Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cadeautje!

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cadeautje!

Een paar weken geleden vroeg onze Harry mij, ‘Heb je nog verhalen over Piet Vermeulen?’ Ja die heb ik wel, maar ergens is er iets wat me tegenhoudt? Misschien omdat het veel emoties teweegbrengt of omdat veel lezers restaurant Vermeulen nooit gekend hebben en niet weten dat het veruit het gekste, gezelligste en wonderlijkste restaurant was, waar ik ooit geweest ben en dat allemaal door die grappige, lieve en kinderlijke Piet, met zijn familie.

En toen kreeg ik een berichtje van Monique (Spaans-Vermeulen) Gisteren 1 oktober is haar oudere broer Koen 50 geworden en of ik een kaartje wilde sturen? Dat heb ik natuurlijk gedaan en bedacht me vervolgens…Wat een leuk cadeau zou het zijn om weer eens een verhaal over zijn veel te jong overleden vader Piet te schrijven?
Laat ik beginnen met mijn lezerspubliek eerst een algemeen beeld te schetsen van Restaurant Vermeulen en de gelijknamige familie, zodat ze zich een beeld kunnen vormen, wanneer ik ooit de meer grappige verhalen ga schrijven. Al op 11 of 12-jarige leeftijd kwam Ik bij Piet, als jong schakertje speelde ik op het aspiranten uurtje, voor de oudere schakers begonnen van de Bergense schaakclub.

Toen viel Piet mij niet eens op en ik weet niet eens of hij al de eigenaar was, of dat het nog van zijn vader was? Later toen ik een jaartje of 15 was, ging ik naar de volwassenschaakclub en kwam op donderdagavonden langs. Zo leerde ik Piet kennen, dronk af en toe ook een biertje, van mijn verdiende geld bij Thé Lau. Als ik dan geen tegenstander had, hing ik aan de bar en werd uitgehoord door Piet en zo leerden we elkaar steeds beter kennen. Ik had al door dat Piet veel stripboeken had en elke keer lag er een paar stapels stripboeken ergens in een hoekje. Vanaf mijn 19de ging ik in het Zeepaardje en Hoppe werken en kwam ik er vaker. Helemaal toen ik klaar was met de HAVO en uit besluiteloosheid naar de pedagogische academie ging. Bij de filmacademie was ik te commercieel bevonden en in mijn jeugdige arrogantie, was ik ervan uitgegaan dat ik zeker aangenomen zou worden en had me nergens anders aangemeld, dus dan maar PA. De school kon me niet echt boeien, lesgeven was wel leuk, ik had echter al snel door dat ik de kroegwereld veel leuker vond en mijn droom was de wereld zien en avonturen beleven.

Het resultaat van mijn onrust was dat ik regelmatig voor 10 uur al bij restaurant Vermeulen voor de deur stond te wachten tot ze opengingen. Piet liet me dan binnen en ik hielp hem wat met kleine dingetjes, soms paste ik even op zijn jongste Suzan, die een jaar of 3 was of vermaakte tussen de middag uit school Koen, een kleine krullenbol van een jaar of 7 en Monique een slimmerdje, waarvan ik toen al dacht dat ze onderwijzeres zou worden. Toen kreeg ik door dat Piet niet veel stripboeken had…Hij had ze allemaal en in die dagen besloot hij een boekenkast te laten maken die 4 of 5 planken hoog was en rondom het achterzaaltje liep. Dus vermaken deed ik me wel en omdat Piet gek van spelletjes was, net als ik, kwam ik er steeds vaker en vaker.

Regelmatig ging ik met hem mee stripboeken kopen en omdat Piet fan was van wielrennen, gingen we vaak naar wedstrijden op de wielerbaan, waar kampioenen als Matje Pronk en Gaby Minneboo achter de motoren fietsten. In die jaren werd Gaby een paar keer wereldkampioen Stayeren, maar zelf was ik altijd voor Matthé Pronk omdat die van Warmetuut kwam.

Bij Piet werd het steeds drukker en drukker, in de keuken stonden Gerard Jansen, mijn beste vriend Michel Derksen en later Henry Jimmink en voor de bediening had hij een paar leuke en knappe meisjes aangenomen, waaronder Jolanda Schouten, maar dat was later, toen het restaurant al goed liep. Zo een dag bij Piet begon altijd met een bakje koffie, rustig een stripboekje lezen en om een uurtje of elf kwamen er meer gasten, Harry Steunenberg werd er daar één van. Net terug van een wereldreis, had hij zich bekwaamd in het domino spelen en in het begin, gaf hij ons flink klop en konden we dokken. Tot ergernis van Piet en mij en dat lieten we als echte spelletjes fanaten niet op ons zitten, dus binnen de kortste keren, pakten we het spel serieus op en nu werd het een strijd tussen ons drieën, wie er won en de anderen mindere spelers, konden betalen. Tussen de middag even lunchen met een broodje of een patatje en dan kon je kiezen uit echte friet, of van meelpasta geperste frietjes. Beiden waren erg lekker. Dan als de lunchdrukte over was, gingen Piet en ik een spelletje spelen, want ook van de spelletjes, had Piet ze allemaal en hij was een geducht tegenstander met wel spelletje dan ook.

Ons favoriete spel was een tijdlang een Afrikaans spel, wat wij het ‘Groot Bosneger Kippenspel’ noemden. Dan tegen drie uur kwamen de kaarters binnen Henk Lood, Ronald Gokkast, Hans Leesmap, Sinterklaas en zijn broer Ger, Simon Buschauffeur en Simon met zijn lekkere vriendin, om maar wat (bij) namen te noemen. Nu gingen we of dobbelen of kraken(klaverjassen) om flink geld.
Om een voorbeeld van zo een middag te geven… Het was zondagmiddag, en Piet moest weg. We zaten te kaarten met Ronald en mijn broer Jaap en toen Piet ons vroeg of er iemand die zondagmiddag wilde werken, nam Jaap die verantwoordelijke taak op zich. Maar nu zaten we zonder derde man? Gelukkig kwam op dat moment Ger binnen, die bevriend was met Ronald. Maar Ger kon niet meespelen, want hij had zijn zoontje van een jaar of 3 mee en of hij moest op hem passen of Ger was net gescheiden en had zijn zoontje voor het weekend en wat wil een peuter? Pannenkoeken, natuurlijk en toen maakte Ger de fout om naar Piet te gaan, waar hij regelmatig kwam kaarten. Het moet gezegd worden, hij heeft zich dapper verweerd en het heeft zeker 10 minuten zeuren gekost, voordat we hem overgehaald hadden en misschien wel een kwartier. Gelijk bij het eerste potje, terwijl zijn zoontje aan een tafeltje achter ons zat te smullen. Ging het fout voor Ger. Hij kreeg een ‘dakker’ op schoppen aan zijn broek(Kraak, re-kraak, superkraak en dakker en dubbel op schoppen, was 32 kruizen + 4 voor de pot) Hij stond gelijk een aanzienlijk bedrag achter en stoppen was nu ‘nicht im frage.’ Ja en wat doet een peuter die zijn pannenkoek op heeft?

Die gaat zich vervelen en lopen dreinen. Met papa ging het deze dag steeds slechter met kaarten. ‘Ahh Jaap kan jij even op hem letten, alsjeblieft??’ Vroeg Ger bijna smekend. Nu ken ik mijn broer en zag aan zijn Satanische blik dat hij er totaal geen zin in had, het wel deed. Maar dat hij nog wel een flinke prank in gedachten had. Eerst werd het kleine jochie flink uitgehoord, hoe het nu thuis met Papa en Mama ging en toen hij voor de tweede keer om een dropje vroeg, gaf Jaap hem handenvol. Ger had niets door. Het jochie moest ondertussen plassen, was gewend dat hij nog geholpen moest worden en vroeg het aan zijn nieuwe held Jaap. Dat ging mijn broer iets te ver en met een allerliefst stemmetje zei deze. ‘Plas maar in je broek, mag wel van papa hoor!’ Het jochie aarzelde. Maar deed het gelukkig niet, ook niet toen Jaap hem nog meer snoepjes en zelfs geld aanbood. Nu ging hij naar zijn vader en Ger kwam tot zinnen, accepteerde zijn verlies, rekende af en ging naar huis met zijn zoontje. Later vertelde hij dat zijn (ex) vrouw flink boos was geworden, er zaten tientallen, verkleefde dropjes in zijn zoontjes broekzak en hoe hij hier nou toch aan kwam?

Hoe Ger er zich eruit gered heeft weet ik niet? Maar later ik hem nog gezien met zijn inmiddels grote zoon en het was erg duidelijk dat die er niets aan over gehouden had.

advertentie

Meer 'Horeca':

Geniet thuis van uw favoriete Bergense (16) restaurants

20 oktober 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Geniet thuis van uw favoriete Bergense restaurants

19 oktober 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Burgemeester Peter Rehwinkel richt zich tot alle horecaondernemers van de gemeente Bergen

16 oktober 2020

Filmpje

Een hart onder de riem...

Cuno’s Exclusive Wine list

16 oktober 2020

Gekke tijden vragen om creatieve acties...

Al jaren stuurt wijnjournalist Cuno van 't Hoff binnen een heel selecte groep vrienden en relaties een lijst rond met extreem exclusieve wijnen.

Rondje horeca…40

16 oktober 2020

Deze week een interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ingrid van Leeuwen van Eetcafé de Lamoraal.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bars… Cars en een brilletje (2)

16 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week had ik al verteld dat ik weinig met auto’s had. Natuurlijk zag ik mooi gevormde auto’s, maar die waren financieel allemaal ver...

Sluiting horeca ‘doodsteek voor veel ondernemers’

16 oktober 2020

De KHN zegt niet betrokken te zijn geweest bij de besluitvorming

Volgens Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), betekent een volledige sluiting van de horeca voor veel ondernemers de doodsteek.

Michelin stelt gidspresentatie uit tot maart 2021

16 oktober 2020

‘Grote uitdagingen horeca’

Michelin stelt de presentatie van de nieuwe en vervallen Michelinsterren voor 2021 uit tot volgend jaar maart.

Bergen en Bergen aan Zee op de Duitse zender ZDF

9 oktober 2020

Yvon Brands van Neptunus, "Nou ja... die komen nu dus niet meer"

Ook Fabels Eten & drinken in Bergen positief in het nieuws door zijn strenge maar keurige RIVM-regels.

Met nog een lange herfst en winter voor de boeg…

9 oktober 2020

Doe mee aan de The Tasting Games

Zet nog geen kruis door die avond met vrienden, de kookclub of familie. The Tasting Games combineert een online game met écht proeven

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cars, Bars en… Politie

9 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Als barkeeper, ontkwam je er bijna niet aan dat je met drank op reed. Oké, de tijden waren anders en gelukkig had ik weinig met auto’s.

Rondje horeca…39

9 oktober 2020

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “De horeca is onderdeel van de oplossing, geen oorzaak van het probleem.”

KHN heeft afgelopen weekend met afgrijzen gekeken naar de beelden van lange wachtrijen voor supermarkten in diverse steden en dorpen.

De fijnste maaltijden van Bergense restaurants, opgehaald of bij u thuisgebracht…

16 oktober 2020

Help de lokale restaurants de crisis door!

Iedere week mooie nieuwe en verrassende menu's.

Restaurant Zandhoeve: culinaire creaties in een intieme sfeer

2 oktober 2020

Executive chef Roel Oostrum en zijn team verzorgen vanuit zijn zelf ontworpen hypermoderne open keuken het sterwaardige ontbijt, de lunch of het diner.

“Sinds de opening hebben wij de dinerkaart uitgebreid, u kunt kiezen tussen 2, 3 ,4 of 5 gangen en uiteraard serveren wij ook verrassende gerechten voor vegetariërs”...

Rondje horeca…38

2 oktober 2020

Deze week een interview met Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen.

Rondje horeca…37

25 september 2020

Deze week een interview met broer en zus Rommy en Mick Majewski van Restaurant Fisher's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie broer en zus Rommy en Mick...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel een Taverne uitje met u

25 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Een van onze nieuwe collega’s in Taverne werd Huub Luttikhuizen. Huub was een soort oermens, sterk als een os en een echte rouwdouwer.

Waarom de jacht belangrijk is voor smakelijk wild…

25 september 2020

Tijd voor wat meer inzicht door een gesprek met Frans Spruit

Het wildseizoen staat voor de deur en dat betekent – onder andere – haas, wild zwijn, hert en ree.

Zin om thuis uit eten te gaan?

25 september 2020

Remco Sterk kookt voor u

De herfst gaat beginnen, het word kouder. Geen zin om te koken? Ik kook graag voor u, vanaf oktober ook weer op zondag#thuisbezorgd#coronaproof#herfst#wordkouder @ Bergen, Noord-Holland, Netherlands

Jaarlijks bockbier van Bavaria: Special Edition Herfstbok

18 september 2020

Bockbier: ongeëvenaarde najaarsklassieker

Bavaria introduceert een nieuw concept: de Special Edition Herfstbok. Vanaf deze herfst lanceert de Brabantse brouwer...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…de Taverne

18 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Al sinds mijn 15de jaar kom ik in Taverne. Als jonge nieuwkomer, begon je tussen de middag aan de tafeltjes bij de deur.

Rondje horeca… 36

18 september 2020

Culinaire hoogstandjes bij LadyPapa

Afgelopen maandag was ik te gast bij LadyPapa. Michiel van der Eerde van restaurant C uit Amsterdam, kwam zag en overwon.

Rondje horeca…35

11 september 2020

Deze week een interview met Eelke ten Broeke van restaurant Cunst met spectaculair nieuws

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Eelke ten Broeke van restaurant Cunst in de Kleine Dorpsstraat.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Calidus Vita Dura(est)

11 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Ja wat betekent dat nu weer? Stamgasten of opmerkzame klanten weten dat deze spreuk jarenlang in de Horsepub op het bord heeft gestaan...

Jonathan Zandbergen benoemd tot 150e meesterkok door SVH

11 september 2020

Ter viering... een spectaculaire lunch en diner op zondag 27 september

Na een intensieve dag en het serveren van zijn meesterlijk menu is hij geslaagd voor de Meesterproef en mag hij zich SVH Meesterkok noemen.

Masterchef Michiel van der Eerde van Restaurant C komt naar Bergen

4 september 2020

Waar en wanneer: bij LadyPapa op maandag 14 september

5-gangen diner incl. bijpassende wijn en een overheerlijke welkomstcocktail vooraf & koffie toe...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Vieze Pietje.

4 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Als je elke week anekdotes over anderen schrijft, moet je zo af en toe ook domme of slechte dingen over jezelf durven schrijven.

Rondje horeca…34

4 september 2020

Deze week een interview met Marc van de Pas van Hotel Meijer in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Marc van de Pas van Hotel Meijer voor de camera.

Cijfers CBS: Ongekende omzetdaling horeca

4 september 2020

Support Your Locals

De horeca is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen sectoren van Nederland. De omzet in de horeca nam in het tweede kwartaal van 2020 met iets meer...

Rondje horeca…32

28 augustus 2020

Even geen interviews met horecaondernemers, maar... wel een geinige anekdote

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet nog even geduld hebben t/m vrijdag 5 september...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jopie Troost

28 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Deze keer wil ik het over Jopie hebben, niet omdat ze van ons heen is gegaan (Je haalt het niet in je hoofd hoor schat!) Maar...

Wil jij ook wel eens eten in het nieuwste restaurant van Bergen?

28 augustus 2020

Dat kan vanaf 2 september bij Restaurant Zandhoeve

Na enkele weken exclusief open te zijn geweest voor gasten van blooming hotel gaat het restaurant per 2 september weer open voor iedereen!

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Maui Waui

21 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Na mijn oproep op Facebook om meer te weten te komen over Maui Waui in zijn roemruchte jaren, heb ik met Pieter Wildschut en Arie Schouten een gezellige ‘Walk through Memorylane’ gehad...

Rutte: “geen thuisfeestje, liever in de horeca”

21 augustus 2020

De horeca neemt zijn verantwoordelijkheden goed

Mark Rutte heeft tijdens zijn laatste persconferentie het dringende advies gegeven om geen feestjes thuis te organiseren. Wie dat wel doet, mag maximaal met zes mensen bij elkaar zijn.

Terug