Deel

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

Eind jaren ’70 werd het mijn moeder te gek. Ze had liever dat ik niet meer in de Bokkesprong werkte, omdat deze sinds kort experimenteerde met openblijven tot 04.00 uur. Voordat je dan schoongemaakt had, je geld geteld en afgerekend, was het zeker 06.00 uur voor je in bed lag.

Dat vond mams wat te bont voor een net 19-jarige. Met heel veel plezier had ik twee jaar in de Bokkesprong gewerkt, net als waarschijnlijk half horeca Bergen later. Maar nu was ik gelokt met een baantje als assistent-barkeeper in het Zeepaardje. Oom Willem Nap had met dhr. Vonk gesproken en ik kon langskomen voor een gesprek. Op zaterdagmiddag net na openingstijd ging ik er heen. Ik had ietsje huiswerk gedaan en wist dat de barkeepers Jacky Bus en Ad Wokke waren, maar op woensdagavond stond Ben Klaver en ik zou voornamelijk hem gaan assisteren. Verder heette de eigenaar Vonk, was gek op voetbal en kon zelf ook heel goed voetballen. Kortom, het Zeepaardje was een voetbalcafé. Die zaterdagmiddag stond Ad Wokke achter de bar en dat bleek één van zijn laatste dagen te zijn. Schuchter kwam ik binnen en vroeg naar de baas,  Theo Vonk? (toen voetballer bij AZ). Een homerische gelag maakte mij nog verlegener.

Toen Henk zich aan mij voorstelde, moest hij ook erg lachen omdat ik dacht dat hij Theo Vonk was en het ijs was gebroken. Die zomer was het goed raak. Omdat Ad Wokke zijn baan had opgezegd, kon ik gelijk volledig aan de bak en ik draaide diensten in zowel Hoppe als het Zeepaardje. Tijdens één van de vijf geweldige jaren die ik er als ambulant barkeeper heb gewerkt, gebeurde iets wat mij altijd is bijgebleven.
Een groepje jongens en meiden uit Warmenhuizen en omgeving kwam regelmatig in het weekend op bezoek. Het waren prettige gasten, altijd vriendelijk, gul in het geven van rondjes met fooi en ik was altijd blij als ze langs kwamen.

Naast een paar jongens van Pronk en een groepje meiden uit de buurt van Nieuwe Niedorp kwamen Jan en Dirk Bloemkool vaak mee. Dit was niet hun werkelijke achternaam, maar het waren echte West-Friezen, die met een zangerig dialect praatten en ze werkten in de agrarische sector, vandaar hun bijnaam ‘Bloemkool’. Dirk en Jan zagen er bijna hetzelfde uit, ze waren alle twee even verlegen, hadden allebei een gelijkend gezicht, met een zelfde soort bril met dikke glazen en allebei altijd een spijkerjasje. Het hadden tweelingbroers kunnen zijn Er was echter één groot verschil. Dirk was ruim 1,90 meter en Jan zo rond de 1,70 meter, daarnaast waren ze geen familie van elkaar. De avond waar ik over vertel, was een drukke avond, Cor Schekkerman en Jacky Bus achter de bar, ik haalde glazen en bracht bestellingen rond en alles liep lekker, tot Robbie vd Heijde vanuit Hoppe ons kwam waarschuwen.

Er waren twee beruchte portiers op stap, die aan de knokolie hadden gezeten. (Knokolie is een andere naam voor jenever.) En ze maakten aanstalten om naar ons te komen. Robbie was via achterom nog niet weg of daar vloog de deur open en maakten Jaap v. D. en Dirk H. hun entrée. Ze waren duidelijk al wat uurtje op stap en in een heel andere bui dan je als barkeeper in je volle zaak wil. De sfeer was meteen gespannen. Jacky Bus die echt voor niets of niemand bang was, gaf ze wel drinken maar ze kregen geen jenever meer, ook niet met cola. Ietwat narrig accepteerden ze dit en eisten de aandacht op van de andere clientèle. Toen kwamen ze bij Dirk Bloemkool terecht en Jaap daagde hem uit om met hem te armpje drukken om een biertje. “Nee joh, ik wil helemaal geen armpie drukken, je ken zo wel een biertje van me krijgen hoor!” klonk het in onvervalst West-Fries. Maar Gerrit drong aan en Dirk ontkwam er niet aan, zonder een ruzie uit te lokken. Dirk Bloemkool en Gerrit gingen aan de pokerbar staan met wat volk eromheen en ze begonnen. Klaar? En in 2 seconden was het 1- 0 voor Warmenhuizen. Nu schijnt het wat met je lichaam te doen, als je elke dag met zakken aardappelen sjouwt of gooit met balen hooi.

Maar Jaap riep…”Ik zat nog niet klaar, nog een keer”. Weer tegenover elkaar en hup weer binnen 2 seconden was het 2-0 voor Warmetuut. “Ik moet eerst naar de plee en dan nog een keer”, probeerde Jaap er kinderachtig onder uit te komen. Toen hij terug kwam, pakte hij de veel kleinere Jan Bloemkool bij zijn spijkerjasje en lalde van dichtbij in zijn oor: “Nou kom op, nu ben ik er echt klaar voor! En we doen een rondje voor het hele groepje”, terwijl hij op de aanhang van ongeveer 10 man wees. Jan kon niet uitleggen dat hij een ander was, hij moest zitten en drukken. Deze keer duurde het misschien 5 seconden en… 3-0. Jaap’s maat Dirk H was een stuk nuchterder en zag de humor er wel van in. “Jaap stoppen, geef je rondje, je hebt verloren!” Maar toen kwam op het juiste moment één van de Pronk broers met een blad bier om de gemoederen te sussen. Na het biertje vertrokken beide portiers om hun vertier ergens anders te zoeken.

Pieter van Dijk

Meer 'Horeca':

Rondje horeca... 35

13 september 2019

De rust is voor even teruggekeerd, maar...

Na een prachtige zomer met overvolle stranden en terrassen is het nu weer even pas op de plaats maken.

Herfst... zesde Bergense Bokkentocht in aantocht

13 september 2019

Waar en wanneer: twaalf cafés en restaurants op zaterdag 12 oktober

Nu voor de eerste keer op zaterdag in plaats van zondag! Het concept mag inmiddels bekend zijn.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

13 september 2019

Door: Christine Waslander

Heel heel lang geleden, ik was toen veertien jaar, kwam ik op schooldagen tussen de middag bij Marja theedrinken in De Taverne.

Rondje horeca... 34

6 september 2019

Er valt heel wat te vieren

Allereerst hebben we daar natuurlijk het 40-jarige jubileum van Jazz&Sail dat vandaag van start gaat.

Wie heeft de lekkerste huiswijn in Bergen?

6 september 2019

Verkiezing van de beste huiswijn van alle horecazaken in Bergen

Op 8 oktober aanstaande houdt Wijngilde Commanderie la Montagne (onderdeel van het Nederlands Wijngilde...

De 23ste editie van de Nationale Restaurant Week vindt plaats van 23 september t/m 9 oktober

30 augustus 2019

Restaurants kunnen zich nog tot 5 september gratis aanmelden

De website van de Restaurant Week is compleet vernieuwd. Site, reserveringssysteem, reviews, zoekfilters: alles is opnieuw ontwikkeld.

Rondje horeca... 33

30 augustus 2019

Ergernis

Mijn credo is leven én laten leven, maar ook ik heb zo mijn grenzen. Ik heb het dan over een specifieke straatmuzikant.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

30 augustus 2019

Door: Pieter van Dijk

Zo medio augustus was het elk seizoen, voor de meeste Bergenaren in de horeca, een feest van ‘elkaar weer zien’. Meer dan een maand lang had je, jezelf regelmatig...

Rondje horeca... 32

23 augustus 2019

Waarom ik me zo verheug op die Spaanse avond…

Vanavond vrijdag 23 augustus reis ik af naar… Bergen aan Zee om aan te schuiven bij paviljoen Noord voor een Spaanse avond.

Bergenaren in de media: Chefkok bij blooming Roel Oostrum

23 augustus 2019

'Er groeit hier in de duinen en het bos van alles, zoals paddenstoelen, rucola, postelein.’

In de serie ‘SmaakMeesters’ bezoek ik Noord-Hollandse chefkoks. Wie zijn deze mensen en waarom doen ze dit werk, wat inspireert hen?

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

23 augustus 2019

Door: Gerard Kohler

Van 1971 tot 1975 kwam ik elke dag in de Taverne. Behalve zondag. Dan had ik andere verplichtingen. In die tijd stond Bertje achter de bar.

Rondje horeca... 31

16 augustus 2019

Sneu

Eerder deze week werd bekend dat Café MontBlanc bij de bushalte aan het Plein per direct stopt. Uitbater Tim Bakker...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

15 augustus 2019

Door: Hanneke Roos

Vanaf mijn veertiende jaar ging ik stiekem met mijn vriendinnen naar de Tortilla Bar. Ik weet nog dat ze het aan het beschilderen waren.

Café MontBlanc stopt per direct

14 augustus 2019

Na vijf jaar gaat de stekker er uit

Tim, de uitbater van de MontBlanc meldde vandaag aan de Flessenpost het volgens, "Lieve mensen...

Reactie voorzitter KHN op rookvrije terras

9 augustus 2019

KHN pleit voor een gastvrije horeca, maar is tegen een wettelijk rookverbod op terrassen

“Wij zijn de huiskamer van de samenleving. Wij bieden plek aan rokers en niet-rokers.

Rondje horeca... 30

9 augustus 2019

Bergen op zijn best…

Gelukkig trokken de buien op tijd weg, zodat we afgelopen woensdag met z’n allen weer hebben kunnen genieten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

9 augustus 2019

Door: Frits Bakker

Vanaf 1980 woon ik in Amsterdam. Ik was na mijn afkickperiode bij de Jellinek niet meer teruggegaan naar Bergen omdat ik bang was om terug te vallen in mijn oude bestaan van drank, drugs...

Horeca doet stap terug in plastic verpakkingen

2 augustus 2019

Vijf plastic verpakkingen die vanaf 2021 verboden zijn, en de alternatieven...

Het is definitief: er komt een Europees verbod op plastic wegwerpartikelen. De richtlijn wordt omgezet in Nederlandse wetgeving en dat betekent...

Rondje horeca... 29

2 augustus 2019

Uit eten bij het nieuwe Fisher’s in Bergen aan Zee

Begin juli openden Dirk Majewski en zijn dochter Romy visrestaurant Fisher’s (boven het Zeeaquarium) in Bergen aan Zee.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

2 augustus 2019

Door: Peter van Vleuten

Het was in de vroege jaren 80. Ik had al enige tijd achter de bar gestaan in het bovencafé van De Lamoraal, biertjes tappend...

Voor de bierliefhebbers onder ons...

26 juli 2019

Bud(weiser) wil Nederlandse markt opschudden

Met de introductie van ‘King of Beers’ Bud hoopt Bierbrouwerij AB InBev de Nederlandse biermarkt op te schudden. Het ‘grootste biermerk ter wereld’...

Rondje horeca... 28

26 juli 2019

Bergen en zijn horeca verleden

Na een oproep van de Flessenpost op Facebook met de vraag: “In welk café, discotheek die nu niet meer bestaat, kwam jij vroeger”, kwamen vele honderden reacties.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

26 juli 2019

Pieter van Dijk

Na een oproep van de Flessenpost op Facebook met de vraag, “In welk café, discotheek kwam jij vroeger, wat nu niet meer bestaat”, kwamen vele honderden reacties.

Rondje horeca... 27

19 juli 2019

Zomer

Tot nu toe liet de zomer het wat mij betreft nog wel een beetje afweten. Maar tja… zo fijn als de zomer vorig jaar was, is natuurlijk wel heel uniek te noemen.

Even een dagje... weekendje buiten Bergen?

12 juli 2019

Hier vind je de top 100 van de fijnste terrasjes in Nederland

De Terras Top 100 2019 is bekend. Honderd terrassen hebben twee rondes van anonieme vakjurybezoeken...

Rondje horeca... 26

12 juli 2019

Vakantie ervaringen in de horeca

Dit jaar ging mijn reis naar de Cycladen in Griekenland. Ik kan het u aanbevelen, althans… een aantal eilanden van deze groep.

Hoe technologie de komende jaren de horeca gaat beïnvloeden

12 juli 2019

David Maartense blogt over technologische ontwikkelingen die ook in de horeca een rol zullen gaan spelen

Onlangs was ik op een congres waar werd verteld dat Uber de mogelijkheid heeft om de prijs van een taxirit aan te passen aan de hand van...

Rondje horeca… 25

21 juni 2019

Lekker weekend voor de boeg

En met lekker bedoel ik dan ook echt letterlijk lekker, want Heerlijk Bergen op Wielen gaat vandaag vrijdag de 21ste van start...

Bergen aan Zee krijgt een heus visrestaurant, genaamd: Fisher’s

21 juni 2019

Vanuit het schip ligt de vis binnen twee dagen op je bord

Een betere plek voor een visrestaurant in Bergen aan Zee is nauwelijks denkbaar, namelijk boven het Zeeaquarium en met uitzicht op de Noordzee.

Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling

21 juni 2019

Alleen als je 50 jaar in de (Bergene)horeca zit… krijg je een originele Flessenpost

Afgelopen maandag bezochten vele honderden (bekende) Bergenaren én bekende Nederlanders de jubileumreceptie...

Rondje horeca… 24

14 juni 2019

De Pilaren en 50 jaar Ad Besseling

Aankomende week viert Ad Besseling zijn 50ste werkzame jaar bij het Huis met de Pilaren, bijgenaamd… de huiskamer van Bergen. Als 17-jarige jongen...

Advertorial: De oplossing voor het tekort aan horecamedewerkers is hier!

Fabio, één van de horecatoppers uit Italië, aan het werk in Utrecht.

De economie groeit en dat is goed nieuws voor de horeca. Mensen gaan vaker de deur uit om culinair te genieten of te verblijven in een hotel.

Oester Happy Hours weer terug bij Bistronomie 't Parkje

14 juni 2019

Vanaf nu weer elke vrijdag tussen 16.00 uur en 20.00 uur.

Heerlijke bistronomische oesters happen op het verwarmde terras.

Terug