Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… avonturen in Bergen aan Zee

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… avonturen in Bergen aan Zee

Vandaag woensdag 5 feb., scheen het zonnetje in mijn nek en ja, dan komen de lente gevoelens en het verlangen naar het strand. Nu zal iedereen wel speciale gevoelens hebben bij ons Bergen aan Zee en er zijn nog veel meer mooie verhalen over te vertellen, maar…

Laten we beginnen met het Casino… Was er in mijn jonge jaren nog een illegaal casino, gerund door Zwarte Gerrit en de broers Voigtschmidt, maar helaas daar weet ik verder weinig tot niets van, behalve de verhalen, want ik was nog te jong om er te komen. Later kwam er in hotel de Dennen in de kelder een klein Casino van de gebroeders Vrees. De moeder van Gijs de Jong, runde de bar en was ook een beetje onze moeder, want ze hield iedereen een beetje in het gareel. De croupiers waren over het algemeen, mooie, jonge vrouwen als Paula of Anja en alles onder leiding van manager Bats, in zijn eeuwige van Gils pak. Voor in de horeca werkend Bergen, was het gebruikelijk om na sluitingstijd snel op te ruimen en dan naar Bergen aan zee te rijden om sowieso je fooi van die avond te vergokken, je honger weg te eten met toastjes en nog even wat te drinken.

Zo weet ik nog goed dat ik een keer met Sam v.W. mee reed en we zagen dat de weg opengebroken was, ter hoogte van Mons Marem. De volgende avond op vrijdag, kwam ik Sam weer tegen in de Meermin en om half 4 besloten we nog snel naar het Casino te gaan. Veel tijd was er niet meer, dus we reden flink hard. Vlak voor we Bergen in Zee binnenreden, zei ik nog, ‘Pas op voor de weg opbreking bij Mons Marem’, maar het was al te laat. Net na de eerste bocht, doemde ineens een rood met wit hekwerk voor ons op en daarachter stond een aanzienlijke stapel klinkers. Remmen was al te laat, we knalden zo door het hek en toen we van de schrik bekomen waren, balanceerden we midden op de stapel stenen. Wij sufferds hadden er geen rekening mee gehouden dat de wegwerkers de hele dag gewerkt hadden en de versperring een stuk naar voren verplaatst was. Met de hulp van een bekende BAZ’er hebben we de auto eraf getild en met knikkende knieën zijn we naar huis gegaan, voor het Casino waren we toch al te laat.

’s Zomers was er niets mooier dan meisjes te overtuigen van de pracht van het skinny-dippen, vooral als de zee lichtte, door de algen. Het gaf zo een gevoel van ultieme vrijheid, om in het donker in je blootje door de golven, achter een leuk meisje aan te rennen…Maar ook overdag was het goed verkeren op het strand. Bij de hoofdafgang liggen was Not Done, dat was voor Duitsers en gezinnen, ook de afgang waar nu paviljoen Hemmingway is, was toen nog niet hip. Nee het begon, nog voor paviljoen Noord de place to be werd, met Bronsky Beach. Dirk Blaauwboer had samen met Henk Brons, op de plek waar het jaar daarop Surfside gebouwd zou worden, een strandpaviljoen opgezet. En omdat het dat eerste jaar niet zo een beste zomer was, werd Bronsky Beach een beetje onze hangplek. Menig jongen was wat jaloers op Henk, ik in ieder geval, want hij had verkering met Tessa van Zwoll en als die, slechts in haar bikinibroekje, als een nimf de zee uit kwam, dan moest je zelf je mond weer dichtklappen, die onbetamelijk openhing. In mijn geheugen, verhuisde Bronsky Beach het volgend jaar naar de andere kant van de Zuid afgang en werd op zijn voormalige plek Surfside gebouwd.

Deze zomer werd nog veel slechter en veel klandizie was er niet. Maar slecht weer deed een beroep op een ander soort badgasten, nu kwamen we niet om te zonnen maar om te surfen of te zwemmen in de hoge golven. Ruudje Lensvelt, had van Dirk het beheer over de strandtent gekregen en natuurlijk zakten we regelmatig tot ’s morgensvroeg bij hem door.

Flink zuipen, af en toe zwemmen en… Op een gegeven nacht zaten we met een select groepje en Ruudje maakte zich wat zorgen, want er was de laatste tijd wel flink wat drank door heen gegaan en weinig geld in het laatje gekomen. We wilden allemaal wel wat lappen, maar dat dekte bij nauwe na niet de voorraad die op was. Toen kwam Ruud met een briljante smoes, die er zo dik bovenop lag dat je er wel om moest lachen. ‘Ik zeg gewoon tegen Dirk, dat er op een nacht een rubberbootje het strand opvoer met drugssmokkelaars, die bij Surfside moesten zijn, maar daarna kwamen ze hier zuipen en het waren Noren, Denen of Zweden, die zuipen heel veel en zij hebben alles opgedronken. Toen zijn ze zonder te betalen, zo weer weggevaren.’ Of dit nu een hint was naar de activiteiten van buurman Jaap, of een voorloper van Ruuds wens om naar Zweden te verhuizen? Ik weet het niet, net zomin als ik weet of Dirk er ook om kon lachen? Maar wij pisten zowat in onze broek en namen er nog één!

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Rondje horeca… 8

21 februari 2020

Heel langzaam maar zeker

Rond deze periode van het jaar valt het ook in de horeca een beetje stil. Dat is een jaarlijks terugkerend verschijnsel...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… tarts and vicars

Door: Pieter van Dijk

Vorige week stonden er op de foto boven mijn stukje, vier frivool geklede dames voor de Lamoraal en een bord met 30 erop.

Bergense horeca in cijfers: Duitse bezoekers blijven op 1, maar wel een afname van 3.7 procent

21 februari 2020

Noordzee badplaatsen blijven het populairst

Tijdens een overleg met de diverse ondernemersverenigingen en de gemeente Bergen op 23 januari jongstleden, is er een presentatie gehouden over Gastheerschap...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ’s Nachts na tweeën!

14 februari 2020

Door: Pieter van Dijk

Na 02.00 uur, als horeca Bergen zijn deuren sloot, was het gebruikelijk dat je moest schoonmaken en daarna nog even een borrel dronk met je collega’s...

Rondje horeca… 7

14 februari 2020

Voor een zacht prijsje, maar allemaal goed in kwaliteit

Afgelopen week heb ik weer eens gegeten bij Bistronomie ’t Parkje. ’t Parkje heeft sinds kort een Bib gourmand van...

Naleving van de leeftijdsgrens alcoholverkoop is verbeterd in Bergen

14 februari 2020

Door het inzetten van mysteryshoppers is in het najaar van 2019 steekproefsgewijs onderzoek gedaan bij diverse verkooppunten

Recent onderzoek in Bergen laat zien dat jongeren onder de 18 jaar die alcohol proberen te kopen hier in meerderheid van de gevallen niet in slagen (59,4%).

Rondje horeca… 6

7 februari 2020

Sympathiek gebaar

Met grote regelmaat komt Bergen helaas wat minder gunstig in de spotlights te staan in de media. Politieke partijen staan elkaar naar...

Wat gaan ze precies doen bij blooming?

7 februari 2020

Een overzicht van de plannen

Het huidige restaurant wordt compleet verbouwd. Om het comfort voor onze gasten te vergroten breiden we de capaciteit flink uit.

Winnaars Valentijnsdiner 2020 zijn bekend

7 februari 2020

Negen Bergense toprestaurants ontvangen hun gasten op vrijdag 14 februari a.s.

Het aantal mails dat de redactie de afgelopen weken ontving, was overweldigend. Dus… na lang overleg, zijn dit de uiteindelijke winnaars geworden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Beste blinde darter van Bergen

Door: Pieter van Dijk

We kunnen gerust zeggen dat darten in Bergen werd geïntroduceerd vanwege Piet Vermeulen zijn verzamelwoede en hang naar spelletjes.

“Le Taittinger Prix Culinaire”

31 januari 2020

Chefkok Jonathan Zandbergen in de jury

Deze week vindt in Parijs de 53e editie plaats van de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire. Executive chef van sterrestaurant Merlet...

Rondje horeca… 5

31 januari 2020

Waar een klein dorp groot in kan zijn (filmpje)

Eerder deze week werd bekend dat blooming hotel de Zoover Award in de wacht heeft gesleept voor beste hotel van Nederland.

blooming hotel wint de Zoover Award voor beste hotel van Nederland

31 januari 2020

Met een jaarscore van 8,9 en zo’n 60.000 overnachtingen per jaar

Eind 2019 werd blooming hotel, gevestigd in Bergen (NH), reeds verkozen tot Nederlands Meest Duurzame Hotel.

Wet Arbeidsmarkt in Balans grootste bedreiging voor horeca 2020

17 januari 2020

Ontwikkeling van de horeca in harde cijfers

In 2019 groeide de omzetwaarde in de horeca met 3,5% van ruim 22,7 miljard naar 23,5 miljard euro.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

24 januari 2020

Waar en wanneer: in een van de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost. Je kunt je lief een roos geven of een kaartje sturen, maar...

Rondje horeca… 4

24 januari 2020

Mooi gebaar

Vorig jaar bedacht ik een leuke Valentijnsactie waarbij ruim tien Bergense restaurants zich spontaan aanmelden voor een gratis Valentijnsdiner...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Taverne

24 januari 2020

Door: Eric Winder

Na een half jaar scheikunde gestudeerd te hebben, besloot ik dat ik toch liever naar de kunstacademie wilde. Een fantastisch idee, maar het gevolg was...

Rondje horeca… 3

17 januari 2020

Voor het 22e jaar op rij is Restaurant Merlet bekroond met Michelinster

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

17 januari 2020

Waar en wanneer: In een van de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude Lau en jonge Thé

17 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik deze titel opschrijf, moet ik gelijk aan drank denken. Zoiets als kiezen tussen jenever of een kopje thee.

‘Horecaondernemers liggen wakker van WAB’

10 januari 2020

‘En die onzekerheid is niet goed voor de economie’

Ruim 80 procent van de horecaondernemers weet dat de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ (WAB) sinds 1 januari 2020 van kracht is...

Rondje horeca… 2

10 januari 2020

Klaar mee

Als je ternauwernood de feestdagen hebt overleeft, volgt er in januari nog een enorme reeks aan nieuwjaarsrecepties.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Shoarma

10 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

In Bergen is Tarek al jarenlang een begrip voor een lekker broodje shoarma. Heel vroeger was er in Bergen niets op dat gebied en moesten we na het werk naar Alkmaar voor een broodje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drie keer is scheepsrecht

3 januari 2020

Door: Augusta Verburg

Vijfendertig jaar leek hem een prima leeftijd om te gaan hemelen, zei mijn broer Art ooit. Hij had geen zin om een ouwe nicht te worden.

Horecava 2020 staat voor de deur… drie redenen om te komen

3 januari 2020

Hét trendsettend event voor mensen die werkzaam zijn in de horeca

Van maandag 13 tot en met donderdag 16 januari 2020, van 10:00 tot 18:00 uur nemen we je mee in de veranderende wereld in de foodretail en foodservice.

Rondje horeca… 1

3 januari 2020

Bergen op zijn best

Na een super gezellige oudejaarsavond de volgende dag rond een uurtje of twee ’s middags richting Bergen aan Zee afgereisd om de deelnemers...

Nieuwe Michelin-award voor uitmuntend gastheerschap

20 december 2019

De gidspresentatie van Michelin 2020 vindt op maandag 13 januari 2020 plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam

De uitreiking van de sterren valt komend jaar samen met de eerste dag van de horecavakbeurs Horecava. Om gastheerschap in de spotlights te zetten, heeft...

AFTER WORK – voortzetting samenwerking Wonder’s en nieuwe samenwerking blooming beach

20 december 2019

Veel mooie feestjes in aantocht in 2020

Na de eerste drie zeer succesvolle edities van AFTER WORK, hebben Wonder’s Bergen en het Bergense evenementenbureau Event Studio (organisator van After Work)...

Vooruitblik Michelingids 2020

20 december 2019

De echte lekkerbekjes moeten nog even geduld hebben...

Dit jaar moeten we wat langer wachten op de presentatie van de Michelingids. Na Lekker, Proefschrift Restaurants en Gault&Millau presenteert...

Rondje horeca… 48

20 december 2019

Terugblik 2019

Het was weer een buisend jaar in de Bergense horeca. De hoogtepunten voor mijzelf waren in eerste instantie de sluiting...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De dood van Art

20 december 2019

Door: Pieter van Dijk

Zo vlak voor de kerst geen leuk onderwerp, maar door de jaren heen zijn diverse personen uit dit verhaal overleden.

Rondje horeca… 47

13 december 2019

Goed nieuwe jaar met plus van 1,5 procent verwacht

Hotels, restaurants, cafés en andere horecagelegenheden profiteren in 2020 van de vele evenementen die Nederland te bieden heeft.

De 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020

13 december 2019

Het zal inmiddels niemand verrassen dat sterrestaurant Merlet uit Schoorl daarbij staat

De 17+ Club, de top van Nederland. Hieronder de 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… mijn vriend Art Verburg

13 december 2019

Door: Pieter van Dijk

Ik was nog geen 18 jaar, toen ik Art in de taverne leerde kennen. Een groepje, waaronder Ricardo Hewitt, zat om geld te kaarten aan een tafeltje...

Terug