Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Calidus Vita Dura(est)

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Calidus Vita Dura(est)

Ja wat betekent dat nu weer? Stamgasten of opmerkzame klanten weten dat deze spreuk jarenlang in de Horsepub op het bord heeft gestaan en ik vertel jullie niet alleen de betekenis. Maar ook hoe deze wijze spreuk tot stand is gekomen.

Zo rond 1980, hadden wij, de jongeren van begin 20, de Horse pub ontdekt. Mijn broer Jaap, was van zijn bijbaantje bij Nol, overgestapt naar de Horsepub van Rob en Tineke (Toen nog Horse shoe bar geheten, met zadels als barkrukken) Een hele nieuwe lichting, met onder andere Cor de Bree, Cor Dekker, Rob vd Pas, Ellen Roos, Yolanda Veltman, Cecile Verhofstad enz, werden stamgasten en vermengden zich moeiteloos met de oudere stamgasten. Maarten Schiphorst formeerde een band en mocht regelmatig optreden. Hij en de bandleden met o.a. Rick, Leo, Victor en JP Pasma werden kind aan huis. Zo werd de naam van de band, vanwege de kans die Rob en Tineke hen boden, niet voor niets de Ship en Horseband en mijn ‘vriendje’ Michel, verruilde de keuken van Piet Vermeulen en de bar van de Cococlub, voor een plekje naast Jaap achter de bar. Ikzelf werkte in het Zeepaardje en Hoppe en vertoefde meer bij Piet Vermeulen, dan op school.

Dat had ook wel een reden! In het hoogseizoen werkten Michel en ik heel hard en toen hij ook nog een van Nederlands jongste (dus betaalde) raadsleden werd en ik altijd een flinke bijverdienste had met gokspelletjes, bij Piet, was ons inkomen dermate hoog. Dat Michel wel eens berekend had, dat we meer verdienden dan een hoofd van een school, terwijl ik op de pedagogische academie zat…Ja en dat was niet echt motiverend om veel aan school te doen, ook omdat ik al door had, dat ik veel te wild was om onderwijzer te worden. Ik wilde de wereld zien!

Ons leven bestond uit hard werken, flink feesten, beetje sporten en flink met geld smijten. Om een voorbeeld te geven, we wilden even met wat jongens een balletje trappen. Ik had geen voetbalschoenen meer en kocht van Cor Schekkerman een paar mooie, redelijk nieuwe, voetbalschoenen. Maar ze zaten een beetje krap en John Bier had dezelfde soort, maar groter en nieuwer. Dus die kocht ik ook maar. Een leren bal hadden we ook niet, dus Michel kocht er één(de beste) Nu met wat vrienden naar het van Brederode veld om een balletje te trappen. Maar na 2x stonden Michel en ik alleen op het veld en was de lol er af. Onderweg naar het dorp om uitgebreid ergens te gaan lunchen. Liep er een jongetje voorbij van een jaar of 10. ‘Wil je een bal?’ Vroeg Michel vanuit het niets. Het jochie keek hem vragend aan, maar toen hij met een stuit, de bal toegeworpen kreeg, werden zijn ogen groot van verbazing. Innerlijk moest ik lachen om dit gebaar, want het kenmerkte zo ons leven van dat moment.

Overdag verdreven we vaak de verveling om met mijn auto te gaan rijden, Michel vond het leuk om te sturen en we hadden een spelletje, waar we alleen de groene stoplichten mochten nemen. En dan was het kijken waar we uitkwamen en wat daar te beleven viel. Aan het eind van het seizoen, wilden Michel en ik even een weekendje weg, of misschien langer. Waarheen wisten we ook niet, alleen wanneer we weg zouden gaan. En op die bewuste dag stonden we op het perron van Alkmaar en besloten dat we in Amsterdam Centraal zouden beslissen of het België of Denemarken zou worden. Welke trein richting bestemming ging was bepalend, maar het kon ook nog Duitsland worden als we te lang moesten wachten op een trein. Het werd België. Ik weet niet meer zo goed in welke stad we als eerste neerstreken. (Brussel, Michel?) Nadat we eerst geweldig uit eten waren gegaan (leve de Belgische keuken), zochten we een druk café, op zoek naar… Helaas waren er echt weinig knappe meiden in het Belgische en nadat we twee vriendinnen hadden gespot, die wel niet zo aantrekkelijk waren, maar in ieder geval stilletjes met zijn tweeën aan een tafeltje zaten, om zich heen kijkend. Nou dat kon niet mis.

Op onze alle charmantste toon, vroegen we of we erbij mochten komen zitten? Ja dat was goed en toen begon ons offensief. We waren op ons allerbest, grappig, gevoelig, snedig en noem maar op. Alle seinen stonden op groen, daar waren we allebei van overtuigd. Toen het café aankondigde te gaan sluiten, nodigden we de meisjes uit om nog wat op onze hotelkamer te drinken. Dat vonden ze goed, maar toen onze taxi voorreed, draaiden ze om, als een blad aan de boom en wilden niet meer mee. Perplex (in onze arrogantie en zelfoverschatting) stapten we maar met zijn tweeën in de taxi en lieten ons afzetten bij ons Hotel. Op onze gedeelde slaapkamer, namen we onze situatie onder ogen. ‘We hebben gewoon een blauwtje gelopen’ zei Michel en stortte op zijn bed neer. ‘Ja en ze waren nog niet eens knap ook??’ stamelde ik in ongeloof, terwijl ik de minibar opende.
‘Het leven is hard’….zuchtte Michel,’
‘Als je geil bent…, liet ik er sarcastisch op volgen. En toen bulderde wij het samen uit van het lachen. ‘Het leven is hard, als je geil bent!’ Dat wordt onze lijfspreuk en die ga ik laten vertalen naar het latijn, door onze oude buurman Parriger.

Die nacht zopen we de minibar leeg, rekende de volgende ochtend af, namen een goed antikater ontbijt en vervolgden onze weg. Waterloo, hadden we besloten, misschien dat de oorlog met al die buitenlandse machten, wat gezond bloed hadden gebracht en waren de meiden mooier. Onze verwachting werd ruimschoots overtroffen, overal zagen we studentes in Cafeetjes en barretjes, de één nog knapper dan de ander. Hier waren we op onze plaats. Maar toen bleek er geen hotel nog een kamer vrij te hebben. Volkomen gedesillusioneerd, berekenden we onze volgende stap. Als we opschoten en direct de trein pakten. Dan konden we rond middernacht in Amsterdam zijn en met de taxi of trein, waren we tegen 01.00 uur in ons vertrouwde Bergen. Het was genoeg aan teleurstellingen.
Michel liet onze lijfspreuk vertalen en schreef deze op het bord van de Horse pub.
Calidus Vita Dura(est)
Het leven is hard, als je geil bent!

advertentie

Meer 'Horeca':

Thanksgiving in Bergen: drie dagen lang genieten. Let’s celebrate!

20 november 2020

De koks van Zilt bereiden drie dagen lang (26, 27 en 28 november) een overheerlijke kalkoen met de originele USA vulling

Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.

Rondje horeca…45

20 november 2020

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André Rzepka voor de camera. Hij is eigenaar van Fabels Eten & Drinken.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel dromen met u

20 november 2020

Door: Pieter van Dijk

Gisteren heb ik de hele nacht Netflix gekeken Bingewatchen of comakijken heet dat tegenwoordig. Het was de serie ‘The Queen’s Gambit, een serie over een extreem...

Culinair kerstfeest met Fabels, Bergen Binnen, ’t Parkje en Merlet

20 november 2020

Uw kerstdiner wordt met de arreslee compleet met paarden bij u thuis bezorgd

Uw box met een 4-gangen kerstdiner wordt op 24 december bij u thuis gebracht op unieke wijze...

En ook met de kerst eten we natuurlijk van ‘the locals’

20 november 2020

Inmiddels zijn er twee prachtige diners van toprestaurants

Bergen Binnen komt UIT DE KERSTBOX dit jaar!! 24, 25 én 26 december.

Gemeenten helpen horeca met kwijtschelden precario

20 november 2020

Uitbreiding en verlenging terrasseizoen

Steeds meer gemeenten besluiten horecaondernemers tegemoet te komen door bijvoorbeeld geen precariobelasting te heffen of de toeristenbelasting kwijt te schelden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De relax flat

13 november 2020

Door: Pieter van Dijk

Nu de feestdagen weer naderen en niemand weet, hoe deze eruit gaan zien in verband met Corona?

Onderzoek: ‘Slechts zes procent wil met kerst buiten de deur eten’

13 november 2020

Overigens geeft 64 procent aan om eventueel te overwegen naar een restaurant te gaan met de feestdagen als daar anderhalve meter afstand tussen de tafels wordt gegarandeerd

Driekwart (77 procent) van de Nederlanders zegt het kerstdiner in eigen keuken te gaan koken, of de restaurants rond de feestdagen nou wel of niet weer open zijn.

Rondje horeca…44

13 november 2020

Deze week een interview met Koert Hans Smit. Hij start een nieuw restaurant

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Koert Hans Smit voor de camera. Hij is onder andere eigenaar van strandpaviljoen Hemingway's en Noorderlicht in Bergen aan Zee. Hij begint binnenkort een nieuw restaurant.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… All money can buy

Door: Pieter van Dijk

Wat me vooral is bijgebleven aan het werken in Taverne, is de mogelijkheid om veel nieuwe muziek te kopen. Bijna wel elke week gingen IJsbrand, Marc en ik, naar Ypma in Alkmaar...

Restaurant Merlet komt met bijzonder kerstpakket

6 november 2020

Verwen uw werknemers dit jaar maar eens extra!

Graag bieden wij u, samen met Aan de Poel en De Bokkedoorns, een mogelijkheid om de kerstborrel thuis te laten bezorgen.

Rondje horeca… 43

6 november 2020

Deze week een interview met Bart Dijkstra van restaurant Studlers

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Bart Dijkstra van restaurant Studlers, die kort geleden Hotel Het Witte Huis overnam.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Gedachten en slapeloze nachten

30 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Lig ik dan om half drie ’s nachts, te woelen in mijn bed. Heb voor morgen vroeg de wekker gezet om mijn stukje te schrijven, maar zoals de laatste tijd me wel vaker overkomt...

Bergense chefkok Jeroen Klepper komt met iets bijzonders

30 oktober 2020

Shared meat dining box Hemingways x PUURgroenten HOME edition box is voor 2 personen 24.95 p.p.

Bestel nu je box op shop.puurgroenten.com en zaterdag ophalen in Bergen aan Zee of Middenmeer.

Indringende oproep van een trotse horecaondernemer…

30 oktober 2020

Alco van Berkel, "lieve gasten, de horeca staat stil"

Het zijn bijzondere tijden en we maken het allemaal door. Echter samen kunnen wij ervoor zorgen dat we het tij kunnen keren en spoedig weer naar een leefbare samenleving kunnen gaan.

Rondje horeca…42

30 oktober 2020

Deze week een inkijkje hoe Take Away in een Bergens restaurant in zijn werk gaat

Chefkok Ilka Bon van The Bourbon Room: van het bedenken van een menu tot aan het eindresultaat. In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers krijgt u in deze aflevering een kijkje achter de schermen.

Er komt meer financiële steun voor de horeca. Een bedrag van gemiddeld 2500 euro

30 oktober 2020

Horecaondernemers kunnen rekenen op een eenmalige uitkering.

De steun voor de horeca zou bestaan uit een eenmalige extra uitkering voor horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn.

U kunt nu alvast de restaurantgids Lekker500 2021 bestellen

23 oktober 2020

Dé restaurantgids van Nederland waar culi-liefhebbers elk jaar reikhalzend naar uitkijken verschijnt eind oktober

De beste restaurateurs van Nederland krijgen in deze speciale editie een podium.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bella Vida in Bella Vista

23 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Toen mijn broer Jaap in de Horse Pub ging werken, leerde ik Cor Dekker beter kennen. Als jong jochie was hij praktisch mijn buurjongen geweest, maar...

Geniet thuis… van uw favoriete Bergense (20+) restaurant

14 november 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Rondje horeca…41

23 oktober 2020

Deze week een interview met Richold Bakker van Indonesian kitchen Samabe

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Richold Bakker van Indonesian kitchen Samabe voor de camera.

Geniet thuis van uw favoriete Bergense restaurants

19 oktober 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Burgemeester Peter Rehwinkel richt zich tot alle horecaondernemers van de gemeente Bergen

16 oktober 2020

Filmpje

Een hart onder de riem...

Cuno’s Exclusive Wine list

16 oktober 2020

Gekke tijden vragen om creatieve acties...

Al jaren stuurt wijnjournalist Cuno van 't Hoff binnen een heel selecte groep vrienden en relaties een lijst rond met extreem exclusieve wijnen.

Rondje horeca…40

16 oktober 2020

Deze week een interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ingrid van Leeuwen van Eetcafé de Lamoraal.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bars… Cars en een brilletje (2)

16 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week had ik al verteld dat ik weinig met auto’s had. Natuurlijk zag ik mooi gevormde auto’s, maar die waren financieel allemaal ver...

Sluiting horeca ‘doodsteek voor veel ondernemers’

16 oktober 2020

De KHN zegt niet betrokken te zijn geweest bij de besluitvorming

Volgens Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), betekent een volledige sluiting van de horeca voor veel ondernemers de doodsteek.

Michelin stelt gidspresentatie uit tot maart 2021

16 oktober 2020

‘Grote uitdagingen horeca’

Michelin stelt de presentatie van de nieuwe en vervallen Michelinsterren voor 2021 uit tot volgend jaar maart.

Bergen en Bergen aan Zee op de Duitse zender ZDF

9 oktober 2020

Yvon Brands van Neptunus, "Nou ja... die komen nu dus niet meer"

Ook Fabels Eten & drinken in Bergen positief in het nieuws door zijn strenge maar keurige RIVM-regels.

Met nog een lange herfst en winter voor de boeg…

9 oktober 2020

Doe mee aan de The Tasting Games

Zet nog geen kruis door die avond met vrienden, de kookclub of familie. The Tasting Games combineert een online game met écht proeven

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cars, Bars en… Politie

9 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Als barkeeper, ontkwam je er bijna niet aan dat je met drank op reed. Oké, de tijden waren anders en gelukkig had ik weinig met auto’s.

Rondje horeca…39

9 oktober 2020

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “De horeca is onderdeel van de oplossing, geen oorzaak van het probleem.”

KHN heeft afgelopen weekend met afgrijzen gekeken naar de beelden van lange wachtrijen voor supermarkten in diverse steden en dorpen.

De fijnste maaltijden van Bergense restaurants, opgehaald of bij u thuisgebracht…

16 oktober 2020

Help de lokale restaurants de crisis door!

Iedere week mooie nieuwe en verrassende menu's.

Restaurant Zandhoeve: culinaire creaties in een intieme sfeer

2 oktober 2020

Executive chef Roel Oostrum en zijn team verzorgen vanuit zijn zelf ontworpen hypermoderne open keuken het sterwaardige ontbijt, de lunch of het diner.

“Sinds de opening hebben wij de dinerkaart uitgebreid, u kunt kiezen tussen 2, 3 ,4 of 5 gangen en uiteraard serveren wij ook verrassende gerechten voor vegetariërs”...

Terug