Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

Eind jaren ’70 werd het mijn moeder te gek. Ze had liever dat ik niet meer in de Bokkesprong werkte, omdat deze sinds kort experimenteerde met openblijven tot 04.00 uur. Voordat je dan schoongemaakt had, je geld geteld en afgerekend, was het zeker 06.00 uur voor je in bed lag.

Dat vond mams wat te bont voor een net 19-jarige. Met heel veel plezier had ik twee jaar in de Bokkesprong gewerkt, net als waarschijnlijk half horeca Bergen later. Maar nu was ik gelokt met een baantje als assistent-barkeeper in het Zeepaardje. Oom Willem Nap had met dhr. Vonk gesproken en ik kon langskomen voor een gesprek. Op zaterdagmiddag net na openingstijd ging ik er heen. Ik had ietsje huiswerk gedaan en wist dat de barkeepers Jacky Bus en Ad Wokke waren, maar op woensdagavond stond Ben Klaver en ik zou voornamelijk hem gaan assisteren. Verder heette de eigenaar Vonk, was gek op voetbal en kon zelf ook heel goed voetballen. Kortom, het Zeepaardje was een voetbalcafé. Die zaterdagmiddag stond Ad Wokke achter de bar en dat bleek één van zijn laatste dagen te zijn. Schuchter kwam ik binnen en vroeg naar de baas,  Theo Vonk? (toen voetballer bij AZ). Een homerische gelag maakte mij nog verlegener.

Toen Henk zich aan mij voorstelde, moest hij ook erg lachen omdat ik dacht dat hij Theo Vonk was en het ijs was gebroken. Die zomer was het goed raak. Omdat Ad Wokke zijn baan had opgezegd, kon ik gelijk volledig aan de bak en ik draaide diensten in zowel Hoppe als het Zeepaardje. Tijdens één van de vijf geweldige jaren die ik er als ambulant barkeeper heb gewerkt, gebeurde iets wat mij altijd is bijgebleven.
Een groepje jongens en meiden uit Warmenhuizen en omgeving kwam regelmatig in het weekend op bezoek. Het waren prettige gasten, altijd vriendelijk, gul in het geven van rondjes met fooi en ik was altijd blij als ze langs kwamen.

Naast een paar jongens van Pronk en een groepje meiden uit de buurt van Nieuwe Niedorp kwamen Jan en Dirk Bloemkool vaak mee. Dit was niet hun werkelijke achternaam, maar het waren echte West-Friezen, die met een zangerig dialect praatten en ze werkten in de agrarische sector, vandaar hun bijnaam ‘Bloemkool’. Dirk en Jan zagen er bijna hetzelfde uit, ze waren alle twee even verlegen, hadden allebei een gelijkend gezicht, met een zelfde soort bril met dikke glazen en allebei altijd een spijkerjasje. Het hadden tweelingbroers kunnen zijn Er was echter één groot verschil. Dirk was ruim 1,90 meter en Jan zo rond de 1,70 meter, daarnaast waren ze geen familie van elkaar. De avond waar ik over vertel, was een drukke avond, Cor Schekkerman en Jacky Bus achter de bar, ik haalde glazen en bracht bestellingen rond en alles liep lekker, tot Robbie vd Heijde vanuit Hoppe ons kwam waarschuwen.

Er waren twee beruchte portiers op stap, die aan de knokolie hadden gezeten. (Knokolie is een andere naam voor jenever.) En ze maakten aanstalten om naar ons te komen. Robbie was via achterom nog niet weg of daar vloog de deur open en maakten Jaap v. D. en Dirk H. hun entrée. Ze waren duidelijk al wat uurtje op stap en in een heel andere bui dan je als barkeeper in je volle zaak wil. De sfeer was meteen gespannen. Jacky Bus die echt voor niets of niemand bang was, gaf ze wel drinken maar ze kregen geen jenever meer, ook niet met cola. Ietwat narrig accepteerden ze dit en eisten de aandacht op van de andere clientèle. Toen kwamen ze bij Dirk Bloemkool terecht en Jaap daagde hem uit om met hem te armpje drukken om een biertje. “Nee joh, ik wil helemaal geen armpie drukken, je ken zo wel een biertje van me krijgen hoor!” klonk het in onvervalst West-Fries. Maar Gerrit drong aan en Dirk ontkwam er niet aan, zonder een ruzie uit te lokken. Dirk Bloemkool en Gerrit gingen aan de pokerbar staan met wat volk eromheen en ze begonnen. Klaar? En in 2 seconden was het 1- 0 voor Warmenhuizen. Nu schijnt het wat met je lichaam te doen, als je elke dag met zakken aardappelen sjouwt of gooit met balen hooi.

Maar Jaap riep…”Ik zat nog niet klaar, nog een keer”. Weer tegenover elkaar en hup weer binnen 2 seconden was het 2-0 voor Warmetuut. “Ik moet eerst naar de plee en dan nog een keer”, probeerde Jaap er kinderachtig onder uit te komen. Toen hij terug kwam, pakte hij de veel kleinere Jan Bloemkool bij zijn spijkerjasje en lalde van dichtbij in zijn oor: “Nou kom op, nu ben ik er echt klaar voor! En we doen een rondje voor het hele groepje”, terwijl hij op de aanhang van ongeveer 10 man wees. Jan kon niet uitleggen dat hij een ander was, hij moest zitten en drukken. Deze keer duurde het misschien 5 seconden en… 3-0. Jaap’s maat Dirk H was een stuk nuchterder en zag de humor er wel van in. “Jaap stoppen, geef je rondje, je hebt verloren!” Maar toen kwam op het juiste moment één van de Pronk broers met een blad bier om de gemoederen te sussen. Na het biertje vertrokken beide portiers om hun vertier ergens anders te zoeken.

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Coronakwartje steun in de rug voor lokale horeca

5 juni 2020

Met posters en bierviltjes willen ze de gasten op de actie attenderen

Misschien lees je dit vanaf een zonnig terras met een vers biertje voor je neus. Na maanden van lockdown is de horeca eindelijk weer open.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Meer Bokkensprongen

4 juni 2020

Door: Pieter van Dijk

In het eerste hoogseizoen reden Marcel, Erno en ik op het fietsje naar Groet, of ik kon met Erno meerijden in zijn Alpha Julia, wat ik zo een geweldig mooie auto vond..

Rondje horeca…23

5 juni 2020

Interview met Paul de Wit van Wonder's

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie Paul de Wit van Wonder's voor de camera. Harry Steunenberg ...

Zilte Zoen in Bergen aan Zee is gered en gaat weer open

29 mei 2020

Maandag 1 juni a.s. gaan de deuren weer open

De nieuwe eigenaar is de familie Peek uit Bergen, zij investeerden al eerder in horecabedrijven. Er is geen dag verloren gegaan, zegt Robbert Peek.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… herinneringen aan Thé Lau

29 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Bergen in de horeca werkte, waren tennis en squash ‘the things to do’. Je verdient natuurlijk redelijk je geld...

Rondje horeca…22

29 mei 2020

Interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we deze editie André Rzepka van Fabels Eten & Drinken voor de camera.

Nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel voor horecaondernemers!

22 mei 2020

Geen tijd voor lange bureaucratische processen

KHN is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Op 20 mei presenteerde het kabinet een aanvullend steunpakket voor bedrijven,...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Bokkesprong

22 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik het zo bekijk dan heeft bijna half horeca Bergen en omstreken in de Bokkensprong gewerkt. Mijn beurt was het in ieder geval op Koninginnedag 1975. ...

Advertorial: Veiligheidschermen voor de horeca

22 mei 2020

Minimale aanpassing van bestaande routing en lay-out en lage investering, optimaal rendement

Op een zo veilig mogelijke manier uw gasten weer kunnen verwelkomen in tijden van corona. Dat is het belangrijkste uitgangspunt...

Strandpaviljoen EVI stopt

15 mei 2020

De eigenaren lieten dit weten via socialmedia

Wij hebben stormen doorstaan en brandjes overleefd, veel feest gevierd en bovenal van heel veel zonnige dagen mogen genieten. Maar nu moeten wij u...

Wijn expert Cuno van ’t Hoff (filmpje)

15 mei 2020

Lekker thuis en toch mooie wijnen proeven! Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen

Uiteraard kies je zelf de wijnen. Leuk om privé te doen. Klik hier voor het filmpje.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Heerlijkheid 6

15 mei 2020

Door: Hans Dekker

‘De Heerlijkheid ’was een café van Dirk Blaauboer en de ingang grensde aan de keuken van de Pilaren in het straatje van de Marskramer...

Een zeer bijzonder culinair evenement in aantocht…

15 mei 2020

Op 23 en 24 mei 2020 organiseert Merlet met zes Noord-Hollandse chefkoks een fantastische culinaire middag

Gasten kunnen op zaterdag 23 en zondag 24 mei genieten van een culinaire middag langs zes restaurants in Noord-Holland. Middels het grootste “Drive-thru”-concept van Nederland geniet u...

Wat mag er nu precies wel en wat niet in de horeca per 1 juni a.s.

15 mei 2020

KHN geeft uitleg. Alles overzichtelijk op een rij.

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van woensdagavond 6 mei 2020 bekendgemaakt dat de horeca met ingang van 1 juni 2020

Ook hotel blooming gaat weer van start (filmpje)

15 mei 2020

Weliswaar niet op volle kracht, de richtlijnen staan dat namelijk niet toe, maar ze gaan 2 juni wel weer open

blooming gaat 2 juni weer open! Het team is er helemaal klaar voor om iedereen een heerlijk ontspannen en uiteraard veilig verblijf te kunnen bieden. Wij kunnen niet wachten. Wanneer kom jij weer logeren? Klik hier voor het filmpje.

Rondje horeca…20

15 mei 2020

Interview met Steef van Leeuwen van de Taverne

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen

KHN-voorzitter Róber Willemsen: “Stap voor stap komen we er”

8 mei 2020

Vanaf 1 juni geldt: maximaal dertig gasten per horecazaak. Wat vind je daarvan?

KHN is blij met de gefaseerde opening van de horeca, maar zegt wel dat een financieel noodplan keihard nodig is.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal 2

8 mei 2020

Door: Pieter van Dijk

Was Arie Boekel de meest toonaangevende horeca-exploitant in de regio Bergen, van de jaren 60/70. Op zijn manier was Dirk Blaauboer heel bepalend...

Rondje horeca…19

8 mei 2020

Interview met Koert Hans Smit. Hij is eigenaar van de Strandpaviljoens Hemingway's Beach en Noorderlicht

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zeven weken...

Fletcher Hotel Bergen gooit de deur weer open

1 mei 2020

Veel hotels hielden de deuren van hun restaurants en cafés tot voor kort helemaal gesloten

Toch hoeft dat volgens de noodverordening niet: openstelling voor eigen gasten mag namelijk gewoon.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Lamoraal

1 mei 2020

Door: Hans Dekker

In de tijd dat ik in Nero’s Place, the Club, Rainbow of café de Heerlijkheid werkte, hoefde dat

Familiebedrijven in de horeca. Zo doen ze dat bij het klimduin in Schoorl

1 mei 2020

En nee... verrassend genoeg is deze foto niet genomen vóór de horecasluiting

Deze werknemers hoeven zich niet aan de 150cm-maatregel te houden, want dit zijn de twee gezinnen die de restaurants onderaan het Klimduin draaiende houden.

Bergen is een (tijdelijke) traiteur rijker (filmpje)

1 mei 2020

Nou waren we al ernstig verwend in Bergen, maar...

Sinds vandaag hebben we er ook nog eens een traiteur bij. Waar... bij Bistronomie 't Parkje.

Rondje horeca…18

1 mei 2020

Interview met Martin van Bourgonje van hotel-restaurant Merlet en hij heeft ook goed nieuws te melden

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen al weer zes weken...

Nieuw in Bergen: Bistronomie ’t Parkje transformeert tijdelijk in een traiteur-delicatessenzaak.

24 april 2020

Wanneer: Vanaf Koningsdag, maandag 27 april

Dagelijks tussen 12:00 en 20:00 uur kunt u bij ons terecht om bistronomische specialiteiten af te halen.

Restaurants Zilte Zoen Bergen aan Zee en Egmond gesloten. Eigenaar failliet

24 april 2020

Zilte Zoen Schoorl blijft open

De eigenaar, Hiemstra, zou het faillissement zelf hebben aangevraagd. 32 medewerkers komen op straat te staan.

Rondje horeca…17

24 april 2020

Interview met Ingrid van Leeuwen van eetcafé de Lamoraal (filmpje)

Ik heb in de loop der jaren inmiddels vele honderden ‘Rondjes horeca’ geschreven, maar nu de Bergense horeca-ondernemingen...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De magie van de horeca

24 april 2020

Door: Pieter van Dijk

De Horeca heeft altijd een grote, bijna magische aantrekkingskracht op mij gehad. Dat merkte de eerste keer dat ik Anna Boleyn binnen liep als 13 jarig scholiertje.

De horecabranche is teleurgesteld over de verlenging van de coronamaatregelen

24 april 2020

Rutte: "Protocol opstellen helpt, maar betekent niet dat de sector weer open kan"

Dirk Beljaarts, algemeen directeur van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt tegen NU.nl zelfs "boos" te zijn.

Wekelijkse update: Help de lokale restaurants de crisis door…

28 mei 2020

Een overzicht van weer heerlijke nieuwe menu's

Kijk hier voor het overzicht. Hebben we u als ondernemer over het hoofd gezien? Laat het ons dan snel even weten via: [email protected]

De komende weken wordt beslist of, wanneer en hoe de horeca weer (geleidelijk) open kan na de ‘intelligent lockdown’

24 april 2020

Hoe nu verder...

Dat deze heropening niet van de ene dag op de andere dag van nul naar de gewone situatie zal gaan is logisch en dat de horeca er in ieder geval...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Rainbow deel 2

17 april 2020

Door: Hans Dekker

De Rainbow had zijn plek wel gevonden tussen de talloze horecazaken in Bergen. De weekenden zaten goed vol met natuurlijk als hoogtepunt...

Hoe rendabel kan de 1,5 mtr economie voor de horeca zijn?

17 april 2020

Het nieuwe normaal... dat is voor het merendeel van de horeca geen optie

KHN heeft op dit moment veel overleg over de veelbesproken 1,5-meter-horeca en laat weten later deze week op de inhoud ervan terug te komen. Wel wil Willemsen (KHN-voorzitter) alvast wat dingen erover zeggen:

Bijt hotel-restaurant Merlet in Schoorl de spits af in de nieuwe 1.5 meter economie?

17 april 2020

Ondernemen in uitdagende tijden...

Als een donderslag bij heldere hemel kwam op zondag 15 maart in de namiddag het bericht binnen dat alle restaurants onmiddellijk de deuren moesten sluiten.

Terug