Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… All money can buy

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… All money can buy

Wat me vooral is bijgebleven aan het werken in Taverne, is de mogelijkheid om veel nieuwe muziek te kopen. Bijna wel elke week gingen IJsbrand, Marc en ik, naar Ypma in Alkmaar om nieuwe lp’s aan te schaffen. Zoeken, luisteren, je collega’s overtuigen en aan het eind van het uitje maakten we een schifting, welke we toch weer moesten terugleggen en welke lp direct gekocht moest worden? Op zich lag de smaak van IJsbrand en van mij niet ver uit elkaar en Marc beperkte zich vaak tot de emotionele, rock ballads. Vooral Marillion, Asia, Genesis en Supertramp, maakten hem gelukkig.

Maar wij waren meer van bijvoorbeeld de Clash(London calling), Roger Chapman(shadow on the wall), Roger Waters(Pro’s and con’s of Hitch hiking) en Frankie, maar het gaat te ver om al onze favoriete muzikanten op te noemen. Want dan zijn we nog wel even bezig. Wel redelijk vast stond de laatste plaat die we draaiden. Bijna altijd waren dat lekkere lange nummers, zodat iedereen nog de tijd kreeg om te bestellen zoals “Stay” van Jackson Brown, of als we echt hard gewerkt hadden This is the End, van de Doors, soms afgewisseld met Good night ladies, van Lou Reed en als er een heel leuk meisje binnen was, dan werd het Lady Grinning Soul van David Bowie, maar ik denk niet dat het desbetreffende meisje ooit geweten heeft, dat het voor haar was?

Had Taverne een groot deel van zijn goede en grote platencollectie aan muziek tandarts Wimmie Lau te danken, die in zijn studenten jaren als barkeeper garant stond voor topmuziek, Nicky deed later niet veel voor hem onder. In die dagen van Vinyl had hij het stomen van de platen geïntroduceerd. Even de lp voordat je hem opzette, onder het stoompijpje van het koffieapparaat en de meeste krassen waren niet meer hoorbaar. Eén nadeel, als je er eenmaal aan begonnen was, dan kon je er niet meer mee stoppen. Alleen de flinke tiks, kreeg je niet weg. Maar dat had ook weer zijn charme, zo zat ik jaren later nog bij bepaalde nummers te wachten op de tik, die sinds introductie van de cd-speler, maar niet meer kwam.

Over de cd-speler kan ik vertellen, dat Gerard Schiering één van de eerste in Nederland had aangeschaft. Het was een Sony CDP101 en nogal een kostbare. Cd’s waren nauwelijks te verkrijgen en eens in de twee weken, belde Ypma ons op om te vertellen dat ze weer nieuwe voorraad hadden binnengekregen. Helaas was het gros daarvan klassiek en al het meeste van onze gading was Japanse import, onbetaalbaar want kostte zo een 90 gulden per cd en dan was ons budget al bijna op. Maar langzaamaan kwamen er meer en meer cd’s op de markt, werden de vinyl bakken kleiner en kleiner en de cd bakken groter en groter. Onze eerste cd-speler heeft een droevig einde gekend. Op een middag zat Marc uit verveling het vernuftige apparaat te bekijken en kwam met de opmerking, dat cd’s ongeveer net zo groot waren als de Amstel bierviltjes. Laat ik eerlijk zijn, wij collega’s hebben er niets aan gedaan om hem tegen te houden, sterker nog wij beaamden het. En oké het was Marc die proefondervindelijk zijn stelling ging bewijzen, door de cd eruit te halen en er een bierviltje in te proppen, maar toch? Ja en toen ging de dure Sony, CDP 101 van zo een 2000 gulden, niet meer open. Voor reparatie moest het arme ding, nog terug naar Japan en we hebben hem nooit weer gezien.

Toen ik in 1991/’92 Veronica goes America maakte, betaalde ik als productieleider de crew elke dag een $40 dollar aan sejour uit. Dat geld was bedoeld om je in je dagelijkse eten te voorzien. Maar ook voor dit programma moesten we op zoek naar goede muziek en de gigantisch grote cd-stores in de Verenigde Staten, brachten iets wilds in mij naar boven. Ik kreeg last van een oerdrift van hebbe…hebbe… die in mij naar boven kwam. En we konden ons vaak niet beheersen, in het Walhalla van spotgoedkope cd ‘s.
Om toch regelmatig chique uit eten te gaan, hanteerden wij zo af en toe het begrip “de houten camera” Overal in de USA waren ze gek op publiciteit, we hebben van nogal wat steden de ere-sleutel van de stad gekregen. En wanneer we met de leidinggevenden (Jeroen, van B. de regisseur, Laurens D de eindredacteur, ik, de Producer en de presentator van dat moment, uit eten gingen, kon het gebeuren dat we een interview met de baas aanvroegen. Die was dan zo onder de indruk dat hij ons een gratis topmaaltijd aanbood, die we natuurlijk niet konden weigeren.

Zo hielden we genoeg geld over om onze kooplusten bot te vieren. Alleen toen we klaar waren in San Francisco en weer naar Nederland gingen en op Schiphol geland waren. Zaten we toch wel flink in de rats. Oké, die portable cd-speler, was inmiddels niet helemaal nieuw meer en de vele Levi Jeans waren ondertussen al minstens 1keer gedragen en expres niet gewassen in de koffer gestopt, maar hoe verklaarden we stuk voor stuk de meer dan 100 cd’s, die niet alleen ik, al persoonlijk had verzameld? Ik stelde voor om onze Veronica goes America, Baseball Jack’s te dragen. En of dat de doorslag gaf, of omdat ons programma inmiddels een kijkcijfer kanon was geworden? We werden met veel aandacht en eerbied door de douane sluizen geloodst, waar niet alleen de pers ons stond op te wachten maar ook mijn vrienden Jelte en Ruudje, compleet door-de-midden en in de war. Maar dat is een ander verhaal.

advertentie

Meer 'Horeca':

Thanksgiving in Bergen: drie dagen lang genieten. Let’s celebrate!

20 november 2020

De koks van Zilt bereiden drie dagen lang (26, 27 en 28 november) een overheerlijke kalkoen met de originele USA vulling

Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.

Rondje horeca…45

20 november 2020

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André Rzepka voor de camera. Hij is eigenaar van Fabels Eten & Drinken.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Ik deel dromen met u

20 november 2020

Door: Pieter van Dijk

Gisteren heb ik de hele nacht Netflix gekeken Bingewatchen of comakijken heet dat tegenwoordig. Het was de serie ‘The Queen’s Gambit, een serie over een extreem...

Culinair kerstfeest met Fabels, Bergen Binnen, ’t Parkje en Merlet

20 november 2020

Uw kerstdiner wordt met de arreslee compleet met paarden bij u thuis bezorgd

Uw box met een 4-gangen kerstdiner wordt op 24 december bij u thuis gebracht op unieke wijze...

En ook met de kerst eten we natuurlijk van ‘the locals’

20 november 2020

Inmiddels zijn er twee prachtige diners van toprestaurants

Bergen Binnen komt UIT DE KERSTBOX dit jaar!! 24, 25 én 26 december.

Gemeenten helpen horeca met kwijtschelden precario

20 november 2020

Uitbreiding en verlenging terrasseizoen

Steeds meer gemeenten besluiten horecaondernemers tegemoet te komen door bijvoorbeeld geen precariobelasting te heffen of de toeristenbelasting kwijt te schelden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De relax flat

13 november 2020

Door: Pieter van Dijk

Nu de feestdagen weer naderen en niemand weet, hoe deze eruit gaan zien in verband met Corona?

Onderzoek: ‘Slechts zes procent wil met kerst buiten de deur eten’

13 november 2020

Overigens geeft 64 procent aan om eventueel te overwegen naar een restaurant te gaan met de feestdagen als daar anderhalve meter afstand tussen de tafels wordt gegarandeerd

Driekwart (77 procent) van de Nederlanders zegt het kerstdiner in eigen keuken te gaan koken, of de restaurants rond de feestdagen nou wel of niet weer open zijn.

Rondje horeca…44

13 november 2020

Deze week een interview met Koert Hans Smit. Hij start een nieuw restaurant

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Koert Hans Smit voor de camera. Hij is onder andere eigenaar van strandpaviljoen Hemingway's en Noorderlicht in Bergen aan Zee. Hij begint binnenkort een nieuw restaurant.

Restaurant Merlet komt met bijzonder kerstpakket

6 november 2020

Verwen uw werknemers dit jaar maar eens extra!

Graag bieden wij u, samen met Aan de Poel en De Bokkedoorns, een mogelijkheid om de kerstborrel thuis te laten bezorgen.

Rondje horeca… 43

6 november 2020

Deze week een interview met Bart Dijkstra van restaurant Studlers

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Bart Dijkstra van restaurant Studlers, die kort geleden Hotel Het Witte Huis overnam.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Gedachten en slapeloze nachten

30 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Lig ik dan om half drie ’s nachts, te woelen in mijn bed. Heb voor morgen vroeg de wekker gezet om mijn stukje te schrijven, maar zoals de laatste tijd me wel vaker overkomt...

Bergense chefkok Jeroen Klepper komt met iets bijzonders

30 oktober 2020

Shared meat dining box Hemingways x PUURgroenten HOME edition box is voor 2 personen 24.95 p.p.

Bestel nu je box op shop.puurgroenten.com en zaterdag ophalen in Bergen aan Zee of Middenmeer.

Indringende oproep van een trotse horecaondernemer…

30 oktober 2020

Alco van Berkel, "lieve gasten, de horeca staat stil"

Het zijn bijzondere tijden en we maken het allemaal door. Echter samen kunnen wij ervoor zorgen dat we het tij kunnen keren en spoedig weer naar een leefbare samenleving kunnen gaan.

Rondje horeca…42

30 oktober 2020

Deze week een inkijkje hoe Take Away in een Bergens restaurant in zijn werk gaat

Chefkok Ilka Bon van The Bourbon Room: van het bedenken van een menu tot aan het eindresultaat. In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers krijgt u in deze aflevering een kijkje achter de schermen.

Er komt meer financiële steun voor de horeca. Een bedrag van gemiddeld 2500 euro

30 oktober 2020

Horecaondernemers kunnen rekenen op een eenmalige uitkering.

De steun voor de horeca zou bestaan uit een eenmalige extra uitkering voor horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn.

U kunt nu alvast de restaurantgids Lekker500 2021 bestellen

23 oktober 2020

Dé restaurantgids van Nederland waar culi-liefhebbers elk jaar reikhalzend naar uitkijken verschijnt eind oktober

De beste restaurateurs van Nederland krijgen in deze speciale editie een podium.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bella Vida in Bella Vista

23 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Toen mijn broer Jaap in de Horse Pub ging werken, leerde ik Cor Dekker beter kennen. Als jong jochie was hij praktisch mijn buurjongen geweest, maar...

Geniet thuis… van uw favoriete Bergense (20+) restaurant

14 november 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Rondje horeca…41

23 oktober 2020

Deze week een interview met Richold Bakker van Indonesian kitchen Samabe

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Richold Bakker van Indonesian kitchen Samabe voor de camera.

Geniet thuis van uw favoriete Bergense restaurants

19 oktober 2020

Overzicht eten afhalen & bezorgen in Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl

Support your locals.

Burgemeester Peter Rehwinkel richt zich tot alle horecaondernemers van de gemeente Bergen

16 oktober 2020

Filmpje

Een hart onder de riem...

Cuno’s Exclusive Wine list

16 oktober 2020

Gekke tijden vragen om creatieve acties...

Al jaren stuurt wijnjournalist Cuno van 't Hoff binnen een heel selecte groep vrienden en relaties een lijst rond met extreem exclusieve wijnen.

Rondje horeca…40

16 oktober 2020

Deze week een interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Ingrid van Leeuwen van Eetcafé de Lamoraal.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Bars… Cars en een brilletje (2)

16 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Vorige week had ik al verteld dat ik weinig met auto’s had. Natuurlijk zag ik mooi gevormde auto’s, maar die waren financieel allemaal ver...

Sluiting horeca ‘doodsteek voor veel ondernemers’

16 oktober 2020

De KHN zegt niet betrokken te zijn geweest bij de besluitvorming

Volgens Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), betekent een volledige sluiting van de horeca voor veel ondernemers de doodsteek.

Michelin stelt gidspresentatie uit tot maart 2021

16 oktober 2020

‘Grote uitdagingen horeca’

Michelin stelt de presentatie van de nieuwe en vervallen Michelinsterren voor 2021 uit tot volgend jaar maart.

Bergen en Bergen aan Zee op de Duitse zender ZDF

9 oktober 2020

Yvon Brands van Neptunus, "Nou ja... die komen nu dus niet meer"

Ook Fabels Eten & drinken in Bergen positief in het nieuws door zijn strenge maar keurige RIVM-regels.

Met nog een lange herfst en winter voor de boeg…

9 oktober 2020

Doe mee aan de The Tasting Games

Zet nog geen kruis door die avond met vrienden, de kookclub of familie. The Tasting Games combineert een online game met écht proeven

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Cars, Bars en… Politie

9 oktober 2020

Door: Pieter van Dijk

Als barkeeper, ontkwam je er bijna niet aan dat je met drank op reed. Oké, de tijden waren anders en gelukkig had ik weinig met auto’s.

Rondje horeca…39

9 oktober 2020

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “De horeca is onderdeel van de oplossing, geen oorzaak van het probleem.”

KHN heeft afgelopen weekend met afgrijzen gekeken naar de beelden van lange wachtrijen voor supermarkten in diverse steden en dorpen.

De fijnste maaltijden van Bergense restaurants, opgehaald of bij u thuisgebracht…

16 oktober 2020

Help de lokale restaurants de crisis door!

Iedere week mooie nieuwe en verrassende menu's.

Restaurant Zandhoeve: culinaire creaties in een intieme sfeer

2 oktober 2020

Executive chef Roel Oostrum en zijn team verzorgen vanuit zijn zelf ontworpen hypermoderne open keuken het sterwaardige ontbijt, de lunch of het diner.

“Sinds de opening hebben wij de dinerkaart uitgebreid, u kunt kiezen tussen 2, 3 ,4 of 5 gangen en uiteraard serveren wij ook verrassende gerechten voor vegetariërs”...

Rondje horeca…38

2 oktober 2020

Deze week een interview met Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Natasja en Sander van restaurant Bergen Binnen.

Terug