Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bars… Cars en een brilletje (2)

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bars… Cars en een brilletje (2)

Vorige week had ik al verteld dat ik weinig met auto’s had. Natuurlijk zag ik mooi gevormde auto’s, maar die waren financieel allemaal ver buiten mijn bereik en lopen vond ik geen straf. Overdag een fijne wandeling naar mijn werk, deed me goed en ’s avonds met de taxi weer terug. Ik had me onbewust een soort dansend loopje aangeleerd en kreeg steeds vaker opmerkingen van meisjes dat ze me van verre al herkenden aan mijn loopje.

Helaas was dat niet wederzijds. Mijn gezichtsvermogen had op een gegeven moment toch wel het kritische punt bereikt, dat een brilletje echt noodzakelijk was. Vaker en vaker kwam er iemand die een beetje verbolgen zei “Goh, wat ben jij arrogant, hier doe je aardig maar op straat groette je me niet eens. Vanaf dat moment groette ik maar iedereen, zelfs wildvreemden, dat bleek dan achteraf als ze dichterbij kwamen.
Achter de bar van Taverne, was de Ambassador gokkast een gewild speelobject, vanwege de hoge prijzen die je kon winnen en er waren weinig momenten dat er niet op gespeeld werd. Wanneer het dan tot uitbetalen kwam, hadden mijn collega’s er een gewoonte van gemaakt om de klant zelf zijn gewonnen punten af te laten tikken en vervolgens door de barkeeper uit te laten betalen. Daar was ik niet zo blij mee, want ik kon met geen mogelijkheid zien, hoeveel punten het nu waren. Toen een vaste klant mij riep en zei “Heb je het gezien?” om vervolgens meteen het aftik mechanisme in werking te zetten, had ik een probleem. Aan het getik kon ik wel horen dat het meer dan 100 punten waren? (25 gulden).

Ik besloot hem 50 gulden uit te keren, was het meer dan meldde hij zichzelf wel. Deze truc werkte afdoende, verbolgen riep de klant “Hey, het was toch honderd gulden?” En vanaf dat moment keerde ik steevast niet meer dan 25 gulden uit, bij klagen kreeg je meer.
Eindelijk toen ik van de prednison af was, konden mijn ogen lenzen verdragen en vele jaren later in mijn horecacarrière gebeurde het dat één van mijn vrienden, die op de hoogte was van mijn bijziendheid me te pakken nam. “Hoe laat is het nu?” Vroeg ik op een tijdstip dat het naar mijn gevoel sluitingstijd was. “Oh pas kwart voor 1” en ik ging gewoon door met tappen. Meer dan een half uur later, merkte ik aan het geroezemoes van enkele klanten dat er wat aan de hand was en ik had meteen door dat ik te pakken was genomen. Even een rondje glazen halen om langs de klok te lopen en toen zag ik dat het al bijna half 3 was. Ik moest er hard om lachen en besloot toch maar lenzen en een brilletje aan te schaffen en de verbazing was groot, dat al die groene dingen aan de bomen blaadjes waren.

Franck Jehenson, mijn vriend en in die periode ook collega van boven in de Lamoraal, had een Alfa Giulia en daar wilde hij vanaf om de simpele reden dat de auto op het punt stond een lekke koppakking te krijgen, er was al wat schuim rond de oliedop en volgens hem waren dat de eerste kenmerken. Hij liet het me zien, maar ik was totaal niet geïnteresseerd meer in schuim, lekke koppakking of wat dan ook. Voor het eerst van mijn leven was ik op slag verliefd op een auto. Volkomen verdwaasd, met glazige ogen vroeg ik Franck wat hij moest kosten? Dat hij me meerdere keren afraadde om de Alfa te kopen, was volkomen zinloos, dat hij vervolgens mopperend zelf een paar honderd gulden van de prijs afhaalde, omdat ik tenslotte een vriend en collega was, drong niet eens meer tot me door. Ik moest de Alfa Romeo Giulia hebben en zelfs nu nog, zo een 40 jaar verder, slaat mijn hart over als een meisje de naam Giulia/Julia of iets in die trant heeft.

Heel lang duurde het niet of blauw-witte rookwolken kwamen uit de uitlaat, maar daarvoor heb ik er zo een lol van gehad. In de achterbak lagen diverse logeer en strandspullen en ik werd op slag een nomade. Dat heb ik vanaf dat moment volgehouden. In alle auto’s die ik na mijn Alfa kreeg, was de achterbak gevuld met een backgammonbord, spel kaarten, toilettas, een pas 1 of 2 keer gedragen schoon overhemd, dito broek en ondergoed en niets kon mij meer gebeuren. Nooit ben ik meer verliefd op een auto geworden en het ene na de andere goedkope barrel wisselden elkaar in rap tempo af. Tot…
Mijn goede vriend kleine Peter Vrasdonk, die kleine Peter heette ondanks dat hij boven de 1,90 meter was. Kreeg van zijn vader Lau, diens Citroën (type, weet ik niet meer, is niet echt mijn ding) Vader Lau, had altijd keurig voor de auto gezorgd en die zag er pico bello uit. Peter zelf, reed liever in zijn Camaro of Volkswagen busje en voor een fatsoenlijke prijs kocht ik de Citroën van hem. Voor het eerst had ik een knappe auto, die altijd startte en nu ik lenzen had werd het rijden steeds leuker en bood het meer gemak. Elke werkdag parkeerde ik mijn auto achter de Lamoraal en steevast na tweeën scheurde ik in de auto ergens heen waar het feest was. Met een slok op of niet.
Maar in het donker, door de steeg, met drank op en vaak de vuilcontainer die ook nog in de weg stond…? Dat vroeg soms te veel van mijn stuurmanskunsten. Ketsend als een bal in een flipperkast, reed ik dan de steeg uit en toen Peter de auto mee naar zijn ouderlijk huis had om een kleine reparatie te doen, was Vader Lau uiterst verbaasd en ook verdrietig dat zijn goed onderhouden en gekoesterde auto, in zo een korte tijd een gedeukt barrel was geworden. Ach auto’s en ik…

Na de reparatie reed ik vrolijk rond en was mijn horizon verbreed. Nu denkt iedereen waarschijnlijk dat ik een hele slechte chauffeur was. Maar dat viel reuze mee, overdag heb ik bijna geen schade gereden, behalve die ene keer… Achter de Lamoraal, waar ik de auto die nacht had laten staan. Zo wijs was ik altijd wel, dat wanneer ik zelf voelde dat ik wat te veel gedronken had, dan reed ik niet. Natuurlijk was dat altijd meer dan het wettelijk toegestane, maar het waren andere tijden.
Die dag had ik vrij en was frisgewassen boodschappen aan het doen om tegen een uur of 4 richting Bergen aan Zee te gaan. Langs de Ruïnekerk in de bocht van de Pilaren, sloeg echter de schrik om mijn hart. Ik kon sturen wat ik wilde, de auto reageerde niet en ging rechtdoor, richting het terras van de Pilaren. Verschrikt sprongen wat mensen op, om een goed heenkomen te zoeken en met de voorbanden al op de eerste terrastegels, bijna tegen het tafeltje vooraan, kwam ik met piepende remmen tot stilstand. Het hysterische gegil en gevloek, liet ik maar langs me heen gaan. Ik maakte mijn excuses, duwde laconiek de auto wat naar achteren en liep naar de Taverne, waar ik wist dat Chiel Grondsma, Careltje Doedens en kleine Peter zaten. Nog geen 5 minuten later was de auto weg en een half uur later was het euvel, een losgeschoten bout van de stuurstang, ontdekt en weer gerepareerd. Kijk daar heb je nou vrienden voor en dat is waarom ik zo van Bergen hou!

advertentie

Meer 'Horeca':

Loonsteun vooral naar horeca ondernemingen

15 januari 2021

Zo'n 77.000 bedrijven hebben loonsteun (NOW) toegezegd gekregen over de laatste drie maanden van vorig jaar

Meer dan de helft van deze bedrijven is actief in de horeca, catering of detailhandel, meldde uitkeringsinstantie UWV woensdag.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Dames van lichte zeden

15 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Wie is er wel eens naar de dames van lichte zeden geweest? Nu niet rood worden en gaan stotteren…Ja hoor! Ik al, toen ik nog heel jong was!

Bergense chefkok van blooming genomineerd voor award F&B Professional of the Year 2021

15 januari 2021

Zij moeten nu stemmen gaan verzamelen om uit te maken welke drie doorgaan naar de finale op 5 februari

De tien genomineerden die dit jaar kans maken op de titel F&B Professional of the Year zijn bekend. Uit een waslijst aan aangedragen namen koos de jury...

Rondje horeca… 3

15 januari 2021

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels en die heeft weer wat bijzonders te melden

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André voor de camera. Fabel’s Eten & Drinken aan...

Verbouwing bij Merlet in Schoorl: ‘Het moment om te investeren’

15 januari 2021

Het grand café is uit haar jasje gegroeid, legt eigenaar Martin van Bourgonje uit

Merlet in Schoorl is het nieuwe jaar begonnen met een stevige verbouwing. Grand café Bourgogne krijgt een grotere keuken...

ING is voorzichtig positief over horeca: 2021 staat in teken van herstel naar pre-corona omzet

8 januari 2021

Hotels en cafés herstellen langzamer

Voor de horeca staat dit jaar in het teken van de eerste voorzichtige stappen richting herstel. Toch komt de omzet in de horeca over 2021...

Eerste Bergense restaurant in coronatijd sluit zijn deuren

8 januari 2021

Restaurant Cunst van Eelce ten Broeke

Per 15 januari sluit Eelce ten Broeke de deuren van Restaurant Cunst definitief.

Superhelden voor echte helden!

15 januari 2021

Fabel’s Eten & Drinken gaat in samenwerking met vijf Alkmaarse restaurants het zorgpersoneel op de Acute opname en Longafdeling van de Noordwest Ziekenhuisgroep in het zonnetje zetten

Fabel’s Eten & Drinken aan de Oude Prinsweg 9 is een begrip in het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen. Het restaurant staat bekend om zijn ludieke acties en wederom is eigenaar André Rzepka...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… The early years

8 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Wanneer gaan al je kinderlijke voornemens, om nooit te gaan roken, of drinken en geen drugs te gaan gebruiken, overboord en waardoor?

Rondje horeca…2

8 januari 2021

Deze week een interview met de voormalige eigenaar Peter Woudstra en huidige eigenaar Dirk Kat van het Parkhotel.

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie de voormalige eigenaar Peter Woudstra en huidige eigenaar Dirk Kat voor de camera.

Rondje horeca…1

1 januari 2021

Deze week een interview met Suus, zij is bedrijfsleider van restaurant Julie's aan de Jan Oldenburglaan

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Suus voor de camera. Ze is inmiddels al weer acht jaar bedrijfsleider van restaurant Julie's.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… In Memoriam Ab Grauf (Blauwe Appie)

1 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Van sommige mensen leer je iets essentieels voor je verdere leven. En sorry Ab, dat heb ik zeker ook van jou! Maar laat ik een aantal jaar daarvoor beginnen.

Inwoners gemeente Bergen bestelden massaal kerstdiners bij lokale restaurants

1 januari 2021

Koks draaiden overuren

Iedereen wilde blijkbaar een take-away kerstdiner van hun favoriete lokale restaurant. Veel restaurants in Bergen, Egmond en Schoorl waren soms al dagen van te voren uitverkocht.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Restaurant Vermeulen

18 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Deze is speciaal voor Monique Spaans- Vermeulen! Gefeliciteerd met je verjaardag en omdat je vader zo een top kerel was!

Rondje horeca…48

18 december 2020

Deze week een interview met Hans en Stacey, eigenaren van restaurant De Bokkensprong in Groet

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Hans en Stacey voor de camera. Hans en Stacey hebben elkaar 30 jaar geleden ontmoet.

Geniet van een heerlijke wandel- of fietstocht door de bossen en duinen van Bergen en Schoorl

12 december 2020

Bij de zeven deelnemende restaurants kunt u opwarmen en genieten van heerlijke dranken en snacks to go

De gehele route is circa 28 km maar u mag uw bezoeken ook verspreiden over meerdere dagen. Deelnemende restaurants zijn...

Opening après ski bar in Schoorl

Het is niet de bedoeling dat het een groot feest gaat worden, maar...

...de heimwee van Martin van Bourgonje naar de piste heeft hem op het idee gebracht om een take away après ski bar te bouwen. Grand Cafe Bourgogne staat momenteel geheel in het teken van take away. En deze bar is een leuke aanvulling op de dinermaaltijden. Nou heeft Schoorl geen bergen maar wel de hoogste duinen van Nederland en hoe leuk is het dat je na een wandeling even een gerechtje en een consumptie kan afhalen aan de voet van de Schoorlse duinen. Op het terras is een walk-thru georganiseerd langs een versierd alpenlandschapje en over een witte ondergrond loop je naar de Après ski take away bar. Het is nu al een klein winterwonderland bij Grand Café Bourgogne laat staan als het ook nog eens echt gaat sneeuwen. Op vrijdag, zaterdag en zondag is het ook mogelijk om gebruik te maken van de speciaal ingerichte toiletservice aan de Duinweg 7. Maak een foto voor een kerstgroet uit Schoorl en geniet van de volgende producten to go: Koffie en thee (alcohol vrije) Glühwein Warme chocolademelk (met slagroom) Erwtensoep Goulash Heerlijke zoetigheden en snacks

Bergen in de media: Paviljoenhouder stuurt boze mail naar Rutte: “Bouwmarkten en winkels dicht, horeca open”

11 december 2020

Met het openen van bepaalde horecazaken zouden er daarbij mogelijk minder 'illegale' (huis)feestjes worden georganiseerd

"Gooi de restaurants op 23 december weer open en sluit alle niet essentiële zaken tot half januari 2021." Dat schrijft strandpaviljoenhouder Ed Kraakman in een boze e-mail naar de Tweede Kamer.

Marcel Hanssen van LadyPapa in een indringend interview met de KHN (filmpje)

11 december 2020

Net gestart en na twee weken weer moeten sluiten...

De financiële schade is volgens ondernemer Marcel Hanssen niet het enige wat verschrikkelijk is aan deze coronacrisis. 'Het ergste is eigenlijk wel dat je hele leven op z'n kop ligt.'

Update: Take Away kerstmenu-special 2020

18 december 2020

Neem er de tijd voor, maar alles is uiteindelijk met één muisklik te bestellen

Voor uw ziet u ‘De Take Away Kerstspecial 2020’ met meer dan 40 restaurants en wijnleveranciers. We beogen hiermee de lokale horeca in Bergen – Egmond – Schoorl te ondersteunen in...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oeps, soms gaat het fout!

11 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Als barkeeper, werkzaam in de jaren ’70, ’80, ontkwam je er vaak niet aan dat je levensstijl tegen de wet aan schurkte. Vaak hoorde je verhalen en geruchten...

Rondje horeca… 47

11 december 2020

Deze week een interview met Sander Rijke van de oudste slijterij van Bergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Sander Rijke voor de camera. Hij is eigenaar van slijterij De Gouden Ton.

The Bourbon Room komt met speciale kerstactie

11 december 2020

Wanneer u bij The Bourbon Room het sublieme kerstmenu bestelt, krijgt u een VIP-ticket cadeau voor het online concert van Love Letters van Botman & Van Vleuten

Love Letter Special van Botman & Van Vleuten op 27 december, het meest liefdevolle concert van het jaar.

Rondje horeca…46

4 december 2020

Deze week een interview met Martin van Bourgonje van hotel-sterrestaurant Merlet

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Martin van Bourgonje voor de camera. Hij is eigenaar van hotel-sterrestaurant Merlet.

Oproep aan horeca-ondernemers

4 december 2020

Betreft: gratis Kerst Take Away special 2020

Het volgende willen wij jullie graag onder de aandacht brengen.

Restaurant de Bokkesprong en de Jerusalema dance (filmpje)

4 december 2020

Ken jij de Jerusalema Challenge al?

Dansen op gospel biedt lol en troost in de pandemie. Een swingende gospel uit Zuid-Afrika is inmiddels het troostlied van...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Boys of Summer

4 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Een week geleden zat ik met twee hele dierbare vriendinnen Monique en Yaël. Een paar keer per jaar komen we bij elkaar en genieten we van onze oude vriendschap...

Thanksgiving in Bergen: drie dagen lang genieten. Let’s celebrate!

20 november 2020

De koks van Zilt bereiden drie dagen lang (26, 27 en 28 november) een overheerlijke kalkoen met de originele USA vulling

Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.

Rondje horeca…45

20 november 2020

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André Rzepka voor de camera. Hij is eigenaar van Fabels Eten & Drinken.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel dromen met u

20 november 2020

Door: Pieter van Dijk

Gisteren heb ik de hele nacht Netflix gekeken Bingewatchen of comakijken heet dat tegenwoordig. Het was de serie ‘The Queen’s Gambit, een serie over een extreem...

Culinair kerstfeest met Fabels, Bergen Binnen, ’t Parkje en Merlet

20 november 2020

Uw kerstdiner wordt met de arreslee compleet met paarden bij u thuis bezorgd

Uw box met een 4-gangen kerstdiner wordt op 24 december bij u thuis gebracht op unieke wijze...

En ook met de kerst eten we natuurlijk van ‘the locals’

20 november 2020

Inmiddels zijn er twee prachtige diners van toprestaurants

Bergen Binnen komt UIT DE KERSTBOX dit jaar!! 24, 25 én 26 december.

Gemeenten helpen horeca met kwijtschelden precario

20 november 2020

Uitbreiding en verlenging terrasseizoen

Steeds meer gemeenten besluiten horecaondernemers tegemoet te komen door bijvoorbeeld geen precariobelasting te heffen of de toeristenbelasting kwijt te schelden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De relax flat

13 november 2020

Door: Pieter van Dijk

Nu de feestdagen weer naderen en niemand weet, hoe deze eruit gaan zien in verband met Corona?

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug