Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De dood van Art

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De dood van Art

Zo vlak voor de kerst geen leuk onderwerp, maar door de jaren heen zijn diverse personen uit dit verhaal overleden. Dus zie het maar als een ode aan alle vrienden die we verloren hebben!

Wanneer was het precies? Nou daar moest ik toch even voor te rade gaan bij Doortje en Esther. Esther met haar goede geheugen, flapte er terwijl ik de vraag nog maar half gesteld had al uit ‘3 februari, 1984’ alsof het gisteren gebeurd was. Zelf had ik in die periode wat minder contact met Art. Of dat nu kwam omdat hij zijn leven aan het beteren was of omdat hij weinig in Bergen kwam omdat hij met drank gereden had en zijn rijbewijs kwijt was? Ja en dan blijkt Bergen aan Zee toch een flink eind weg. Dat rijbewijs kwijt, was zijn eigen stomme schuld en het verhaal was een tijd lang ‘Talk of the Town’.

In Bergen aan Zee woonde ook een agent en al zal ik zijn naam niet noemen, het was een geschikte peer, die vaak meer mens was dan politieagent. Dat bleek later ook toen hij gepakt werd samen met wat Egmonders, die ‘s nachts hun favoriete, beetje illegale hobby in de duinen aan het uitoefenen waren. Het was een heterdaadje en onze vriendelijke agent kon moeilijk meer zeggen: “Mijn naam is konijn, euhh haas.” Toen hij echter nog wel agent was, in de zomer van ’84, was er controle bij de Franschman en Art, op weg naar Bergen, werd door hem aangehouden. Het was even een goedmoedig gesprekje van buren onderling en bij het afscheid kreeg Art de waarschuwing mee:  “Art één ding, ga vannacht nu niet met drank op terug rijden.” “Haha, natuurlijk ga ik rijden, wat denk je dat een taxi kost?” Typisch een antwoord van Art, die zijn scherpe, vrijmoedige mond vaak niet kon houden. “Nee Art, niet doen, want dan wacht ik je op en…, bel me liever dan brengen wij je wel thuis!”

Om twee uur ’s nachts reed Art eigenwijs als hij was toch met een slok op naar huis en inderdaad, bij de Franschman werd hij weer aangehouden. Beiden hadden woord gehouden, maar Art was zijn rijbewijs kwijt!
De derde februari was een mooie winterse dag, maar er zat sneeuw in de lucht. Samen met Paul Genet gingen ze met een strandbuggy over het strand racen en hoe het precies kwam? Ach, wat maakt het uit? Art reed en op de een of andere manier heeft hij strandpaal 35 (tussen BAZ en Egmond) niet gezien en knalde hij vol er tegen op. Paul was redelijk ongeschonden gebleven, maar Art had het stuur in zijn maag gekregen en het was niet best. Geen mens was meer op het strand en zeker niet bij Paal 35 en mobieltjes waren er nog niet. Arme Paul was ten einde raad en besloot met zijn grote lijf om het op een lopen te zetten en hulp te halen. Egmond en Bergen aan Zee leken allebei even ver en wat doe je dan als Egmonder? Buiten adem van het hardlopen, heeft Paul, tegen de avond, Derp weten te bereiken en de hulpdiensten gewaarschuwd.

Die avond zat ik in de Taverne, met Bouke, Agnes en Sarah Lou, waar ik vaak mee ging stappen. Ineens werd het stil, er was een telefoontje en het slechte nieuws ging snel in de rondte. Art lag in het ziekenhuis en het was niet goed met hem, hij moest acuut geopereerd worden. Doodstil zat iedereen bedrukt voor zich uit te staren en wachtten we allemaal op meer nieuws. Dat liet niet lang op zich wachten. Mijn vriend Art was overleden! Hier en daar huilden wat mensen, waarschijnlijk ik zelf ook. Het enige wat me echt bijgebleven is. Op een gegeven moment begon een niet nader te noemen gast te vertellen, dat hij nog geld van Art kreeg en het hem niets kon schelen! Wat een lul, het kostte ons moeite om hem niet aan te vliegen, maar anderen waren Bouke en mij voor en gaven hem van repliek. Voor er klappen vielen, koos de eikel er voor om liever weg te gaan. Gelukkig!

De komende dagen moest er van alles geregeld worden en ik weet dat o.a. Hans Meertens en Karin heel veel op zich genomen hebben (sorry voor wie ik tekort doe). Er werd geprobeerd om Rosa King live te laten spelen. Ze was bevriend met Art sinds ze op zijn duinfeest in villa Rozenbottel op haar sax gespeeld had. Helaas kon ze niet, anders had ze het echt willen doen. Dan dus Joe Cocker, maar in Driehuis Westerveld konden ze alleen maar cassettebandjes afspelen. Hans heeft een aantal mooie nummers op tape gezet en verder heb ik die dagen in een soort excessieve roes geleefd. Misschien in mijn fantasie, maar op de dag van de crematie begon het te sneeuwen en dat maakte Driehuis Westerveld nog mooier.

Ik had die nacht bij een lief meisje troost gezocht en niet geslapen en toen ik ietwat laat aankwam, was er alleen nog plaats achterin, zo druk was het. Hans had de cassettebandjes in zijn zenuwen vergeten en werd in allerijl terug gestuurd om ze te halen. De dienst was onwerkelijk en ook heel mooi, denk ik. Daarna werd er naar goed Bergens gebruik een borrel in de Taverne gehouden, maar echt veel kan ik me gelukkig niet meer herinneren. Als slot wil ik nog zeggen…

Art, Paul en Hans, jullie zijn voor altijd in ons hart! Namens alle kennissen, vrienden en familie.

Liefs Pieter

advertentie

Meer 'Horeca':

Rondje horeca… 8

21 februari 2020

Heel langzaam maar zeker

Rond deze periode van het jaar valt het ook in de horeca een beetje stil. Dat is een jaarlijks terugkerend verschijnsel...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… tarts and vicars

Door: Pieter van Dijk

Vorige week stonden er op de foto boven mijn stukje, vier frivool geklede dames voor de Lamoraal en een bord met 30 erop.

Bergense horeca in cijfers: Duitse bezoekers blijven op 1, maar wel een afname van 3.7 procent

21 februari 2020

Noordzee badplaatsen blijven het populairst

Tijdens een overleg met de diverse ondernemersverenigingen en de gemeente Bergen op 23 januari jongstleden, is er een presentatie gehouden over Gastheerschap...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ’s Nachts na tweeën!

14 februari 2020

Door: Pieter van Dijk

Na 02.00 uur, als horeca Bergen zijn deuren sloot, was het gebruikelijk dat je moest schoonmaken en daarna nog even een borrel dronk met je collega’s...

Rondje horeca… 7

14 februari 2020

Voor een zacht prijsje, maar allemaal goed in kwaliteit

Afgelopen week heb ik weer eens gegeten bij Bistronomie ’t Parkje. ’t Parkje heeft sinds kort een Bib gourmand van...

Naleving van de leeftijdsgrens alcoholverkoop is verbeterd in Bergen

14 februari 2020

Door het inzetten van mysteryshoppers is in het najaar van 2019 steekproefsgewijs onderzoek gedaan bij diverse verkooppunten

Recent onderzoek in Bergen laat zien dat jongeren onder de 18 jaar die alcohol proberen te kopen hier in meerderheid van de gevallen niet in slagen (59,4%).

Rondje horeca… 6

7 februari 2020

Sympathiek gebaar

Met grote regelmaat komt Bergen helaas wat minder gunstig in de spotlights te staan in de media. Politieke partijen staan elkaar naar...

Wat gaan ze precies doen bij blooming?

7 februari 2020

Een overzicht van de plannen

Het huidige restaurant wordt compleet verbouwd. Om het comfort voor onze gasten te vergroten breiden we de capaciteit flink uit.

Winnaars Valentijnsdiner 2020 zijn bekend

7 februari 2020

Negen Bergense toprestaurants ontvangen hun gasten op vrijdag 14 februari a.s.

Het aantal mails dat de redactie de afgelopen weken ontving, was overweldigend. Dus… na lang overleg, zijn dit de uiteindelijke winnaars geworden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… avonturen in Bergen aan Zee

7 februari 2020

Door: Pieter van Dijk

Vandaag woensdag 5 feb., scheen het zonnetje in mijn nek en ja, dan komen de lente gevoelens en het verlangen naar het strand.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Beste blinde darter van Bergen

Door: Pieter van Dijk

We kunnen gerust zeggen dat darten in Bergen werd geïntroduceerd vanwege Piet Vermeulen zijn verzamelwoede en hang naar spelletjes.

“Le Taittinger Prix Culinaire”

31 januari 2020

Chefkok Jonathan Zandbergen in de jury

Deze week vindt in Parijs de 53e editie plaats van de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire. Executive chef van sterrestaurant Merlet...

Rondje horeca… 5

31 januari 2020

Waar een klein dorp groot in kan zijn (filmpje)

Eerder deze week werd bekend dat blooming hotel de Zoover Award in de wacht heeft gesleept voor beste hotel van Nederland.

blooming hotel wint de Zoover Award voor beste hotel van Nederland

31 januari 2020

Met een jaarscore van 8,9 en zo’n 60.000 overnachtingen per jaar

Eind 2019 werd blooming hotel, gevestigd in Bergen (NH), reeds verkozen tot Nederlands Meest Duurzame Hotel.

Wet Arbeidsmarkt in Balans grootste bedreiging voor horeca 2020

17 januari 2020

Ontwikkeling van de horeca in harde cijfers

In 2019 groeide de omzetwaarde in de horeca met 3,5% van ruim 22,7 miljard naar 23,5 miljard euro.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

24 januari 2020

Waar en wanneer: in een van de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost. Je kunt je lief een roos geven of een kaartje sturen, maar...

Rondje horeca… 4

24 januari 2020

Mooi gebaar

Vorig jaar bedacht ik een leuke Valentijnsactie waarbij ruim tien Bergense restaurants zich spontaan aanmelden voor een gratis Valentijnsdiner...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Taverne

24 januari 2020

Door: Eric Winder

Na een half jaar scheikunde gestudeerd te hebben, besloot ik dat ik toch liever naar de kunstacademie wilde. Een fantastisch idee, maar het gevolg was...

Rondje horeca… 3

17 januari 2020

Voor het 22e jaar op rij is Restaurant Merlet bekroond met Michelinster

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

17 januari 2020

Waar en wanneer: In een van de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude Lau en jonge Thé

17 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik deze titel opschrijf, moet ik gelijk aan drank denken. Zoiets als kiezen tussen jenever of een kopje thee.

‘Horecaondernemers liggen wakker van WAB’

10 januari 2020

‘En die onzekerheid is niet goed voor de economie’

Ruim 80 procent van de horecaondernemers weet dat de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ (WAB) sinds 1 januari 2020 van kracht is...

Rondje horeca… 2

10 januari 2020

Klaar mee

Als je ternauwernood de feestdagen hebt overleeft, volgt er in januari nog een enorme reeks aan nieuwjaarsrecepties.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Shoarma

10 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

In Bergen is Tarek al jarenlang een begrip voor een lekker broodje shoarma. Heel vroeger was er in Bergen niets op dat gebied en moesten we na het werk naar Alkmaar voor een broodje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drie keer is scheepsrecht

3 januari 2020

Door: Augusta Verburg

Vijfendertig jaar leek hem een prima leeftijd om te gaan hemelen, zei mijn broer Art ooit. Hij had geen zin om een ouwe nicht te worden.

Horecava 2020 staat voor de deur… drie redenen om te komen

3 januari 2020

Hét trendsettend event voor mensen die werkzaam zijn in de horeca

Van maandag 13 tot en met donderdag 16 januari 2020, van 10:00 tot 18:00 uur nemen we je mee in de veranderende wereld in de foodretail en foodservice.

Rondje horeca… 1

3 januari 2020

Bergen op zijn best

Na een super gezellige oudejaarsavond de volgende dag rond een uurtje of twee ’s middags richting Bergen aan Zee afgereisd om de deelnemers...

Nieuwe Michelin-award voor uitmuntend gastheerschap

20 december 2019

De gidspresentatie van Michelin 2020 vindt op maandag 13 januari 2020 plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam

De uitreiking van de sterren valt komend jaar samen met de eerste dag van de horecavakbeurs Horecava. Om gastheerschap in de spotlights te zetten, heeft...

AFTER WORK – voortzetting samenwerking Wonder’s en nieuwe samenwerking blooming beach

20 december 2019

Veel mooie feestjes in aantocht in 2020

Na de eerste drie zeer succesvolle edities van AFTER WORK, hebben Wonder’s Bergen en het Bergense evenementenbureau Event Studio (organisator van After Work)...

Vooruitblik Michelingids 2020

20 december 2019

De echte lekkerbekjes moeten nog even geduld hebben...

Dit jaar moeten we wat langer wachten op de presentatie van de Michelingids. Na Lekker, Proefschrift Restaurants en Gault&Millau presenteert...

Rondje horeca… 48

20 december 2019

Terugblik 2019

Het was weer een buisend jaar in de Bergense horeca. De hoogtepunten voor mijzelf waren in eerste instantie de sluiting...

Rondje horeca… 47

13 december 2019

Goed nieuwe jaar met plus van 1,5 procent verwacht

Hotels, restaurants, cafés en andere horecagelegenheden profiteren in 2020 van de vele evenementen die Nederland te bieden heeft.

De 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020

13 december 2019

Het zal inmiddels niemand verrassen dat sterrestaurant Merlet uit Schoorl daarbij staat

De 17+ Club, de top van Nederland. Hieronder de 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… mijn vriend Art Verburg

13 december 2019

Door: Pieter van Dijk

Ik was nog geen 18 jaar, toen ik Art in de taverne leerde kennen. Een groepje, waaronder Ricardo Hewitt, zat om geld te kaarten aan een tafeltje...

Terug