Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Bokkesprong

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Bokkesprong

Als ik het zo bekijk dan heeft bijna half horeca Bergen en omstreken in de Bokkensprong gewerkt. Mijn beurt was het in ieder geval op Koninginnedag 1975. Feit was dat ik ’s zomers wel rond kon komen van het geld dat ik bij ouwe Lau op de tennisbanen verdiende, maar in de winter had ik last van chronisch geld tekort en op advies van onze goede huisvriend Marcel van Bennekom, ging ik met hem mee naar de Bokkesprong voor een sollicitatiegesprek met Jan Kossen, de bedrijfsleider.

Marcel had mij in het oor gefluisterd dat ik moest zeggen dat ik 18 jaar was en op procenten wilde werken. Dat op procenten werken was zeer lucratief, want naast je fooi die geheel voor jezelf was, kreeg je 10% van de omzet die jij draaide en geloof me dat was veel geld, eigenlijk veel teveel geld voor een jochie van 17.

Met Koninginnedag was mijn vuurdoop, voor 15 gulden kocht je een nieuw mooi blauw schort en je werd geacht om er een lichtblauw overhemd onder te dragen, wat dan weer aan het eind van de avond donker blauw was, van het harde werken. Met wat weemoed had ik van ouwe Thé Lau afscheid genomen en nu kon het werken in de Horeca beginnen. Om het vak te leren zou ik met Marcel mee lopen en de kneepjes van het ober vak van hem leren, tot ik zelfstandig op ‘eigen portemonnee’ kon lopen . Maar zoals ik later wel vaker heb meegemaakt, liep deze dag qua drukte volledig uit de hand. Marcel en iedereen moesten alle zeilen bijzetten om de absurde drukte te runnen en om niet in de weg te lopen, werd ik aan het poleren gezet van de glazen en het bestek. Veel geleerd heb ik die avond niet, dat mag duidelijk zijn.

De volgende dag was er een uitvaller, zijn wijk werd opgedeeld en of ik dan de haard zelfstandig wilde lopen? Nee durfde ik niet goed te zeggen, maar nerveus was ik wel, want om eerlijk te zijn zo handig was ik niet en ik had nog nooit een net kopje koffie hoeven inschenken. Maar ik was geen lafaard en begon met goede moed aan mijn werk. Erno Donselaar ontfermde zich over me en leerde hoe ik het buffet moest bedienen en hoe ik een foutje herstelde, of zelf een drankje kon nemen. Mijn redding was mijn goede geheugen, want ik was net begonnen of er streek een groep van 12 man neer rond de haard, wachtend tot ze naar boven aan tafel konden. Zonder moeite nam ik de bestelling op. In die tijd was de bessenjenever nogal populair, en de mixjes bessen-jus, en bessen-up zaten er volop tussen. Voorzichtig serveerde ik de drankjes uit, want de eerste keer zo een blad vol met drank vasthouden, is niet eenvoudig voor een beginneling.

Op de hoek waar ik begon zat een ietwat frivole vrouw, die het hoogste woord met iedereen voerde, haar man zat in witte broek naast haar en was duidelijk al jaren niet meer aan het woord geweest. Ik wist exact nog wie wat besteld had en haar rosétje uitserveren ging ook nog perfect. Maar net toen ik haar man zijn biertje wilde geven, stond ze op om met een andere vent te gaan dansen en met een zwaai van haar hand tikte ze per ongeluk onder mijn blad, wat kieperde en allerlei soorten kleuren drank belandden in haar kerel zijn schoot. De l.l zag precies wie het deed, maar begon toch stampij te maken. Jan Kossen moest erbij komen, de stomerij werden toegezegd en frivooltje nam haar man even onder handen. ‘Niet zeuren hoor, die jongen kon er ook niets aan doen ik sloeg tegen zijn blad en het droogt wel op. Kom op we zijn uit met zijn allen.’ Ik vond haar op slag lief, maar dat het voorval me nu zekerheid had gegeven? Nee niet echt!

Jan Kossen, was zo een Horecaman, waar je heel veel van kon leren. Zoals die oude Kamm vroeger was en André Rzepka, van Fabels, tegenwoordig is. Altijd op de juiste plek te vinden om overzicht te houden en waar nodig bij te springen. Maar Jan heeft me na een jaar wel eens verteld dat hij met zichzelf een afspraak had gemaakt. ‘Nog drie fouten en hij ligt eruit, want dan leert hij het nooit en het was dat je altijd na het dweilen en opruimen ook nog de bar ging helpen anders had ik je er al veel eerder uitgeknikkerd.(Ook toen had de bar al een grote aantrekkingskracht op me) Maar vanaf het moment dat ik mij dat had voorgenomen, heb je geen enkele fout meer gemaakt, gaf hij ruiterlijk toe en ik heb er drie seizoenen met plezier gewerkt. Veel kan ik jullie vertellen, mooie verhalen, of droevige, over vechtpartijen en ga zo maar door. Maar voor deze keer hou ik het bij een verhaal over een dame met groot gemoed en karakter

Meestal liep ik niet boven en hoewel je dan echt een godsvermogen kon verdienen, was mijn wijk meestal beneden en dat vond ik eigenlijk wel prettiger. Maar deze avond, midden in het seizoen, was ik toch boven ingedeeld. In die tijd hadden wij obers het uit de hand serveren tot een prestige stukje verheven, zonder moeite kon ik een tong, van een zilveren schaal, uit de hand fileren en uitserveren. Ik had net , onder oh en ah geroep, mijn kunststukje vertoond, voor een groep van 8 mensen. De truc was om een handdoek op je onderarm te leggen, anders liep je vreselijke brandwonden op en na de tong kwamen de bloemkool bolletjes in kaassaus(’70 er jaren) Nou dat was een klein kunstje vergeleken bij de tong. Maar bij de gasten aan de rand van de balustrades kon je niet goed of netjes uitserveren en ik moest om bij de laatste dame te komen voor een oudere dame langs. Ze was in het bezit van een nogal geprononceerdere boezem en behangen met juwelen. Netjes vroeg ik of ik voorlangs mocht en ze vergaf me deze kleine zonde. Maar uitgerekend boven haar borsten, gleed het bloemkoolbolletje tussen mijn lepels weg en vond zijn plekje, terwijl de kaassaus naar beneden droop. Doodstil werd het aan tafel en met rood hoofd stamelde ik wat. Haar man, die het feestje gaf, verbrak de stilte door te gaan lachen. De chique dame deed niet voor hem onder en pareerde met; Dat vind jij wel lekker he, drie borsten…?
Het ijs was gebroken en de hele avond werd er gegrapt over, dat ik er ook niet echt om heen kon, met zo een gemoed en mijn fooi van hun was nogal flink.

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

KHN Bergen roept gemeente Bergen op te lobbyen voor extra steun bij het kabinet

22 januari 2021

KHN Bergen-Egmond-Schoorl BES-voorzitter Mike Anthony Bosman heeft de gemeente een brief gestuurd met het verzoek de oproep aan het kabinet te ondersteunen

KHN Bergen heeft de gemeente een brief gestuurd met het verzoek onze oproep aan het kabinet te ondersteunen door het politieke netwerk te gebruiken en deze punten aan te kaarten via het Veiligheidsberaad en de Veiligheidsregio’s.

Gevraagd: Horecapersoneel in Bergen (aan Zee)

22 januari 2021

Gratis rubriek voor horecaondernemers

Altijd al willen werken in de Bergense horeca? Dan is dit je kans!

Ook Bergense cafés inmiddels al vier maanden gesloten

22 januari 2021

Er moet echt meer steun komen vanuit de overheid

Cafés en restaurants zijn al dicht sinds 15 oktober. Door de verlenging van de lockdown betekent het dat de bedrijven inmiddels al vier maanden lang gesloten zijn.

Horecabergen.nl met het complete overzicht voor alle take away & bezorging in Bergen, Egmond en Schoorl

22 januari 2021

Dit zijn de allernieuwste afhaal- en thuisbezorgconcepten

Nu we nog steeds niet uit eten kunnen gaan bij ons favoriete restaurants halen we het eten van de chefs gewoon in huis.

Rondje horeca… 4

22 januari 2021

Deze week een interview met Rogier Jonk van de gelijknamige galerie op het Plein

In de serie gesprekken met Bergense horecaondernemers hebben we in deze editie Rogier Jonk voor de camera.

Loonsteun vooral naar horeca ondernemingen

15 januari 2021

Zo'n 77.000 bedrijven hebben loonsteun (NOW) toegezegd gekregen over de laatste drie maanden van vorig jaar

Meer dan de helft van deze bedrijven is actief in de horeca, catering of detailhandel, meldde uitkeringsinstantie UWV woensdag.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Dames van lichte zeden

15 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Wie is er wel eens naar de dames van lichte zeden geweest? Nu niet rood worden en gaan stotteren…Ja hoor! Ik al, toen ik nog heel jong was!

Bergense chefkok van blooming genomineerd voor award F&B Professional of the Year 2021

15 januari 2021

Zij moeten nu stemmen gaan verzamelen om uit te maken welke drie doorgaan naar de finale op 5 februari

De tien genomineerden die dit jaar kans maken op de titel F&B Professional of the Year zijn bekend. Uit een waslijst aan aangedragen namen koos de jury...

Rondje horeca… 3

15 januari 2021

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels en die heeft weer wat bijzonders te melden

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André voor de camera. Fabel’s Eten & Drinken aan...

Verbouwing bij Merlet in Schoorl: ‘Het moment om te investeren’

15 januari 2021

Het grand café is uit haar jasje gegroeid, legt eigenaar Martin van Bourgonje uit

Merlet in Schoorl is het nieuwe jaar begonnen met een stevige verbouwing. Grand café Bourgogne krijgt een grotere keuken...

ING is voorzichtig positief over horeca: 2021 staat in teken van herstel naar pre-corona omzet

8 januari 2021

Hotels en cafés herstellen langzamer

Voor de horeca staat dit jaar in het teken van de eerste voorzichtige stappen richting herstel. Toch komt de omzet in de horeca over 2021...

Eerste Bergense restaurant in coronatijd sluit zijn deuren

8 januari 2021

Restaurant Cunst van Eelce ten Broeke

Per 15 januari sluit Eelce ten Broeke de deuren van Restaurant Cunst definitief.

Superhelden voor echte helden!

15 januari 2021

Fabel’s Eten & Drinken gaat in samenwerking met vijf Alkmaarse restaurants het zorgpersoneel op de Acute opname en Longafdeling van de Noordwest Ziekenhuisgroep in het zonnetje zetten

Fabel’s Eten & Drinken aan de Oude Prinsweg 9 is een begrip in het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen. Het restaurant staat bekend om zijn ludieke acties en wederom is eigenaar André Rzepka...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… The early years

8 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Wanneer gaan al je kinderlijke voornemens, om nooit te gaan roken, of drinken en geen drugs te gaan gebruiken, overboord en waardoor?

Rondje horeca…2

8 januari 2021

Deze week een interview met de voormalige eigenaar Peter Woudstra en huidige eigenaar Dirk Kat van het Parkhotel.

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie de voormalige eigenaar Peter Woudstra en huidige eigenaar Dirk Kat voor de camera.

Rondje horeca…1

1 januari 2021

Deze week een interview met Suus, zij is bedrijfsleider van restaurant Julie's aan de Jan Oldenburglaan

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Suus voor de camera. Ze is inmiddels al weer acht jaar bedrijfsleider van restaurant Julie's.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… In Memoriam Ab Grauf (Blauwe Appie)

1 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Van sommige mensen leer je iets essentieels voor je verdere leven. En sorry Ab, dat heb ik zeker ook van jou! Maar laat ik een aantal jaar daarvoor beginnen.

Inwoners gemeente Bergen bestelden massaal kerstdiners bij lokale restaurants

1 januari 2021

Koks draaiden overuren

Iedereen wilde blijkbaar een take-away kerstdiner van hun favoriete lokale restaurant. Veel restaurants in Bergen, Egmond en Schoorl waren soms al dagen van te voren uitverkocht.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Restaurant Vermeulen

18 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Deze is speciaal voor Monique Spaans- Vermeulen! Gefeliciteerd met je verjaardag en omdat je vader zo een top kerel was!

Rondje horeca…48

18 december 2020

Deze week een interview met Hans en Stacey, eigenaren van restaurant De Bokkensprong in Groet

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Hans en Stacey voor de camera. Hans en Stacey hebben elkaar 30 jaar geleden ontmoet.

Geniet van een heerlijke wandel- of fietstocht door de bossen en duinen van Bergen en Schoorl

12 december 2020

Bij de zeven deelnemende restaurants kunt u opwarmen en genieten van heerlijke dranken en snacks to go

De gehele route is circa 28 km maar u mag uw bezoeken ook verspreiden over meerdere dagen. Deelnemende restaurants zijn...

Opening après ski bar in Schoorl

Het is niet de bedoeling dat het een groot feest gaat worden, maar...

...de heimwee van Martin van Bourgonje naar de piste heeft hem op het idee gebracht om een take away après ski bar te bouwen. Grand Cafe Bourgogne staat momenteel geheel in het teken van take away. En deze bar is een leuke aanvulling op de dinermaaltijden. Nou heeft Schoorl geen bergen maar wel de hoogste duinen van Nederland en hoe leuk is het dat je na een wandeling even een gerechtje en een consumptie kan afhalen aan de voet van de Schoorlse duinen. Op het terras is een walk-thru georganiseerd langs een versierd alpenlandschapje en over een witte ondergrond loop je naar de Après ski take away bar. Het is nu al een klein winterwonderland bij Grand Café Bourgogne laat staan als het ook nog eens echt gaat sneeuwen. Op vrijdag, zaterdag en zondag is het ook mogelijk om gebruik te maken van de speciaal ingerichte toiletservice aan de Duinweg 7. Maak een foto voor een kerstgroet uit Schoorl en geniet van de volgende producten to go: Koffie en thee (alcohol vrije) Glühwein Warme chocolademelk (met slagroom) Erwtensoep Goulash Heerlijke zoetigheden en snacks

Bergen in de media: Paviljoenhouder stuurt boze mail naar Rutte: “Bouwmarkten en winkels dicht, horeca open”

11 december 2020

Met het openen van bepaalde horecazaken zouden er daarbij mogelijk minder 'illegale' (huis)feestjes worden georganiseerd

"Gooi de restaurants op 23 december weer open en sluit alle niet essentiële zaken tot half januari 2021." Dat schrijft strandpaviljoenhouder Ed Kraakman in een boze e-mail naar de Tweede Kamer.

Marcel Hanssen van LadyPapa in een indringend interview met de KHN (filmpje)

11 december 2020

Net gestart en na twee weken weer moeten sluiten...

De financiële schade is volgens ondernemer Marcel Hanssen niet het enige wat verschrikkelijk is aan deze coronacrisis. 'Het ergste is eigenlijk wel dat je hele leven op z'n kop ligt.'

Update: Take Away kerstmenu-special 2020

18 december 2020

Neem er de tijd voor, maar alles is uiteindelijk met één muisklik te bestellen

Voor uw ziet u ‘De Take Away Kerstspecial 2020’ met meer dan 40 restaurants en wijnleveranciers. We beogen hiermee de lokale horeca in Bergen – Egmond – Schoorl te ondersteunen in...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oeps, soms gaat het fout!

11 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Als barkeeper, werkzaam in de jaren ’70, ’80, ontkwam je er vaak niet aan dat je levensstijl tegen de wet aan schurkte. Vaak hoorde je verhalen en geruchten...

Rondje horeca… 47

11 december 2020

Deze week een interview met Sander Rijke van de oudste slijterij van Bergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Sander Rijke voor de camera. Hij is eigenaar van slijterij De Gouden Ton.

The Bourbon Room komt met speciale kerstactie

11 december 2020

Wanneer u bij The Bourbon Room het sublieme kerstmenu bestelt, krijgt u een VIP-ticket cadeau voor het online concert van Love Letters van Botman & Van Vleuten

Love Letter Special van Botman & Van Vleuten op 27 december, het meest liefdevolle concert van het jaar.

Rondje horeca…46

4 december 2020

Deze week een interview met Martin van Bourgonje van hotel-sterrestaurant Merlet

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Martin van Bourgonje voor de camera. Hij is eigenaar van hotel-sterrestaurant Merlet.

Oproep aan horeca-ondernemers

4 december 2020

Betreft: gratis Kerst Take Away special 2020

Het volgende willen wij jullie graag onder de aandacht brengen.

Restaurant de Bokkesprong en de Jerusalema dance (filmpje)

4 december 2020

Ken jij de Jerusalema Challenge al?

Dansen op gospel biedt lol en troost in de pandemie. Een swingende gospel uit Zuid-Afrika is inmiddels het troostlied van...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Boys of Summer

4 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Een week geleden zat ik met twee hele dierbare vriendinnen Monique en Yaël. Een paar keer per jaar komen we bij elkaar en genieten we van onze oude vriendschap...

Thanksgiving in Bergen: drie dagen lang genieten. Let’s celebrate!

20 november 2020

De koks van Zilt bereiden drie dagen lang (26, 27 en 28 november) een overheerlijke kalkoen met de originele USA vulling

Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.

Rondje horeca…45

20 november 2020

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André Rzepka voor de camera. Hij is eigenaar van Fabels Eten & Drinken.

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug