Anachronisme
Column: Kraantje
Gepubliceerd: 3 juni 2022
‘Wat een prestatie, zeventig jaar lang dezelfde baan hebben, weliswaar een ceremoniële baan, maar wel een waarbij je voor een heel land als boegbeeld fungeert. Een functie die je tot de laatste snik moet vervullen, want zo heeft de wet het nou eenmaal bepaald. Zoiets kan alleen in een land waar men aan het verleden minstens zoveel waarde hecht als aan het heden. Een eiland dat een en al anachronisme is. Hoewel de hoogtijdagen van de macht reeds lang vervlogen zijn, straalt hun koningshuis de sfeer van een alomvattend wereldrijk uit. En die sfeer is zelfs dusdanig interessant dat Netflix er een serie van heeft gemaakt waar alle hoogte en dieptepunten nog eens smeuïg worden opgediend.
Daarbij vergeleken hebben wij hier toch maar mooi een modern en saai koningshuis. Hadden we voorheen een prinsgemaal met een geheim leven, tegenwoordig is een van de jongste telgen als influencer niet te beroerd om een inkijkje in haar leven te geven.’
‘Het is maar wat je modern vindt, regels die voor de gewone Nederlander heel normaal zijn en niet eens ter discussie staan, blijken maar al te vaak voor leden van het koningshuis ineens niet te gelden.
Zoals de afhandeling van de nalatenschap van koningin Juliana waarbij een deal werd gesloten met de belastingdienst en een deel van de erfbelasting die over het vermogen betaald moest worden, niet met geld maar met kunst werd betaald. In totaal zeker voor een bedrag van 8,8 miljoen euro. Die kunst had naar Nederlandse musea moeten gaan maar dat is niet gebeurd. Volgens betrokkenen zouden veel van de topstukken nog altijd in koninklijke paleizen staan.
Of de subsidie die de koning ontvangt voor natuurbeheer op kroondomein het Loo. De voorwaarde voor subsidiëring is dat het gebied 358 dagen per jaar open moet zijn. Maar voor het Loo wordt een uitzondering gemaakt en wordt er subsidie verstrekt zonder dat er strikt aan de verplichtingen wordt voldaan.
En wat dacht je van de solidariteit die het Koningshuis met de doorsnee Nederlander toonde tijdens de eerste coronazomer door gewoon er even tussen uit te gaan naar hun huis in Griekenland waarbij ons staatshoofd zichzelf ook nog even een leuk speeltje voor op het water van twee miljoen cadeau deed.
Daarnaast is er nog de Groene Draeck voor de Nederlandse wateren, het onderhoud daarvan wordt gedaan door het ministerie van Defensie en wordt zo rechtstreeks door de staatskas betaald.
En nu blijkt bovendien dat het ministerie van Defensie leden van het Koningshuis voortrekt. Niet om in de frontlinies aanwezig te zijn maar omdat ze letterlijk op hun strepen staan, worden ze in rang gepromoveerd terwijl een beroepsmilitair letterlijk bloed, zweet en tranen heeft moeten geven voordat ze promotie kunnen maken.
Ons koningshuis is wat dat betreft net zo anachronistisch als in Engeland, en daar pretenderen ze niet modern te zijn.‘
‘Wordt het niet eens tijd om dit instituut af te schaffen?’ ‘De kans dat de koning eindigt als Poetin of tsaar Nicolaas is klein, maar of deze baan door zijn dochter wordt overgenomen is nog maar de vraag.’
‘Maar goed dat ze PPLE gaat doen aan de UvA in Amsterdam, als ze zich aan haar omgeving aanpast, identificeert zij zich aan het einde van haar studie als gewone student en neemt ze afscheid van de haar opgelegde identiteit “Prinses”. Zij haar leven terug en wij onze republiek.