Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Calidus Vita Dura(est)

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Calidus Vita Dura(est)

Ja wat betekent dat nu weer? Stamgasten of opmerkzame klanten weten dat deze spreuk jarenlang in de Horsepub op het bord heeft gestaan en ik vertel jullie niet alleen de betekenis. Maar ook hoe deze wijze spreuk tot stand is gekomen.

Zo rond 1980, hadden wij, de jongeren van begin 20, de Horse pub ontdekt. Mijn broer Jaap, was van zijn bijbaantje bij Nol, overgestapt naar de Horsepub van Rob en Tineke (Toen nog Horse shoe bar geheten, met zadels als barkrukken) Een hele nieuwe lichting, met onder andere Cor de Bree, Cor Dekker, Rob vd Pas, Ellen Roos, Yolanda Veltman, Cecile Verhofstad enz, werden stamgasten en vermengden zich moeiteloos met de oudere stamgasten. Maarten Schiphorst formeerde een band en mocht regelmatig optreden. Hij en de bandleden met o.a. Rick, Leo, Victor en JP Pasma werden kind aan huis. Zo werd de naam van de band, vanwege de kans die Rob en Tineke hen boden, niet voor niets de Ship en Horseband en mijn ‘vriendje’ Michel, verruilde de keuken van Piet Vermeulen en de bar van de Cococlub, voor een plekje naast Jaap achter de bar. Ikzelf werkte in het Zeepaardje en Hoppe en vertoefde meer bij Piet Vermeulen, dan op school.

Dat had ook wel een reden! In het hoogseizoen werkten Michel en ik heel hard en toen hij ook nog een van Nederlands jongste (dus betaalde) raadsleden werd en ik altijd een flinke bijverdienste had met gokspelletjes, bij Piet, was ons inkomen dermate hoog. Dat Michel wel eens berekend had, dat we meer verdienden dan een hoofd van een school, terwijl ik op de pedagogische academie zat…Ja en dat was niet echt motiverend om veel aan school te doen, ook omdat ik al door had, dat ik veel te wild was om onderwijzer te worden. Ik wilde de wereld zien!

Ons leven bestond uit hard werken, flink feesten, beetje sporten en flink met geld smijten. Om een voorbeeld te geven, we wilden even met wat jongens een balletje trappen. Ik had geen voetbalschoenen meer en kocht van Cor Schekkerman een paar mooie, redelijk nieuwe, voetbalschoenen. Maar ze zaten een beetje krap en John Bier had dezelfde soort, maar groter en nieuwer. Dus die kocht ik ook maar. Een leren bal hadden we ook niet, dus Michel kocht er één(de beste) Nu met wat vrienden naar het van Brederode veld om een balletje te trappen. Maar na 2x stonden Michel en ik alleen op het veld en was de lol er af. Onderweg naar het dorp om uitgebreid ergens te gaan lunchen. Liep er een jongetje voorbij van een jaar of 10. ‘Wil je een bal?’ Vroeg Michel vanuit het niets. Het jochie keek hem vragend aan, maar toen hij met een stuit, de bal toegeworpen kreeg, werden zijn ogen groot van verbazing. Innerlijk moest ik lachen om dit gebaar, want het kenmerkte zo ons leven van dat moment.

Overdag verdreven we vaak de verveling om met mijn auto te gaan rijden, Michel vond het leuk om te sturen en we hadden een spelletje, waar we alleen de groene stoplichten mochten nemen. En dan was het kijken waar we uitkwamen en wat daar te beleven viel. Aan het eind van het seizoen, wilden Michel en ik even een weekendje weg, of misschien langer. Waarheen wisten we ook niet, alleen wanneer we weg zouden gaan. En op die bewuste dag stonden we op het perron van Alkmaar en besloten dat we in Amsterdam Centraal zouden beslissen of het België of Denemarken zou worden. Welke trein richting bestemming ging was bepalend, maar het kon ook nog Duitsland worden als we te lang moesten wachten op een trein. Het werd België. Ik weet niet meer zo goed in welke stad we als eerste neerstreken. (Brussel, Michel?) Nadat we eerst geweldig uit eten waren gegaan (leve de Belgische keuken), zochten we een druk café, op zoek naar… Helaas waren er echt weinig knappe meiden in het Belgische en nadat we twee vriendinnen hadden gespot, die wel niet zo aantrekkelijk waren, maar in ieder geval stilletjes met zijn tweeën aan een tafeltje zaten, om zich heen kijkend. Nou dat kon niet mis.

Op onze alle charmantste toon, vroegen we of we erbij mochten komen zitten? Ja dat was goed en toen begon ons offensief. We waren op ons allerbest, grappig, gevoelig, snedig en noem maar op. Alle seinen stonden op groen, daar waren we allebei van overtuigd. Toen het café aankondigde te gaan sluiten, nodigden we de meisjes uit om nog wat op onze hotelkamer te drinken. Dat vonden ze goed, maar toen onze taxi voorreed, draaiden ze om, als een blad aan de boom en wilden niet meer mee. Perplex (in onze arrogantie en zelfoverschatting) stapten we maar met zijn tweeën in de taxi en lieten ons afzetten bij ons Hotel. Op onze gedeelde slaapkamer, namen we onze situatie onder ogen. ‘We hebben gewoon een blauwtje gelopen’ zei Michel en stortte op zijn bed neer. ‘Ja en ze waren nog niet eens knap ook??’ stamelde ik in ongeloof, terwijl ik de minibar opende.
‘Het leven is hard’….zuchtte Michel,’
‘Als je geil bent…, liet ik er sarcastisch op volgen. En toen bulderde wij het samen uit van het lachen. ‘Het leven is hard, als je geil bent!’ Dat wordt onze lijfspreuk en die ga ik laten vertalen naar het latijn, door onze oude buurman Parriger.

Die nacht zopen we de minibar leeg, rekende de volgende ochtend af, namen een goed antikater ontbijt en vervolgden onze weg. Waterloo, hadden we besloten, misschien dat de oorlog met al die buitenlandse machten, wat gezond bloed hadden gebracht en waren de meiden mooier. Onze verwachting werd ruimschoots overtroffen, overal zagen we studentes in Cafeetjes en barretjes, de één nog knapper dan de ander. Hier waren we op onze plaats. Maar toen bleek er geen hotel nog een kamer vrij te hebben. Volkomen gedesillusioneerd, berekenden we onze volgende stap. Als we opschoten en direct de trein pakten. Dan konden we rond middernacht in Amsterdam zijn en met de taxi of trein, waren we tegen 01.00 uur in ons vertrouwde Bergen. Het was genoeg aan teleurstellingen.
Michel liet onze lijfspreuk vertalen en schreef deze op het bord van de Horse pub.
Calidus Vita Dura(est)
Het leven is hard, als je geil bent!

advertentie

Meer 'Horeca':

Vers van de pers: het Bergens Kookboek. Een ode aan onze horeca

14 mei 2021

Op de foto vlnr. de initiatiefnemers Elána Bon en Liz de Rover

Afgelopen donderdag kwamen Elána en Liz op bezoek bij de redactie van de Flessenpost om het eerste exemplaar van hun prachtige Bergense Kookboek te overhandigen. En… het resultaat overtreft onze stoutste verwachtingen. Het is een juweeltje geworden die in geen enkele keuken in Bergen mag ontbreken.

Rondje horeca… 23. Zaterdag 15 mei gaat het Ruïneveld-terras weer open

14 mei 2021

Interview met André Rzepka

Kom weer genieten op het eeuwenoude Ruïneveld onder het genot van een hapje en drankje...

Gemeente waarschuwt horecaondernemers…

14 mei 2021

Stop criminele 'weldoeners'. Je kunt maar één keer nee zeggen!

Veel horecaondernemingen hebben grote financiële problemen door de pandemie. Daarom is het juist nu voor criminelen interessant om in de horeca te investeren. De grote contante geldstromen die in de horeca gebruikelijk zijn, maken het mogelijk om geld wit te wassen en bijvoorbeeld drugshandel of illegaal gokken te faciliteren in het pand van een ondernemer.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jeanette Winder

14 mei 2021

Door: Pieter van Dijk

Ziltmeester, deed vandaag al vroeg zijn konde…

Het Bergens Kookboek – een ode aan onze horeca

7 mei 2021

Wouter Apol – chefkok bij de Ware Jacob

In mei rolt Bergens Kookboek eindelijk van de persen! Een kookboek met recepten en verhalen van de horeca uit Bergen & Bergen aan Zee. Totdat Bergens Kookboek daadwerkelijk in de winkels ligt, kun je hier elke week op vrijdag van een voorproefje genieten.

Het Bergens Kookboek – een ode aan onze horeca

30 april 2021

Ilka Bon – Ladychef bij The Bourbon Room over haar recept: kip, patat & appelmoes

In mei rolt Bergens Kookboek eindelijk van de persen! Een kookboek met recepten en verhalen van de horeca uit Bergen & Bergen aan Zee. Totdat Bergens Kookboek daadwerkelijk in de winkels ligt, kun je hier elke week op vrijdag van een voorproefje genieten.

Rondje horeca 22. En ook dit jaar is in Bergen Bevrijdingsdag weer groots gevierd

5 mei 2021

BN'er Gerard Joling brengt maaltijdboxen naar inwoners die de oorlog nog hebben meegemaakt

Vele tientallen maaltijdboxen zijn evenals vorig jaar op Bevrijdingsdag in Bergen en Schoorl door jeeps en legertrucks bezorgd.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Puppyvet

30 april 2021

Door: Pieter van Dijk

Dag twee dat de terrassen weer open zijn en natuurlijk is het gelijk een regenachtige dag. Het is de horeca niet gegund, om weer wat omzet te draaien. Blijkbaar moet de gifbeker helemaal leeg.

De terrassen zijn deze week (voor een deel) weer geopend…

30 april 2021

Maar nu nog personeel vinden!

Na maanden wachten mocht afgelopen woensdag de horeca eindelijk weer gedeeltelijk open. We kunnen dus weer lekker naar het terras. Maar wie gaat ons bedienen? De horeca heeft te maken met extreme leegloop van personeel.

Rondje horeca… 21. Bergen komt weer tot leven

28 april 2021

De Flessenpost maakte een sfeerimpressie (foto's)

Veel Bergense horecaondernemers waren vanochtend al vroeg opgestaan om vandaag hun terras tiptop in orde te maken, want de verwachting was, zeker met het zonnige weer, dat het wel eens druk zou kunnen worden. En.. dat werd het dan ook.

5 mei. Bevrijdingsdag vieren met Merlet – Fabels – Bergen Binnen

30 april 2021

Doen jullie weer mee? Support your locals! Filmpje

Na een fantastisch bezorg-event afgelopen jaar zullen op 5 mei de dorpen Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl weer worden gesierd met een indrukwekkende colonne van voertuigen uit de 2e Wereldoorlog om maaltijdboxen bij u thuis te bezorgen.

Filmpje van de week: De grootste pluktuin van Nederland vind je in… Bergen (filmpje)

23 april 2021

Veel voor weinig en kakelvers

Je kunt natuurlijk een bosje bloemen bij de bloemist of supermarkt kopen, maar het is volgens initiatiefnemer Rebecca veel leuker om zelf je bloemen te plukken. Samen met haar vader opende ze kortgeleden in Bergen de grootste pluktuin van Nederland. "Het brengt de mensen dichterbij de natuur. Een mooi uitje om in het weekend met het hele gezin je eigen handen te gebruiken om een mooie bos bloemen te plukken." Hoe je er komt? Vanuit Bergen neem je de Groeneweg. Aangekomen bij het Ecodorp (voormalig vliegveld Bergen) sla je rechtsaf. Er is een klein parkeerterreintje en ook een koffie/thee take away.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Met gokkers geen medelijden

23 april 2021

Door: Pieter van Dijk

Een waarheid als een koe! De reden is dat de andere van jou wil winnen en jij wil hem graag wat geld afpakken. Het is een soort recht van de sterkste of is het meer geluk?

Het Bergens Kookboek – een ode aan onze horeca

23 april 2021

Chiel van Driest – Onder de Linde

In mei rolt Bergens Kookboek eindelijk van de persen! Een kookboek met recepten en verhalen van de horeca uit Bergen & Bergen aan Zee. Totdat Bergens Kookboek daadwerkelijk in de winkels ligt, kun je hier elke week op vrijdag van een voorproefje genieten.

Prachtige verbouwing bij BELLO Food Master op het Plein

23 april 2021

Bekend om zijn verse frites

Kortgeleden werd er bij snackbar BELLO in het centrum van Bergen een stevige verbouwing uitgevoerd. De voorzijde kreeg een mooie gebogen lijn en werd bekleed met getinte latten. Ook het interieur onderging een efficiënte, smaakvolle metamorfose verzorgd door Piet Jan van de Kommer.

Rondje horeca… 20. Vier vrienden uit regio Bergen starten eerste brouwerij in Bergen

23 april 2021

Eerste batch Stoked 'unfiltered lager' komt 25 april op de markt

Het eerste bier van de Bergense brouwerij komt 25 april op de markt. Dustin Paul, brouwer van het STOKED BEER: “Hoe fijn is het dat precies de lockdown-maatregelen worden versoepeld, de terrassen weer open kunnen en ons bier precies klaar is om te introduceren.” Stoked Beer is de eerste bierbrouwerij in Bergen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Hillbilliën

16 april 2021

Door: Pieter van Dijk

Wie het werkwoord verzonnen heeft, weet ik niet meer. Ergens staat me bij van Jelte, maar het kan ook uit de hoek van Careltje D. en Chiel G. komen?

Opening van terrassen en de opheffing van de avondklok voorlopig uitgesteld tot 28 april

16 april 2021

KHN reageert op opnieuw uitblijven versoepelingen

Uitermate teleurstellend en opnieuw een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers, aldus KHN. Het is onbegrijpelijk dat door een falend overheidsbeleid en (opnieuw) een vertraging in het rijksvaccinatieprogramma er na dertien maanden nog steeds nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen. KHN volgt uiteraard de ontwikkelingen op de voet en de volksgezondheid staat ook bij horecaondernemers op één, maar de horeca kan én wil echt veilig en verantwoord open.

Het Bergens Kookboek – een ode aan onze horeca

16 april 2021

Nu in de voorverkoop bij Boekhandel Thomas én online: bergenskookboek.nl

In mei rolt Bergens Kookboek eindelijk van de persen! Een kookboek met recepten en verhalen van de horeca uit Bergen & Bergen aan Zee. Totdat Bergens Kookboek daadwerkelijk in de winkels ligt, kun je hier elke week op vrijdag van een voorproefje genieten.

Rondje horeca… 19 én nog steeds is er geen verandering op komst

16 april 2021

Een terugblik: een inkijkje hoe Take Away in een Bergens restaurant in zijn werk gaat

Chefkok Ilka Bon van The Bourbon Room: van het bedenken van een menu tot aan het eindresultaat. In de serie gesprekken met Bergense horecaondernemers krijgt u in deze aflevering een kijkje achter de schermen.

ING-rapport: Horeca zet in 2021 eerste stap naar herstel

9 april 2021

Nederlandse gast blijft ontzettend belangrijk

Na een stroeve start van 2021 keert de horeca vanaf het tweede kwartaal weer terug op de weg omhoog.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

9 april 2021

Door: Pieter van Dijk

Horeca verwacht personeelstekort

9 april 2021

Veel mensen in de horeca werken 'erbij', omdat ze studeren of nog een ander baantje hebben

Veel horecapersoneel is door de gedwongen sluiting van de horeca verdwenen en dat zorgt voor problemen als de horeca straks weer open gaat. Dat zegt Gijsbregt Brouwer, horeca-expert. Brouwer verwacht dat er een groot personeelstekort in de horeca gaat ontstaan.

Rondje horeca… 18

9 april 2021

Luxueuze cruiseboot is tot eind april omgedoopt tot de M.S. Merlet

Sterchef Jonathan Zandbergen en zijn team van het sterrenrestaurant Merlet bereiden tijdens een cruise tussen Alkmaar en de Zaanstreek een vijfgangenlunch voor de gasten. Iedere gast krijgt de lunch afgeleverd voor de deur van de eigen hut, die daarvoor is omgebouwd tot een private diningroom. Daardoor gelden niet de coronabeperkingen voor de restaurants, maar de mogelijkheden voor de hotels.

Rotary Club Bergen organiseert op 10 april een Horeca Support Rally ter ondersteuning van de horeca

2 april 2021

De opbrengst gaat naar de deelnemende horecabedrijven!

De horeca heeft het moeilijk, zeer moeilijk. En wij missen het uit eten kunnen gaan. Wat kunnen we organiseren om aan allebei iets te doen? Zorgen dat het mes aan twee kanten snijdt? Rotary Club Bergen heeft het initiatief genomen om een rally te organiseren ter ondersteuning van de plaatselijke horeca.

Gastvrijheidssector wil uit de startblokken en samen met eigen minister werken aan welzijn en herstel

2 april 2021

KHN pleit zelf al jaren voor een minister van Horeca & Toerisme

De gastvrijheidssector pleit voor een minister van Toerisme en Gastvrijheid en presenteert hiervoor vandaag een vacature en inwerkprogramma.

Rondje horeca… 16

2 april 2021

In gesprek met de ambitieuze sterchef Jonathan Zandbergen van restaurant Merlet

Merlet kreeg weer voor de 23ste keer een Michelinster. Jonathan Zandbergen werkt sinds 2015 als executive chef voor restaurant Merlet.

Rondje horeca… 15

2 april 2021

Bistronomie 't Parkje behoudt Bib Gourmand en krijgt nieuwe exploitanten

Vandaag hebben we een internationaal gezelschap voor de camera. Zij zijn degene die vanaf vandaag Bistronomie 't Parkje nieuw leven inblazen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Harakierewiet

2 april 2021

Door: Pieter van Dijk

Oftewel het ritueel zelfmoord plegen middels het roken van wiet, waar je voor het einde, eerst compleet gek wordt. Afgelopen woensdag hoorde ik op de autoradio een bericht van een radiostation waar ze de naast gewone cupcakes, ook een paar met wiet hadden gebakken. Een leukerd, had echter het waarschuwingsbordje erbij, weggehaald en de directeur had onderweg terug naar huis moeten stoppen, om zijn auto langs de kant van de weg te laten staan en een dj kon zijn show niet meer doen, zo in de war was hij!

Economische impact op de horeca

2 april 2021

Volgens ING zal de horeca in 2021 weer opleven, maar...

Nu de pandemie en daaropvolgende lockdowns en reisrestricties al meer dan een jaar voortduren, is het duidelijk dat de horeca een van de zwaarst getroffen sectoren is. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de omzet van de horeca in 2020 enorm is gedaald met 33,9% ten opzichte van een jaar eerder.

De maatschappelijke waarde van toerisme en recreatie

26 maart 2021

Gastvrij Nederland doet een oproep aan de politiek met tien concrete punten om te zorgen dat de sector na de coronacrisis een nog grotere bijdrage kan leveren aan de samenleving

In het onderzoek ‘Maatschappelijke waarde van toerisme en recreatie’ brengen Gastvrij Nederland en CELTH voor het eerst de maatschappelijke waarde van de gastvrijheidssector in kaart. De economische waarde is bekend. Het belang van toerisme en recreatie is echter veel breder.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bergen aan Zee

26 maart 2021

Door: Pieter van Dijk

Las ik van de week een berichtje van Sarah Schwarz bij een foto uit 1982 op facebook, waar ze als lagere schoolmeisje met Ananda Groot en Emiel van Draanen als kleine peuter, lekker en ongedwongen in het zonnetje zaten. Het was een herinnering aan Huize Rozebottel en een onbezorgde tijd.

Twee derde van de gemeenten zegt horeca meer ruimte toe als terrassen open mogen

26 maart 2021

Ook de gemeente Bergen biedt weer ruimte voor de horeca

Meer dan tweehonderd gemeenten hebben aan hun lokale horeca al toegezegd dat de terrassen, als die eenmaal open mogen, meer ruimte krijgen. Van Aa en Hunze via Krimpenerwaard tot aan Zutphen, zo blijkt uit de lijst van 225 gemeenten die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op verzoek van NU.nl heeft opgesteld. Ongeveer een vijfde van de horecaondernemers is geholpen met een ruimer terras.

Rondje horeca… 14 De gemeente Bergen heeft 24 kilometer kust en daar staan maar liefst 20 strandpaviljoens op

26 maart 2021

Maar eentje springt er deze zomer wel erg uit...

Volgens de ANWB staat strandpaviljoen Hargen aan Zee op nummer 1 in de top 10 van Nederland. Als je door de duinen van Hargen aan komt rijden, bekruipt je gelijk een vakantiegevoel.

Terug