Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Coco club

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Coco club

In Bergen heb je vier discotheken gehad. De Zwarte Kat, was ongetwijfeld de beste, maar die was midden jaren ‘70 afgefikt en wie op zijn hoogtepunt stopt…Laat altijd onuitwisbare indrukken achter. Dan had je nog Palermo, daar kwam ik zelf maar sporadisch, waarom weet ik niet? Want het is toch de meest stabiele disco gebleken.

Maar iedereen in Bergen had zo zijn ‘loopje’ als hij uitging en ondanks dat ik een heel uitgebreid loopje had, hoorde Palermo daar niet zo bij! Misschien dat iemand anders een keer een leuk verhaal over Palermo van Juul wil schrijven? De wat jongere lezers kennen natuurlijk de Rainbow/Club, later ChaCha, ook ik en daar kan ik ook nog een paar mooie verhalen over schrijven. En de 4e disco was de Coco club later Gatsby.

De Cococlub leerde ik pas beter kennen na de Zwarte kat. Op de een of andere manier was het niet bepaald uitnodigend om dat stenen trapje op het plein af te dalen, om vervolgens door een groot pluche gordijn langs de portier te moeten. Maar eenmaal binnen voldeed de club volledig aan de verwachtingen van ons jeugd uit die tijd. Een blind paard kon er geen schade aanrichten. Een grote bar links als je binnenkwam, de kleine bar rechts, barkrukken aan de ketting, naast de kleine bar stond het hokje voor de dj en was de dansvloer. Verder was het goed donker en als enige opsmuk hadden ze in de ‘meestal’ dode hoek linksachter van de grote bar een plant staan en natuurlijk heel belangrijk. Boven de dansvloer hingen wat spots en een discobal. Maar het meest belangrijke: het was er flink donker, de mixjes waren goedkoop en de muziek was prima dansbaar!

De eigenaar Joop met zijn vrouw Annelies beheerden de tent. Joop zat altijd met zijn grote sigaar achter de kassa en elke bestelling moest aan hem doorgegeven worden en afgerekend, zo hield Joop controle over de geldstroom. Op zich niet eens zo een verkeerde methode. In de begindagen dat ik er kwam, werkte Rens Schoorstra er als bedrijfsleider, stond Koos aan de deur, Henny Bouwman met Mariette, de zus van Annelies achter de grote bar en Rene de Bruin achter het kleine barretje. Maar toen mijn vrienden en leeftijdgenoten Michel Derksen en Rick Nieuwenhuizen achter de grote bar gingen werken en Kick Pilaet er Dj werd kwam ik er steeds vaker en vaker en vaker en heb er zelfs een paar keer ingevallen voor Rene de Bruin. De link miegel had mij een keer gevraagd of ik een paar maanden verder voor hem kon invallen? Het was zo ver vooruit dat er bij mij geen alarmbellen gingen rinkelen, ook was het op een zondag, dus geen probleem met mijn werk in het Zeepaardje en Hoppe dus waarom niet?

Later, toen de datum naderde begreep ik waarom… Het was de dag van de WK voetbalfinale van 1978 en wij speelden die finale in en tegen Argentinië. Gelukkig was het heel rustig, had iemand een kleine tv neergezet en heb ik alle hoogtepunten en dieptepunten kunnen zien. Maar gezien de uitslag was het niet de leukste avond werken. In die periode kwam ik zo af en toe een broodje eten na het werk. Op Zaterdagen na sluitingstijd, belde Kick op of hij broodjes voor mij moest bestellen en na het schoonmaken van het Zeepaardje kwam ik bij hun nog even helpen en nazitten. Ik leerde Joop steeds beter kennen en waarderen en alle anderen waren vrienden. Op een gegeven moment toe ik binnenkwam en vroeg of ik nog wat kon doen? Zei Rens “bijna alles is al klaar, maar je kunt de plant watergeven, de emmers staan in het schoonmaakhok.”

Nietsvermoedend en ter verdediging, met ook wel wat gedronken na een avondje werken, pakte ik een emmer en vulde die met water. Terwijl ik naar de eenzame plant liep voelde ik dat ik in de maling genomen werd. Ik begon met gieten en net toen ik het zag, riep Rens luid lachend. “Man zie je niet dat het een plastic plant is?” “Ja nu je het zegt en ik goot om mij niet te laten kennen onverdroten door en de hele emmer leeg”

Mijn vriend Kick was Disc Jockey en zat als alleenheerser in zijn hokje met draaitafels, platen, microfoon en volumeknopjes over de dansvloer uit te kijken. Hoe populair dat beroep was kreeg ik meer en meer door, gezien de groepen meiden die voor zijn hokje hingen en om aandacht en plaatjes bedelden. Maar pas echt drong het tot me door, toen we beiden op de HAVO-top Loudelsweg zaten. We hadden les in een achteraf lokaal, op het terrein van het Nonnenklooster en moesten langs de huishoudschool. Dat was een eindje lopen en de leraar lette streng op dat je er niet te lang over deed. Op deze mooie zomerse dag stond er een groepje meiden buiten en natuurlijk liepen wij als jonge jongens quasi nonchalant voorbij, intussen uit je ooghoeken glurend wat voor leuke meiden er tussen stonden? Ineens klonk er geroezemoes. ‘ Dat is Kick…, oh ja dat is Kick zie je wel, Kick van de Coco, Oh ja Kick….’ Natuurlijk gingen we even een praatje maken, maar geen enkel meisje schonk aandacht aan mij en mokkend liep ik maar door. Intussen beseffend dat barkeeper lager in rang stond bij de meiden dan dj. Mijn enige voldoening die dag was dat de leraar Kick niet meer toe liet in de les. Maar aan zijn triomfantelijke grijns te zien, interesseerde hem dat geen bal.

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Coronakwartje steun in de rug voor lokale horeca

5 juni 2020

Met posters en bierviltjes willen ze de gasten op de actie attenderen

Misschien lees je dit vanaf een zonnig terras met een vers biertje voor je neus. Na maanden van lockdown is de horeca eindelijk weer open.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Meer Bokkensprongen

4 juni 2020

Door: Pieter van Dijk

In het eerste hoogseizoen reden Marcel, Erno en ik op het fietsje naar Groet, of ik kon met Erno meerijden in zijn Alpha Julia, wat ik zo een geweldig mooie auto vond..

Rondje horeca…23

5 juni 2020

Interview met Paul de Wit van Wonder's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Paul de Wit van Wonder's voor de camera. Harry Steunenberg ...

Zilte Zoen in Bergen aan Zee is gered en gaat weer open

29 mei 2020

Maandag 1 juni a.s. gaan de deuren weer open

De nieuwe eigenaar is de familie Peek uit Bergen, zij investeerden al eerder in horecabedrijven. Er is geen dag verloren gegaan, zegt Robbert Peek.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… herinneringen aan Thé Lau

29 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Bergen in de horeca werkte, waren tennis en squash ‘the things to do’. Je verdient natuurlijk redelijk je geld...

Rondje horeca…22

29 mei 2020

Interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie André Rzepka van Fabels Eten & Drinken voor de camera.

Nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel voor horecaondernemers!

22 mei 2020

Geen tijd voor lange bureaucratische processen

KHN is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Op 20 mei presenteerde het kabinet een aanvullend steunpakket voor bedrijven,...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Bokkesprong

22 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik het zo bekijk dan heeft bijna half horeca Bergen en omstreken in de Bokkensprong gewerkt. Mijn beurt was het in ieder geval op Koninginnedag 1975. ...

Advertorial: Veiligheidschermen voor de horeca

22 mei 2020

Minimale aanpassing van bestaande routing en lay-out en lage investering, optimaal rendement

Op een zo veilig mogelijke manier uw gasten weer kunnen verwelkomen in tijden van corona. Dat is het belangrijkste uitgangspunt...

Strandpaviljoen EVI stopt

15 mei 2020

De eigenaren lieten dit weten via socialmedia

Wij hebben stormen doorstaan en brandjes overleefd, veel feest gevierd en bovenal van heel veel zonnige dagen mogen genieten. Maar nu moeten wij u...

Wijn expert Cuno van ’t Hoff (filmpje)

15 mei 2020

Lekker thuis en toch mooie wijnen proeven! Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen

Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen. Klik hier voor het filmpje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Heerlijkheid 6

15 mei 2020

Door: Hans Dekker

‘De Heerlijkheid ’was een café van Dirk Blaauboer en de ingang grensde aan de keuken van de Pilaren in het straatje van de Marskramer...

Een zeer bijzonder culinair evenement in aantocht…

15 mei 2020

Op 23 en 24 mei 2020 organiseert Merlet met zes Noord-Hollandse chefkoks een fantastische culinaire middag

Gasten kunnen op zaterdag 23 en zondag 24 mei genieten van een culinaire middag langs zes restaurants in Noord-Holland. Middels het grootste “Drive-thru”-concept van Nederland geniet u...

Wat mag er nu precies wel en wat niet in de horeca per 1 juni a.s.

15 mei 2020

KHN geeft uitleg. Alles overzichtelijk op een rij.

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van woensdagavond 6 mei 2020 bekendgemaakt dat de horeca met ingang van 1 juni 2020

Ook hotel blooming gaat weer van start (filmpje)

15 mei 2020

Weliswaar niet op volle kracht, de richtlijnen staan dat namelijk niet toe, maar ze gaan 2 juni wel weer open

blooming gaat 2 juni weer open! Het team is er helemaal klaar voor om iedereen een heerlijk ontspannen en uiteraard veilig verblijf te kunnen bieden. Wij kunnen niet wachten. Wanneer kom jij weer logeren? Klik hier voor het filmpje.

Rondje horeca…20

15 mei 2020

Interview met Steef van Leeuwen van de Taverne

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen

KHN-voorzitter Róber Willemsen: “Stap voor stap komen we er”

8 mei 2020

Vanaf 1 juni geldt: maximaal dertig gasten per horecazaak. Wat vind je daarvan?

KHN is blij met de gefaseerde opening van de horeca, maar zegt wel dat een financieel noodplan keihard nodig is.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal 2

8 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Was Arie Boekel de meest toonaangevende horeca-exploitant in de regio Bergen, van de jaren 60/70. Op zijn manier was Dirk Blaauboer heel bepalend...

Rondje horeca…19

8 mei 2020

Interview met Koert Hans Smit. Hij is eigenaar van de Strandpaviljoens Hemingway's Beach en Noorderlicht

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zeven weken...

Fletcher Hotel Bergen gooit de deur weer open

1 mei 2020

Veel hotels hielden de deuren van hun restaurants en cafés tot voor kort helemaal gesloten

Toch hoeft dat volgens de noodverordening niet: openstelling voor eigen gasten mag namelijk gewoon.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal

1 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Nero’s Place, the Club, Rainbow of café de Heerlijkheid werkte, hoefde dat

Familiebedrijven in de horeca. Zo doen ze dat bij het klimduin in Schoorl

1 mei 2020

En nee... verrassend genoeg is deze foto niet genomen vóór de horecasluiting

Deze werknemers hoeven zich niet aan de 150cm-maatregel te houden, want dit zijn de twee gezinnen die de restaurants onderaan het Klimduin draaiende houden.

Bergen is een (tijdelijke) traiteur rijker (filmpje)

1 mei 2020

Nou waren we al ernstig verwend in Bergen, maar...

Sinds vandaag hebben we er ook nog eens een traiteur bij. Waar... bij Bistronomie 't Parkje.

Rondje horeca…18

1 mei 2020

Interview met Martin van Bourgonje van hotel-restaurant Merlet en hij heeft ook goed nieuws te melden

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zes weken...

Nieuw in Bergen: Bistronomie ’t Parkje transformeert tijdelijk in een traiteur-delicatessenzaak.

24 april 2020

Wanneer: Vanaf Koningsdag, maandag 27 april

Dagelijks tussen 12:00 en 20:00 uur kunt u bij ons terecht om bistronomische specialiteiten af te halen.

Restaurants Zilte Zoen Bergen aan Zee en Egmond gesloten. Eigenaar failliet

24 april 2020

Zilte Zoen Schoorl blijft open

De eigenaar, Hiemstra, zou het faillissement zelf hebben aangevraagd. 32 medewerkers komen op straat te staan.

Rondje horeca…17

24 april 2020

Interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De magie van de horeca

24 april 2020

Door: Pieter van Dijk

De Horeca heeft altijd een grote, bijna magische aantrekkingskracht op mij gehad. Dat merkte de eerste keer dat ik Anna Boleyn binnen liep als 13 jarig scholiertje.

De horecabranche is teleurgesteld over de verlenging van de coronamaatregelen

24 april 2020

Rutte: "Protocol opstellen helpt, maar betekent niet dat de sector weer open kan"

Dirk Beljaarts, algemeen directeur van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt tegen NU.nl zelfs "boos" te zijn.

Wekelijkse update: Help de lokale restaurants de crisis door…

28 mei 2020

Een overzicht van weer heerlijke nieuwe menu's

Kijk hier voor het overzicht. Hebben we u als ondernemer over het hoofd gezien? Laat het ons dan snel even weten via: [email protected]

De komende weken wordt beslist of, wanneer en hoe de horeca weer (geleidelijk) open kan na de ‘intelligent lockdown’

24 april 2020

Hoe nu verder...

Dat deze heropening niet van de ene dag op de andere dag van nul naar de gewone situatie zal gaan is logisch en dat de horeca er in ieder geval...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Rainbow deel 2

17 april 2020

Door: Hans Dekker

De Rainbow had zijn plek wel gevonden tussen de talloze horecazaken in Bergen. De weekenden zaten goed vol met natuurlijk als hoogtepunt...

Hoe rendabel kan de 1,5 mtr economie voor de horeca zijn?

17 april 2020

Het nieuwe normaal... dat is voor het merendeel van de horeca geen optie

KHN heeft op dit moment veel overleg over de veelbesproken 1,5-meter-horeca en laat weten later deze week op de inhoud ervan terug te komen. Wel wil Willemsen (KHN-voorzitter) alvast wat dingen erover zeggen:

Bijt hotel-restaurant Merlet in Schoorl de spits af in de nieuwe 1.5 meter economie?

17 april 2020

Ondernemen in uitdagende tijden...

Als een donderslag bij heldere hemel kwam op zondag 15 maart in de namiddag het bericht binnen dat alle restaurants onmiddellijk de deuren moesten sluiten.

Terug