Afval Lowlands Festival krijgt tweede leven in Bergen

Van partytent tot cleanuptas...

Afval Lowlands Festival krijgt tweede leven in Bergen

Een bijzondere levering vindt plaats op de Noordhollandse stranden deze week. Er worden unieke cleanuptasjes uitgereikt aan 150 kinderen die tijdens hun surfkamp hebben geleerd hoe je het strand zwerfvuil vrijmaakt. Ze kunnen de tas voortaan meenemen naar het strand om zelf zwerfvuil in te verzamelen, maar er kan ook een natte zwembroek en handdoek in.

De tassen zijn van een wel heel bijzonder en uniek materiaal: gebruikte partytenten die vorig jaar werden ingeleverd na het Lowlands Festival in Biddinghuizen, Flevoland. De cleanuptassen zijn tot stand gekomen uit een samenwerking tussen de HEMA Campingwinkel op Lowlands en cleanup organisatie Love Not Waste uit Bergen NH.
Festivalgangers werd gevraagd na hun verblijf op Lowlands hun kapotte en afgedankte partytenten niet in de afvalcontainer te dumpen, maar af te geven bij de HEMA Campingwinkel en ontvingen een HEMA cadeaukaart als beloning. Meer dan 100 bezoekers maakten gebruik van de inruilactie.

Coördinator van de Campingstore Peter Paulsen was zeer tevreden over de opkomst en het enthousiasme waarmee de actie op het festival werd ontvangen: “Voor ons was afgelopen jaar een pilot om samen met Love Not Waste de haalbaarheid te testen en we waren blij verrast door de opkomst. We zien nog veel meer mogelijkheden, zowel voor de inname van afgedankte goederen als voor de verwerking tot leuke nieuwe producten. Dus we zullen ook na dit festivalweekend weer partytenten gaan innemen.”

Na inlevering werd het plastic zeil van de metalen stokken gescheiden, die gingen richting de metaalrecycling. De zeilen werden vervolgens onder handen genomen in het atelier van Pantar in Amsterdam-Noord, een werkplaats waarin mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkritme en ervaring kunnen opdoen. Die maakten er 50 shoppers van en 150 cleanuptasjes. De shoppers zijn de komende dagen op het Lowlandsfestival te vinden in de HEMA Campingwinkel, zodat bezoekers hun partytenten terug kunnen zien als nieuwe product.

De cleanuptasjes worden uitgereikt bij de surfcamps van Surfschool Castricum, Bergen aan Zee en Camperduin. De afgelopen vier weken speelden de kinderen onder begeleiding van Love Not Waste elke week een cleanup spel, Beach Clean Bingo, waarbij met behulp van een bingokaart zoveel mogelijk zwerfvuil van het strand werd verzameld. Met de uitreiking van de cleanuptasjes komt een feestelijk einde aan de zomerserie cleanups.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Afval Lowlands Festival krijgt tweede leven in Bergen