Alsof je op wintersport bent: zuurkool met worst, ontbijtspek én bacon
Elzasser zuurkool
Gepubliceerd: 18 november 2022
Heerlijk voedsel na een koude dag. Wat heb je nodig?
Ingrediënten voor 6 personen
2 uien
1 kg zuurkool
200 g magere ontbijtspek
4 el ongezouten roomboter
8 jeneverbessen
2 gedroogde laurierblaadjes
10 zwarte-peperkorrels
40 ml Alsace Riesling witte wijn
250 g verse rookworst
165 g bakbacon
1 kg kruimige aardappelen
300 g Frankfurters
De Bereiding
Ui in ringen snijden. Zuurkool in vergiet afspoelen. Vocht uit zuurkool drukken. In pan boter verhitten. Ui op laag vuur ca. 2 min. fruiten. Spek in plakken snijden en op ui leggen. Hierop de zuurkool, jeneverbessen, laurierblaadjes, peperkorrels scheppen en samen met de wijn zachtjes aan de kook brengen. Zuurkool zachtjes 1 1/2 uur laten sudderen, eventueel extra wijn of water toevoegen.
Ondertussen de aardappelen schillen. Na 50 min. rookworst en plakken bacon op zuurkool leggen. Intussen in andere pan aardappelen met zout in ca. 20 min. gaar koken. Laatste 10 min. Frankfurters op zuurkool leggen en meewarmen.
Zuurkool afgieten en in ovale schaal scheppen. Aardappelen afgieten en naast zuurkool scheppen. Vlees over zuurkool verdelen. Direct opdienen.