Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or deel 2

Door: Hans Dekker

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or deel 2

Het nu volgende verhaaltje gaat over hoe ik, Hans Dekker, DJ ben geworden.

Wat ik mij vooral herinner van de eerste avonden dat ik in de Coq d’or werkte, was de manier waarop er met de muziek werd omgegaan. Het genre was meer mainstream. De mensen die er kwamen waren meer in elkaar dan in de muziek geïnteresseerd.

Natuurlijk werd er op vinyl gedraaid er bestond nog niks anders. Ja, een taperecorder, maar dan had je altijd dezelfde volgorde. Zo’n recorder stond er ook in de praktijk van tandarts Jan Brand. Die mij dan vol enthousiasme vertelde dat de muziek speciaal zo gemaakt was dat je het nooit herkende! Ik zie me daar nog zitten in die wachtkamer met een grote zwart wit foto van een groepje olifanten, een aquarium en dan die kabbelende notenbalkenbrij. Je zal de componist zijn dacht ik dan.
Tegen de spiegelwand met de flessenrekken met sterke drank stonden een aantal langspeelplaten op een rijtje met van die afgeraffelde hoezen en een hele hoge stapel singeltjes, daarnaast een Quad versterker met dat crème en oranje en één pick-upje. In de zaak hingen verschillende Boose speakers, niet mijn favoriete speaker maar goed.
Tijdens het borreluur werden de lp’s gedraaid van Frank Sinatra of Mel Tormé maar als het drukker begon te worden in het weekend vooral kwamen de singeltjes aan de beurt en ging het volume omhoog.

Toen ik daar als een soort jongste bediende aan het werk ging, zorgde collega barkeeper Jack Bus voor de muziek. Iedere keer als een nummer was afgelopen. Daar zat soms wat tijd tussen als Jack bijvoorbeeld een Irisch coffee aan het maken was. Glas warm maken met heet water, wiskey erin, dan wat bruine suiker erdoor, roeren, koffie erbij uit de koffiepot, dan geslagen room erop, heel voorzichtig op een lepel dat de room niet direct met de koffie mixte of en dat kon ook, met gezoete slagroom, dat deed je met de aluminium Kidde spuit, die meestal net leeg was of ging, dan moest je een koolzuur patroon wisselen of de room, net wat op was. Dan uiteindelijk dat toefje slagroom erop en om het geheel af te maken wat cacaopoeder uit een busje over de slagroom. Wat een werk! En ondertussen geen muziek, alleen maar rumoer van de gasten.

Als Jack klaar was met de bestelling deed hij de volumeknop zachter, haalde de arm van de plaat en pakte het singletje van de pick-up, je had ze met een zwart driehoekig tussenstukje maar soms was het gewoon een rond gat, dan moest je eerst een wit plastic rondje op het chrome knopje mikken voordat het plaatje erop kon.
En zo kregen de mensen het volgende nummer te horen. De levende jukebox.

Als je geluk had kwamen er zo vier of vijf leuke nummers voorbij die de stemming verhoogde. Vaak was het zo dat als de sfeer er net lekker in zat het helemaal afgebroken werd door of weer een Irish koffie of een nummer wat totaal niet paste. Het was voor Jack een soort noodzakelijk kwaad, hij pakte dan ook zonder te kijken wat voor nummer erop stond legde die op de draaitafel en verder ondertussen luisteren naar bestellingen.

Ik vond dat verschrikkelijk. Maar ja, je kan natuurlijk niet meteen alles overnemen en daarbij moesten zij aan mij wennen en ik aan hen. Een paar weken later ging ik, als er stiltes vielen, de plaatjes verwisselen. Mijn muziekkennis was best breed, mijn moeder zat op een klassiek koor, mijn zwager was dirigent en ik kocht in die tijd veel Amerikaanse import platen op het CTI label bij Huub van de Berg in zijn platenzaak in Alkmaar. Roy Ayers, Cannenbol Adderley etc.

Ik denk dat Dicky en Fred, de eigenaren door hadden dat als de muziek wat beter op niveau bleef dat dan de sfeer en dus de omzet wat omhooggingen. Ik begon de singletjes te sorteren en op volgorde te leggen, een soort Play list avant la lettre. Het ging steeds beter en ik begon me steeds meer als een dj te ontwikkelen. De stiltes werden steeds korter, alleen mixen kon niet met 1 pick-up. Wel draaide ik soms een eerste nummer van een lp en legde dan heel voorzichtig, tijdens het draaien van de lp het plastic rondje op de lp en daar dan het singletje op. Zodra het nummer van de lp afliep schakelde je dan over van 33 naar 45 toeren en plaatste de naald op het singeltje.

Op de zondagmiddag was het altijd een feest, hoogte punt van muziek was een heel lang dansnummer van Tabou Combo een band uit de Cariben. Als het dan echt los ging hadden we vaak een optreden van een van de mannen uit de groep uit Den Helder. Die kwamen iedere zondag met een groep van een man of zes naar Bergen. Vaste prik. Als er genoeg drank in zat ging één van de mannen een act doen.

Je moet je een warme volle zaak voorstellen met lekkere muziek, veel meiden van tussen de 20 en 30 (Clara en Yacintha) goed verzorgd en dito mannen. Er werd gesjanst gelachen en heel veel gedronken. Dicky en Fred speelden dan de gastheren en haalden de glazen op, maakten grappen en deelden complimenten uit. “ O, ben jij het, ik herkende je niet met je kleren aan”. (Dicky Düster)

Een van de mannen, van het groepje uit Den Helder, ik weet helaas zijn naam niet meer, maar hij was niet zo heel groot en aan de magere kant, ging dan, terwijl niemand van de klanten het door had, naar de keuken achter in de zaak. Daar deed hij al zijn kleding uit, verstopte zijn scrotem tussen zijn benen en deed een kaars in zijn bilspeet. Ik vermoed dat Dicky die dan aanstak. Wij achter de bar waren op de hoogte en Dicky gaf mij dan een seintje op het moment dat hij er bijna aan kwam.

Ik zette dan een begintune van een nummer op bijvoorbeeld de aankondiging van Frank Sinatra life in New York, Madison Square Garden en deed dan het licht uit. De kaarsjes die er nog stonden gaven een spannend en zacht licht. Net na het begin van de aankondiging kwam hij dan achter de bar gelopen. Dicky met een zaklantaarn achter hem aan.

Lopen is niet het juiste woord, licht gebogen, schuifelend. Probeer je het voor te stellen je scrotum tussen je benen en dan ook nog eens je bilspieren spannen om die brandende kaars op zijn plaats te houden. Daarbij kon hij ook niet echt rechtop staan door de hitte van de kaars. Hij maakte dan onder luid gejoel van het publiek een rondje achter de bar draaide een paar keer om zijn as en verdween vervolgens weer naar de keuken. Publiek riep dan natuurlijk:” We want more” maar dat deed hij dan weer niet.

Je vraagt je wel af hoe zoiets ontstaat, maar binnen korte tijd werd het een gewoonte. Gekkigheid daar hielden we wel van. De muziek kreeg een steeds belangrijker rol en soms kocht ik, behalve muziek uit de top veertig, ook weleens dingen die ik tegen kwam waarvan ik dacht dat ik die wel eens zou kunnen gebruiken. Zo had ik lp’s vol met radio fragmenten bijvoorbeeld met de toespraak van koningin Wilhelmina die het volk toesprak vanuit Londen of het verslag van de ramp met Zeppelin de Hindenburg.

Ook had ik een lp met horror geluiden, vallende guillotines, kettingen in een kelder noem het en het stond erop. De Coq d’or zat naast of keek eigenlijk op de bushalte. Zo kwam het weleens voor dat we mensen binnen kregen die om de tijd te doden bij het wachten op de bus een hapje gingen eten. Het was zondag rond een uur of vier, ik had net geopend en er kwam direct een wat ouder stel binnen die hun huwelijk hadden gered met een boswandeling.

Ze vroegen of ze een klein hapje konden eten voordat de bus kwam. Ze waren de enige dus ik nam de bestelling op, maakte dat klaar in het keukentje en serveerde het uit, om vervolgens de mensen helemaal, echt totaal helemaal te vergeten.

De eerste stamgasten kwamen binnen en al snel werd het steeds drukker en gezelliger. In die tijd dronk de barkeeper, ik in dit geval, gewoon nog met de klanten mee. Een lang verhaal kort, de sfeer zat er al snel goed in en na een tijdje vroegen de omstandigheden om de horrorplaat. Misschien dat iemand vreemd was gegaan en ik zei dat ik gisteren bij zijn vrouw thuis een opname apparaat had neer gezet en die opname van de thuiskomst nu even liet horen. Zoiets moet het geweest zijn. Voor de sfeer dempte ik het licht, zette een stukje op met geluiden van een wurging. Verschrikkelijke geluiden gillen en rochelen van iemand die stikt. Als dit geen entertainment is! Natuurlijk werd er enorm gelachen, tot ik achter het groepje vaste klanten de stem van een boze meneer hoor, de man van de man en de vrouw die ik helemaal was vergeten van tafel 3 bij het raam: “Dit pikken we niet”. Ach, Jezus, nee toch? Ik kon wel door de grond zakken. Als door een slang gebeten direct zwetend van stress liep ik achter de bar vandaan naar de man toe. Hoe kan je zoiets vergeten, denk je dan bij jezelf? Excuses aangeboden, maar daar is natuurlijk na zo’n gebeurtenis geen redden meer aan. Het beste was geweest om het eten aan te bieden, maar dat kwam niet bij me op. Ik opperde nog een drankje van het huis, maar daar was geen tijd voor, de bus kwam er inmiddels aan. Hij rekende af en liep met zijn vrouw naar buiten. Zonder fooi.

Hans Dekker

 

advertentie

Meer 'Horeca':

Jaarlijks bockbier van Bavaria: Special Edition Herfstbok

18 september 2020

Bockbier: ongeëvenaarde najaarsklassieker

Bavaria introduceert een nieuw concept: de Special Edition Herfstbok. Vanaf deze herfst lanceert de Brabantse brouwer...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…de Taverne

18 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Al sinds mijn 15de jaar kom ik in Taverne. Als jonge nieuwkomer, begon je tussen de middag aan de tafeltjes bij de deur.

Rondje horeca… 36

18 september 2020

Culinaire hoogstandjes bij LadyPapa

Afgelopen maandag was ik te gast bij LadyPapa. Michiel van der Eerde van restaurant C uit Amsterdam, kwam zag en overwon.

Rondje horeca…35

11 september 2020

Deze week een interview met Eelke ten Broeke van restaurant Cunst met spectaculair nieuws

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Eelke ten Broeke van restaurant Cunst in de Kleine Dorpsstraat.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Calidus Vita Dura(est)

11 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Ja wat betekent dat nu weer? Stamgasten of opmerkzame klanten weten dat deze spreuk jarenlang in de Horsepub op het bord heeft gestaan...

Jonathan Zandbergen benoemd tot 150e meesterkok door SVH

11 september 2020

Ter viering... een spectaculaire lunch en diner op zondag 27 september

Na een intensieve dag en het serveren van zijn meesterlijk menu is hij geslaagd voor de Meesterproef en mag hij zich SVH Meesterkok noemen.

Masterchef Michiel van der Eerde van Restaurant C komt naar Bergen

4 september 2020

Waar en wanneer: bij LadyPapa op maandag 14 september

5-gangen diner incl. bijpassende wijn en een overheerlijke welkomstcocktail vooraf & koffie toe...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Vieze Pietje.

4 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Als je elke week anekdotes over anderen schrijft, moet je zo af en toe ook domme of slechte dingen over jezelf durven schrijven.

Rondje horeca…34

4 september 2020

Deze week een interview met Marc van de Pas van Hotel Meijer in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Marc van de Pas van Hotel Meijer voor de camera.

Cijfers CBS: Ongekende omzetdaling horeca

4 september 2020

Support Your Locals

De horeca is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen sectoren van Nederland. De omzet in de horeca nam in het tweede kwartaal van 2020 met iets meer...

Rondje horeca…32

28 augustus 2020

Even geen interviews met horecaondernemers, maar... wel een geinige anekdote

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet nog even geduld hebben t/m vrijdag 5 september...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jopie Troost

28 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Deze keer wil ik het over Jopie hebben, niet omdat ze van ons heen is gegaan (Je haalt het niet in je hoofd hoor schat!) Maar...

Wil jij ook wel eens eten in het nieuwste restaurant van Bergen?

28 augustus 2020

Dat kan vanaf 2 september bij Restaurant Zandhoeve

Na enkele weken exclusief open te zijn geweest voor gasten van blooming hotel gaat het restaurant per 2 september weer open voor iedereen!

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Maui Waui

21 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Na mijn oproep op Facebook om meer te weten te komen over Maui Waui in zijn roemruchte jaren, heb ik met Pieter Wildschut en Arie Schouten een gezellige ‘Walk through Memorylane’ gehad...

Rutte: “geen thuisfeestje, liever in de horeca”

21 augustus 2020

De horeca neemt zijn verantwoordelijkheden goed

Mark Rutte heeft tijdens zijn laatste persconferentie het dringende advies gegeven om geen feestjes thuis te organiseren. Wie dat wel doet, mag maximaal met zes mensen bij elkaar zijn.

Rondje horeca…32

21 augustus 2020

Even geen interviews met horeca-ondernemers, maar wel... No Span

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet even geduld hebben t/m vrijdag 5 september voor het eerstvolgende interview...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Café Hoppe

14 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Ik werkte net een maandje in het Zeepaardje, toen Henk Vonk bij mij kwam of ik ook in Hoppe wilde werken?

Horecagast moet vanaf nu worden gevraagd om contactgegevens

14 augustus 2020

Gasten in de horeca zijn overigens niet verplicht om hun contactgegevens af te staan

Met ingang van deze week moeten horecagasten bij aankomst in een café of restaurant hun contactgegevens achterlaten.

Rondje horeca…31

14 augustus 2020

Dit keer geen interview maar een leuk filmpje van het oudste restaurant van Bergen

In 1613 werd er al melding gemaakt van een speciale plek op de grens van bos en duin aan de rand van het pittoreske dorp Bergen.

Kabinet scherpt maatregelen aan om het coronavirus onder controle te krijgen

7 augustus 2020

Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht

De toename in het aantal besmettingen was dan ook de aanleiding voor een extra ingelaste persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge deze week.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Horeca Taxi Bergen

7 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Taxi’s hebben voor mij altijd een soort magie gehad. Als kleine jongen vond ik niets mooiers, dan wanneer er een taxi voor ons huis stopte aan de Meerweg.

Corona zet dikke streep door acht jaar omzetgroei grootste horecabedrijven

7 augustus 2020

De horeca wordt snoeihard geraakt door de verplichte sluiting van elf weken

Corona zet een dikke streep door acht jaar omzetgroei van de grootste horecabedrijven en - merken in Nederland.

Hotel-restaurant Merlet, Best of the best…

7 augustus 2020

Merlet behoort tot de 1% van het beste van het beste wereldwijd!

Restaurant Merlet is door TripAdvisor onderscheiden als winnaar van de Travellers 'Choice Best of the Best' - de hoogste eer van TripAdvisor.

Rondje horeca…30

7 augustus 2020

Interview met Frank Cocu van café de Oude Meester

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie uitbater Frank Cocu van het enige echte bruine café in Bergen voor de camera.

Ideetje voor de Bergense horeca… en de rest van Nederland?

7 augustus 2020

Britten mogen voor de helft van de prijs uit eten om de horeca te helpen

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk (VK) kunnen vanaf deze week voor de helft van de reguliere prijs buiten de deur eten en drinken om de horeca een steuntje in de rug te geven. De overheid past de rest bij.

Horeca: tot nog toe relatief weinig faillissementen. De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 5,6 procent

31 juli 2020

Lichtpuntje is dat in het tweede kwartaal ook het herstel al is ingezet

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO...

Rondje horeca…29

31 juli 2020

Interview met Ad Besseling van het Huis met de Pilaren

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ad Besseling van het Huis met de Pilaren voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Squeeze

31 juli 2020

Door: Hans Dekker

Om even te duiden in welke tijd we zitten, ik was helemaal klaar met de Coq d’or, Dicky Düster liep er steeds vaker uit en ik kon dan...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jazz & Sail

24 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week waren we uitgenodigd door de Flessenpost voor een uitje, met alle schrijvers! Met een klein en heel gezellig gezelschap stapten...

Rondje horeca…28

24 juli 2020

Interview met de General Manager van Golfbaan Sluispolder, Renate Roeleveld

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Renate van Golfbaan Sluispolder voor de camera.

Horeca in de media: Nieuw in Bergen… Restaurant Zandhoeve

24 juli 2020

blooming onderging een grote restyling

Begin februari begonnen de werkzaamheden en eind maart hadden de nieuwe f&b-outlets moeten openen.

Neder & Noorderlicht pop-updiner in Bergen aan Zee

17 juli 2020

Waar en wanneer: paviljoen Noorderlicht op vr 31/7, za 1/8, vr 7/8, za 8/8

Begin augustus organiseren de chef van Neder (Brian Luikel) en van Strandpaviljoen Noorderlicht (Jeroen Klepper) bijzondere pop-updiners op het Bergense strand.

Voor veel horeca-ondernemers is het terras nu een reddingsboei

17 juli 2020

Veel ondernemers zijn op zoek naar extra buitenruimte om uit te baten en zoeken daarbij naar samenwerking met de gemeente

In deze tijd van het jaar besteedt Misset Horeca altijd veel aandacht aan het terras. Dit jaar is het terras belangrijker dan ooit.

Rondje horeca…27

17 juli 2020

Interview met Shervin Vermeulen en chef kok Ilka Bon van The Bourbon Room

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Shervin Vermeulen en Ilka Bon voor de camera.

Terug