Deel

advertentie

Aluhoedjes aan zee…

Column: Rob van de Pas

Aluhoedjes aan zee…

Laat ik beginnen met het uitleggen wat een ‘alu-hoedje’ is.
Een alu-hoedje is een hoofddeksel gemaakt van één of meer stukken aluminiumfolie of vergelijkbaar materiaal. Sommige mensen dragen deze hoedjes omdat zij geloven dat daarmee de hersenen, als in een soort kooi van Faraday, worden beschermd tegen invloeden van elektromagnetische velden, gedachtenlezen of gedachtenbeheersing.
Het principe van het dragen van alu-hoedje tegen zulke bedreigingen is een populair stereotype geworden: het woord wordt geassocieerd met mensen die geloven in complottheorieën of die paranoïde zijn. Deze mensen worden zelf ook ‘aluhoedjes’ genoemd.

Lou de Palingboer
Je ziet ze ook vaak op TV. Dreadlocks Willem Engel van Viruswaarheid (voorheen Viruswaanzin) is er bijvoorbeeld ook zo een. De geradicaliseerde sekteleider der alu-hoedjes, gedreven door een maniakale zucht naar aandacht en gruwelijk geteisterd door een enorme zelfoverschatting. Deze engerd zou je een onschuldige variant van Lou de Palingboer (1898-1968) kunnen noemen. Totdat hij vorige week de Rotterdamse mondkapjesplicht ging vergelijken met het verplicht dragen van de Jodenster en al eerder corona-voorlichting aan schoolkinderen hem deed denken aan de Hitlerjugend.
Wacht ff! Dit is geen onnozele dorpsgek, maar een enge volksmenner die blijkbaar niet zonder reden vergelijkingen uit de donkerbruine delen van de Duitse geschiedenis gebruikt. Engel is een duivel die bevolkingsgroepen tegen elkaar uitspeelt. Sfeerbedervend en intrinsiek gevaarlijk.

Dunning Kruger Effect
In het verlengde van Willem Engel heb ik in mijn Facebook ook enkele ‘vrienden’ die, net als Willem Engel, last hebben of krijgen van het zogenaamde Dunning-Kruger effect. Dit psychologische verschijnsel is geen bedenksel van de MSM, Pharma-connectie, Bilderberg of Bill Gates, maar een bewezen resultaat van diepgravend wetenschappelijk onderzoek door de heren David Dunning en Justin Kruger.
Het Dunning-Kruger effect is een cognitieve bias of systematisch denkfout waarbij je gelooft dat je slimmer en capabeler bent dan je in werkelijkheid bent. Personen die relatief ongeschoold of onwetend zijn in een bepaald onderwerp, zoals bijvoorbeeld corona en virussen, zijn niet in staat om hun eigen incompetentie te herkennen. De combinatie van laag zelfbewustzijn en laag cognitief vermogen zorgt ervoor dat ze hun eigen vaardigheden overschatten. Overigens heeft het niets met een hoog of laag IQ te maken.

De copy-paste-club in mijn omgeving laat duidelijk verschijnselen van Dunning-Kruger zien. Het lastige daarbij is dat deze FB-vrienden de echte vaardigheden en expertise van andere mensen niet (h)erkennen en ook hun eigen fouten en gebrek aan vaardigheden niet herkennen. Die doodleuk roepen dat een wetenschappelijk onderzoek ‘niet meer dan ook een mening is’.

Tja … en als klap op de vuurpijl wordt zonder blikken of blozen gezegd dat: ‘de mainstream media in het complot zitten en alleen door Mark Rutte goedgekeurd nieuws mogen brengen.’ Want de alu-hoedjes aan zee vertrouwen alleen nog maar op hun vriendjes die op SOCIAL MEDIA ‘ongecensureerde’ berichten plaatsen.

Social Media slachtoffers
Volgens een deze week gepubliceerd medisch rapport heeft misinformatie over het nieuwe coronavirus in de eerste drie maanden van dit jaar aan zeker 800 mensen wereldwijd het leven gekost. Zo’n 5800 personen belandden in het ziekenhuis als gevolg van onjuiste informatie die vooral op sociale media circuleert.

Veel van de doden vielen nadat zij de uiterst giftige alcoholvariant methanol of schoonmaakmiddelen op alcoholbasis hadden ingenomen. Zo deden er ook adviezen de ronde om grote hoeveelheden knoflook of vitaminepillen naar binnen te werken om besmetting te voorkomen. Sommige slachtoffers zouden koeienurine hebben gedronken nadat zij hadden gelezen dat dat kon helpen. Allemaal berichten die ook onze Bergense alu-hoedjes klakkeloos en zónder na te denken delen, kopiëren en plakken. Of misschien wel zelf hebben verzonnen.

Liegen
Nog niet eens zo heel lang geleden moest je nogal wat moeite doen om jouw woorden gedrukt te krijgen op papier, in een boek of in een krant. Niet alleen moest je een goed verhaal hebben, het werd ook nog eens grondig bekeken door een eindredacteur. Je moest je verantwoorden voor al je beweringen…
Kortom – als jij kon liegen alsof het gedrukt was, dan waren jouw leugens niet van waarheid te onderscheiden. Denk daar maar eens goed over na, als het niet te warm onder je alu-hoedje is geworden.

Rob van de Pas

advertentie

Meer 'Columns':

Vergrijsd dorp met Miljonairs en NIMBY’s

15 januari 2021

Column: Rob van de Pas

Ons dorp is een ‘Heerlijkheid om Lief te hebben’. Althans, dat lees ik elke dag als ik de kunstenaarsenclave binnenrijd.

Zes nullen

15 januari 2021

Column: Kauw

Ik houd gelukkig contact met de wereld want er zitten regelmatig mensen op de bankjes vlakbij mijn boomholte...

Bergen over tien jaar… Zo zou het Plein er dan wel eens uit kunnen zien

8 januari 2021

Column: Gerrit Mollema

Het is de eerste week van januari 2031, het jaar waarin ik 80 word. Ik sta voor De Marke met mijn nagelnieuwe, knalrode booster. Voorheen had ik een rollator...

Misschien wordt het wel een heel leuk jaar

8 januari 2021

Column: JoMo

Het zit er weer op. De hulpverleners van brandweer en politie zitten thuis met een blauw oog en een schram op de neus. Vuurtje stoken moet kunnen, zeker...

Offers

1 januari 2021

Column: Kauw

Samen met mijn dierbaren wachtte ik op de gekkigheid van de knallen. “Dat doen mensen om zogenaamd de boze geesten te verdrijven”, probeerde ik aan de kleintjes uit te leggen.

2.555.000 stappen in het verleden…

Column: Rob van de Pas

Op het moment dat ik deze column schrijf, is het nog heel even 2020 en inmiddels zijn we al weer 12 uur onderweg in het nieuwe jaar.

Coronakerst

18 december 2020

Column: Kraantje

‘December: de maand dat je van de ene kerstborrel naar de andere moet, dat je keuzestress krijgt ...

Carbitrair

18 december 2020

Column: JoMo

Vertwijfeling en onmacht op weg naar de kerst. Niet op bezoek bij familie of slechts in kleine bezetting, niet naar de kroeg, geen voetbal of theater...

Saai

11 december 2020

Column: Kauw

Op saai rijmt: taai, vlaai, kraai, lawaai. Bah, wat zit ik mij hier te vervelen. Geen kip meer te bekennen op de bankjes. Geen roddel, geen praatje heb ik af kunnen luisteren.

Briefje aan onze minister-president Mark Rutte

11 december 2020

Column: Rob van de Pas

Als je af en toe óók wat teksten of plaatjes communiceert op de social media; en dan bedoel ik Facebook, Twitter en in mindere mate Instagram, dan kun je nog weleens wat tumult veroorzaken.

Halfslachtig narcist

4 december 2020

Column: Kraantje

‘Wat een teleurstelling deze week dat de Participatieavond bij ons niet door kon gaan door dat verdomde corona.’

Ruimen

4 december 2020

Column: JoMo

Wat bij de teelt van groente en bloemen doordraaien wordt genoemd als restanten of overproductie worden vernietigd, heet in de veehouderij ‘ruimen’ wanneer het dieren betreft. Een wat verhullende term voor het op grote schaal afmaken, afvoeren en vernietigen van beesten.

Wat zijn we toch een bijzonder volk…

20 november 2020

Column: Rob van de Pas

Onze minister-president Mark Rutte voert inmiddels zijn derde kabinet aan en heeft onlangs bij de partijtop van de VVD aangegeven dat hij...

November

20 november 2020

Column: Kauw

Donkere dagen en veel regen, maar ik word daar niet anders van. Het zit namelijk zo; ik kan altijd als een drone over het dorp vliegen en...

In vertrouwen

13 november 2020

Column: Kraantje

Het is te erg voor woorden maar ik betrap me er steeds vaker op dat ik niemand zondermeer op zijn woord geloof.

Wodan

13 november 2020

Column: JoMo

De woensdag is vernoemd naar Wodan. Hij was de god van de razernij, de hartstocht, de brandende begeerte, de smart en de dolheid.

Wolkenridders bij het UWV!

6 november 2020

Column: Rob van de Pas

Ik moest afgelopen week wel een beetje besmuikt lachen om die gasten van de KLM. En dan bedoel ik de buschauffeurs van onze nationale trots die...

De kauwitus

6 november 2020

Column: Kauw

Ik wilde weten waarom mensen een lap voor hun gezicht doen als ze de winkel in gaan en vooral waarom de een dat wel doet en de ander niet.

MEGA

30 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Het is me toch wat.’ ‘We gaan het toch niet weer over het C-woord hebben, we weten het nu wel’. ‘Was dat maar waar, dan was er allang een vaccin. En konden we weer teruggaan naar het leven pre-corona.’

Fly me to the moon

30 oktober 2020

Column: JoMo

In deze spannende en onzekere tijden moeten ingrijpende beslissingen worden genomen. De steunpakketten vliegen met miljarden euro’s over tafel.

Even wat krommunicatie-vlekjes wegwerken…

23 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Voor media- en communicatieprofessionals waren de afgelopen zeven dagen echt vergelijkbaar met een tijdelijk ouderloos kind in een snoepwinkel.

Bezopen tijden

23 oktober 2020

Column: Kauw

Ik maakte me grote zorgen, hoe moest ik aan kruimels komen nu alles dicht is en de winter eraan komt? Plotseling gilde er een vrouw...

Stoptober

16 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Wat een bizarre tijd weer, het is toch niet te geloven!’ ’Nou die nieuwe lockdown light zat er natuurlijk al tijden aan te komen.

Windmolenopwinding

16 oktober 2020

Column: JoMo

Het is wel lekker makkelijk om als rijksoverheid te roepen dat de gemeentes maar moeten zorgen voor het halen van de klimaatdoelstellingen en de rekening daarvan...

Van Complotje getikt?

9 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Nou, het corona- of COVID-19-gedoe heeft weer ruim post gevat in de Lage Landen en óók Bergen doet vrolijk mee.

Kantelmoment

9 oktober 2020

Column: Kauw

“Geen Kunst10Daagse, toch zijn er Bergense kunstenaars die hun atelier openstellen, misschien wordt het weer zoals het ooit begon… kleinschalig”.

Henk en Ingrid

2 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Nou dat was wel weer schrikken. Kwam Bergen weer negatief in het nieuws, wat is dat toch?’ ‘Je gaat me toch niet vertellen dat er weer een vastgoed fraudezaak...

Friedepiepel

Column: JoMo

Oeps, daar gingen onze influencers even lelijk de mist in met hun wijsneuzigheid over virussen en epidemieën. De Famkes en Bizzey’s...

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Een praatje

11 september 2020

Column: Kauw

Op het Plein zitten twee oudjes op het bankje. “Weet je Jaap, wij liepen als kind toch zeker nog zo’n tien kilometer op een dag hè”. Het schijnt dat men nu amper de twee kilometer haalt.”

Vroegâh was alles betâh

11 september 2020

Column: Rob van de Pas

Vroeger was alles anders. Echt waar, alles was anders en waarschijnlijk ook véél beter. Je wist gewoon waar je aan toe was, want niet elke verandering is tenslotte een verbetering.

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug