Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Darkroom

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Darkroom

Dat we nu echt vrienden waren, zal ik niet zeggen. Vaker het tegenovergestelde. Maar toch zijn de verhalen over mensen waarmee je een beetje schuurt, vaak te leuk om niet te vertellen.

Jan kende ik al vanaf onze tienerjaren. Hij was een paar jaar ouder en net als ik een onschuldige tiener, die in de Taverne kwam. Hij was zeker geen schoonheid of opvallend figuur echter, waar hij wel in opviel was zijn rekenkunde, maar verder nogal schuchter. Vraag me niet, hoe hij ooit met hasj in aanraking is gekomen? Het enige wat ik weet is dat hij op een gegeven moment op de ijskar van snackbar Nol ging rijden en naast ijsjes ook brokjes hasj verkocht, zonder dat Nol daarvan wist. Zo bouwde hij zijn klantenbestand op en al leed de ijsverkoop er ongetwijfeld onder, Jan voer er wel bij. Zo verdiende hij geld en kreeg ook wat aanzien.

Van het een kwam het ander. Jan werd groter en groter, verdiende meer en meer en werd ook wat poenerig. Helaas had dat op mij niet zo een effect. Zeker in die tijd was ik zoals een album van Van Morrison heet. No Guru, No Method, No Teacher. Dus eigenlijk misschien wel net zo arrogant als Jan? Maar dat bedenk ik me nu pas. In ieder geval is het een paar keer voorgekomen dat onze karakters flink botsten. Zo zaten we een keer met een groepje te drinken aan de bar en om de beurt gaven we een rondje. Natuurlijk waren er altijd een paar die wanneer het hun beurt was, ze ineens verderop wilden gaan. Daar hoorde ik echter zeker niet bij, eerder het tegenovergestelde.

Jan kwam binnen en bestelde een hoeveelheid bier, deelde die uit en wat bleek hij had er 1 te kort besteld en omdat hij en ik al vaker wat schermutselingen in bijdehandheid hadden gehad, was ik degene die niet kreeg. Harm, maakte nog de opmerking. “Je vergeet Pieter?” “Oh is dat zo vergeet ik Jakkes? (mijn bijnaam) Nou dan heeft hij pech gehad…” Tegen mijn collega IJsbrand, die toen op dat moment achter de bar stond, zei ik heel adrem. Geef Lakedoos even 10 bier van mij? Natuurlijk voelde Jan de steek onder water en vernedering, trachtte het nog goed te maken, door poenerig te roepen. “Nou geef Jakkes 100 bier van mij,  geef hem er 200.

Maar hij had donders goed door dat ik hem te vlug af geweest was. Natuurlijk zon Jan op wraak, zou ik andersom ook doen en een tijdje daarna, zag hij zijn kans schoon. Het was zaterdagavond, goed druk en ik was met IJsbrand aan het werk. Of ik nu het koolzuur moest verwisselen of we stoute dingen gingen doen? (Waarschijnlijk beiden) Ik dook het koelhok in (wat nu de keuken is) en toen ik klaar was, merkte ik dat de deur van buiten afgesloten was. Stommerd, ik had de sleutel er van de buitenkant in laten zitten en Jan zag zijn kans op wraak. Kloppen of schreeuwen wilde ik niet, IJsbrand kwam me ook niet bevrijden en ik hoorde Jan door de deur heen. Haha we laten Jakkes opgesloten. Bezweet als ik was, door het harde werken, werd het toch wel flink frisjes in dat koelhok. Maar ik wilde me niet laten kennen, door om hulp te roepen en pijnigde mijn hersens, hoe ik dit nu weer moest oplossen, zonder gezichtsverlies. En toen kwam ik op het lumineuze idee om alle vaten los te koppelen. Ineens kwam er geen bier meer uit de tap. De halve tent in paniek, IJsbrand merkte dat ik er niet meer was en nu moest Jan wel de sleutel teruggeven, zodat het hok open kon. Met een triomfantelijke grijns, keek ik hem aan en koppelde de vaten weer aan. Natuurlijk bevorderde dit onze verstandhouding niet…Maar dat ik daar nu echt van wakker lag?

Later was er een voorval, wat ons wat dichter bij elkaar bracht. Het had met de boot van Jan te maken, maar dat is een verhaal op zich waard. Maar na die vaartochtjes kocht Jan een aantal café’s in Alkmaar. Waaronder de bierkelder en de Lindeboom. Het verhaal ging, dat de Lindeboom genoemd werd naar een bankbediende die Jan geen financiering op papier wilde geven, ook al had Jan hem het geld cash aangeboden. Via andere constructies kreeg hij het natuurlijk wel voor elkaar en uit pest noemde hij het café naar de onwillige bankbediende. Of het verhaal echt waar is, weet ik niet zeker, maar ik had wel waardering voor deze actie en een mooi verhaal moet soms waar zijn, gewoon omdat het te mooi is om niet waar te zijn?

Dit ging echter over de opening van de Bierkelder. Natuurlijk was heel Taverne en stout Bergen naar die opening. Berend was barkeeper en er werd tot twee uur in een moordend tempo gezopen. Tegen sluitingstijd, toen we eruit moesten, kon ik meerijden met diverse vrienden. Echter hoe ik mijn Jas ook zocht, die was nergens te bekennen. Weg waren mijn huissleutels en erger ook de sleutels van de Lamoraal waar ik toen werkte. Ik kon geen kant op. Jan was niet te beroerd om te zeggen. “Dan slaap je maar bij mij in de boerderij en ik zal morgen wel rondbellen, en je jas terugkrijgen.”

Wij met de taxi naar de boerderij en terwijl zijn toenmalige vrouw naar bed ging, bleven Jan en ik op en hadden een heel prettig en fijn gesprek. Tegen een uur of vier kwam Berend met de Taxi en die wist te vertellen, dat tijdens het opruimen Jan zijn broertje had gebeld om te vragen of zijn jas er nog lag, want hij had een verkeerde meegenomen? Dus dat probleem zou de volgende dag ook weer opgelost worden. Toen ik echter wilde gaan slapen, waren de logeerkamers bezet en de enige vrije kamer was aan Berend beloofd en die had gewerkt. Ja dan moet je maar op de bank slapen of je moet in die kamer gaan, daar ligt de zus van Gamla, zei hij lachend. En of ik me nu weer uitgedaagd voelde, of ik zoveel drank op had, dat ik overmoedig werd?? Ik ging die kamer in. Het was er pikdonker en ik kon geen hand voor ogen zien. De zus werd wakker, en vroeg giechelend wat ik kwam doen. Veel hebben we niet gepraat, maar ik dook naast haar in het éénpersoonsbedje en…. De volgende ochtend, was het nog steeds pikkedonker in de kamer, toen ze opstond om naar Gamla te gaan. Ik moest weg, belde een taxi en wist bij god niet, hoe haar naam was en hoe ze eruitzag. Die middag kwam Jan in de Lamoraal langs, met Peter Leegwater, om mijn jas en sleutels te brengen. “Nou ik heb de hele nacht wakker gelegen van jullie. Brulde Jan door de Lamoraal heen.

En weet je, ze wil nu weg bij haar vriend en verkering met jou na vannacht, bulderde hij van het lachen. Ik was er mee aan, want de hele bar luisterde mee. En jarenlang heeft Peter me nog gepest door elke keer als we elkaar zagen, te vragen of ie er nog niet afgevallen was?
En ik, al zou ik over haar struikelen. Ik zou niet weten hoe ze eruitzag of wie het was???

advertentie

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Schip van bijleg

15 oktober 2021

Door: Pieter van Dijk

Er is een gezegde en dat luidt. Er zijn maar twee dagen dat je echt blij bent met je boot. Dat is de dag dat je hem koopt en de dag dat je hem verkoopt?

Sterchef Jonathan Zandbergen van Merlet geeft masterclass etiquette. Hoe heurt het…

15 oktober 2021

Door: Rob van de Pas

Afgelopen week werden de groepen ACHT van de Schoorlse basisscholen aangenaam en op hoog niveau verrast met een heuse masterclass in hotel-restaurant Merlet. Chef Jonathan Zandbergen (TOP 100 wereldchefs) gaf de leerlingen inzicht in de etiquette die gelden in de internationale keuken, het hotelwezen en hoe gedraag je je aan tafel in zo’n chique restaurant.

KHN: laat de sluitingstijd los…

15 oktober 2021

Positieve signalen over het werken met polsbandjes om een restaurant of kroeg in te mogen

Met het gebruik van bandjes hoeven horecaondernemers niet elke bezoeker op een QR-code te controleren. Zo kunnen lange rijen worden vermeden. KHN blijft benadrukken dat het absoluut niet nodig is om de coronapasverplichting als de sluitingstijd te handhaven.

Rondje horeca 42: nieuwe groepsaccommodatie van blooming

15 oktober 2021

blooming bouwt weer verder!

De voormalige personeelswoning aan de Duinweg, gelegen op het terrein van blooming hotel, is compleet gerenoveerd, waarbij de monumentale waarde van het huis bewaard is gebleven en omgetoverd...

Erst das Fressen, dann die Moral

8 oktober 2021

Column: Kraantje

‘Facebook heeft Stoptober dit jaar wel een geheel eigen draai gegeven. Gooien ze zomaar van het ene op andere moment Facebook plat, en om te onderstrepen dat het menens is, ook Instagram en WhatsApp.’ ‘Ik dacht meteen dat een bewustwordingscampagne waren begonnen, dat we wereldwijd keihard werden geconfronteerd met onze sociale media verslaving en dat zelfs een paar uur zonder deze verdovende middelen ondoenlijk is voor een groot deel der aarde.’

Bergense Brouwerij STOKED! start nieuwe unieke brouwtraditie (filmpje)

8 oktober 2021

Zojuist proefden wethouders Erik Bekkering, Arend Jan van den Belt en gebieds regisseur Han Eshuijs het nieuwe speciaal bier van de Bergense brouwer Stoked in de Taverne

A.s zondag vanaf 16.00 is ‘Zoigl’ voor iedereen te proeven voor de helft van van de prijs. Het tweede bier van de Bergense brouwerij komt 9 oktober op de markt. De Bergens brouwerij maakte een vliegende start mede door het winnen van een World Beer Award en is inmiddels volop in de regio verkrijgbaar.

Rondje horeca 41: in gesprek met eigenaresse Ramona van LadyPapa. Hoe staat het er nu voor…?

8 oktober 2021

Het Bergense restaurant begon twee weken voor de eerste coronauitbraak

De partner van Ramona, Marcel Hansen maakt coronabalans op: 522.103 euro schuld. De financiële schade is volgens ondernemer Marcel en Ramona Hanssen niet het enige wat verschrikkelijk is aan deze coronacrisis; 'Het ergste is eigenlijk wel dat je hele leven op z'n kop ligt'. Ik vraag ze hoe het er na deze zomer voorstaat.

Lekker uit eten in Bergen – Egmond – Schoorl?

8 oktober 2021

Ga dan voor een totaaloverzicht van alle restaurants op www.horecabergen.nl

Horecabergen.nl is een initiatief van de Flessenpost uit Bergen, Vanimedia en de gemeente Bergen.

Belangrijk advies aan Hoge Raad: geef horeca-uitbater huurkorting

8 oktober 2021

Ook een belangrijke uitspraak voor Bergense horeca-uitbaters

Restaurants en cafés hebben 'in beginsel' recht op huurkorting omdat ze tijdens de coronacrisis lange tijd hun deuren dicht moesten houden van de overheid.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… op vakanties met kroegvrienden

1 oktober 2021

Oproep aan mijn lezers. Wie heeft er verhalen over  kroeg daguitjes?

Zoals naar de voetbal, of zelf voetballen op Texel, een dagje vissen op het Wad, of een vrijgezellen party?

Genieten, eten en drinken aan de voet van de Ruïnekerk

1 oktober 2021

De Taverne is een befaamd café in Bergen...

Al sinds 1962 bezoeken & roemen vele gasten deze plek waar je kunt genieten van een lekker drankje en hapje op het zonnige terras. Naast diverse speciaalbieren van de tap en op fles, is er ook een uitgekiend assortiment kwaliteitswijnen en whisky’s.

Rondje horeca 40: draagvlak voor maatregelen QR-code historisch laag

1 oktober 2021

Overgrote meerderheid horeca ziet de nieuwe maatregelen als verzwaring

Terwijl heel Nederland afscheid neemt van de 1,5 meter samenleving, krijgt de horeca vanaf zaterdag juist extra restricties opgelegd. Vanaf 25 september moet niet alleen een coronapas én identiteitsbewijs worden gecontroleerd, ook de sluitingstijd voor de horeca blijft 00.00 uur.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… vroeger op zondag

24 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Toen ik van de Bokkensprong naar het Zeepaardje en Hoppen kwam om te werken, werd ik er al mee doodgegooid. Vroeger…Ja vroeger stonden ze in rijen voor het café te wachten, om naar binnen te mogen.

Rondje horeca 39: Lancering CHEFFD van sterchef Jonathan Zandbergen van Merlet (filmpje)

24 september 2021

CHEFFD is een online video-kookboek dat continu wordt geactualiseerd

Jonathan Zandbergen maakt vandaag zijn nieuwe droom waar. Al heel lang loopt hij rond met de wens om jonge chefs, professionals en hobbykoks te inspireren en enthousiasmeren voor het mooie vak. Op 22 september lanceert hij CHEFFD: een eigen streamingplatform met gerechten, recepten en documentaires. Het allereerste abonnement van CHEFFD wordt overhandigd aan Marco Borsato.

Geen coronapas op terras, maar wel voor de wc binnen

24 september 2021

Bij een afhaalrestaurant is de coronapas niet nodig

Mensen die op een terras zitten moeten vanaf komend weekend hun coronatoegangsbewijs laten zien als ze binnen naar de wc willen. Dat zegt demissionair minister De Jonge. Volgens hem is dat de consequentie van de wens van de Tweede Kamer om de coronapas niet verplicht te stellen voor terrasbezoekers.

Horeca in Egmond negeert horecatoegangsbewijs

17 september 2021

Meerdere horecaondernemers in Egmond (gemeente Bergen) geven geen gehoor aan de plicht om gasten te vragen naar hun coronatoegangsbewijs

Demissionair minister-president Rutte en demissionair minister De Jonge informeerden de Nederlanders over deze maatregel tijdens de persconferentie op dinsdag 14 september.

The Best Chef Award 2021

17 september 2021

Chefkok van sterrestaurant Merlet, Jonathan Zandbergen valt in de prijzen

Hij behoort sinds deze week tot de 100 beste chefs ter wereld! Gister waren de uitreikingen in Amsterdam.

Sfeerimpressie opening van het De Story Bistro-terras

17 september 2021

Heerlijke champagne, cava én oesters

Tijdens de druk bezochte opening afgelopen zondag 12 september van het nieuwe terras van De Story Bistro aan de Breelaan is het feestje volop gevierd met heerlijke champagne, cava én voortreffelijke oesters. Het bleef nog lang aangenaam toeven op het zonovergoten terras...

Rondje horeca 38… Horeca ziet niets in plan ‘testen voor toegang’

17 september 2021

KHN vindt dat het kabinet de sector gebruikt om mensen onder druk te zetten

De horeca ziet niets in plannen van het kabinet om toegang tot cafés en restaurants, maar ook de cultuursector alleen toe te staan voor mensen die gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kan overleggen. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat het kabinet de sector gebruikt om mensen onder druk te zetten zich te laten vaccineren en stelt dat ondernemen zo moeilijker wordt gemaakt.

Rondje horeca 37… Op bezoek bij NY Bistro Style Liberté

10 september 2021

In gesprek met chefkok Jeroen Klepper

Jeroen is samen met Koert Smit mede-eigenaar van strand paviljoens Hemingway’s Beach en Noorderlicht in Bergen aan Zee. Een klein jaar geleden zijn ze restaurant Liberté gestart in Egmond aan den Hoef onder de 'rook' van de slot kapel.

De Duinhap maakt een doorstart in dorpshuis De Blinkerd

10 september 2021

Op vrijdag 24 september is de officiële en feestelijke heropening

Vanwege herinrichting van de Sanderij in Schoorl verhuist restaurant De Duinhap naar De Blinkerd. De vrijwillige keukenbrigade onder leiding van chef-kok Frans Siekman gaat proefdraaien op vrijdag 17 september.

Het mag eindelijk weer…

Kom wijn proeven in het nieuwe proeflokaal van de Gouden Ton

Zaterdag 18 september staan er een aantal wijnen open om te proeven in het nieuwe proeflokaal. Het monumentale pand waar wij in gevestigd zijn, staat hier al sinds 1923 en was toen al een wijnhandel. Nu 90 jaar verder is dit nog steeds de meest toonaangevende wijnwinkel in de regio.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cor van Hel

3 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Sommige mensen hebben een stempel gedrukt op het leven in een bepaalde periode. Nou Cor van Hel was daar zeker één van!

De horeca heeft in het tweede kwartaal geprofiteerd van de versoepelingen van de coronamaatregelen

3 september 2021

Ten opzichte van 2019 lag de omzet in het tweede kwartaal ruim 35 procent lager

Mede daardoor steeg de omzet flink ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch is de verkoop nog ver verwijderd van het niveau van voor de coronacrisis, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Rondje horeca… 36. Altijd al je eigen koffie-, ontbijt- en lunchzaak in Bergen willen hebben?

3 september 2021

Dat kan nu dus...

Dit is je kans om een vliegende start te maken! Bij Merel is een drukbezochte koffiezaak op een geweldige plek, per direct te aanvaarden. Ben jij die enthousiaste gedreven ondernemer die Bij Merel die fijne plek laat blijven en verder uitbouwt naar eigen inzicht?

Limoncello is populairder dan ooit, er is zelfs een internationale Limoncello Dag!

27 augustus 2021

Fiorito Limoncello is de enige Nederlandse limoncello die het keurmerk Limoncello Superiore mag voeren

In Nederland kenden we limoncello voornamelijk van Italiaanse restaurants die het likeurtje serveerden na het diner, om de rekening te verzachten. Inmiddels is limoncello hier uitgegroeid...

Minister geeft groen licht aan overwinteren strandbedrijven: belangrijke stap voor strandbedrijven

27 augustus 2021

Door te mogen blijven staan, realiseren de strandbedrijven een forse kostenbesparing

Deze week liet Rijkswaterstaat telefonisch aan KHN weten dat Minister Cora van Nieuwenhuizen ermee akkoord gaat dat de niet-permanente strandbedrijven ook deze winter kunnen blijven staan.

Strandpaviljoen Luctor et Emergo verkocht

27 augustus 2021

De overdracht is naar verwachting 1 oktober of 1 november

Strandpaviljoen Luctor et Emergo in Camperduin heeft een nieuwe eigenaar. Dat meldt HVAB Horecamakelaardij op haar website. Ook de bijbehorende 46 strandhuisjes zijn verkocht. Mede-eigenaar Kevin Bredewout bevestigt dat de verkoop ‘onder voorbehoud rond is’.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… In memoriam…De moeder der kroegtijgers

27 augustus 2021

Door: Pieter van Dijk

Afgelopen zaterdag 21 augustus, overleed onze moeder Marian Tine Polderdijk. Niet dat zij zelf zo een kroegtijger was? Maar broer Jaap, ik zelf en ook ons zusje Annemiek, hebben er toch flink wat aan gedaan…

Rondje horeca 35… STOKED! Unfiltered Lager na succesvolle start van Bergens Brouwerij krijgt nu al internationale erkenning

25 augustus 2021

Lokaal bier internationaal onderscheiden met zilveren prijs World Beer Award

Na de succesvolle start van “Unfiltered Lager” die snel de harten van zowel particulieren en de plaatselijke horeca heeft veroverd in de regio is er wederom goed nieuws en komt er nu al internationale erkenning. De jury van de World Beer Award heeft de Unfiltered Lager beloont met Zilver in de categorie Lagers.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Back from the USA

20 augustus 2021

Door: Pieter van Dijk

Om nabij 13 jaar heb ik in de Horeca gewerkt. Bijna in alle café's, in de uitgaans hoogtij dagen van Bergen, heb ik wel gewerkt of eens ingevallen en toen was het over.

Nu in Bergen… ‘fruits de mer’ uit Zeeland

20 augustus 2021

Verkrijgbaar bij restaurant Fisher's in Bergen aan Zee

Fruits de mer stijgen razendsnel in populariteit, maar hoeveel mensen weten er nu eigenlijk dat deze lekkernijen uit onze eigen Noordzee komen? We kennen de prachtige etagères op de pittoreske Franse terrasjes, vol met Noordzeekrab, mesheften en langoustines. Laat de Franse naam je niet in verwarring brengen, want deze worden allemaal voor onze eigen deur gevangen.

Rondje horeca 34… De Flessenpost bracht een bezoek aan het fameuze Molenkrocht Tennistoernooi

20 augustus 2021

Een interview met Jan Donders

Tennispark De Molenkrocht in Bergen is het oudste tennispark (103 jaar) in Nederland en het toernooi is voor velen het sportieve hoogtepunt van het jaar. We gingen een kijkje nemen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude en nieuwe horecaverhalen

Door: Pieter van Dijk

Laat ik beginnen met te zeggen dat. “Ik vind het terras op het ruïnekerk terrein, zo verschrikkelijk gezellig.” Dat ik oprecht hoop, dat dit privilege voor nog heel wat jaren mag gelden?

Terug