Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bars… Cars en een brilletje (2)

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bars… Cars en een brilletje (2)

Vorige week had ik al verteld dat ik weinig met auto’s had. Natuurlijk zag ik mooi gevormde auto’s, maar die waren financieel allemaal ver buiten mijn bereik en lopen vond ik geen straf. Overdag een fijne wandeling naar mijn werk, deed me goed en ’s avonds met de taxi weer terug. Ik had me onbewust een soort dansend loopje aangeleerd en kreeg steeds vaker opmerkingen van meisjes dat ze me van verre al herkenden aan mijn loopje.

Helaas was dat niet wederzijds. Mijn gezichtsvermogen had op een gegeven moment toch wel het kritische punt bereikt, dat een brilletje echt noodzakelijk was. Vaker en vaker kwam er iemand die een beetje verbolgen zei “Goh, wat ben jij arrogant, hier doe je aardig maar op straat groette je me niet eens. Vanaf dat moment groette ik maar iedereen, zelfs wildvreemden, dat bleek dan achteraf als ze dichterbij kwamen.
Achter de bar van Taverne, was de Ambassador gokkast een gewild speelobject, vanwege de hoge prijzen die je kon winnen en er waren weinig momenten dat er niet op gespeeld werd. Wanneer het dan tot uitbetalen kwam, hadden mijn collega’s er een gewoonte van gemaakt om de klant zelf zijn gewonnen punten af te laten tikken en vervolgens door de barkeeper uit te laten betalen. Daar was ik niet zo blij mee, want ik kon met geen mogelijkheid zien, hoeveel punten het nu waren. Toen een vaste klant mij riep en zei “Heb je het gezien?” om vervolgens meteen het aftik mechanisme in werking te zetten, had ik een probleem. Aan het getik kon ik wel horen dat het meer dan 100 punten waren? (25 gulden).

Ik besloot hem 50 gulden uit te keren, was het meer dan meldde hij zichzelf wel. Deze truc werkte afdoende, verbolgen riep de klant “Hey, het was toch honderd gulden?” En vanaf dat moment keerde ik steevast niet meer dan 25 gulden uit, bij klagen kreeg je meer.
Eindelijk toen ik van de prednison af was, konden mijn ogen lenzen verdragen en vele jaren later in mijn horecacarrière gebeurde het dat één van mijn vrienden, die op de hoogte was van mijn bijziendheid me te pakken nam. “Hoe laat is het nu?” Vroeg ik op een tijdstip dat het naar mijn gevoel sluitingstijd was. “Oh pas kwart voor 1” en ik ging gewoon door met tappen. Meer dan een half uur later, merkte ik aan het geroezemoes van enkele klanten dat er wat aan de hand was en ik had meteen door dat ik te pakken was genomen. Even een rondje glazen halen om langs de klok te lopen en toen zag ik dat het al bijna half 3 was. Ik moest er hard om lachen en besloot toch maar lenzen en een brilletje aan te schaffen en de verbazing was groot, dat al die groene dingen aan de bomen blaadjes waren.

Franck Jehenson, mijn vriend en in die periode ook collega van boven in de Lamoraal, had een Alfa Giulia en daar wilde hij vanaf om de simpele reden dat de auto op het punt stond een lekke koppakking te krijgen, er was al wat schuim rond de oliedop en volgens hem waren dat de eerste kenmerken. Hij liet het me zien, maar ik was totaal niet geïnteresseerd meer in schuim, lekke koppakking of wat dan ook. Voor het eerst van mijn leven was ik op slag verliefd op een auto. Volkomen verdwaasd, met glazige ogen vroeg ik Franck wat hij moest kosten? Dat hij me meerdere keren afraadde om de Alfa te kopen, was volkomen zinloos, dat hij vervolgens mopperend zelf een paar honderd gulden van de prijs afhaalde, omdat ik tenslotte een vriend en collega was, drong niet eens meer tot me door. Ik moest de Alfa Romeo Giulia hebben en zelfs nu nog, zo een 40 jaar verder, slaat mijn hart over als een meisje de naam Giulia/Julia of iets in die trant heeft.

Heel lang duurde het niet of blauw-witte rookwolken kwamen uit de uitlaat, maar daarvoor heb ik er zo een lol van gehad. In de achterbak lagen diverse logeer en strandspullen en ik werd op slag een nomade. Dat heb ik vanaf dat moment volgehouden. In alle auto’s die ik na mijn Alfa kreeg, was de achterbak gevuld met een backgammonbord, spel kaarten, toilettas, een pas 1 of 2 keer gedragen schoon overhemd, dito broek en ondergoed en niets kon mij meer gebeuren. Nooit ben ik meer verliefd op een auto geworden en het ene na de andere goedkope barrel wisselden elkaar in rap tempo af. Tot…
Mijn goede vriend kleine Peter Vrasdonk, die kleine Peter heette ondanks dat hij boven de 1,90 meter was. Kreeg van zijn vader Lau, diens Citroën (type, weet ik niet meer, is niet echt mijn ding) Vader Lau, had altijd keurig voor de auto gezorgd en die zag er pico bello uit. Peter zelf, reed liever in zijn Camaro of Volkswagen busje en voor een fatsoenlijke prijs kocht ik de Citroën van hem. Voor het eerst had ik een knappe auto, die altijd startte en nu ik lenzen had werd het rijden steeds leuker en bood het meer gemak. Elke werkdag parkeerde ik mijn auto achter de Lamoraal en steevast na tweeën scheurde ik in de auto ergens heen waar het feest was. Met een slok op of niet.
Maar in het donker, door de steeg, met drank op en vaak de vuilcontainer die ook nog in de weg stond…? Dat vroeg soms te veel van mijn stuurmanskunsten. Ketsend als een bal in een flipperkast, reed ik dan de steeg uit en toen Peter de auto mee naar zijn ouderlijk huis had om een kleine reparatie te doen, was Vader Lau uiterst verbaasd en ook verdrietig dat zijn goed onderhouden en gekoesterde auto, in zo een korte tijd een gedeukt barrel was geworden. Ach auto’s en ik…

Na de reparatie reed ik vrolijk rond en was mijn horizon verbreed. Nu denkt iedereen waarschijnlijk dat ik een hele slechte chauffeur was. Maar dat viel reuze mee, overdag heb ik bijna geen schade gereden, behalve die ene keer… Achter de Lamoraal, waar ik de auto die nacht had laten staan. Zo wijs was ik altijd wel, dat wanneer ik zelf voelde dat ik wat te veel gedronken had, dan reed ik niet. Natuurlijk was dat altijd meer dan het wettelijk toegestane, maar het waren andere tijden.
Die dag had ik vrij en was frisgewassen boodschappen aan het doen om tegen een uur of 4 richting Bergen aan Zee te gaan. Langs de Ruïnekerk in de bocht van de Pilaren, sloeg echter de schrik om mijn hart. Ik kon sturen wat ik wilde, de auto reageerde niet en ging rechtdoor, richting het terras van de Pilaren. Verschrikt sprongen wat mensen op, om een goed heenkomen te zoeken en met de voorbanden al op de eerste terrastegels, bijna tegen het tafeltje vooraan, kwam ik met piepende remmen tot stilstand. Het hysterische gegil en gevloek, liet ik maar langs me heen gaan. Ik maakte mijn excuses, duwde laconiek de auto wat naar achteren en liep naar de Taverne, waar ik wist dat Chiel Grondsma, Careltje Doedens en kleine Peter zaten. Nog geen 5 minuten later was de auto weg en een half uur later was het euvel, een losgeschoten bout van de stuurstang, ontdekt en weer gerepareerd. Kijk daar heb je nou vrienden voor en dat is waarom ik zo van Bergen hou!

advertentie

Meer 'Horeca':

U kunt nu alvast de restaurantgids Lekker500 2021 bestellen

23 oktober 2020

Dé restaurantgids van Nederland waar culi-liefhebbers elk jaar reikhalzend naar uitkijken verschijnt eind oktober

De beste restaurateurs van Nederland krijgen in deze speciale editie een podium.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bella Vida in Bella Vista

23 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Toen mijn broer Jaap in de Horse Pub ging werken, leerde ik Cor Dekker beter kennen. Als jong jochie was hij praktisch mijn buurjongen geweest, maar...

Geniet thuis van uw favoriete Bergense (20+) restaurants

24 oktober 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Rondje horeca…41

23 oktober 2020

Deze week een interview met Richold Bakker van Indonesian kitchen Samabe

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Richold Bakker van Indonesian kitchen Samabe voor de camera.

Geniet thuis van uw favoriete Bergense restaurants

19 oktober 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Burgemeester Peter Rehwinkel richt zich tot alle horecaondernemers van de gemeente Bergen

16 oktober 2020

Filmpje

Een hart onder de riem...

Cuno’s Exclusive Wine list

16 oktober 2020

Gekke tijden vragen om creatieve acties...

Al jaren stuurt wijnjournalist Cuno van 't Hoff binnen een heel selecte groep vrienden en relaties een lijst rond met extreem exclusieve wijnen.

Rondje horeca…40

16 oktober 2020

Deze week een interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ingrid van Leeuwen van Eetcafé de Lamoraal.

Sluiting horeca ‘doodsteek voor veel ondernemers’

16 oktober 2020

De KHN zegt niet betrokken te zijn geweest bij de besluitvorming

Volgens Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), betekent een volledige sluiting van de horeca voor veel ondernemers de doodsteek.

Michelin stelt gidspresentatie uit tot maart 2021

16 oktober 2020

‘Grote uitdagingen horeca’

Michelin stelt de presentatie van de nieuwe en vervallen Michelinsterren voor 2021 uit tot volgend jaar maart.

Bergen en Bergen aan Zee op de Duitse zender ZDF

9 oktober 2020

Yvon Brands van Neptunus, "Nou ja... die komen nu dus niet meer"

Ook Fabels Eten & drinken in Bergen positief in het nieuws door zijn strenge maar keurige RIVM-regels.

Met nog een lange herfst en winter voor de boeg…

9 oktober 2020

Doe mee aan de The Tasting Games

Zet nog geen kruis door die avond met vrienden, de kookclub of familie. The Tasting Games combineert een online game met écht proeven

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cars, Bars en… Politie

9 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Als barkeeper, ontkwam je er bijna niet aan dat je met drank op reed. Oké, de tijden waren anders en gelukkig had ik weinig met auto’s.

Rondje horeca…39

9 oktober 2020

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “De horeca is onderdeel van de oplossing, geen oorzaak van het probleem.”

KHN heeft afgelopen weekend met afgrijzen gekeken naar de beelden van lange wachtrijen voor supermarkten in diverse steden en dorpen.

De fijnste maaltijden van Bergense restaurants, opgehaald of bij u thuisgebracht…

16 oktober 2020

Help de lokale restaurants de crisis door!

Iedere week mooie nieuwe en verrassende menu's.

Restaurant Zandhoeve: culinaire creaties in een intieme sfeer

2 oktober 2020

Executive chef Roel Oostrum en zijn team verzorgen vanuit zijn zelf ontworpen hypermoderne open keuken het sterwaardige ontbijt, de lunch of het diner.

“Sinds de opening hebben wij de dinerkaart uitgebreid, u kunt kiezen tussen 2, 3 ,4 of 5 gangen en uiteraard serveren wij ook verrassende gerechten voor vegetariërs”...

Rondje horeca…38

2 oktober 2020

Deze week een interview met Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cadeautje!

2 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Een paar weken geleden vroeg onze Harry mij, ‘Heb je nog verhalen over Piet Vermeulen?’ Ja die heb ik wel, maar ergens is er iets wat me tegenhoudt?

Rondje horeca…37

25 september 2020

Deze week een interview met broer en zus Rommy en Mick Majewski van Restaurant Fisher's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie broer en zus Rommy en Mick...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel een Taverne uitje met u

25 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Een van onze nieuwe collega’s in Taverne werd Huub Luttikhuizen. Huub was een soort oermens, sterk als een os en een echte rouwdouwer.

Waarom de jacht belangrijk is voor smakelijk wild…

25 september 2020

Tijd voor wat meer inzicht door een gesprek met Frans Spruit

Het wildseizoen staat voor de deur en dat betekent – onder andere – haas, wild zwijn, hert en ree.

Zin om thuis uit eten te gaan?

25 september 2020

Remco Sterk kookt voor u

De herfst gaat beginnen, het word kouder. Geen zin om te koken? Ik kook graag voor u, vanaf oktober ook weer op zondag#thuisbezorgd#coronaproof#herfst#wordkouder @ Bergen, Noord-Holland, Netherlands

Jaarlijks bockbier van Bavaria: Special Edition Herfstbok

18 september 2020

Bockbier: ongeëvenaarde najaarsklassieker

Bavaria introduceert een nieuw concept: de Special Edition Herfstbok. Vanaf deze herfst lanceert de Brabantse brouwer...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…de Taverne

18 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Al sinds mijn 15de jaar kom ik in Taverne. Als jonge nieuwkomer, begon je tussen de middag aan de tafeltjes bij de deur.

Rondje horeca… 36

18 september 2020

Culinaire hoogstandjes bij LadyPapa

Afgelopen maandag was ik te gast bij LadyPapa. Michiel van der Eerde van restaurant C uit Amsterdam, kwam zag en overwon.

Rondje horeca…35

11 september 2020

Deze week een interview met Eelke ten Broeke van restaurant Cunst met spectaculair nieuws

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Eelke ten Broeke van restaurant Cunst in de Kleine Dorpsstraat.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Calidus Vita Dura(est)

11 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Ja wat betekent dat nu weer? Stamgasten of opmerkzame klanten weten dat deze spreuk jarenlang in de Horsepub op het bord heeft gestaan...

Jonathan Zandbergen benoemd tot 150e meesterkok door SVH

11 september 2020

Ter viering... een spectaculaire lunch en diner op zondag 27 september

Na een intensieve dag en het serveren van zijn meesterlijk menu is hij geslaagd voor de Meesterproef en mag hij zich SVH Meesterkok noemen.

Masterchef Michiel van der Eerde van Restaurant C komt naar Bergen

4 september 2020

Waar en wanneer: bij LadyPapa op maandag 14 september

5-gangen diner incl. bijpassende wijn en een overheerlijke welkomstcocktail vooraf & koffie toe...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Vieze Pietje.

4 september 2020

Door: Pieter van Dijk

Als je elke week anekdotes over anderen schrijft, moet je zo af en toe ook domme of slechte dingen over jezelf durven schrijven.

Rondje horeca…34

4 september 2020

Deze week een interview met Marc van de Pas van Hotel Meijer in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Marc van de Pas van Hotel Meijer voor de camera.

Cijfers CBS: Ongekende omzetdaling horeca

4 september 2020

Support Your Locals

De horeca is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen sectoren van Nederland. De omzet in de horeca nam in het tweede kwartaal van 2020 met iets meer...

Rondje horeca…32

28 augustus 2020

Even geen interviews met horecaondernemers, maar... wel een geinige anekdote

Het camerateam van FlessenpostTV is met vakantie, dus u moet nog even geduld hebben t/m vrijdag 5 september...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Jopie Troost

28 augustus 2020

Door: Pieter van Dijk

Deze keer wil ik het over Jopie hebben, niet omdat ze van ons heen is gegaan (Je haalt het niet in je hoofd hoor schat!) Maar...

Terug