhuis en het was niet goed met hem, hij moest acuut geopereerd worden. Doodstil zat iedereen bedrukt voor zich uit te staren en wachtten we allemaal op meer nieuws. Dat liet niet lang op zich wachten. Mijn vriend Art was overleden! Hier en daar huilden wat mensen, waarschijnlijk ik zelf ook. Het enige wat me echt bijgebleven is. Op een gegeven moment begon een niet nader te noemen gast te vertellen, dat hij nog geld van Art kreeg en het hem niets kon schelen! Wat een lul, het kostte ons moeite om hem niet aan te vliegen, maar anderen waren Bouke en mij voor en gaven hem van repliek. Voor er klappen vielen, koos de eikel er voor om liever weg te gaan. Gelukkig!

De komende dagen moest er van alles geregeld worden en ik weet dat o.a. Hans Meertens en Karin heel veel op zich genomen hebben (sorry voor wie ik tekort doe). Er werd geprobeerd om Rosa King live te laten spelen. Ze was bevriend met Art sinds ze op zijn duinfeest in villa Rozenbottel op haar sax gespeeld had. Helaas kon ze niet, anders had ze het echt willen doen. Dan dus Joe Cocker, maar in Driehuis Westerveld konden ze alleen maar cassettebandjes afspelen. Hans heeft een aantal mooie nummers op tape gezet en verder heb ik die dagen in een soort excessieve roes geleefd. Misschien in mijn fantasie, maar op de dag van de crematie begon het te sneeuwen en dat maakte Driehuis Westerveld nog mooier.

Ik had die nacht bij een lief meisje troost gezocht en niet geslapen en toen ik ietwat laat aankwam, was er alleen nog plaats achterin, zo druk was het. Hans had de cassettebandjes in zijn zenuwen vergeten en werd in allerijl terug gestuurd om ze te halen. De dienst was onwerkelijk en ook heel mooi, denk ik. Daarna werd er naar goed Bergens gebruik een borrel in de Taverne gehouden, maar echt veel kan ik me gelukkig niet meer herinneren. Als slot wil ik nog zeggen…

Art, Paul en Hans, jullie zijn voor altijd in ons hart! Namens alle kennissen, vrienden en familie.

Liefs Pieter

advertentie

Meer 'Horeca':

Lekker thuis ‘uit eten’ met de paasdagen? Dat kan…

6 april 2020

Take-away bij de volgende Bergense restaurants

Bergenaren helpen Bergenaren: laat je eten lekker thuis bezorgen. Bij sommige zaken kon je altijd al eten bestellen...

Bijzonder initiatief van restaurant Pur sang in Groet en de Barry Foundation

3 april 2020

Arthur Dontje sponsort 50 brunches voor de senioren namens de Barry Foundation

Op zondag 15 maart kregen ook wij het bericht dat we liever niet hoorden, alle horeca moet om 18.00 uur dicht zijn!

Door de verlenging van de coronamaatregelen blijven alle horecagelegenheden tot 28 april gesloten

3 april 2020

Volgens Beljaarts van KHN lopen de procedures voor het oorspronkelijke pakket aan steunmaatregelen allesbehalve gesmeerd

Volgens Dirk Beljaarts, algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland, zagen ondernemers dit besluit aankomen en hebben zij ook begrip voor de verlenging.

Rondje horeca… 14

3 april 2020

Anders dan anders (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer drie weken gesloten zijn...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… de Rainbow 2

Door: Hans Dekker

The Rainbow was een discotheek van eigenaren Dirk Blaauwboer en Berry Meinen. Ik kende de heren in die tijd eigenlijk niet.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Coco club

27 maart 2020

Door: Pieter van Dijk

In Bergen heb je vier discotheken gehad. De Zwarte Kat, was ongetwijfeld de beste, maar die was midden jaren ‘70 afgefikt en wie op zijn hoogtepunt stopt…Laat altijd onuitwisbare indrukken achter.

Nog veel onduidelijk over verscherpte maatregelen horeca

27 maart 2020

4000 euro steun voor 3 maanden vaste lasten voor kleinere eet- en drinkgelegenheden die voor publiek gesloten zijn

"Alle maatregelen - zoals sluiting van de horeca- gelden vooralsnog tot en met maandag 6 april", zo meldt het kabinet op de website Rijksoverheid.nl

Rondje horeca… 13

27 maart 2020

Eensgezindheid

De Bergense horeca piept en kraakt onder het coronavirus. Inmiddels gaan we de tweede week in dat de zaken waar we zo...

Sympathiek initiatief van restaurant The Bourbon Room

20 maart 2020

Samenwerking met groenteman Wokke. Maaltijden voor een schappelijke prijs. Vanaf zaterdag 21 maart verkrijgbaar

Lieve vrienden van The Bourbon Room. Allereerst heel veel sterkte in deze bizarre tijden, we leven mee.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… deel 3 Hans Teeuwen in Nero’s Place

20 maart 2020

Door: Hans Dekker

Nu moet nog even vertellen dat ik het werk van Hans Teeuwen kende. In de tijd dat dit speelde had hij net zijn partner Roland Smeenk verloren.

Rondje horeca…12

20 maart 2020

Dom en ongepast

Eerder deze week postte een medewerkster van Rodimedia’s Bergens Nieuwsblad afgelopen zondag om 20.45 op het Facebook portal ‘Je bent een Bergenaar als…

Wekelijkse update: Bergenaren helpen Bergenaren: Laat je eten lekker thuis bezorgen

3 april 2020

Help de lokale restaurants de crisis door

Bij sommige zaken kon je altijd al eten bestellen en laten bezorgen. Sinds kort gaat een aantal extra restaurants creatief...

Redderestaurants.nl: actie voor directe cashflow voor de horeca

20 maart 2020

Iedereen kan zich aanmelden

De omzet van veel restaurants is door de verplichte sluiting vanwege corona gereduceerd tot nul. Zeker als ze niet aan afhalen of bezorgen doen.

Hoe kunnen we de lokale horeca helpen?

20 maart 2020

Drie weken dicht betekent drie weken geen inkomsten, maar wel kosten

De Flessenpost brengt de sponsors en adverteerders tot en met 6 april de bannering niet in rekening.

Uit eten mag wel

13 maart 2020

Dus... kom lekker smikkelen in Bergen

Premier Mark Rutte benadrukt dat bepaalde sociale activiteiten, zoals uit eten gaan in restaurants, wel door kunnen gaan.

En zo gaat de Bergense horeca om met zijn gasten

13 maart 2020

Hygiëne voor alles!

Graag laten wij u weten dat u de komende dagen met een gerust hart kunt komen dineren en welke maatregelen wij hebben getroffen.

Rondje horeca… 11

13 maart 2020

Maatregelen en op reis

Verderop in de rubriek 'Horeca' kunt u lezen hoe Bergense cafés en restaurants omgaan met het coronavirus.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… deel 2 Hans Teeuwen in Nero’s Place

13 maart 2020

Door: Hans Dekker

Het jaar weet ik niet meer, maar het was ergens in de jaren 90. Ik werkte als dj bij Hans Kamm. Ik was net gestopt als club dj in de Heer van Jericho, waar ze al

Neem hier een kijkje in het mooist hotel van Bergen

13 maart 2020

Wandel rond (3D) in het mooiste hotel van Bergen en ontvang bij een boeking 10% korting

Altijd al eens willen binnenkijken? Nu kan het! Bekijk de virtuele tour. Boek nu een HEERLIJK weekend, midweek of weekje weg...

Nederland steeds meer in trek bij toeristen

6 maart 2020

Met name vakantiehuizen in Noord-Holland

Het aantal mensen dat een nachtje in een hotel, een huisje of op een camping in Nederland heeft geslapen, is toegenomen in 2019 meldt het Centraal Bureau...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Knikker

6 maart 2020

Door: Pieter van Dijk

Tijdens de overblijfouder wacht op de Willem Alexander school waar mijn dochter op zit, zat ik oude horeca verhalen met Paul vd Pluijm op te halen...

Rondje horeca… 10

6 maart 2020

Grote veranderingen bij Hotel blooming op komst

“Hotel blooming viert winst door meteen een maand op slot te gaan.” Dat werd onlangs gekscherend in de media geschreven.

Monique tien jaar in d’Alderliefste, een mooi verhaal

28 februari 2020

Ze runde ’s zomers al op jonge leeftijd een strandpaviljoen in het van godvergeten oord...

De blonde meisjes van de Helmweg in Groote Keeten, een gehucht op de gure laagvlakte tussen Callantsoog en Den Helder, fietsten richting school...

Rondje horeca… 9

28 februari 2020

Nieuwe restaurant LadyPapa opent maandag zijn deuren

U heeft het bovenin het Flesje al kunnen lezen. Na een maandenlange verbouwing is de fameuze naam Nero (Hans Kamm) vervangen door LadyPapa.

‘Zal ik u de rekening brengen?’ en ‘Welk bedrag mag ik voor u intoetsen?

28 februari 2020

Door: Wouter Verkerk

Gastvrijheid en service worden vaak in één adem genoemd met beleefdheidsregels. De etiquette dus. Zoals het hoort. En rondom het presenteren van de rekening...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or

28 februari 2020

Door: Hans Dekker

Mijn naam is Hans Dekker en ik begon jaren geleden als barkeeper in de Coq d’Or.

Rondje horeca… 8

21 februari 2020

Heel langzaam maar zeker

Rond deze periode van het jaar valt het ook in de horeca een beetje stil. Dat is een jaarlijks terugkerend verschijnsel...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… tarts and vicars

Door: Pieter van Dijk

Vorige week stonden er op de foto boven mijn stukje, vier frivool geklede dames voor de Lamoraal en een bord met 30 erop.

Bergense horeca in cijfers: Duitse bezoekers blijven op 1, maar wel een afname van 3.7 procent

21 februari 2020

Noordzee badplaatsen blijven het populairst

Tijdens een overleg met de diverse ondernemersverenigingen en de gemeente Bergen op 23 januari jongstleden, is er een presentatie gehouden over Gastheerschap...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ’s Nachts na tweeën!

14 februari 2020

Door: Pieter van Dijk

Na 02.00 uur, als horeca Bergen zijn deuren sloot, was het gebruikelijk dat je moest schoonmaken en daarna nog even een borrel dronk met je collega’s...

Rondje horeca… 7

14 februari 2020

Voor een zacht prijsje, maar allemaal goed in kwaliteit

Afgelopen week heb ik weer eens gegeten bij Bistronomie ’t Parkje. ’t Parkje heeft sinds kort een Bib gourmand van...

Naleving van de leeftijdsgrens alcoholverkoop is verbeterd in Bergen

14 februari 2020

Door het inzetten van mysteryshoppers is in het najaar van 2019 steekproefsgewijs onderzoek gedaan bij diverse verkooppunten

Recent onderzoek in Bergen laat zien dat jongeren onder de 18 jaar die alcohol proberen te kopen hier in meerderheid van de gevallen niet in slagen (59,4%).

Rondje horeca… 6

7 februari 2020

Sympathiek gebaar

Met grote regelmaat komt Bergen helaas wat minder gunstig in de spotlights te staan in de media. Politieke partijen staan elkaar naar...

Wat gaan ze precies doen bij blooming?

7 februari 2020

Een overzicht van de plannen

Het huidige restaurant wordt compleet verbouwd. Om het comfort voor onze gasten te vergroten breiden we de capaciteit flink uit.

Terug