Deel

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… "als de blaadjes vallen"

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

Twee keer per jaar kon je als barkeeper van de Taverne er rekening mee houden dat een aantal van de ‘paradijsvogel’ klanten het op hun heupen kreeg. Steevast als de eerste blaadjes van de bomen vielen of bij warme lentedagen. Over het algemeen leverde het weinig problemen op, eerder stof voor mooie verhalen. Zoals die gure herfstavond, toen ik om 19.00 uur een wel hele stille bar overnam.

Om 21.00 uur na het schoonmaken van het koffieapparaat, de jus pers en het bijvullen, keek ik nog eens rond. Aan de bar, in het hoekje bij de toiletten, lag Jan Wouters met zijn hoofd op de bar. Een tevreden klant! noemden IJsbrand en ik hem altijd in dit stadium. Voor hem lag het restant van zijn geld in munten. Naast hem zat Wokkel, die al twee keer gevraagd had om een extra schuimpje op zijn bier en had gekregen. Aan de leestafel zaten Eric V. en Wolfert Q, te lezen en een spelletje te schaken en aan een van de eerste tafels bij de deur zaten vier tieners de viltjes te verpulveren en aan de kaarsen te pulken. Een uur geleden waren ze binnengekomen en hadden drie drankjes besteld. Kortom het was geen wilde avond en ik was dan ook reuze blij dat Harm H. binnenkwam.

Harm mocht ik erg graag en ook al was het geen uitbundige prater, hij was sympathiek, altijd goed voor een rondje en fooi. Ik begon natuurlijk gelijk een gesprek met hem, tot ik merkte dat Wolfert en Eric onenigheid kregen. Voor ik kon ingrijpen, rende Eric achter Wolfert aan in een soort derwisj dans; beide hard gillend rond de leestafel. Ik greep in door Eric naar buiten te begeleiden maar toen ik ook Wolfert naar buiten wilde brengen, had deze de smaak van het tikkertje zo te pakken dat hij mij uitdaagde om achter hem aan te gaan. Harm hield het voor gezien en met de woorden “Sorry hoor Pieter maar hier heb ik geen trek in, ik ga even in de Lamo(raal) kijken”, verdween hij met in zijn kielzog de vier tieners.

Nu was mijn geduld ten einde en na vier rondjes om de leestafel achter een giechelende Wolfert aan, maakte ik schoon schip, zodat de avond nog wat kon worden.
Echt spectaculair was het vaak niet maar tijdens dit soort dagen, als het wisselen van de seizoenen enkelen teveel werd, was je wel extra alert. Want als er genoeg drank in het spel was dan kon die uitbundigheid makkelijk omslaan in agressie. Zo vergeet ik nooit een warme lentemiddag waarop ik aan het werk was en Chiel Laôut aan het stocken (voorraad tellen en bestellijst invullen). Het borreluur begon lekker op gang te komen en een aantal klanten gingen naar buiten om van het zonnetje te genieten.

Opeens was er rumoer en een voor ons onbekende jongen was duidelijk goed in de war. Hij bedelde om bier en viel voorbijgangers lastig en dat wil je als horeca natuurlijk niet hebben. Chiel ging kijken maar zijn reprimande had weinig effect. De jongen klom op het penhuisje van Busker en riep dat hij er voor een slok bier af zou duiken. Natuurlijk was er iemand die hem die slok bier gaf en met ware doodsverachting dook de verwarde jongeling van het huisje om er vervolgens weer op te klimmen en weer om slokken bier te bedelen. “Ik doe de deur maar even dicht Pieter, we willen hem niet binnen hebben, toch?” Ik knikte naar Chiel en die gooide de knip erop. Juist op dat moment kwam John Ursem aangelopen en ik waarschuwde Chiel om de deur voor hem te openen.

Vriend Ursus (Ursus=Beer) was een lieve, breedgeschouderde en fijne klant, die veel in de sportschool zat en hij stond nietsvermoedend voor de deur te wachten, zich afvragend waarom deze gesloten was. Tot de jongen op het penhuisje, het was in ieder geval geen lafaard, hem in het oog kreeg. Hij jumpte eraf en was met vier sprongen de weg over en dook met een laatste reuzensprong op John’ s schouders. Die klapte met zijn voorhoofd tegen de deur en voor hij verbouwereerd kon opkijken wat er nu gebeurd was, liet de mafkees los en rende hard lachend weg en we hebben hem nooit meer teruggezien.

Diezelfde avond was het echter weer raak, maar deze keer was het wel foute boel. Een compleet verwarde jongen stond zich buiten zo te misdragen, dat de gelegenheidsportier (meestal Paul, de broer van Chiel) hem er niet in liet. Ook nu ging de deur weer op de dubbele knip en kon niemand eruit en erin. Dit verergerde de woede van het kl..tz.kje en hoe hij het voor elkaar kreeg is mij nog steeds niet duidelijk, maar hij kwam aan met een straatklinker en wilde die door de deurruit gooien. Die was van kunststof en dit kunststof was onbreekbaar en…. Met dezelfde vaart waarmee hij de klinker gooide, veerde de steen volop terug midden in zijn gezicht. Einde oefening, het joch droop bloedend af. De volgende dag zat Jan Lakeman het verhaal in geuren en kleuren tegen een ‘zakenrelatie’ te vertellen en om zijn verhaal het juiste effect mee te geven, brulde hij enthousiast “En toen veerde die baksteen zo terug in zijn smoel, want alle ramen zijn onbreekbaar, kijk maar!” en hij mepte ter demonstratie tegen een van de ramen. Een hoop glasgerinkel en een doekje voor het bloeden.
Nee Jan, niet alle ramen!

Pieter van Dijk

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude Lau en jonge Thé

17 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik deze titel opschrijf, moet ik gelijk aan drank denken. Zoiets als kiezen tussen jenever of een kopje thee.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

17 januari 2020

Waar en wanneer: In een van de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

Rondje horeca... 3

17 januari 2020

Voor het 22e jaar op rij is Restaurant Merlet bekroond met Michelinster

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Shoarma

10 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

In Bergen is Tarek al jarenlang een begrip voor een lekker broodje shoarma. Heel vroeger was er in Bergen niets op dat gebied en moesten we na het werk naar Alkmaar voor een broodje.

Rondje horeca... 2

10 januari 2020

Klaar mee

Als je ternauwernood de feestdagen hebt overleeft, volgt er in januari nog een enorme reeks aan nieuwjaarsrecepties.

‘Horecaondernemers liggen wakker van WAB’

10 januari 2020

‘En die onzekerheid is niet goed voor de economie’

Ruim 80 procent van de horecaondernemers weet dat de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ (WAB) sinds 1 januari 2020 van kracht is...

Rondje horeca... 1

3 januari 2020

Bergen op zijn best

Na een super gezellige oudejaarsavond de volgende dag rond een uurtje of twee ’s middags richting Bergen aan Zee afgereisd om de deelnemers...

Horecava 2020 staat voor de deur... drie redenen om te komen

3 januari 2020

Hét trendsettend event voor mensen die werkzaam zijn in de horeca

Van maandag 13 tot en met donderdag 16 januari 2020, van 10:00 tot 18:00 uur nemen we je mee in de veranderende wereld in de foodretail en foodservice.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drie keer is scheepsrecht

3 januari 2020

Door: Augusta Verburg

Vijfendertig jaar leek hem een prima leeftijd om te gaan hemelen, zei mijn broer Art ooit. Hij had geen zin om een ouwe nicht te worden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De dood van Art

20 december 2019

Door: Pieter van Dijk

Zo vlak voor de kerst geen leuk onderwerp, maar door de jaren heen zijn diverse personen uit dit verhaal overleden.

Rondje horeca... 48

20 december 2019

Terugblik 2019

Het was weer een buisend jaar in de Bergense horeca. De hoogtepunten voor mijzelf waren in eerste instantie de sluiting...

Vooruitblik Michelingids 2020

20 december 2019

De echte lekkerbekjes moeten nog even geduld hebben...

Dit jaar moeten we wat langer wachten op de presentatie van de Michelingids. Na Lekker, Proefschrift Restaurants en Gault&Millau presenteert...

AFTER WORK – voortzetting samenwerking Wonder’s en nieuwe samenwerking blooming beach

20 december 2019

Veel mooie feestjes in aantocht in 2020

Na de eerste drie zeer succesvolle edities van AFTER WORK, hebben Wonder’s Bergen en het Bergense evenementenbureau Event Studio (organisator van After Work)...

Nieuwe Michelin-award voor uitmuntend gastheerschap

20 december 2019

De gidspresentatie van Michelin 2020 vindt op maandag 13 januari 2020 plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam

De uitreiking van de sterren valt komend jaar samen met de eerste dag van de horecavakbeurs Horecava. Om gastheerschap in de spotlights te zetten, heeft...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… mijn vriend Art Verburg

13 december 2019

Door: Pieter van Dijk

Ik was nog geen 18 jaar, toen ik Art in de taverne leerde kennen. Een groepje, waaronder Ricardo Hewitt, zat om geld te kaarten aan een tafeltje...

De 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020

13 december 2019

Het zal inmiddels niemand verrassen dat sterrestaurant Merlet uit Schoorl daarbij staat

De 17+ Club, de top van Nederland. Hieronder de 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020.

Rondje horeca... 47

13 december 2019

Goed nieuwe jaar met plus van 1,5 procent verwacht

Hotels, restaurants, cafés en andere horecagelegenheden profiteren in 2020 van de vele evenementen die Nederland te bieden heeft.

Rondje horeca... 46

29 november 2019

Druk weekend voor de boeg

Zelfs in de periode dat Bergen weer een beetje voor ons zelf is, hoeven we ons in de Bergense horeca nooit te vervelen.

Wintershow in voormalig Fabbrica

29 november 2019

Wat en wanneer: Fashion, food & entertainment op zondag 15 december vanaf 15.30 uur

In voormalig Fabbrica vindt deze zondag een heerlijk modespektakel plaats. Professionele mannequins presenteren...

Restaurant Merlet genomineerd maar nét geen winnaar

29 november 2019

Afgelopen week uitreiking Awards voor beste restaurant-design

Restaurant Merlet* in het Noord-Hollandse Schoorl, waar Jonathan Zandbergen in de keuken staat, onderging een grote restyling en heropende...

4,4 procent meer bezoekers in de maanden juli-augustus vorig jaar

29 november 2019

En Bergen profiteert daar van mee...

Nederland blijft groeien als vakantiebestemming. In juli en augustus overnachtten bijna 10 miljoen toeristen in ons land...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ontdekkingstocht naar een nieuw etablissement

29 november 2019

Door: Jan Roos

Als jongemannen waren we een beetje uitgekeken op Palermo. Natuurlijk waren er meisjes genoeg en konden we aan de bar van Jules Steenis ons te goed doen aan drank en sigaretten, maar...

Bent u Liefhebber?

22 november 2019

Door: Pieter van Dijk

Ja waarvan? denkt iedere lezer nu. Maar ik heb het deze keer over de gebroeders Liefhebber, waar wij ‘de gebroeders van Dijk’ altijd goed...

Drone-ober de oplossing voor het te kort aan horecapersoneel?

22 november 2019

De eerste restaurants zijn er al mee begonnen... (filmpje)

Helemaal genoeg van bediend worden door een barkeeper of serveerster met een slecht humeur? Genoeg van te lang wachten op je bestelling?

Rondje horeca...46

22 november 2019

Interieur Nero in de verkoop

Je kunt als je wilt vandaag nog tot 16.00 uur online een bod doen op een van de 186 kavels van interieurstukken van Nero.

Rondje horeca... 45

15 november 2019

Feestje bij Nero

Dat we afscheid gaan nemen van Nero is inmiddels bekend. En als je afscheid neemt van een fenomeen, dan hoort daar natuurlijk een feestje bij.

Boekpresentatie Jonathan Zandbergen’s 'Vijf Seizoenen'

15 november 2019

Waar en wanneer: Restaurant Merlet op donderdag 28 november om 18:00 uur

Op 28 november zal het debuutkookboek van Jonathan Zandbergen worden gepresenteerd in de Lounge van Restaurant Hotel Merlet.

Bistronomie 't Parkje krijgt Bib Gourmand van Michelin

7 november 2019

Bekroning voor uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Nederland heeft er sinds vandaag zeventien restaurants bij met een Bib Gourmand. Daarmee komt het totale aantal restaurants...

Te koop: Café-bar met bovenwoning in het centrum van Bergen

8 november 2019

Café De Vooruitgang in de Kerkstraat

Het betreft hier een exploitatie welke inclusief de inventaris wordt aangeboden, gelegen in het centrum van Bergen, provincie Noord-Holland

Rondje horeca… 44

8 november 2019

Eindelijk groen licht voor het Parkhotel

Eerder deze week was daar dan de lang verwachte aankondiging over de nieuwbouw van het Parkhotel. Mooi om te zien...

Economisch belang horeca groeit met 60 procent in 10 jaar

8 november 2019

De horeca is met 448.000 werkzame personen een van de grootste werkgevers

De horeca wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. Dit blijkt uit een analyse van KHN.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Veel te vroeg heengegaan

8 november 2019

Door: Gerard Kohler

Het moet vrijdag 8 oktober 1971 geweest zijn dat ik veel vroeger dan gebruikelijk naar de Taverne ging. Omdat ik in Alkmaar op school zat, had ik die dag vrij.

Is dit de toekomst? Fruit gemaakt met 4D printers

1 november 2019

De maker van Neo Fruit vindt dat de volledige sensuele eetervaring ontbreekt

Fruit kan bij een mens allerlei emoties en verlangens uitlokken, heeft vaak een perfecte natuurlijke verpakking (de schil)...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… This is the end! De oliejongens in town

1 november 2019

Door: Pieter van Dijk

Wie kent de legendarische namen van de oliejongens die in Bergen neerstreken niet? Mike Chambers, Tommy Newman, Colin en Warren Scott, Martin Ross...

Terug