Aiaiaiai…
Column: Peter van Vleuten
Gepubliceerd: 10 februari 2023
De ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie (AI) zorgen voor een revolutie in de kunstwereld. In kunstenaarsdorp Bergen in Noord-Holland, waar de kunstgeschiedenis van de Bergense School nog steeds een belangrijke rol speelt, zal dit niet anders zijn. Museum Kranenburgh, dat bekendstaat om zijn collectie van de Bergense School, zal waarschijnlijk ook worden beïnvloed door deze ontwikkelingen.
Een van de grootste veranderingen die AI voor de kunst zal brengen is de mogelijkheid om kunst te creëren die net zo indrukwekkend en uniek is als werk van menselijke kunstenaars. Dit betekent dat er in Museum Kranenburgh straks misschien ook kunstwerken te zien zijn die niet zijn gemaakt door de kunstenaars van de Bergense School, maar door slimme computers. Dit zou een interessante aanvulling kunnen zijn op de huidige collectie en kan bijdragen aan een nieuwe manier van kijken naar kunst.
Daarnaast zal AI ook het proces van het creëren van kunst veranderen. Kunstenaars zullen in staat zijn om sneller en efficiënter te werken, waardoor er meer tijd overblijft om zich te concentreren op de inhoud en betekenis van hun werk. Dit kan leiden tot nieuwe, innovatieve kunstwerken die niet mogelijk zouden zijn geweest zonder de hulp van AI.
Een ander aspect van AI dat van invloed zal zijn op de kunst in Bergen is de mogelijkheid om kunstwerken te personaliseren en personaliseren. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat bezoekers van het Museum Kranenburgh hun eigen unieke kunstwerk kunnen creëren door middel van een interactieve AI-applicatie.
Tot slot kan AI ook bijdragen aan de toegankelijkheid van kunst. Door kunstwerken te digitaliseren, kan het publiek deze op afstand bekijken en kan er een breder publiek worden bereikt. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat het Museum Kranenburgh zijn collectie online zal delen, zodat mensen over de hele wereld de kunstwerken kunnen bekijken.
Naschrift:
Voordat u denkt dat ik tijdens mijn ‘boekenschrijf-workation’ ergens een tik van de molen heb gehad: het bovenstaande stuk heb ik niet zelf geschreven. Het is binnen 45 seconden precies zo voor mij gegenereerd door ChatGPT, de kunstmatig intelligente chatbot die sommige tekstschrijvers en redacteuren de stuipen op het lijf jaagt. Met behulp van artificial intelligence (AI) schrijft dit zelflerende algoritme op basis van een paar steekwoorden een verhaal naar keuze, zoals u ziet. Daar kan de Flessenpost z’n voordeel mee doen! De kant en klare stukjes worden dan op de vrijdagmorgen slaafs uitgebraakt door het systeem en onze hoofdredacteur hoeft niet meer achter z’n columnisten aan te jagen of ze de deadline niet vergeten.
Of zullen we het toch maar bij edel handwerk houden, wat vindt u? Gewoon elke week of om de week een stukje maken van vlees en bloed, in ruil voor een oergezellige winterborrel en een vaartochtje in de zomer? Ik opteer voor het laatste.
Peter van Vleuten (himself)