Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… avonturen in Bergen aan Zee

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… avonturen in Bergen aan Zee

Vandaag woensdag 5 feb., scheen het zonnetje in mijn nek en ja, dan komen de lente gevoelens en het verlangen naar het strand. Nu zal iedereen wel speciale gevoelens hebben bij ons Bergen aan Zee en er zijn nog veel meer mooie verhalen over te vertellen, maar…

Laten we beginnen met het Casino… Was er in mijn jonge jaren nog een illegaal casino, gerund door Zwarte Gerrit en de broers Voigtschmidt, maar helaas daar weet ik verder weinig tot niets van, behalve de verhalen, want ik was nog te jong om er te komen. Later kwam er in hotel de Dennen in de kelder een klein Casino van de gebroeders Vrees. De moeder van Gijs de Jong, runde de bar en was ook een beetje onze moeder, want ze hield iedereen een beetje in het gareel. De croupiers waren over het algemeen, mooie, jonge vrouwen als Paula of Anja en alles onder leiding van manager Bats, in zijn eeuwige van Gils pak. Voor in de horeca werkend Bergen, was het gebruikelijk om na sluitingstijd snel op te ruimen en dan naar Bergen aan zee te rijden om sowieso je fooi van die avond te vergokken, je honger weg te eten met toastjes en nog even wat te drinken.

Zo weet ik nog goed dat ik een keer met Sam v.W. mee reed en we zagen dat de weg opengebroken was, ter hoogte van Mons Marem. De volgende avond op vrijdag, kwam ik Sam weer tegen in de Meermin en om half 4 besloten we nog snel naar het Casino te gaan. Veel tijd was er niet meer, dus we reden flink hard. Vlak voor we Bergen in Zee binnenreden, zei ik nog, ‘Pas op voor de weg opbreking bij Mons Marem’, maar het was al te laat. Net na de eerste bocht, doemde ineens een rood met wit hekwerk voor ons op en daarachter stond een aanzienlijke stapel klinkers. Remmen was al te laat, we knalden zo door het hek en toen we van de schrik bekomen waren, balanceerden we midden op de stapel stenen. Wij sufferds hadden er geen rekening mee gehouden dat de wegwerkers de hele dag gewerkt hadden en de versperring een stuk naar voren verplaatst was. Met de hulp van een bekende BAZ’er hebben we de auto eraf getild en met knikkende knieën zijn we naar huis gegaan, voor het Casino waren we toch al te laat.

’s Zomers was er niets mooier dan meisjes te overtuigen van de pracht van het skinny-dippen, vooral als de zee lichtte, door de algen. Het gaf zo een gevoel van ultieme vrijheid, om in het donker in je blootje door de golven, achter een leuk meisje aan te rennen…Maar ook overdag was het goed verkeren op het strand. Bij de hoofdafgang liggen was Not Done, dat was voor Duitsers en gezinnen, ook de afgang waar nu paviljoen Hemmingway is, was toen nog niet hip. Nee het begon, nog voor paviljoen Noord de place to be werd, met Bronsky Beach. Dirk Blaauwboer had samen met Henk Brons, op de plek waar het jaar daarop Surfside gebouwd zou worden, een strandpaviljoen opgezet. En omdat het dat eerste jaar niet zo een beste zomer was, werd Bronsky Beach een beetje onze hangplek. Menig jongen was wat jaloers op Henk, ik in ieder geval, want hij had verkering met Tessa van Zwoll en als die, slechts in haar bikinibroekje, als een nimf de zee uit kwam, dan moest je zelf je mond weer dichtklappen, die onbetamelijk openhing. In mijn geheugen, verhuisde Bronsky Beach het volgend jaar naar de andere kant van de Zuid afgang en werd op zijn voormalige plek Surfside gebouwd.

Deze zomer werd nog veel slechter en veel klandizie was er niet. Maar slecht weer deed een beroep op een ander soort badgasten, nu kwamen we niet om te zonnen maar om te surfen of te zwemmen in de hoge golven. Ruudje Lensvelt, had van Dirk het beheer over de strandtent gekregen en natuurlijk zakten we regelmatig tot ’s morgensvroeg bij hem door.

Flink zuipen, af en toe zwemmen en… Op een gegeven nacht zaten we met een select groepje en Ruudje maakte zich wat zorgen, want er was de laatste tijd wel flink wat drank door heen gegaan en weinig geld in het laatje gekomen. We wilden allemaal wel wat lappen, maar dat dekte bij nauwe na niet de voorraad die op was. Toen kwam Ruud met een briljante smoes, die er zo dik bovenop lag dat je er wel om moest lachen. ‘Ik zeg gewoon tegen Dirk, dat er op een nacht een rubberbootje het strand opvoer met drugssmokkelaars, die bij Surfside moesten zijn, maar daarna kwamen ze hier zuipen en het waren Noren, Denen of Zweden, die zuipen heel veel en zij hebben alles opgedronken. Toen zijn ze zonder te betalen, zo weer weggevaren.’ Of dit nu een hint was naar de activiteiten van buurman Jaap, of een voorloper van Ruuds wens om naar Zweden te verhuizen? Ik weet het niet, net zomin als ik weet of Dirk er ook om kon lachen? Maar wij pisten zowat in onze broek en namen er nog één!

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

KHN overweegt rechtsgang om versoepeling maatregelen af te dwingen

10 juli 2020

Einde maken aan de ongelijkheid

Koninklijke Horeca Nederland heeft deze week het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport middels een brief gesommeerd de 1,5 meter-regels...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… met de Piet Vroegop naar Joe Cocker

10 juli 2020

Door: Pieter van Dijk

Bergen heeft altijd bekend gestaan om zijn markante figuren en Piet Vroegop was er zeker één van. Laat ik eerlijk zijn in het begin vond ik hem maar vreemd en...

Rondje horeca…26

10 juli 2020

Interview met Minja Nibourg. Ze is bedrijfsleider bij Hotel ZeeBergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Minja Nibourg voor de camera.

Bistronomie ’t Parkje viert zijn vierde verjaardag

10 juli 2020

Fijne donderdagen in aantocht

Voor Bistronomie ’t Parkje is deze zomer extra bijzonder, we vieren namelijk onze vierde verjaardag. En dat willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Bergen in de media: Ambities bij hotel blooming in Bergen ”Een Bib Gourmand zou geweldig zijn”

10 juli 2020

Eind maart had een groot feest moeten zijn...

Bij het oversteken van het Noordzeekanaal doemen de eerste Noord-Hollandse duinen op in de verte. Kilometers duin verstrijken als het kunstenaarsdorp Bergen steeds dichterbij komt.

Rondje horeca…25

19 juni 2020

Interview met Robbert Peek. Hij is de nieuwe eigenaar van Restaurant Zilt in Bergen aan Zee

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Robbert Peek voor de camera.

Bijzonder culinair evenement bij sterrestaurant Merlet

19 juni 2020

Wanneer: zondag 27 september 2020

Chef's Collaboration met dit keer een hele bijzondere internationale chef. Als jonge chef liet Jonathan Zandbergen zich inspireren door de gerechten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or deel 2

19 juni 2020

Door: Hans Dekker

Het nu volgende stukje gaat over hoe ik, Hans Dekker, door omstandigheden, disc jockey geworden ben. Club dj wel te verstaan.

Free at last

12 juni 2020

Column: Gerrit Mollema

Tweede pinksterdag, ’s middags half twee, prachtig weer. Vol verwachting fiets ik naar het dorp, want het is zover: free at last. De cafés en restaurants zijn open.

Haringborrel bij Bistronomie ‘t Parkje

12 juni 2020

We beginnen het haringseizoen goed! Op 18 juni vanaf 17.00 uur

Komen jullie lekker genieten van deze Hollandse delicatesse? U bent van harte welkom vanaf 17:00 uur voor een hap en een glas.

Juridische uitspraken over verlaging huur tijdens coronacrisis

12 juni 2020

De rechter oordeelde in twee zaken dat een verlaging van de huur niet onredelijk is

Inmiddels zijn meerdere gerechtelijke uitspraken gepubliceerd, waarbij het gaat over in hoeverre er een huurbetalingsverplichting in de horeca geldt ten tijde...

Rondje horeca…24

12 juni 2020

Interview met Merel van 'Bij Merel' Smoothie, Koffie en sapbar

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Merel van 'Bij Merel' voor de camera.

Coronakwartje steun in de rug voor lokale horeca

5 juni 2020

Met posters en bierviltjes willen ze de gasten op de actie attenderen

Misschien lees je dit vanaf een zonnig terras met een vers biertje voor je neus. Na maanden van lockdown is de horeca eindelijk weer open.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Meer Bokkensprongen

4 juni 2020

Door: Pieter van Dijk

In het eerste hoogseizoen reden Marcel, Erno en ik op het fietsje naar Groet, of ik kon met Erno meerijden in zijn Alpha Julia, wat ik zo een geweldig mooie auto vond..

Rondje horeca…23

5 juni 2020

Interview met Paul de Wit van Wonder's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Paul de Wit van Wonder's voor de camera. Harry Steunenberg ...

Zilte Zoen in Bergen aan Zee is gered en gaat weer open

29 mei 2020

Maandag 1 juni a.s. gaan de deuren weer open

De nieuwe eigenaar is de familie Peek uit Bergen, zij investeerden al eerder in horecabedrijven. Er is geen dag verloren gegaan, zegt Robbert Peek.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… herinneringen aan Thé Lau

29 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Bergen in de horeca werkte, waren tennis en squash ‘the things to do’. Je verdient natuurlijk redelijk je geld...

Rondje horeca…22

29 mei 2020

Interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie André Rzepka van Fabels Eten & Drinken voor de camera.

Nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel voor horecaondernemers!

22 mei 2020

Geen tijd voor lange bureaucratische processen

KHN is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Op 20 mei presenteerde het kabinet een aanvullend steunpakket voor bedrijven,...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Bokkesprong

22 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik het zo bekijk dan heeft bijna half horeca Bergen en omstreken in de Bokkensprong gewerkt. Mijn beurt was het in ieder geval op Koninginnedag 1975. ...

Advertorial: Veiligheidschermen voor de horeca

22 mei 2020

Minimale aanpassing van bestaande routing en lay-out en lage investering, optimaal rendement

Op een zo veilig mogelijke manier uw gasten weer kunnen verwelkomen in tijden van corona. Dat is het belangrijkste uitgangspunt...

Strandpaviljoen EVI stopt

15 mei 2020

De eigenaren lieten dit weten via socialmedia

Wij hebben stormen doorstaan en brandjes overleefd, veel feest gevierd en bovenal van heel veel zonnige dagen mogen genieten. Maar nu moeten wij u...

Wijn expert Cuno van ’t Hoff (filmpje)

15 mei 2020

Lekker thuis en toch mooie wijnen proeven! Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen

Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen. Klik hier voor het filmpje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Heerlijkheid 6

15 mei 2020

Door: Hans Dekker

‘De Heerlijkheid ’was een café van Dirk Blaauboer en de ingang grensde aan de keuken van de Pilaren in het straatje van de Marskramer...

Een zeer bijzonder culinair evenement in aantocht…

15 mei 2020

Op 23 en 24 mei 2020 organiseert Merlet met zes Noord-Hollandse chefkoks een fantastische culinaire middag

Gasten kunnen op zaterdag 23 en zondag 24 mei genieten van een culinaire middag langs zes restaurants in Noord-Holland. Middels het grootste “Drive-thru”-concept van Nederland geniet u...

Wat mag er nu precies wel en wat niet in de horeca per 1 juni a.s.

15 mei 2020

KHN geeft uitleg. Alles overzichtelijk op een rij.

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van woensdagavond 6 mei 2020 bekendgemaakt dat de horeca met ingang van 1 juni 2020

Ook hotel blooming gaat weer van start (filmpje)

15 mei 2020

Weliswaar niet op volle kracht, de richtlijnen staan dat namelijk niet toe, maar ze gaan 2 juni wel weer open

blooming gaat 2 juni weer open! Het team is er helemaal klaar voor om iedereen een heerlijk ontspannen en uiteraard veilig verblijf te kunnen bieden. Wij kunnen niet wachten. Wanneer kom jij weer logeren? Klik hier voor het filmpje.

Rondje horeca…20

15 mei 2020

Interview met Steef van Leeuwen van de Taverne

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen

KHN-voorzitter Róber Willemsen: “Stap voor stap komen we er”

8 mei 2020

Vanaf 1 juni geldt: maximaal dertig gasten per horecazaak. Wat vind je daarvan?

KHN is blij met de gefaseerde opening van de horeca, maar zegt wel dat een financieel noodplan keihard nodig is.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal 2

8 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Was Arie Boekel de meest toonaangevende horeca-exploitant in de regio Bergen, van de jaren 60/70. Op zijn manier was Dirk Blaauboer heel bepalend...

Rondje horeca…19

8 mei 2020

Interview met Koert Hans Smit. Hij is eigenaar van de Strandpaviljoens Hemingway's Beach en Noorderlicht

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zeven weken...

Fletcher Hotel Bergen gooit de deur weer open

1 mei 2020

Veel hotels hielden de deuren van hun restaurants en cafés tot voor kort helemaal gesloten

Toch hoeft dat volgens de noodverordening niet: openstelling voor eigen gasten mag namelijk gewoon.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal

1 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Nero’s Place, the Club, Rainbow of café de Heerlijkheid werkte, hoefde dat

Familiebedrijven in de horeca. Zo doen ze dat bij het klimduin in Schoorl

1 mei 2020

En nee... verrassend genoeg is deze foto niet genomen vóór de horecasluiting

Deze werknemers hoeven zich niet aan de 150cm-maatregel te houden, want dit zijn de twee gezinnen die de restaurants onderaan het Klimduin draaiende houden.

Terug