Deel

advertentie

Als het buiten fris is, ga dan eens lekker aan het winterbier!

Er is keus genoeg tegenwoordig...

Als het buiten fris is, ga dan eens lekker aan het winterbier!

Winterbier is een bovengistend bier met een sterk moutige smaak en de kleur kan sterk variëren van amber tot donker. Vaak heeft een winterbier een relatief hoog alcoholgehalte. Dit met het idee, dat deze alcohol warmte geeft in de koude, donkere dagen. Daar kun je vast iets tegenin brengen, maar je hoeft het ook niet speciaal te drinken om warm te worden. Het is gewoon lekker….

In de winter heeft men over het algemeen meer zin in een wijntje, een whiskey of andere dranken die je warm houden. Een dorstlesser is minder van belang in de winter, het gaat eerder om het rustig genieten van een alcoholische versnapering. Het haardvuur en een kruidige, volle drank passen daar beter bij. Goed nieuws voor de bierliefhebbers is dat er heerlijke bieren zijn die perfect passen bij het winterweer. Deze bieren zijn sterker, voller, kruidiger en hoeven minder koud gedronken te worden. Er is een gevarieerd aanbod speciale winterbieren. Maar waarom drinken we eigenlijk donkere bieren in de winter?

Smaken verschillen natuurlijk en niets is verplicht, maar mocht je in een speciaalbier café staan en even twijfelen over de bestelling, dan kun je altijd naar het weer kijken en aan de hand daarvan een keuze maken. Het is een simpele vuistregel die eigenlijk nogal voor de hand ligt: op zonnige voorjaar- en zomerdagen drinken we het liefst lichtgekleurde, fruitige en vooral niet te zware bieren. En juist op de donkere, gezellige winterdagen kiezen we voor bieren met een hoger alcoholpercentage, een donkere kleur en een volle smaak.

De verschillen tussen lichte en donkere bieren komen vooral door de grondstoffen die zijn gebruikt tijdens het productieproces van bier. Het soort mout geef een verschil in kleur van licht en donker bier. Voor blond bier wordt vaak een bleke moutsoort gebruikt en voor donker bier een donkere moutsoort. Deze kleur heeft ook te maken met de behandeling van de granen. Denk bij donkere bieren bijvoorbeeld aan het roosteren, roken, of branden van de gerst. Door het kiemproces op het juiste moment stop te zetten, treedt er karamelisatie op wat een extra smaakdimensie kan geven aan het bier. Denk hierbij aan een zoetere smaak van stroop en karamel. De mout die hieruit voortkomt, wordt dan ook toepasselijk caramout genoemd. Donkere moutsoorten geven een intensere smaak af dan de meeste lichte moutsoorten. Hierdoor hebben donkere bieren vaak een intensere smaak dan lichte bieren.

Koken met donker bier is ook een leuke optie. Vervang in een fonduerecept bijvoorbeeld eens de wijn door donker bier. Giet bier over een stoofpot en de saus zal een rijkere smaak krijgen. Een ander idee is witvis door een beslag van donker bier, bloem en baksoda halen: een knapperige gouden korst is het resultaat.

Kortom, genoeg te beleven met donker (winter)bier.

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Die zagen we even niet aankomen… De beste wijngaard van Nederland staat in Zuid-Scharwoude

22 september 2023

De zeven ingezonden wijnen vielen allemaal in de prijzen...

Bij de jaarlijkse wijnkeuring van de Lage Landen in kasteel Amerongen kon wijnboer Pieter zijn geluk niet op: met drie ereprijzen heeft zijn Wijndomein De Koen in Zuid-Scharwoude de titel 'beste wijngaard van Nederland' gekregen. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt.”

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

15 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog even te verlengen, heb ik deze week een recept uit Spanje gemaakt.

Winnaars Wijnkeuring van de Lage landen 2023

15 september 2023

Het is een jaarlijkse traditie waarbij wijnen van wijngaarden uit Nederland en België worden beoordeeld

De Wijnkeuring van de Lage Landen heeft haar oordeel geveld, en dit jaar is er wederom geschiedenis geschreven. Met maar liefst 35 Gouden Medailles is 2023 een nieuw recordjaar geworden.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Je bent liefhebber van een goede wijn en je hebt wat eurootjes over?

8 september 2023

We hebben de top 20 beste en duurste wijnen ter wereld voor je...

Je bent al dagen bezig met het treffen van voorbereidingen. Eerst heb je een menu samengesteld, vervolgens heb je een uitgebreide boodschappenlijst gemaakt en de inkopen gedaan.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Collega’s op bezoek

18 augustus 2023

Door: Sico de Moel

Vandaag kwamen Bernard en zijn vrouw Vera op bezoek bij Wijndomein Bergen. Bernard is wijnboer in Mainz, Duitsland, Vera is oorspronkelijk Nederlandse.

Culinaire tip van de week: simpel, betaalbaar en héél smakelijk, kaasfondue

11 augustus 2023

Smikkelen met het hele gezin... of vrienden

Begin met de aanschaf van 2 pakken Emmi fonfue bij AH. Kosten € 10,78. Genoeg voor 4 personen. Dan heb je een mooie basis. Maar dan...

Zomerse wijnen

4 augustus 2023

Door: Renée Bakker

Uit verdriet dat er de afgelopen dagen nog (bijna) geen stranddag voorbij is gekomen schrijf ik maar over lekkere zomerse wijnen. Dan kunnen we ons daar alvast op verheugen.

Terroir. Wat is dat eigenlijk?

21 juli 2023

Door: Sico de Moel

Vraag een wijnliefhebber naar ‘terroir’ en je krijgt lange uitgebreide verhalen waar geen touw aan vast te knopen is, maar nooit een duidelijk antwoord.

Bij iedere slijterij te koop, maar hoe leuk is het om limoncello zelf te maken…

21 juli 2023

Een glaasje limoncello brengt een beetje zon naar Nederland

Fris, zoet en ontzettend zomers. Limoncello is het drankje dat wij het liefste drinken zodra het zonnetje begint te schijnen.

Storm op de wijngaard…

7 juli 2023

Door: Sico de Moel

Ik ben Sico de Moel, gastronomisch wijngaardenier, en ik mag jou als Flessenpostlezer vanaf deze plek zo nu en dan op de hoogte houden over het wel en wee op de wijngaard van Domein Bergen.

En jij denkt wat van wijn te weten?

7 juli 2023

Doe dan mee aan de Nederlandse Wijn Quiz

De Nederlandse Wijn Quiz is online. De eerste vraag is: rond welk jaar start de moderne wijnbouw in Nederland?

Culinaire tip van de week: een ‘Hollandse’ klassieker (filmpje)

7 juli 2023

De klassieke huzarensalade

Ik vroeg mij af wat eigenlijk het verschil is tussen ouderwetse huzarensalade en Russische salades. En zoals bij de meeste recepten, verschillen de meningen nogal. Ik ben er niet helemaal uitgekomen.

Dit keer over de beste Italiaanse wijn… ter wereld

30 juni 2023

De prestigieuze Barolo

De geschiedenis van de Brunello di Montalcino begon in 1865, in het Toscaanse dorpje Montalcino, toen Ferruccio Biondi Santi de eerste rode wijn genaamd Brunello op de markt bracht. Hij won met die wijn een prijs. De wijn was destijds ook gemaakt van de Sangiovese druif en had een aantal jaren in houten vaten gerijpt.

Culinaire tip van de week: een Italiaanse klassieker

30 juni 2023

Salade caprese

Hij wordt ook wel ‘Insalata tricolore’ genoemd, naar de drie kleuren van de Italiaanse vlag. De salade caprese is een koud voorgerecht uit de Napolitaanse keuken en is vernoemd naar het eiland Capri. Zo simpel en zo lekker. Maar één ding, koop geen goedkoop plastic bolletje ‘mozzarella’ van 89 cent. Dus koop een bol echte buffel mozzarella, rijpe tomaten en verse basilicum en pesto. That’s all. Succes gegarandeerd!

Culinaire tip van de week: citroen/knoflook kip

9 juni 2023

Heerlijk bij zomerse temperaturen...

Een populair gerecht in mediterrane landen.

Vaderdag in aantocht… Wat dacht je van een eigen wijnrank?

2 juni 2023

Geef je vader een heel bijzonder cadeau waar hij lang van kan genieten en betrek hem bij het proces van wijnmaken

Bij Domein Bergen is je vader persoonlijk betrokken bij het maken van zijn eigen wijn, van de groei van de wijnrank tot het proeven van het eindresultaat. Door een wijnstok te adopteren, wordt hij een lid van onze wijngaardfamilie en ontvangt hij een gepersonaliseerd adoptiecertificaat, eventueel met foto van zijn eigen wijnrank.

Culinaire tip van de week: couscous, heerlijk in de zomer

Couscous is afkomstig uit Noord-Afrika en is lekker in een salade, en de leftovers eet je gewoon de volgende dag op als lunch.

Couscous is een ideale snelle maaltijd om doordeweeks klaar te maken als je niet veel tijd hebt om te koken.

Doe het zelf: Aperol Spritz maken!

26 mei 2023

Heerlijk voor de lente en zomer

Het is lente en dat doet ons allemaal verlangen naar een heerlijk vakantiegevoel.

Culinaire tip van de week: Mason jar noodles

26 mei 2023

Recept van May Anema

Deze noodle jars zijn super handig om mee te nemen naar je werk! Je kunt ze snel en makkelijk van tevoren maken, zelfs voor meerdere dagen. Even vullen met gekookt water en zo kun je genieten van een gezonde smakelijke lunch!

Partij Ons Dorp
close-link
Terug