Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… avonturen in Bergen aan Zee

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… avonturen in Bergen aan Zee

Vandaag woensdag 5 feb., scheen het zonnetje in mijn nek en ja, dan komen de lente gevoelens en het verlangen naar het strand. Nu zal iedereen wel speciale gevoelens hebben bij ons Bergen aan Zee en er zijn nog veel meer mooie verhalen over te vertellen, maar…

Laten we beginnen met het Casino… Was er in mijn jonge jaren nog een illegaal casino, gerund door Zwarte Gerrit en de broers Voigtschmidt, maar helaas daar weet ik verder weinig tot niets van, behalve de verhalen, want ik was nog te jong om er te komen. Later kwam er in hotel de Dennen in de kelder een klein Casino van de gebroeders Vrees. De moeder van Gijs de Jong, runde de bar en was ook een beetje onze moeder, want ze hield iedereen een beetje in het gareel. De croupiers waren over het algemeen, mooie, jonge vrouwen als Paula of Anja en alles onder leiding van manager Bats, in zijn eeuwige van Gils pak. Voor in de horeca werkend Bergen, was het gebruikelijk om na sluitingstijd snel op te ruimen en dan naar Bergen aan zee te rijden om sowieso je fooi van die avond te vergokken, je honger weg te eten met toastjes en nog even wat te drinken.

Zo weet ik nog goed dat ik een keer met Sam v.W. mee reed en we zagen dat de weg opengebroken was, ter hoogte van Mons Marem. De volgende avond op vrijdag, kwam ik Sam weer tegen in de Meermin en om half 4 besloten we nog snel naar het Casino te gaan. Veel tijd was er niet meer, dus we reden flink hard. Vlak voor we Bergen in Zee binnenreden, zei ik nog, ‘Pas op voor de weg opbreking bij Mons Marem’, maar het was al te laat. Net na de eerste bocht, doemde ineens een rood met wit hekwerk voor ons op en daarachter stond een aanzienlijke stapel klinkers. Remmen was al te laat, we knalden zo door het hek en toen we van de schrik bekomen waren, balanceerden we midden op de stapel stenen. Wij sufferds hadden er geen rekening mee gehouden dat de wegwerkers de hele dag gewerkt hadden en de versperring een stuk naar voren verplaatst was. Met de hulp van een bekende BAZ’er hebben we de auto eraf getild en met knikkende knieën zijn we naar huis gegaan, voor het Casino waren we toch al te laat.

’s Zomers was er niets mooier dan meisjes te overtuigen van de pracht van het skinny-dippen, vooral als de zee lichtte, door de algen. Het gaf zo een gevoel van ultieme vrijheid, om in het donker in je blootje door de golven, achter een leuk meisje aan te rennen…Maar ook overdag was het goed verkeren op het strand. Bij de hoofdafgang liggen was Not Done, dat was voor Duitsers en gezinnen, ook de afgang waar nu paviljoen Hemmingway is, was toen nog niet hip. Nee het begon, nog voor paviljoen Noord de place to be werd, met Bronsky Beach. Dirk Blaauwboer had samen met Henk Brons, op de plek waar het jaar daarop Surfside gebouwd zou worden, een strandpaviljoen opgezet. En omdat het dat eerste jaar niet zo een beste zomer was, werd Bronsky Beach een beetje onze hangplek. Menig jongen was wat jaloers op Henk, ik in ieder geval, want hij had verkering met Tessa van Zwoll en als die, slechts in haar bikinibroekje, als een nimf de zee uit kwam, dan moest je zelf je mond weer dichtklappen, die onbetamelijk openhing. In mijn geheugen, verhuisde Bronsky Beach het volgend jaar naar de andere kant van de Zuid afgang en werd op zijn voormalige plek Surfside gebouwd.

Deze zomer werd nog veel slechter en veel klandizie was er niet. Maar slecht weer deed een beroep op een ander soort badgasten, nu kwamen we niet om te zonnen maar om te surfen of te zwemmen in de hoge golven. Ruudje Lensvelt, had van Dirk het beheer over de strandtent gekregen en natuurlijk zakten we regelmatig tot ’s morgensvroeg bij hem door.

Flink zuipen, af en toe zwemmen en… Op een gegeven nacht zaten we met een select groepje en Ruudje maakte zich wat zorgen, want er was de laatste tijd wel flink wat drank door heen gegaan en weinig geld in het laatje gekomen. We wilden allemaal wel wat lappen, maar dat dekte bij nauwe na niet de voorraad die op was. Toen kwam Ruud met een briljante smoes, die er zo dik bovenop lag dat je er wel om moest lachen. ‘Ik zeg gewoon tegen Dirk, dat er op een nacht een rubberbootje het strand opvoer met drugssmokkelaars, die bij Surfside moesten zijn, maar daarna kwamen ze hier zuipen en het waren Noren, Denen of Zweden, die zuipen heel veel en zij hebben alles opgedronken. Toen zijn ze zonder te betalen, zo weer weggevaren.’ Of dit nu een hint was naar de activiteiten van buurman Jaap, of een voorloper van Ruuds wens om naar Zweden te verhuizen? Ik weet het niet, net zomin als ik weet of Dirk er ook om kon lachen? Maar wij pisten zowat in onze broek en namen er nog één!

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Lekker thuis ‘uit eten’ met de paasdagen? Dat kan…

6 april 2020

Take-away bij de volgende Bergense restaurants

Bergenaren helpen Bergenaren: laat je eten lekker thuis bezorgen. Bij sommige zaken kon je altijd al eten bestellen...

Bijzonder initiatief van restaurant Pur sang in Groet en de Barry Foundation

3 april 2020

Arthur Dontje sponsort 50 brunches voor de senioren namens de Barry Foundation

Op zondag 15 maart kregen ook wij het bericht dat we liever niet hoorden, alle horeca moet om 18.00 uur dicht zijn!

Door de verlenging van de coronamaatregelen blijven alle horecagelegenheden tot 28 april gesloten

3 april 2020

Volgens Beljaarts van KHN lopen de procedures voor het oorspronkelijke pakket aan steunmaatregelen allesbehalve gesmeerd

Volgens Dirk Beljaarts, algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland, zagen ondernemers dit besluit aankomen en hebben zij ook begrip voor de verlenging.

Rondje horeca… 14

3 april 2020

Anders dan anders (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer drie weken gesloten zijn...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… de Rainbow 2

Door: Hans Dekker

The Rainbow was een discotheek van eigenaren Dirk Blaauwboer en Berry Meinen. Ik kende de heren in die tijd eigenlijk niet.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Coco club

27 maart 2020

Door: Pieter van Dijk

In Bergen heb je vier discotheken gehad. De Zwarte Kat, was ongetwijfeld de beste, maar die was midden jaren ‘70 afgefikt en wie op zijn hoogtepunt stopt…Laat altijd onuitwisbare indrukken achter.

Nog veel onduidelijk over verscherpte maatregelen horeca

27 maart 2020

4000 euro steun voor 3 maanden vaste lasten voor kleinere eet- en drinkgelegenheden die voor publiek gesloten zijn

"Alle maatregelen - zoals sluiting van de horeca- gelden vooralsnog tot en met maandag 6 april", zo meldt het kabinet op de website Rijksoverheid.nl

Rondje horeca… 13

27 maart 2020

Eensgezindheid

De Bergense horeca piept en kraakt onder het coronavirus. Inmiddels gaan we de tweede week in dat de zaken waar we zo...

Sympathiek initiatief van restaurant The Bourbon Room

20 maart 2020

Samenwerking met groenteman Wokke. Maaltijden voor een schappelijke prijs. Vanaf zaterdag 21 maart verkrijgbaar

Lieve vrienden van The Bourbon Room. Allereerst heel veel sterkte in deze bizarre tijden, we leven mee.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… deel 3 Hans Teeuwen in Nero’s Place

20 maart 2020

Door: Hans Dekker

Nu moet nog even vertellen dat ik het werk van Hans Teeuwen kende. In de tijd dat dit speelde had hij net zijn partner Roland Smeenk verloren.

Rondje horeca…12

20 maart 2020

Dom en ongepast

Eerder deze week postte een medewerkster van Rodimedia’s Bergens Nieuwsblad afgelopen zondag om 20.45 op het Facebook portal ‘Je bent een Bergenaar als…

Wekelijkse update: Bergenaren helpen Bergenaren: Laat je eten lekker thuis bezorgen

3 april 2020

Help de lokale restaurants de crisis door

Bij sommige zaken kon je altijd al eten bestellen en laten bezorgen. Sinds kort gaat een aantal extra restaurants creatief...

Redderestaurants.nl: actie voor directe cashflow voor de horeca

20 maart 2020

Iedereen kan zich aanmelden

De omzet van veel restaurants is door de verplichte sluiting vanwege corona gereduceerd tot nul. Zeker als ze niet aan afhalen of bezorgen doen.

Hoe kunnen we de lokale horeca helpen?

20 maart 2020

Drie weken dicht betekent drie weken geen inkomsten, maar wel kosten

De Flessenpost brengt de sponsors en adverteerders tot en met 6 april de bannering niet in rekening.

Uit eten mag wel

13 maart 2020

Dus... kom lekker smikkelen in Bergen

Premier Mark Rutte benadrukt dat bepaalde sociale activiteiten, zoals uit eten gaan in restaurants, wel door kunnen gaan.

En zo gaat de Bergense horeca om met zijn gasten

13 maart 2020

Hygiëne voor alles!

Graag laten wij u weten dat u de komende dagen met een gerust hart kunt komen dineren en welke maatregelen wij hebben getroffen.

Rondje horeca… 11

13 maart 2020

Maatregelen en op reis

Verderop in de rubriek 'Horeca' kunt u lezen hoe Bergense cafés en restaurants omgaan met het coronavirus.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… deel 2 Hans Teeuwen in Nero’s Place

13 maart 2020

Door: Hans Dekker

Het jaar weet ik niet meer, maar het was ergens in de jaren 90. Ik werkte als dj bij Hans Kamm. Ik was net gestopt als club dj in de Heer van Jericho, waar ze al

Neem hier een kijkje in het mooist hotel van Bergen

13 maart 2020

Wandel rond (3D) in het mooiste hotel van Bergen en ontvang bij een boeking 10% korting

Altijd al eens willen binnenkijken? Nu kan het! Bekijk de virtuele tour. Boek nu een HEERLIJK weekend, midweek of weekje weg...

Nederland steeds meer in trek bij toeristen

6 maart 2020

Met name vakantiehuizen in Noord-Holland

Het aantal mensen dat een nachtje in een hotel, een huisje of op een camping in Nederland heeft geslapen, is toegenomen in 2019 meldt het Centraal Bureau...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Knikker

6 maart 2020

Door: Pieter van Dijk

Tijdens de overblijfouder wacht op de Willem Alexander school waar mijn dochter op zit, zat ik oude horeca verhalen met Paul vd Pluijm op te halen...

Rondje horeca… 10

6 maart 2020

Grote veranderingen bij Hotel blooming op komst

“Hotel blooming viert winst door meteen een maand op slot te gaan.” Dat werd onlangs gekscherend in de media geschreven.

Monique tien jaar in d’Alderliefste, een mooi verhaal

28 februari 2020

Ze runde ’s zomers al op jonge leeftijd een strandpaviljoen in het van godvergeten oord...

De blonde meisjes van de Helmweg in Groote Keeten, een gehucht op de gure laagvlakte tussen Callantsoog en Den Helder, fietsten richting school...

Rondje horeca… 9

28 februari 2020

Nieuwe restaurant LadyPapa opent maandag zijn deuren

U heeft het bovenin het Flesje al kunnen lezen. Na een maandenlange verbouwing is de fameuze naam Nero (Hans Kamm) vervangen door LadyPapa.

‘Zal ik u de rekening brengen?’ en ‘Welk bedrag mag ik voor u intoetsen?

28 februari 2020

Door: Wouter Verkerk

Gastvrijheid en service worden vaak in één adem genoemd met beleefdheidsregels. De etiquette dus. Zoals het hoort. En rondom het presenteren van de rekening...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or

28 februari 2020

Door: Hans Dekker

Mijn naam is Hans Dekker en ik begon jaren geleden als barkeeper in de Coq d’Or.

Rondje horeca… 8

21 februari 2020

Heel langzaam maar zeker

Rond deze periode van het jaar valt het ook in de horeca een beetje stil. Dat is een jaarlijks terugkerend verschijnsel...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… tarts and vicars

Door: Pieter van Dijk

Vorige week stonden er op de foto boven mijn stukje, vier frivool geklede dames voor de Lamoraal en een bord met 30 erop.

Bergense horeca in cijfers: Duitse bezoekers blijven op 1, maar wel een afname van 3.7 procent

21 februari 2020

Noordzee badplaatsen blijven het populairst

Tijdens een overleg met de diverse ondernemersverenigingen en de gemeente Bergen op 23 januari jongstleden, is er een presentatie gehouden over Gastheerschap...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ’s Nachts na tweeën!

14 februari 2020

Door: Pieter van Dijk

Na 02.00 uur, als horeca Bergen zijn deuren sloot, was het gebruikelijk dat je moest schoonmaken en daarna nog even een borrel dronk met je collega’s...

Rondje horeca… 7

14 februari 2020

Voor een zacht prijsje, maar allemaal goed in kwaliteit

Afgelopen week heb ik weer eens gegeten bij Bistronomie ’t Parkje. ’t Parkje heeft sinds kort een Bib gourmand van...

Naleving van de leeftijdsgrens alcoholverkoop is verbeterd in Bergen

14 februari 2020

Door het inzetten van mysteryshoppers is in het najaar van 2019 steekproefsgewijs onderzoek gedaan bij diverse verkooppunten

Recent onderzoek in Bergen laat zien dat jongeren onder de 18 jaar die alcohol proberen te kopen hier in meerderheid van de gevallen niet in slagen (59,4%).

Rondje horeca… 6

7 februari 2020

Sympathiek gebaar

Met grote regelmaat komt Bergen helaas wat minder gunstig in de spotlights te staan in de media. Politieke partijen staan elkaar naar...

Wat gaan ze precies doen bij blooming?

7 februari 2020

Een overzicht van de plannen

Het huidige restaurant wordt compleet verbouwd. Om het comfort voor onze gasten te vergroten breiden we de capaciteit flink uit.

Terug