Deel

advertentie

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

Eind jaren ’70 werd het mijn moeder te gek. Ze had liever dat ik niet meer in de Bokkesprong werkte, omdat deze sinds kort experimenteerde met openblijven tot 04.00 uur. Voordat je dan schoongemaakt had, je geld geteld en afgerekend, was het zeker 06.00 uur voor je in bed lag.

Dat vond mams wat te bont voor een net 19-jarige. Met heel veel plezier had ik twee jaar in de Bokkesprong gewerkt, net als waarschijnlijk half horeca Bergen later. Maar nu was ik gelokt met een baantje als assistent-barkeeper in het Zeepaardje. Oom Willem Nap had met dhr. Vonk gesproken en ik kon langskomen voor een gesprek. Op zaterdagmiddag net na openingstijd ging ik er heen. Ik had ietsje huiswerk gedaan en wist dat de barkeepers Jacky Bus en Ad Wokke waren, maar op woensdagavond stond Ben Klaver en ik zou voornamelijk hem gaan assisteren. Verder heette de eigenaar Vonk, was gek op voetbal en kon zelf ook heel goed voetballen. Kortom, het Zeepaardje was een voetbalcafé. Die zaterdagmiddag stond Ad Wokke achter de bar en dat bleek één van zijn laatste dagen te zijn. Schuchter kwam ik binnen en vroeg naar de baas,  Theo Vonk? (toen voetballer bij AZ). Een homerische gelag maakte mij nog verlegener.

Toen Henk zich aan mij voorstelde, moest hij ook erg lachen omdat ik dacht dat hij Theo Vonk was en het ijs was gebroken. Die zomer was het goed raak. Omdat Ad Wokke zijn baan had opgezegd, kon ik gelijk volledig aan de bak en ik draaide diensten in zowel Hoppe als het Zeepaardje. Tijdens één van de vijf geweldige jaren die ik er als ambulant barkeeper heb gewerkt, gebeurde iets wat mij altijd is bijgebleven.
Een groepje jongens en meiden uit Warmenhuizen en omgeving kwam regelmatig in het weekend op bezoek. Het waren prettige gasten, altijd vriendelijk, gul in het geven van rondjes met fooi en ik was altijd blij als ze langs kwamen.

Naast een paar jongens van Pronk en een groepje meiden uit de buurt van Nieuwe Niedorp kwamen Jan en Dirk Bloemkool vaak mee. Dit was niet hun werkelijke achternaam, maar het waren echte West-Friezen, die met een zangerig dialect praatten en ze werkten in de agrarische sector, vandaar hun bijnaam ‘Bloemkool’. Dirk en Jan zagen er bijna hetzelfde uit, ze waren alle twee even verlegen, hadden allebei een gelijkend gezicht, met een zelfde soort bril met dikke glazen en allebei altijd een spijkerjasje. Het hadden tweelingbroers kunnen zijn Er was echter één groot verschil. Dirk was ruim 1,90 meter en Jan zo rond de 1,70 meter, daarnaast waren ze geen familie van elkaar. De avond waar ik over vertel, was een drukke avond, Cor Schekkerman en Jacky Bus achter de bar, ik haalde glazen en bracht bestellingen rond en alles liep lekker, tot Robbie vd Heijde vanuit Hoppe ons kwam waarschuwen.

Er waren twee beruchte portiers op stap, die aan de knokolie hadden gezeten. (Knokolie is een andere naam voor jenever.) En ze maakten aanstalten om naar ons te komen. Robbie was via achterom nog niet weg of daar vloog de deur open en maakten Jaap v. D. en Dirk H. hun entrée. Ze waren duidelijk al wat uurtje op stap en in een heel andere bui dan je als barkeeper in je volle zaak wil. De sfeer was meteen gespannen. Jacky Bus die echt voor niets of niemand bang was, gaf ze wel drinken maar ze kregen geen jenever meer, ook niet met cola. Ietwat narrig accepteerden ze dit en eisten de aandacht op van de andere clientèle. Toen kwamen ze bij Dirk Bloemkool terecht en Jaap daagde hem uit om met hem te armpje drukken om een biertje. “Nee joh, ik wil helemaal geen armpie drukken, je ken zo wel een biertje van me krijgen hoor!” klonk het in onvervalst West-Fries. Maar Gerrit drong aan en Dirk ontkwam er niet aan, zonder een ruzie uit te lokken. Dirk Bloemkool en Gerrit gingen aan de pokerbar staan met wat volk eromheen en ze begonnen. Klaar? En in 2 seconden was het 1- 0 voor Warmenhuizen. Nu schijnt het wat met je lichaam te doen, als je elke dag met zakken aardappelen sjouwt of gooit met balen hooi.

Maar Jaap riep…”Ik zat nog niet klaar, nog een keer”. Weer tegenover elkaar en hup weer binnen 2 seconden was het 2-0 voor Warmetuut. “Ik moet eerst naar de plee en dan nog een keer”, probeerde Jaap er kinderachtig onder uit te komen. Toen hij terug kwam, pakte hij de veel kleinere Jan Bloemkool bij zijn spijkerjasje en lalde van dichtbij in zijn oor: “Nou kom op, nu ben ik er echt klaar voor! En we doen een rondje voor het hele groepje”, terwijl hij op de aanhang van ongeveer 10 man wees. Jan kon niet uitleggen dat hij een ander was, hij moest zitten en drukken. Deze keer duurde het misschien 5 seconden en… 3-0. Jaap’s maat Dirk H was een stuk nuchterder en zag de humor er wel van in. “Jaap stoppen, geef je rondje, je hebt verloren!” Maar toen kwam op het juiste moment één van de Pronk broers met een blad bier om de gemoederen te sussen. Na het biertje vertrokken beide portiers om hun vertier ergens anders te zoeken.

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

KHN Bergen roept gemeente Bergen op te lobbyen voor extra steun bij het kabinet

22 januari 2021

KHN Bergen-Egmond-Schoorl BES-voorzitter Mike Anthony Bosman heeft de gemeente een brief gestuurd met het verzoek de oproep aan het kabinet te ondersteunen

KHN Bergen heeft de gemeente een brief gestuurd met het verzoek onze oproep aan het kabinet te ondersteunen door het politieke netwerk te gebruiken en deze punten aan te kaarten via het Veiligheidsberaad en de Veiligheidsregio’s.

Gevraagd: Horecapersoneel in Bergen (aan Zee)

22 januari 2021

Gratis rubriek voor horecaondernemers

Altijd al willen werken in de Bergense horeca? Dan is dit je kans!

Ook Bergense cafés inmiddels al vier maanden gesloten

22 januari 2021

Er moet echt meer steun komen vanuit de overheid

Cafés en restaurants zijn al dicht sinds 15 oktober. Door de verlenging van de lockdown betekent het dat de bedrijven inmiddels al vier maanden lang gesloten zijn.

Horecabergen.nl met het complete overzicht voor alle take away & bezorging in Bergen, Egmond en Schoorl

22 januari 2021

Dit zijn de allernieuwste afhaal- en thuisbezorgconcepten

Nu we nog steeds niet uit eten kunnen gaan bij ons favoriete restaurants halen we het eten van de chefs gewoon in huis.

Rondje horeca… 4

22 januari 2021

Deze week een interview met Rogier Jonk van de gelijknamige galerie op het Plein

In de serie gesprekken met Bergense horecaondernemers hebben we in deze editie Rogier Jonk voor de camera.

Loonsteun vooral naar horeca ondernemingen

15 januari 2021

Zo'n 77.000 bedrijven hebben loonsteun (NOW) toegezegd gekregen over de laatste drie maanden van vorig jaar

Meer dan de helft van deze bedrijven is actief in de horeca, catering of detailhandel, meldde uitkeringsinstantie UWV woensdag.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Dames van lichte zeden

15 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Wie is er wel eens naar de dames van lichte zeden geweest? Nu niet rood worden en gaan stotteren…Ja hoor! Ik al, toen ik nog heel jong was!

Bergense chefkok van blooming genomineerd voor award F&B Professional of the Year 2021

15 januari 2021

Zij moeten nu stemmen gaan verzamelen om uit te maken welke drie doorgaan naar de finale op 5 februari

De tien genomineerden die dit jaar kans maken op de titel F&B Professional of the Year zijn bekend. Uit een waslijst aan aangedragen namen koos de jury...

Rondje horeca… 3

15 januari 2021

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels en die heeft weer wat bijzonders te melden

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André voor de camera. Fabel’s Eten & Drinken aan...

Verbouwing bij Merlet in Schoorl: ‘Het moment om te investeren’

15 januari 2021

Het grand café is uit haar jasje gegroeid, legt eigenaar Martin van Bourgonje uit

Merlet in Schoorl is het nieuwe jaar begonnen met een stevige verbouwing. Grand café Bourgogne krijgt een grotere keuken...

ING is voorzichtig positief over horeca: 2021 staat in teken van herstel naar pre-corona omzet

8 januari 2021

Hotels en cafés herstellen langzamer

Voor de horeca staat dit jaar in het teken van de eerste voorzichtige stappen richting herstel. Toch komt de omzet in de horeca over 2021...

Eerste Bergense restaurant in coronatijd sluit zijn deuren

8 januari 2021

Restaurant Cunst van Eelce ten Broeke

Per 15 januari sluit Eelce ten Broeke de deuren van Restaurant Cunst definitief.

Superhelden voor echte helden!

15 januari 2021

Fabel’s Eten & Drinken gaat in samenwerking met vijf Alkmaarse restaurants het zorgpersoneel op de Acute opname en Longafdeling van de Noordwest Ziekenhuisgroep in het zonnetje zetten

Fabel’s Eten & Drinken aan de Oude Prinsweg 9 is een begrip in het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen. Het restaurant staat bekend om zijn ludieke acties en wederom is eigenaar André Rzepka...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… The early years

8 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Wanneer gaan al je kinderlijke voornemens, om nooit te gaan roken, of drinken en geen drugs te gaan gebruiken, overboord en waardoor?

Rondje horeca…2

8 januari 2021

Deze week een interview met de voormalige eigenaar Peter Woudstra en huidige eigenaar Dirk Kat van het Parkhotel.

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie de voormalige eigenaar Peter Woudstra en huidige eigenaar Dirk Kat voor de camera.

Rondje horeca…1

1 januari 2021

Deze week een interview met Suus, zij is bedrijfsleider van restaurant Julie's aan de Jan Oldenburglaan

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Suus voor de camera. Ze is inmiddels al weer acht jaar bedrijfsleider van restaurant Julie's.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… In Memoriam Ab Grauf (Blauwe Appie)

1 januari 2021

Door: Pieter van Dijk

Van sommige mensen leer je iets essentieels voor je verdere leven. En sorry Ab, dat heb ik zeker ook van jou! Maar laat ik een aantal jaar daarvoor beginnen.

Inwoners gemeente Bergen bestelden massaal kerstdiners bij lokale restaurants

1 januari 2021

Koks draaiden overuren

Iedereen wilde blijkbaar een take-away kerstdiner van hun favoriete lokale restaurant. Veel restaurants in Bergen, Egmond en Schoorl waren soms al dagen van te voren uitverkocht.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Restaurant Vermeulen

18 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Deze is speciaal voor Monique Spaans- Vermeulen! Gefeliciteerd met je verjaardag en omdat je vader zo een top kerel was!

Rondje horeca…48

18 december 2020

Deze week een interview met Hans en Stacey, eigenaren van restaurant De Bokkensprong in Groet

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Hans en Stacey voor de camera. Hans en Stacey hebben elkaar 30 jaar geleden ontmoet.

Geniet van een heerlijke wandel- of fietstocht door de bossen en duinen van Bergen en Schoorl

12 december 2020

Bij de zeven deelnemende restaurants kunt u opwarmen en genieten van heerlijke dranken en snacks to go

De gehele route is circa 28 km maar u mag uw bezoeken ook verspreiden over meerdere dagen. Deelnemende restaurants zijn...

Opening après ski bar in Schoorl

Het is niet de bedoeling dat het een groot feest gaat worden, maar...

...de heimwee van Martin van Bourgonje naar de piste heeft hem op het idee gebracht om een take away après ski bar te bouwen. Grand Cafe Bourgogne staat momenteel geheel in het teken van take away. En deze bar is een leuke aanvulling op de dinermaaltijden. Nou heeft Schoorl geen bergen maar wel de hoogste duinen van Nederland en hoe leuk is het dat je na een wandeling even een gerechtje en een consumptie kan afhalen aan de voet van de Schoorlse duinen. Op het terras is een walk-thru georganiseerd langs een versierd alpenlandschapje en over een witte ondergrond loop je naar de Après ski take away bar. Het is nu al een klein winterwonderland bij Grand Café Bourgogne laat staan als het ook nog eens echt gaat sneeuwen. Op vrijdag, zaterdag en zondag is het ook mogelijk om gebruik te maken van de speciaal ingerichte toiletservice aan de Duinweg 7. Maak een foto voor een kerstgroet uit Schoorl en geniet van de volgende producten to go: Koffie en thee (alcohol vrije) Glühwein Warme chocolademelk (met slagroom) Erwtensoep Goulash Heerlijke zoetigheden en snacks

Bergen in de media: Paviljoenhouder stuurt boze mail naar Rutte: “Bouwmarkten en winkels dicht, horeca open”

11 december 2020

Met het openen van bepaalde horecazaken zouden er daarbij mogelijk minder 'illegale' (huis)feestjes worden georganiseerd

"Gooi de restaurants op 23 december weer open en sluit alle niet essentiële zaken tot half januari 2021." Dat schrijft strandpaviljoenhouder Ed Kraakman in een boze e-mail naar de Tweede Kamer.

Marcel Hanssen van LadyPapa in een indringend interview met de KHN (filmpje)

11 december 2020

Net gestart en na twee weken weer moeten sluiten...

De financiële schade is volgens ondernemer Marcel Hanssen niet het enige wat verschrikkelijk is aan deze coronacrisis. 'Het ergste is eigenlijk wel dat je hele leven op z'n kop ligt.'

Update: Take Away kerstmenu-special 2020

18 december 2020

Neem er de tijd voor, maar alles is uiteindelijk met één muisklik te bestellen

Voor uw ziet u ‘De Take Away Kerstspecial 2020’ met meer dan 40 restaurants en wijnleveranciers. We beogen hiermee de lokale horeca in Bergen – Egmond – Schoorl te ondersteunen in...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oeps, soms gaat het fout!

11 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Als barkeeper, werkzaam in de jaren ’70, ’80, ontkwam je er vaak niet aan dat je levensstijl tegen de wet aan schurkte. Vaak hoorde je verhalen en geruchten...

Rondje horeca… 47

11 december 2020

Deze week een interview met Sander Rijke van de oudste slijterij van Bergen

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Sander Rijke voor de camera. Hij is eigenaar van slijterij De Gouden Ton.

The Bourbon Room komt met speciale kerstactie

11 december 2020

Wanneer u bij The Bourbon Room het sublieme kerstmenu bestelt, krijgt u een VIP-ticket cadeau voor het online concert van Love Letters van Botman & Van Vleuten

Love Letter Special van Botman & Van Vleuten op 27 december, het meest liefdevolle concert van het jaar.

Rondje horeca…46

4 december 2020

Deze week een interview met Martin van Bourgonje van hotel-sterrestaurant Merlet

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie Martin van Bourgonje voor de camera. Hij is eigenaar van hotel-sterrestaurant Merlet.

Oproep aan horeca-ondernemers

4 december 2020

Betreft: gratis Kerst Take Away special 2020

Het volgende willen wij jullie graag onder de aandacht brengen.

Restaurant de Bokkesprong en de Jerusalema dance (filmpje)

4 december 2020

Ken jij de Jerusalema Challenge al?

Dansen op gospel biedt lol en troost in de pandemie. Een swingende gospel uit Zuid-Afrika is inmiddels het troostlied van...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Boys of Summer

4 december 2020

Door: Pieter van Dijk

Een week geleden zat ik met twee hele dierbare vriendinnen Monique en Yaël. Een paar keer per jaar komen we bij elkaar en genieten we van onze oude vriendschap...

Thanksgiving in Bergen: drie dagen lang genieten. Let’s celebrate!

20 november 2020

De koks van Zilt bereiden drie dagen lang (26, 27 en 28 november) een overheerlijke kalkoen met de originele USA vulling

Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.

Rondje horeca…45

20 november 2020

Deze week een interview met André Rzepka van Fabels Eten & Drinken

In de serie gesprekken met Bergense horeca-ondernemers hebben we in deze editie André Rzepka voor de camera. Hij is eigenaar van Fabels Eten & Drinken.

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug