Afblazen op Driekoningen in de Schoorlse Duinen
Wanneer: zondag 8 januari a.s.
Gepubliceerd: 23 december 2022
Op deze zondag komen de hoornblazers bij Buitencentrum Schoorlse Duinen het Midwinterseizoen afblazen. Vanaf 12.00 uur geven ze een demonstratie midwinterhoorn bouwen. Van 14.00 uur tot 15.45 uur is in de duinen een midwinterhoornwandeling uitgezet. Routekaartjes zijn te verkrijgen bij de balie van het buitencentrum. Om 15.45 uur komen alle blazers te samen bij de kleine poel voor het “ Heidens kabaal”. Hiermee blazen ze het midwinterhoornseizoen 2022-2023 af.
Meer informatie kunt u vinden op: www.staatsbosbeheer.nl/midwinterhoornschoorl
Wat is midwinterhoornblazen?
Midwinterhoornblazen is een eeuwenoude traditie die vooral veel in Twente en in de Achterhoek voorkwam. ‘Dat kunnen wij ook’, dacht Piet Zomerdijk uit Sint Pancras in 2011. Hij begon met het organiseren van een cursus midwinterhoornbouwen. Nu, vijf jaar later, is er een actieve midwinterhoorngroep in Noord-Holland die deze traditie uit het oosten van het land in het westen voortzet. De leden van deze groep vertellen met passie over hun midwinterhoorn hoe je hem bouwt en hoe je hem bespeelt. Uit ervaring is gebleken dat grootouders het erg leuk vinden om met hun kleinkinderen een hoorn te maken. Daarop inspelend start Piet een aparte cursus voor deze groep.
Deelname is beperkt
Voor onze jaartelling gebruikten de Germanen de midwinterhoorn om met de geluiden de zon terug te roepen na de donkere winter. Later gebruikte men de hoorn om te waarschuwen dat de boerderij was ingesneeuwd. Nu wordt de traditie voortgezet om tijdens de advent van boerderij tot boerderij door te geven dat de kersttijd aangebroken is. In Twente en de Achterhoek wordt alleen geblazen tussen de eerste zondag van de advent (“anbloazen”) en Driekoningen (8 januari, “afbloazen”). Men blaast meestal als het schemert. Het geluid draagt ver, wie het eenmaal gehoord heeft vergeet het nooit meer. Het is vooral in de schemering een stemmig geluid.
Een midwinterhoorn wordt gemaakt van een berken-, elzen- of wilgenstam die al van nature een bepaalde kromming heeft. Na het schillen van de bast wordt de stam in twee delen gezaagd en over de gehele lengte uitgehold. Als mondstuk wordt een klein stukje speciaal gesneden vlierhout of een andere houtsoort gebruikt, waarvan de kern makkelijk verwijderd kan worden. Het mondstuk, de hap, wordt schuin afgesneden, zodat er tegen de zijkant van de hoorn wordt geblazen. Ook komen er mondstukken voor die bijna recht zijn afgesneden en waar de lippen meer voor de hap zitten. Vervolgens worden de twee helften weer tegen elkaar geplaatst.
Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1
1871 HA Schoorl, tel. 072 509 33 52.
Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur.
Toegang is gratis, betaald parkeren van 10.00-19.00 uur.