Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Beste blinde darter van Bergen

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Beste blinde darter van Bergen

We kunnen gerust zeggen dat darten in Bergen werd geïntroduceerd vanwege Piet Vermeulen zijn verzamelwoede en hang naar spelletjes. Ineens hing er in de achterzaal van restaurant Vermeulen een dartbord, nog niet op de juiste hoogte en we gooiden met plastic pijltjes maar dat veranderde al snel.

Van plastic naar koperen darts met echte veren, gingen we al snel naar Nickel-tungsten darts, leerden we welke afstand je moest staan van het bord, triples, dubbel uit en meer. Het leukste bleef echter als we, half keil, Piet uit daagden om met een sigaret in zijn hand voor het bord te gaan staan en wij probeerden de sigaret te raken. Piet was geen lafaard en met een soort Dutch Courage(dronkenmansmoed) of groot vertrouwen in onze dartkunsten, deed hij dat. Het gaf een soort extra dimensie, dat gevaar om onze Piet te raken. Alleen toen Piet zelf wilde gooien, bleek er weinig vertrouwen in zijn dartkunsten en iedereen liep weg.

Nu had hij ook een wonderlijke manier van darten. Hij hing zo ver mogelijk naar voren, viel vervolgens met elke pijl naar het bord toe en mikte altijd op de 19 in plaats van op de 20 zoals elke darter meestal doet. Reden genoeg om af te haken als hij wilde gooien. Hoe leuk de onderlinge partijtjes ook waren, echt vergelijkingsmateriaal hadden we nog niet. Nergens speelde men in Bergen darts in die tijd, maar daar kwam al snel verandering in door Cor Schekkerman. Cor kwam met een kennis van hem uit Den Haag, toen het Mekka van de dartsport. Joop Boel (Bull?) bracht professionele darts borden, flights, shafts en shirts enz., onder onze aandacht en al snel ontstond er een kroegencompetitie in Bergen en gingen er spelers mee doen aan een competitie of open wedstrijden van de NDO of nog weer later de Nicdo.

Maar eerst kwam er bij Piet een demonstratiewedstrijd van een eredivisie team uit Den Haag, verbonden aan het Haagse café ‘de kleine wijn bar’. Goh wat kregen we die avond op ons donder, geen spaan lieten ze van ons heel. Maar naarmate de Bergense kroegencompetitie gestalte kreeg, gingen we ook meer oefenen en we besloten naar de open Nederlandse kampioenschappen in Den Haag te gaan. De gebroeders Liefhebber, Piet, ik en nog anderen, wilden wel eens op niveau spelen? Eric Liefhebber vormde een koppel samen met mij en Frank Liefhebber met Piet (dacht ik?) We betaalden ons entrée geld en de loting werd bekend gemaakt. Toen iedereen zag tegen wie Eric moest, werd er meewarig gezegd ‘Zonde van je inschrijfgeld” Hij had de twijfelachtige eer om tegen titelkandidaat Ellis Elsevijf te mogen aantreden.

Ellis gooide heel goed, maar Eric bleef bij en Ellis werd wat nerveus van die onbekende uit een dorpje in Noord-Holland, wat nu niet erg bekend stond om darten. Ellis mistte de eerste check en Eric niet, Ellis nog nerveuzer en Eric niet, Ellis verloor en Eric niet. Niet dat Eric het toernooi daarna gewonnen heeft, maar het was een aardige opsteker voor de rest van die dag. Toen Piet aan de beurt was voor zijn koppelwedstrijd, konden we hem nergens vinden. De wedstrijdleiding gaf het nog 5 minuten, maar Piet bleef zoek en wij maakten ons intussen flink zorgen, dit was niets voor Piet. Uiteindelijk kwam Harry Rozenboom met een verhitte Piet aan maar het was al te laat. Piet, nieuwsgierig als hij was, had een ontdekkingstocht ondernomen en kwam binnendoor in de naastgelegen bioscoop terecht, die gesloten was. Daar moest hij nodig en besloot van het toilet gebruik te maken, toen hij klaar was en stiekem weg wilde sluipen, nam het toilet wraak en liet hem niet gaan. Piet probeerde van alles maar de deur wilde niet open en uiteindelijk is hij gaan roepen en dat hoorde Harry gelukkig.

Veel medelijden hadden we niet met Piet, daar moesten we veel te hard voor lachen. Toen waren Eric en ik aan de beurt. Nu moet ik eerlijkheidshalve eerst vertellen dat ik nogal bijziend was en eigenlijk een brilletje nodig had, maar daar veel te ijdel voor was. Op dat moment wisten Eric en ik totaal niet dat onze tegenstanders, allebei eredivisie spelers waren. We begonnen onbevangen en gooiden aardig, lagen wel wat achter in punten, maar door een hoge worp van mij, trokken we bij en toen Eric weer aan de beurt was checkte hij zonder enige moeite met de eerste de beste kans. Onze tegenstanders keken ons verbouwereerd aan en fluisterden onderling woorden van Lucky, mazzelaars en zo. De tweede leg lagen we weer flink in punten achter en nu trok Eric een tussensprint en bij mijn beurt, viel mijn eerste pijl in de triple 20 en had ik twee pijlen om te checken op dubbel 12. De eerste zat er vlak bij, maar dat kon ik dus niet zien! ‘Wat is ie?’ vroeg ik aan Eric? ‘Naast, ietsje naar rechts’ en plop daar zat hij midden erin. Onze tegenstanders liepen uiterst humeurig weg, zonder ons een hand te geven. Van onze Haagse vrienden uit de ‘Kleine Wijnbar’ hoorden we toen pas dat ze beiden in de eredivisie speelden en al verloren we de pot erna en lagen uit het toernooi, onze dag was geweldig. Na het toernooi zijn we nog even met onze Haagse vrienden op bezoek gegaan bij de stamkroeg van onze tegenstanders om het ze in te wrijven. ‘Hoe voelt dat nu om te verliezen van een blinde? En van die dag kreeg ik de bijnaam. ’Beste blinde darter van Bergen.’

Nu is het leuk om alle wapenfeiten te vermelden maar er waren ook wat debacles. Veel later toen darten onder Bas, in de Lamoraal populair werd en Barney kampioen werd, speelden we regelmatig een bierspelletje met Anouk Mak, onze Harry en veel anderen. Of de scherpte er nu af was, of dat het kwam dat ik nu wel een brilletje droeg? Ik zat er veel te vaak in naar mijn zin. Maar nog erger was het toen ik met het 2de-team van de Horsepub ging meedoen aan regionale wedstrijden. Ik was niet erg getraind meer, maar gooide best nog wel een aardige pijl. Deze keer moesten we naar Akersloot en onze tegenstanders hadden een speler tekort. Het leuke vriendinnetje van de barkeeper had ook wel eens een pijltje gegooid en ze moest meespelen. Het was best een vrolijk meisje, helaas toen ik tegen haar moest spelen, werd het duidelijk dat ze echt niet kon darten. Met straatlengte kwam ik voor en won de eerst leg, maar de tweede leg had ik meer aandacht voor haar dan voor het spel en kon ik niet uitchecken. Na heel veel pijlen gooide zij met mazzel wel uit. De beslissende leg, ging precies hetzelfde, ik ver voor maar niet de dubbel kunnen gooien en zij sloop langzaam maar zeker dichterbij. Het duurde op een gegeven moment zo lang dat Rob Plomp riep. ‘Als jullie klaar zijn, doen jullie dan het licht uit en de deur op slot?’ We moesten allebei lachen, waarop zij checkte en de schaamte was compleet!

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Rondje horeca… 8

21 februari 2020

Heel langzaam maar zeker

Rond deze periode van het jaar valt het ook in de horeca een beetje stil. Dat is een jaarlijks terugkerend verschijnsel...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… tarts and vicars

Door: Pieter van Dijk

Vorige week stonden er op de foto boven mijn stukje, vier frivool geklede dames voor de Lamoraal en een bord met 30 erop.

Bergense horeca in cijfers: Duitse bezoekers blijven op 1, maar wel een afname van 3.7 procent

21 februari 2020

Noordzee badplaatsen blijven het populairst

Tijdens een overleg met de diverse ondernemersverenigingen en de gemeente Bergen op 23 januari jongstleden, is er een presentatie gehouden over Gastheerschap...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ’s Nachts na tweeën!

14 februari 2020

Door: Pieter van Dijk

Na 02.00 uur, als horeca Bergen zijn deuren sloot, was het gebruikelijk dat je moest schoonmaken en daarna nog even een borrel dronk met je collega’s...

Rondje horeca… 7

14 februari 2020

Voor een zacht prijsje, maar allemaal goed in kwaliteit

Afgelopen week heb ik weer eens gegeten bij Bistronomie ’t Parkje. ’t Parkje heeft sinds kort een Bib gourmand van...

Naleving van de leeftijdsgrens alcoholverkoop is verbeterd in Bergen

14 februari 2020

Door het inzetten van mysteryshoppers is in het najaar van 2019 steekproefsgewijs onderzoek gedaan bij diverse verkooppunten

Recent onderzoek in Bergen laat zien dat jongeren onder de 18 jaar die alcohol proberen te kopen hier in meerderheid van de gevallen niet in slagen (59,4%).

Rondje horeca… 6

7 februari 2020

Sympathiek gebaar

Met grote regelmaat komt Bergen helaas wat minder gunstig in de spotlights te staan in de media. Politieke partijen staan elkaar naar...

Wat gaan ze precies doen bij blooming?

7 februari 2020

Een overzicht van de plannen

Het huidige restaurant wordt compleet verbouwd. Om het comfort voor onze gasten te vergroten breiden we de capaciteit flink uit.

Winnaars Valentijnsdiner 2020 zijn bekend

7 februari 2020

Negen Bergense toprestaurants ontvangen hun gasten op vrijdag 14 februari a.s.

Het aantal mails dat de redactie de afgelopen weken ontving, was overweldigend. Dus… na lang overleg, zijn dit de uiteindelijke winnaars geworden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… avonturen in Bergen aan Zee

7 februari 2020

Door: Pieter van Dijk

Vandaag woensdag 5 feb., scheen het zonnetje in mijn nek en ja, dan komen de lente gevoelens en het verlangen naar het strand.

“Le Taittinger Prix Culinaire”

31 januari 2020

Chefkok Jonathan Zandbergen in de jury

Deze week vindt in Parijs de 53e editie plaats van de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire. Executive chef van sterrestaurant Merlet...

Rondje horeca… 5

31 januari 2020

Waar een klein dorp groot in kan zijn (filmpje)

Eerder deze week werd bekend dat blooming hotel de Zoover Award in de wacht heeft gesleept voor beste hotel van Nederland.

blooming hotel wint de Zoover Award voor beste hotel van Nederland

31 januari 2020

Met een jaarscore van 8,9 en zo’n 60.000 overnachtingen per jaar

Eind 2019 werd blooming hotel, gevestigd in Bergen (NH), reeds verkozen tot Nederlands Meest Duurzame Hotel.

Wet Arbeidsmarkt in Balans grootste bedreiging voor horeca 2020

17 januari 2020

Ontwikkeling van de horeca in harde cijfers

In 2019 groeide de omzetwaarde in de horeca met 3,5% van ruim 22,7 miljard naar 23,5 miljard euro.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

24 januari 2020

Waar en wanneer: in een van de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost. Je kunt je lief een roos geven of een kaartje sturen, maar...

Rondje horeca… 4

24 januari 2020

Mooi gebaar

Vorig jaar bedacht ik een leuke Valentijnsactie waarbij ruim tien Bergense restaurants zich spontaan aanmelden voor een gratis Valentijnsdiner...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Taverne

24 januari 2020

Door: Eric Winder

Na een half jaar scheikunde gestudeerd te hebben, besloot ik dat ik toch liever naar de kunstacademie wilde. Een fantastisch idee, maar het gevolg was...

Rondje horeca… 3

17 januari 2020

Voor het 22e jaar op rij is Restaurant Merlet bekroond met Michelinster

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

17 januari 2020

Waar en wanneer: In een van de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude Lau en jonge Thé

17 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik deze titel opschrijf, moet ik gelijk aan drank denken. Zoiets als kiezen tussen jenever of een kopje thee.

‘Horecaondernemers liggen wakker van WAB’

10 januari 2020

‘En die onzekerheid is niet goed voor de economie’

Ruim 80 procent van de horecaondernemers weet dat de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ (WAB) sinds 1 januari 2020 van kracht is...

Rondje horeca… 2

10 januari 2020

Klaar mee

Als je ternauwernood de feestdagen hebt overleeft, volgt er in januari nog een enorme reeks aan nieuwjaarsrecepties.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Shoarma

10 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

In Bergen is Tarek al jarenlang een begrip voor een lekker broodje shoarma. Heel vroeger was er in Bergen niets op dat gebied en moesten we na het werk naar Alkmaar voor een broodje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drie keer is scheepsrecht

3 januari 2020

Door: Augusta Verburg

Vijfendertig jaar leek hem een prima leeftijd om te gaan hemelen, zei mijn broer Art ooit. Hij had geen zin om een ouwe nicht te worden.

Horecava 2020 staat voor de deur… drie redenen om te komen

3 januari 2020

Hét trendsettend event voor mensen die werkzaam zijn in de horeca

Van maandag 13 tot en met donderdag 16 januari 2020, van 10:00 tot 18:00 uur nemen we je mee in de veranderende wereld in de foodretail en foodservice.

Rondje horeca… 1

3 januari 2020

Bergen op zijn best

Na een super gezellige oudejaarsavond de volgende dag rond een uurtje of twee ’s middags richting Bergen aan Zee afgereisd om de deelnemers...

Nieuwe Michelin-award voor uitmuntend gastheerschap

20 december 2019

De gidspresentatie van Michelin 2020 vindt op maandag 13 januari 2020 plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam

De uitreiking van de sterren valt komend jaar samen met de eerste dag van de horecavakbeurs Horecava. Om gastheerschap in de spotlights te zetten, heeft...

AFTER WORK – voortzetting samenwerking Wonder’s en nieuwe samenwerking blooming beach

20 december 2019

Veel mooie feestjes in aantocht in 2020

Na de eerste drie zeer succesvolle edities van AFTER WORK, hebben Wonder’s Bergen en het Bergense evenementenbureau Event Studio (organisator van After Work)...

Vooruitblik Michelingids 2020

20 december 2019

De echte lekkerbekjes moeten nog even geduld hebben...

Dit jaar moeten we wat langer wachten op de presentatie van de Michelingids. Na Lekker, Proefschrift Restaurants en Gault&Millau presenteert...

Rondje horeca… 48

20 december 2019

Terugblik 2019

Het was weer een buisend jaar in de Bergense horeca. De hoogtepunten voor mijzelf waren in eerste instantie de sluiting...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De dood van Art

20 december 2019

Door: Pieter van Dijk

Zo vlak voor de kerst geen leuk onderwerp, maar door de jaren heen zijn diverse personen uit dit verhaal overleden.

Rondje horeca… 47

13 december 2019

Goed nieuwe jaar met plus van 1,5 procent verwacht

Hotels, restaurants, cafés en andere horecagelegenheden profiteren in 2020 van de vele evenementen die Nederland te bieden heeft.

De 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020

13 december 2019

Het zal inmiddels niemand verrassen dat sterrestaurant Merlet uit Schoorl daarbij staat

De 17+ Club, de top van Nederland. Hieronder de 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… mijn vriend Art Verburg

13 december 2019

Door: Pieter van Dijk

Ik was nog geen 18 jaar, toen ik Art in de taverne leerde kennen. Een groepje, waaronder Ricardo Hewitt, zat om geld te kaarten aan een tafeltje...

Terug