Als het buiten fris is, ga dan eens lekker aan het winterbier!
Er is keus genoeg tegenwoordig...
Gepubliceerd: 3 maart 2023
Winterbier is een bovengistend bier met een sterk moutige smaak en de kleur kan sterk variëren van amber tot donker. Vaak heeft een winterbier een relatief hoog alcoholgehalte. Dit met het idee, dat deze alcohol warmte geeft in de koude, donkere dagen. Daar kun je vast iets tegenin brengen, maar je hoeft het ook niet speciaal te drinken om warm te worden. Het is gewoon lekker….
In de winter heeft men over het algemeen meer zin in een wijntje, een whiskey of andere dranken die je warm houden. Een dorstlesser is minder van belang in de winter, het gaat eerder om het rustig genieten van een alcoholische versnapering. Het haardvuur en een kruidige, volle drank passen daar beter bij. Goed nieuws voor de bierliefhebbers is dat er heerlijke bieren zijn die perfect passen bij het winterweer. Deze bieren zijn sterker, voller, kruidiger en hoeven minder koud gedronken te worden. Er is een gevarieerd aanbod speciale winterbieren. Maar waarom drinken we eigenlijk donkere bieren in de winter?
Smaken verschillen natuurlijk en niets is verplicht, maar mocht je in een speciaalbier café staan en even twijfelen over de bestelling, dan kun je altijd naar het weer kijken en aan de hand daarvan een keuze maken. Het is een simpele vuistregel die eigenlijk nogal voor de hand ligt: op zonnige voorjaar- en zomerdagen drinken we het liefst lichtgekleurde, fruitige en vooral niet te zware bieren. En juist op de donkere, gezellige winterdagen kiezen we voor bieren met een hoger alcoholpercentage, een donkere kleur en een volle smaak.
De verschillen tussen lichte en donkere bieren komen vooral door de grondstoffen die zijn gebruikt tijdens het productieproces van bier. Het soort mout geef een verschil in kleur van licht en donker bier. Voor blond bier wordt vaak een bleke moutsoort gebruikt en voor donker bier een donkere moutsoort. Deze kleur heeft ook te maken met de behandeling van de granen. Denk bij donkere bieren bijvoorbeeld aan het roosteren, roken, of branden van de gerst. Door het kiemproces op het juiste moment stop te zetten, treedt er karamelisatie op wat een extra smaakdimensie kan geven aan het bier. Denk hierbij aan een zoetere smaak van stroop en karamel. De mout die hieruit voortkomt, wordt dan ook toepasselijk caramout genoemd. Donkere moutsoorten geven een intensere smaak af dan de meeste lichte moutsoorten. Hierdoor hebben donkere bieren vaak een intensere smaak dan lichte bieren.
Koken met donker bier is ook een leuke optie. Vervang in een fonduerecept bijvoorbeeld eens de wijn door donker bier. Giet bier over een stoofpot en de saus zal een rijkere smaak krijgen. Een ander idee is witvis door een beslag van donker bier, bloem en baksoda halen: een knapperige gouden korst is het resultaat.
Kortom, genoeg te beleven met donker (winter)bier.