Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cars, Bars en… Politie

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cars, Bars en… Politie

Als barkeeper, ontkwam je er bijna niet aan dat je met drank op reed. Oké, de tijden waren anders en gelukkig had ik weinig met auto’s. In mijn jonge jaren kon ik amper het ene autologo van het andere onderscheiden, behalve jaguar, maar dat was ook wel erg overduidelijk. Ik begreep bijvoorbeeld dan ook niets van mijn vriend Kick, die lyrisch kon spreken over zijn BMW2002, voor mij was het gewoon een vervoermiddel en tegenwoordig is dat eigenlijk nog zo.

Op mijn 18de, had mijn alleenstaande moedertje genoeg gespaard om 10 rijlessen te geven, net als bij broer Jaap, die daaraan voldoende had om zijn rijbewijs te halen. Hoe anders was ik? Het interesseerde mij geen mallemoer en pas toen mijn moeder voor mijn 19de verjaardag vroeg of ik nog gebruik ging maken van haar genereuze aanbod? Zocht ik contact met Frans Delis, dezelfde rijschoolhouder uit Alkmaar, die Jaap vlekkeloos door het rijexamen had geloodst. Eenmaal begonnen, vond ik het wel leuk, al was Frans af en toe de wanhoop nabij.

Als dromertje kon het zomaar gebeuren dat Frans zei “Dan gaan we zo naar rechts”, ik het stuur abrupt omgooide en Frans laconiek opmerkte. “Pieter we staan nu op het parkeerterrein van de Grosmarkt???”
Vanwege mijn gezondheid en medicijn gebruik van toen, duurde het wat langer voor mijn aanvraag voor afrijden in aanmerking kwam. Ik was inmiddels de 10 lessen al gepasseerd en betaalde de vervolglessen uit eigen zak, dat was geen probleem want ik verdiende bakken met geld in de Bokkesprong. Net toen de datum van het rijexamen vaststond, kwam Jan Kossen de manager van de Bokkesprong, met twee oude VW-kevers die hij te koop aanbood. De ene moest 300 gulden kosten, de andere wat nieuwere 350. Mans als ik toen was riep ik “Ik geef 500 voor allebei” Jan ging direct akkoord en vroeg vervolgens “Maar heb je wel een rijbewijs?”

Bijna Jan, bijna… Marcel van Bennekom reed de ene naar huis en ik de andere en was nu de bezitter van een wagenpark. Op de dag van mijn rijexamen, had ik besloten dat het wel stoer was om zelf, in mijn eigen auto, naar het examen te rijden. Koos voor de nieuwste kever en ging vol zelfvertrouwen, ruim op tijd weg om niet te laat te komen, maar dat viel nog even vies tegen… Mijn ogen waren niet zo best en alhoewel ik te ijdel was om een brilletje te dragen, Frans er nooit op gelet had en ik wel vond dat het ging, merkte ik nu dat ik moeite had om de straatnaam bordjes te lezen. Nu zat er niemand naast me die zei, “hier gaan we links en daarna rechts” Ik verdwaalde 6 keer, vroeg overal de weg. Reed zelf het examengebouw een keer voorbij, om net op tijd mijn kever aan de overkant te parkeren. Drijfnat van het klamme zweet, stond ik tussen net een groepje wachtenden, toen een kudde examinatoren naar buiten kwam en één ervan mijn naam afriep.

“Zo meneer van Dijk, voor we instappen, doen we even een ogentestje, u moet even een nummerbordje lezen, daar aan de overkant van de weg. Ik keek en tot mijn paniek waren het allemaal vlekjes, daar ging het restje zelfvertrouwen! “Vertelt u mij maar eens het nummer van die Volkswagen kever, daar…” Mijn hart maakte een aantal vreugdesprongetjes en met samengeknepen ogen om de schijn op te houden, dreunde ik expres wat haperend, het nummerbord van mijn eigen auto op
Helaas daarna was het geluk op, of was mijn zelfvertrouwen te ver gedaald? Ik zakte.

Mijn moeder maakte direct de opmerking, “Pieter, ik weet dat je af en toe stiekem in een auto rijdt, maar dat wil ik nu niet meer hebben, tot je jouw rijbewijs hebt gehaald. Daar stond mijn wagenpark nutteloos voor de deur. Jaap en zijn vrienden, Marcel en Roy Klinkenberg reden er af en toe in en toen Roy, die erg handig en technisch was, een mogelijkheid zag om van mijn twee kevers een soort propeller racemonsterboot te maken, zo één als je in de Everglades ziet, maar dan anders en mij 200 gulden wilde geven, deed ik ze onmiddellijk weg.

Intussen deed ik nauwelijks nog iets aan de rijlessen, vaak vergat ik het of kwam vrolijk uit de Taverne gewandeld, met de nodige biertjes op om vervolgens erachter te komen dat ik ook nog rijles had. Bij de tweede of derde keer rijexamen, was Maarten Schiphorst zo aardig om mij te rijden. Toen we aankwamen vroeg ik of ik zijn brilletje mocht lenen? Maarten keek me vol verbazing aan? Maar…euh, je weet niet eens of het jouw sterkte is, waarom heb je zelf geen bril…? Ik haalde mijn schouders op, bijna stikkend van het lachen, deed Maarten zijn ziekenfondsbrilletje af en vol zelfvertrouwen stapte ik bij de examinator in. Ook dit bleek niet te helpen en toen de beste man, halverwege de legendarische woorden sprak. “Mijnheer van Dijk, gaat u maar weer terug. We zitten niet op Zandvoort! U bent gezakt!” Toen was voor mij de lol er goed af.
Toen ik eindelijk het rijbewijs haalde en allang in het Zeepaardje werkte, feliciteerde Henk Vonk me en bood gelijk zijn oude auto te koop aan. Het was een Lancia 2000, het eerste wat me opviel waren de groen geblokte gordijntjes achterin, maar daar zag ik direct de humor van in en heb ze ooit een keer gedecideerd dichtgedaan toen ik met een vriendinnetje lag te vozen en er allemaal mensen voorbijliepen. Verder was het een roestbak, maar wat kon het kreng snel, met (dubbele?) boxermotor en raceversnelling. Natuurlijk werd ik een keer aangehouden, toen ik met piepende banden een andere auto bij het stoplicht van de Martin Luther Kingweg eruit trok.

Gelijk verscheen er een politieauto uit de rij achter me en pas op de Bergerweg, kon hij mij aanhouden. Na het tonen van rijbewijs, maakte hij de opmerking. “Wat een roestbak” Ik keek met hem mee en zag inderdaad een stukje kleding uit een gat van de kofferbak steken, maar was toch wat beledigd. De beste agent, inspecteerde onder de motorkap, keek bewonderend naar de motor en knikte goedkeurend, kroop met een zaklantaarn onder de auto. “Nou de balken zijn nog goed, dus van mij mag je erin blijven rijden, maar waarom trok je nou zo absurd op?” “Er stond een automaat naast me en die wilde ik eruit trekken” Hij grinnikte, begreep me duidelijk en gaf me de goede raad om het wat rustiger aan te doen en ik reed weg, in mijn jeugdig enthousiasme, liet ik de koppeling per ongeluk wat te wild opkomen en het grind van de berm spatte op. Ik moest echt beter leren rijden!

advertentie

Meer 'Horeca':

Loonsteun vooral naar horeca ondernemingen

15 januari 2021

Zo'n 77.000 bedrijven hebben loonsteun (NOW) toegezegd gekregen over de laatste drie maanden van vorig jaar

Meer dan de helft van deze bedrijven is actief in de horeca, catering of detailhandel, meldde uitkeringsinstantie UWV woensdag.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Dames van lichte zeden

15 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Wie is er wel eens naar de dames van lichte zeden geweest? Nu niet rood worden en gaan stotteren…Ja hoor! Ik al, toen ik nog heel jong was!

Bergense chefkok van blooming genomineerd voor award F&B Professional of the Year 2021

15 januari 2021

Zij moeten nu stemmen gaan verzamelen om uit te maken welke drie doorgaan naar de finale op 5 februari

De tien genomineerden die dit jaar kans maken op de titel F&B Professional of the Year zijn bekend. Uit een waslijst aan aangedragen namen koos de jury...

Rondje horeca… 3

15 januari 2021

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels en die heeft weer wat bijzonders te melden

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André voor de camera. Fabel’s Eten & Drinken aan...

Verbouwing bij Merlet in Schoorl: ‘Het moment om te investeren’

15 januari 2021

Het grand café is uit haar jasje gegroeid, legt eigenaar Martin van Bourgonje uit

Merlet in Schoorl is het nieuwe jaar begonnen met een stevige verbouwing. Grand café Bourgogne krijgt een grotere keuken...

ING is voorzichtig positief over horeca: 2021 staat in teken van herstel naar pre-corona omzet

8 januari 2021

Hotels en cafés herstellen langzamer

Voor de horeca staat dit jaar in het teken van de eerste voorzichtige stappen richting herstel. Toch komt de omzet in de horeca over 2021...

Eerste Bergense restaurant in coronatijd sluit zijn deuren

8 januari 2021

Restaurant Cunst van Eelce ten Broeke

Per 15 januari sluit Eelce ten Broeke de deuren van Restaurant Cunst definitief.

Superhelden voor echte helden!

15 januari 2021

Fabel’s Eten & Drinken gaat in samenwerking met vijf Alkmaarse restaurants het zorgpersoneel op de Acute opname en Longafdeling van de Noordwest Ziekenhuisgroep in het zonnetje zetten

Fabel’s Eten & Drinken aan de Oude Prinsweg 9 is een begrip in het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen. Het restaurant staat bekend om zijn ludieke acties en wederom is eigenaar André Rzepka...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… The early years

8 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Wanneer gaan al je kinderlijke voornemens, om nooit te gaan roken, of drinken en geen drugs te gaan gebruiken, overboord en waardoor?

Rondje horeca…2

8 januari 2021

Deze week een interview met de voormalige eigenaar Peter Woudstra en huidige eigenaar Dirk Kat van het Parkhotel.

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie de voormalige eigenaar Peter Woudstra en huidige eigenaar Dirk Kat voor de camera.

Rondje horeca…1

1 januari 2021

Deze week een interview met Suus, zij is bedrijfsleider van restaurant Julie's aan de Jan Oldenburglaan

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Suus voor de camera. Ze is inmiddels al weer acht jaar bedrijfsleider van restaurant Julie's.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… In Memoriam Ab Grauf (Blauwe Appie)

1 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Van sommige mensen leer je iets essentieels voor je verdere leven. En sorry Ab, dat heb ik zeker ook van jou! Maar laat ik een aantal jaar daarvoor beginnen.

Inwoners gemeente Bergen bestelden massaal kerstdiners bij lokale restaurants

1 januari 2021

Koks draaiden overuren

Iedereen wilde blijkbaar een take-away kerstdiner van hun favoriete lokale restaurant. Veel restaurants in Bergen, Egmond en Schoorl waren soms al dagen van te voren uitverkocht.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Restaurant Vermeulen

18 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Deze is speciaal voor Monique Spaans- Vermeulen! Gefeliciteerd met je verjaardag en omdat je vader zo een top kerel was!

Rondje horeca…48

18 december 2020

Deze week een interview met Hans en Stacey, eigenaren van restaurant De Bokkensprong in Groet

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Hans en Stacey voor de camera. Hans en Stacey hebben elkaar 30 jaar geleden ontmoet.

Geniet van een heerlijke wandel- of fietstocht door de bossen en duinen van Bergen en Schoorl

12 december 2020

Bij de zeven deelnemende restaurants kunt u opwarmen en genieten van heerlijke dranken en snacks to go

De gehele route is circa 28 km maar u mag uw bezoeken ook verspreiden over meerdere dagen. Deelnemende restaurants zijn...

Opening après ski bar in Schoorl

Het is niet de bedoeling dat het een groot feest gaat worden, maar...

...de heimwee van Martin van Bourgonje naar de piste heeft hem op het idee gebracht om een take away après ski bar te bouwen. Grand Cafe Bourgogne staat momenteel geheel in het teken van take away. En deze bar is een leuke aanvulling op de dinermaaltijden. Nou heeft Schoorl geen bergen maar wel de hoogste duinen van Nederland en hoe leuk is het dat je na een wandeling even een gerechtje en een consumptie kan afhalen aan de voet van de Schoorlse duinen. Op het terras is een walk-thru georganiseerd langs een versierd alpenlandschapje en over een witte ondergrond loop je naar de Après ski take away bar. Het is nu al een klein winterwonderland bij Grand Café Bourgogne laat staan als het ook nog eens echt gaat sneeuwen. Op vrijdag, zaterdag en zondag is het ook mogelijk om gebruik te maken van de speciaal ingerichte toiletservice aan de Duinweg 7. Maak een foto voor een kerstgroet uit Schoorl en geniet van de volgende producten to go: Koffie en thee (alcohol vrije) Glühwein Warme chocolademelk (met slagroom) Erwtensoep Goulash Heerlijke zoetigheden en snacks

Bergen in de media: Paviljoenhouder stuurt boze mail naar Rutte: “Bouwmarkten en winkels dicht, horeca open”

11 december 2020

Met het openen van bepaalde horecazaken zouden er daarbij mogelijk minder 'illegale' (huis)feestjes worden georganiseerd

"Gooi de restaurants op 23 december weer open en sluit alle niet essentiële zaken tot half januari 2021." Dat schrijft strandpaviljoenhouder Ed Kraakman in een boze e-mail naar de Tweede Kamer.

Marcel Hanssen van LadyPapa in een indringend interview met de KHN (filmpje)

11 december 2020

Net gestart en na twee weken weer moeten sluiten...

De financiële schade is volgens ondernemer Marcel Hanssen niet het enige wat verschrikkelijk is aan deze coronacrisis. 'Het ergste is eigenlijk wel dat je hele leven op z'n kop ligt.'

Update: Take Away kerstmenu-special 2020

18 december 2020

Neem er de tijd voor, maar alles is uiteindelijk met één muisklik te bestellen

Voor uw ziet u ‘De Take Away Kerstspecial 2020’ met meer dan 40 restaurants en wijnleveranciers. We beogen hiermee de lokale horeca in Bergen – Egmond – Schoorl te ondersteunen in...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oeps, soms gaat het fout!

11 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Als barkeeper, werkzaam in de jaren ’70, ’80, ontkwam je er vaak niet aan dat je levensstijl tegen de wet aan schurkte. Vaak hoorde je verhalen en geruchten...

Rondje horeca… 47

11 december 2020

Deze week een interview met Sander Rijke van de oudste slijterij van Bergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Sander Rijke voor de camera. Hij is eigenaar van slijterij De Gouden Ton.

The Bourbon Room komt met speciale kerstactie

11 december 2020

Wanneer u bij The Bourbon Room het sublieme kerstmenu bestelt, krijgt u een VIP-ticket cadeau voor het online concert van Love Letters van Botman & Van Vleuten

Love Letter Special van Botman & Van Vleuten op 27 december, het meest liefdevolle concert van het jaar.

Rondje horeca…46

4 december 2020

Deze week een interview met Martin van Bourgonje van hotel-sterrestaurant Merlet

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Martin van Bourgonje voor de camera. Hij is eigenaar van hotel-sterrestaurant Merlet.

Oproep aan horeca-ondernemers

4 december 2020

Betreft: gratis Kerst Take Away special 2020

Het volgende willen wij jullie graag onder de aandacht brengen.

Restaurant de Bokkesprong en de Jerusalema dance (filmpje)

4 december 2020

Ken jij de Jerusalema Challenge al?

Dansen op gospel biedt lol en troost in de pandemie. Een swingende gospel uit Zuid-Afrika is inmiddels het troostlied van...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Boys of Summer

4 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Een week geleden zat ik met twee hele dierbare vriendinnen Monique en Yaël. Een paar keer per jaar komen we bij elkaar en genieten we van onze oude vriendschap...

Thanksgiving in Bergen: drie dagen lang genieten. Let’s celebrate!

20 november 2020

De koks van Zilt bereiden drie dagen lang (26, 27 en 28 november) een overheerlijke kalkoen met de originele USA vulling

Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.

Rondje horeca…45

20 november 2020

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André Rzepka voor de camera. Hij is eigenaar van Fabels Eten & Drinken.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel dromen met u

20 november 2020

Door: Pieter van Dijk

Gisteren heb ik de hele nacht Netflix gekeken Bingewatchen of comakijken heet dat tegenwoordig. Het was de serie ‘The Queen’s Gambit, een serie over een extreem...

Culinair kerstfeest met Fabels, Bergen Binnen, ’t Parkje en Merlet

20 november 2020

Uw kerstdiner wordt met de arreslee compleet met paarden bij u thuis bezorgd

Uw box met een 4-gangen kerstdiner wordt op 24 december bij u thuis gebracht op unieke wijze...

En ook met de kerst eten we natuurlijk van ‘the locals’

20 november 2020

Inmiddels zijn er twee prachtige diners van toprestaurants

Bergen Binnen komt UIT DE KERSTBOX dit jaar!! 24, 25 én 26 december.

Gemeenten helpen horeca met kwijtschelden precario

20 november 2020

Uitbreiding en verlenging terrasseizoen

Steeds meer gemeenten besluiten horecaondernemers tegemoet te komen door bijvoorbeeld geen precariobelasting te heffen of de toeristenbelasting kwijt te schelden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De relax flat

13 november 2020

Door: Pieter van Dijk

Nu de feestdagen weer naderen en niemand weet, hoe deze eruit gaan zien in verband met Corona?

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug