Deel

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

Door: Pieter van Dijk

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

Zo medio augustus was het elk seizoen, voor de meeste Bergenaren in de horeca, een feest van ‘elkaar weer zien’. Meer dan een maand lang had je jezelf regelmatig een vreemde in je eigen dorp gevoeld. Niet dat het een ramp was, want veel barkeepers hadden hun Duits flink opgekrikt, nieuwe contacten opgedaan en je kende soms weer wat nieuwe campings in Schoorl, of hotelkamers in Bergen. Kortom, je had de gastvrije sfeer van Bergen naar eer en geweten uitgedragen!

Zo ook die dag. Ik was vrij die avond, zag er bruinverbrand uit, mijn krullen waren lekker blond uitgebeten door het zeewater en ik was een stuk slanker dan aan het begin van het seizoen. Die middag nog snel even een nieuw wit overhemd gekocht, hetgeen wel weer een flinke hap uit mijn stapbudget was, maar dat mocht de pret niet drukken, ik had er zin in! In de Lamoraal ging ik even wat eten, toen een lieve vriendin binnenkwam. Geanimeerd pratend dronken we een koffie met likeurtje aan de bar en zij vertelde over haar vakantiebelevenissen.

‘Pff, ik ben ook toch wel weer blij om terug in Bergen te zijn. Is er vanavond eigenlijk wat te beleven?’ besloot ze haar verhaal. Ja dat was er wel. De Rustende Jager, een van de oudste horecazaken van Bergen, had besloten om de bioscoop op te doeken. Lex Schrama had de ruimte zo ingericht dat er feesten en optredens konden plaats vinden. Eerder al had Hans Dekker(dj van Nero) er een House Party gegeven en volgens zijn zeggen, keek Lex wel wat vreemd op toen de reusachtige speakers naar binnen werden gereden en had Lex meer aan een huisfeestje gedacht… Ik denk echter dat Hans dat verhaal zelf beter eens kan vertellen in deze rubriek?

In ieder geval, deze avond speelde de Ship and Horse band in de Rus en al had ik niet zo’n zin om er heen te gaan, tenslotte kon ik ze met Jazz&Sail ook al bewonderen, de kans om met mijn mooie vriendin uit te gaan, was te verleidelijk. Terwijl we de Lamoraal uitliepen, kwam er een ander kennisje ons tegemoet, we vlogen elkaar in de armen en ineens liep ik met twee prachtige meiden, elk aan een arm, op weg naar de Rus. Bij het terras van d’Alderliefste en de Taverne, kreeg ik de nodige opmerkingen en uiterlijk cool maar innerlijk brandend van…, gingen we naar binnen bij de Rustende Jager.

Daar viel het gelijk wat tegen, normaal hoefde je als barkeeper nergens entreegeld in je dorp te betalen en nu ging het stapbudget wel erg hard. Drie drankjes gehaald en ik stond in no time weer bij mijn prachtige entourage. We klonken met elkaar, keken even rond, tenslotte zo vaak kwamen we niet in dit gedeelte van de Rus en toen…

‘Kijk Maarten’, kirde de schoonheid aan mijn linkerhand en weg was ze, ‘en Peter’ zwijmelde rechts. En stond ik verbouwereerd alleen. ‘Oh mam, waarom heb je me niet gedwongen om muziekles af te maken in plaats van me te laten voetballen’, verzuchtte ik inwendig. Ik keek rond en zag verder weinig bekenden, alleen twee mooie meiden die vooraan bij het podium stonden te zwijmelen. Net toen ik half blut was en dacht ‘wat moet ik hier nog?’ klonk het door de loudspeakers ‘en dit nummer is speciaal voor Pieter van Dijk… A Christmascard from a hooker in Minneapolis, van Tom Waits’. Dat deed mijn gebroken hart weer even opleven. Toen Maarten en ik klasgenoten waren, had hij mij Tom Waits leren kennen en ik was groot fan van deze muzikant geworden. Dus ik besloot ietwat mokkend nog te blijven. Zeker 10 minuten!

Pieter van Dijk

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… "als de blaadjes vallen"

Door: Pieter van Dijk

Twee keer per jaar kon je als barkeeper van de Taverne er rekening mee houden dat een aantal van de ‘paradijsvogel’ klanten het op hun heupen kreeg.

Rondje horeca... 45

15 november 2019

Feestje bij Nero

Dat we afscheid gaan nemen van Nero is inmiddels bekend. En als je afscheid neemt van een fenomeen, dan hoort daar natuurlijk een feestje bij.

Boekpresentatie Jonathan Zandbergen’s 'Vijf Seizoenen'

15 november 2019

Waar en wanneer: Restaurant Merlet op donderdag 28 november om 18:00 uur

Op 28 november zal het debuutkookboek van Jonathan Zandbergen worden gepresenteerd in de Lounge van Restaurant Hotel Merlet.

Bistronomie 't Parkje krijgt Bib Gourmand van Michelin

7 november 2019

Bekroning voor uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Nederland heeft er sinds vandaag zeventien restaurants bij met een Bib Gourmand. Daarmee komt het totale aantal restaurants...

Te koop: Café-bar met bovenwoning in het centrum van Bergen

8 november 2019

Café De Vooruitgang in de Kerkstraat

Het betreft hier een exploitatie welke inclusief de inventaris wordt aangeboden, gelegen in het centrum van Bergen, provincie Noord-Holland

Rondje horeca… 44

8 november 2019

Eindelijk groen licht voor het Parkhotel

Eerder deze week was daar dan de lang verwachte aankondiging over de nieuwbouw van het Parkhotel. Mooi om te zien...

Economisch belang horeca groeit met 60 procent in 10 jaar

8 november 2019

De horeca is met 448.000 werkzame personen een van de grootste werkgevers

De horeca wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. Dit blijkt uit een analyse van KHN.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Veel te vroeg heengegaan

8 november 2019

Door: Gerard Kohler

Het moet vrijdag 8 oktober 1971 geweest zijn dat ik veel vroeger dan gebruikelijk naar de Taverne ging. Omdat ik in Alkmaar op school zat, had ik die dag vrij.

Is dit de toekomst? Fruit gemaakt met 4D printers

1 november 2019

De maker van Neo Fruit vindt dat de volledige sensuele eetervaring ontbreekt

Fruit kan bij een mens allerlei emoties en verlangens uitlokken, heeft vaak een perfecte natuurlijke verpakking (de schil)...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… This is the end! De oliejongens in town

1 november 2019

Door: Pieter van Dijk

Wie kent de legendarische namen van de oliejongens die in Bergen neerstreken niet? Mike Chambers, Tommy Newman, Colin en Warren Scott, Martin Ross...

Toezicht horeca in Bergen centrum stopt per direct

1 november 2019

Burgemeester Hafkamp: “De afspraak was om de aanwezigheid van toezichthouders na een jaar met elkaar te evalueren"

Vanaf komend weekend lopen er geen toezichthouders meer rond in het centrum van Bergen tijdens de 'uitgaansuren’.

Rondje horeca… 43

1 november 2019

Goed nieuws!

Deze week kwam het bericht door dat de bouw van het Parkhotel nu eindelijk van start kan gaan en dat is dus heel goed nieuws...

Hij is uit... de Lekker 2020. Merlet op plek 40 van beste restaurants van Nederland

1 november 2019

Recensenten roemen het nieuwe interieur, de gerechten en complimenteren de kundige en aanstekelijke zwarte brigade

Restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen is opnieuw de nummer één in de Top-100 van restaurantgids Lekker500

Verbod rookruimtes horeca vanaf april

25 oktober 2019

Boetes die kunnen lopen op tot 4.500 euro

Vanaf 1 april 2020 wordt het verbod op rookruimtes in de horeca gehandhaafd. Daarnaast wil de regering het sluiten van rookruimtes...

Eerste editie After Works bij Wonder's groot succes!

25 oktober 2019

Elke eerste vrijdag van de maand én korting via de Flessenpost

Wat is het weer zwaar geweest deze week! Keihard gewerkt! Niemand verdient meer een borrel dan jij.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Piet Vermeulen

25 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Al een paar keer eerder heb ik een begin gemaakt om over Piet, Joke en de kinderen te schrijven, maar steeds stelde ik het uit.

Rondje horeca… 42

25 oktober 2019

Het zit er al bijna weer op

Ik weet niet hoe het u vergaan is de afgelopen dagen in ons dorp, maar ik heb met volle teugen genoten van kunst, cultuur, gezellige mensen...

Het roer gaat om bij Brasserie Nero

21 oktober 2019

Na een grondige verbouwing begin volgend jaar met een andere naam weer open

Nero in Bergen sluit per 1 december definitief haar deuren. Om deze na een grondige verbouwing en met een andere naam, begin 2020, weer te openen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… de Horse Pub

18 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Mijn laatste dagen in de horeca heb ik in de Horse Pub gewerkt. Natuurlijk was het eigenlijk het domein van broer Jaap, maar ik kwam er als klant altijd...

Rondje horeca... 41

18 oktober 2019

Druk weekje

De gedrukte editie van de Flessenpost is afgelopen week weer in de verspreiding gegaan en dat geeft de redactie de kans om weer even op adem te komen.

Voor in de agenda: Wijnproeverij bij de Gouden Ton

18 oktober 2019

Waar en wanneer: Jan Oldenburglaan op zaterdag 2 november van 14:00-17:00

Doe uw inspiratie op voor de decembermaand of kies uw relatiegeschenken uit! Er staan zo’n 25 wijnen open...

Michelin: Bib Gourmand restaurants 2020 op 7 november

18 oktober 2019

19 nieuwe Bib's

Michelin maakt de Bib Gourmands – een beloning voor restaurants met een goede prijs-kwaliteit verhouding...

Prijsuitreiking Huiswijnverkiezing Bergen 2019

18 oktober 2019

En de oorkondes gingen naar...

Gefeliciteerd met jullie prestatie in de verkiezing 'Wie heeft de beste huiswijn van Bergen'. Van alle wijnen, en dat waren er veertig...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Zeepaardje voetbalkroeg

11 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Zondagmiddag was altijd een ware happening in het Zeepaardje! Meestal was het Jacky Bus zijn dienst, maar soms kwam het voor dat ik met kaarten meer verloren had, dan ik kon betalen...

Rondje horeca... 40

11 oktober 2019

De beste huiswijnen van Bergen en vis, schaal- en schelpdieren

Afgelopen dinsdag mocht ik aanwezig zijn bij de eerste jurering van de drie beste witte en rode huiswijnen in de Bergense horeca, georganiseerd door het Bergense wijngilde. Een aantal uitkomsten zijn best wel verrassend te noemen.

Je bent een liefhebber van een glaasje witte wijn?

11 oktober 2019

Dan hoef je je niet langer schuldig te voelen!

Recent onderzoek heeft aangetoond dat jij je niet schuldig hoeft te voelen na een glas witte wijn.

Bergense huiswijnverkiezing 8 oktober

4 oktober 2019

Het is zover, we gaan als jury de huiswijnen van de Bergense horecazaken beoordelen!

Meer dan twintig horecagelegenheden hebben heel enthousiast gereageerd en ons een fles wit en rood gegeven om te...

Grootse verschuivingen in de Lekker 500 editie 2020

4 oktober 2019

Wie zijn de grootste stijgers? En de grootste dalers?

Het is bijna zover! De redactie van Lekker is op dit moment druk bezig met het vastleggen van de nieuwe Top-100...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Zwarte Kat

3 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Nu moet ik heel diep graven in mijn geheugen want ik weet niet wanneer Hans Hovingh de Zwarte Kat opende.

Rondje horeca... 38

4 oktober 2019

Een heus Flessenpost-menu

En ineens was daar het idee. Een Flessenpost hoort nu eenmaal bij de zee evenals vis, schelp- en schaaldieren.

Mooie recensie van UIT072 voor paviljoen Noorderlicht

4 oktober 2019

Afscheid nemen van de zomer doen we in stijl: met een uniek End of the Season diner bij Strandpaviljoen Noorderlicht

We waagden de rit door de herfststorm over een stormachtig strand voor een etentje dat het meer dan waard was. End of the Season voelt als een ode...

blooming wint The Gaia Green Awards. Het hotel in Bergen is verkozen tot de meest duurzame van het land

27 september 2019

De jury was met name onder de indruk van de maatschappelijke bijdrage van blooming

Na eerder dit jaar brons (Dutch Hotel Award) en zilver (Zoover Award) te hebben gewonnen, is het voor Hotel blooming nu goud wat de klok slaat.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Eten in de Lamoraal, maar dan lang geleden

27 september 2019

Door: Pieter van Dijk

Het zal ergens midden jaren tachtig zijn geweest, toen ik ruilde met Hans Meertens. Ik naar de Lamoraal en hij naar de Taverne.

Rondje horeca... 37

27 september 2019

Mooi weekje…

Persoonlijk vind ik het wel echt even heel relaxed zo zonder een ‘overdosis’ aan toeristen in het dorp, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niks te doen is.

Terug