Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or deel 2

Door: Hans Dekker

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or deel 2

Het nu volgende verhaaltje gaat over hoe ik, Hans Dekker, DJ ben geworden.

Wat ik mij vooral herinner van de eerste avonden dat ik in de Coq d’or werkte, was de manier waarop er met de muziek werd omgegaan. Het genre was meer mainstream. De mensen die er kwamen waren meer in elkaar dan in de muziek geïnteresseerd.

Natuurlijk werd er op vinyl gedraaid er bestond nog niks anders. Ja, een taperecorder, maar dan had je altijd dezelfde volgorde. Zo’n recorder stond er ook in de praktijk van tandarts Jan Brand. Die mij dan vol enthousiasme vertelde dat de muziek speciaal zo gemaakt was dat je het nooit herkende! Ik zie me daar nog zitten in die wachtkamer met een grote zwart wit foto van een groepje olifanten, een aquarium en dan die kabbelende notenbalkenbrij. Je zal de componist zijn dacht ik dan.
Tegen de spiegelwand met de flessenrekken met sterke drank stonden een aantal langspeelplaten op een rijtje met van die afgeraffelde hoezen en een hele hoge stapel singeltjes, daarnaast een Quad versterker met dat crème en oranje en één pick-upje. In de zaak hingen verschillende Boose speakers, niet mijn favoriete speaker maar goed.
Tijdens het borreluur werden de lp’s gedraaid van Frank Sinatra of Mel Tormé maar als het drukker begon te worden in het weekend vooral kwamen de singeltjes aan de beurt en ging het volume omhoog.

Toen ik daar als een soort jongste bediende aan het werk ging, zorgde collega barkeeper Jack Bus voor de muziek. Iedere keer als een nummer was afgelopen. Daar zat soms wat tijd tussen als Jack bijvoorbeeld een Irisch coffee aan het maken was. Glas warm maken met heet water, wiskey erin, dan wat bruine suiker erdoor, roeren, koffie erbij uit de koffiepot, dan geslagen room erop, heel voorzichtig op een lepel dat de room niet direct met de koffie mixte of en dat kon ook, met gezoete slagroom, dat deed je met de aluminium Kidde spuit, die meestal net leeg was of ging, dan moest je een koolzuur patroon wisselen of de room, net wat op was. Dan uiteindelijk dat toefje slagroom erop en om het geheel af te maken wat cacaopoeder uit een busje over de slagroom. Wat een werk! En ondertussen geen muziek, alleen maar rumoer van de gasten.

Als Jack klaar was met de bestelling deed hij de volumeknop zachter, haalde de arm van de plaat en pakte het singletje van de pick-up, je had ze met een zwart driehoekig tussenstukje maar soms was het gewoon een rond gat, dan moest je eerst een wit plastic rondje op het chrome knopje mikken voordat het plaatje erop kon.
En zo kregen de mensen het volgende nummer te horen. De levende jukebox.

Als je geluk had kwamen er zo vier of vijf leuke nummers voorbij die de stemming verhoogde. Vaak was het zo dat als de sfeer er net lekker in zat het helemaal afgebroken werd door of weer een Irish koffie of een nummer wat totaal niet paste. Het was voor Jack een soort noodzakelijk kwaad, hij pakte dan ook zonder te kijken wat voor nummer erop stond legde die op de draaitafel en verder ondertussen luisteren naar bestellingen.

Ik vond dat verschrikkelijk. Maar ja, je kan natuurlijk niet meteen alles overnemen en daarbij moesten zij aan mij wennen en ik aan hen. Een paar weken later ging ik, als er stiltes vielen, de plaatjes verwisselen. Mijn muziekkennis was best breed, mijn moeder zat op een klassiek koor, mijn zwager was dirigent en ik kocht in die tijd veel Amerikaanse import platen op het CTI label bij Huub van de Berg in zijn platenzaak in Alkmaar. Roy Ayers, Cannenbol Adderley etc.

Ik denk dat Dicky en Fred, de eigenaren door hadden dat als de muziek wat beter op niveau bleef dat dan de sfeer en dus de omzet wat omhooggingen. Ik begon de singletjes te sorteren en op volgorde te leggen, een soort Play list avant la lettre. Het ging steeds beter en ik begon me steeds meer als een dj te ontwikkelen. De stiltes werden steeds korter, alleen mixen kon niet met 1 pick-up. Wel draaide ik soms een eerste nummer van een lp en legde dan heel voorzichtig, tijdens het draaien van de lp het plastic rondje op de lp en daar dan het singletje op. Zodra het nummer van de lp afliep schakelde je dan over van 33 naar 45 toeren en plaatste de naald op het singeltje.

Op de zondagmiddag was het altijd een feest, hoogte punt van muziek was een heel lang dansnummer van Tabou Combo een band uit de Cariben. Als het dan echt los ging hadden we vaak een optreden van een van de mannen uit de groep uit Den Helder. Die kwamen iedere zondag met een groep van een man of zes naar Bergen. Vaste prik. Als er genoeg drank in zat ging één van de mannen een act doen.

Je moet je een warme volle zaak voorstellen met lekkere muziek, veel meiden van tussen de 20 en 30 (Clara en Yacintha) goed verzorgd en dito mannen. Er werd gesjanst gelachen en heel veel gedronken. Dicky en Fred speelden dan de gastheren en haalden de glazen op, maakten grappen en deelden complimenten uit. “ O, ben jij het, ik herkende je niet met je kleren aan”. (Dicky Düster)

Een van de mannen, van het groepje uit Den Helder, ik weet helaas zijn naam niet meer, maar hij was niet zo heel groot en aan de magere kant, ging dan, terwijl niemand van de klanten het door had, naar de keuken achter in de zaak. Daar deed hij al zijn kleding uit, verstopte zijn scrotem tussen zijn benen en deed een kaars in zijn bilspeet. Ik vermoed dat Dicky die dan aanstak. Wij achter de bar waren op de hoogte en Dicky gaf mij dan een seintje op het moment dat hij er bijna aan kwam.

Ik zette dan een begintune van een nummer op bijvoorbeeld de aankondiging van Frank Sinatra life in New York, Madison Square Garden en deed dan het licht uit. De kaarsjes die er nog stonden gaven een spannend en zacht licht. Net na het begin van de aankondiging kwam hij dan achter de bar gelopen. Dicky met een zaklantaarn achter hem aan.

Lopen is niet het juiste woord, licht gebogen, schuifelend. Probeer je het voor te stellen je scrotum tussen je benen en dan ook nog eens je bilspieren spannen om die brandende kaars op zijn plaats te houden. Daarbij kon hij ook niet echt rechtop staan door de hitte van de kaars. Hij maakte dan onder luid gejoel van het publiek een rondje achter de bar draaide een paar keer om zijn as en verdween vervolgens weer naar de keuken. Publiek riep dan natuurlijk:” We want more” maar dat deed hij dan weer niet.

Je vraagt je wel af hoe zoiets ontstaat, maar binnen korte tijd werd het een gewoonte. Gekkigheid daar hielden we wel van. De muziek kreeg een steeds belangrijker rol en soms kocht ik, behalve muziek uit de top veertig, ook weleens dingen die ik tegen kwam waarvan ik dacht dat ik die wel eens zou kunnen gebruiken. Zo had ik lp’s vol met radio fragmenten bijvoorbeeld met de toespraak van koningin Wilhelmina die het volk toesprak vanuit Londen of het verslag van de ramp met Zeppelin de Hindenburg.

Ook had ik een lp met horror geluiden, vallende guillotines, kettingen in een kelder noem het en het stond erop. De Coq d’or zat naast of keek eigenlijk op de bushalte. Zo kwam het weleens voor dat we mensen binnen kregen die om de tijd te doden bij het wachten op de bus een hapje gingen eten. Het was zondag rond een uur of vier, ik had net geopend en er kwam direct een wat ouder stel binnen die hun huwelijk hadden gered met een boswandeling.

Ze vroegen of ze een klein hapje konden eten voordat de bus kwam. Ze waren de enige dus ik nam de bestelling op, maakte dat klaar in het keukentje en serveerde het uit, om vervolgens de mensen helemaal, echt totaal helemaal te vergeten.

De eerste stamgasten kwamen binnen en al snel werd het steeds drukker en gezelliger. In die tijd dronk de barkeeper, ik in dit geval, gewoon nog met de klanten mee. Een lang verhaal kort, de sfeer zat er al snel goed in en na een tijdje vroegen de omstandigheden om de horrorplaat. Misschien dat iemand vreemd was gegaan en ik zei dat ik gisteren bij zijn vrouw thuis een opname apparaat had neer gezet en die opname van de thuiskomst nu even liet horen. Zoiets moet het geweest zijn. Voor de sfeer dempte ik het licht, zette een stukje op met geluiden van een wurging. Verschrikkelijke geluiden gillen en rochelen van iemand die stikt. Als dit geen entertainment is! Natuurlijk werd er enorm gelachen, tot ik achter het groepje vaste klanten de stem van een boze meneer hoor, de man van de man en de vrouw die ik helemaal was vergeten van tafel 3 bij het raam: “Dit pikken we niet”. Ach, Jezus, nee toch? Ik kon wel door de grond zakken. Als door een slang gebeten direct zwetend van stress liep ik achter de bar vandaan naar de man toe. Hoe kan je zoiets vergeten, denk je dan bij jezelf? Excuses aangeboden, maar daar is natuurlijk na zo’n gebeurtenis geen redden meer aan. Het beste was geweest om het eten aan te bieden, maar dat kwam niet bij me op. Ik opperde nog een drankje van het huis, maar daar was geen tijd voor, de bus kwam er inmiddels aan. Hij rekende af en liep met zijn vrouw naar buiten. Zonder fooi.

Hans Dekker

 

advertentie

Meer 'Horeca':

Rondje horeca…25

19 juni 2020

Interview met Robbert Peek. Hij is de nieuwe eigenaar van Restaurant Zilt in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Robbert Peek voor de camera.

Bijzonder culinair evenement bij sterrestaurant Merlet

19 juni 2020

Wanneer: zondag 27 september 2020

Chef's Collaboration met dit keer een hele bijzondere internationale chef. Als jonge chef liet Jonathan Zandbergen zich inspireren door de gerechten...

Free at last

12 juni 2020

Column: Gerrit Mollema

Tweede pinksterdag, ’s middags half twee, prachtig weer. Vol verwachting fiets ik naar het dorp, want het is zover: free at last. De cafés en restaurants zijn open.

Haringborrel bij Bistronomie ‘t Parkje

12 juni 2020

We beginnen het haringseizoen goed! Op 18 juni vanaf 17.00 uur

Komen jullie lekker genieten van deze Hollandse delicatesse? U bent van harte welkom vanaf 17:00 uur voor een hap en een glas.

Juridische uitspraken over verlaging huur tijdens coronacrisis

12 juni 2020

De rechter oordeelde in twee zaken dat een verlaging van de huur niet onredelijk is

Inmiddels zijn meerdere gerechtelijke uitspraken gepubliceerd, waarbij het gaat over in hoeverre er een huurbetalingsverplichting in de horeca geldt ten tijde...

Rondje horeca…24

12 juni 2020

Interview met Merel van 'Bij Merel' Smoothie, Koffie en sapbar

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Merel van 'Bij Merel' voor de camera.

Coronakwartje steun in de rug voor lokale horeca

5 juni 2020

Met posters en bierviltjes willen ze de gasten op de actie attenderen

Misschien lees je dit vanaf een zonnig terras met een vers biertje voor je neus. Na maanden van lockdown is de horeca eindelijk weer open.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Meer Bokkensprongen

4 juni 2020

Door: Pieter van Dijk

In het eerste hoogseizoen reden Marcel, Erno en ik op het fietsje naar Groet, of ik kon met Erno meerijden in zijn Alpha Julia, wat ik zo een geweldig mooie auto vond..

Rondje horeca…23

5 juni 2020

Interview met Paul de Wit van Wonder's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Paul de Wit van Wonder's voor de camera. Harry Steunenberg ...

Zilte Zoen in Bergen aan Zee is gered en gaat weer open

29 mei 2020

Maandag 1 juni a.s. gaan de deuren weer open

De nieuwe eigenaar is de familie Peek uit Bergen, zij investeerden al eerder in horecabedrijven. Er is geen dag verloren gegaan, zegt Robbert Peek.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… herinneringen aan Thé Lau

29 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Bergen in de horeca werkte, waren tennis en squash ‘the things to do’. Je verdient natuurlijk redelijk je geld...

Rondje horeca…22

29 mei 2020

Interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie André Rzepka van Fabels Eten & Drinken voor de camera.

Nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel voor horecaondernemers!

22 mei 2020

Geen tijd voor lange bureaucratische processen

KHN is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Op 20 mei presenteerde het kabinet een aanvullend steunpakket voor bedrijven,...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Bokkesprong

22 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik het zo bekijk dan heeft bijna half horeca Bergen en omstreken in de Bokkensprong gewerkt. Mijn beurt was het in ieder geval op Koninginnedag 1975. ...

Advertorial: Veiligheidschermen voor de horeca

22 mei 2020

Minimale aanpassing van bestaande routing en lay-out en lage investering, optimaal rendement

Op een zo veilig mogelijke manier uw gasten weer kunnen verwelkomen in tijden van corona. Dat is het belangrijkste uitgangspunt...

Strandpaviljoen EVI stopt

15 mei 2020

De eigenaren lieten dit weten via socialmedia

Wij hebben stormen doorstaan en brandjes overleefd, veel feest gevierd en bovenal van heel veel zonnige dagen mogen genieten. Maar nu moeten wij u...

Wijn expert Cuno van ’t Hoff (filmpje)

15 mei 2020

Lekker thuis en toch mooie wijnen proeven! Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen

Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen. Klik hier voor het filmpje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Heerlijkheid 6

15 mei 2020

Door: Hans Dekker

‘De Heerlijkheid ’was een café van Dirk Blaauboer en de ingang grensde aan de keuken van de Pilaren in het straatje van de Marskramer...

Een zeer bijzonder culinair evenement in aantocht…

15 mei 2020

Op 23 en 24 mei 2020 organiseert Merlet met zes Noord-Hollandse chefkoks een fantastische culinaire middag

Gasten kunnen op zaterdag 23 en zondag 24 mei genieten van een culinaire middag langs zes restaurants in Noord-Holland. Middels het grootste “Drive-thru”-concept van Nederland geniet u...

Wat mag er nu precies wel en wat niet in de horeca per 1 juni a.s.

15 mei 2020

KHN geeft uitleg. Alles overzichtelijk op een rij.

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van woensdagavond 6 mei 2020 bekendgemaakt dat de horeca met ingang van 1 juni 2020

Ook hotel blooming gaat weer van start (filmpje)

15 mei 2020

Weliswaar niet op volle kracht, de richtlijnen staan dat namelijk niet toe, maar ze gaan 2 juni wel weer open

blooming gaat 2 juni weer open! Het team is er helemaal klaar voor om iedereen een heerlijk ontspannen en uiteraard veilig verblijf te kunnen bieden. Wij kunnen niet wachten. Wanneer kom jij weer logeren? Klik hier voor het filmpje.

Rondje horeca…20

15 mei 2020

Interview met Steef van Leeuwen van de Taverne

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen

KHN-voorzitter Róber Willemsen: “Stap voor stap komen we er”

8 mei 2020

Vanaf 1 juni geldt: maximaal dertig gasten per horecazaak. Wat vind je daarvan?

KHN is blij met de gefaseerde opening van de horeca, maar zegt wel dat een financieel noodplan keihard nodig is.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal 2

8 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Was Arie Boekel de meest toonaangevende horeca-exploitant in de regio Bergen, van de jaren 60/70. Op zijn manier was Dirk Blaauboer heel bepalend...

Rondje horeca…19

8 mei 2020

Interview met Koert Hans Smit. Hij is eigenaar van de Strandpaviljoens Hemingway's Beach en Noorderlicht

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zeven weken...

Fletcher Hotel Bergen gooit de deur weer open

1 mei 2020

Veel hotels hielden de deuren van hun restaurants en cafés tot voor kort helemaal gesloten

Toch hoeft dat volgens de noodverordening niet: openstelling voor eigen gasten mag namelijk gewoon.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal

1 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Nero’s Place, the Club, Rainbow of café de Heerlijkheid werkte, hoefde dat

Familiebedrijven in de horeca. Zo doen ze dat bij het klimduin in Schoorl

1 mei 2020

En nee... verrassend genoeg is deze foto niet genomen vóór de horecasluiting

Deze werknemers hoeven zich niet aan de 150cm-maatregel te houden, want dit zijn de twee gezinnen die de restaurants onderaan het Klimduin draaiende houden.

Bergen is een (tijdelijke) traiteur rijker (filmpje)

1 mei 2020

Nou waren we al ernstig verwend in Bergen, maar...

Sinds vandaag hebben we er ook nog eens een traiteur bij. Waar... bij Bistronomie 't Parkje.

Rondje horeca…18

1 mei 2020

Interview met Martin van Bourgonje van hotel-restaurant Merlet en hij heeft ook goed nieuws te melden

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zes weken...

Nieuw in Bergen: Bistronomie ’t Parkje transformeert tijdelijk in een traiteur-delicatessenzaak.

24 april 2020

Wanneer: Vanaf Koningsdag, maandag 27 april

Dagelijks tussen 12:00 en 20:00 uur kunt u bij ons terecht om bistronomische specialiteiten af te halen.

Restaurants Zilte Zoen Bergen aan Zee en Egmond gesloten. Eigenaar failliet

24 april 2020

Zilte Zoen Schoorl blijft open

De eigenaar, Hiemstra, zou het faillissement zelf hebben aangevraagd. 32 medewerkers komen op straat te staan.

Rondje horeca…17

24 april 2020

Interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De magie van de horeca

24 april 2020

Door: Pieter van Dijk

De Horeca heeft altijd een grote, bijna magische aantrekkingskracht op mij gehad. Dat merkte de eerste keer dat ik Anna Boleyn binnen liep als 13 jarig scholiertje.

Terug