Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Bokkesprong

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Bokkesprong

Als ik het zo bekijk dan heeft bijna half horeca Bergen en omstreken in de Bokkensprong gewerkt. Mijn beurt was het in ieder geval op Koninginnedag 1975. Feit was dat ik ’s zomers wel rond kon komen van het geld dat ik bij ouwe Lau op de tennisbanen verdiende, maar in de winter had ik last van chronisch geld tekort en op advies van onze goede huisvriend Marcel van Bennekom, ging ik met hem mee naar de Bokkesprong voor een sollicitatiegesprek met Jan Kossen, de bedrijfsleider.

Marcel had mij in het oor gefluisterd dat ik moest zeggen dat ik 18 jaar was en op procenten wilde werken. Dat op procenten werken was zeer lucratief, want naast je fooi die geheel voor jezelf was, kreeg je 10% van de omzet die jij draaide en geloof me dat was veel geld, eigenlijk veel teveel geld voor een jochie van 17.

Met Koninginnedag was mijn vuurdoop, voor 15 gulden kocht je een nieuw mooi blauw schort en je werd geacht om er een lichtblauw overhemd onder te dragen, wat dan weer aan het eind van de avond donker blauw was, van het harde werken. Met wat weemoed had ik van ouwe Thé Lau afscheid genomen en nu kon het werken in de Horeca beginnen. Om het vak te leren zou ik met Marcel mee lopen en de kneepjes van het ober vak van hem leren, tot ik zelfstandig op ‘eigen portemonnee’ kon lopen . Maar zoals ik later wel vaker heb meegemaakt, liep deze dag qua drukte volledig uit de hand. Marcel en iedereen moesten alle zeilen bijzetten om de absurde drukte te runnen en om niet in de weg te lopen, werd ik aan het poleren gezet van de glazen en het bestek. Veel geleerd heb ik die avond niet, dat mag duidelijk zijn.

De volgende dag was er een uitvaller, zijn wijk werd opgedeeld en of ik dan de haard zelfstandig wilde lopen? Nee durfde ik niet goed te zeggen, maar nerveus was ik wel, want om eerlijk te zijn zo handig was ik niet en ik had nog nooit een net kopje koffie hoeven inschenken. Maar ik was geen lafaard en begon met goede moed aan mijn werk. Erno Donselaar ontfermde zich over me en leerde hoe ik het buffet moest bedienen en hoe ik een foutje herstelde, of zelf een drankje kon nemen. Mijn redding was mijn goede geheugen, want ik was net begonnen of er streek een groep van 12 man neer rond de haard, wachtend tot ze naar boven aan tafel konden. Zonder moeite nam ik de bestelling op. In die tijd was de bessenjenever nogal populair, en de mixjes bessen-jus, en bessen-up zaten er volop tussen. Voorzichtig serveerde ik de drankjes uit, want de eerste keer zo een blad vol met drank vasthouden, is niet eenvoudig voor een beginneling.

Op de hoek waar ik begon zat een ietwat frivole vrouw, die het hoogste woord met iedereen voerde, haar man zat in witte broek naast haar en was duidelijk al jaren niet meer aan het woord geweest. Ik wist exact nog wie wat besteld had en haar rosétje uitserveren ging ook nog perfect. Maar net toen ik haar man zijn biertje wilde geven, stond ze op om met een andere vent te gaan dansen en met een zwaai van haar hand tikte ze per ongeluk onder mijn blad, wat kieperde en allerlei soorten kleuren drank belandden in haar kerel zijn schoot. De l.l zag precies wie het deed, maar begon toch stampij te maken. Jan Kossen moest erbij komen, de stomerij werden toegezegd en frivooltje nam haar man even onder handen. ‘Niet zeuren hoor, die jongen kon er ook niets aan doen ik sloeg tegen zijn blad en het droogt wel op. Kom op we zijn uit met zijn allen.’ Ik vond haar op slag lief, maar dat het voorval me nu zekerheid had gegeven? Nee niet echt!

Jan Kossen, was zo een Horecaman, waar je heel veel van kon leren. Zoals die oude Kamm vroeger was en André Rzepka, van Fabels, tegenwoordig is. Altijd op de juiste plek te vinden om overzicht te houden en waar nodig bij te springen. Maar Jan heeft me na een jaar wel eens verteld dat hij met zichzelf een afspraak had gemaakt. ‘Nog drie fouten en hij ligt eruit, want dan leert hij het nooit en het was dat je altijd na het dweilen en opruimen ook nog de bar ging helpen anders had ik je er al veel eerder uitgeknikkerd.(Ook toen had de bar al een grote aantrekkingskracht op me) Maar vanaf het moment dat ik mij dat had voorgenomen, heb je geen enkele fout meer gemaakt, gaf hij ruiterlijk toe en ik heb er drie seizoenen met plezier gewerkt. Veel kan ik jullie vertellen, mooie verhalen, of droevige, over vechtpartijen en ga zo maar door. Maar voor deze keer hou ik het bij een verhaal over een dame met groot gemoed en karakter

Meestal liep ik niet boven en hoewel je dan echt een godsvermogen kon verdienen, was mijn wijk meestal beneden en dat vond ik eigenlijk wel prettiger. Maar deze avond, midden in het seizoen, was ik toch boven ingedeeld. In die tijd hadden wij obers het uit de hand serveren tot een prestige stukje verheven, zonder moeite kon ik een tong, van een zilveren schaal, uit de hand fileren en uitserveren. Ik had net , onder oh en ah geroep, mijn kunststukje vertoond, voor een groep van 8 mensen. De truc was om een handdoek op je onderarm te leggen, anders liep je vreselijke brandwonden op en na de tong kwamen de bloemkool bolletjes in kaassaus(’70 er jaren) Nou dat was een klein kunstje vergeleken bij de tong. Maar bij de gasten aan de rand van de balustrades kon je niet goed of netjes uitserveren en ik moest om bij de laatste dame te komen voor een oudere dame langs. Ze was in het bezit van een nogal geprononceerdere boezem en behangen met juwelen. Netjes vroeg ik of ik voorlangs mocht en ze vergaf me deze kleine zonde. Maar uitgerekend boven haar borsten, gleed het bloemkoolbolletje tussen mijn lepels weg en vond zijn plekje, terwijl de kaassaus naar beneden droop. Doodstil werd het aan tafel en met rood hoofd stamelde ik wat. Haar man, die het feestje gaf, verbrak de stilte door te gaan lachen. De chique dame deed niet voor hem onder en pareerde met; Dat vind jij wel lekker he, drie borsten…?
Het ijs was gebroken en de hele avond werd er gegrapt over, dat ik er ook niet echt om heen kon, met zo een gemoed en mijn fooi van hun was nogal flink.

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Zilte Zoen in Bergen aan Zee is gered en gaat weer open

29 mei 2020

Maandag 1 juni a.s. gaan de deuren weer open

De nieuwe eigenaar is de familie Peek uit Bergen, zij investeerden al eerder in horecabedrijven. Er is geen dag verloren gegaan, zegt Robbert Peek.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… herinneringen aan Thé Lau

29 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Bergen in de horeca werkte, waren tennis en squash ‘the things to do’. Je verdient natuurlijk redelijk je geld...

Rondje horeca…22

29 mei 2020

Interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie André Rzepka van Fabels Eten & Drinken voor de camera.

Nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel voor horecaondernemers!

22 mei 2020

Geen tijd voor lange bureaucratische processen

KHN is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Op 20 mei presenteerde het kabinet een aanvullend steunpakket voor bedrijven,...

Advertorial: Veiligheidschermen voor de horeca

22 mei 2020

Minimale aanpassing van bestaande routing en lay-out en lage investering, optimaal rendement

Op een zo veilig mogelijke manier uw gasten weer kunnen verwelkomen in tijden van corona. Dat is het belangrijkste uitgangspunt...

Strandpaviljoen EVI stopt

15 mei 2020

De eigenaren lieten dit weten via socialmedia

Wij hebben stormen doorstaan en brandjes overleefd, veel feest gevierd en bovenal van heel veel zonnige dagen mogen genieten. Maar nu moeten wij u...

Wijn expert Cuno van ’t Hoff (filmpje)

15 mei 2020

Lekker thuis en toch mooie wijnen proeven! Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen

Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen. Klik hier voor het filmpje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Heerlijkheid 6

15 mei 2020

Door: Hans Dekker

‘De Heerlijkheid ’was een café van Dirk Blaauboer en de ingang grensde aan de keuken van de Pilaren in het straatje van de Marskramer...

Een zeer bijzonder culinair evenement in aantocht…

15 mei 2020

Op 23 en 24 mei 2020 organiseert Merlet met zes Noord-Hollandse chefkoks een fantastische culinaire middag

Gasten kunnen op zaterdag 23 en zondag 24 mei genieten van een culinaire middag langs zes restaurants in Noord-Holland. Middels het grootste “Drive-thru”-concept van Nederland geniet u...

Wat mag er nu precies wel en wat niet in de horeca per 1 juni a.s.

15 mei 2020

KHN geeft uitleg. Alles overzichtelijk op een rij.

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van woensdagavond 6 mei 2020 bekendgemaakt dat de horeca met ingang van 1 juni 2020

Ook hotel blooming gaat weer van start (filmpje)

15 mei 2020

Weliswaar niet op volle kracht, de richtlijnen staan dat namelijk niet toe, maar ze gaan 2 juni wel weer open

blooming gaat 2 juni weer open! Het team is er helemaal klaar voor om iedereen een heerlijk ontspannen en uiteraard veilig verblijf te kunnen bieden. Wij kunnen niet wachten. Wanneer kom jij weer logeren? Klik hier voor het filmpje.

Rondje horeca…20

15 mei 2020

Interview met Steef van Leeuwen van de Taverne

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen

KHN-voorzitter Róber Willemsen: “Stap voor stap komen we er”

8 mei 2020

Vanaf 1 juni geldt: maximaal dertig gasten per horecazaak. Wat vind je daarvan?

KHN is blij met de gefaseerde opening van de horeca, maar zegt wel dat een financieel noodplan keihard nodig is.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal 2

8 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Was Arie Boekel de meest toonaangevende horeca-exploitant in de regio Bergen, van de jaren 60/70. Op zijn manier was Dirk Blaauboer heel bepalend...

Rondje horeca…19

8 mei 2020

Interview met Koert Hans Smit. Hij is eigenaar van de Strandpaviljoens Hemingway's Beach en Noorderlicht

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zeven weken...

Fletcher Hotel Bergen gooit de deur weer open

1 mei 2020

Veel hotels hielden de deuren van hun restaurants en cafés tot voor kort helemaal gesloten

Toch hoeft dat volgens de noodverordening niet: openstelling voor eigen gasten mag namelijk gewoon.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal

1 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Nero’s Place, the Club, Rainbow of café de Heerlijkheid werkte, hoefde dat

Familiebedrijven in de horeca. Zo doen ze dat bij het klimduin in Schoorl

1 mei 2020

En nee... verrassend genoeg is deze foto niet genomen vóór de horecasluiting

Deze werknemers hoeven zich niet aan de 150cm-maatregel te houden, want dit zijn de twee gezinnen die de restaurants onderaan het Klimduin draaiende houden.

Bergen is een (tijdelijke) traiteur rijker (filmpje)

1 mei 2020

Nou waren we al ernstig verwend in Bergen, maar...

Sinds vandaag hebben we er ook nog eens een traiteur bij. Waar... bij Bistronomie 't Parkje.

Rondje horeca…18

1 mei 2020

Interview met Martin van Bourgonje van hotel-restaurant Merlet en hij heeft ook goed nieuws te melden

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zes weken...

Nieuw in Bergen: Bistronomie ’t Parkje transformeert tijdelijk in een traiteur-delicatessenzaak.

24 april 2020

Wanneer: Vanaf Koningsdag, maandag 27 april

Dagelijks tussen 12:00 en 20:00 uur kunt u bij ons terecht om bistronomische specialiteiten af te halen.

Restaurants Zilte Zoen Bergen aan Zee en Egmond gesloten. Eigenaar failliet

24 april 2020

Zilte Zoen Schoorl blijft open

De eigenaar, Hiemstra, zou het faillissement zelf hebben aangevraagd. 32 medewerkers komen op straat te staan.

Rondje horeca…17

24 april 2020

Interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De magie van de horeca

24 april 2020

Door: Pieter van Dijk

De Horeca heeft altijd een grote, bijna magische aantrekkingskracht op mij gehad. Dat merkte de eerste keer dat ik Anna Boleyn binnen liep als 13 jarig scholiertje.

De horecabranche is teleurgesteld over de verlenging van de coronamaatregelen

24 april 2020

Rutte: "Protocol opstellen helpt, maar betekent niet dat de sector weer open kan"

Dirk Beljaarts, algemeen directeur van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt tegen NU.nl zelfs "boos" te zijn.

Wekelijkse update: Help de lokale restaurants de crisis door…

28 mei 2020

Een overzicht van weer heerlijke nieuwe menu's

Kijk hier voor het overzicht. Hebben we u als ondernemer over het hoofd gezien? Laat het ons dan snel even weten via: [email protected]

De komende weken wordt beslist of, wanneer en hoe de horeca weer (geleidelijk) open kan na de ‘intelligent lockdown’

24 april 2020

Hoe nu verder...

Dat deze heropening niet van de ene dag op de andere dag van nul naar de gewone situatie zal gaan is logisch en dat de horeca er in ieder geval...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Rainbow deel 2

17 april 2020

Door: Hans Dekker

De Rainbow had zijn plek wel gevonden tussen de talloze horecazaken in Bergen. De weekenden zaten goed vol met natuurlijk als hoogtepunt...

Hoe rendabel kan de 1,5 mtr economie voor de horeca zijn?

17 april 2020

Het nieuwe normaal... dat is voor het merendeel van de horeca geen optie

KHN heeft op dit moment veel overleg over de veelbesproken 1,5-meter-horeca en laat weten later deze week op de inhoud ervan terug te komen. Wel wil Willemsen (KHN-voorzitter) alvast wat dingen erover zeggen:

Bijt hotel-restaurant Merlet in Schoorl de spits af in de nieuwe 1.5 meter economie?

17 april 2020

Ondernemen in uitdagende tijden...

Als een donderslag bij heldere hemel kwam op zondag 15 maart in de namiddag het bericht binnen dat alle restaurants onmiddellijk de deuren moesten sluiten.

Rondje horeca…16

17 april 2020

Interview met Mike Anthony Bosman (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca...

Merlet 24 april weer open: ‘gastvrijheid met afstand’

10 april 2020

Stermenu wordt op de hotelkamer genuttigd

Merlet in Schoorl heropent op 24 april het hotel en de restaurantkeukens. Gasten kunnen alleen speciale arrangementen...

Strandpaviljoen De Jongens in Bergen aan Zee heeft nieuwe eigenaar

10 april 2020

Marco en Maaike Wokke hebben hun zaak na 26 jaar overgedragen aan Sam Botterman (22)

Dat Botterman de zaak juist in een periode heeft overgenomen dat de horeca vanwege het virus op slot zit, heeft niks...

Helaas… ook ons fijne Bergense culinaire feestje is afgelast

10 april 2020

Heerlijk Bergen hopelijk weer in 2021

Helaas hebben we ervoor moeten kiezen om Heerlijk Bergen in 2020 te annuleren. Dit omdat wij niet verwachten dat wij...

Terug