Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Boys of Summer

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Boys of Summer

Een week geleden zat ik met twee hele dierbare vriendinnen Monique en Yaël. Een paar keer per jaar komen we bij elkaar en genieten we van onze oude vriendschap en de vele onderwerpen die er moeiteloos over tafel rollen. Beide dames hebben aardig wat boeken geschreven en saai is het nooit. Normaal schrijf ik eigenlijk niet over mijn liefdes. (Soms wel over grappige escapades met onbekenden, maar dat mag.)

Simpelweg omdat ik zelf wel een heel warm gevoel heb bij bijna alle vriendinnen van vroeger, maar zo netjes was ik niet toentertijd en je weet nooit of je dan iemand onbedoeld pijn doet, of in een lastig parket brengt? Die avond kregen we het ook over mijn stukjes in Flessenpost en volkomen onverwachts zei Yaël een beetje plagend en quasi verontwaardigd. “Ik lees je stukjes graag, maar elke keer zit ik te wachten tot je eindelijk eens over mij schrijft, maar Nee hoor?” Stomverbaasd, keek ik haar aan en een beetje verlegen was mijn antwoord. “Dat durf ik niet zo goed, zo netjes heb ik je niet behandeld, toen!” “Ach man dat is al zo lang geleden, dat heb ik je echt al vergeven.” “Meen je dat echt, dat ik over ons mag schrijven? Vroeg ik nog maar eens voor de zekerheid, terwijl ik natuurlijk ook dat vergeven bedoelde… “Ik schaam me er niet voor hoor.” Nou bij deze mag ik jullie vertellen over een heel bijzonder meisje.

Het was 1984
In die periode ging ik veel om met olieboy Stu. Hij was een Canadees en bevriend met Clive, ook een Canadees die werkzaam was in het directional drilling team van mijn dierbare vriend Mike Chambers. Waar Clive de rust zelve was, daar was Stu nogal een rouwdouwer. Hij had op topniveau Rodeo gereden en dat zijn echte mannetjesputters. Op een zomerse nacht zaten we na het werk in de Tav, toen iemand vanuit de Club/Rainbow (Frank Lek, of Arjen Mak?) even langs wipte, met hotnews, dat er een complete schoolklas met meisjes uit Leiden binnen zat en of we ook even langs kwamen? Het waren er namelijk teveel…(Altijd nuttig de dorps tamtam en daar heb je vrienden voor)
Natuurlijk kwamen we even langs en inderdaad zat er een grote groep scholieren die hun examen achter de rug hadden en in Schoorl kampeerden met hun jaargang.

Na even rondkijken, viel mijn oog direct op een wat langer meisje, die als ze lachte, de allerliefste kuiltjes in haar wangen had. Ik knoopte een gesprek met haar groepje aan en haar spontaniteit, onbevangenheid en bravoure, deed mijn hart absoluut sneller kloppen. Eerst wat concurrentie van Kick pareren en toen kon het aftasten beginnen. De tijd vloog voorbij en het was al volledig licht, toen iedereen eruit geknikkerd werd. Yaël en ik besloten naar het strand te gaan, Stu bood aan om ons te rijden. Heel Lief, maar veel gezelschap had hij daar niet aan ons, we gingen volledig op in elkaar leren kennen en kletsten honderduit. Toen Stu er genoeg van had en weg wilde, namen we innig afscheid, met de belofte om die avond weer af te spreken. We brachten Yaël naar de camping en ik ging slapen, maar daar kwam weinig van, ik lag nog uren na te genieten van deze bijzondere ontmoeting. En toen werd het heel slecht weer, ’s avonds verschenen Yaël met haar vriendin en tentgenoot, als twee verzopen katjes aan de bar. Natuurlijk zag ik mijn kans schoon en bood direct aan, dat ze bij mij hun bivak konden opslaan. Ik woonde bij Cor de Bree, waar ik een kamer huurde. En toen werden we verliefd en kregen verkering.

Yaël woonde in Leiderdorp en ze was groot fan van U2 Ondanks haar jonge leeftijd, was ze heel duidelijk in wat ze wilde worden ‘Journalist’ en die roeping heeft ze ook volbracht. Na de school voor Journalistiek, werd ze eerst correspondent in Joegoslavië, tijdens de oorlog die iedereen in Europa verbijsterde. Toen ze mij uitnodigde om bij haar langs te komen, tijdens Leidens ontzet, reed ik in mijn oranje oude auto erheen. Mijn buitenspiegel begaf het regelmatig en ik had hem maar zo gedraaid om als asbak te gebruiken. Zelf vond ik dat wel grappig, de agent van de verkeerspolitie in zijn Porsche, echter helemaal niet toen hij mij aanhield en het leverde me een fikse boete op. Bij haar ouders aangekomen, werd ik door haar moeder hartelijk ontvangen. Haar vader die een hoge officier bij de marine was, zag dat heel anders. Wie was dat sujet die achter zijn dochter aan zat? Bloednerveus, probeerde ik onder zijn vorsende blikken vandaan te komen, maar no chance! Met de moed der wanhoop, begon ik maar over mijn familie, waarvan een aantal ook een marine verleden hadden. Schamper vroeg de kolonel “Oh ja als wat dan?” Gelijk zag ik mijn kans. Nou mijn overgrootvader was commandeur bij de onderzeebootdienst en is na zijn pensionering, schout bij nacht titulair geworden. Dat klonk toch als een klok, vond ik zelf en ja hoor, daar was de aandacht van de kolonel.

Gelijk kwam hij met een oud marine boek en vroeg hoe overgrootpa heette? Ik noemde zijn naam, maar de beste man stond niet in het grote boek van Sinterklaas??? Wat een afgang, ik voelde dat ik gelijk gedegradeerd was tot fantast en leugenaar en het klamme zweet stond op mijn voorhoofd. (Boek was van Den Helder en vroeger zat de onderzeebootdienst in Hellevoetsluis) In een noodpoging de boel te redden, noemde ik nog twee neven, waarvan ik bij god niet wist, wat voor rang of functie ze hadden gehad? Bij de tweede was het raak en zoals wel vaker blijkt, is het maar een kleine wereld. “Oh meen je het? Dat was mijn commandant voor een periode.” Ik huppelde bijna van geluk en was geslaagd voor het examen. Later bleek mijn mams nog een keer naar een Marine bal te zijn geweest op uitnodiging van een officier, annex vriend des huizes. Ik had een foto mee gejat uit haar plakboek, waar ze samen opstonden en laat dat nou zijn ‘slapie’ zijn geweest. Ik zat geramd!

Die nacht sliep ik als een nette jongen in de logeerkamer. Toen de volgende ochtend het Leidens ontzet feest begon, ging de familie naar de stad om de parade te kijken en hadden wij het rijk alleen! Ik ga zeker niet in details, maar plots verscheen er een gezicht voor het raam op de eerste verdieping. Dat was flink schrikken. Welke glazenwasser werkt er nou ook op een lokale feestdag? Om de eer van mijn liefje te redden, stond ik op en liep in mijn blootje naar het raam om pal voor zijn ogen gedecideerd de gordijnen dicht te doen. We moesten er samen hard om lachen. Terug in Bergen, werd ik door IJsbrand direct gepakt, met een vette glimlach zette hij speciaal voor mij ‘Cleaning Windows, van Van Morsson op en elke keer dat Yaël naar Bergen kwam, wreef hij het ons nog even in. Zelf had hij verkering met Monique en die kon het direct goed vinden met Yaël en zo werd de vriendschap geboren. Toch was het niet U2 en ook niet Van Morrison, wat ons speciale liedje was. In dat jaar lanceerde Don Henley, zijn succes album “Building the perfect Beast” En het werd Boys of Summer.
Nu ik mijn schrijfsel overlees, zal het misschien voor de lezers wat oninteressant zijn. Maar dat moeten jullie me deze keer maar vergeven.

Voor mij was het een geweldige fijne ervaring met een meisje waar ik trots op ben en die elke ode aan haar waard is. Hoe de liefde afgelopen is? Ach, soms ben ik gewoon een stommerd!

advertentie

Meer 'Horeca':

Loonsteun vooral naar horeca ondernemingen

15 januari 2021

Zo'n 77.000 bedrijven hebben loonsteun (NOW) toegezegd gekregen over de laatste drie maanden van vorig jaar

Meer dan de helft van deze bedrijven is actief in de horeca, catering of detailhandel, meldde uitkeringsinstantie UWV woensdag.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Dames van lichte zeden

15 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Wie is er wel eens naar de dames van lichte zeden geweest? Nu niet rood worden en gaan stotteren…Ja hoor! Ik al, toen ik nog heel jong was!

Bergense chefkok van blooming genomineerd voor award F&B Professional of the Year 2021

15 januari 2021

Zij moeten nu stemmen gaan verzamelen om uit te maken welke drie doorgaan naar de finale op 5 februari

De tien genomineerden die dit jaar kans maken op de titel F&B Professional of the Year zijn bekend. Uit een waslijst aan aangedragen namen koos de jury...

Rondje horeca… 3

15 januari 2021

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels en die heeft weer wat bijzonders te melden

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André voor de camera. Fabel’s Eten & Drinken aan...

Verbouwing bij Merlet in Schoorl: ‘Het moment om te investeren’

15 januari 2021

Het grand café is uit haar jasje gegroeid, legt eigenaar Martin van Bourgonje uit

Merlet in Schoorl is het nieuwe jaar begonnen met een stevige verbouwing. Grand café Bourgogne krijgt een grotere keuken...

ING is voorzichtig positief over horeca: 2021 staat in teken van herstel naar pre-corona omzet

8 januari 2021

Hotels en cafés herstellen langzamer

Voor de horeca staat dit jaar in het teken van de eerste voorzichtige stappen richting herstel. Toch komt de omzet in de horeca over 2021...

Eerste Bergense restaurant in coronatijd sluit zijn deuren

8 januari 2021

Restaurant Cunst van Eelce ten Broeke

Per 15 januari sluit Eelce ten Broeke de deuren van Restaurant Cunst definitief.

Superhelden voor echte helden!

15 januari 2021

Fabel’s Eten & Drinken gaat in samenwerking met vijf Alkmaarse restaurants het zorgpersoneel op de Acute opname en Longafdeling van de Noordwest Ziekenhuisgroep in het zonnetje zetten

Fabel’s Eten & Drinken aan de Oude Prinsweg 9 is een begrip in het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen. Het restaurant staat bekend om zijn ludieke acties en wederom is eigenaar André Rzepka...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… The early years

8 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Wanneer gaan al je kinderlijke voornemens, om nooit te gaan roken, of drinken en geen drugs te gaan gebruiken, overboord en waardoor?

Rondje horeca…2

8 januari 2021

Deze week een interview met de voormalige eigenaar Peter Woudstra en huidige eigenaar Dirk Kat van het Parkhotel.

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie de voormalige eigenaar Peter Woudstra en huidige eigenaar Dirk Kat voor de camera.

Rondje horeca…1

1 januari 2021

Deze week een interview met Suus, zij is bedrijfsleider van restaurant Julie's aan de Jan Oldenburglaan

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Suus voor de camera. Ze is inmiddels al weer acht jaar bedrijfsleider van restaurant Julie's.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… In Memoriam Ab Grauf (Blauwe Appie)

1 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Van sommige mensen leer je iets essentieels voor je verdere leven. En sorry Ab, dat heb ik zeker ook van jou! Maar laat ik een aantal jaar daarvoor beginnen.

Inwoners gemeente Bergen bestelden massaal kerstdiners bij lokale restaurants

1 januari 2021

Koks draaiden overuren

Iedereen wilde blijkbaar een take-away kerstdiner van hun favoriete lokale restaurant. Veel restaurants in Bergen, Egmond en Schoorl waren soms al dagen van te voren uitverkocht.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Restaurant Vermeulen

18 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Deze is speciaal voor Monique Spaans- Vermeulen! Gefeliciteerd met je verjaardag en omdat je vader zo een top kerel was!

Rondje horeca…48

18 december 2020

Deze week een interview met Hans en Stacey, eigenaren van restaurant De Bokkensprong in Groet

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Hans en Stacey voor de camera. Hans en Stacey hebben elkaar 30 jaar geleden ontmoet.

Geniet van een heerlijke wandel- of fietstocht door de bossen en duinen van Bergen en Schoorl

12 december 2020

Bij de zeven deelnemende restaurants kunt u opwarmen en genieten van heerlijke dranken en snacks to go

De gehele route is circa 28 km maar u mag uw bezoeken ook verspreiden over meerdere dagen. Deelnemende restaurants zijn...

Opening après ski bar in Schoorl

Het is niet de bedoeling dat het een groot feest gaat worden, maar...

...de heimwee van Martin van Bourgonje naar de piste heeft hem op het idee gebracht om een take away après ski bar te bouwen. Grand Cafe Bourgogne staat momenteel geheel in het teken van take away. En deze bar is een leuke aanvulling op de dinermaaltijden. Nou heeft Schoorl geen bergen maar wel de hoogste duinen van Nederland en hoe leuk is het dat je na een wandeling even een gerechtje en een consumptie kan afhalen aan de voet van de Schoorlse duinen. Op het terras is een walk-thru georganiseerd langs een versierd alpenlandschapje en over een witte ondergrond loop je naar de Après ski take away bar. Het is nu al een klein winterwonderland bij Grand Café Bourgogne laat staan als het ook nog eens echt gaat sneeuwen. Op vrijdag, zaterdag en zondag is het ook mogelijk om gebruik te maken van de speciaal ingerichte toiletservice aan de Duinweg 7. Maak een foto voor een kerstgroet uit Schoorl en geniet van de volgende producten to go: Koffie en thee (alcohol vrije) Glühwein Warme chocolademelk (met slagroom) Erwtensoep Goulash Heerlijke zoetigheden en snacks

Bergen in de media: Paviljoenhouder stuurt boze mail naar Rutte: “Bouwmarkten en winkels dicht, horeca open”

11 december 2020

Met het openen van bepaalde horecazaken zouden er daarbij mogelijk minder 'illegale' (huis)feestjes worden georganiseerd

"Gooi de restaurants op 23 december weer open en sluit alle niet essentiële zaken tot half januari 2021." Dat schrijft strandpaviljoenhouder Ed Kraakman in een boze e-mail naar de Tweede Kamer.

Marcel Hanssen van LadyPapa in een indringend interview met de KHN (filmpje)

11 december 2020

Net gestart en na twee weken weer moeten sluiten...

De financiële schade is volgens ondernemer Marcel Hanssen niet het enige wat verschrikkelijk is aan deze coronacrisis. 'Het ergste is eigenlijk wel dat je hele leven op z'n kop ligt.'

Update: Take Away kerstmenu-special 2020

18 december 2020

Neem er de tijd voor, maar alles is uiteindelijk met één muisklik te bestellen

Voor uw ziet u ‘De Take Away Kerstspecial 2020’ met meer dan 40 restaurants en wijnleveranciers. We beogen hiermee de lokale horeca in Bergen – Egmond – Schoorl te ondersteunen in...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oeps, soms gaat het fout!

11 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Als barkeeper, werkzaam in de jaren ’70, ’80, ontkwam je er vaak niet aan dat je levensstijl tegen de wet aan schurkte. Vaak hoorde je verhalen en geruchten...

Rondje horeca… 47

11 december 2020

Deze week een interview met Sander Rijke van de oudste slijterij van Bergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Sander Rijke voor de camera. Hij is eigenaar van slijterij De Gouden Ton.

The Bourbon Room komt met speciale kerstactie

11 december 2020

Wanneer u bij The Bourbon Room het sublieme kerstmenu bestelt, krijgt u een VIP-ticket cadeau voor het online concert van Love Letters van Botman & Van Vleuten

Love Letter Special van Botman & Van Vleuten op 27 december, het meest liefdevolle concert van het jaar.

Rondje horeca…46

4 december 2020

Deze week een interview met Martin van Bourgonje van hotel-sterrestaurant Merlet

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Martin van Bourgonje voor de camera. Hij is eigenaar van hotel-sterrestaurant Merlet.

Oproep aan horeca-ondernemers

4 december 2020

Betreft: gratis Kerst Take Away special 2020

Het volgende willen wij jullie graag onder de aandacht brengen.

Restaurant de Bokkesprong en de Jerusalema dance (filmpje)

4 december 2020

Ken jij de Jerusalema Challenge al?

Dansen op gospel biedt lol en troost in de pandemie. Een swingende gospel uit Zuid-Afrika is inmiddels het troostlied van...

Thanksgiving in Bergen: drie dagen lang genieten. Let’s celebrate!

20 november 2020

De koks van Zilt bereiden drie dagen lang (26, 27 en 28 november) een overheerlijke kalkoen met de originele USA vulling

Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.

Rondje horeca…45

20 november 2020

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André Rzepka voor de camera. Hij is eigenaar van Fabels Eten & Drinken.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel dromen met u

20 november 2020

Door: Pieter van Dijk

Gisteren heb ik de hele nacht Netflix gekeken Bingewatchen of comakijken heet dat tegenwoordig. Het was de serie ‘The Queen’s Gambit, een serie over een extreem...

Culinair kerstfeest met Fabels, Bergen Binnen, ’t Parkje en Merlet

20 november 2020

Uw kerstdiner wordt met de arreslee compleet met paarden bij u thuis bezorgd

Uw box met een 4-gangen kerstdiner wordt op 24 december bij u thuis gebracht op unieke wijze...

En ook met de kerst eten we natuurlijk van ‘the locals’

20 november 2020

Inmiddels zijn er twee prachtige diners van toprestaurants

Bergen Binnen komt UIT DE KERSTBOX dit jaar!! 24, 25 én 26 december.

Gemeenten helpen horeca met kwijtschelden precario

20 november 2020

Uitbreiding en verlenging terrasseizoen

Steeds meer gemeenten besluiten horecaondernemers tegemoet te komen door bijvoorbeeld geen precariobelasting te heffen of de toeristenbelasting kwijt te schelden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De relax flat

13 november 2020

Door: Pieter van Dijk

Nu de feestdagen weer naderen en niemand weet, hoe deze eruit gaan zien in verband met Corona?

Onderzoek: ‘Slechts zes procent wil met kerst buiten de deur eten’

13 november 2020

Overigens geeft 64 procent aan om eventueel te overwegen naar een restaurant te gaan met de feestdagen als daar anderhalve meter afstand tussen de tafels wordt gegarandeerd

Driekwart (77 procent) van de Nederlanders zegt het kerstdiner in eigen keuken te gaan koken, of de restaurants rond de feestdagen nou wel of niet weer open zijn.

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug