Deel

advertentie

Aluhoedjes aan zee…

Column: Rob van de Pas

Aluhoedjes aan zee…

Laat ik beginnen met het uitleggen wat een ‘alu-hoedje’ is.
Een alu-hoedje is een hoofddeksel gemaakt van één of meer stukken aluminiumfolie of vergelijkbaar materiaal. Sommige mensen dragen deze hoedjes omdat zij geloven dat daarmee de hersenen, als in een soort kooi van Faraday, worden beschermd tegen invloeden van elektromagnetische velden, gedachtenlezen of gedachtenbeheersing.
Het principe van het dragen van alu-hoedje tegen zulke bedreigingen is een populair stereotype geworden: het woord wordt geassocieerd met mensen die geloven in complottheorieën of die paranoïde zijn. Deze mensen worden zelf ook ‘aluhoedjes’ genoemd.

Lou de Palingboer
Je ziet ze ook vaak op TV. Dreadlocks Willem Engel van Viruswaarheid (voorheen Viruswaanzin) is er bijvoorbeeld ook zo een. De geradicaliseerde sekteleider der alu-hoedjes, gedreven door een maniakale zucht naar aandacht en gruwelijk geteisterd door een enorme zelfoverschatting. Deze engerd zou je een onschuldige variant van Lou de Palingboer (1898-1968) kunnen noemen. Totdat hij vorige week de Rotterdamse mondkapjesplicht ging vergelijken met het verplicht dragen van de Jodenster en al eerder corona-voorlichting aan schoolkinderen hem deed denken aan de Hitlerjugend.
Wacht ff! Dit is geen onnozele dorpsgek, maar een enge volksmenner die blijkbaar niet zonder reden vergelijkingen uit de donkerbruine delen van de Duitse geschiedenis gebruikt. Engel is een duivel die bevolkingsgroepen tegen elkaar uitspeelt. Sfeerbedervend en intrinsiek gevaarlijk.

Dunning Kruger Effect
In het verlengde van Willem Engel heb ik in mijn Facebook ook enkele ‘vrienden’ die, net als Willem Engel, last hebben of krijgen van het zogenaamde Dunning-Kruger effect. Dit psychologische verschijnsel is geen bedenksel van de MSM, Pharma-connectie, Bilderberg of Bill Gates, maar een bewezen resultaat van diepgravend wetenschappelijk onderzoek door de heren David Dunning en Justin Kruger.
Het Dunning-Kruger effect is een cognitieve bias of systematisch denkfout waarbij je gelooft dat je slimmer en capabeler bent dan je in werkelijkheid bent. Personen die relatief ongeschoold of onwetend zijn in een bepaald onderwerp, zoals bijvoorbeeld corona en virussen, zijn niet in staat om hun eigen incompetentie te herkennen. De combinatie van laag zelfbewustzijn en laag cognitief vermogen zorgt ervoor dat ze hun eigen vaardigheden overschatten. Overigens heeft het niets met een hoog of laag IQ te maken.

De copy-paste-club in mijn omgeving laat duidelijk verschijnselen van Dunning-Kruger zien. Het lastige daarbij is dat deze FB-vrienden de echte vaardigheden en expertise van andere mensen niet (h)erkennen en ook hun eigen fouten en gebrek aan vaardigheden niet herkennen. Die doodleuk roepen dat een wetenschappelijk onderzoek ‘niet meer dan ook een mening is’.

Tja … en als klap op de vuurpijl wordt zonder blikken of blozen gezegd dat: ‘de mainstream media in het complot zitten en alleen door Mark Rutte goedgekeurd nieuws mogen brengen.’ Want de alu-hoedjes aan zee vertrouwen alleen nog maar op hun vriendjes die op SOCIAL MEDIA ‘ongecensureerde’ berichten plaatsen.

Social Media slachtoffers
Volgens een deze week gepubliceerd medisch rapport heeft misinformatie over het nieuwe coronavirus in de eerste drie maanden van dit jaar aan zeker 800 mensen wereldwijd het leven gekost. Zo’n 5800 personen belandden in het ziekenhuis als gevolg van onjuiste informatie die vooral op sociale media circuleert.

Veel van de doden vielen nadat zij de uiterst giftige alcoholvariant methanol of schoonmaakmiddelen op alcoholbasis hadden ingenomen. Zo deden er ook adviezen de ronde om grote hoeveelheden knoflook of vitaminepillen naar binnen te werken om besmetting te voorkomen. Sommige slachtoffers zouden koeienurine hebben gedronken nadat zij hadden gelezen dat dat kon helpen. Allemaal berichten die ook onze Bergense alu-hoedjes klakkeloos en zónder na te denken delen, kopiëren en plakken. Of misschien wel zelf hebben verzonnen.

Liegen
Nog niet eens zo heel lang geleden moest je nogal wat moeite doen om jouw woorden gedrukt te krijgen op papier, in een boek of in een krant. Niet alleen moest je een goed verhaal hebben, het werd ook nog eens grondig bekeken door een eindredacteur. Je moest je verantwoorden voor al je beweringen…
Kortom – als jij kon liegen alsof het gedrukt was, dan waren jouw leugens niet van waarheid te onderscheiden. Denk daar maar eens goed over na, als het niet te warm onder je alu-hoedje is geworden.

Rob van de Pas

advertentie

Meer 'Columns':

Even wat krommunicatie-vlekjes wegwerken…

23 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Voor media- en communicatieprofessionals waren de afgelopen zeven dagen echt vergelijkbaar met een tijdelijk ouderloos kind in een snoepwinkel.

Bezopen tijden

23 oktober 2020

Column: Kauw

Ik maakte me grote zorgen, hoe moest ik aan kruimels komen nu alles dicht is en de winter eraan komt? Plotseling gilde er een vrouw...

Stoptober

16 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Wat een bizarre tijd weer, het is toch niet te geloven!’ ’Nou die nieuwe lockdown light zat er natuurlijk al tijden aan te komen.

Windmolenopwinding

16 oktober 2020

Column: JoMo

Het is wel lekker makkelijk om als rijksoverheid te roepen dat de gemeentes maar moeten zorgen voor het halen van de klimaatdoelstellingen en de rekening daarvan...

Van Complotje getikt?

9 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Nou, het corona- of COVID-19-gedoe heeft weer ruim post gevat in de Lage Landen en óók Bergen doet vrolijk mee.

Kantelmoment

9 oktober 2020

Column: Kauw

“Geen Kunst10Daagse, toch zijn er Bergense kunstenaars die hun atelier openstellen, misschien wordt het weer zoals het ooit begon… kleinschalig”.

Henk en Ingrid

2 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Nou dat was wel weer schrikken. Kwam Bergen weer negatief in het nieuws, wat is dat toch?’ ‘Je gaat me toch niet vertellen dat er weer een vastgoed fraudezaak...

Friedepiepel

Column: JoMo

Oeps, daar gingen onze influencers even lelijk de mist in met hun wijsneuzigheid over virussen en epidemieën. De Famkes en Bizzey’s...

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Een praatje

11 september 2020

Column: Kauw

Op het Plein zitten twee oudjes op het bankje. “Weet je Jaap, wij liepen als kind toch zeker nog zo’n tien kilometer op een dag hè”. Het schijnt dat men nu amper de twee kilometer haalt.”

Vroegâh was alles betâh

11 september 2020

Column: Rob van de Pas

Vroeger was alles anders. Echt waar, alles was anders en waarschijnlijk ook véél beter. Je wist gewoon waar je aan toe was, want niet elke verandering is tenslotte een verbetering.

Asociaal, Obsoleet

4 september 2020

Column: Kraantje

‘Als er een ding is dat in deze tijd duidelijk wordt, is wat er toch een aso’s zijn. Het lijkt wel of het er ook steeds meer worden.’

Aan het krassen herkent men de oude reiger

4 september 2020

Column: JoMo

Elke donderdagavond speel ik een partijtje tennis; een typische mannenavond. Op alle drie banen van De Molenkrocht worden...

Psychologie van de ‘koude grond’

28 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Tijdens mijn dagelijkse wandeling door ons Bergerbos liep ik vanmorgen, voorzien van ‘twee oortjes’ en Spotify, inspiratie op te doen voor mijn tweewekelijkse column.

De maakbare mens

28 augustus 2020

Column: Kauw

Zittend op een scherm bij Lady Papa kon ik als notoire luistervink het gesprek opvangen van twee stellen. Ik vermoed vakantiegangers die...

Het betere milieu

21 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Gelukkig is het over, het is afgelopen met het tropische weer. Ik trok het niet meer, echt ik liep de hele dag te puffen van de hitte.

Vrijheid

21 augustus 2020

Column: JoMo

In Nederland dien ik rechts te rijden en te stoppen voor een rood licht. Daar stoor ik me al heel lang aan. Ik voel mij beperkt in mijn bewegingsvrijheid en beknot in mijn keuzes.

Verdeeld…

14 augustus 2020

Door: Kauw

Hoe hoger een kauw vliegt, hoe groter de kans dat hij de leider is. Dat is namelijk de moedigste kauw van allemaal. Hij stelt de regels...

Buitensporig

7 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Het neemt toch toe hè? Ik was er al bang voor maar dat het zo wijdverbreid is vind ik schrikbarend.’

Inprenting

7 augustus 2020

Column: JoMo

Als mijn geiten het weiland delen met schapen en paarden, verloopt dat vredig, maar vrienden worden ze niet.

Anderhalve meter

31 juli 2020

Column: Kauw

“Dat is niet volgens de regels, geen anderhalve meter!”, hoorde ik een man in een groen pak roepen. Even verderop stonden jongelui bij elkaar geklit.

Robbie complottie eindelijk ontmaskerd

31 juli 2020

Column: Rob van de Pas

BILDERBERGEN aan ZEE* ‘Ladies and gentlemen, we got him’: dit zei een van de belangrijke onderzoeksjournalisten van Follow The Money...

Hokjes denken

24 juli 2020

Column: Kraantje

‘Wat lees ik nu weer, musea in Nederland dreigen om te vallen?’ ‘Nou dat is niet zo gek met al die coronaregels...

Het wordt stil in oktober

24 juli 2020

Column JoMo

De huizenprijzen blijven maar stijgen. De bouwproductie kan de vraag bij lange na niet bijhouden.

Robbie! De nieuwe coverboy van Qyoutis

17 juli 2020

Column: Rob van de Pas

‘Hoe ouder hoe gekker’, zult u na het lezen van mijn tweewekelijkse bijdrage aan de digitale muurkrant De Flessenpost van Bergen misschien denken?

Diversiteit

17 juli 2020

Column: Kauw

Omdat al het geschreeuw van die kleine kauwen mij echt te veel werd, zocht ik de rust op in het bos.

Deug Niet

10 juli 2020

Column: Kraantje

‘Normaliter ben ik altijd dolblij als de vakantie begint, maar het is allemaal anders dit jaar hè. Het lijkt alsof we de vakantie...

Reces

10 juli 2020

Column JoMo

Ik had er eerlijk gezegd niet meer op gerekend. Het is stil in de gemeentepolitiek. Ik hoor niets meer van opstandelingen, dwarsliggers en oproerkraaiers.

Beste Bergense kaaskoppen

19 juni 2020

Column: Rob van de Pas

Ik ben hélemaal klaar met dat gezeik over ‘institutioneel racisme’ in Nederland.

Over vroeger…

19 juni 2020

Column: Kauw

Allemaal etensresten vlak voor de deur door al die tafeltjes in de tuin van de Ruïnekerk. Om maar eens met twee titels van Bergense boeken te spreken...

De Vreemdeling

12 juni 2020

Column: Kraantje

‘Ze heeft het overleefd hè, wat een kanjer is het toch?’ ‘Je schoonmoeder die corona had?’ ‘Nee joh, Femke.’ Femke?’ Femke, de burgemeester van Amsterdam.

Terug