Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Beste blinde darter van Bergen

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Beste blinde darter van Bergen

We kunnen gerust zeggen dat darten in Bergen werd geïntroduceerd vanwege Piet Vermeulen zijn verzamelwoede en hang naar spelletjes. Ineens hing er in de achterzaal van restaurant Vermeulen een dartbord, nog niet op de juiste hoogte en we gooiden met plastic pijltjes maar dat veranderde al snel.

Van plastic naar koperen darts met echte veren, gingen we al snel naar Nickel-tungsten darts, leerden we welke afstand je moest staan van het bord, triples, dubbel uit en meer. Het leukste bleef echter als we, half keil, Piet uit daagden om met een sigaret in zijn hand voor het bord te gaan staan en wij probeerden de sigaret te raken. Piet was geen lafaard en met een soort Dutch Courage(dronkenmansmoed) of groot vertrouwen in onze dartkunsten, deed hij dat. Het gaf een soort extra dimensie, dat gevaar om onze Piet te raken. Alleen toen Piet zelf wilde gooien, bleek er weinig vertrouwen in zijn dartkunsten en iedereen liep weg.

Nu had hij ook een wonderlijke manier van darten. Hij hing zo ver mogelijk naar voren, viel vervolgens met elke pijl naar het bord toe en mikte altijd op de 19 in plaats van op de 20 zoals elke darter meestal doet. Reden genoeg om af te haken als hij wilde gooien. Hoe leuk de onderlinge partijtjes ook waren, echt vergelijkingsmateriaal hadden we nog niet. Nergens speelde men in Bergen darts in die tijd, maar daar kwam al snel verandering in door Cor Schekkerman. Cor kwam met een kennis van hem uit Den Haag, toen het Mekka van de dartsport. Joop Boel (Bull?) bracht professionele darts borden, flights, shafts en shirts enz., onder onze aandacht en al snel ontstond er een kroegencompetitie in Bergen en gingen er spelers mee doen aan een competitie of open wedstrijden van de NDO of nog weer later de Nicdo.

Maar eerst kwam er bij Piet een demonstratiewedstrijd van een eredivisie team uit Den Haag, verbonden aan het Haagse café ‘de kleine wijn bar’. Goh wat kregen we die avond op ons donder, geen spaan lieten ze van ons heel. Maar naarmate de Bergense kroegencompetitie gestalte kreeg, gingen we ook meer oefenen en we besloten naar de open Nederlandse kampioenschappen in Den Haag te gaan. De gebroeders Liefhebber, Piet, ik en nog anderen, wilden wel eens op niveau spelen? Eric Liefhebber vormde een koppel samen met mij en Frank Liefhebber met Piet (dacht ik?) We betaalden ons entrée geld en de loting werd bekend gemaakt. Toen iedereen zag tegen wie Eric moest, werd er meewarig gezegd ‘Zonde van je inschrijfgeld” Hij had de twijfelachtige eer om tegen titelkandidaat Ellis Elsevijf te mogen aantreden.

Ellis gooide heel goed, maar Eric bleef bij en Ellis werd wat nerveus van die onbekende uit een dorpje in Noord-Holland, wat nu niet erg bekend stond om darten. Ellis mistte de eerste check en Eric niet, Ellis nog nerveuzer en Eric niet, Ellis verloor en Eric niet. Niet dat Eric het toernooi daarna gewonnen heeft, maar het was een aardige opsteker voor de rest van die dag. Toen Piet aan de beurt was voor zijn koppelwedstrijd, konden we hem nergens vinden. De wedstrijdleiding gaf het nog 5 minuten, maar Piet bleef zoek en wij maakten ons intussen flink zorgen, dit was niets voor Piet. Uiteindelijk kwam Harry Rozenboom met een verhitte Piet aan maar het was al te laat. Piet, nieuwsgierig als hij was, had een ontdekkingstocht ondernomen en kwam binnendoor in de naastgelegen bioscoop terecht, die gesloten was. Daar moest hij nodig en besloot van het toilet gebruik te maken, toen hij klaar was en stiekem weg wilde sluipen, nam het toilet wraak en liet hem niet gaan. Piet probeerde van alles maar de deur wilde niet open en uiteindelijk is hij gaan roepen en dat hoorde Harry gelukkig.

Veel medelijden hadden we niet met Piet, daar moesten we veel te hard voor lachen. Toen waren Eric en ik aan de beurt. Nu moet ik eerlijkheidshalve eerst vertellen dat ik nogal bijziend was en eigenlijk een brilletje nodig had, maar daar veel te ijdel voor was. Op dat moment wisten Eric en ik totaal niet dat onze tegenstanders, allebei eredivisie spelers waren. We begonnen onbevangen en gooiden aardig, lagen wel wat achter in punten, maar door een hoge worp van mij, trokken we bij en toen Eric weer aan de beurt was checkte hij zonder enige moeite met de eerste de beste kans. Onze tegenstanders keken ons verbouwereerd aan en fluisterden onderling woorden van Lucky, mazzelaars en zo. De tweede leg lagen we weer flink in punten achter en nu trok Eric een tussensprint en bij mijn beurt, viel mijn eerste pijl in de triple 20 en had ik twee pijlen om te checken op dubbel 12. De eerste zat er vlak bij, maar dat kon ik dus niet zien! ‘Wat is ie?’ vroeg ik aan Eric? ‘Naast, ietsje naar rechts’ en plop daar zat hij midden erin. Onze tegenstanders liepen uiterst humeurig weg, zonder ons een hand te geven. Van onze Haagse vrienden uit de ‘Kleine Wijnbar’ hoorden we toen pas dat ze beiden in de eredivisie speelden en al verloren we de pot erna en lagen uit het toernooi, onze dag was geweldig. Na het toernooi zijn we nog even met onze Haagse vrienden op bezoek gegaan bij de stamkroeg van onze tegenstanders om het ze in te wrijven. ‘Hoe voelt dat nu om te verliezen van een blinde? En van die dag kreeg ik de bijnaam. ’Beste blinde darter van Bergen.’

Nu is het leuk om alle wapenfeiten te vermelden maar er waren ook wat debacles. Veel later toen darten onder Bas, in de Lamoraal populair werd en Barney kampioen werd, speelden we regelmatig een bierspelletje met Anouk Mak, onze Harry en veel anderen. Of de scherpte er nu af was, of dat het kwam dat ik nu wel een brilletje droeg? Ik zat er veel te vaak in naar mijn zin. Maar nog erger was het toen ik met het 2de-team van de Horsepub ging meedoen aan regionale wedstrijden. Ik was niet erg getraind meer, maar gooide best nog wel een aardige pijl. Deze keer moesten we naar Akersloot en onze tegenstanders hadden een speler tekort. Het leuke vriendinnetje van de barkeeper had ook wel eens een pijltje gegooid en ze moest meespelen. Het was best een vrolijk meisje, helaas toen ik tegen haar moest spelen, werd het duidelijk dat ze echt niet kon darten. Met straatlengte kwam ik voor en won de eerst leg, maar de tweede leg had ik meer aandacht voor haar dan voor het spel en kon ik niet uitchecken. Na heel veel pijlen gooide zij met mazzel wel uit. De beslissende leg, ging precies hetzelfde, ik ver voor maar niet de dubbel kunnen gooien en zij sloop langzaam maar zeker dichterbij. Het duurde op een gegeven moment zo lang dat Rob Plomp riep. ‘Als jullie klaar zijn, doen jullie dan het licht uit en de deur op slot?’ We moesten allebei lachen, waarop zij checkte en de schaamte was compleet!

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Lekker thuis ‘uit eten’ met de paasdagen? Dat kan…

6 april 2020

Take-away bij de volgende Bergense restaurants

Bergenaren helpen Bergenaren: laat je eten lekker thuis bezorgen. Bij sommige zaken kon je altijd al eten bestellen...

Bijzonder initiatief van restaurant Pur sang in Groet en de Barry Foundation

3 april 2020

Arthur Dontje sponsort 50 brunches voor de senioren namens de Barry Foundation

Op zondag 15 maart kregen ook wij het bericht dat we liever niet hoorden, alle horeca moet om 18.00 uur dicht zijn!

Door de verlenging van de coronamaatregelen blijven alle horecagelegenheden tot 28 april gesloten

3 april 2020

Volgens Beljaarts van KHN lopen de procedures voor het oorspronkelijke pakket aan steunmaatregelen allesbehalve gesmeerd

Volgens Dirk Beljaarts, algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland, zagen ondernemers dit besluit aankomen en hebben zij ook begrip voor de verlenging.

Rondje horeca… 14

3 april 2020

Anders dan anders (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer drie weken gesloten zijn...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… de Rainbow 2

Door: Hans Dekker

The Rainbow was een discotheek van eigenaren Dirk Blaauwboer en Berry Meinen. Ik kende de heren in die tijd eigenlijk niet.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Coco club

27 maart 2020

Door: Pieter van Dijk

In Bergen heb je vier discotheken gehad. De Zwarte Kat, was ongetwijfeld de beste, maar die was midden jaren ‘70 afgefikt en wie op zijn hoogtepunt stopt…Laat altijd onuitwisbare indrukken achter.

Nog veel onduidelijk over verscherpte maatregelen horeca

27 maart 2020

4000 euro steun voor 3 maanden vaste lasten voor kleinere eet- en drinkgelegenheden die voor publiek gesloten zijn

"Alle maatregelen - zoals sluiting van de horeca- gelden vooralsnog tot en met maandag 6 april", zo meldt het kabinet op de website Rijksoverheid.nl

Rondje horeca… 13

27 maart 2020

Eensgezindheid

De Bergense horeca piept en kraakt onder het coronavirus. Inmiddels gaan we de tweede week in dat de zaken waar we zo...

Sympathiek initiatief van restaurant The Bourbon Room

20 maart 2020

Samenwerking met groenteman Wokke. Maaltijden voor een schappelijke prijs. Vanaf zaterdag 21 maart verkrijgbaar

Lieve vrienden van The Bourbon Room. Allereerst heel veel sterkte in deze bizarre tijden, we leven mee.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… deel 3 Hans Teeuwen in Nero’s Place

20 maart 2020

Door: Hans Dekker

Nu moet nog even vertellen dat ik het werk van Hans Teeuwen kende. In de tijd dat dit speelde had hij net zijn partner Roland Smeenk verloren.

Rondje horeca…12

20 maart 2020

Dom en ongepast

Eerder deze week postte een medewerkster van Rodimedia’s Bergens Nieuwsblad afgelopen zondag om 20.45 op het Facebook portal ‘Je bent een Bergenaar als…

Wekelijkse update: Bergenaren helpen Bergenaren: Laat je eten lekker thuis bezorgen

3 april 2020

Help de lokale restaurants de crisis door

Bij sommige zaken kon je altijd al eten bestellen en laten bezorgen. Sinds kort gaat een aantal extra restaurants creatief...

Redderestaurants.nl: actie voor directe cashflow voor de horeca

20 maart 2020

Iedereen kan zich aanmelden

De omzet van veel restaurants is door de verplichte sluiting vanwege corona gereduceerd tot nul. Zeker als ze niet aan afhalen of bezorgen doen.

Hoe kunnen we de lokale horeca helpen?

20 maart 2020

Drie weken dicht betekent drie weken geen inkomsten, maar wel kosten

De Flessenpost brengt de sponsors en adverteerders tot en met 6 april de bannering niet in rekening.

Uit eten mag wel

13 maart 2020

Dus... kom lekker smikkelen in Bergen

Premier Mark Rutte benadrukt dat bepaalde sociale activiteiten, zoals uit eten gaan in restaurants, wel door kunnen gaan.

En zo gaat de Bergense horeca om met zijn gasten

13 maart 2020

Hygiëne voor alles!

Graag laten wij u weten dat u de komende dagen met een gerust hart kunt komen dineren en welke maatregelen wij hebben getroffen.

Rondje horeca… 11

13 maart 2020

Maatregelen en op reis

Verderop in de rubriek 'Horeca' kunt u lezen hoe Bergense cafés en restaurants omgaan met het coronavirus.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… deel 2 Hans Teeuwen in Nero’s Place

13 maart 2020

Door: Hans Dekker

Het jaar weet ik niet meer, maar het was ergens in de jaren 90. Ik werkte als dj bij Hans Kamm. Ik was net gestopt als club dj in de Heer van Jericho, waar ze al

Neem hier een kijkje in het mooist hotel van Bergen

13 maart 2020

Wandel rond (3D) in het mooiste hotel van Bergen en ontvang bij een boeking 10% korting

Altijd al eens willen binnenkijken? Nu kan het! Bekijk de virtuele tour. Boek nu een HEERLIJK weekend, midweek of weekje weg...

Nederland steeds meer in trek bij toeristen

6 maart 2020

Met name vakantiehuizen in Noord-Holland

Het aantal mensen dat een nachtje in een hotel, een huisje of op een camping in Nederland heeft geslapen, is toegenomen in 2019 meldt het Centraal Bureau...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Knikker

6 maart 2020

Door: Pieter van Dijk

Tijdens de overblijfouder wacht op de Willem Alexander school waar mijn dochter op zit, zat ik oude horeca verhalen met Paul vd Pluijm op te halen...

Rondje horeca… 10

6 maart 2020

Grote veranderingen bij Hotel blooming op komst

“Hotel blooming viert winst door meteen een maand op slot te gaan.” Dat werd onlangs gekscherend in de media geschreven.

Monique tien jaar in d’Alderliefste, een mooi verhaal

28 februari 2020

Ze runde ’s zomers al op jonge leeftijd een strandpaviljoen in het van godvergeten oord...

De blonde meisjes van de Helmweg in Groote Keeten, een gehucht op de gure laagvlakte tussen Callantsoog en Den Helder, fietsten richting school...

Rondje horeca… 9

28 februari 2020

Nieuwe restaurant LadyPapa opent maandag zijn deuren

U heeft het bovenin het Flesje al kunnen lezen. Na een maandenlange verbouwing is de fameuze naam Nero (Hans Kamm) vervangen door LadyPapa.

‘Zal ik u de rekening brengen?’ en ‘Welk bedrag mag ik voor u intoetsen?

28 februari 2020

Door: Wouter Verkerk

Gastvrijheid en service worden vaak in één adem genoemd met beleefdheidsregels. De etiquette dus. Zoals het hoort. En rondom het presenteren van de rekening...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or

28 februari 2020

Door: Hans Dekker

Mijn naam is Hans Dekker en ik begon jaren geleden als barkeeper in de Coq d’Or.

Rondje horeca… 8

21 februari 2020

Heel langzaam maar zeker

Rond deze periode van het jaar valt het ook in de horeca een beetje stil. Dat is een jaarlijks terugkerend verschijnsel...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… tarts and vicars

Door: Pieter van Dijk

Vorige week stonden er op de foto boven mijn stukje, vier frivool geklede dames voor de Lamoraal en een bord met 30 erop.

Bergense horeca in cijfers: Duitse bezoekers blijven op 1, maar wel een afname van 3.7 procent

21 februari 2020

Noordzee badplaatsen blijven het populairst

Tijdens een overleg met de diverse ondernemersverenigingen en de gemeente Bergen op 23 januari jongstleden, is er een presentatie gehouden over Gastheerschap...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ’s Nachts na tweeën!

14 februari 2020

Door: Pieter van Dijk

Na 02.00 uur, als horeca Bergen zijn deuren sloot, was het gebruikelijk dat je moest schoonmaken en daarna nog even een borrel dronk met je collega’s...

Rondje horeca… 7

14 februari 2020

Voor een zacht prijsje, maar allemaal goed in kwaliteit

Afgelopen week heb ik weer eens gegeten bij Bistronomie ’t Parkje. ’t Parkje heeft sinds kort een Bib gourmand van...

Naleving van de leeftijdsgrens alcoholverkoop is verbeterd in Bergen

14 februari 2020

Door het inzetten van mysteryshoppers is in het najaar van 2019 steekproefsgewijs onderzoek gedaan bij diverse verkooppunten

Recent onderzoek in Bergen laat zien dat jongeren onder de 18 jaar die alcohol proberen te kopen hier in meerderheid van de gevallen niet in slagen (59,4%).

Rondje horeca… 6

7 februari 2020

Sympathiek gebaar

Met grote regelmaat komt Bergen helaas wat minder gunstig in de spotlights te staan in de media. Politieke partijen staan elkaar naar...

Wat gaan ze precies doen bij blooming?

7 februari 2020

Een overzicht van de plannen

Het huidige restaurant wordt compleet verbouwd. Om het comfort voor onze gasten te vergroten breiden we de capaciteit flink uit.

Terug