Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… “als de blaadjes vallen”

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… “als de blaadjes vallen”

Twee keer per jaar kon je als barkeeper van de Taverne er rekening mee houden dat een aantal van de ‘paradijsvogel’ klanten het op hun heupen kreeg. Steevast als de eerste blaadjes van de bomen vielen of bij warme lentedagen. Over het algemeen leverde het weinig problemen op, eerder stof voor mooie verhalen. Zoals die gure herfstavond, toen ik om 19.00 uur een wel hele stille bar overnam.

Om 21.00 uur na het schoonmaken van het koffieapparaat, de jus pers en het bijvullen, keek ik nog eens rond. Aan de bar, in het hoekje bij de toiletten, lag Jan Wouters met zijn hoofd op de bar. Een tevreden klant! noemden IJsbrand en ik hem altijd in dit stadium. Voor hem lag het restant van zijn geld in munten. Naast hem zat Wokkel, die al twee keer gevraagd had om een extra schuimpje op zijn bier en had gekregen. Aan de leestafel zaten Eric V. en Wolfert Q, te lezen en een spelletje te schaken en aan een van de eerste tafels bij de deur zaten vier tieners de viltjes te verpulveren en aan de kaarsen te pulken. Een uur geleden waren ze binnengekomen en hadden drie drankjes besteld. Kortom het was geen wilde avond en ik was dan ook reuze blij dat Harm H. binnenkwam.

Harm mocht ik erg graag en ook al was het geen uitbundige prater, hij was sympathiek, altijd goed voor een rondje en fooi. Ik begon natuurlijk gelijk een gesprek met hem, tot ik merkte dat Wolfert en Eric onenigheid kregen. Voor ik kon ingrijpen, rende Eric achter Wolfert aan in een soort derwisj dans; beide hard gillend rond de leestafel. Ik greep in door Eric naar buiten te begeleiden maar toen ik ook Wolfert naar buiten wilde brengen, had deze de smaak van het tikkertje zo te pakken dat hij mij uitdaagde om achter hem aan te gaan. Harm hield het voor gezien en met de woorden “Sorry hoor Pieter maar hier heb ik geen trek in, ik ga even in de Lamo(raal) kijken”, verdween hij met in zijn kielzog de vier tieners.

Nu was mijn geduld ten einde en na vier rondjes om de leestafel achter een giechelende Wolfert aan, maakte ik schoon schip, zodat de avond nog wat kon worden.
Echt spectaculair was het vaak niet maar tijdens dit soort dagen, als het wisselen van de seizoenen enkelen teveel werd, was je wel extra alert. Want als er genoeg drank in het spel was dan kon die uitbundigheid makkelijk omslaan in agressie. Zo vergeet ik nooit een warme lentemiddag waarop ik aan het werk was en Chiel Laôut aan het stocken (voorraad tellen en bestellijst invullen). Het borreluur begon lekker op gang te komen en een aantal klanten gingen naar buiten om van het zonnetje te genieten.

Opeens was er rumoer en een voor ons onbekende jongen was duidelijk goed in de war. Hij bedelde om bier en viel voorbijgangers lastig en dat wil je als horeca natuurlijk niet hebben. Chiel ging kijken maar zijn reprimande had weinig effect. De jongen klom op het penhuisje van Busker en riep dat hij er voor een slok bier af zou duiken. Natuurlijk was er iemand die hem die slok bier gaf en met ware doodsverachting dook de verwarde jongeling van het huisje om er vervolgens weer op te klimmen en weer om slokken bier te bedelen. “Ik doe de deur maar even dicht Pieter, we willen hem niet binnen hebben, toch?” Ik knikte naar Chiel en die gooide de knip erop. Juist op dat moment kwam John Ursem aangelopen en ik waarschuwde Chiel om de deur voor hem te openen.

Vriend Ursus (Ursus=Beer) was een lieve, breedgeschouderde en fijne klant, die veel in de sportschool zat en hij stond nietsvermoedend voor de deur te wachten, zich afvragend waarom deze gesloten was. Tot de jongen op het penhuisje, het was in ieder geval geen lafaard, hem in het oog kreeg. Hij jumpte eraf en was met vier sprongen de weg over en dook met een laatste reuzensprong op John’ s schouders. Die klapte met zijn voorhoofd tegen de deur en voor hij verbouwereerd kon opkijken wat er nu gebeurd was, liet de mafkees los en rende hard lachend weg en we hebben hem nooit meer teruggezien.

Diezelfde avond was het echter weer raak, maar deze keer was het wel foute boel. Een compleet verwarde jongen stond zich buiten zo te misdragen, dat de gelegenheidsportier (meestal Paul, de broer van Chiel) hem er niet in liet. Ook nu ging de deur weer op de dubbele knip en kon niemand eruit en erin. Dit verergerde de woede van het kl..tz.kje en hoe hij het voor elkaar kreeg is mij nog steeds niet duidelijk, maar hij kwam aan met een straatklinker en wilde die door de deurruit gooien. Die was van kunststof en dit kunststof was onbreekbaar en…. Met dezelfde vaart waarmee hij de klinker gooide, veerde de steen volop terug midden in zijn gezicht. Einde oefening, het joch droop bloedend af. De volgende dag zat Jan Lakeman het verhaal in geuren en kleuren tegen een ‘zakenrelatie’ te vertellen en om zijn verhaal het juiste effect mee te geven, brulde hij enthousiast “En toen veerde die baksteen zo terug in zijn smoel, want alle ramen zijn onbreekbaar, kijk maar!” en hij mepte ter demonstratie tegen een van de ramen. Een hoop glasgerinkel en een doekje voor het bloeden.
Nee Jan, niet alle ramen!

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Coco club

27 maart 2020

Door: Pieter van Dijk

In Bergen heb je vier discotheken gehad. De Zwarte Kat, was ongetwijfeld de beste, maar die was midden jaren ‘70 afgefikt en wie op zijn hoogtepunt stopt…Laat altijd onuitwisbare indrukken achter.

Nog veel onduidelijk over verscherpte maatregelen horeca

27 maart 2020

4000 euro steun voor 3 maanden vaste lasten voor kleinere eet- en drinkgelegenheden die voor publiek gesloten zijn

"Alle maatregelen - zoals sluiting van de horeca- gelden vooralsnog tot en met maandag 6 april", zo meldt het kabinet op de website Rijksoverheid.nl

Rondje horeca… 13

27 maart 2020

Eensgezindheid

De Bergense horeca piept en kraakt onder het coronavirus. Inmiddels gaan we de tweede week in dat de zaken waar we zo...

Sympathiek initiatief van restaurant The Bourbon Room

20 maart 2020

Samenwerking met groenteman Wokke. Maaltijden voor een schappelijke prijs. Vanaf zaterdag 21 maart verkrijgbaar

Lieve vrienden van The Bourbon Room. Allereerst heel veel sterkte in deze bizarre tijden, we leven mee.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… deel 3 Hans Teeuwen in Nero’s Place

20 maart 2020

Door: Hans Dekker

Nu moet nog even vertellen dat ik het werk van Hans Teeuwen kende. In de tijd dat dit speelde had hij net zijn partner Roland Smeenk verloren.

Rondje horeca…12

20 maart 2020

Dom en ongepast

Eerder deze week postte een medewerkster van Rodimedia’s Bergens Nieuwsblad afgelopen zondag om 20.45 op het Facebook portal ‘Je bent een Bergenaar als…

Update: Bergenaren helpen Bergenaren: Laat je eten lekker thuis bezorgen

24 maart 2020

Help de lokale restaurants de crisis door

Bij sommige zaken kon je altijd al eten bestellen en laten bezorgen. Sinds deze week gaat een aantal extra restaurants creatief...

Redderestaurants.nl: actie voor directe cashflow voor de horeca

20 maart 2020

Iedereen kan zich aanmelden

De omzet van veel restaurants is door de verplichte sluiting vanwege corona gereduceerd tot nul. Zeker als ze niet aan afhalen of bezorgen doen.

Hoe kunnen we de lokale horeca helpen?

20 maart 2020

Drie weken dicht betekent drie weken geen inkomsten, maar wel kosten

De Flessenpost brengt de sponsors en adverteerders tot en met 6 april de bannering niet in rekening.

Uit eten mag wel

13 maart 2020

Dus... kom lekker smikkelen in Bergen

Premier Mark Rutte benadrukt dat bepaalde sociale activiteiten, zoals uit eten gaan in restaurants, wel door kunnen gaan.

En zo gaat de Bergense horeca om met zijn gasten

13 maart 2020

Hygiëne voor alles!

Graag laten wij u weten dat u de komende dagen met een gerust hart kunt komen dineren en welke maatregelen wij hebben getroffen.

Rondje horeca… 11

13 maart 2020

Maatregelen en op reis

Verderop in de rubriek 'Horeca' kunt u lezen hoe Bergense cafés en restaurants omgaan met het coronavirus.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… deel 2 Hans Teeuwen in Nero’s Place

13 maart 2020

Door: Hans Dekker

Het jaar weet ik niet meer, maar het was ergens in de jaren 90. Ik werkte als dj bij Hans Kamm. Ik was net gestopt als club dj in de Heer van Jericho, waar ze al

Neem hier een kijkje in het mooist hotel van Bergen

13 maart 2020

Wandel rond (3D) in het mooiste hotel van Bergen en ontvang bij een boeking 10% korting

Altijd al eens willen binnenkijken? Nu kan het! Bekijk de virtuele tour. Boek nu een HEERLIJK weekend, midweek of weekje weg...

Nederland steeds meer in trek bij toeristen

6 maart 2020

Met name vakantiehuizen in Noord-Holland

Het aantal mensen dat een nachtje in een hotel, een huisje of op een camping in Nederland heeft geslapen, is toegenomen in 2019 meldt het Centraal Bureau...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Knikker

6 maart 2020

Door: Pieter van Dijk

Tijdens de overblijfouder wacht op de Willem Alexander school waar mijn dochter op zit, zat ik oude horeca verhalen met Paul vd Pluijm op te halen...

Rondje horeca… 10

6 maart 2020

Grote veranderingen bij Hotel blooming op komst

“Hotel blooming viert winst door meteen een maand op slot te gaan.” Dat werd onlangs gekscherend in de media geschreven.

Monique tien jaar in d’Alderliefste, een mooi verhaal

28 februari 2020

Ze runde ’s zomers al op jonge leeftijd een strandpaviljoen in het van godvergeten oord...

De blonde meisjes van de Helmweg in Groote Keeten, een gehucht op de gure laagvlakte tussen Callantsoog en Den Helder, fietsten richting school...

Rondje horeca… 9

28 februari 2020

Nieuwe restaurant LadyPapa opent maandag zijn deuren

U heeft het bovenin het Flesje al kunnen lezen. Na een maandenlange verbouwing is de fameuze naam Nero (Hans Kamm) vervangen door LadyPapa.

‘Zal ik u de rekening brengen?’ en ‘Welk bedrag mag ik voor u intoetsen?

28 februari 2020

Door: Wouter Verkerk

Gastvrijheid en service worden vaak in één adem genoemd met beleefdheidsregels. De etiquette dus. Zoals het hoort. En rondom het presenteren van de rekening...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or

28 februari 2020

Door: Hans Dekker

Mijn naam is Hans Dekker en ik begon jaren geleden als barkeeper in de Coq d’Or.

Rondje horeca… 8

21 februari 2020

Heel langzaam maar zeker

Rond deze periode van het jaar valt het ook in de horeca een beetje stil. Dat is een jaarlijks terugkerend verschijnsel...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… tarts and vicars

Door: Pieter van Dijk

Vorige week stonden er op de foto boven mijn stukje, vier frivool geklede dames voor de Lamoraal en een bord met 30 erop.

Bergense horeca in cijfers: Duitse bezoekers blijven op 1, maar wel een afname van 3.7 procent

21 februari 2020

Noordzee badplaatsen blijven het populairst

Tijdens een overleg met de diverse ondernemersverenigingen en de gemeente Bergen op 23 januari jongstleden, is er een presentatie gehouden over Gastheerschap...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ’s Nachts na tweeën!

14 februari 2020

Door: Pieter van Dijk

Na 02.00 uur, als horeca Bergen zijn deuren sloot, was het gebruikelijk dat je moest schoonmaken en daarna nog even een borrel dronk met je collega’s...

Rondje horeca… 7

14 februari 2020

Voor een zacht prijsje, maar allemaal goed in kwaliteit

Afgelopen week heb ik weer eens gegeten bij Bistronomie ’t Parkje. ’t Parkje heeft sinds kort een Bib gourmand van...

Naleving van de leeftijdsgrens alcoholverkoop is verbeterd in Bergen

14 februari 2020

Door het inzetten van mysteryshoppers is in het najaar van 2019 steekproefsgewijs onderzoek gedaan bij diverse verkooppunten

Recent onderzoek in Bergen laat zien dat jongeren onder de 18 jaar die alcohol proberen te kopen hier in meerderheid van de gevallen niet in slagen (59,4%).

Rondje horeca… 6

7 februari 2020

Sympathiek gebaar

Met grote regelmaat komt Bergen helaas wat minder gunstig in de spotlights te staan in de media. Politieke partijen staan elkaar naar...

Wat gaan ze precies doen bij blooming?

7 februari 2020

Een overzicht van de plannen

Het huidige restaurant wordt compleet verbouwd. Om het comfort voor onze gasten te vergroten breiden we de capaciteit flink uit.

Winnaars Valentijnsdiner 2020 zijn bekend

7 februari 2020

Negen Bergense toprestaurants ontvangen hun gasten op vrijdag 14 februari a.s.

Het aantal mails dat de redactie de afgelopen weken ontving, was overweldigend. Dus… na lang overleg, zijn dit de uiteindelijke winnaars geworden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… avonturen in Bergen aan Zee

7 februari 2020

Door: Pieter van Dijk

Vandaag woensdag 5 feb., scheen het zonnetje in mijn nek en ja, dan komen de lente gevoelens en het verlangen naar het strand.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Beste blinde darter van Bergen

Door: Pieter van Dijk

We kunnen gerust zeggen dat darten in Bergen werd geïntroduceerd vanwege Piet Vermeulen zijn verzamelwoede en hang naar spelletjes.

“Le Taittinger Prix Culinaire”

31 januari 2020

Chefkok Jonathan Zandbergen in de jury

Deze week vindt in Parijs de 53e editie plaats van de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire. Executive chef van sterrestaurant Merlet...

Rondje horeca… 5

31 januari 2020

Waar een klein dorp groot in kan zijn (filmpje)

Eerder deze week werd bekend dat blooming hotel de Zoover Award in de wacht heeft gesleept voor beste hotel van Nederland.

Terug