Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Calidus Vita Dura(est)

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Calidus Vita Dura(est)

Ja wat betekent dat nu weer? Stamgasten of opmerkzame klanten weten dat deze spreuk jarenlang in de Horsepub op het bord heeft gestaan en ik vertel jullie niet alleen de betekenis. Maar ook hoe deze wijze spreuk tot stand is gekomen.

Zo rond 1980, hadden wij, de jongeren van begin 20, de Horse pub ontdekt. Mijn broer Jaap, was van zijn bijbaantje bij Nol, overgestapt naar de Horsepub van Rob en Tineke (Toen nog Horse shoe bar geheten, met zadels als barkrukken) Een hele nieuwe lichting, met onder andere Cor de Bree, Cor Dekker, Rob vd Pas, Ellen Roos, Yolanda Veltman, Cecile Verhofstad enz, werden stamgasten en vermengden zich moeiteloos met de oudere stamgasten. Maarten Schiphorst formeerde een band en mocht regelmatig optreden. Hij en de bandleden met o.a. Rick, Leo, Victor en JP Pasma werden kind aan huis. Zo werd de naam van de band, vanwege de kans die Rob en Tineke hen boden, niet voor niets de Ship en Horseband en mijn ‘vriendje’ Michel, verruilde de keuken van Piet Vermeulen en de bar van de Cococlub, voor een plekje naast Jaap achter de bar. Ikzelf werkte in het Zeepaardje en Hoppe en vertoefde meer bij Piet Vermeulen, dan op school.

Dat had ook wel een reden! In het hoogseizoen werkten Michel en ik heel hard en toen hij ook nog een van Nederlands jongste (dus betaalde) raadsleden werd en ik altijd een flinke bijverdienste had met gokspelletjes, bij Piet, was ons inkomen dermate hoog. Dat Michel wel eens berekend had, dat we meer verdienden dan een hoofd van een school, terwijl ik op de pedagogische academie zat…Ja en dat was niet echt motiverend om veel aan school te doen, ook omdat ik al door had, dat ik veel te wild was om onderwijzer te worden. Ik wilde de wereld zien!

Ons leven bestond uit hard werken, flink feesten, beetje sporten en flink met geld smijten. Om een voorbeeld te geven, we wilden even met wat jongens een balletje trappen. Ik had geen voetbalschoenen meer en kocht van Cor Schekkerman een paar mooie, redelijk nieuwe, voetbalschoenen. Maar ze zaten een beetje krap en John Bier had dezelfde soort, maar groter en nieuwer. Dus die kocht ik ook maar. Een leren bal hadden we ook niet, dus Michel kocht er één(de beste) Nu met wat vrienden naar het van Brederode veld om een balletje te trappen. Maar na 2x stonden Michel en ik alleen op het veld en was de lol er af. Onderweg naar het dorp om uitgebreid ergens te gaan lunchen. Liep er een jongetje voorbij van een jaar of 10. ‘Wil je een bal?’ Vroeg Michel vanuit het niets. Het jochie keek hem vragend aan, maar toen hij met een stuit, de bal toegeworpen kreeg, werden zijn ogen groot van verbazing. Innerlijk moest ik lachen om dit gebaar, want het kenmerkte zo ons leven van dat moment.

Overdag verdreven we vaak de verveling om met mijn auto te gaan rijden, Michel vond het leuk om te sturen en we hadden een spelletje, waar we alleen de groene stoplichten mochten nemen. En dan was het kijken waar we uitkwamen en wat daar te beleven viel. Aan het eind van het seizoen, wilden Michel en ik even een weekendje weg, of misschien langer. Waarheen wisten we ook niet, alleen wanneer we weg zouden gaan. En op die bewuste dag stonden we op het perron van Alkmaar en besloten dat we in Amsterdam Centraal zouden beslissen of het België of Denemarken zou worden. Welke trein richting bestemming ging was bepalend, maar het kon ook nog Duitsland worden als we te lang moesten wachten op een trein. Het werd België. Ik weet niet meer zo goed in welke stad we als eerste neerstreken. (Brussel, Michel?) Nadat we eerst geweldig uit eten waren gegaan (leve de Belgische keuken), zochten we een druk café, op zoek naar… Helaas waren er echt weinig knappe meiden in het Belgische en nadat we twee vriendinnen hadden gespot, die wel niet zo aantrekkelijk waren, maar in ieder geval stilletjes met zijn tweeën aan een tafeltje zaten, om zich heen kijkend. Nou dat kon niet mis.

Op onze alle charmantste toon, vroegen we of we erbij mochten komen zitten? Ja dat was goed en toen begon ons offensief. We waren op ons allerbest, grappig, gevoelig, snedig en noem maar op. Alle seinen stonden op groen, daar waren we allebei van overtuigd. Toen het café aankondigde te gaan sluiten, nodigden we de meisjes uit om nog wat op onze hotelkamer te drinken. Dat vonden ze goed, maar toen onze taxi voorreed, draaiden ze om, als een blad aan de boom en wilden niet meer mee. Perplex (in onze arrogantie en zelfoverschatting) stapten we maar met zijn tweeën in de taxi en lieten ons afzetten bij ons Hotel. Op onze gedeelde slaapkamer, namen we onze situatie onder ogen. ‘We hebben gewoon een blauwtje gelopen’ zei Michel en stortte op zijn bed neer. ‘Ja en ze waren nog niet eens knap ook??’ stamelde ik in ongeloof, terwijl ik de minibar opende.
‘Het leven is hard’….zuchtte Michel,’
‘Als je geil bent…, liet ik er sarcastisch op volgen. En toen bulderde wij het samen uit van het lachen. ‘Het leven is hard, als je geil bent!’ Dat wordt onze lijfspreuk en die ga ik laten vertalen naar het latijn, door onze oude buurman Parriger.

Die nacht zopen we de minibar leeg, rekende de volgende ochtend af, namen een goed antikater ontbijt en vervolgden onze weg. Waterloo, hadden we besloten, misschien dat de oorlog met al die buitenlandse machten, wat gezond bloed hadden gebracht en waren de meiden mooier. Onze verwachting werd ruimschoots overtroffen, overal zagen we studentes in Cafeetjes en barretjes, de één nog knapper dan de ander. Hier waren we op onze plaats. Maar toen bleek er geen hotel nog een kamer vrij te hebben. Volkomen gedesillusioneerd, berekenden we onze volgende stap. Als we opschoten en direct de trein pakten. Dan konden we rond middernacht in Amsterdam zijn en met de taxi of trein, waren we tegen 01.00 uur in ons vertrouwde Bergen. Het was genoeg aan teleurstellingen.
Michel liet onze lijfspreuk vertalen en schreef deze op het bord van de Horse pub.
Calidus Vita Dura(est)
Het leven is hard, als je geil bent!

advertentie

Meer 'Horeca':

Rondje horeca…37

25 september 2020

Deze week een interview met broer en zus Rommy en Mick Majewski van Restaurant Fisher's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie broer en zus Rommy en Mick...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel een Taverne uitje met u

25 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Een van onze nieuwe collega’s in Taverne werd Huub Luttikhuizen. Huub was een soort oermens, sterk als een os en een echte rouwdouwer.

Waarom de jacht belangrijk is voor smakelijk wild…

25 september 2020

Tijd voor wat meer inzicht door een gesprek met Frans Spruit

Het wildseizoen staat voor de deur en dat betekent – onder andere – haas, wild zwijn, hert en ree.

Zin om thuis uit eten te gaan?

25 september 2020

Remco Sterk kookt voor u

De herfst gaat beginnen, het word kouder. Geen zin om te koken? Ik kook graag voor u, vanaf oktober ook weer op zondag#thuisbezorgd#coronaproof#herfst#wordkouder @ Bergen, Noord-Holland, Netherlands

Jaarlijks bockbier van Bavaria: Special Edition Herfstbok

18 september 2020

Bockbier: ongeëvenaarde najaarsklassieker

Bavaria introduceert een nieuw concept: de Special Edition Herfstbok. Vanaf deze herfst lanceert de Brabantse brouwer...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…de Taverne

18 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Al sinds mijn 15de jaar kom ik in Taverne. Als jonge nieuwkomer, begon je tussen de middag aan de tafeltjes bij de deur.

Rondje horeca… 36

18 september 2020

Culinaire hoogstandjes bij LadyPapa

Afgelopen maandag was ik te gast bij LadyPapa. Michiel van der Eerde van restaurant C uit Amsterdam, kwam zag en overwon.

Rondje horeca…35

11 september 2020

Deze week een interview met Eelke ten Broeke van restaurant Cunst met spectaculair nieuws

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Eelke ten Broeke van restaurant Cunst in de Kleine Dorpsstraat.

Jonathan Zandbergen benoemd tot 150e meesterkok door SVH

11 september 2020

Ter viering... een spectaculaire lunch en diner op zondag 27 september

Na een intensieve dag en het serveren van zijn meesterlijk menu is hij geslaagd voor de Meesterproef en mag hij zich SVH Meesterkok noemen.

Masterchef Michiel van der Eerde van Restaurant C komt naar Bergen

4 september 2020

Waar en wanneer: bij LadyPapa op maandag 14 september

5-gangen diner incl. bijpassende wijn en een overheerlijke welkomstcocktail vooraf & koffie toe...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Vieze Pietje.

4 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Als je elke week anekdotes over anderen schrijft, moet je zo af en toe ook domme of slechte dingen over jezelf durven schrijven.

Rondje horeca…34

4 september 2020

Deze week een interview met Marc van de Pas van Hotel Meijer in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Marc van de Pas van Hotel Meijer voor de camera.

Cijfers CBS: Ongekende omzetdaling horeca

4 september 2020

Support Your Locals

De horeca is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen sectoren van Nederland. De omzet in de horeca nam in het tweede kwartaal van 2020 met iets meer...

Rondje horeca…32

28 augustus 2020

Even geen interviews met horecaondernemers, maar... wel een geinige anekdote

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet nog even geduld hebben t/m vrijdag 5 september...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jopie Troost

28 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Deze keer wil ik het over Jopie hebben, niet omdat ze van ons heen is gegaan (Je haalt het niet in je hoofd hoor schat!) Maar...

Wil jij ook wel eens eten in het nieuwste restaurant van Bergen?

28 augustus 2020

Dat kan vanaf 2 september bij Restaurant Zandhoeve

Na enkele weken exclusief open te zijn geweest voor gasten van blooming hotel gaat het restaurant per 2 september weer open voor iedereen!

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Maui Waui

21 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Na mijn oproep op Facebook om meer te weten te komen over Maui Waui in zijn roemruchte jaren, heb ik met Pieter Wildschut en Arie Schouten een gezellige ‘Walk through Memorylane’ gehad...

Rutte: “geen thuisfeestje, liever in de horeca”

21 augustus 2020

De horeca neemt zijn verantwoordelijkheden goed

Mark Rutte heeft tijdens zijn laatste persconferentie het dringende advies gegeven om geen feestjes thuis te organiseren. Wie dat wel doet, mag maximaal met zes mensen bij elkaar zijn.

Rondje horeca…32

21 augustus 2020

Even geen interviews met horeca-ondernemers, maar wel... No Span

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet even geduld hebben t/m vrijdag 5 september voor het eerstvolgende interview...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Café Hoppe

14 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Ik werkte net een maandje in het Zeepaardje, toen Henk Vonk bij mij kwam of ik ook in Hoppe wilde werken?

Horecagast moet vanaf nu worden gevraagd om contactgegevens

14 augustus 2020

Gasten in de horeca zijn overigens niet verplicht om hun contactgegevens af te staan

Met ingang van deze week moeten horecagasten bij aankomst in een café of restaurant hun contactgegevens achterlaten.

Rondje horeca…31

14 augustus 2020

Dit keer geen interview maar een leuk filmpje van het oudste restaurant van Bergen

In 1613 werd er al melding gemaakt van een speciale plek op de grens van bos en duin aan de rand van het pittoreske dorp Bergen.

Kabinet scherpt maatregelen aan om het coronavirus onder controle te krijgen

7 augustus 2020

Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht

De toename in het aantal besmettingen was dan ook de aanleiding voor een extra ingelaste persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge deze week.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Horeca Taxi Bergen

7 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Taxi’s hebben voor mij altijd een soort magie gehad. Als kleine jongen vond ik niets mooiers, dan wanneer er een taxi voor ons huis stopte aan de Meerweg.

Corona zet dikke streep door acht jaar omzetgroei grootste horecabedrijven

7 augustus 2020

De horeca wordt snoeihard geraakt door de verplichte sluiting van elf weken

Corona zet een dikke streep door acht jaar omzetgroei van de grootste horecabedrijven en - merken in Nederland.

Hotel-restaurant Merlet, Best of the best…

7 augustus 2020

Merlet behoort tot de 1% van het beste van het beste wereldwijd!

Restaurant Merlet is door TripAdvisor onderscheiden als winnaar van de Travellers 'Choice Best of the Best' - de hoogste eer van TripAdvisor.

Rondje horeca…30

7 augustus 2020

Interview met Frank Cocu van café de Oude Meester

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie uitbater Frank Cocu van het enige echte bruine café in Bergen voor de camera.

Ideetje voor de Bergense horeca… en de rest van Nederland?

7 augustus 2020

Britten mogen voor de helft van de prijs uit eten om de horeca te helpen

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk (VK) kunnen vanaf deze week voor de helft van de reguliere prijs buiten de deur eten en drinken om de horeca een steuntje in de rug te geven. De overheid past de rest bij.

Horeca: tot nog toe relatief weinig faillissementen. De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 5,6 procent

31 juli 2020

Lichtpuntje is dat in het tweede kwartaal ook het herstel al is ingezet

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO...

Rondje horeca…29

31 juli 2020

Interview met Ad Besseling van het Huis met de Pilaren

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ad Besseling van het Huis met de Pilaren voor de camera.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Squeeze

31 juli 2020

Door: Hans Dekker

Om even te duiden in welke tijd we zitten, ik was helemaal klaar met de Coq d’or, Dicky Düster liep er steeds vaker uit en ik kon dan...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jazz & Sail

24 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week waren we uitgenodigd door de Flessenpost voor een uitje, met alle schrijvers! Met een klein en heel gezellig gezelschap stapten...

Rondje horeca…28

24 juli 2020

Interview met de General Manager van Golfbaan Sluispolder, Renate Roeleveld

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Renate van Golfbaan Sluispolder voor de camera.

Horeca in de media: Nieuw in Bergen… Restaurant Zandhoeve

24 juli 2020

blooming onderging een grote restyling

Begin februari begonnen de werkzaamheden en eind maart hadden de nieuwe f&b-outlets moeten openen.

Terug