Alkmaar wil af van dichtregel van Bergense dichter en kunstenaar Lucebert

De bejubelde dichter had nazisympathieën die veel verder gingen dan een jeugdzonde...

VVD-raadslid Pieter Dijkman vraagt of burgemeester en wethouders daartoe willen overgaan, nu onomstotelijk is vast komen te staan dat de ooit door Alkmaar bejubelde dichter nazisympathieën had die veel verder gingen dan een jeugdzonde. Dat bleek uit openbaar gemaakte antisemitische brieven van Lucebert die hij ondertekende met ’Sieg Heil’.

Daarbij past geen verering door de gemeente, zo schrijft Dijkman. Hij noemt de spreuk in neonletters “Pijnlijk voor iedereen die rassenhaat, racisme en in het bijzonder de holocaust veroordeelt, maar het allerpijnlijkst voor onze medemensen, de Joodse gemeenschap die familie en vrienden hebben verloren tijdens de Jodenvervolging.”

De dichtregel in neonletters ’Van te veel spektakel wankel je allicht’ staat sinds 1995 op het dak van het voormalige Landbouwhuis naast de Tesselsebrug. Dat pand maakt tegenwoordig onderdeel uit van het Stadskantoor.
Als de spreuk wordt weggehaald, is meteen een ander probleem opgelost. Vorig jaar bleek een deel van de neonletters uitgevallen. In het donker stond er toen de potsierlijke kreet ’Van te veel spek wankel je’. De gemeente onderzoekt sindsdien of dat gerepareerd kon worden en tegen welke kosten.

De regel in Alkmaar is niet de enige in neon uitgevoerde tekst van Lucebert. De tekst ’Alles van waarde is weerloos’ is te vinden in Rotterdam. In totaal zijn er op 24 plaatsen in Nederland en Vlaanderen teksten van de dichter terug te vinden op gevels.

In Bergen zelf staat een groot beeld van Lucebert in de tuin van museum Kranenburgh.

Bron: NHD.nl