Alarm om aantal gevallen van huidkanker in de kuststreek. Bergen scoort hoog!

Gratis zonnebrandcrème is beschikbaar voor mensen met een beperkt budget....

Het aantal gevallen van huidkanker onder inwoners van Noord-Holland Noord groeit jaarlijks met bijna duizend. Om dit tegen te gaan, streeft de GGD Hollands Noorden ernaar om het gebruik van zonnebrandcrème op zomerse dagen even vanzelfsprekend te maken als het dragen van een autogordel. Gratis zonnebrandcrème is beschikbaar voor mensen met een beperkt budget.

Onlangs heeft de GGD een ‘zonvenant’ gesloten met het Huidfonds. Dit betekent dat de gezondheidsdienst zich de komende drie jaar minstens actief zal inzetten voor het voorkomen van huidkanker in zestien gemeenten in Noord-Holland Noord. De GGD zal deelnemen aan de landelijke bewustwordingscampagne van het Huidfonds, die gepland staat om in april te beginnen. Het doel van deze campagne is om mensen bewust te maken van de gevaren van de zon en kennis over dit onderwerp te verspreiden. Hiermee hoopt men veilig zongedrag te bevorderen en het aantal zonverbrandingen, en daarmee het risico op huidkanker, te verminderen. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland en komt vaker voor dan darm-, prostaat-, long- en borstkanker bij elkaar.

Bergen
In verschillende gemeenten in Noord-Holland Noord is het percentage mensen met huidkanker hoog. In Schagen en Heiloo ligt het aantal 54 procent boven de verwachting op basis van het Nederlands gemiddelde, in Bergen is dit 63 procent en in Medemblik 52 procent, vooral Wervershoof kleurt hier op de kaart donkerrood. Geen enkele gemeente in de regio zit onder het landelijk gemiddelde. Tussen 2011 en 2020 werden er gemiddeld 6.116 diagnoses per jaar vastgesteld.

Op verschillende locaties is gratis zonnebrandcrème beschikbaar tijdens het seizoen. Het advies is om jezelf goed in te smeren, zelfs als je een korte fietstocht maakt. De kankeratlas kun je inzien via: https://kankeratlas.iknl.nl/