Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or

Door: Hans Dekker

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or

Mijn naam is Hans Dekker en ik begon jaren geleden als barkeeper in de Coq d’Or.
Mede-eigenaar Dicky Düster had mij, via Sonja Gelling, uit Disco Bar Experience (ja, zo heette dat toen.) benadert of ik voor hem wilde werken. In Experience stond de muziek op één. 20 grote boxen van het merk Pioneer hingen langs de wanden, dik bruin tapijt liep van de vloer over naar de banken, de twee halfronde barretjes waren gemaakt van oranje acrylaat (een soort glimmend plastic) met verlichting eronder. Achterin de pijpenla was een soort tribunetje ook weer van tapijt waar je kon zitten.

Het mini dansvloertje waar je op keek werd eigenlijk nooit gebruikt. Ik was daar als glazen ophaler begonnen maar al snel stond ik achter de bar met Robby Meinicke en Goof Imken. Keiharde, goeie alternatieve muziek twee draaitafels en platen van vinyl werden opgezet door Pieter Schouten afgewisseld door zijn zus Joke. Experience was hip onder de scene van Alkmaar, altijd propvol en in het halletje de flipperkast der flipperkasten de Fireball. (In het midden een rubberen draaiende schijf). Als barkeeper was de snelheid van het inschenken van de bestellingen, bessen ijs, bier of spatjes Bourbon met 7 up belangrijker dan een schone bar of lege asbakken.

Dat werd in de Coq ‘d Or direct anders. Alles moest soignee volgens mijn leermeester Dicky. De bar moest schoon de asbakken leeg. Bij de afvalbak hing dan ook een verfkwast waar je de as goed uit de randjes kon vegen. Onder de wijnglazen met poot nooit een bierviltje. Dicky drilde me zo dat ik zelfs bij het indekken van een sateetje zenuwachtig was. Moeilijk was het niet, maar toch. Eerst een rieten placemat dan een gevouwen servetje en dan leg je op dat servetje een vork en lepel. Ik geef het je te doen.
De Coq d’or was een bistro gelegen aan de bushalte naast de snackbar. Later werd het de Mont Blanc. De bistro had een houten bar met daarop een enorme vaas met verse bloemen. Dat bouquet werd een soort wekelijkse attractie. Hoe groot en mooi Dicky het enorme bouquet nu weer geschikt had.

In het weekend was het een goedlopende zaak, groepen uit Alkmaar en zelfs Den Helder kwamen naar de bistro toe. Heel veel rosé, af en toe een sateetje van de haas of een tournedos die ter plekke werden geroosterd op de gril aan het einde van het barretje. Er stonden slakken op het menu. Dat was ook nieuw voor mij, die slakken hadden zelf geen huis, maar kwamen uit een blik of pot en die moest je dan in een lege schelp plaatsen. Ook kikkerbilletjes stonden op de kaart. Achter een muurtje van de bar stond de gril, een gas gril met echte lavasteentjes.
De garnering bestond uit een mandje stokbrood met kruidenboter van Jacques, die dat zelf maakte en wekelijks kwam brengen en dan tot in de kleine uurtjes bleef hangen, nu is het de grootste leverancier van kruidenboter in Nederland. Naast de tournedos moest je dan een blaadje sla leggen op het houten bord met daarop een bergje oranje sliertjes en een bergje witte sliertjes die je met de hand of met een klem uit enorme glazen potten moest vissen. Ze smaakten hetzelfde maar op de één stond wortel en op de ander selderij.
Al snel raakte ik gewend aan de mensen en aan de sfeer. In het weekend de beter gesitueerde twintigers met winkeltjes en banen en door de week de gegoede oudere burgers van het dorp. Veelal het hoogtepunt van hun carrière achter de rug soms midden in dreigende faillissementen of scheidingen met de eega’s.

Het beroemde borreluur was voor deze inwoners van Bergen bedoeld. Hier kwamen de bekende van het dorp. Ze kwamen daar voor de altijd charmante en grappige Dicky Düster en de sportfanaat (Ajax en tennis) Fred Böhne. Ik weet me maar een paar namen te herinneren. Dick Smit met zijn trouwe begeleider een witte herder. Dick die steevast rond vier uur het borreluur bezocht. Met de bekende kreet van Dicky Duster:” Ah, daar hebben we Dik, kwam je uit zelf hierheen of trok de hond u binnen?” Dan was daar Klaas, voor mij meneer Gijsberts, een keurige man in pak, niet al te groot, met een soort charmant sprongetje hupte hij op de kruk en bestelde dan:” the usual”. Ik moest dan weten wat dat was. Volgens mij een Schotse whisky, Ballentines, in een tumbler met twee klontjes ijs. Hij werkte voor van Ommeren en kwam iedere werkdag naar het borreluur. Ook Al Admiraal kwam daar bijna dagelijks. Al organiseerde Jumping Amsterdam, maar dat was maar 1 keer per jaar en dan hou je wel wat tijd over. Al was een knappe man, heel beschaaft, maar hij spuugde er niet in zoals je dat zo mooi zegt en was bevattelijk voor de verleidingen van de drank.

Dicky was behalve charmant ook een super gastheer. Altijd een grap, een complimentje en de eeuwige fles kruidenbitter van Oud. Dicky wist goed te spelen met de zwaktes van de mens. Sommige gasten vroegen mij hen te waarschuwen als het tegen zessen liep. Als ik dat dan deed, werd ik iets later door Dicky terecht gewezen dat ik dat nooit meer mocht doen. “In plaats daarvan schenk je nog maar een borrel van het huis.” Zo sneuvelde menig bezoeker.

Zo was oude Thé Lau er ook weleens. Hij was niet echt een vaste klant, maar soms als hij al het nodige in de Taverne genuttigd had wilde hij nog weleens voordat hij op huis aanging de straat over steken om de Coq d’or te bezoeken. Zowel Dicky als Fred, barkeeper Jack Bus en ook ik zelf sloeg weleens een balletje op zijn tennisbaan. Het was druk en gezellig, lekker barretje vol zoals dat heet, toen de telefoon ging. De vaste telefoon, mobieltjes waren er nog niet. Het was moeder Antje die vroeg of haar man Thé toevallig aanwezig was. Ik zie vanachter de bar de oude Thé staan en in al mijn onschuld: “Menneer Lau, Uw vrouw is aan de telefoon.” Thé riep met luide stem door al het lawaai heen: “Wat? Hans, dat kost je een rondje!” “Zeg maar dat ik eraan kom.” Ik wilde dat net aan mevrouw Lau gaan vertellen toen Thé tegen mij riep: “Draai de hoorn even naar mij toe.” Ik hield braaf de telefoon richting Thé die vervolgens nog harder riep: “Zet de aardappels alvast maar op Antje! Ik kom eraan, maar doe ze maar maar één voor één in de pan!” En er werd hard om gelachen.

Op vrijdag was het borreluur altijd drukker dan gebruikelijk. Zo weet ik nog dat Al Admiraal tegen de klok van zessen even kwam binnen wippen om wat mensen gedag te zeggen.
In zijn handen, een pak in kranten gewikkelde gebakken warme vis, tong als ik me niet vergis. “Borrel Al?” vroeg Dicky. “Nee, laat ik niet doen Dick ze zitten op mij te wachten voor het eten.” Ter ondersteuning van zijn betoog lied Al het in krantenpapier verpakte maal omhoog. “Joh, Al, eentje kan toch wel?” Al was snel over te halen zoals ik al eerder meldde. “Jezus Dicky, je overvalt me, nou vooruit”. “Dan leg ik de vis wel even op de verwarming in de keuken.” Vervolgde Dick. Zogezegd zo gedaan. Al nam er nog een stuk of wat. Het werd steeds gezelliger. Na een uurtje werd er gebeld door zijn vrouw. “Nee, Al is net weg.” “Ja, met de vis.” loog Dicky. “Al je moet gaan je vrouw belde net.” Al was al redelijk aangeschoten. “Nou, dan ga ik maar op huis aan. “Je vis Al!” riep Dicky. “Ach Jezus Dick wat ontzettend goed en attent van je.” Dicky liep naar de keuken om de in oude kranten verpakte vis te halen, maar niet voordat hij de vis er keurig had uitgepakt en had omgeruild voor een warm gemaakte natte grijze vloerdweil. De dweil keurig opgevouwen en weer netjes ingepakt en het krantenpapier weer terug zoals het zat. Dicky liep naar Al en gaf het lauwwarme pakketje met de warme dweil omzichtig aan Al. “Nou voorzichtig Al…groetjes thuis en voor straks smakelijk eten.” Voorzichtig liep Al richting huis…..

Later werd de vis alsnog gebracht met een flesje wijn namens de Coq d’Or.

Toen ik eenmaal was ingewerkt liep Dicky er steeds vaker “even uit” en bleef ik achter met de zogeheten notabelen van Bergen zitten. Om de usual drankjes in te schenken en verhalen aan te horen waar ik nog niet aan toe was. Uiteindelijk was dat de reden om mijn motor te pakken en in mijn eentje naar Ibiza te rijden. Ook een mooi verhaal.

Hans Dekker

advertentie

Meer 'Horeca':

Nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel voor horecaondernemers!

22 mei 2020

Geen tijd voor lange bureaucratische processen

KHN is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Op 20 mei presenteerde het kabinet een aanvullend steunpakket voor bedrijven,...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Bokkesprong

22 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik het zo bekijk dan heeft bijna half horeca Bergen en omstreken in de Bokkensprong gewerkt. Mijn beurt was het in ieder geval op Koninginnedag 1975. ...

Advertorial: Veiligheidschermen voor de horeca

22 mei 2020

Minimale aanpassing van bestaande routing en lay-out en lage investering, optimaal rendement

Op een zo veilig mogelijke manier uw gasten weer kunnen verwelkomen in tijden van corona. Dat is het belangrijkste uitgangspunt...

Strandpaviljoen EVI stopt

15 mei 2020

De eigenaren lieten dit weten via socialmedia

Wij hebben stormen doorstaan en brandjes overleefd, veel feest gevierd en bovenal van heel veel zonnige dagen mogen genieten. Maar nu moeten wij u...

Wijn expert Cuno van ’t Hoff (filmpje)

15 mei 2020

Lekker thuis en toch mooie wijnen proeven! Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen

Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen. Klik hier voor het filmpje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Heerlijkheid 6

15 mei 2020

Door: Hans Dekker

‘De Heerlijkheid ’was een café van Dirk Blaauboer en de ingang grensde aan de keuken van de Pilaren in het straatje van de Marskramer...

Een zeer bijzonder culinair evenement in aantocht…

15 mei 2020

Op 23 en 24 mei 2020 organiseert Merlet met zes Noord-Hollandse chefkoks een fantastische culinaire middag

Gasten kunnen op zaterdag 23 en zondag 24 mei genieten van een culinaire middag langs zes restaurants in Noord-Holland. Middels het grootste “Drive-thru”-concept van Nederland geniet u...

Wat mag er nu precies wel en wat niet in de horeca per 1 juni a.s.

15 mei 2020

KHN geeft uitleg. Alles overzichtelijk op een rij.

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van woensdagavond 6 mei 2020 bekendgemaakt dat de horeca met ingang van 1 juni 2020

Ook hotel blooming gaat weer van start (filmpje)

15 mei 2020

Weliswaar niet op volle kracht, de richtlijnen staan dat namelijk niet toe, maar ze gaan 2 juni wel weer open

blooming gaat 2 juni weer open! Het team is er helemaal klaar voor om iedereen een heerlijk ontspannen en uiteraard veilig verblijf te kunnen bieden. Wij kunnen niet wachten. Wanneer kom jij weer logeren? Klik hier voor het filmpje.

Rondje horeca…20

15 mei 2020

Interview met Steef van Leeuwen van de Taverne

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen

KHN-voorzitter Róber Willemsen: “Stap voor stap komen we er”

8 mei 2020

Vanaf 1 juni geldt: maximaal dertig gasten per horecazaak. Wat vind je daarvan?

KHN is blij met de gefaseerde opening van de horeca, maar zegt wel dat een financieel noodplan keihard nodig is.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal 2

8 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Was Arie Boekel de meest toonaangevende horeca-exploitant in de regio Bergen, van de jaren 60/70. Op zijn manier was Dirk Blaauboer heel bepalend...

Rondje horeca…19

8 mei 2020

Interview met Koert Hans Smit. Hij is eigenaar van de Strandpaviljoens Hemingway's Beach en Noorderlicht

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zeven weken...

Fletcher Hotel Bergen gooit de deur weer open

1 mei 2020

Veel hotels hielden de deuren van hun restaurants en cafés tot voor kort helemaal gesloten

Toch hoeft dat volgens de noodverordening niet: openstelling voor eigen gasten mag namelijk gewoon.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal

1 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Nero’s Place, the Club, Rainbow of café de Heerlijkheid werkte, hoefde dat

Familiebedrijven in de horeca. Zo doen ze dat bij het klimduin in Schoorl

1 mei 2020

En nee... verrassend genoeg is deze foto niet genomen vóór de horecasluiting

Deze werknemers hoeven zich niet aan de 150cm-maatregel te houden, want dit zijn de twee gezinnen die de restaurants onderaan het Klimduin draaiende houden.

Bergen is een (tijdelijke) traiteur rijker (filmpje)

1 mei 2020

Nou waren we al ernstig verwend in Bergen, maar...

Sinds vandaag hebben we er ook nog eens een traiteur bij. Waar... bij Bistronomie 't Parkje.

Rondje horeca…18

1 mei 2020

Interview met Martin van Bourgonje van hotel-restaurant Merlet en hij heeft ook goed nieuws te melden

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zes weken...

Nieuw in Bergen: Bistronomie ’t Parkje transformeert tijdelijk in een traiteur-delicatessenzaak.

24 april 2020

Wanneer: Vanaf Koningsdag, maandag 27 april

Dagelijks tussen 12:00 en 20:00 uur kunt u bij ons terecht om bistronomische specialiteiten af te halen.

Restaurants Zilte Zoen Bergen aan Zee en Egmond gesloten. Eigenaar failliet

24 april 2020

Zilte Zoen Schoorl blijft open

De eigenaar, Hiemstra, zou het faillissement zelf hebben aangevraagd. 32 medewerkers komen op straat te staan.

Rondje horeca…17

24 april 2020

Interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De magie van de horeca

24 april 2020

Door: Pieter van Dijk

De Horeca heeft altijd een grote, bijna magische aantrekkingskracht op mij gehad. Dat merkte de eerste keer dat ik Anna Boleyn binnen liep als 13 jarig scholiertje.

De horecabranche is teleurgesteld over de verlenging van de coronamaatregelen

24 april 2020

Rutte: "Protocol opstellen helpt, maar betekent niet dat de sector weer open kan"

Dirk Beljaarts, algemeen directeur van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt tegen NU.nl zelfs "boos" te zijn.

Wekelijkse update: Help de lokale restaurants de crisis door

28 mei 2020

Een overzicht van weer heerlijke nieuwe menu's

Kijk hier voor het overzicht. Hebben we u als ondernemer over het hoofd gezien? Laat het ons dan snel even weten via: [email protected]

De komende weken wordt beslist of, wanneer en hoe de horeca weer (geleidelijk) open kan na de ‘intelligent lockdown’

24 april 2020

Hoe nu verder...

Dat deze heropening niet van de ene dag op de andere dag van nul naar de gewone situatie zal gaan is logisch en dat de horeca er in ieder geval...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Rainbow deel 2

17 april 2020

Door: Hans Dekker

De Rainbow had zijn plek wel gevonden tussen de talloze horecazaken in Bergen. De weekenden zaten goed vol met natuurlijk als hoogtepunt...

Hoe rendabel kan de 1,5 mtr economie voor de horeca zijn?

17 april 2020

Het nieuwe normaal... dat is voor het merendeel van de horeca geen optie

KHN heeft op dit moment veel overleg over de veelbesproken 1,5-meter-horeca en laat weten later deze week op de inhoud ervan terug te komen. Wel wil Willemsen (KHN-voorzitter) alvast wat dingen erover zeggen:

Bijt hotel-restaurant Merlet in Schoorl de spits af in de nieuwe 1.5 meter economie?

17 april 2020

Ondernemen in uitdagende tijden...

Als een donderslag bij heldere hemel kwam op zondag 15 maart in de namiddag het bericht binnen dat alle restaurants onmiddellijk de deuren moesten sluiten.

Rondje horeca…16

17 april 2020

Interview met Mike Anthony Bosman (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca...

Merlet 24 april weer open: ‘gastvrijheid met afstand’

10 april 2020

Stermenu wordt op de hotelkamer genuttigd

Merlet in Schoorl heropent op 24 april het hotel en de restaurantkeukens. Gasten kunnen alleen speciale arrangementen...

Strandpaviljoen De Jongens in Bergen aan Zee heeft nieuwe eigenaar

10 april 2020

Marco en Maaike Wokke hebben hun zaak na 26 jaar overgedragen aan Sam Botterman (22)

Dat Botterman de zaak juist in een periode heeft overgenomen dat de horeca vanwege het virus op slot zit, heeft niks...

Helaas… ook ons fijne Bergense culinaire feestje is afgelast

10 april 2020

Heerlijk Bergen hopelijk weer in 2021

Helaas hebben we ervoor moeten kiezen om Heerlijk Bergen in 2020 te annuleren. Dit omdat wij niet verwachten dat wij...

Houd je aan de regels bij afhalen

10 april 2020

Niet consumeren ter plaatse maar meenemen

Afgelopen weekend hebben veel mensen goed gevolg gegeven aan de oproep vooral in en om het huis te blijven.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Houseparty in Duinvermaak

10 april 2020

Door: Hans Dekker

Toen ik in de populaire discotheek ‘De Heer van Jericho’ nog draaide, kwam Dimitri, die ik natuurlijk kende vanuit het dorp, op de fiets...

Terug