Deel

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

Eind jaren ’70 werd het mijn moeder te gek. Ze had liever dat ik niet meer in de Bokkesprong werkte, omdat deze sinds kort experimenteerde met openblijven tot 04.00 uur. Voordat je dan schoongemaakt had, je geld geteld en afgerekend, was het zeker 06.00 uur voor je in bed lag.

Dat vond mams wat te bont voor een net 19-jarige. Met heel veel plezier had ik twee jaar in de Bokkesprong gewerkt, net als waarschijnlijk half horeca Bergen later. Maar nu was ik gelokt met een baantje als assistent-barkeeper in het Zeepaardje. Oom Willem Nap had met dhr. Vonk gesproken en ik kon langskomen voor een gesprek. Op zaterdagmiddag net na openingstijd ging ik er heen. Ik had ietsje huiswerk gedaan en wist dat de barkeepers Jacky Bus en Ad Wokke waren, maar op woensdagavond stond Ben Klaver en ik zou voornamelijk hem gaan assisteren. Verder heette de eigenaar Vonk, was gek op voetbal en kon zelf ook heel goed voetballen. Kortom, het Zeepaardje was een voetbalcafé. Die zaterdagmiddag stond Ad Wokke achter de bar en dat bleek één van zijn laatste dagen te zijn. Schuchter kwam ik binnen en vroeg naar de baas,  Theo Vonk? (toen voetballer bij AZ). Een homerische gelag maakte mij nog verlegener.

Toen Henk zich aan mij voorstelde, moest hij ook erg lachen omdat ik dacht dat hij Theo Vonk was en het ijs was gebroken. Die zomer was het goed raak. Omdat Ad Wokke zijn baan had opgezegd, kon ik gelijk volledig aan de bak en ik draaide diensten in zowel Hoppe als het Zeepaardje. Tijdens één van de vijf geweldige jaren die ik er als ambulant barkeeper heb gewerkt, gebeurde iets wat mij altijd is bijgebleven.
Een groepje jongens en meiden uit Warmenhuizen en omgeving kwam regelmatig in het weekend op bezoek. Het waren prettige gasten, altijd vriendelijk, gul in het geven van rondjes met fooi en ik was altijd blij als ze langs kwamen.

Naast een paar jongens van Pronk en een groepje meiden uit de buurt van Nieuwe Niedorp kwamen Jan en Dirk Bloemkool vaak mee. Dit was niet hun werkelijke achternaam, maar het waren echte West-Friezen, die met een zangerig dialect praatten en ze werkten in de agrarische sector, vandaar hun bijnaam ‘Bloemkool’. Dirk en Jan zagen er bijna hetzelfde uit, ze waren alle twee even verlegen, hadden allebei een gelijkend gezicht, met een zelfde soort bril met dikke glazen en allebei altijd een spijkerjasje. Het hadden tweelingbroers kunnen zijn Er was echter één groot verschil. Dirk was ruim 1,90 meter en Jan zo rond de 1,70 meter, daarnaast waren ze geen familie van elkaar. De avond waar ik over vertel, was een drukke avond, Cor Schekkerman en Jacky Bus achter de bar, ik haalde glazen en bracht bestellingen rond en alles liep lekker, tot Robbie vd Heijde vanuit Hoppe ons kwam waarschuwen.

Er waren twee beruchte portiers op stap, die aan de knokolie hadden gezeten. (Knokolie is een andere naam voor jenever.) En ze maakten aanstalten om naar ons te komen. Robbie was via achterom nog niet weg of daar vloog de deur open en maakten Jaap v. D. en Dirk H. hun entrée. Ze waren duidelijk al wat uurtje op stap en in een heel andere bui dan je als barkeeper in je volle zaak wil. De sfeer was meteen gespannen. Jacky Bus die echt voor niets of niemand bang was, gaf ze wel drinken maar ze kregen geen jenever meer, ook niet met cola. Ietwat narrig accepteerden ze dit en eisten de aandacht op van de andere clientèle. Toen kwamen ze bij Dirk Bloemkool terecht en Jaap daagde hem uit om met hem te armpje drukken om een biertje. “Nee joh, ik wil helemaal geen armpie drukken, je ken zo wel een biertje van me krijgen hoor!” klonk het in onvervalst West-Fries. Maar Gerrit drong aan en Dirk ontkwam er niet aan, zonder een ruzie uit te lokken. Dirk Bloemkool en Gerrit gingen aan de pokerbar staan met wat volk eromheen en ze begonnen. Klaar? En in 2 seconden was het 1- 0 voor Warmenhuizen. Nu schijnt het wat met je lichaam te doen, als je elke dag met zakken aardappelen sjouwt of gooit met balen hooi.

Maar Jaap riep…”Ik zat nog niet klaar, nog een keer”. Weer tegenover elkaar en hup weer binnen 2 seconden was het 2-0 voor Warmetuut. “Ik moet eerst naar de plee en dan nog een keer”, probeerde Jaap er kinderachtig onder uit te komen. Toen hij terug kwam, pakte hij de veel kleinere Jan Bloemkool bij zijn spijkerjasje en lalde van dichtbij in zijn oor: “Nou kom op, nu ben ik er echt klaar voor! En we doen een rondje voor het hele groepje”, terwijl hij op de aanhang van ongeveer 10 man wees. Jan kon niet uitleggen dat hij een ander was, hij moest zitten en drukken. Deze keer duurde het misschien 5 seconden en… 3-0. Jaap’s maat Dirk H was een stuk nuchterder en zag de humor er wel van in. “Jaap stoppen, geef je rondje, je hebt verloren!” Maar toen kwam op het juiste moment één van de Pronk broers met een blad bier om de gemoederen te sussen. Na het biertje vertrokken beide portiers om hun vertier ergens anders te zoeken.

Pieter van Dijk

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… "als de blaadjes vallen"

Door: Pieter van Dijk

Twee keer per jaar kon je als barkeeper van de Taverne er rekening mee houden dat een aantal van de ‘paradijsvogel’ klanten het op hun heupen kreeg.

Rondje horeca... 45

15 november 2019

Feestje bij Nero

Dat we afscheid gaan nemen van Nero is inmiddels bekend. En als je afscheid neemt van een fenomeen, dan hoort daar natuurlijk een feestje bij.

Boekpresentatie Jonathan Zandbergen’s 'Vijf Seizoenen'

15 november 2019

Waar en wanneer: Restaurant Merlet op donderdag 28 november om 18:00 uur

Op 28 november zal het debuutkookboek van Jonathan Zandbergen worden gepresenteerd in de Lounge van Restaurant Hotel Merlet.

Bistronomie 't Parkje krijgt Bib Gourmand van Michelin

7 november 2019

Bekroning voor uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Nederland heeft er sinds vandaag zeventien restaurants bij met een Bib Gourmand. Daarmee komt het totale aantal restaurants...

Te koop: Café-bar met bovenwoning in het centrum van Bergen

8 november 2019

Café De Vooruitgang in de Kerkstraat

Het betreft hier een exploitatie welke inclusief de inventaris wordt aangeboden, gelegen in het centrum van Bergen, provincie Noord-Holland

Rondje horeca… 44

8 november 2019

Eindelijk groen licht voor het Parkhotel

Eerder deze week was daar dan de lang verwachte aankondiging over de nieuwbouw van het Parkhotel. Mooi om te zien...

Economisch belang horeca groeit met 60 procent in 10 jaar

8 november 2019

De horeca is met 448.000 werkzame personen een van de grootste werkgevers

De horeca wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. Dit blijkt uit een analyse van KHN.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Veel te vroeg heengegaan

8 november 2019

Door: Gerard Kohler

Het moet vrijdag 8 oktober 1971 geweest zijn dat ik veel vroeger dan gebruikelijk naar de Taverne ging. Omdat ik in Alkmaar op school zat, had ik die dag vrij.

Is dit de toekomst? Fruit gemaakt met 4D printers

1 november 2019

De maker van Neo Fruit vindt dat de volledige sensuele eetervaring ontbreekt

Fruit kan bij een mens allerlei emoties en verlangens uitlokken, heeft vaak een perfecte natuurlijke verpakking (de schil)...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… This is the end! De oliejongens in town

1 november 2019

Door: Pieter van Dijk

Wie kent de legendarische namen van de oliejongens die in Bergen neerstreken niet? Mike Chambers, Tommy Newman, Colin en Warren Scott, Martin Ross...

Toezicht horeca in Bergen centrum stopt per direct

1 november 2019

Burgemeester Hafkamp: “De afspraak was om de aanwezigheid van toezichthouders na een jaar met elkaar te evalueren"

Vanaf komend weekend lopen er geen toezichthouders meer rond in het centrum van Bergen tijdens de 'uitgaansuren’.

Rondje horeca… 43

1 november 2019

Goed nieuws!

Deze week kwam het bericht door dat de bouw van het Parkhotel nu eindelijk van start kan gaan en dat is dus heel goed nieuws...

Hij is uit... de Lekker 2020. Merlet op plek 40 van beste restaurants van Nederland

1 november 2019

Recensenten roemen het nieuwe interieur, de gerechten en complimenteren de kundige en aanstekelijke zwarte brigade

Restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen is opnieuw de nummer één in de Top-100 van restaurantgids Lekker500

Verbod rookruimtes horeca vanaf april

25 oktober 2019

Boetes die kunnen lopen op tot 4.500 euro

Vanaf 1 april 2020 wordt het verbod op rookruimtes in de horeca gehandhaafd. Daarnaast wil de regering het sluiten van rookruimtes...

Eerste editie After Works bij Wonder's groot succes!

25 oktober 2019

Elke eerste vrijdag van de maand én korting via de Flessenpost

Wat is het weer zwaar geweest deze week! Keihard gewerkt! Niemand verdient meer een borrel dan jij.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Piet Vermeulen

25 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Al een paar keer eerder heb ik een begin gemaakt om over Piet, Joke en de kinderen te schrijven, maar steeds stelde ik het uit.

Rondje horeca… 42

25 oktober 2019

Het zit er al bijna weer op

Ik weet niet hoe het u vergaan is de afgelopen dagen in ons dorp, maar ik heb met volle teugen genoten van kunst, cultuur, gezellige mensen...

Het roer gaat om bij Brasserie Nero

21 oktober 2019

Na een grondige verbouwing begin volgend jaar met een andere naam weer open

Nero in Bergen sluit per 1 december definitief haar deuren. Om deze na een grondige verbouwing en met een andere naam, begin 2020, weer te openen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… de Horse Pub

18 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Mijn laatste dagen in de horeca heb ik in de Horse Pub gewerkt. Natuurlijk was het eigenlijk het domein van broer Jaap, maar ik kwam er als klant altijd...

Rondje horeca... 41

18 oktober 2019

Druk weekje

De gedrukte editie van de Flessenpost is afgelopen week weer in de verspreiding gegaan en dat geeft de redactie de kans om weer even op adem te komen.

Voor in de agenda: Wijnproeverij bij de Gouden Ton

18 oktober 2019

Waar en wanneer: Jan Oldenburglaan op zaterdag 2 november van 14:00-17:00

Doe uw inspiratie op voor de decembermaand of kies uw relatiegeschenken uit! Er staan zo’n 25 wijnen open...

Michelin: Bib Gourmand restaurants 2020 op 7 november

18 oktober 2019

19 nieuwe Bib's

Michelin maakt de Bib Gourmands – een beloning voor restaurants met een goede prijs-kwaliteit verhouding...

Prijsuitreiking Huiswijnverkiezing Bergen 2019

18 oktober 2019

En de oorkondes gingen naar...

Gefeliciteerd met jullie prestatie in de verkiezing 'Wie heeft de beste huiswijn van Bergen'. Van alle wijnen, en dat waren er veertig...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Zeepaardje voetbalkroeg

11 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Zondagmiddag was altijd een ware happening in het Zeepaardje! Meestal was het Jacky Bus zijn dienst, maar soms kwam het voor dat ik met kaarten meer verloren had, dan ik kon betalen...

Rondje horeca... 40

11 oktober 2019

De beste huiswijnen van Bergen en vis, schaal- en schelpdieren

Afgelopen dinsdag mocht ik aanwezig zijn bij de eerste jurering van de drie beste witte en rode huiswijnen in de Bergense horeca, georganiseerd door het Bergense wijngilde. Een aantal uitkomsten zijn best wel verrassend te noemen.

Je bent een liefhebber van een glaasje witte wijn?

11 oktober 2019

Dan hoef je je niet langer schuldig te voelen!

Recent onderzoek heeft aangetoond dat jij je niet schuldig hoeft te voelen na een glas witte wijn.

Bergense huiswijnverkiezing 8 oktober

4 oktober 2019

Het is zover, we gaan als jury de huiswijnen van de Bergense horecazaken beoordelen!

Meer dan twintig horecagelegenheden hebben heel enthousiast gereageerd en ons een fles wit en rood gegeven om te...

Grootse verschuivingen in de Lekker 500 editie 2020

4 oktober 2019

Wie zijn de grootste stijgers? En de grootste dalers?

Het is bijna zover! De redactie van Lekker is op dit moment druk bezig met het vastleggen van de nieuwe Top-100...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Zwarte Kat

3 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Nu moet ik heel diep graven in mijn geheugen want ik weet niet wanneer Hans Hovingh de Zwarte Kat opende.

Rondje horeca... 38

4 oktober 2019

Een heus Flessenpost-menu

En ineens was daar het idee. Een Flessenpost hoort nu eenmaal bij de zee evenals vis, schelp- en schaaldieren.

Mooie recensie van UIT072 voor paviljoen Noorderlicht

4 oktober 2019

Afscheid nemen van de zomer doen we in stijl: met een uniek End of the Season diner bij Strandpaviljoen Noorderlicht

We waagden de rit door de herfststorm over een stormachtig strand voor een etentje dat het meer dan waard was. End of the Season voelt als een ode...

blooming wint The Gaia Green Awards. Het hotel in Bergen is verkozen tot de meest duurzame van het land

27 september 2019

De jury was met name onder de indruk van de maatschappelijke bijdrage van blooming

Na eerder dit jaar brons (Dutch Hotel Award) en zilver (Zoover Award) te hebben gewonnen, is het voor Hotel blooming nu goud wat de klok slaat.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Eten in de Lamoraal, maar dan lang geleden

27 september 2019

Door: Pieter van Dijk

Het zal ergens midden jaren tachtig zijn geweest, toen ik ruilde met Hans Meertens. Ik naar de Lamoraal en hij naar de Taverne.

Rondje horeca... 37

27 september 2019

Mooi weekje…

Persoonlijk vind ik het wel echt even heel relaxed zo zonder een ‘overdosis’ aan toeristen in het dorp, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niks te doen is.

Terug