Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cars, Bars en… Politie

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cars, Bars en… Politie

Als barkeeper, ontkwam je er bijna niet aan dat je met drank op reed. Oké, de tijden waren anders en gelukkig had ik weinig met auto’s. In mijn jonge jaren kon ik amper het ene autologo van het andere onderscheiden, behalve jaguar, maar dat was ook wel erg overduidelijk. Ik begreep bijvoorbeeld dan ook niets van mijn vriend Kick, die lyrisch kon spreken over zijn BMW2002, voor mij was het gewoon een vervoermiddel en tegenwoordig is dat eigenlijk nog zo.

Op mijn 18de, had mijn alleenstaande moedertje genoeg gespaard om 10 rijlessen te geven, net als bij broer Jaap, die daaraan voldoende had om zijn rijbewijs te halen. Hoe anders was ik? Het interesseerde mij geen mallemoer en pas toen mijn moeder voor mijn 19de verjaardag vroeg of ik nog gebruik ging maken van haar genereuze aanbod? Zocht ik contact met Frans Delis, dezelfde rijschoolhouder uit Alkmaar, die Jaap vlekkeloos door het rijexamen had geloodst. Eenmaal begonnen, vond ik het wel leuk, al was Frans af en toe de wanhoop nabij.

Als dromertje kon het zomaar gebeuren dat Frans zei “Dan gaan we zo naar rechts”, ik het stuur abrupt omgooide en Frans laconiek opmerkte. “Pieter we staan nu op het parkeerterrein van de Grosmarkt???”
Vanwege mijn gezondheid en medicijn gebruik van toen, duurde het wat langer voor mijn aanvraag voor afrijden in aanmerking kwam. Ik was inmiddels de 10 lessen al gepasseerd en betaalde de vervolglessen uit eigen zak, dat was geen probleem want ik verdiende bakken met geld in de Bokkesprong. Net toen de datum van het rijexamen vaststond, kwam Jan Kossen de manager van de Bokkesprong, met twee oude VW-kevers die hij te koop aanbood. De ene moest 300 gulden kosten, de andere wat nieuwere 350. Mans als ik toen was riep ik “Ik geef 500 voor allebei” Jan ging direct akkoord en vroeg vervolgens “Maar heb je wel een rijbewijs?”

Bijna Jan, bijna… Marcel van Bennekom reed de ene naar huis en ik de andere en was nu de bezitter van een wagenpark. Op de dag van mijn rijexamen, had ik besloten dat het wel stoer was om zelf, in mijn eigen auto, naar het examen te rijden. Koos voor de nieuwste kever en ging vol zelfvertrouwen, ruim op tijd weg om niet te laat te komen, maar dat viel nog even vies tegen… Mijn ogen waren niet zo best en alhoewel ik te ijdel was om een brilletje te dragen, Frans er nooit op gelet had en ik wel vond dat het ging, merkte ik nu dat ik moeite had om de straatnaam bordjes te lezen. Nu zat er niemand naast me die zei, “hier gaan we links en daarna rechts” Ik verdwaalde 6 keer, vroeg overal de weg. Reed zelf het examengebouw een keer voorbij, om net op tijd mijn kever aan de overkant te parkeren. Drijfnat van het klamme zweet, stond ik tussen net een groepje wachtenden, toen een kudde examinatoren naar buiten kwam en één ervan mijn naam afriep.

“Zo meneer van Dijk, voor we instappen, doen we even een ogentestje, u moet even een nummerbordje lezen, daar aan de overkant van de weg. Ik keek en tot mijn paniek waren het allemaal vlekjes, daar ging het restje zelfvertrouwen! “Vertelt u mij maar eens het nummer van die Volkswagen kever, daar…” Mijn hart maakte een aantal vreugdesprongetjes en met samengeknepen ogen om de schijn op te houden, dreunde ik expres wat haperend, het nummerbord van mijn eigen auto op
Helaas daarna was het geluk op, of was mijn zelfvertrouwen te ver gedaald? Ik zakte.

Mijn moeder maakte direct de opmerking, “Pieter, ik weet dat je af en toe stiekem in een auto rijdt, maar dat wil ik nu niet meer hebben, tot je jouw rijbewijs hebt gehaald. Daar stond mijn wagenpark nutteloos voor de deur. Jaap en zijn vrienden, Marcel en Roy Klinkenberg reden er af en toe in en toen Roy, die erg handig en technisch was, een mogelijkheid zag om van mijn twee kevers een soort propeller racemonsterboot te maken, zo één als je in de Everglades ziet, maar dan anders en mij 200 gulden wilde geven, deed ik ze onmiddellijk weg.

Intussen deed ik nauwelijks nog iets aan de rijlessen, vaak vergat ik het of kwam vrolijk uit de Taverne gewandeld, met de nodige biertjes op om vervolgens erachter te komen dat ik ook nog rijles had. Bij de tweede of derde keer rijexamen, was Maarten Schiphorst zo aardig om mij te rijden. Toen we aankwamen vroeg ik of ik zijn brilletje mocht lenen? Maarten keek me vol verbazing aan? Maar…euh, je weet niet eens of het jouw sterkte is, waarom heb je zelf geen bril…? Ik haalde mijn schouders op, bijna stikkend van het lachen, deed Maarten zijn ziekenfondsbrilletje af en vol zelfvertrouwen stapte ik bij de examinator in. Ook dit bleek niet te helpen en toen de beste man, halverwege de legendarische woorden sprak. “Mijnheer van Dijk, gaat u maar weer terug. We zitten niet op Zandvoort! U bent gezakt!” Toen was voor mij de lol er goed af.
Toen ik eindelijk het rijbewijs haalde en allang in het Zeepaardje werkte, feliciteerde Henk Vonk me en bood gelijk zijn oude auto te koop aan. Het was een Lancia 2000, het eerste wat me opviel waren de groen geblokte gordijntjes achterin, maar daar zag ik direct de humor van in en heb ze ooit een keer gedecideerd dichtgedaan toen ik met een vriendinnetje lag te vozen en er allemaal mensen voorbijliepen. Verder was het een roestbak, maar wat kon het kreng snel, met (dubbele?) boxermotor en raceversnelling. Natuurlijk werd ik een keer aangehouden, toen ik met piepende banden een andere auto bij het stoplicht van de Martin Luther Kingweg eruit trok.

Gelijk verscheen er een politieauto uit de rij achter me en pas op de Bergerweg, kon hij mij aanhouden. Na het tonen van rijbewijs, maakte hij de opmerking. “Wat een roestbak” Ik keek met hem mee en zag inderdaad een stukje kleding uit een gat van de kofferbak steken, maar was toch wat beledigd. De beste agent, inspecteerde onder de motorkap, keek bewonderend naar de motor en knikte goedkeurend, kroop met een zaklantaarn onder de auto. “Nou de balken zijn nog goed, dus van mij mag je erin blijven rijden, maar waarom trok je nou zo absurd op?” “Er stond een automaat naast me en die wilde ik eruit trekken” Hij grinnikte, begreep me duidelijk en gaf me de goede raad om het wat rustiger aan te doen en ik reed weg, in mijn jeugdig enthousiasme, liet ik de koppeling per ongeluk wat te wild opkomen en het grind van de berm spatte op. Ik moest echt beter leren rijden!

advertentie

Meer 'Horeca':

Geniet thuis van uw favoriete Bergense (16) restaurants

20 oktober 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Geniet thuis van uw favoriete Bergense restaurants

19 oktober 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Burgemeester Peter Rehwinkel richt zich tot alle horecaondernemers van de gemeente Bergen

16 oktober 2020

Filmpje

Een hart onder de riem...

Cuno’s Exclusive Wine list

16 oktober 2020

Gekke tijden vragen om creatieve acties...

Al jaren stuurt wijnjournalist Cuno van 't Hoff binnen een heel selecte groep vrienden en relaties een lijst rond met extreem exclusieve wijnen.

Rondje horeca…40

16 oktober 2020

Deze week een interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ingrid van Leeuwen van Eetcafé de Lamoraal.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bars… Cars en een brilletje (2)

16 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week had ik al verteld dat ik weinig met auto’s had. Natuurlijk zag ik mooi gevormde auto’s, maar die waren financieel allemaal ver...

Sluiting horeca ‘doodsteek voor veel ondernemers’

16 oktober 2020

De KHN zegt niet betrokken te zijn geweest bij de besluitvorming

Volgens Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), betekent een volledige sluiting van de horeca voor veel ondernemers de doodsteek.

Michelin stelt gidspresentatie uit tot maart 2021

16 oktober 2020

‘Grote uitdagingen horeca’

Michelin stelt de presentatie van de nieuwe en vervallen Michelinsterren voor 2021 uit tot volgend jaar maart.

Bergen en Bergen aan Zee op de Duitse zender ZDF

9 oktober 2020

Yvon Brands van Neptunus, "Nou ja... die komen nu dus niet meer"

Ook Fabels Eten & drinken in Bergen positief in het nieuws door zijn strenge maar keurige RIVM-regels.

Met nog een lange herfst en winter voor de boeg…

9 oktober 2020

Doe mee aan de The Tasting Games

Zet nog geen kruis door die avond met vrienden, de kookclub of familie. The Tasting Games combineert een online game met écht proeven

Rondje horeca…39

9 oktober 2020

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “De horeca is onderdeel van de oplossing, geen oorzaak van het probleem.”

KHN heeft afgelopen weekend met afgrijzen gekeken naar de beelden van lange wachtrijen voor supermarkten in diverse steden en dorpen.

De fijnste maaltijden van Bergense restaurants, opgehaald of bij u thuisgebracht…

16 oktober 2020

Help de lokale restaurants de crisis door!

Iedere week mooie nieuwe en verrassende menu's.

Restaurant Zandhoeve: culinaire creaties in een intieme sfeer

2 oktober 2020

Executive chef Roel Oostrum en zijn team verzorgen vanuit zijn zelf ontworpen hypermoderne open keuken het sterwaardige ontbijt, de lunch of het diner.

“Sinds de opening hebben wij de dinerkaart uitgebreid, u kunt kiezen tussen 2, 3 ,4 of 5 gangen en uiteraard serveren wij ook verrassende gerechten voor vegetariërs”...

Rondje horeca…38

2 oktober 2020

Deze week een interview met Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cadeautje!

2 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Een paar weken geleden vroeg onze Harry mij, ‘Heb je nog verhalen over Piet Vermeulen?’ Ja die heb ik wel, maar ergens is er iets wat me tegenhoudt?

Rondje horeca…37

25 september 2020

Deze week een interview met broer en zus Rommy en Mick Majewski van Restaurant Fisher's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie broer en zus Rommy en Mick...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel een Taverne uitje met u

25 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Een van onze nieuwe collega’s in Taverne werd Huub Luttikhuizen. Huub was een soort oermens, sterk als een os en een echte rouwdouwer.

Waarom de jacht belangrijk is voor smakelijk wild…

25 september 2020

Tijd voor wat meer inzicht door een gesprek met Frans Spruit

Het wildseizoen staat voor de deur en dat betekent – onder andere – haas, wild zwijn, hert en ree.

Zin om thuis uit eten te gaan?

25 september 2020

Remco Sterk kookt voor u

De herfst gaat beginnen, het word kouder. Geen zin om te koken? Ik kook graag voor u, vanaf oktober ook weer op zondag#thuisbezorgd#coronaproof#herfst#wordkouder @ Bergen, Noord-Holland, Netherlands

Jaarlijks bockbier van Bavaria: Special Edition Herfstbok

18 september 2020

Bockbier: ongeëvenaarde najaarsklassieker

Bavaria introduceert een nieuw concept: de Special Edition Herfstbok. Vanaf deze herfst lanceert de Brabantse brouwer...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…de Taverne

18 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Al sinds mijn 15de jaar kom ik in Taverne. Als jonge nieuwkomer, begon je tussen de middag aan de tafeltjes bij de deur.

Rondje horeca… 36

18 september 2020

Culinaire hoogstandjes bij LadyPapa

Afgelopen maandag was ik te gast bij LadyPapa. Michiel van der Eerde van restaurant C uit Amsterdam, kwam zag en overwon.

Rondje horeca…35

11 september 2020

Deze week een interview met Eelke ten Broeke van restaurant Cunst met spectaculair nieuws

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Eelke ten Broeke van restaurant Cunst in de Kleine Dorpsstraat.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Calidus Vita Dura(est)

11 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Ja wat betekent dat nu weer? Stamgasten of opmerkzame klanten weten dat deze spreuk jarenlang in de Horsepub op het bord heeft gestaan...

Jonathan Zandbergen benoemd tot 150e meesterkok door SVH

11 september 2020

Ter viering... een spectaculaire lunch en diner op zondag 27 september

Na een intensieve dag en het serveren van zijn meesterlijk menu is hij geslaagd voor de Meesterproef en mag hij zich SVH Meesterkok noemen.

Masterchef Michiel van der Eerde van Restaurant C komt naar Bergen

4 september 2020

Waar en wanneer: bij LadyPapa op maandag 14 september

5-gangen diner incl. bijpassende wijn en een overheerlijke welkomstcocktail vooraf & koffie toe...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Vieze Pietje.

4 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Als je elke week anekdotes over anderen schrijft, moet je zo af en toe ook domme of slechte dingen over jezelf durven schrijven.

Rondje horeca…34

4 september 2020

Deze week een interview met Marc van de Pas van Hotel Meijer in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Marc van de Pas van Hotel Meijer voor de camera.

Cijfers CBS: Ongekende omzetdaling horeca

4 september 2020

Support Your Locals

De horeca is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen sectoren van Nederland. De omzet in de horeca nam in het tweede kwartaal van 2020 met iets meer...

Rondje horeca…32

28 augustus 2020

Even geen interviews met horecaondernemers, maar... wel een geinige anekdote

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet nog even geduld hebben t/m vrijdag 5 september...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jopie Troost

28 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Deze keer wil ik het over Jopie hebben, niet omdat ze van ons heen is gegaan (Je haalt het niet in je hoofd hoor schat!) Maar...

Wil jij ook wel eens eten in het nieuwste restaurant van Bergen?

28 augustus 2020

Dat kan vanaf 2 september bij Restaurant Zandhoeve

Na enkele weken exclusief open te zijn geweest voor gasten van blooming hotel gaat het restaurant per 2 september weer open voor iedereen!

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Maui Waui

21 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Na mijn oproep op Facebook om meer te weten te komen over Maui Waui in zijn roemruchte jaren, heb ik met Pieter Wildschut en Arie Schouten een gezellige ‘Walk through Memorylane’ gehad...

Rutte: “geen thuisfeestje, liever in de horeca”

21 augustus 2020

De horeca neemt zijn verantwoordelijkheden goed

Mark Rutte heeft tijdens zijn laatste persconferentie het dringende advies gegeven om geen feestjes thuis te organiseren. Wie dat wel doet, mag maximaal met zes mensen bij elkaar zijn.

Terug