Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cor van Hel

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cor van Hel

Sommige mensen hebben een stempel gedrukt op het leven in een bepaalde periode. Nou Cor van Hel was daar zeker één van!

Hoe we elkaar ooit ontmoet hebben? Ik zou het niet meer weten? Het eerste wat in mij opkomt zijn momenten bij Piet Vermeulen. Cor had verkering met Monique Rosier en dat was al reden genoeg om op te vallen. Wie was die jongen die verkering had met 1 van de mooiste meisjes uit Bergen? Ik was heus niet jaloers, oke misschien een beetje dan? Euhh heel erg! Maar dat kan natuurlijk komen omdat ik misschien wel een hang naar pre beroemde meisjes had. Ook Christel Braak, daar had ik een leuke band mee, voordat ze bekend werd. Maar Cor kwam regelmatig bij Piet en alhoewel hij niet van het kaarten was, kon menigeen hem niet verslaan met 5 op een rij en als je met hem een spelletje deed dan werd je meegezogen door zijn enthousiasme, grappige opmerkingen, gespring en plagerijen.

In die periode kwam, toen nog Rob en nu Robbie van de Pas, zo af en toe ook bij Piet. Net uit het leger, en zijn conditie zal nooit meer zo goed geweest zijn als toen? Nu was Cor niet bepaald het type waar Rob op die leeftijd respect voor zou hebben. Beide heren snuffelden aan elkaar, waren elkaar aan het aftasten en gevatheid voerde de boventoon. Al snel kwam er een uitdaging op tafel. Cor zou op zaterdag ochtend een hardloopwedstrijdje tegen Cor houden, rond het hertenkamp. Er werd zoals gebruikelijk flink gewed, maar ik was deze keer voorzichtig en nog even afwachtend. De vrijdagavond ervoor zakte ik giga door, met alles erop en eraan. Met wie…? Nou met Cor natuurlijk, pas toen het al licht werd en alles maar dan ook alles op was, vertrok hij. Zaterdag tegen het middag uur kwam ik met moeite brak uit mijn bed en ging naar Piet Vermeulen. Daar zat Robbie al, samen met nog wat aanhangers, als Michel en mijn broer. Corrie was nog nergens te bekennen. Wetende wat we de vorige avond hadden uitgespookt, deed mijn keuze bepalen. In volle overtuiging van een makkelijke winst, plaatste ik mijn inzet op Rob. Dit kon niet mis, Rob afgetraind door het leger en Cor nog nooit getraind en waarschijnlijk met een giga kater. Ik was weinig keren zo zeker van mijn inzet.

Hoeveel rondjes ze om het hertenkamp zouden lopen, weet ik niet meer. Maar al snel tekende zich het verschil af. Rob kreeg steeds meer van het karakter Gimli uit “In de ban van de ring” en Cor huppelend zijn voorsprong aan het vergroten, leek steeds meer op Legolas. Beiden helden, maar er was er maar één lichtvoetig te noemen. Daar ging mijn 100 gulden en die van Piet, broer Jaap, Michel, nog wat anderen en Rob zelf. Lachend streek Cor en zijn vrienden die op hem gezet hadden, het geld op. Cor keek mij nog even meewarig aan. “Ja Jakkes, ik snap je niet, waarom heb je niet op mij gezet?” wreef hij het nog even extra in. Ik mompelde wat drank, drugs en kater en nam node afscheid van mijn meier.

Nog leuker werd het een tijdje erna. Ik weet niet of het datzelfde jaar was? We zaten aan de bar bij Piet en die dag was de halve Marathon van Bergen, misschien wel de eerste keer. Het gesprek kwam al snel op Cor zijn weddenschap en nu was de uitdaging of hij deze ongetraind kon lopen? Cor beweerde van wel… Makkie zelfs. Deze keer was ik zo wijs om niet te wedden, maar Piet en nog wat andere vaste klanten wel. Piet maakte de weddenschap nog wat moeilijker. Cor moest elke keer als hij tijdens de 4 rondes voorbij kwam, twee bier opdrinken. Vol overtuiging ging Cor de weddenschap aan. Of Piet dan wel even het deelnemers geld wilde betalen, want dat had hij niet? Laat ik niet overdrijven, Cor liep niet in de kopgroep, maar volkomen ongetraind kwam hij goed mee in de middenmoot. Stoof elke keer, dat hij langs kwam naar binnen, leegde de biertjes en rende weer verder. Zonder enige moeite de finish halend… Sportief maakte hij het geld ook direct op bij Piet en meer, waarop hij gelijk maar een bonnetje opende.

Onder zijn vrienden Carel, Chiel en zo, stond Cor bekend om zijn escapes aan de politie. Vooral het verhaal over de manier waarop hij aan de handboeien was ontsnapt, kreeg legendarische proporties. Ze hadden iets stouts gedaan en Cor werd met handboeien om, met het politiebusje afgevoerd. Bij het bureau, deden ze de deur open en daar bleek Cor zich bevrijd te hebben van de handboeien (dunne polsjes) en tot verbazing van de politie, nam hij de kuierlatten. Maar de allerleukste herinneringen aan Cor heb ik van de bokkenrace. Het kroeg en drinkspelletje werd door hem omgedoopt van paardenrace naar bokkenrace. Op een rustige avond, september of oktober en in de Lamoraal, introduceerde ik het spelletje paardenrace. Je legt een parcours van een aantal viltjes uit, ieder kiest een getal van de dobbelsteen en met drie dobbelstenen gooit iedereen om de beurt. Als jouw nummer gegooid wordt mag jouw paard een stap vooruit. Als met de drie dobbelstenen, jouw getal er in een worp meerdere keren bij zit, dan mag je meerdere stappen vooruit.

Dit spel met Cor spelen was een belevenis op zich, als een ware Hans IJsvogel gaf hij in een moordend tempo sportcommentaar, stond er bij te springen en dansen op de tafels en maakte er een waar spektakel van. Omdat het Bokbier tijd was en Cor, die dag Bokbier dronk alsof het water was, noemde hij het vanaf dat moment “Bokkenrace” en zo heet het voor mij nu nog. Saillant detail, hoeveel Cor ook zoop en geloof me ik heb hem wel eens zonder moeite meer dan een fles wodka weg zien tikken. Hij werd alleen drukker en drukker, maar nooit dronken En hoe vaak ik niet een tikkie jaloers was, als hij tijdens het doorzakken bij mij. Opeens zei, “Ik ben geil en ga even weg om te kijken of die of die thuis is.” “Ja alsof die nog om 5 uur open doet” “Ach ik klim gewoon door het raam naar binnen” Of hem dat ook lukte weet ik niet, daar was ik niet bij. Maar hij kwam nooit terug…

En toen was Cor voorgoed weg? Hoe dat is gegaan, daar weet ik ook niet het fijne van, want daar was ik ook niet bij. Gelukkig maar. En misschien dat het onwaarschijnlijke verhaal, dat hij zelf een einde eraan heeft gemaakt?? Nog wel het best verteerbaar blijkt. Gewoon voor mijn gemoedsrust, want de andere opties zijn maar moeilijk te verteren…

advertentie

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Schip van bijleg

15 oktober 2021

Door: Pieter van Dijk

Er is een gezegde en dat luidt. Er zijn maar twee dagen dat je echt blij bent met je boot. Dat is de dag dat je hem koopt en de dag dat je hem verkoopt?

Sterchef Jonathan Zandbergen van Merlet geeft masterclass etiquette. Hoe heurt het…

15 oktober 2021

Door: Rob van de Pas

Afgelopen week werden de groepen ACHT van de Schoorlse basisscholen aangenaam en op hoog niveau verrast met een heuse masterclass in hotel-restaurant Merlet. Chef Jonathan Zandbergen (TOP 100 wereldchefs) gaf de leerlingen inzicht in de etiquette die gelden in de internationale keuken, het hotelwezen en hoe gedraag je je aan tafel in zo’n chique restaurant.

KHN: laat de sluitingstijd los…

15 oktober 2021

Positieve signalen over het werken met polsbandjes om een restaurant of kroeg in te mogen

Met het gebruik van bandjes hoeven horecaondernemers niet elke bezoeker op een QR-code te controleren. Zo kunnen lange rijen worden vermeden. KHN blijft benadrukken dat het absoluut niet nodig is om de coronapasverplichting als de sluitingstijd te handhaven.

Rondje horeca 42: nieuwe groepsaccommodatie van blooming

15 oktober 2021

blooming bouwt weer verder!

De voormalige personeelswoning aan de Duinweg, gelegen op het terrein van blooming hotel, is compleet gerenoveerd, waarbij de monumentale waarde van het huis bewaard is gebleven en omgetoverd...

Erst das Fressen, dann die Moral

8 oktober 2021

Column: Kraantje

‘Facebook heeft Stoptober dit jaar wel een geheel eigen draai gegeven. Gooien ze zomaar van het ene op andere moment Facebook plat, en om te onderstrepen dat het menens is, ook Instagram en WhatsApp.’ ‘Ik dacht meteen dat een bewustwordingscampagne waren begonnen, dat we wereldwijd keihard werden geconfronteerd met onze sociale media verslaving en dat zelfs een paar uur zonder deze verdovende middelen ondoenlijk is voor een groot deel der aarde.’

Bergense Brouwerij STOKED! start nieuwe unieke brouwtraditie (filmpje)

8 oktober 2021

Zojuist proefden wethouders Erik Bekkering, Arend Jan van den Belt en gebieds regisseur Han Eshuijs het nieuwe speciaal bier van de Bergense brouwer Stoked in de Taverne

A.s zondag vanaf 16.00 is ‘Zoigl’ voor iedereen te proeven voor de helft van van de prijs. Het tweede bier van de Bergense brouwerij komt 9 oktober op de markt. De Bergens brouwerij maakte een vliegende start mede door het winnen van een World Beer Award en is inmiddels volop in de regio verkrijgbaar.

Rondje horeca 41: in gesprek met eigenaresse Ramona van LadyPapa. Hoe staat het er nu voor…?

8 oktober 2021

Het Bergense restaurant begon twee weken voor de eerste coronauitbraak

De partner van Ramona, Marcel Hansen maakt coronabalans op: 522.103 euro schuld. De financiële schade is volgens ondernemer Marcel en Ramona Hanssen niet het enige wat verschrikkelijk is aan deze coronacrisis; 'Het ergste is eigenlijk wel dat je hele leven op z'n kop ligt'. Ik vraag ze hoe het er na deze zomer voorstaat.

Lekker uit eten in Bergen – Egmond – Schoorl?

8 oktober 2021

Ga dan voor een totaaloverzicht van alle restaurants op www.horecabergen.nl

Horecabergen.nl is een initiatief van de Flessenpost uit Bergen, Vanimedia en de gemeente Bergen.

Belangrijk advies aan Hoge Raad: geef horeca-uitbater huurkorting

8 oktober 2021

Ook een belangrijke uitspraak voor Bergense horeca-uitbaters

Restaurants en cafés hebben 'in beginsel' recht op huurkorting omdat ze tijdens de coronacrisis lange tijd hun deuren dicht moesten houden van de overheid.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… op vakanties met kroegvrienden

1 oktober 2021

Oproep aan mijn lezers. Wie heeft er verhalen over  kroeg daguitjes?

Zoals naar de voetbal, of zelf voetballen op Texel, een dagje vissen op het Wad, of een vrijgezellen party?

Genieten, eten en drinken aan de voet van de Ruïnekerk

1 oktober 2021

De Taverne is een befaamd café in Bergen...

Al sinds 1962 bezoeken & roemen vele gasten deze plek waar je kunt genieten van een lekker drankje en hapje op het zonnige terras. Naast diverse speciaalbieren van de tap en op fles, is er ook een uitgekiend assortiment kwaliteitswijnen en whisky’s.

Rondje horeca 40: draagvlak voor maatregelen QR-code historisch laag

1 oktober 2021

Overgrote meerderheid horeca ziet de nieuwe maatregelen als verzwaring

Terwijl heel Nederland afscheid neemt van de 1,5 meter samenleving, krijgt de horeca vanaf zaterdag juist extra restricties opgelegd. Vanaf 25 september moet niet alleen een coronapas én identiteitsbewijs worden gecontroleerd, ook de sluitingstijd voor de horeca blijft 00.00 uur.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… vroeger op zondag

24 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Toen ik van de Bokkensprong naar het Zeepaardje en Hoppen kwam om te werken, werd ik er al mee doodgegooid. Vroeger…Ja vroeger stonden ze in rijen voor het café te wachten, om naar binnen te mogen.

Rondje horeca 39: Lancering CHEFFD van sterchef Jonathan Zandbergen van Merlet (filmpje)

24 september 2021

CHEFFD is een online video-kookboek dat continu wordt geactualiseerd

Jonathan Zandbergen maakt vandaag zijn nieuwe droom waar. Al heel lang loopt hij rond met de wens om jonge chefs, professionals en hobbykoks te inspireren en enthousiasmeren voor het mooie vak. Op 22 september lanceert hij CHEFFD: een eigen streamingplatform met gerechten, recepten en documentaires. Het allereerste abonnement van CHEFFD wordt overhandigd aan Marco Borsato.

Geen coronapas op terras, maar wel voor de wc binnen

24 september 2021

Bij een afhaalrestaurant is de coronapas niet nodig

Mensen die op een terras zitten moeten vanaf komend weekend hun coronatoegangsbewijs laten zien als ze binnen naar de wc willen. Dat zegt demissionair minister De Jonge. Volgens hem is dat de consequentie van de wens van de Tweede Kamer om de coronapas niet verplicht te stellen voor terrasbezoekers.

Horeca in Egmond negeert horecatoegangsbewijs

17 september 2021

Meerdere horecaondernemers in Egmond (gemeente Bergen) geven geen gehoor aan de plicht om gasten te vragen naar hun coronatoegangsbewijs

Demissionair minister-president Rutte en demissionair minister De Jonge informeerden de Nederlanders over deze maatregel tijdens de persconferentie op dinsdag 14 september.

The Best Chef Award 2021

17 september 2021

Chefkok van sterrestaurant Merlet, Jonathan Zandbergen valt in de prijzen

Hij behoort sinds deze week tot de 100 beste chefs ter wereld! Gister waren de uitreikingen in Amsterdam.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Darkroom

17 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Dat we nu echt vrienden waren, zal ik niet zeggen. Vaker het tegenovergestelde. Maar toch zijn de verhalen over mensen waarmee je een beetje schuurt, vaak te leuk om niet te vertellen.

Sfeerimpressie opening van het De Story Bistro-terras

17 september 2021

Heerlijke champagne, cava én oesters

Tijdens de druk bezochte opening afgelopen zondag 12 september van het nieuwe terras van De Story Bistro aan de Breelaan is het feestje volop gevierd met heerlijke champagne, cava én voortreffelijke oesters. Het bleef nog lang aangenaam toeven op het zonovergoten terras...

Rondje horeca 38… Horeca ziet niets in plan ‘testen voor toegang’

17 september 2021

KHN vindt dat het kabinet de sector gebruikt om mensen onder druk te zetten

De horeca ziet niets in plannen van het kabinet om toegang tot cafés en restaurants, maar ook de cultuursector alleen toe te staan voor mensen die gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kan overleggen. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat het kabinet de sector gebruikt om mensen onder druk te zetten zich te laten vaccineren en stelt dat ondernemen zo moeilijker wordt gemaakt.

Rondje horeca 37… Op bezoek bij NY Bistro Style Liberté

10 september 2021

In gesprek met chefkok Jeroen Klepper

Jeroen is samen met Koert Smit mede-eigenaar van strand paviljoens Hemingway’s Beach en Noorderlicht in Bergen aan Zee. Een klein jaar geleden zijn ze restaurant Liberté gestart in Egmond aan den Hoef onder de 'rook' van de slot kapel.

De Duinhap maakt een doorstart in dorpshuis De Blinkerd

10 september 2021

Op vrijdag 24 september is de officiële en feestelijke heropening

Vanwege herinrichting van de Sanderij in Schoorl verhuist restaurant De Duinhap naar De Blinkerd. De vrijwillige keukenbrigade onder leiding van chef-kok Frans Siekman gaat proefdraaien op vrijdag 17 september.

Het mag eindelijk weer…

Kom wijn proeven in het nieuwe proeflokaal van de Gouden Ton

Zaterdag 18 september staan er een aantal wijnen open om te proeven in het nieuwe proeflokaal. Het monumentale pand waar wij in gevestigd zijn, staat hier al sinds 1923 en was toen al een wijnhandel. Nu 90 jaar verder is dit nog steeds de meest toonaangevende wijnwinkel in de regio.

De horeca heeft in het tweede kwartaal geprofiteerd van de versoepelingen van de coronamaatregelen

3 september 2021

Ten opzichte van 2019 lag de omzet in het tweede kwartaal ruim 35 procent lager

Mede daardoor steeg de omzet flink ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch is de verkoop nog ver verwijderd van het niveau van voor de coronacrisis, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Rondje horeca… 36. Altijd al je eigen koffie-, ontbijt- en lunchzaak in Bergen willen hebben?

3 september 2021

Dat kan nu dus...

Dit is je kans om een vliegende start te maken! Bij Merel is een drukbezochte koffiezaak op een geweldige plek, per direct te aanvaarden. Ben jij die enthousiaste gedreven ondernemer die Bij Merel die fijne plek laat blijven en verder uitbouwt naar eigen inzicht?

Limoncello is populairder dan ooit, er is zelfs een internationale Limoncello Dag!

27 augustus 2021

Fiorito Limoncello is de enige Nederlandse limoncello die het keurmerk Limoncello Superiore mag voeren

In Nederland kenden we limoncello voornamelijk van Italiaanse restaurants die het likeurtje serveerden na het diner, om de rekening te verzachten. Inmiddels is limoncello hier uitgegroeid...

Minister geeft groen licht aan overwinteren strandbedrijven: belangrijke stap voor strandbedrijven

27 augustus 2021

Door te mogen blijven staan, realiseren de strandbedrijven een forse kostenbesparing

Deze week liet Rijkswaterstaat telefonisch aan KHN weten dat Minister Cora van Nieuwenhuizen ermee akkoord gaat dat de niet-permanente strandbedrijven ook deze winter kunnen blijven staan.

Strandpaviljoen Luctor et Emergo verkocht

27 augustus 2021

De overdracht is naar verwachting 1 oktober of 1 november

Strandpaviljoen Luctor et Emergo in Camperduin heeft een nieuwe eigenaar. Dat meldt HVAB Horecamakelaardij op haar website. Ook de bijbehorende 46 strandhuisjes zijn verkocht. Mede-eigenaar Kevin Bredewout bevestigt dat de verkoop ‘onder voorbehoud rond is’.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… In memoriam…De moeder der kroegtijgers

27 augustus 2021

Door: Pieter van Dijk

Afgelopen zaterdag 21 augustus, overleed onze moeder Marian Tine Polderdijk. Niet dat zij zelf zo een kroegtijger was? Maar broer Jaap, ik zelf en ook ons zusje Annemiek, hebben er toch flink wat aan gedaan…

Rondje horeca 35… STOKED! Unfiltered Lager na succesvolle start van Bergens Brouwerij krijgt nu al internationale erkenning

25 augustus 2021

Lokaal bier internationaal onderscheiden met zilveren prijs World Beer Award

Na de succesvolle start van “Unfiltered Lager” die snel de harten van zowel particulieren en de plaatselijke horeca heeft veroverd in de regio is er wederom goed nieuws en komt er nu al internationale erkenning. De jury van de World Beer Award heeft de Unfiltered Lager beloont met Zilver in de categorie Lagers.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Back from the USA

20 augustus 2021

Door: Pieter van Dijk

Om nabij 13 jaar heb ik in de Horeca gewerkt. Bijna in alle café's, in de uitgaans hoogtij dagen van Bergen, heb ik wel gewerkt of eens ingevallen en toen was het over.

Nu in Bergen… ‘fruits de mer’ uit Zeeland

20 augustus 2021

Verkrijgbaar bij restaurant Fisher's in Bergen aan Zee

Fruits de mer stijgen razendsnel in populariteit, maar hoeveel mensen weten er nu eigenlijk dat deze lekkernijen uit onze eigen Noordzee komen? We kennen de prachtige etagères op de pittoreske Franse terrasjes, vol met Noordzeekrab, mesheften en langoustines. Laat de Franse naam je niet in verwarring brengen, want deze worden allemaal voor onze eigen deur gevangen.

Rondje horeca 34… De Flessenpost bracht een bezoek aan het fameuze Molenkrocht Tennistoernooi

20 augustus 2021

Een interview met Jan Donders

Tennispark De Molenkrocht in Bergen is het oudste tennispark (103 jaar) in Nederland en het toernooi is voor velen het sportieve hoogtepunt van het jaar. We gingen een kijkje nemen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude en nieuwe horecaverhalen

Door: Pieter van Dijk

Laat ik beginnen met te zeggen dat. “Ik vind het terras op het ruïnekerk terrein, zo verschrikkelijk gezellig.” Dat ik oprecht hoop, dat dit privilege voor nog heel wat jaren mag gelden?

Terug