Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Back from the USA

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Back from the USA

Om nabij 13 jaar heb ik in de Horeca gewerkt. Bijna in alle café’s, in de uitgaans hoogtij dagen van Bergen, heb ik wel gewerkt of eens ingevallen en toen was het over.

Gek is dat? Jarenlang vorm je een soort familie met de vaste klantenkring van het café waar je werkt en barkeepers onderling hadden ook altijd een goede band. In de begindagen, was de maandagmiddag altijd Horecamiddag. Nu gingen de barkeepers, hun geld uitgeven, als dat eerder al niet gebeurd was na tweeën? Hoe vaak mijn, die avond, verdiende geld al niet op was, na een bezoekje aan de Meermin? Ik kon het niet meer tellen? Met je vrienden, klanten en collega’s, deelde je lief en leed, had je lange doorzak avonden. Waar je de wereld drie keer verbeterde en vier keer weer in de was schopte.

Kletste je over de nieuwste roddels, veroveringen, wie het met wie deed en wie betrapt was of wat anders geflikt had?
En toen na de media academie, ging ik eindelijk mijn droom achterna. Of liever, ik wist eindelijk wat ik wilde. Avontuur en afwisseling, waren mijn belangrijkste drijfveren. Ik wilde de wereld nog meer zien en mijn nieuwsgierige en ongedurige aard, kwam goed van pas, bij het maken van televisieprogramma’s. Niet morgen maar vandaag…Wat eigenlijk gisteren…was het motto. En de kick om zaken uit te zoeken en te regelen was groter, dan het maken van mooie plaatjes. Vandaar dat ik meer de inhoudelijke en productie kant op ging, dan de regisseurs kant, waar ik eigenlijk voor geleerd had.

In het café, veranderde mijn status en houding ook. Al snel merkte ik dat de verhalen, over de bijna jackpot op de gokkast, mij niet meer konden boeien. Dat gaf soms wel een eenzaam gevoel, want mijn verhalen over de vele landen, waar ik kwam, de mijnenvelden waar ik in had gestaan, kon ik wel vertellen. Net zoals over de prinses waar ik mee gedanst had, of het verdriet en onbegrip over situaties in Afrika. Maar het resultaat was vaak dat mijn vrienden me vreemd aankeken. Vaak moest ik denken aan één van de meest wonderlijke interviews, die ik geregeld had. Het was in de Louisiana State Penitentiary, één van de ergste gevangenissen, voor zwaargestraften in de USA. Daar gaven ze een blad uit de Angolite, waarmee prijzen gewonnen werden. Veel journalisten kwamen bij dit blad met de vraag of zij een artikel wilden publiceren? Zelf durfden ze dan niet vanwege de kans op gevangenisstraf. Maar de gevangenen in de Angor gevangenis hadden bijna allemaal al levenslang en levenslang in Louisiana, was levenslang. Dus echt druk maakten ze zich niet en de enige die publicatie kon tegenhouden was de Warden(directeur) maar dit was een prestigekwestie geworden en nog nooit had een Warden een publicatie verboden…

Gert Berg was de journalist en ik had geregeld dat hij een interview met de hoofdredacteur kon hebben. Tenminste dat dacht ik? Keurig was alles van tevoren geregeld en ik had op papier toestemming van de Warden, maar de beste man had de hoofdredacteur niet ingelicht en nu moest ik zijn medewerking regelen. Op een bankje, tussen twee inmates in, zat ik te wachten op mijn gesprek. De man rechts, was een nogal gezet figuur en hij knoopte een gesprek aan…Natuurlijk vroeg ik hem waarom hij hier zat. “Oh, I killed my parents” antwoordde hij zonder blikken of blozen. Ik schoof ongemakkelijk enkele centimeters bij hem vandaan en begon een gesprek met links. Daar was het antwoord. “I did a robbery and killed a security guy and a policeman” Ik schoof weer wat terug naar rechts en besloot, verder heel stil mijn beurt af te wachten. De hoofdredacteur was een vriendelijke man, maar toen ik mijn overtuigingsverhaaltje afstak. Onderbrak hij me na een tijdje. “Luister, jonge vriend! Je kunt me vertellen over jouw wereld en het belang om te laten zien wat hier gebeurt. Maar jouw wereld heeft niets meer met mijn wereld te maken. Ik weet wie hier de hoer speelt, wie er drugs dealen, ook van de bewakers, wie wie heeft vermoord enz. Maar als ik dat ga vertellen. Dan leef ik geen week meer.

Kortom probeer me niet te overtuigen van het belang. Ik dacht na, gooide het over een andere boeg en begon uit interesse over hem te vragen en dat gaf waarschijnlijk de doorslag. Hij gaf toestemming en ondanks dat mijn wereld niets met zijn wereld te maken had, mocht Gert één van zijn (waarschijnlijk) meest bijzondere interviews houden. Maar dat is een verhaal op zich.
Het eind van Veronica Goes USA, was in San Francisco. Rob Out, de grote baas van Veronica, zou langskomen. Ik kende Rob, die bevriend was met de directeur van ons bedrijf en ik had kort daarvoor een tijdje zijn dochter Brigitte onder mijn hoede gehad. Rob was tijdelijk gestopt met drinken, want zijn functie als grote baas, lag onder vuur. Ik boekte een extra kamer voor hem en checkte deze. Midden in de kamer stond een salontafel, die tevens minibar was.

Dit leek me niet zo een goed idee en ik trommelde mijn assistenten op om de bar naar mijn kamer te verhuizen. Intussen zaten Rob en ik aan de bar beneden een sapje te drinken. Het gesprek ging al snel over zijn positie en dat ze hem een aantal miljoen hadden geboden om een andere functie in te nemen. “Waarom pak je die functie niet en het geld, vroeg ik hem onnozel. Dat was niet zo slim, nu werd hij goed pissig. “…Miljoen om directeur van de bezemkast te worden? Veronica is van mij, het is mijn kind en ik ben Veronica” Opgewonden liet hij erop volgen. “Ik ga naar mijn kamer, de minibar plunderen!” Schuchter, zei ik daarop. “Euh Rob…Ik vrees dat je geen minibar hebt in je kamer!” Boos, beende hij weg.

Op Schiphol zag ik bij de bagageband al dat mijn vrienden Jelte en Ruudje er ietwat verfomfaaid stonden om me op te halen. Het was ook nog heel vroeg en omdat beide vrinden niet van vroeg op staan hielden, waren ze de nacht maar doorgeknald. Ietwat lachend maar ook wat ongemakkelijk, loodste ik ze snel weg en we doken de lift in. Die was al bezet door Rob, maar zowel Jelte als Ruud, hadden geen flauwe notie wie het was en toverde een pak ergens uit hun zak en duwden het letterlijk onder mijn neus. Daar stond ik dan met een compleet witte dop op mijn neus. Rob gaf een brede knipoog. En toen we uitstapen en Rob out doorliep, vroegen mijn vrienden ietwat uitgelaten. Wie was die aardige en vriendelijke man, zag je dat hij gaf ons een knipoog? Ik legde ze uit dat het de grote baas was en nu hadden ze het niet meer van het lachen. Wie kan er nu zonder zulke vrienden?
Volgende keer verder over het ophalen.

advertentie

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Schip van bijleg

15 oktober 2021

Door: Pieter van Dijk

Er is een gezegde en dat luidt. Er zijn maar twee dagen dat je echt blij bent met je boot. Dat is de dag dat je hem koopt en de dag dat je hem verkoopt?

Sterchef Jonathan Zandbergen van Merlet geeft masterclass etiquette. Hoe heurt het…

15 oktober 2021

Door: Rob van de Pas

Afgelopen week werden de groepen ACHT van de Schoorlse basisscholen aangenaam en op hoog niveau verrast met een heuse masterclass in hotel-restaurant Merlet. Chef Jonathan Zandbergen (TOP 100 wereldchefs) gaf de leerlingen inzicht in de etiquette die gelden in de internationale keuken, het hotelwezen en hoe gedraag je je aan tafel in zo’n chique restaurant.

KHN: laat de sluitingstijd los…

15 oktober 2021

Positieve signalen over het werken met polsbandjes om een restaurant of kroeg in te mogen

Met het gebruik van bandjes hoeven horecaondernemers niet elke bezoeker op een QR-code te controleren. Zo kunnen lange rijen worden vermeden. KHN blijft benadrukken dat het absoluut niet nodig is om de coronapasverplichting als de sluitingstijd te handhaven.

Rondje horeca 42: nieuwe groepsaccommodatie van blooming

15 oktober 2021

blooming bouwt weer verder!

De voormalige personeelswoning aan de Duinweg, gelegen op het terrein van blooming hotel, is compleet gerenoveerd, waarbij de monumentale waarde van het huis bewaard is gebleven en omgetoverd...

Erst das Fressen, dann die Moral

8 oktober 2021

Column: Kraantje

‘Facebook heeft Stoptober dit jaar wel een geheel eigen draai gegeven. Gooien ze zomaar van het ene op andere moment Facebook plat, en om te onderstrepen dat het menens is, ook Instagram en WhatsApp.’ ‘Ik dacht meteen dat een bewustwordingscampagne waren begonnen, dat we wereldwijd keihard werden geconfronteerd met onze sociale media verslaving en dat zelfs een paar uur zonder deze verdovende middelen ondoenlijk is voor een groot deel der aarde.’

Bergense Brouwerij STOKED! start nieuwe unieke brouwtraditie (filmpje)

8 oktober 2021

Zojuist proefden wethouders Erik Bekkering, Arend Jan van den Belt en gebieds regisseur Han Eshuijs het nieuwe speciaal bier van de Bergense brouwer Stoked in de Taverne

A.s zondag vanaf 16.00 is ‘Zoigl’ voor iedereen te proeven voor de helft van van de prijs. Het tweede bier van de Bergense brouwerij komt 9 oktober op de markt. De Bergens brouwerij maakte een vliegende start mede door het winnen van een World Beer Award en is inmiddels volop in de regio verkrijgbaar.

Rondje horeca 41: in gesprek met eigenaresse Ramona van LadyPapa. Hoe staat het er nu voor…?

8 oktober 2021

Het Bergense restaurant begon twee weken voor de eerste coronauitbraak

De partner van Ramona, Marcel Hansen maakt coronabalans op: 522.103 euro schuld. De financiële schade is volgens ondernemer Marcel en Ramona Hanssen niet het enige wat verschrikkelijk is aan deze coronacrisis; 'Het ergste is eigenlijk wel dat je hele leven op z'n kop ligt'. Ik vraag ze hoe het er na deze zomer voorstaat.

Lekker uit eten in Bergen – Egmond – Schoorl?

8 oktober 2021

Ga dan voor een totaaloverzicht van alle restaurants op www.horecabergen.nl

Horecabergen.nl is een initiatief van de Flessenpost uit Bergen, Vanimedia en de gemeente Bergen.

Belangrijk advies aan Hoge Raad: geef horeca-uitbater huurkorting

8 oktober 2021

Ook een belangrijke uitspraak voor Bergense horeca-uitbaters

Restaurants en cafés hebben 'in beginsel' recht op huurkorting omdat ze tijdens de coronacrisis lange tijd hun deuren dicht moesten houden van de overheid.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… op vakanties met kroegvrienden

1 oktober 2021

Oproep aan mijn lezers. Wie heeft er verhalen over  kroeg daguitjes?

Zoals naar de voetbal, of zelf voetballen op Texel, een dagje vissen op het Wad, of een vrijgezellen party?

Genieten, eten en drinken aan de voet van de Ruïnekerk

1 oktober 2021

De Taverne is een befaamd café in Bergen...

Al sinds 1962 bezoeken & roemen vele gasten deze plek waar je kunt genieten van een lekker drankje en hapje op het zonnige terras. Naast diverse speciaalbieren van de tap en op fles, is er ook een uitgekiend assortiment kwaliteitswijnen en whisky’s.

Rondje horeca 40: draagvlak voor maatregelen QR-code historisch laag

1 oktober 2021

Overgrote meerderheid horeca ziet de nieuwe maatregelen als verzwaring

Terwijl heel Nederland afscheid neemt van de 1,5 meter samenleving, krijgt de horeca vanaf zaterdag juist extra restricties opgelegd. Vanaf 25 september moet niet alleen een coronapas én identiteitsbewijs worden gecontroleerd, ook de sluitingstijd voor de horeca blijft 00.00 uur.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… vroeger op zondag

24 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Toen ik van de Bokkensprong naar het Zeepaardje en Hoppen kwam om te werken, werd ik er al mee doodgegooid. Vroeger…Ja vroeger stonden ze in rijen voor het café te wachten, om naar binnen te mogen.

Rondje horeca 39: Lancering CHEFFD van sterchef Jonathan Zandbergen van Merlet (filmpje)

24 september 2021

CHEFFD is een online video-kookboek dat continu wordt geactualiseerd

Jonathan Zandbergen maakt vandaag zijn nieuwe droom waar. Al heel lang loopt hij rond met de wens om jonge chefs, professionals en hobbykoks te inspireren en enthousiasmeren voor het mooie vak. Op 22 september lanceert hij CHEFFD: een eigen streamingplatform met gerechten, recepten en documentaires. Het allereerste abonnement van CHEFFD wordt overhandigd aan Marco Borsato.

Geen coronapas op terras, maar wel voor de wc binnen

24 september 2021

Bij een afhaalrestaurant is de coronapas niet nodig

Mensen die op een terras zitten moeten vanaf komend weekend hun coronatoegangsbewijs laten zien als ze binnen naar de wc willen. Dat zegt demissionair minister De Jonge. Volgens hem is dat de consequentie van de wens van de Tweede Kamer om de coronapas niet verplicht te stellen voor terrasbezoekers.

Horeca in Egmond negeert horecatoegangsbewijs

17 september 2021

Meerdere horecaondernemers in Egmond (gemeente Bergen) geven geen gehoor aan de plicht om gasten te vragen naar hun coronatoegangsbewijs

Demissionair minister-president Rutte en demissionair minister De Jonge informeerden de Nederlanders over deze maatregel tijdens de persconferentie op dinsdag 14 september.

The Best Chef Award 2021

17 september 2021

Chefkok van sterrestaurant Merlet, Jonathan Zandbergen valt in de prijzen

Hij behoort sinds deze week tot de 100 beste chefs ter wereld! Gister waren de uitreikingen in Amsterdam.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Darkroom

17 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Dat we nu echt vrienden waren, zal ik niet zeggen. Vaker het tegenovergestelde. Maar toch zijn de verhalen over mensen waarmee je een beetje schuurt, vaak te leuk om niet te vertellen.

Sfeerimpressie opening van het De Story Bistro-terras

17 september 2021

Heerlijke champagne, cava én oesters

Tijdens de druk bezochte opening afgelopen zondag 12 september van het nieuwe terras van De Story Bistro aan de Breelaan is het feestje volop gevierd met heerlijke champagne, cava én voortreffelijke oesters. Het bleef nog lang aangenaam toeven op het zonovergoten terras...

Rondje horeca 38… Horeca ziet niets in plan ‘testen voor toegang’

17 september 2021

KHN vindt dat het kabinet de sector gebruikt om mensen onder druk te zetten

De horeca ziet niets in plannen van het kabinet om toegang tot cafés en restaurants, maar ook de cultuursector alleen toe te staan voor mensen die gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kan overleggen. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat het kabinet de sector gebruikt om mensen onder druk te zetten zich te laten vaccineren en stelt dat ondernemen zo moeilijker wordt gemaakt.

Rondje horeca 37… Op bezoek bij NY Bistro Style Liberté

10 september 2021

In gesprek met chefkok Jeroen Klepper

Jeroen is samen met Koert Smit mede-eigenaar van strand paviljoens Hemingway’s Beach en Noorderlicht in Bergen aan Zee. Een klein jaar geleden zijn ze restaurant Liberté gestart in Egmond aan den Hoef onder de 'rook' van de slot kapel.

De Duinhap maakt een doorstart in dorpshuis De Blinkerd

10 september 2021

Op vrijdag 24 september is de officiële en feestelijke heropening

Vanwege herinrichting van de Sanderij in Schoorl verhuist restaurant De Duinhap naar De Blinkerd. De vrijwillige keukenbrigade onder leiding van chef-kok Frans Siekman gaat proefdraaien op vrijdag 17 september.

Het mag eindelijk weer…

Kom wijn proeven in het nieuwe proeflokaal van de Gouden Ton

Zaterdag 18 september staan er een aantal wijnen open om te proeven in het nieuwe proeflokaal. Het monumentale pand waar wij in gevestigd zijn, staat hier al sinds 1923 en was toen al een wijnhandel. Nu 90 jaar verder is dit nog steeds de meest toonaangevende wijnwinkel in de regio.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cor van Hel

3 september 2021

Door: Pieter van Dijk

Sommige mensen hebben een stempel gedrukt op het leven in een bepaalde periode. Nou Cor van Hel was daar zeker één van!

De horeca heeft in het tweede kwartaal geprofiteerd van de versoepelingen van de coronamaatregelen

3 september 2021

Ten opzichte van 2019 lag de omzet in het tweede kwartaal ruim 35 procent lager

Mede daardoor steeg de omzet flink ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch is de verkoop nog ver verwijderd van het niveau van voor de coronacrisis, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Rondje horeca… 36. Altijd al je eigen koffie-, ontbijt- en lunchzaak in Bergen willen hebben?

3 september 2021

Dat kan nu dus...

Dit is je kans om een vliegende start te maken! Bij Merel is een drukbezochte koffiezaak op een geweldige plek, per direct te aanvaarden. Ben jij die enthousiaste gedreven ondernemer die Bij Merel die fijne plek laat blijven en verder uitbouwt naar eigen inzicht?

Limoncello is populairder dan ooit, er is zelfs een internationale Limoncello Dag!

27 augustus 2021

Fiorito Limoncello is de enige Nederlandse limoncello die het keurmerk Limoncello Superiore mag voeren

In Nederland kenden we limoncello voornamelijk van Italiaanse restaurants die het likeurtje serveerden na het diner, om de rekening te verzachten. Inmiddels is limoncello hier uitgegroeid...

Minister geeft groen licht aan overwinteren strandbedrijven: belangrijke stap voor strandbedrijven

27 augustus 2021

Door te mogen blijven staan, realiseren de strandbedrijven een forse kostenbesparing

Deze week liet Rijkswaterstaat telefonisch aan KHN weten dat Minister Cora van Nieuwenhuizen ermee akkoord gaat dat de niet-permanente strandbedrijven ook deze winter kunnen blijven staan.

Strandpaviljoen Luctor et Emergo verkocht

27 augustus 2021

De overdracht is naar verwachting 1 oktober of 1 november

Strandpaviljoen Luctor et Emergo in Camperduin heeft een nieuwe eigenaar. Dat meldt HVAB Horecamakelaardij op haar website. Ook de bijbehorende 46 strandhuisjes zijn verkocht. Mede-eigenaar Kevin Bredewout bevestigt dat de verkoop ‘onder voorbehoud rond is’.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… In memoriam…De moeder der kroegtijgers

27 augustus 2021

Door: Pieter van Dijk

Afgelopen zaterdag 21 augustus, overleed onze moeder Marian Tine Polderdijk. Niet dat zij zelf zo een kroegtijger was? Maar broer Jaap, ik zelf en ook ons zusje Annemiek, hebben er toch flink wat aan gedaan…

Rondje horeca 35… STOKED! Unfiltered Lager na succesvolle start van Bergens Brouwerij krijgt nu al internationale erkenning

25 augustus 2021

Lokaal bier internationaal onderscheiden met zilveren prijs World Beer Award

Na de succesvolle start van “Unfiltered Lager” die snel de harten van zowel particulieren en de plaatselijke horeca heeft veroverd in de regio is er wederom goed nieuws en komt er nu al internationale erkenning. De jury van de World Beer Award heeft de Unfiltered Lager beloont met Zilver in de categorie Lagers.

Nu in Bergen… ‘fruits de mer’ uit Zeeland

20 augustus 2021

Verkrijgbaar bij restaurant Fisher's in Bergen aan Zee

Fruits de mer stijgen razendsnel in populariteit, maar hoeveel mensen weten er nu eigenlijk dat deze lekkernijen uit onze eigen Noordzee komen? We kennen de prachtige etagères op de pittoreske Franse terrasjes, vol met Noordzeekrab, mesheften en langoustines. Laat de Franse naam je niet in verwarring brengen, want deze worden allemaal voor onze eigen deur gevangen.

Rondje horeca 34… De Flessenpost bracht een bezoek aan het fameuze Molenkrocht Tennistoernooi

20 augustus 2021

Een interview met Jan Donders

Tennispark De Molenkrocht in Bergen is het oudste tennispark (103 jaar) in Nederland en het toernooi is voor velen het sportieve hoogtepunt van het jaar. We gingen een kijkje nemen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude en nieuwe horecaverhalen

Door: Pieter van Dijk

Laat ik beginnen met te zeggen dat. “Ik vind het terras op het ruïnekerk terrein, zo verschrikkelijk gezellig.” Dat ik oprecht hoop, dat dit privilege voor nog heel wat jaren mag gelden?

Terug