Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Beste blinde darter van Bergen

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Beste blinde darter van Bergen

We kunnen gerust zeggen dat darten in Bergen werd geïntroduceerd vanwege Piet Vermeulen zijn verzamelwoede en hang naar spelletjes. Ineens hing er in de achterzaal van restaurant Vermeulen een dartbord, nog niet op de juiste hoogte en we gooiden met plastic pijltjes maar dat veranderde al snel.

Van plastic naar koperen darts met echte veren, gingen we al snel naar Nickel-tungsten darts, leerden we welke afstand je moest staan van het bord, triples, dubbel uit en meer. Het leukste bleef echter als we, half keil, Piet uit daagden om met een sigaret in zijn hand voor het bord te gaan staan en wij probeerden de sigaret te raken. Piet was geen lafaard en met een soort Dutch Courage(dronkenmansmoed) of groot vertrouwen in onze dartkunsten, deed hij dat. Het gaf een soort extra dimensie, dat gevaar om onze Piet te raken. Alleen toen Piet zelf wilde gooien, bleek er weinig vertrouwen in zijn dartkunsten en iedereen liep weg.

Nu had hij ook een wonderlijke manier van darten. Hij hing zo ver mogelijk naar voren, viel vervolgens met elke pijl naar het bord toe en mikte altijd op de 19 in plaats van op de 20 zoals elke darter meestal doet. Reden genoeg om af te haken als hij wilde gooien. Hoe leuk de onderlinge partijtjes ook waren, echt vergelijkingsmateriaal hadden we nog niet. Nergens speelde men in Bergen darts in die tijd, maar daar kwam al snel verandering in door Cor Schekkerman. Cor kwam met een kennis van hem uit Den Haag, toen het Mekka van de dartsport. Joop Boel (Bull?) bracht professionele darts borden, flights, shafts en shirts enz., onder onze aandacht en al snel ontstond er een kroegencompetitie in Bergen en gingen er spelers mee doen aan een competitie of open wedstrijden van de NDO of nog weer later de Nicdo.

Maar eerst kwam er bij Piet een demonstratiewedstrijd van een eredivisie team uit Den Haag, verbonden aan het Haagse café ‘de kleine wijn bar’. Goh wat kregen we die avond op ons donder, geen spaan lieten ze van ons heel. Maar naarmate de Bergense kroegencompetitie gestalte kreeg, gingen we ook meer oefenen en we besloten naar de open Nederlandse kampioenschappen in Den Haag te gaan. De gebroeders Liefhebber, Piet, ik en nog anderen, wilden wel eens op niveau spelen? Eric Liefhebber vormde een koppel samen met mij en Frank Liefhebber met Piet (dacht ik?) We betaalden ons entrée geld en de loting werd bekend gemaakt. Toen iedereen zag tegen wie Eric moest, werd er meewarig gezegd ‘Zonde van je inschrijfgeld” Hij had de twijfelachtige eer om tegen titelkandidaat Ellis Elsevijf te mogen aantreden.

Ellis gooide heel goed, maar Eric bleef bij en Ellis werd wat nerveus van die onbekende uit een dorpje in Noord-Holland, wat nu niet erg bekend stond om darten. Ellis mistte de eerste check en Eric niet, Ellis nog nerveuzer en Eric niet, Ellis verloor en Eric niet. Niet dat Eric het toernooi daarna gewonnen heeft, maar het was een aardige opsteker voor de rest van die dag. Toen Piet aan de beurt was voor zijn koppelwedstrijd, konden we hem nergens vinden. De wedstrijdleiding gaf het nog 5 minuten, maar Piet bleef zoek en wij maakten ons intussen flink zorgen, dit was niets voor Piet. Uiteindelijk kwam Harry Rozenboom met een verhitte Piet aan maar het was al te laat. Piet, nieuwsgierig als hij was, had een ontdekkingstocht ondernomen en kwam binnendoor in de naastgelegen bioscoop terecht, die gesloten was. Daar moest hij nodig en besloot van het toilet gebruik te maken, toen hij klaar was en stiekem weg wilde sluipen, nam het toilet wraak en liet hem niet gaan. Piet probeerde van alles maar de deur wilde niet open en uiteindelijk is hij gaan roepen en dat hoorde Harry gelukkig.

Veel medelijden hadden we niet met Piet, daar moesten we veel te hard voor lachen. Toen waren Eric en ik aan de beurt. Nu moet ik eerlijkheidshalve eerst vertellen dat ik nogal bijziend was en eigenlijk een brilletje nodig had, maar daar veel te ijdel voor was. Op dat moment wisten Eric en ik totaal niet dat onze tegenstanders, allebei eredivisie spelers waren. We begonnen onbevangen en gooiden aardig, lagen wel wat achter in punten, maar door een hoge worp van mij, trokken we bij en toen Eric weer aan de beurt was checkte hij zonder enige moeite met de eerste de beste kans. Onze tegenstanders keken ons verbouwereerd aan en fluisterden onderling woorden van Lucky, mazzelaars en zo. De tweede leg lagen we weer flink in punten achter en nu trok Eric een tussensprint en bij mijn beurt, viel mijn eerste pijl in de triple 20 en had ik twee pijlen om te checken op dubbel 12. De eerste zat er vlak bij, maar dat kon ik dus niet zien! ‘Wat is ie?’ vroeg ik aan Eric? ‘Naast, ietsje naar rechts’ en plop daar zat hij midden erin. Onze tegenstanders liepen uiterst humeurig weg, zonder ons een hand te geven. Van onze Haagse vrienden uit de ‘Kleine Wijnbar’ hoorden we toen pas dat ze beiden in de eredivisie speelden en al verloren we de pot erna en lagen uit het toernooi, onze dag was geweldig. Na het toernooi zijn we nog even met onze Haagse vrienden op bezoek gegaan bij de stamkroeg van onze tegenstanders om het ze in te wrijven. ‘Hoe voelt dat nu om te verliezen van een blinde? En van die dag kreeg ik de bijnaam. ’Beste blinde darter van Bergen.’

Nu is het leuk om alle wapenfeiten te vermelden maar er waren ook wat debacles. Veel later toen darten onder Bas, in de Lamoraal populair werd en Barney kampioen werd, speelden we regelmatig een bierspelletje met Anouk Mak, onze Harry en veel anderen. Of de scherpte er nu af was, of dat het kwam dat ik nu wel een brilletje droeg? Ik zat er veel te vaak in naar mijn zin. Maar nog erger was het toen ik met het 2de-team van de Horsepub ging meedoen aan regionale wedstrijden. Ik was niet erg getraind meer, maar gooide best nog wel een aardige pijl. Deze keer moesten we naar Akersloot en onze tegenstanders hadden een speler tekort. Het leuke vriendinnetje van de barkeeper had ook wel eens een pijltje gegooid en ze moest meespelen. Het was best een vrolijk meisje, helaas toen ik tegen haar moest spelen, werd het duidelijk dat ze echt niet kon darten. Met straatlengte kwam ik voor en won de eerst leg, maar de tweede leg had ik meer aandacht voor haar dan voor het spel en kon ik niet uitchecken. Na heel veel pijlen gooide zij met mazzel wel uit. De beslissende leg, ging precies hetzelfde, ik ver voor maar niet de dubbel kunnen gooien en zij sloop langzaam maar zeker dichterbij. Het duurde op een gegeven moment zo lang dat Rob Plomp riep. ‘Als jullie klaar zijn, doen jullie dan het licht uit en de deur op slot?’ We moesten allebei lachen, waarop zij checkte en de schaamte was compleet!

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

KHN overweegt rechtsgang om versoepeling maatregelen af te dwingen

10 juli 2020

Einde maken aan de ongelijkheid

Koninklijke Horeca Nederland heeft deze week het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport middels een brief gesommeerd de 1,5 meter-regels...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… met de Piet Vroegop naar Joe Cocker

10 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Bergen heeft altijd bekend gestaan om zijn markante figuren en Piet Vroegop was er zeker één van. Laat ik eerlijk zijn in het begin vond ik hem maar vreemd en...

Rondje horeca…26

10 juli 2020

Interview met Minja Nibourg. Ze is bedrijfsleider bij Hotel ZeeBergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Minja Nibourg voor de camera.

Bistronomie ’t Parkje viert zijn vierde verjaardag

10 juli 2020

Fijne donderdagen in aantocht

Voor Bistronomie ’t Parkje is deze zomer extra bijzonder, we vieren namelijk onze vierde verjaardag. En dat willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Bergen in de media: Ambities bij hotel blooming in Bergen ”Een Bib Gourmand zou geweldig zijn”

10 juli 2020

Eind maart had een groot feest moeten zijn...

Bij het oversteken van het Noordzeekanaal doemen de eerste Noord-Hollandse duinen op in de verte. Kilometers duin verstrijken als het kunstenaarsdorp Bergen steeds dichterbij komt.

Rondje horeca…25

19 juni 2020

Interview met Robbert Peek. Hij is de nieuwe eigenaar van Restaurant Zilt in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Robbert Peek voor de camera.

Bijzonder culinair evenement bij sterrestaurant Merlet

19 juni 2020

Wanneer: zondag 27 september 2020

Chef's Collaboration met dit keer een hele bijzondere internationale chef. Als jonge chef liet Jonathan Zandbergen zich inspireren door de gerechten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or deel 2

19 juni 2020

Door: Hans Dekker

Het nu volgende stukje gaat over hoe ik, Hans Dekker, door omstandigheden, disc jockey geworden ben. Club dj wel te verstaan.

Free at last

12 juni 2020

Column: Gerrit Mollema

Tweede pinksterdag, ’s middags half twee, prachtig weer. Vol verwachting fiets ik naar het dorp, want het is zover: free at last. De cafés en restaurants zijn open.

Haringborrel bij Bistronomie ‘t Parkje

12 juni 2020

We beginnen het haringseizoen goed! Op 18 juni vanaf 17.00 uur

Komen jullie lekker genieten van deze Hollandse delicatesse? U bent van harte welkom vanaf 17:00 uur voor een hap en een glas.

Juridische uitspraken over verlaging huur tijdens coronacrisis

12 juni 2020

De rechter oordeelde in twee zaken dat een verlaging van de huur niet onredelijk is

Inmiddels zijn meerdere gerechtelijke uitspraken gepubliceerd, waarbij het gaat over in hoeverre er een huurbetalingsverplichting in de horeca geldt ten tijde...

Rondje horeca…24

12 juni 2020

Interview met Merel van 'Bij Merel' Smoothie, Koffie en sapbar

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Merel van 'Bij Merel' voor de camera.

Coronakwartje steun in de rug voor lokale horeca

5 juni 2020

Met posters en bierviltjes willen ze de gasten op de actie attenderen

Misschien lees je dit vanaf een zonnig terras met een vers biertje voor je neus. Na maanden van lockdown is de horeca eindelijk weer open.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Meer Bokkensprongen

4 juni 2020

Door: Pieter van Dijk

In het eerste hoogseizoen reden Marcel, Erno en ik op het fietsje naar Groet, of ik kon met Erno meerijden in zijn Alpha Julia, wat ik zo een geweldig mooie auto vond..

Rondje horeca…23

5 juni 2020

Interview met Paul de Wit van Wonder's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Paul de Wit van Wonder's voor de camera. Harry Steunenberg ...

Zilte Zoen in Bergen aan Zee is gered en gaat weer open

29 mei 2020

Maandag 1 juni a.s. gaan de deuren weer open

De nieuwe eigenaar is de familie Peek uit Bergen, zij investeerden al eerder in horecabedrijven. Er is geen dag verloren gegaan, zegt Robbert Peek.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… herinneringen aan Thé Lau

29 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Bergen in de horeca werkte, waren tennis en squash ‘the things to do’. Je verdient natuurlijk redelijk je geld...

Rondje horeca…22

29 mei 2020

Interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie André Rzepka van Fabels Eten & Drinken voor de camera.

Nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel voor horecaondernemers!

22 mei 2020

Geen tijd voor lange bureaucratische processen

KHN is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Op 20 mei presenteerde het kabinet een aanvullend steunpakket voor bedrijven,...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Bokkesprong

22 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik het zo bekijk dan heeft bijna half horeca Bergen en omstreken in de Bokkensprong gewerkt. Mijn beurt was het in ieder geval op Koninginnedag 1975. ...

Advertorial: Veiligheidschermen voor de horeca

22 mei 2020

Minimale aanpassing van bestaande routing en lay-out en lage investering, optimaal rendement

Op een zo veilig mogelijke manier uw gasten weer kunnen verwelkomen in tijden van corona. Dat is het belangrijkste uitgangspunt...

Strandpaviljoen EVI stopt

15 mei 2020

De eigenaren lieten dit weten via socialmedia

Wij hebben stormen doorstaan en brandjes overleefd, veel feest gevierd en bovenal van heel veel zonnige dagen mogen genieten. Maar nu moeten wij u...

Wijn expert Cuno van ’t Hoff (filmpje)

15 mei 2020

Lekker thuis en toch mooie wijnen proeven! Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen

Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen. Klik hier voor het filmpje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Heerlijkheid 6

15 mei 2020

Door: Hans Dekker

‘De Heerlijkheid ’was een café van Dirk Blaauboer en de ingang grensde aan de keuken van de Pilaren in het straatje van de Marskramer...

Een zeer bijzonder culinair evenement in aantocht…

15 mei 2020

Op 23 en 24 mei 2020 organiseert Merlet met zes Noord-Hollandse chefkoks een fantastische culinaire middag

Gasten kunnen op zaterdag 23 en zondag 24 mei genieten van een culinaire middag langs zes restaurants in Noord-Holland. Middels het grootste “Drive-thru”-concept van Nederland geniet u...

Wat mag er nu precies wel en wat niet in de horeca per 1 juni a.s.

15 mei 2020

KHN geeft uitleg. Alles overzichtelijk op een rij.

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van woensdagavond 6 mei 2020 bekendgemaakt dat de horeca met ingang van 1 juni 2020

Ook hotel blooming gaat weer van start (filmpje)

15 mei 2020

Weliswaar niet op volle kracht, de richtlijnen staan dat namelijk niet toe, maar ze gaan 2 juni wel weer open

blooming gaat 2 juni weer open! Het team is er helemaal klaar voor om iedereen een heerlijk ontspannen en uiteraard veilig verblijf te kunnen bieden. Wij kunnen niet wachten. Wanneer kom jij weer logeren? Klik hier voor het filmpje.

Rondje horeca…20

15 mei 2020

Interview met Steef van Leeuwen van de Taverne

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen

KHN-voorzitter Róber Willemsen: “Stap voor stap komen we er”

8 mei 2020

Vanaf 1 juni geldt: maximaal dertig gasten per horecazaak. Wat vind je daarvan?

KHN is blij met de gefaseerde opening van de horeca, maar zegt wel dat een financieel noodplan keihard nodig is.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal 2

8 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Was Arie Boekel de meest toonaangevende horeca-exploitant in de regio Bergen, van de jaren 60/70. Op zijn manier was Dirk Blaauboer heel bepalend...

Rondje horeca…19

8 mei 2020

Interview met Koert Hans Smit. Hij is eigenaar van de Strandpaviljoens Hemingway's Beach en Noorderlicht

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zeven weken...

Fletcher Hotel Bergen gooit de deur weer open

1 mei 2020

Veel hotels hielden de deuren van hun restaurants en cafés tot voor kort helemaal gesloten

Toch hoeft dat volgens de noodverordening niet: openstelling voor eigen gasten mag namelijk gewoon.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal

1 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Nero’s Place, the Club, Rainbow of café de Heerlijkheid werkte, hoefde dat

Familiebedrijven in de horeca. Zo doen ze dat bij het klimduin in Schoorl

1 mei 2020

En nee... verrassend genoeg is deze foto niet genomen vóór de horecasluiting

Deze werknemers hoeven zich niet aan de 150cm-maatregel te houden, want dit zijn de twee gezinnen die de restaurants onderaan het Klimduin draaiende houden.

Terug