Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Bokkesprong

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Bokkesprong

Als ik het zo bekijk dan heeft bijna half horeca Bergen en omstreken in de Bokkensprong gewerkt. Mijn beurt was het in ieder geval op Koninginnedag 1975. Feit was dat ik ’s zomers wel rond kon komen van het geld dat ik bij ouwe Lau op de tennisbanen verdiende, maar in de winter had ik last van chronisch geld tekort en op advies van onze goede huisvriend Marcel van Bennekom, ging ik met hem mee naar de Bokkesprong voor een sollicitatiegesprek met Jan Kossen, de bedrijfsleider.

Marcel had mij in het oor gefluisterd dat ik moest zeggen dat ik 18 jaar was en op procenten wilde werken. Dat op procenten werken was zeer lucratief, want naast je fooi die geheel voor jezelf was, kreeg je 10% van de omzet die jij draaide en geloof me dat was veel geld, eigenlijk veel teveel geld voor een jochie van 17.

Met Koninginnedag was mijn vuurdoop, voor 15 gulden kocht je een nieuw mooi blauw schort en je werd geacht om er een lichtblauw overhemd onder te dragen, wat dan weer aan het eind van de avond donker blauw was, van het harde werken. Met wat weemoed had ik van ouwe Thé Lau afscheid genomen en nu kon het werken in de Horeca beginnen. Om het vak te leren zou ik met Marcel mee lopen en de kneepjes van het ober vak van hem leren, tot ik zelfstandig op ‘eigen portemonnee’ kon lopen . Maar zoals ik later wel vaker heb meegemaakt, liep deze dag qua drukte volledig uit de hand. Marcel en iedereen moesten alle zeilen bijzetten om de absurde drukte te runnen en om niet in de weg te lopen, werd ik aan het poleren gezet van de glazen en het bestek. Veel geleerd heb ik die avond niet, dat mag duidelijk zijn.

De volgende dag was er een uitvaller, zijn wijk werd opgedeeld en of ik dan de haard zelfstandig wilde lopen? Nee durfde ik niet goed te zeggen, maar nerveus was ik wel, want om eerlijk te zijn zo handig was ik niet en ik had nog nooit een net kopje koffie hoeven inschenken. Maar ik was geen lafaard en begon met goede moed aan mijn werk. Erno Donselaar ontfermde zich over me en leerde hoe ik het buffet moest bedienen en hoe ik een foutje herstelde, of zelf een drankje kon nemen. Mijn redding was mijn goede geheugen, want ik was net begonnen of er streek een groep van 12 man neer rond de haard, wachtend tot ze naar boven aan tafel konden. Zonder moeite nam ik de bestelling op. In die tijd was de bessenjenever nogal populair, en de mixjes bessen-jus, en bessen-up zaten er volop tussen. Voorzichtig serveerde ik de drankjes uit, want de eerste keer zo een blad vol met drank vasthouden, is niet eenvoudig voor een beginneling.

Op de hoek waar ik begon zat een ietwat frivole vrouw, die het hoogste woord met iedereen voerde, haar man zat in witte broek naast haar en was duidelijk al jaren niet meer aan het woord geweest. Ik wist exact nog wie wat besteld had en haar rosétje uitserveren ging ook nog perfect. Maar net toen ik haar man zijn biertje wilde geven, stond ze op om met een andere vent te gaan dansen en met een zwaai van haar hand tikte ze per ongeluk onder mijn blad, wat kieperde en allerlei soorten kleuren drank belandden in haar kerel zijn schoot. De l.l zag precies wie het deed, maar begon toch stampij te maken. Jan Kossen moest erbij komen, de stomerij werden toegezegd en frivooltje nam haar man even onder handen. ‘Niet zeuren hoor, die jongen kon er ook niets aan doen ik sloeg tegen zijn blad en het droogt wel op. Kom op we zijn uit met zijn allen.’ Ik vond haar op slag lief, maar dat het voorval me nu zekerheid had gegeven? Nee niet echt!

Jan Kossen, was zo een Horecaman, waar je heel veel van kon leren. Zoals die oude Kamm vroeger was en André Rzepka, van Fabels, tegenwoordig is. Altijd op de juiste plek te vinden om overzicht te houden en waar nodig bij te springen. Maar Jan heeft me na een jaar wel eens verteld dat hij met zichzelf een afspraak had gemaakt. ‘Nog drie fouten en hij ligt eruit, want dan leert hij het nooit en het was dat je altijd na het dweilen en opruimen ook nog de bar ging helpen anders had ik je er al veel eerder uitgeknikkerd.(Ook toen had de bar al een grote aantrekkingskracht op me) Maar vanaf het moment dat ik mij dat had voorgenomen, heb je geen enkele fout meer gemaakt, gaf hij ruiterlijk toe en ik heb er drie seizoenen met plezier gewerkt. Veel kan ik jullie vertellen, mooie verhalen, of droevige, over vechtpartijen en ga zo maar door. Maar voor deze keer hou ik het bij een verhaal over een dame met groot gemoed en karakter

Meestal liep ik niet boven en hoewel je dan echt een godsvermogen kon verdienen, was mijn wijk meestal beneden en dat vond ik eigenlijk wel prettiger. Maar deze avond, midden in het seizoen, was ik toch boven ingedeeld. In die tijd hadden wij obers het uit de hand serveren tot een prestige stukje verheven, zonder moeite kon ik een tong, van een zilveren schaal, uit de hand fileren en uitserveren. Ik had net , onder oh en ah geroep, mijn kunststukje vertoond, voor een groep van 8 mensen. De truc was om een handdoek op je onderarm te leggen, anders liep je vreselijke brandwonden op en na de tong kwamen de bloemkool bolletjes in kaassaus(’70 er jaren) Nou dat was een klein kunstje vergeleken bij de tong. Maar bij de gasten aan de rand van de balustrades kon je niet goed of netjes uitserveren en ik moest om bij de laatste dame te komen voor een oudere dame langs. Ze was in het bezit van een nogal geprononceerdere boezem en behangen met juwelen. Netjes vroeg ik of ik voorlangs mocht en ze vergaf me deze kleine zonde. Maar uitgerekend boven haar borsten, gleed het bloemkoolbolletje tussen mijn lepels weg en vond zijn plekje, terwijl de kaassaus naar beneden droop. Doodstil werd het aan tafel en met rood hoofd stamelde ik wat. Haar man, die het feestje gaf, verbrak de stilte door te gaan lachen. De chique dame deed niet voor hem onder en pareerde met; Dat vind jij wel lekker he, drie borsten…?
Het ijs was gebroken en de hele avond werd er gegrapt over, dat ik er ook niet echt om heen kon, met zo een gemoed en mijn fooi van hun was nogal flink.

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Kabinet scherpt maatregelen aan om het coronavirus onder controle te krijgen

7 augustus 2020

Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht

De toename in het aantal besmettingen was dan ook de aanleiding voor een extra ingelaste persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge deze week.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Horeca Taxi Bergen

7 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Taxi’s hebben voor mij altijd een soort magie gehad. Als kleine jongen vond ik niets mooiers, dan wanneer er een taxi voor ons huis stopte aan de Meerweg.

Corona zet dikke streep door acht jaar omzetgroei grootste horecabedrijven

7 augustus 2020

De horeca wordt snoeihard geraakt door de verplichte sluiting van elf weken

Corona zet een dikke streep door acht jaar omzetgroei van de grootste horecabedrijven en - merken in Nederland.

Hotel-restaurant Merlet, Best of the best…

7 augustus 2020

Merlet behoort tot de 1% van het beste van het beste wereldwijd!

Restaurant Merlet is door TripAdvisor onderscheiden als winnaar van de Travellers 'Choice Best of the Best' - de hoogste eer van TripAdvisor.

Rondje horeca…30

7 augustus 2020

Interview met Frank Cocu van café de Oude Meester

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie uitbater Frank Cocu van het enige echte bruine café in Bergen voor de camera.

Ideetje voor de Bergense horeca… en de rest van Nederland?

7 augustus 2020

Britten mogen voor de helft van de prijs uit eten om de horeca te helpen

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk (VK) kunnen vanaf deze week voor de helft van de reguliere prijs buiten de deur eten en drinken om de horeca een steuntje in de rug te geven. De overheid past de rest bij.

Horeca: tot nog toe relatief weinig faillissementen. De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 5,6 procent

31 juli 2020

Lichtpuntje is dat in het tweede kwartaal ook het herstel al is ingezet

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO...

Rondje horeca…29

31 juli 2020

Interview met Ad Besseling van het Huis met de Pilaren

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ad Besseling van het Huis met de Pilaren voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Squeeze

31 juli 2020

Door: Hans Dekker

Om even te duiden in welke tijd we zitten, ik was helemaal klaar met de Coq d’or, Dicky Düster liep er steeds vaker uit en ik kon dan...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jazz & Sail

24 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week waren we uitgenodigd door de Flessenpost voor een uitje, met alle schrijvers! Met een klein en heel gezellig gezelschap stapten...

Rondje horeca…28

24 juli 2020

Interview met de General Manager van Golfbaan Sluispolder, Renate Roeleveld

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Renate van Golfbaan Sluispolder voor de camera.

Horeca in de media: Nieuw in Bergen… Restaurant Zandhoeve

24 juli 2020

blooming onderging een grote restyling

Begin februari begonnen de werkzaamheden en eind maart hadden de nieuwe f&b-outlets moeten openen.

Neder & Noorderlicht pop-updiner in Bergen aan Zee

17 juli 2020

Waar en wanneer: paviljoen Noorderlicht op vr 31/7, za 1/8, vr 7/8, za 8/8

Begin augustus organiseren de chef van Neder (Brian Luikel) en van Strandpaviljoen Noorderlicht (Jeroen Klepper) bijzondere pop-updiners op het Bergense strand.

Voor veel horeca-ondernemers is het terras nu een reddingsboei

17 juli 2020

Veel ondernemers zijn op zoek naar extra buitenruimte om uit te baten en zoeken daarbij naar samenwerking met de gemeente

In deze tijd van het jaar besteedt Misset Horeca altijd veel aandacht aan het terras. Dit jaar is het terras belangrijker dan ooit.

Rondje horeca…27

17 juli 2020

Interview met Shervin Vermeulen en chef kok Ilka Bon van The Bourbon Room

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Shervin Vermeulen en Ilka Bon voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drank en de politie

Door: Hans Dekker

Als je ervoor gekozen hebt om in de horeca te gaan werken doe je dat of omdat je je school niet hebt afgemaakt of omdat...

KHN overweegt rechtsgang om versoepeling maatregelen af te dwingen

10 juli 2020

Einde maken aan de ongelijkheid

Koninklijke Horeca Nederland heeft deze week het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport middels een brief gesommeerd de 1,5 meter-regels...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… met de Piet Vroegop naar Joe Cocker

10 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Bergen heeft altijd bekend gestaan om zijn markante figuren en Piet Vroegop was er zeker één van. Laat ik eerlijk zijn in het begin vond ik hem maar vreemd en...

Rondje horeca…26

10 juli 2020

Interview met Minja Nibourg. Ze is bedrijfsleider bij Hotel ZeeBergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Minja Nibourg voor de camera.

Bistronomie ’t Parkje viert zijn vierde verjaardag

10 juli 2020

Fijne donderdagen in aantocht

Voor Bistronomie ’t Parkje is deze zomer extra bijzonder, we vieren namelijk onze vierde verjaardag. En dat willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Bergen in de media: Ambities bij hotel blooming in Bergen ”Een Bib Gourmand zou geweldig zijn”

10 juli 2020

Eind maart had een groot feest moeten zijn...

Bij het oversteken van het Noordzeekanaal doemen de eerste Noord-Hollandse duinen op in de verte. Kilometers duin verstrijken als het kunstenaarsdorp Bergen steeds dichterbij komt.

Rondje horeca…25

19 juni 2020

Interview met Robbert Peek. Hij is de nieuwe eigenaar van Restaurant Zilt in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Robbert Peek voor de camera.

Bijzonder culinair evenement bij sterrestaurant Merlet

19 juni 2020

Wanneer: zondag 27 september 2020

Chef's Collaboration met dit keer een hele bijzondere internationale chef. Als jonge chef liet Jonathan Zandbergen zich inspireren door de gerechten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or deel 2

19 juni 2020

Door: Hans Dekker

Het nu volgende stukje gaat over hoe ik, Hans Dekker, door omstandigheden, disc jockey geworden ben. Club dj wel te verstaan.

Free at last

12 juni 2020

Column: Gerrit Mollema

Tweede pinksterdag, ’s middags half twee, prachtig weer. Vol verwachting fiets ik naar het dorp, want het is zover: free at last. De cafés en restaurants zijn open.

Haringborrel bij Bistronomie ‘t Parkje

12 juni 2020

We beginnen het haringseizoen goed! Op 18 juni vanaf 17.00 uur

Komen jullie lekker genieten van deze Hollandse delicatesse? U bent van harte welkom vanaf 17:00 uur voor een hap en een glas.

Juridische uitspraken over verlaging huur tijdens coronacrisis

12 juni 2020

De rechter oordeelde in twee zaken dat een verlaging van de huur niet onredelijk is

Inmiddels zijn meerdere gerechtelijke uitspraken gepubliceerd, waarbij het gaat over in hoeverre er een huurbetalingsverplichting in de horeca geldt ten tijde...

Rondje horeca…24

12 juni 2020

Interview met Merel van 'Bij Merel' Smoothie, Koffie en sapbar

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Merel van 'Bij Merel' voor de camera.

Coronakwartje steun in de rug voor lokale horeca

5 juni 2020

Met posters en bierviltjes willen ze de gasten op de actie attenderen

Misschien lees je dit vanaf een zonnig terras met een vers biertje voor je neus. Na maanden van lockdown is de horeca eindelijk weer open.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Meer Bokkensprongen

4 juni 2020

Door: Pieter van Dijk

In het eerste hoogseizoen reden Marcel, Erno en ik op het fietsje naar Groet, of ik kon met Erno meerijden in zijn Alpha Julia, wat ik zo een geweldig mooie auto vond..

Rondje horeca…23

5 juni 2020

Interview met Paul de Wit van Wonder's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Paul de Wit van Wonder's voor de camera. Harry Steunenberg ...

Zilte Zoen in Bergen aan Zee is gered en gaat weer open

29 mei 2020

Maandag 1 juni a.s. gaan de deuren weer open

De nieuwe eigenaar is de familie Peek uit Bergen, zij investeerden al eerder in horecabedrijven. Er is geen dag verloren gegaan, zegt Robbert Peek.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… herinneringen aan Thé Lau

29 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Bergen in de horeca werkte, waren tennis en squash ‘the things to do’. Je verdient natuurlijk redelijk je geld...

Rondje horeca…22

29 mei 2020

Interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie André Rzepka van Fabels Eten & Drinken voor de camera.

Terug