Allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen
Door: Sico de Moel
Gepubliceerd: 20 oktober 2023
67 kilo rode druiven, 153 kilo witte druiven. Deze week hebben we de allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen geplukt. Souvignier gris, Muscaris, Sauvitage, Laurot, Monarch en Cabernet cortis, allemaal nieuwe druivenrassen waarmee we de komende jaren onze wijnen gaan maken op Wijndomein Bergen.
Een proefoogst nog, want onze eerste wijnranken staan nu precies 2 jaar en 5 maanden. Ongeveer de helft van de ranken heeft al wel opbrengst, maar we kunnen ze natuurlijk nog niet te veel belasten. Veel trossen hebben we daarom in de loop van het seizoen al weggeknipt.
Maar afgelopen woensdag hebben we de allereerste druiven dus met de hand geplukt. Tijdens het plukken hebben we de trossen zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. De rotte en minder rijpe druiven halen we eruit. We hebben dit jaar expres ook gewacht tot de laatste geschikte dag van het seizoen zodat we alle suikers en aroma’s zich zo lang mogelijk konden laten ontwikkelen.
De druiven hebben we ontsteelt, gekneusd tot pulp en geperst. Het druivensap ligt nu in de tanks, op een lage temperatuur.
Na twee dagen voorklaren, hevelen we de wijnen over en begint de alcoholische gisting. Tijdens dit hele proces blijven we voortdurend meten en houden we de temperatuur onder controle. Langzaam vormt zich de eerste wijn van ons domein.
Zoals het er nu naar uitziet worden het twee wijnen: een witte wijn van de Sauvitage en Muscaris en een rosé van de andere vier druiven. In dit premièrejaar is de oplage uiteraard zeer beperkt. Het is een proefoogst. Pas vanaf volgend jaar is de eerste echte oogst.
Wijndomein Bergen is een ledenwijngaard, dus de leden van het eerste uur, die al vanaf 2021 met ons meedoen, kunnen komende zomer hun eigen fles komen ophalen op het domein.
Voordat het zover is, gaan we nog twee mooie namen verzinnen voor onze premièrewijnen en een artistiek ontwerper zoeken voor de fles en het etiket. Een premièrewijn kun je immers maar één keer maken.
Sico