Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Café Hoppe

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Café Hoppe

Ik werkte net een maandje in het Zeepaardje, toen Henk Vonk bij mij kwam of ik ook in Hoppe wilde werken?
Robbie van der Heijde was net een broodjeszaak voor zichzelf begonnen in Alkmaar(Chez Robert)en kwam gelukkig weer na 2 jaar terug.

Hoppe werd toen even gerund door twee broers. Het was een beetje een bouwvakkers café geworden, waar namen als ‘dolle Dries’ kwamen en er werd flink gezopen. Maar echt veel betaald werd er niet, de bonnetjes waren stapelhoog en het verhaal ging dat er vaak minder geld in de kassa zat, dan bij het begin van de dag. Dat kon zo niet langer. Henk en ik zouden Hoppe samen gaan doen en de eerste opdracht was. Wie een rekening had staan mocht niet meer schrijven en of ik ze met mijn 19 jaar dat even kon vertellen? Van mijn vriend René de Bruin, die er veel later ging werken, maar er vaak kwam biljarten, had ik gehoord dat het een ‘nogal’ een publiek was en pas tegen de avond kwamen de fatsoenlijke zakenmensen een biljartje leggen. Maar in mijn jonge jaren was ik nogal vol bravoure en ik deinsde er niet voor terug.

De eerste dag dat ik begon, was het gelijk raak, de bouwvak was begonnen en vanaf de opening zat de bar vol met zuipende rouwdouwers. De meeste van de rekening gasten hadden geen probleem met contant betalen, want ze hadden hun vakantiegeld op zak en het biertempo lag vanaf het begin af aan al hoog. Ik vond het alleszins meevallen, bedacht ik mezelf en toen ging het bier en het koolzuur tegelijk af…Naarstig ging ik naar ‘achter’ en verving de boel, kon eerst de baco niet vinden, die niet op zijn plek lag en toen ik terugkwam zat er een bar vol dorstige. Aangeschoten klanten, met hun lege bierglas op de bar te slaan en om bier te roepen.

Een bijdehandje die tot de grote rekening groep hoorde, ging net toe ik er aan kwam, zelf achter de bar en was van plan te gaan tappen. Onverbiddelijk greep ik in en waarschuwde hem dat hij geen bier meer kreeg en weg kon gaan als hij dat nog een keer probeerde. (Dank je voor de wijze lessen Jackie Bus) Vervolgens telde ik de koppen en tapte voor iedereen een bier in en gaf die van Henk Vonk voor het wachten en op de bouwvak… Gelijk had ik de gasten weer op mijn hand en kon ik de lastpost kort houden. Tegen de eind van de middag gingen de meeste bouwvakkers naar huis of verderop en kwamen de zakenmensen als Willem Pul, Piet Kooyman, Willem Nap, Gerrit de Keizer, Johan Koopman en Rene de Bruin, om een biljartje te leggen of een borreltje te drinken. De sfeer was gelijk een stuk beschaafder en de grappen en snedigheden vlogen door de lucht. Ik bleef een uurtje langer open en tegen 20.00 uur toen ik het café sloot, was er een volle la met geld, waren de klanten tevreden naar huis, was Henk zeer content en ikzelf vond ook dat ik het er niet slecht had afgebracht.

Alhoewel ik mij besef dat er veel leed achter de verhalen stak. De mooiste anekdotes speelden zich ’s ochtends af. Vlak na de opening, als de vader van Henk, waar ik erg gesteld op was, klaar was met schoonmaken en zijn borreltje kreeg, dan kwam steevast Jan van der Pol binnen. Jan was toen een man van ver in de 70 en woonde ergens bij de Russenweg. Hij was een lange man met een bulderende stem en mooie verhalen. Als Jan binnenkwam dan was het gezellig en hij hield wel van een borreltje. Maar als Jan aan zijn derde borrel begon, dan ging de telefoon om 11 uur en belde zijn vrouw. Elke dag ging het gesprek hetzelfde…”Is Jan bij jullie?” Ja hoor hij vroeg net om de rekening, antwoordde ik dan. “Stuur je hem maar huis? Dat was voor andere klanten een soort toverwoord om Jan nog een borrel aan te bieden. Lang stond Jan nooit in dubio en goot zijn verkregen borrel naar binnen en begon aan nog een verhaal. Maar tien minuten later om 10 over 11 werd er altijd weer gebeld. “Is Jan nog steeds bij jullie?” Ja hij trekt nu zijn jas aan, want hij kreeg er nog 1 van het huis… “Zeg hem dat hij nu echt komt?” Is goed mevrouw van de Pol ik stuur hem nu weg. Natuurlijk kreeg Jan van iemand die dit dagelijkse tafereel kende, een verleidelijk aanbod en hoofdschuddend schonk ik hem nog maar weer eens in. Exact 20 over 11, ging de telefoon weer en hetzelfde verhaal, alleen voegde mevrouw van der Pol er aan toe, dat als Jan nu niet kwam zij zelf zou komen.

Meestal was die waarschuwing voldoende voor Jan om nu echt de kuierlatten te nemen, want hij had nog 10 minuten om thuis te komen. Niet vaak maar toch enkele keren heb ik meegemaakt dat Jan geen gevolg gaf aan de laatste oproep van thuis. Dan stond zijn vrouw klokslag half 12 voor de deur, ging aan de bar zitten en ging zelf drank bestellen. Dit was afdoende om Jan in het gareel te houden en ze moest wel. Een aantal jaar later, toen ik al in een ander café in Bergen werkte, kwam ik tegen drie uur ’s nachts, klaar met schoonmaken, uit de kroeg en daar zag ik een groepje bekenden een lange, rijzige, bejaarde man, in kennelijke staat, van een bankje bij de Ruïnekerk hijsen. Jan van der Pol, toen zeker ergens in de 80. Zijn vrouw die in het onderwijs had gezeten, was meegegaan als begeleiding met een school trip en Jan was zijn controle kwijt en dan gebeurde er dit soort dingen.

Zo kwam er af en toe ook een andere paradijsvogel bij Hoppe. Ik weet alleen nog dat hij Willem heette. Veel mooie verhalen had hij niet, alleen kwam elke keer met het verhaal dat hij bevriend was met dr. Max Euwe, de schaakgrootmeester en wel eens van hem gewonnen had. Dat laatste maakte dat ik als fervent schaker, nogal respect voor hem had. Willem was al wat dement en bestelde altijd een koffie met een jenever, wat ik nogal een vreemde combinatie vond. Tot ik doorkreeg wat hier de bedoeling van was? Als barkeeper was het een vak kunst om precies zo een borrel te schenken, dat er een kop op zat en het zeker niet te weinig was, maar als je erover heen ging, dan was het commentaar niet van de lucht. De klant moest dan voor je buigen of een hele vaste hand hebben, want als hij weer morste, dan kwam er weer commentaar. Nu was dat laatste voor Willem geen doen. De oude man trilde als een rietje en had of Parkinson of dit waren de gevolgen van jarenlang drank en ik vermoed het laatste. Maar in ieder geval Willem toonde mij de stropdastruc.

Hij deed zijn pols in een lus van zijn stropdas, pakte met zijn ene hand het borrelglaasje vast, hield het onder de juiste hoek en gaf met zijn andere hand een ruk aan het uiteinde van de stropdas. Met een vloeiend gebaar vloog het glas naar zijn mond en met een flinke slok was het halfleeg. Met open mond van verbazing heb ik als jongeling staan kijken hoe Willem zo een borrel of wat naar binnen werkte. Op een middag kreeg ik ook door waar die koffie nu voor was. Zeker een uur lang stond het kopje onaangeroerd op de bar, voor hem. Ik had al een paar keer gevraagd of de koude koffie weg kon? Maar met een aan paniek grenzende reactie, mocht ik deze nooit weghalen. Toen verscheen er een keer een lief oud dametje achter zijn rug. Nog nooit zo snel en ik herhaal nog nooit zo snel. Heb ik iemand de verwisseltruc zien toepassen. Alsof hij ogen in zijn rug had en Hans Klok was, verwisselde hij zijn borrelglas met het koffiekopje en nam alsof er niets aan het handje was een slokje van de koude koffie, trok een vieze bek en zei ietwat lallend tegen zijn vrouw. Ik bood de meneer hier naast me net een borrel aan, terwijl hij op zijn eigen borrelglaasje wees en vertelde hem over dokter Max Euwe…

advertentie

Meer 'Horeca':

Geniet thuis van uw favoriete Bergense (16) restaurants

20 oktober 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Geniet thuis van uw favoriete Bergense restaurants

19 oktober 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Burgemeester Peter Rehwinkel richt zich tot alle horecaondernemers van de gemeente Bergen

16 oktober 2020

Filmpje

Een hart onder de riem...

Cuno’s Exclusive Wine list

16 oktober 2020

Gekke tijden vragen om creatieve acties...

Al jaren stuurt wijnjournalist Cuno van 't Hoff binnen een heel selecte groep vrienden en relaties een lijst rond met extreem exclusieve wijnen.

Rondje horeca…40

16 oktober 2020

Deze week een interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ingrid van Leeuwen van Eetcafé de Lamoraal.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bars… Cars en een brilletje (2)

16 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week had ik al verteld dat ik weinig met auto’s had. Natuurlijk zag ik mooi gevormde auto’s, maar die waren financieel allemaal ver...

Sluiting horeca ‘doodsteek voor veel ondernemers’

16 oktober 2020

De KHN zegt niet betrokken te zijn geweest bij de besluitvorming

Volgens Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), betekent een volledige sluiting van de horeca voor veel ondernemers de doodsteek.

Michelin stelt gidspresentatie uit tot maart 2021

16 oktober 2020

‘Grote uitdagingen horeca’

Michelin stelt de presentatie van de nieuwe en vervallen Michelinsterren voor 2021 uit tot volgend jaar maart.

Bergen en Bergen aan Zee op de Duitse zender ZDF

9 oktober 2020

Yvon Brands van Neptunus, "Nou ja... die komen nu dus niet meer"

Ook Fabels Eten & drinken in Bergen positief in het nieuws door zijn strenge maar keurige RIVM-regels.

Met nog een lange herfst en winter voor de boeg…

9 oktober 2020

Doe mee aan de The Tasting Games

Zet nog geen kruis door die avond met vrienden, de kookclub of familie. The Tasting Games combineert een online game met écht proeven

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cars, Bars en… Politie

9 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Als barkeeper, ontkwam je er bijna niet aan dat je met drank op reed. Oké, de tijden waren anders en gelukkig had ik weinig met auto’s.

Rondje horeca…39

9 oktober 2020

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “De horeca is onderdeel van de oplossing, geen oorzaak van het probleem.”

KHN heeft afgelopen weekend met afgrijzen gekeken naar de beelden van lange wachtrijen voor supermarkten in diverse steden en dorpen.

De fijnste maaltijden van Bergense restaurants, opgehaald of bij u thuisgebracht…

16 oktober 2020

Help de lokale restaurants de crisis door!

Iedere week mooie nieuwe en verrassende menu's.

Restaurant Zandhoeve: culinaire creaties in een intieme sfeer

2 oktober 2020

Executive chef Roel Oostrum en zijn team verzorgen vanuit zijn zelf ontworpen hypermoderne open keuken het sterwaardige ontbijt, de lunch of het diner.

“Sinds de opening hebben wij de dinerkaart uitgebreid, u kunt kiezen tussen 2, 3 ,4 of 5 gangen en uiteraard serveren wij ook verrassende gerechten voor vegetariërs”...

Rondje horeca…38

2 oktober 2020

Deze week een interview met Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cadeautje!

2 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Een paar weken geleden vroeg onze Harry mij, ‘Heb je nog verhalen over Piet Vermeulen?’ Ja die heb ik wel, maar ergens is er iets wat me tegenhoudt?

Rondje horeca…37

25 september 2020

Deze week een interview met broer en zus Rommy en Mick Majewski van Restaurant Fisher's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie broer en zus Rommy en Mick...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel een Taverne uitje met u

25 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Een van onze nieuwe collega’s in Taverne werd Huub Luttikhuizen. Huub was een soort oermens, sterk als een os en een echte rouwdouwer.

Waarom de jacht belangrijk is voor smakelijk wild…

25 september 2020

Tijd voor wat meer inzicht door een gesprek met Frans Spruit

Het wildseizoen staat voor de deur en dat betekent – onder andere – haas, wild zwijn, hert en ree.

Zin om thuis uit eten te gaan?

25 september 2020

Remco Sterk kookt voor u

De herfst gaat beginnen, het word kouder. Geen zin om te koken? Ik kook graag voor u, vanaf oktober ook weer op zondag#thuisbezorgd#coronaproof#herfst#wordkouder @ Bergen, Noord-Holland, Netherlands

Jaarlijks bockbier van Bavaria: Special Edition Herfstbok

18 september 2020

Bockbier: ongeëvenaarde najaarsklassieker

Bavaria introduceert een nieuw concept: de Special Edition Herfstbok. Vanaf deze herfst lanceert de Brabantse brouwer...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…de Taverne

18 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Al sinds mijn 15de jaar kom ik in Taverne. Als jonge nieuwkomer, begon je tussen de middag aan de tafeltjes bij de deur.

Rondje horeca… 36

18 september 2020

Culinaire hoogstandjes bij LadyPapa

Afgelopen maandag was ik te gast bij LadyPapa. Michiel van der Eerde van restaurant C uit Amsterdam, kwam zag en overwon.

Rondje horeca…35

11 september 2020

Deze week een interview met Eelke ten Broeke van restaurant Cunst met spectaculair nieuws

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Eelke ten Broeke van restaurant Cunst in de Kleine Dorpsstraat.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Calidus Vita Dura(est)

11 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Ja wat betekent dat nu weer? Stamgasten of opmerkzame klanten weten dat deze spreuk jarenlang in de Horsepub op het bord heeft gestaan...

Jonathan Zandbergen benoemd tot 150e meesterkok door SVH

11 september 2020

Ter viering... een spectaculaire lunch en diner op zondag 27 september

Na een intensieve dag en het serveren van zijn meesterlijk menu is hij geslaagd voor de Meesterproef en mag hij zich SVH Meesterkok noemen.

Masterchef Michiel van der Eerde van Restaurant C komt naar Bergen

4 september 2020

Waar en wanneer: bij LadyPapa op maandag 14 september

5-gangen diner incl. bijpassende wijn en een overheerlijke welkomstcocktail vooraf & koffie toe...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Vieze Pietje.

4 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Als je elke week anekdotes over anderen schrijft, moet je zo af en toe ook domme of slechte dingen over jezelf durven schrijven.

Rondje horeca…34

4 september 2020

Deze week een interview met Marc van de Pas van Hotel Meijer in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Marc van de Pas van Hotel Meijer voor de camera.

Cijfers CBS: Ongekende omzetdaling horeca

4 september 2020

Support Your Locals

De horeca is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen sectoren van Nederland. De omzet in de horeca nam in het tweede kwartaal van 2020 met iets meer...

Rondje horeca…32

28 augustus 2020

Even geen interviews met horecaondernemers, maar... wel een geinige anekdote

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet nog even geduld hebben t/m vrijdag 5 september...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jopie Troost

28 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Deze keer wil ik het over Jopie hebben, niet omdat ze van ons heen is gegaan (Je haalt het niet in je hoofd hoor schat!) Maar...

Wil jij ook wel eens eten in het nieuwste restaurant van Bergen?

28 augustus 2020

Dat kan vanaf 2 september bij Restaurant Zandhoeve

Na enkele weken exclusief open te zijn geweest voor gasten van blooming hotel gaat het restaurant per 2 september weer open voor iedereen!

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Maui Waui

21 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Na mijn oproep op Facebook om meer te weten te komen over Maui Waui in zijn roemruchte jaren, heb ik met Pieter Wildschut en Arie Schouten een gezellige ‘Walk through Memorylane’ gehad...

Terug